A/ΓΕΕΘΑ Μ.Κωσταράκος : Στους 12 μήνες η θητεία

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Αύξηση της θητείας κατά τρεις μήνες και πάγωμα της αγοράς νέων εξοπλιστικών συστημάτων προτείνει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Έθνος", ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ προτείνει 12μηνη πλέον θητεία, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται εκτενώς στο ακανθώδες αυτό θέμα που απασχολεί τη νεολαία και χιλιάδες οικογένειες που έχουν αγόρια προς στράτευση.

Ο στρατηγός, αναφερόμενος στα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την οικονομική κρίση, προειδοποιεί: "Επιδιώκουμε να αποκτήσουμε εκείνες τις επιχειρησιακές δυνατότητες, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να ενεργούμε επιτυχώς σε όλο το φάσμα της σύγκρουσης".

Ο στρατηγός προέβη επίσης σε οδηγίες με απώτερο στρατηγικό στόχο "τη διατήρηση της μαχητικής ισχύος, μέσα από την ποιοτική βελτίωση, ώστε να αποτραπεί ή να αντιμετωπιστεί, κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας".

Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε: "Το κύριο βάρος πέφτει πλέον στην συντήρηση του υπάρχοντος υλικού, το οποίο είναι και επαρκές και πολύ καλής ποιότητας, Γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για άμεσες προμήθειες νέων οπλικών συστημάτων. Ωστόσο, η αμυντική σχεδίαση θα πρέπει να συνυπολογίσει την αναγκαιότητα παρακολούθησης των τεχνολογικών προόδων στον τομέα των στρατιωτικών εφαρμογών, μέσω ενός στοχευμένου σχεδιασμού προμηθειών αμυντικού υλικού σε βάθος χρόνου.

Το πλάνο και οι προτεραιότητες του αρχηγού ΓΕΕΘΑ

* Προμήθεια πυρομαχικών 120 χιλ. αρμάτων μάχης

* Συντήρηση των μέσων της Αεροπορίας και του Ναυτικού

* Στρατιωτική θητεία στους 12 μήνες

* Βελτίωση δυνατοτήτων των δυνάμεων άμεσης αντίδρασης

* Ρύθμιση των χρεών του Μετοχικού Ταμείου Στρατού

* Επαύξηση των δυνατοτήτων επιτήρησης του Πολεμικού Ναυτικού

* Βελτίωση του συστήματος διοικήσεως και ελέγχου

* Εκσυγχρονισμός των νόμων περί ιεραρχίας και προαγωγών των αξιωματικών και υπαξιωματικών

* Νέα δομή δυνάμεων - Συγκρότηση Διοίκησης Δόγματος, Εκπαίδευσης και Αξιολογήσεων Στρατού Ξηράς

* Βελτίωση της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης των στελεχών - Αύξηση των μεταπτυχιακών σπουδών

www.news247.gr

5 σχόλια:

Ανιχνευτής 1 Μαρτίου 2012 στις 9:45:00 μ.μ. EET  

όταν λέει οχι "νέα" οπλικά συστήματα αραγε αναφέρεται και στα M1A1? Είναι κρίμα να χαθούν όχι τιποτα άλλο αλλά γιατί με αυτά θα αντικαταστήσουμε τα γερασμένα Μ60, Μ48. Ελπίζω να μην έχουμε άλλες περιπέτειες με αυτό το πρόγραμμα. Το χρειάζονται οι ΕΔ.

Ανώνυμος 3 Μαρτίου 2012 στις 8:10:00 π.μ. EET  

Τα μέσα του στρατού δεν θέλουν συντήρηση; ή μήπως εννοεί δέσιμο και καθήλωση των μέσων του ΠΝ και της ΠΑ και το μόνο που θα γίνεται είναι συντήρηση; ή μήπως όχι εκσυγχρονισμοί και μόνο συντήρηση, γιατί οι ΜΕΚΟ και τα F-16 πρέπει να αναγκαστικά εκσυγχρονιστούν για να μείνουν αξιόμαχα. Με τα ΑΗ-64Α τι γίνεται αρχηγέ; θα πάνε στα σκουπίδια;

Ανώνυμος 3 Μαρτίου 2012 στις 12:24:00 μ.μ. EET  

Μερικές ερωτήσεις που μου πρόεκυψαν σχετικά με τα οπλικά συστήματα των ΕΔ:

1) Με τα ΑΗ-64Α τι γίνεται; Με ποιον τρόπο θα μπορέσει η ΑΣ να τα διατηρήσει αξιόμαχα από την στιγμή που ο κατασκευαστής δεν θα υποστηρίζει την έκδοση αυτή;
2) Με τα 9 CH-47DG που ο κατασκευαστής έχει προειδοποιήσει εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια ότι θα σταματήσει να υποστηρίζει τους κινητήρες του τι θα γίνει; Θα αποσυρθούν τα ελικόπτερα;
3) Με τα Μ48Α5Molf που πρέπει να περάσουν ένα δαπανηρό πρόγραμμα εκσυγχρονίσου που κατά πάσα πιθανότητα θα απαιτήσει αλλαγή ΣΕΠ τι θα γίνει; Θα αντικατασταθούν από τα Μ1Α1 που η προηγούμενη ηγεσία των ΕΔ σχεδίαζε ή θα αποσυρθούν και την θέση τους θα πάρουν άρματα που υπηρετούν στην ηπειρωτική Ελλάδα;
4) Με τα Leo-1A5 που επίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα υποστήριξης τι θα γίνει;
5) Με τις ΜΕΚΟ που απαιτούν πρόγραμμα εκσυγχρονισμού διότι αντιμετωπίζουν προβλήματα υποστήριξης πέρα από την προφανή υστέρηση δυνατοτήτων σε σχέση με τις υπάρχουσες αλλά και μελλοντικές απειλές τι θα γίνει; Θα εκσυγχρονιστούν 5 χρόνια πριν αποφασιστεί ο παροπλισμός τους;
6) Η αύξηση της θητείας θα συνοδεύεται από απολύσεις ΕΠΟΠ;
7) Η βελτίωση των δυνατοτήτων των δυνάμεων άμεσης αντίδρασης απαιτεί προμήθεια πλοίων(LSD, ταχέων σκαφών συνοδείας), ελικοπτέρων και αμφιβίων ΤΟΜΠ, αυτά αφού δεν θα γίνουν αγορές πως θα γίνουν;
8) Tο ίδιο και η επαύξηση των δυνατοτήτων επιτήρησης του Πολεμικού Ναυτικού. Απαιτεί αγορά ΑΦΝΣ και ΕΠ ASW/ASuW, εκσυγχρονισμούς στα S-70B, στις Κ/Φ στα ναυτικά παρατηρητήρια, την υιοθέτηση του LINK 16. Όλα απαιτούν χρήματα.
9) Ομοίως και η βελτίωση του συστήματος διοικήσεως και ελέγχου που όλοι όσοι καταλαβαίνουν την χρησιμότητα του φωνάζουν εδώ και χρόνια.

ΑΧΕΡΩΝ 4 Μαρτίου 2012 στις 2:54:00 μ.μ. EET  

@ 3/3/12 12:24

Ὰστα,φὶλε μου,ὸλα εὶναι στον αὲρα,δεν χρειὰζεται να εὶσαι ειδικὸς για να καταλὰβεις.Για τα επὸμενα δὺο με τρὶα χρὸνια οι επιλογὲς θα υπαγορεὺονται απὸ τυχοὺσες ευκαιρὶες αποκτὴσεως μεταχειρισμὲνου υλικοὺ,και ὸχι απὸ επιχειρησιακὲς απαιτὴσεις,ὸπως (νομὶζαμε ὸτι)γινὸταν ὲως πρὸσφατα.Ακὸμη και ἂν προκὺψουν πακτωλοὶ πετρελαὶου και φυσικοὺ αερὶου-λὲμε τὼρα-θα χρειαστοὺν χρονὰκια για να κινηθοὺν οι διαδικασὶες.
Καλὸ κουρὰγιο.

Ανώνυμος 5 Μαρτίου 2012 στις 10:58:00 π.μ. EET  

ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ!!!!!!!!!!!!!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP