Τῇ ὑπερμάχῳ Στρατηγῷ

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Απόψε ψάλλεται σε όλες τις εκκλησίες του Ελληνισμού, ο μεγαλειώδης Ακάθιστος Ύμνος. Η ιστορία του ανατρέχει στο έτος 626 μ.Χ., όταν η Κωνσταντινούπολη πολιορκήθηκε από τους Αβάρους, ενώ ο στρατός, με επικεφαλής τον αυτοκράτορα Ηράκλειο, βρισκόταν σε εκστρατεία κατά των Περσών. Τη νύχτα της 7ης Αυγούστου και ενώ οι Άβαροι ετοιμάζονταν για την τελική επίθεση, φοβερή τρικυμία κατέστρεψε το στόλο τους, και οι αμυνόμενοι αντεπιτέθηκαν, προξενώντας τους τεράστιες απώλειες. Κατά την παράδοση, την 8η Αυγούστου του 626 μ.Χ. στο Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών, όρθιο το πλήθος έψαλε τον από τότε λεγόμενο «Ακάθιστο Ύμνο», αποδίδοντας τα «νικητήρια» και την ευγνωμοσύνη του «τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ».

Τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ τὰ νικητήρια,
Ὡς λυτρωθεῖσα τῶν δεινῶν εὐχαριστήρια,
Ἀναγράφω σοι ἡ Πόλις σου Θεοτόκε.
Ἀλλ᾿ ὡς ἔχουσα τὸ κράτος ἀπροσμάχητον,
Ἐκ παντοίων με κινδύνων ἐλευθέρωσον,
Ἵνα κράζω σοι· Χαῖρε, Νύμφη ἀνύμφευτε.


Όποιος έχει ακούσει αυτή τη χιλιόχρονη μελωδία ένστολος στη μεθόριο, έχει νιώσει αμέσως τη διαχρονική συνέχεια του Ελληνισμού: στους δεκαπέντε αιώνες που χωρίζουν τους σημερινές υπερασπιστές του Ελληνισμού, από τους υπερασπιστές της Πόλης το 626 μ.Χ., πολλά άλλαξαν αλλά τα θεμελιώδη έμειναν ίδια...

Η διασκευή του Ακάθιστου Ύμνου στο βίντεο που ακολουθεί, έχει οπτικοποιηθεί με εικόνες της Πολεμικής Αεροπορίας. Εμείς την αφιερώνουμε σε όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη και τους στρατεύσιμους όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί αυτός ο ύμνος, σαν αόρατο νήμα, συνδέει όλους τους υπερασπιστές του Ελληνισμού ανά τους αιώνες.



Σημείωση: ο μοναχός που εμφανίζεται στο βίντεο είναι ο αγιορείτης π. Ιωσήφ, που μονάζει στη Βίγλα του Αγ. Όρους και έχει αναπτύξει ξεχωριστή σχέση με τους χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας. Περισσότερα εδώ.

44 σχόλια:

Αρματιστής 30 Μαρτίου 2012 στις 8:57:00 μ.μ. EEST  

Εξαιρετικό.

Ανώνυμος 30 Μαρτίου 2012 στις 9:17:00 μ.μ. EEST  

Αν διαβάζατε Ιστορία θα γνωρίζατε ότι η Πόλη κατά κύριο λόγο ΔΕΝ ήταν ελληνική. Επίσης, θα γνωρίζατε και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα ότι ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ήταν Ισπανός. Αλλά η καραμέλα περί ελληνοχριστιανισμού και η θρησκοληψία μάλλον σας εμποδίζει. Βοήθειά σας και καλό Πάσχα.

enkripto 30 Μαρτίου 2012 στις 9:38:00 μ.μ. EEST  

Δεν ήταν Ισπανός ανώνυμε, Κινέζος ήταν.

Βοήθεια σου και εσένα, την χρειάζεται περισσότερο

Alexandros 30 Μαρτίου 2012 στις 9:40:00 μ.μ. EEST  

Μπράβο παιδιά!

Alexandros 30 Μαρτίου 2012 στις 9:44:00 μ.μ. EEST  

Ανώνυμε, Ο Χριστός και η Παναγία, τι άλλο θα ακούσουμε σε αυτή τη χώρα? Ο Αλλά πλέον δεν με εκπλήσσει τίποτα! Κάτι τέτοιοι άχρηστοι σαν κι εσένα δεν γίνονται βουλευτές άλλωστε? Ο Παπανδρέου, που σίγουρα ψήφισες, δεν έγινε πρωθυπουργός?

Ανώνυμος 30 Μαρτίου 2012 στις 11:31:00 μ.μ. EEST  

Είναι ανέκδοτο πως ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ήταν ισπανός. Να δω τι άλλο θα ακούσουμε....

Ανώνυμος 31 Μαρτίου 2012 στις 12:20:00 π.μ. EEST  

Τι λετε ρε παιδια !!! Δεν ξέρετε το πραγματικό όνομα του Παλαιολόγου
Καθίστε να σας διαφωτίσω .

Χοσε μαρια χουαν φρανκο αθναρ .

Ανώνυμος 31 Μαρτίου 2012 στις 12:24:00 π.μ. EEST  

ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΠΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΕΩΝ ΑΛΛΑ ΤΩΝ ΙΒΗΡΩΝ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΗΣ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΕΑΛ.ΧΩΡΙΣ ΑΣΤΕΙΑ Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ Η' ΡΩΜΑΝΙΑ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΙΜΑΚΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ.

Ανώνυμος 31 Μαρτίου 2012 στις 12:38:00 π.μ. EEST  

"Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΗΣ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΕΑΛ"

lol

Ανώνυμος 31 Μαρτίου 2012 στις 3:09:00 π.μ. EEST  

μπραβο σας.οτι καλυτερο εχει συμβει στην Ελλας ειναι ο χριστιανισμος.αποκορυφωμα της αγαπης του χριστιανισμου για την Ελλαδα του Σωκρατη και του Πλατωνα τα 7 αναθεματα κατα των Ελληνων, που διαβαζονταν μεχρι το 2002 στις εκκλησιες την κυριακη της ορθοδοξιας.κ δεν διαβαζονται πλεον μετα απο παρακληση το 2002 του Στεφανοπουλου, τοτε προεδρος Δημοκρατιας,αλλα τσαμπα τα γραφω, δεν θα δημοσιευσετε το σχολιο.

Ανώνυμος 31 Μαρτίου 2012 στις 3:20:00 π.μ. EEST  

πραγματι ο παλαιολογος ηταν ισπανος.κανενας αυτοκρατορας του βυζαντιου δεν ειχε αμιγως ελληνικη καταγωγη.ο μεγας θεοδοσιος εσφαξε 15.000 ελληνες στον ιπποδρομο της Πολης.αλλα δεν εχει σημασια....ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ!!!!

Ανώνυμος 31 Μαρτίου 2012 στις 3:24:00 π.μ. EEST  

ευτυχως που προσευχονταν στον κυριο το 1453 οι Κωνσταντινοπολιτες και δεν επεσε η πολη...ευτυχως δεν ειχαν κλειστει στις εκκλησιες κ δεν παρακαλουσαν να τους σωσει ο θεος.ευτυχως δεν ηταν γεματα τα μοναστηρια γυρω απο την πολη απο φυγοστρατους που υπηρετουσαν τον κυριο και ειχε ικανο στρατο η πολη για την αμυνα της....

Ανώνυμος 31 Μαρτίου 2012 στις 3:33:00 π.μ. EEST  

αν δημοσιευσετε τα σχολια μου, καποιοι θα πουνε κοιτα εναν αθεο προδοτη.μου στοιχησε 650 ευρω να επισκεφτω τρανταχτες αποδειξεις του πως φερθηκε ο χριστιανισμος στο αρχαιο ελληνικο πνευμα σε ολη την ελλαδα.οποιος απορει, ας δει ενα παραδειγμα, παλαιοχριστινικη βασιλικη (εκκλησια) κοντα στα goody's της ελευσινας, ας δει καποιος που χτιστηκε η εκκλησια....η μεγαλυτερη επιτυχια του χριστιανισμου ειναι που εκανε τον ελληνα υποδουλο.δεν θελω να προσβαλλω κανεναν.απλα η αληθεια ποναει...οσους δεν θελουν να την δουν καταματα.

Ανώνυμος 31 Μαρτίου 2012 στις 3:44:00 π.μ. EEST  

Alexandros γιατι μενεις αφωνος?εχεις διαβασει τις επιστολες του γρηγοριου του Ε' οταν ξεσπασε η επανασταση του 21'?ρωτα σε παρακαλω εναν ιερεα για τα 7 αναθεματα κατα των ελληνων που διαβαζονταν την κυριακη της ορθοδοξιας.αν δεν ισχυουν, απλα ειμαι ενας ακομα προδοτης πουλημενος.αν ισχυουν ομως, τι ειναι αυτος που διαλεγει ενσυνειδητα να αγνοει την πραγματικη ιστορια των προγονων του?τι ειναι αυτος που επιτηδες αγνοει τις αμετρητες αποδειξεις οτι ο χριστιανισμος επιβληθηκε δια πυρος και σιδηρου στους ελληνες?

Ανώνυμος 31 Μαρτίου 2012 στις 4:10:00 π.μ. EEST  

enkripto σε διαβαζω χρονια.αν εχεις ελληνικο τσαμπουκα, διεψευσε με οσον αφορα τα 7 αναθεματα κατα των ελληνων που διαβαζονταν μεχρι το 2002 σε καθε κυριακη της ορθοδοξιας.αρνησου τις καταρες της Ζ' οικουμενικης συνοδου για ολους τους εθνικους (ελληνες).κανε την ερευνα σου κ διεψευσε τις θεσεις μεγαλοαγιων για το αρχαιο ελληνικο πνευμα.ετσι ανοιχτα.και μην βιαστεις να με κρινεις, γιατι μπορει να ειμαι απο αυτους που καθε μερα ιδρωνουν ψηλα.για την πατριδα θα πεθανω.

Ανώνυμος 31 Μαρτίου 2012 στις 9:59:00 π.μ. EEST  

Μπράβο στο ιστολόγιο. Εξαιρετικό. Ακόμη και στο και πέντε που βρίσκεται αυτή η χώρα, υπάρχουν αμετανόητοι ''προοδευτικών'' αντιλήψεων που δεν καταλαβαίνουν οτι λαός χωρίς αγάπη στην πατρίδα, στην ιστορία του, στις παραδόσεις του, στην πίστη των προγόνων του, ΧΑΝΕΤΑΙ. Γι΄αυτό και η σημερινή κατάντια.

Τοξοτης 31 Μαρτίου 2012 στις 10:48:00 π.μ. EEST  

Συγχαρητηρια στους εν κρυπτω ιθυνοντας που θυμηθηκαν την Παναγια και το Τη Υπερμαχω Στρατηγω..Ακαθιστο Υμνο...
Σας πληροφορω με ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ οτι η Μεγαλοχαρη, Η Παρθενος, η Θεοτοκος, η Παναγια μας ειναι ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ, αισθανεται ευχαριστηση..αλλα... υπαρχουν και εκεινοι που προσπαθουν να μολυνουν καθε τι ΕλληνΟρθοδοξο...ας μην ξεχναμε παλι με χρονια με καιρους παλι δικα μας θανε...οστις βουλεται ας κοιταξει για τον Ιωαννη τον Βατατζη....
1. Σε γνωρίζω από την κόψη
Του σπαθιού την τρομερή,
Σε γνωρίζω από την όψη
Που με βία μετρά τη γη.
2. Απ' τα κόκαλα βγαλμένη
Των Ελλήνων τα ιερά,
Και σαν πρώτα ανδρειωμένη,
Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά !
3. Εκεί μέσα εκατοικούσες
Πικραμένη, εντροπαλή,
Κι ένα στόμα ακαρτερούσες,
Έλα πάλι, να σου πη.
78. Ω τρακόσιοι! Σηκωθήτε
Και ξανάλθετε σ´ εμάς
Τα παιδιά σας θέλ´ ιδήτε
Πόσο μοιάζουνε με σας.
138. Την ακούω, βροντάει, δεν παύει
Εις το πέλαγο, εις τη γη,
Και μουγκρίζοντας ανάβει
Την αιώνιαν αστραπή.
139. Η καρδιά συχνοσπαράζει...
Πλην τι βλέπω; σοβαρά
Να σωπάσω με προστάζει
Με το δάκτυλο η θεά.
140. Κοιτάει γύρω εις την Ευρώπη
Τρεις φορές μ´ανησυχιά
Προσηλώνεται κατόπι
Στην Ελλάδα, και αρχινά:
141. «Παλληκάρια μου! Οι πολέμιοι
Για σας όλοι είναι χαρά,
αι το γόνα σας δεν τρέμει
Στους κινδύνους εμπροστά..
150. Πόσον λείπει, στοχασθήτε,
Πόσο ακόμη να παρθή
Πάντα η νίκη, αν ενωθήτε,
Πάντα εσάς θ´ ακολουθή.
151. »Ω ακουσμένοι εις την ανδρεία!...
Καταστήστε ένα σταυρό,
Και φωνάξετε με μία:
Βασιλείς, κοιτάξτ´ εδώ.
152. »Το σημείον που προσκυνάτε
Είναι τούτο, και γι´αυτό
Ματωμένους μας κοιτάτε
Στον αγώνα το σκληρό.
2. Απ' τα κόκαλα βγαλμένη
Των Ελλήνων τα ιερά,
Και σαν πρώτα ανδρειωμένη,
Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά !

SZAE 31 Μαρτίου 2012 στις 1:50:00 μ.μ. EEST  

Ευχαριστούμε. Απο καρδιάς.

Ανώνυμος 31 Μαρτίου 2012 στις 4:14:00 μ.μ. EEST  

βρε ανωνυμε στο ριζοσπαστη το διαβασες αγορι μου?
αλλα ξερουμε,μοναδικος ηρωας ειδικα μετα την αποκατασταση του απο το κκε ειναι ο αρης ο βελουχιωτης. .

Ανώνυμος 31 Μαρτίου 2012 στις 6:24:00 μ.μ. EEST  

Είθε κάποτε, μαζί με τη φράση "ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ", να αναφωνήσουμε και "ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΑΝΕΣΤΗ"

Ανώνυμος 1 Απριλίου 2012 στις 12:29:00 π.μ. EEST  

Ανώνυμε 9:17 μ.μ, μήπως μπέρδεψες τον Παλαιολόγο με τον Θεοδόσιο; Αυτός καταγόταν από την Ισπανία.

Ανιχνευτής 1 Απριλίου 2012 στις 1:22:00 π.μ. EEST  

ύμνος που ενέπνευσε χιλιάδες χριστιανών (και Ελληνων) ειναι όντως συγκινητικός. Προσωπικά ειμαι άθρησκος (όχι άθεος). Ο στρατιώτης πάντα θέλει να εμπνέεται και να πιστεύει πως ο θεός είναι μαζί του (!). Ακόμα και αν σκοτώνονται χριστιανοί με χριστιανούς και οι δύο πιστεύουν ότι ο θεός είναι μαζί τους.. Λές και ο θεός παίρνει μέρος σε κάτι τόσο ανθρώπινο όσο ο πόλεμος.

Η βυζαντινή ιστορία με τα θετικά και αρνητικά είναι κομμάτι της ιστορίας μας (των νεο-ελληνων) όπως και η οθωμανική (δυστυχώς). Αυτό δεν αλλάζει μας αρέσει δεν μας αρέσει.

Η βυζαντινή ιστορία είναι πρωτίστως χριστιανική-πολυεθνική (τα έθνη σαν έννοια είναι πολύυυυυ μεταγενέστερος όρος έτσι και αλλιώς). Στηρίχθηκε όμως σε μεγάλο βαθμό στην ελληνική γλώσσα (τωρα τί ένοιωθαν οι υπήκοοι?, μαλλον νεο-Ρωμαίοι) και έχει επηρεαστεί από τον αρχαίο κόσμο (τον Ελληνιστικό άρα τον Ελληνικό ο οποίος επηρέασε ακόμα και τον χριστιανισμό και ας συγκρούστηκε μαζί του). Ξεκίνησε "Ρωμαϊκή" και τελείωσε ως ενα βαθμό "Ελληνική" (η λέξη Έλλην ξανα-αναφέρεται λιγο πριν την άλωση).

Ο Ελληνισμός είναι ΙΔΕΑ, όχι αίμα..

Υ.Γ. Ωραίος ύμνος!

Ανώνυμος 1 Απριλίου 2012 στις 11:11:00 π.μ. EEST  

Ωραίο το άρθρο, αλλα ξεχνάμε πως για μια μεγάλη περίοδο της βυζαντινής ιστορίας, ο χαρακτηρισμός "έλληνας" σήμαινε παγανιστης, εχθρός του κράτους και της εκκλησίας.

Ανώνυμος 1 Απριλίου 2012 στις 12:07:00 μ.μ. EEST  

@ Ανιχνευτής

Με όλο το σεβασμό για τις προσωπικές σου πεποιθήσεις...

ήμαρτον με αυτή την ανοησία που μας έχουν πιπιλίσει, ότι "τα έθνη σαν έννοια είναι πολύυυυυ μεταγενέστερος όρος έτσι και αλλιώς".

Είναι αντίληψη που δεν στέκει ιστορικά, κι επιστημονικά είναι διεθνώς περιθωριακή. Αλλά είναι ενδιαφέρον ότι ένας εσμός "διανοουμένων" ελαφρών βαρών στην Ελλάδα, με πρόσβαση στα μέσα και με πολιτική ατζέντα, τείνει να πείσει γι' αυτό τους πάντες.

Όχι, το έθνος δεν είναι πρόσφατη "κατασκευή" (ή "αφήγηση", ή "φαντασιακή θέσμιση", ή όποια άλλη ακυρολεξία κατόρθωσε να κατεβάσει η κούτρα τους).

Είναι ένα ιστορικό φαινόμενο αρχαιότατο. Αν στην Δυτική Ευρώπη τα έθνη είναι νεώτερα (λόγω ιστορικών συγκυριών), ε, τι να κάνουμε, δε μας δεσμεύει κι εμάς αυτό.

Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία ψυχραιμία, και ωριμότητα στα πνευματικά πράγματα, όπως και την έκθεση στον καταιγισμό προπαγάνδας που υφιστάμεθα όλοι, αλλά καλό είναι αντί να την αναπαράγουμε, να αναζητούμε και τι λένε οι (σοβαροί) επιστήμονες. Όχι οι Bon pour l’ Orient "επιστήμονες" του Deree College.

aiantas 1 Απριλίου 2012 στις 1:45:00 μ.μ. EEST  

Eιναι κριμα που ο Χριστος και η Παναγια ηταν αποντες απο την Αλωση της Πολης απο τους Οθωμανους ... εκτος κι αν οι Βυζαντινοι ειχαν ξεχασει τα λογια του Ακαθιστου υμνου και η Μεγαλοχαρη τους κρατησε μουτρα ... Οι Ελληνες δεν υπηρξαν ποτε Χριστιανοι ... εγιναν με το ζορι !!! Καλημερα

Αριστείδης Λ.

enkripto 1 Απριλίου 2012 στις 2:29:00 μ.μ. EEST  

Μπράβο! Τους έδειξες αυτούς τους θρησκόληπτους χριστιανούς!

Θα μπορούσε να απαντήσει κάποιος με την ίδια αυτιστική λογική ότι ο Δίας ο Ποσειδώνας και όλο το 12θεο ήταν απόντες απο την μάχη της Λευκόπετρας,στην Πύδνα, στα Σκαρφεία κτλ κτλ

Θλιβερά πράγματα.

Ένα απο τα χαρακτηριστικά των Νεοελλήνων, η ημιμάθεια και η άγνοια για τα του μεσαιωνικού Ελληνισμού.. Δεν βουτάμε την γλώσσα μας στο μυαλό πριν το ανοίξουμε το ρημάδι, μας στραβώνει ο φανατισμός, η διχόνοια και η ματαιοδοξία μας.

Ανιχνευτής 1 Απριλίου 2012 στις 2:43:00 μ.μ. EEST  

Επί ρωμαϊκών χρόνων (και βυζαντινών) δεν υπάρχουν έθνη (μάλλον φιλές και ολοι ειναι Ρωμαίοι, Ρωμιοί κτλ).. Και η ελληνική γή πέρασε από αυτούς τους χρόνους (2000 χρόνια+) με άπειρες μετακινήσεις πληθυσμών και πολλά άλλα.

Αλλά ούτε και στην κλασσική αρχαιότητα οι Ελληνες ήταν ένα "έθνος". Πόλεις-κράτη ήταν που μετά ενώθηκαν σε συμμαχίες και ηγεμονίες (πχ τους ένωσε ο Αλέξανδρος). Κατά τι γνώμη μου πιο πολύ με του σημερινούς "Αραβες" μοιάζουν. Δεν ειναι οι "Αραβες" ένα έθνος. Είναι διαφορετικοί (φιλές διαφορετικές) με κοινά χαρακτηριστικά (θρησκεία γλώσσα πολιτισμό)..

Αμα το πας με αίμα έχεις "χάσει" πριν αρχίσεις λυπάμαι.. Δεν είμαστε ράτσα σκυλιών που έμεινε καθαρόαιμη.. Πήγαινε και δες στην Ολυμπία τι ύψος έχουν οι πανοπλίες των Ελλήνων που πολέμησαν τους Πέρσες. Ισως χωράνε στο μικρό σου παιδάκι αν πάει μέχρι 4η δημοτικού..

Ουτε ΚΑΝ στην αρχαιότητα δεν υπήρχε κοινό αίμα! Οι Δωριείς ήταν εχθροί των Αχαιών (αυτοί τους κατέστρεψαν, είχαν αλλους θεούς). Οι Ιωνες ήταν αλλο από τους Δωριείς και τους Αιολείς και να μην πάω παραπέρα..

Η λέξη "έθνος" μπορεί να υπάρχει σε αρχαία κείμενα αλλα δεν είναι το σημερινό nation (βαριέμαι να εξηγώ). Να στο πώ με τον "ορισμό", Έλλην είναι «το ελληνικόν εόν όμαιμόν τε και ομόγλωσσον και θεών ιδρύματα κοινά και θυσίαι ήθεά τε ομότροπα» (Ηρόδοτος, Ουρανία 144).

Ακόμα και να υποθέσουμε (που δεν παίζει) το ομόαιμόν πες μου σε ποιους θεούς πιστεύεις και που κάνεις θυσίες με τον ίδιο τρόπο μάλιστα με τους "αρχαίους προγόνους σου"

Και να έχεις το ομόαιμον (που δεν..) σου λείπει δε σου λείπει το ομόγλωσσον (μεγάλη κουβέντα) το ομόθρησκον (εκτός αν είσαι 12θειστής) και το ομότροπον (εκτός αν φερόμαστε σαν τους αρχαίους Ελληνες και δεν το έχω καταλάβει). Άρα τι Έλληνας είσαι? Νεοέλληνας είσαι.. Αμα λές "δόξα το ΔΙΑ", πάω πάσο αλλιώς εγώ θα σε (και με) αποκαλώ νεο-έλληνα.

Αν εσύ και εγώ είμαστε Έλληνες εξ αίματος (μόνο και απαραίτητα) τότε όλοι οι ΑΕΚ-τσίδες είναι από την Κωνσταντινούπολη!

Όπως επιλέγεις να είσαι ΑΕΚ έτσι επιλέγεις να είσαι Έλληνας (και ένα Αλβανάκι αν πεί είμαι Έλληνας γίνεται, και ένας Έλληνας αν πεί είμαι Τούρκος επίσης γίνεται, (πως νομίζεις μας μοιάζουν οι Τούρκοι ειδικά αυτοί στα δυτικά? Τόσους "εξισλάμισαν" (χωριά, πόλεις ολόκληρες) το οποίο μετά εθνοποιήθηκε σε "Τούρκος").


Μην το ψάχνεις ο Ελληνισμός είναι ιδέα, και μάλιστα ιδέα που αλλάζει!

Ανώνυμος 1 Απριλίου 2012 στις 3:37:00 μ.μ. EEST  

"Διατάσσουμε τους άρχοντές μας, αλλά και όσους διδάσκονται από τους θεοφιλέστατους επισκόπους, να αναζητούν σύμφωνα με το νόμο όλες τις περιπτώσεις ασέβειας υπέρ της Ελληνικής θρησκείας έτσι ώστε να μη συμβαίνουν, αλλά και αν συμβαίνουν να τιμωρούνται. Κανείς να μην έχει το δικαίωμα να κληροδοτεί με διαθήκη(περιουσίες) ή να χαρίζει με δωρεά οτιδήποτε σε πρόσωπα ή τόπους, που έχουν επισημανθεί ότι ΔΙΑΠΡΑΤΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΣΕΒΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. Όσα δίδονται ή κληροδοτούνται μ’ αυτόν τον τρόπο θα αφαιρούνται. Με την παρούσα ευσεβή νομοθεσία να διατηρηθούν σε ισχύ όλες οι τιμωρίες, με τις οποίες οι προηγούμενοι βασιλείς είχαν απειλήσει να τιμωρήσουν την Ελληνική πλάνη, με τις οποίες προσπαθούσαν (οι προγενέστεροι χριστιανοί βασιλείς) να διασφαλίσουν την Ορθόδοξη πίστη."

(Ιουστινιάνειος Κώδικας 1.11.9 επίσης Β1,1,19 και Νομοκάνων 6,3.)

Και το κερασάκi:
"Θεσπίζουμε αυτούς τους νόμους για τους αλητήριους Έλληνες”.

(Ιουστινιάνειος κώδικας 1.11.10)

Ανώνυμος 1 Απριλίου 2012 στις 6:16:00 μ.μ. EEST  

Λυπαμαι αλλα ο Αρχαγγελος Μιχαηλ δεν θα ευλογησει τις βομβες της Π.Α. ώστε να πεσουν με ακριβεια στην κεφαλα των Τουρκων, ουτε θα καταραστει τις βομβες της THK ωστε να πεσουν στο γαμο του καραγκιοζη. Τη Νικη δε θα τη φερουν οι ψαλμωδιες, αλλα η εκπαιδευση, η πειθαρχια, η οργάνωση και οι ορθολογικες αγορες στρατιωτικου εξοπλισμου.

Τοξοτης 1 Απριλίου 2012 στις 7:18:00 μ.μ. EEST  

Ειτε εσκεμενως ειτε απο αγνοια ωρισμενοι κινουνται προς την κατευθυνση εναντια του Ελληνικου εθνους, της Ελληνο-Ορθοδοξιας και ο Κισσινκερ τριβει τα χερια του.

Ο σωστος Ελλην και ο σωστος Χριστιανος ειναι ταυτοσημα. Ο Χριστος γεννηθηκε εκει που επρεπε και οπως επρεπε οπως επροφητευτηκε απο τον Απολλωνα. Ασχετα εαν η Χριστιανοσυνη εχει παραποιηθει. Αλλο 'παπας' και αλλο ΙΕΡΕΑΣ με εξουσιοδοτηση εκ των ΑΝΩΘΕΝ! Ο Ιησους Χριστος ο ΕΜΜΑΝΟΥΕΛ ο οποιος σας πληροφορω ειναι ΘΑΥΜΑΣΙΟΣ με τα Χερουβειμ να πετουν κυκλωθεν, τι ομορφα και αυτα, και τους Χρυσους Αγιους Αγγελους, ετοιμοπολεμους, το εδωσε το αιματακι Του για ολους μας, ολη την ανθρωποτητα, η οποια ΕΧΕΙ ΕΞΑΠΑΤΗΘΕΙ! Το ανθρωπινο σωμα κριβει πολλα. Ας παρουμε τον Δια ο οποιος αν και εξ αρχης εκανε καλη δουλεια, μετα εξαπατηθηκε, ακολουθησε λαθος δρομο. Ενσαρκωθηκε μετα και ηλθε ως Ξερξης να καταστρεψει την Ελλαδα(Ηροδοτος). Αλλα δεν εγινε ετσι. Απογονοι του Ηρακλη με τον Λεωνιδα τον σταματησαν μεχρι να ξυπνησουν οι υπολοιποι Ελληνες και να ενωθουν για την νικη. Ακομη και ο Διας λοιπον εχει ακομη την ευκαιρια να θυμηθει απο που ηλθε, απο που φτιαχτηκε και για ποιο σκοπο γεννηθηκε, εκει που επρεπε, δηλαδη απο τους Ελοχιμ (οχι τους 201 εκπεσοντες). Εφιαλτες υπαρχουν οπως και τοτε. Εφιαλτη της ανθρωποτητος θα ειναι και η αφιξη του αντιχριστου. Αλλα, οπως και τοτε καταιγιδα κατεστρεψε ενα μεγαλο μερος του Περσικου στολου, ετσι και στην προκειμενη περιπτωση κατεστραφη ενα μεγαλο μερος του εχθρικου στολου, και οι πιστοι εψαλαν τον Ακαθιστο Υμνο. Τυχαιο; Οχι βεβαια! αραγε τι καταιγιδα προμηνυεται; Ουτε τα λογια του Ελληνικου Εθνικου υμνου ειναι τυχαια! Ειναι καιρος να ξυπναει σιγα-σιγα ο Ελλην γιατι αλλωστε με τον 3ΠΠ θα ξυπνησουν ολοι ξαφνικα, καθως και με την μαζικη καταιγιδα κορονα εκτοξευση του ηλιου. Οσοι δεν το πιστευουν ας εχουν ανα-γνωση την αποκαλυψη του Ιωαννου ειναι καιρος να βγαλουν την Καινη βιβλο απο το συρταρι. Πολεμος στα επουρανια, πολεμος επιγειος. Ο Ιησους εταισε τους 5000 και ερωτησε τους μαθητες ..πως δεν καταλαβαινετε; Ο πλανητης Χ ερχεται καθε 5000 χρονια. Τυχαιο; Οχι βεβαια! Ετι ολιγον τι και αυτος ο κοσμος θα καταρευσει. Αλλα η ανθρωποτης θα υποφερει- θα υποφερει ενεκα του οτι εχουν γινει λαθος επιλογες απο αρκετους μεχρι να επελθει η καθαρση . Υπαρχει και η οδος της Μετανοιας, και η επιστροφη. Μετανοια δεν σημαινει κακομοιρια. Μετανοια σημαινει αυτο που εκανε ο φιλος μου Αποστολος Παυλος, ο οποιος κρατουσε τα ρουχα εκεινων που λιθοβολουσαν Χριστιανους...αλλα μετα αλλαξε και εδιδαξε εγραψε τις επιστολες και εδωσε το αιματακι του επισης για την Αληθεια, 'ὅτι οὐκ ἔστιν ἡμῖν ἡ πάλη πρὸς αἷμα καὶ σάρκα, ἀλλὰ πρὸς τὰς ἀρχάς, πρὸς τὰς ἐξουσίας, πρὸς τοὺς κοσμοκράτορας τοῦ σκότους τοῦ αἰῶνος τούτου, πρὸς τὰ πνευματικὰ τῆς πονηρίας ἐν τοῖς ἐπουρανίοις. διὰ τοῦτο ἀναλάβετε τὴν πανοπλίαν τοῦ Θεοῦ, ἵνα δυνηθῆτε ἀντιστῆναι ἐν τῇ ἡμέρᾳ τῇ πονηρᾷ καὶ ἅπαντα κατεργασάμενοι στῆναι' αλλα και ο Αποστολος Πετρος λεγει 'Τούτων οὖν πάντων λυομένων ποταποὺς δεῖ ὑπάρχειν ὑμᾶς ἐν ἁγίαις ἀναστροφαῖς καὶ εὐσεβείαις, προσδοκῶντας καὶ σπεύδοντας τὴν παρουσίαν τῆς τοῦ Θεοῦ ἡμέρας, δι’ ἣν οὐρανοὶ πυρούμενοι λυθήσονται καὶ στοιχεῖα καυσούμενα τήκεται! καινοὺς δὲ οὐρανοὺς καὶ γῆν καινὴν κατὰ τὸ ἐπάγγελμα αὐτοῦ προσδοκῶμεν, ἐν οἷς δικαιοσύνη κατοικεῖ.' Τι σημαινει οι ουρανοι πυρουμενοι; Στην Αποκαλυψη υπαρχει ....ο γαρ καιρος εγγυς, στην αρχη....μετα ομως....ο καιρος γαρ εγγυς - τεραστια η σημασια των λεξεων. Ο Ιωαννης γνωριζε οτι στην πρωτη περιπτωση χρειαζεται χρονος, αλλα στην δευτερα περιπτωση ολα ειναι κοντα! Την ημερα και την ωρα ουδεις γνωριζει αλλα ηλθε καιρος να ξυπνησει ο Ελλην. Ουτε ειναι τυχαιο οτι το Συνταγμα της Ελλαδος αναγνωριζει τον Ιησου Χριστο ως κεφαλη της εκκλησιας. Ουτε ειναι τυχαιο οτι ο Ερμης ο τρισμεγιστος εγραψε ' ενδυναμωσον με και της χαριτος ταυτης φωτισω τους εν αγνοια του γενους μου αδελφους υιους δε σου διο πιστευω και μαρτυρω εις ζωην και φως χωρω ευλογητος ει ΠΑΤΕΡ ο σος ανθρωπος συναγιαζειν σοι βουλεται'

Ταυτα εγραψα ινα γαλουχησω υμας εν τη αληθεια και εν τη αγαπη, πιστη ελπιδα

'Τοξοτης'

aiantas 1 Απριλίου 2012 στις 8:46:00 μ.μ. EEST  

"Όλα καλά και περίκαλα τά 'χουμε με την πατρίδα. Με το έθνος, την ιστορία μας, και τους «αρχαίους ημών πρόγονους». Μόνο που ξεχάσαμε ένα. Πως εμείς οι νέοι με τους αρχαίους έλληνες έχουμε τόσα κοινά, όσα ο χασαποσφαγέας με τις κορδέλες, και η μοδίστρα με τα κριάρια. Κι από την άλλη φουσκώνουμε και κορδώνουμε, και ταρτουφίζουμε για «τσι γενναίοι προγονοί» σαν τι;" .....
"Σχέση με τους αρχαίους έλληνες έχουμε εμείς, λένε οι γάλλοι, οι εγγλέζοι και οι γερμανοί. Εμείς, που τους ανακαλύψαμε, τους αναστυλώσαμε, τους εξηγήσαμε. Για τους ευρωπαίους οι νεοέλληνες είμαστε μια δράκα ανθρώπων απρόσωπη, ανάμεσα σε βαλκανιλίκι, τουρκο-λογιά και αράπηδες. Είμαστε οι "ορτοντόξ"... αυτα εγραψε λοιπον ο Λιαντινης για το τι ημασταν και το που καταντησαμε.
Να χαιρεστε λοιπον την Μακαριστη Εκκλησια του Χριστου και τους αντιπροσωπους της που 400 χρονια τα ειχανε κανει πλακακια με τους φιλους μας τους Οθωμανους.
Να χαιρομαστε την προσφορα του Βυζαντιου με τους κατεστραμενους ελληνικους ναους και τα πογκρομ κατα των Ελληνων διοτι ο καταλογος ειναι μακρυς και βαριεμαι να τα γραφω ολα. Γνωστη ειναι αλλωστε η ιστορια με το λογοκριμενο βιντεο του Γαβρα για την Ακροπολη.
Οπως θα γνωριζεις εσυ που ξερεις την ιστορια καλα η ονομασια Ελλην ηταν απογορευμενη στους Βυζαντινους χρονους φιλε μου.
Υ.Γ. : Σεβομαι το ιστολογιο
σου και το διαβαζω ανελλιπως. Πολυ καλη η δουλεια που γινεται.Μπραβο.

Αριστειδης Λ.

Alexandros 1 Απριλίου 2012 στις 9:58:00 μ.μ. EEST  

Με αφορμή τα λόγια του Αριστείδη, εγώ θα γράψω κάτι που αφορά Χριστιανούς, Δωδεκαθεϊστές, Μουσουλμάνους, Ιουδαίους, Βουδιστές, όλους, "Συν Αθηνά και χείρα κίνει" καλοί οι Θεοί, αλλά αν δε βάλουμε και εμείς κανα χεράκι δε γίνεται δουλειά!

Ανώνυμος 1 Απριλίου 2012 στις 11:46:00 μ.μ. EEST  

Κωνσταντίνος 'ΙΑ πιστός εν Χριστώ τω Θεώ Βασιλεύς και Αυτοκράτωρ Ρωμαίων ο Παλαιολόγος:

Καὶ οὕτως λογίσθητε ὡς ἐπὶ ἀγρίων χοίρων καὶ πληθὺν κυνήγιον, ἵνα γνώσωσιν οἱ ἀσεβεῖς ὅτι οὐ μετὰ ἀλόγων ζῴων ὡς αὐτοί, παράταξιν ἔχουσιν, ἀλλὰ μετὰ κυρίων καὶ αὐθεντῶν αὐτῶν καὶ ἀπογόνων Ἑλλήνων καὶ Ῥωμαίων"

Γεωργίου Σφραντζῆ, Χρονικὸν


Μίαν φοράν, όταν επήραμεν το Ναύπλιον, ήλθε ο Άμιλτων να με ιδή. Μου είπε ότι: “Πρέπει οι Έλληνες να ζητήσουν συμβιβασμόν και η Αγγλία να μεσιτεύση”. Εγώ του αποκρίθηκα ότι: “Αυτό δεν γίνεται ποτέ, ελευθερία ή θάνατος. Εμείς, καπετάν Άμιλτων, ποτέ συμβιβασμόν δεν εκάμαμεν με τον Τούρκο. Άλλους έκοψε, άλλους εσκλάβωσε με το σπαθί και άλλοι, καθώς εμείς, εζούσαμεν ελεύθεροι από γενεά εις γενεά. Ο βασιλεύς μας εσκοτώθη, καμμία συνθήκη δεν έκαμε. Η φρουρά του είχε παντοτινόν πόλεμον με τους Τούρκους και δύο φρούρια ήταν πάντοτε ανυπότακτα”. Με είπε: “Ποία είναι η βασιλική φρουρά του, ποία είναι τα φρούρια;”. “Η φρουρά του βασιλέως μας είναι οι λεγόμενοι κλέφτες, τα φρούρια η Μάνη και το Σούλι και τα βουνά”. Έτσι δεν με ομίλησε πλέον.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ “ΔΙΗΓΗΣΙΣ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ”

Ανώνυμος 2 Απριλίου 2012 στις 11:50:00 π.μ. EEST  

Φίλε Τοξότη με όλο το σεβασμό, αλλά ο πολύς Λιακόπουλος βλάπτει..

Οδυσσέας 2 Απριλίου 2012 στις 12:01:00 μ.μ. EEST  

Όντας μακριά από τον υπολογιστή το Σαββατοκύριακο, ομολογώ ότι ξαφνιάστηκα από το είδος και την ένταση των σχολίων που προκάλεσε το κείμενο "Τη Υπερμάχω Στρατηγώ". Είναι τραγικές, όχι οι ίδιες οι απόψεις, όσο οι μεγάλες δόσεις μισαλλοδοξίας με τις οποίες φορτίζονται οι απόψεις αυτές. Ειλικρινά, αν δεν υπήρχαν μερικά νηφάλια σχόλια και αν δεν βλέπαμε στα στατιστικά ότι οι "πυροβολημένοι" είναι ελάχιστοι συγκριτικά με το συνολικό αριθμό αναγνωστών, θα μας είχε πιάσει απελπισία...

Άλλοι μας κατηγορούν για θρησκοληψία, επειδή (για δεύτερη μόλις φορά σε τρεις χιλιάδες τόσες αναρτήσεις) είχαμε άρθρο με θρησκευτική αναφορά.
Άλλοι πάλι, με υπεροψία εντελώς ασύμβατη με τα χριστιανικά ιδεώδη, έγραψαν ότι επιτέλους "θυμηθήκαμε" την Παναγία και μας πληροφόρησαν και πώς αισθάνεται...
Άλλοι μας είπαν ότι ο Ακάθιστος Ύμνος δε βοήθησε τους υπερασπιστές της Πόλης το 1453, λες και το δωδεκάθεο βοήθησε τους αρχαίους Έλληνες να επιζήσουν ή λες και ισχυρίστηκε κανείς εδώ μέσα ότι ο συγκεκριμένος ύμνος έχει υπερφυσικές ιδιότητες.
Άλλοι μας μίλησαν για την εξ αίματος καταγωγή του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, λες κι έχει καμία σημασία η καταγωγή αυτή, μπροστά στο βίο του και τον τρόπο του θανάτου του.
Άλλοι τέλος, εστίασαν στη δύσκολη αρχική σχέση Ελληνισμού και Χριστιανισμού - αλλά με τρόπο απλουστευτικό για ένα τέτοιο τεράστιο ιστορικό, φιλοσοφικό και πολιτιστικό ζήτημα...

Η ιδεολογία επιτελεί και ψυχολογικές λειτουργίες καλύπτοντας κενά, έλεγε ο μακαρίτης Παναγιώτης Κονδύλης - και αυτό ισχύει και για τη θρησκευτική πίση. Η πίστη είναι προσωπικό θέμα, όχι ταμπέλα με την οποία βγαίνουμε στον κόσμο. Όποιος λοιπόν υπερπροβάλλει προς τα έξω τη θρησκευτική του ταυτότητα (χριστιανική, δωδεκαθεϊστική, άθεη ή άλλη), και όποιος ψάχνει λόγους να τσακώνεται για τέτοια θέματα με όρους Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού, καλύτερα ας ψάξει να βρει τι του φταίει στη ζωή του.

Υπήρξαν μερικά κριτικά σχόλια με τα οποία συμφωνώ, όπως το "συν Αθηνά και χείρα κίνει". Και σε αυτόν που έγραψε ότι "τη Νικη δε θα τη φερουν οι ψαλμωδιες, αλλα η εκπαιδευση, η πειθαρχια, η οργάνωση και οι ορθολογικες αγορες στρατιωτικου εξοπλισμου", θα ήθελα να παρατηρήσω ότι ένας ακόμα κρίσιμος παράγοντας είναι το ηθικό. Και θα ήταν ενδιαφέρον να ψάξει κανείς π.χ. πώς οι θρησκευτικές αντιλήψεις των Ισραηλινών (περί εκλεκτού λαού κλπ.), προστιθέμενες στην οργάνωση, εκπαίδευση και πειθαρχία τους, έχουν επιδράσει στη μαχητική τους ικανότητα.

Σε ό,τι με αφορά, αναφέρθηκα στον Ακάθιστο Ύμνο όχι ως μαγικό ελιξήριο, αλλά ως ιστορικό συνεκτικό δεσμό μεταξύ των εκάστοτε υπερασπιστών του Ελληνισμού. Και ως Ελληνισμό εννοώ και τον αρχαίο, και το βυζαντινό, και το σύγχρονο. Η φράση "όποιος έχει ακούσει αυτή τη χιλιόχρονη μελωδία ένστολος στη μεθόριο, έχει νιώσει αμέσως τη διαχρονική συνέχεια του Ελληνισμού" δεν είναι ρητορικό σχήμα - είναι προσωπικό μου βίωμα, από τεταμένη στιγμή των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Προσθέtω τώρα ότι από μουσικολογική άποψη, ο ήχος του Ακάθιστου Ύμνου (πλάγιος Δ΄) ξεκινάει από την αρχαιότητα και φτάνει μέχρι τη "Συννεφιασμένη Κυριακή" του Τσιτσάνη - είναι ένα αληθινό, διαχρονικό, πολιτιστικό νήμα. Και είναι πραγματικά κωμικοτραγικό, αυτό το πολιτιστικό φαινόμενο να περιορίζεται από κάποιους σε ομολογία χριστιανικής πίστης, και από άλλους να γίνεται κόκκινο πανί, για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Αντί να ψάχνουμε αφορμές διχασμού σε αυτά που μας χωρίζουν, ας ψάξουμε αφορμές σύμπνοιας σε αυτά που μας ενώνουν.

Alexandros 2 Απριλίου 2012 στις 3:21:00 μ.μ. EEST  

Σκέφτηκα να μην απαντήσω καθόλου γιατί συμφωνώ με το κείμενο του Οδυσσέα, αλλα να προσθέσω κάτι, όπως γραφει και κάποιος άλλος, Έλληνας είναι ο φερων την ελληνική παιδεία, Έλληνας είναι οποιος αισθάνεται Έλληνας, αυτό ισχύει και για όλες τις εθνοτικές ομάδες, ο,τι αισθάνεται ο καθένας αυτό είναι. Ο Χριστιανισμός επιβλήθηκε πάνω στην αρχαιολατρία με φωτιά και τσεκούρι, το ίδιο όμως κυνηγήθηκε πιο πριν, τελικά όμως προσαρμόστηκε στον Ελληνισμό και δεν έγινε μονο το αντίθετο, τα παραδείγματα είναι χιλιάδες, άμα ανοίξει κανεις τα ματια του τα βλέπει. Η Βυζαντινή αυτοκρατορία, πάλι όπως έγραψε άλλος πριν από μένα, ήταν η πρώτη αναίμακτη νίκη του Ελληνισμού έναντι tpu κατακτητή, ελληνικό αλφάβητο ελληνική γλώσσα, η πλειοψηφία των αυτοκρατόρων ήταν λάτρεις των αρχαίων Ελλήνων. Οι Δώδεκα θεοί, η Μυθολογία, ο Χριστιανισμός, ο Μέγας Αλέξανδρος, οι Αχαιοί, οι Αθηναίοι, οι Σπαρτιάτες, οι Ίωνες, οι Aioleiς, οι Βυζαντινοί είναι όλα μέρη της Ελληνικής ιστορίας και κομμάτια της Ταυτότητας του Ελληνισμού, τώρα μεμονωμένες πράξεις ατόμων, που θέλουν μεγάλη ανάλυση και χωρούν ποικιλότροπες ερμηνείες δεν μπορούν να γενικεύονται και να θεωρούνται ο κανόνας. Επίσης, να υπενθυμίσω σε ορισμένους και την Αυτοκρατορία της Νίκαιας η οποια ήταν ολοκληρωτικά Ελληνική και ήταν ο Συνεχιστής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Οι Οθωμανοί ήταν πάντοτε κατακτητές, βεβαια επηρεαστήκαμε και από αυτούς και τους επηρεάσαμε το ίδιο και με τους Σλάβους και με τους Βουλγαρους και με τους Αλβανούς, οι γενετικές καθαρότητες είναι επικίνδυνα ναζιστικά παραμυθια! Aυτά και θα επιμείνω συν Αθηνα και χείρα κινεί!

Ανώνυμος 2 Απριλίου 2012 στις 11:13:00 μ.μ. EEST  

Φίλε Ανιχνευτή, δεν είναι έτσι.

Αλλά επειδή κι εγώ δεν έχω την ενέργεια να εξηγώ εδώ, ιδού μια μικρή, απλή κι εύληπτη σύνοψη:

http://www.bigfatopinion.net/2008/04/blog-post_03.html

Αρματιστής 3 Απριλίου 2012 στις 1:30:00 π.μ. EEST  

Για όσους δεν το γνωρίζουν, ή ηθελημένα το αγνοούν, η γλώσσα μας, η Ελληνική γλώσσα, αποτελεί το DNA της εθνικής μας καταγωγή και αυτογνωσίας.

Εγώ πιστεύω ότι η καταγωγή μου προέρχεται από τους αρχαίους κατοίκους αυτής της χώρας, που ανάλογα με το χώρο από τον οποίο προέρχονταν ή στον οποίο κατοικούσαν, έφεραν και τα ονόματα, Αχαιοί, Αρκάδες, Ίωνες, Δωριείς, Αιολείς, Θεσπρωτοί, Μακεδόνες κλπ, αλλά που όλοι όμως μιλούσαν την ίδια γλώσσα και είχαν συνείδηση ότι είχαν την ίδια καταγωγή και ανήκαν στο «Ελληνικόν έθος».

Μπορεί βεβαίως στο διάβα του χρόνου, κάποιοι προγονοί μου να ήρθαν σε επιγαμίες με Ρωμαίους, Σκύθες, Σλαύους, Αρβανίτες, Ενετούς, ή και άλλους, άλλων φυλών… Και να πήραν και κάτι απ’ αυτούς. Και τι μ’ αυτό; Η γλώσσα μου, δηλαδή το DNA μου, είναι η Ελληνική. Η γλώσσα του Ομήρου. Αυτή η γλώσσα με χαρακτηρίζει και αυτή μου δίνει τα σημαντικότερα στοιχεία για τη καταγωγή μου. Με αυτή τη γλώσσα έχουν μεταφερθεί σε μένα όλες οι πληροφορίες που μου δείχνουν από πού προέρχομαι, ποια είναι η ιστορική μου διαδρομή και που ανήκω. Και η γλώσσα μου παίζει σημαντικότατο ρόλο στη διαμόρφωση της εθνικής μου συνείδησης.

Και να θυμηθούμε την απάντηση του Γεωργίου Γεμιστού –Πλήθωνος στον αυτοκράτορα Μανουήλ Παλαιολόγο: «Εσμέν γαρ ουν ών ηγείσθε τε και βασιλεύετε, Έλληνες το γένος, ως ή τε φωνή και η πάτριος παιδεία μαρτυρεί».

Και κάτι ακόμη: Είδα το πρώτο φως στη Δημητσάνα Αρκαδίας και εκεί έμαθα τα πρώτα γράμματα. Δημητσάνα! Η αρχαία Τεύθις του Τρωικού πολέμου. Τρεις χιλιάδες χρόνια ιστορίας και πλέον… Το όνομα, είναι μάλλον Σλαύικο. Όπως και πολλών άλλων όμορων χωριών. Ζάτουνα, Ζυγοβίστι, Στεμνίτσα κ.α.. Όπως και άλλων τόπων της Ελλάδας. Η Δημητσάνα όμως ήταν ένα από τα μεγάλα κέντρα των Ελληνικών γραμμάτων και της Εκκλησίας κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Και ήταν αυτή που έδωσε τα μπαρουτόβολα στον αγώνα της εθνικής παλιγεννεσίας.

Εγώ λοιπόν πιστεύω ότι είμαι Έλληνας στη καταγωγή και Έλληνας στη συνείδηση. Πιστεύω ότι ανήκω στο Ελληνικό έθνος. Αγαπώ τη πατρίδα μου την Ελλάδα και την υπηρέτησα με πίστη και αφοσίωση επί τριάντα χρόνια. Όποιος ‘όμως έχει αμφιβολίες αναφορικά με το αν είναι Έλληνας, θα ήταν σκόπιμο να μας πει ποια νομίζει ότι είναι η εθνική καταγωγή του, ή η εθνική του συνείδηση. Και καλό είναι να μη αμφισβητεί τη συνείδηση των υπολοίπων.

Ανώνυμος 3 Απριλίου 2012 στις 2:11:00 π.μ. EEST  

Εγώ θεωρώ ότι περιορίζετε πολύ την εμβέλεια του Ελληνισμού όταν ισχυρίζεστε (κάποιοι) ότι Ελληνισμός και Ορθοδοξία είναι αναπόσπαστα και αλληλένδετα.
Δλδ οι Έλληνες καθολικοί στα νησιά δεν πρέπει να θεωρούν εαυτούς Έλληνες και να υπερασπίσουν την πατρίδα τους όταν χρειαστεί ;
Οι Έλληνες πολίτες, μουσουλμάνοι το θρήσκευμα, είναι a priori Τούρκοι, δεν δικαιούνται να αισθάνονται Έλληνες και να είναι μουσουλμάνοι ;
Δεν ξέρω αν το έχετε πάρει χαμπάρι, αλλά δεν είμαστε πλέον κατά 98% ορθόδοξοι, και δεν πρέπει να ταυτίζουμε την ιδιότητα του Έλληνα με αυτή του ορθοδόξου, όσο και αν ήταν έννοιες ταυτόσημες επί σειρά αιώνων, και να συμπορεύθηκαν μαζί.
Στο άλλο μεγάλο ζήτημα, το κατά πόσο η Ανατολική ΡΩΜΑΪΚΗ Αυτοκρατορία (ο όρος Βυζάντιο εμφανίστηκε πολύ αργότερα) ήταν ελληνική, χωρά πολύ συζήτηση, από ειδικότερους εμού, και μπορούν να γραφτούν πάρα πολλά.
Πάντως θα τονίσω ότι και άλλοι ορθόδοξοι λαοί διεκδικούν ρόλο σ' αυτή, όπως π.χ οι Σέρβοι και οι Ρώσοι.

Όλα τα παραπάνω τα γράφει ένας Έλληνας Χριστιανός Ορθόδοξος.

Μanolis 3 Απριλίου 2012 στις 10:33:00 π.μ. EEST  

Συμφωνω 100% με τον Οδυσσεα και ειδικα στο τελευταιο: Αντί να ψάχνουμε αφορμές διχασμού σε αυτά που μας χωρίζουν, ας ψάξουμε αφορμές σύμπνοιας σε αυτά που μας ενώνουν - ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑ!

Αρματιστής 3 Απριλίου 2012 στις 11:00:00 π.μ. EEST  

Την απώλεια της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ένας ήταν ο λαός που την θρήνησε, την έκλαψε και την χιλιοτραγούδησε με ανείπωτο πόνο.

"Σημαίνει ο Θεός, σημαίνει η γης, σημαίνουν τα επουράνια,
σημαίνει και η Αγιά Σοφιά, το Μέγα Μοναστήρι
με τετρακόσια σήμαντρα κι εξηνταδυό καμπάνες,
κάθε καμπάνα και παπάς, κάθε παπάς και διάκος."

Ένας ήταν ο λαός που πίστευε και περίμενε ότι
"πάλι με χρόνους, με καιρούς, πάλι δικά μας θα' ναι".

Και αγωνίστηκε αυτός ο λαός, ο Ελληνικός λαός να κάνει το όνειρο πραγματικότητα. Χύνοντας ποταμούς αίματος.

Και οι λέξεις Ρωμιός και Ρωμιοσύνη, είναι λέξεις που χαρακτηρίζουν τον Έλληνα και το γένος των Ελλήνων.

Alexandros 3 Απριλίου 2012 στις 2:58:00 μ.μ. EEST  

Συμφωνώ με τον ανώνυμο 2:11:00 Βεβαίως και ο Ελληνισμός είναι πέρα και πάνω από θρησκείες, αλλα δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός πως η Ορθόδοξη παράδοση αποτελεί και πολύ μεγάλο μέρος της ταυτότηας μας ως έθνους, μιας και αποτελεί τεράστιο μέρος της παράδοσης μας, από εκεί και μετά ο Ελληνισμός τους χωράει όλους, οι αρχαίοι Έλληνες τιμούσαν τον άγνωστο theo, Ο Σύγχρονος Ελληνισμός περικλείει και είναι συνεχεια και του αρχαίου και του Βυζαντινού και του ypoudoulou στους Οθωμανούς Ελληνισμού με τις παραδόσεις του οποιες και αν είναι αυτές και εμείς σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να εντάξουμε στον Ελληνισμό οποιον αισθάνεται Έλληνας ανεξαρτητου θρησκείας, ώστε να συνεχίσουμε την εξέλιξη του Ελληνισμού, εκείνο το συστατικό που δεν μπορεί να αλλάξει είναι η γλώσσα, όπως πολύ σωστά γραφει ο Armatisths, που είναι και πατριώτης Αρκάς, είναι το πολιτισμικό μας ΔΙΑ! Δίνω και ένα παράδειγμα, οι Ισραηλινοί ανέστησαν τη γλώσσα τους μαζί με το κράτος του Israel το 1948, μια γλώσσα που μέχρι τότε ήταν νεκρή ουσιαστικά και παρέμενε μονο σε γραφές όπως τα λατινικά!

Ανώνυμος 3 Απριλίου 2012 στις 5:24:00 μ.μ. EEST  

Να τονίσω οτι σλαβόφωνοι έλληνες στήριξαν τον μακεδονικό αγώνα το 1904 και οτι αρκετοί απόγονοι γερμανών, ιταλών κτλ πολέμησαν και έπεσαν στο πεδίο της μάχης πχ Λορέντζος Μαβίλης, Νίδερ, Μορντεκάι (Μαρδοχαίος) Φριζής κτλ

Η γλώσσα ή η θρησκεία δεν κάνει τον έλληνα.

Ούτε κάνει τον έλληνα το ελλαδικό διαβατήριο:
Υπάρχουν πάνω απο 600,000 Έλληνες μουσουλμάνοι στην συρία και την τουρκία (τουρκοκρητικοί) τους οποίους εδώ και 100 χρόνια τους έχουμε γραμμένους όπως ακριβώς έχουμε και τους 300,000 της Αλβανίας και τον ακαθόριστο αριθμό σλαβόφωνων (βλάχοι) στα σκόπια

Επίσης ΔΕΝ είναι έλληνες οι χιλιάδες γεωργιανοί, απχάζιοι, πακιστανοί, αλβανοί κτλ κτλ που έκαναν ελλαδίτες οι ΝΔ/ΠΑΣΟΚ για να κερδίζουν εκλογές και μας τους φόρτωναν στα τάγματα για να "υπηρετήσουν τη πατρίδα"

Σχετικά με το Βυζάντιο οι έλληνες στην βαλκανική σχεδόν σφαγιάστηκαν τον 7ο αιώνα απο τους σλάβους που έφεραν οι χριστιανοί καθώς και απο τους ίδιους. Μετέπειτα - 100 χρόνια και βάλε - έφεραν αγρότες απο την μ ασία να αποικήσουν τα εδάφη αντιστρέφοντας τον πρώτο ελληνικό αποικισμό του 8ου αιώνα πχ. Οι αριστοκράτες είχαν και έφεραν και μαζί το επώνυμο τους πζ Βουκελάτος (βουκελαριος)
Τον 12ο αιώνα ο ελληνισμός είχε επικρατήσει στην αυτοκρατορία μαζί με ποσοστά αλβανών, σλάβων/βούλγαρων και αρμένιων οι οποίοι διεκδικούν κομμάτι της μεσαιωνικής μας ιστορία και κληρονομιάς.
Αργότερα οι σλάβοι/αλβανοί/αρμένιοι που έμειναν απορροφήθηκαν με τον ίδιο τρόπο που εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες την ανατολικής Ρωμυλίας και της βλαχίας έγιναν βούλγαροι και ρουμάνοι, εκατομμύρια μονοφυσιτών ελλήνων έγιναν σύριοι, εκατομμύρια καθολικών πέρασαν και επίσημα στο ιταλικό κράτος κτλ κτλ

Ο 20ος αιώνας έφερε μια ισχυρή ελλάδα αλλά απώλεσε τον ελληνισμό που επιβίωνε με νύχια και με δόντια εκτός των ελεύθερων εδαφών.

Τέλος τραβάτε μια βόλτα στα αστυνομικά τμήματα της γειτονιάς σας. Δεκάδες αραπάδες αγνώστου προέλευσης κάνουν μαζικά αιτήσεις για ταυτότητες με το χαρτί του ντόπιου βουλευτή και μελλοντικές προβλέψεις για μια θέση στο δημόσιο. Και για τους δύσπιστους ως προς το τελευταίο σε υπηρεσία δημοσίου στην αττική υπάρχουν 10 έλληνες με ΑΣΕΠ και 12 αλβανοί πολύτεχνοι χωρίς με καθήκοντα χειριστή βεντάλιας

Alexandros 3 Απριλίου 2012 στις 5:41:00 μ.μ. EEST  

το πολιτισμικό μας DNA ήθελα να γράψω, αλλα η "μεταφραση" από greeklish.......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP