ISDA: Δεν υπάρχει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Η αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός και, ως εκ τούτου, δεν συνεπάγεται καταβολή των ασφαλίστρων κινδύνου (Credit Default Swaps-CDS), σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε σήμερα η Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA).

Για τους κατόχους των CDS αυτό σημαίνει ότι στη φάση δεν πρόκειται να εισπράξουν χρήματα από τα ασφάλιστρα κινδύνου κατά της χρεοκοπίας της Ελλάδας, συνολικού ύψους 3,25 δισ. δολαρίων, στα οποία έχουν τοποθετηθεί.

Η διεθνής αρχή παράγωγων προϊόντων προέβη στην ανωτέρω ανακοίνωση μετά την υποβολή αιτημάτων που ζητούσαν από την αρμόδια επιτροπή της ISDA να αποφανθεί σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της WSJ.

Ο λόγος που ζητήθηκε από την αρμόδια αρχή να αποφανθεί, ήταν η έγκριση του νέου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας και του PSI που περιλαμβάνεται σε αυτό, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα το κούρεμα των απαιτήσεων όσων κατέχουν ομολόγα ελληνικού δημοσίου. Επιχείρημα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί, επίσης, η εξαίρεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το PSI.

Η απόφαση ελήφθη μετά από ανώνυμη ψηφοφορία των 15 μελών της, στην οποία αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να μην χαρακτηριστεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πιστωτικό γεγονός. Η ISDA υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ρευστή και ενδέχεται να υποβληθούν περαιτέρω ερωτήματα προς εξέταση.

Ο Ευ. Βενιζέλος στο Eurogroup

Εν τω μεταξύ, την αισιοδοξία του πως η ανταπόκριση της αγοράς στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων θα είναι θετική εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» για τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας.

Περιμένουμε την ανταπόκριση της αγοράς για το PSI, ύστερα από τις αποφάσεις του προηγούμενου Eurogroup σχετικά με την υιοθέτηση του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας και την επίσημη έναρξη του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, είπε.

«Όπως γνωρίζετε, έχει συμφωνηθεί η συγκεκριμένη μορφή της ανταλλαγής ομολόγων με τον ιδιωτικό τομέα και όλοι αντιλαμβάνονται πολύ καλά πως έχουμε τέσσερα πολύ σημαντικά και ελκυστικά δεδομένα: Την συγχρηματοδότηση, το Αγγλικό δίκαιο, το sweetener (πληρωμή 30 δισ. ευρώ σε ρευστό) και την ρήτρα ΑΕΠ», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Εκτίμησε μάλιστα πως πρόκειται για «μια πολύ καλή, μια μοναδική προσφορά» και δήλωσε βέβαιος «πως η αγορά αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά πόσο ξεκάθαρο είναι το μήνυμα μου».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP