Απέρριψε η Γεωργία τη ρωσική ειρηνευτική προσφορά

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Τα αντιρωσικά αντανακλαστικά του Γεωργιανού προέδρου, Μιχαήλ Σαακασβίλι, φαίνεται ότι λειτούργησαν στην εντέλεια, με αποτέλεσμα την απόρριψη της προσφοράς της Μόσχας για την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο μερών από το καλοκαίρι του 2008 όταν ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στις δυο πλευρές. Εκτός κι αν η εικόνα είναι εξαιρετικά πιο πολύπλοκη και έχουμε μπει στη διαδικασία σταδιακής αποκατάστασης των σχέσεων των δύο πλευρών…

Ο Σαακασβίλι απέρριψε τους όρους που έθεταν οι Ρώσοι, ζητώντας να αναγνωρίσουν πρώτα ότι η Νότια Οσετία και η Αμπχαζία αποτελούν τμήμα της Γεωργίας. Παρότι η συγκεκριμένη απάντηση φαίνεται απολύτως εχθρική, τέτοια ώστε καταστρέφει κάθε προοπτική εξομάλυνσης, τα πράγματα είναι αρκετά πιο πολύπλοκα, αφού οι δυο χώρες έχουν αρχίσει πλέον – ατύπως και εμμέσως μεν, αλλά ουσιαστικά – να συζητούν…

Η αρχή έγινε με τη διμερή συμφωνία για την είσοδο της Ρωσίας στον Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου (WTO) τον περασμένο Δεκέμβριο, με το ζήτημα της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας να διευθετείται με τη σύσταση ανεξάρτητης εταιρίας για την επίβλεψη του εμπορίου και τη Γεωργία να δίνει το πράσινο φως.

Στη συνέχεια ο Σαακασβίλι έστειλε μήνυμα εξομάλυνσης στους Ρώσους όταν σε ομιλία του στις 28 Φεβρουαρίου στο Κοινοβούλιο όπου εμφανίστηκε διατεθειμένος να καταργήσει η Γεωργία την υποχρέωση έκδοσης βίζας για τους Ρώσους πολίτες πριν επισκεφθούν τη Γεωργία.

Ο Σαακασβίλι μίλησε για μονομερή πρωτοβουλία με σκοπό να δοθεί στην ειρήνη «μεγαλύτερη ευκαιρία», ενώ και η εξάρτηση της Γεωργίας από τη ρωσική οικονομία και τους Ρώσους είναι μεγάλη… Η δε Ρωσία δήλωσε στις 2 Μαρτίου έτοιμη να κάνει το ίδιο, αν και στο πρόσφατο σχετικά παρελθόν είχε δηλωθεί αρμοδίως ότι οι σχέσεις δεν πρόκειται να αποκατασταθούν όσο είναι ο Σαακασβίλι στην εξουσία, αρκεί να μπορέσει η Γεωργία να εγγυηθεί την προστασία των Ρώσων που ταξιδεύουν στη χώρα.

Είναι βέβαιο ότι στρατηγικό στόχος για τον Σαακασβίλι είναι η ανάκτηση του ελέγχου επί των δύο επαρχιών που αποσχίσθηκαν, το ζήτημα είναι πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να προχωρήσει ώστε να το πετύχει…

www.defence-point.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP