ΥΠΕΞ προς Τίρανα: «Μαζέψτε» τους Τσάμηδες, υπάρχει και μειονότητα

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Η Ελλάδα φαίνεται διατεθειμένη να βάλει τα «μεγάλα μέσα» για να πιέσει την Αλβανία αναφορικά με το θέμα που έχει εγερθεί με τη συμμετοχή δύο «Τσάμηδων» στην νέα κυβέρνηση των Τιράνων.

Για την ώρα η Αθήνα εξέφρασε την ανησυχία της για την τοποθέτηση δύο στελεχών του κόμματος των «Τσάμηδων» στην αλβανική κυβέρνηση, αλλά με έναν απλό διπλωματικό αλλά πολύ κατανοητό τρόπο «υπενθύμισε» προς κάθε ενδιαφερόμενο πως στην γείτονα υπάρχει μια ευμεγέθης κοινότητα Βορειοηπειρωτών.

Η πρόσφατη τοποθέτηση δύο στελεχών του PDIU στο κυβερνητικό σχήμα στην γειτονική χώρα, εγείρει ερωτηματικά στην Ελλάδα, η οποία, μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη Δελαβέκουρα υπογραμμίζει πως αναμένει απτά αποτελέσματα αναφορικά με την δεδηλωμένη, από την ηγεσία των Τιράνων, πρόθεση να ενισχύσει την συνεργατική σχέση με την χώρα μας.

Η αλβανική κυβέρνηση θα πρέπει «να επιβεβαιώσει με απτό τρόπο την προσήλωσή της στη βελτίωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων» δήλωσε ο Γ. Δελαβέκουρας και συμπλήρωσε με νόημα πως «η προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας όπως καθορίζεται από τις υποχρεώσεις της Αλβανίας στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας και η διευθέτηση εκκρεμοτήτων στις διμερείς σχέσεις αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα για την Ελλάδα».

Όπως μπορεί να γίνει κατανοητό το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι η συμπληρωματική δήλωση η οποία θέτει τα πράγματα στη σωστή τους βάση, η οποία δεν είναι άλλη από το γεγονός πως ανά πάσα στιγμή, εάν η Ελλάδα το θελήσει, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρότατο θέμα αναφορικά με τα δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, ας ξεχνάμε πως το πρωτόκολλο της Κέρκυρας είναι εν ισχύ.

Στο γενικότερο πλαίσιο θα πρέπει να σημειωθεί πως τα ανοιχτά θέματα με την Αλβανία, σταδιακά γίνονται όλο και πιο σοβαρά. Εάν κάποιος δεχτεί πως το θέμα των Τσάμηδων παίζει δυνατά στο «εσωτερικό» πεδίο μικρο-πολιτικής αντιπαράθεσης στην Αλβανία, κάθε εξαγωγή του προς την κατεύθυνση της Ελλάδας αυτομάτως θα οδηγήσει σε κάθετη κλιμάκωση αφού το ανύπαρκτο αυτό νομικό και πολιτικό ζήτημα θα «καλυφθεί» από το υπαρκτό θέμα των δικαιωμάτων αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, κάτι το οποίο το γνωρίζουν στα Τίρανα πολύ καλά.

www.defencepoint.gr

3 σχόλια:

Ανώνυμος 11 Μαρτίου 2012 στις 6:33:00 μ.μ. EET  

Δηλαδή τώρα τους θυμηθήκαμε τους Βορειοηπειρώτες; ΝΤΡΟΠΗ!!!

Ανιχνευτής 12 Μαρτίου 2012 στις 8:41:00 π.μ. EET  

Αν είναι να θυμόμαστε κατά το δοκούν τους Βορειοηπειρώτες κρίμα.
Στην Ελλάδα οι μισοί αναφέρονται από άγνοια ή μ..λ..κία σε αυτούς ως "αλβανούς"! Εκεί το φτάσαμε το θέμα με την εθνική μας πολιτική και παιδεία, να μην γνωρίζει ο μέσος Έλληνας τι είναι βορειοηπειρώτης!

Κρίμα..

Ανώνυμος 12 Μαρτίου 2012 στις 3:13:00 μ.μ. EET  

το 1992 ηελλαδα σιμφονισε να ξεχασει το θεμα βορειοηπειρος με ανταλαγμα την τσαμουρια και το τιμημα το πλιρονουν οι βορειοηπειροτες που εχουν γινει μπαλακι αναμεσα στης διο χωρες και ενο οι αλβανοι ονιρεβοντε μεγαλη αλβανια οι βορειοηπειροτες στην Ελλάδα ζουν σαν αλβανοι στα ξενα ειμε ελλινας και στηνελλαδα ξενος το εμα νερο δε γινετε κι αν μας αρνιθηκατε εμεις θαειμαστε μαζει στα δησκολα ποναμε οσο κι εσεις κι ακομα περισοτερο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP