Τῇ ὑπερμάχῳ Στρατηγῷ

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Απόψε ψάλλεται σε όλες τις εκκλησίες του Ελληνισμού, ο μεγαλειώδης Ακάθιστος Ύμνος. Η ιστορία του ανατρέχει στο έτος 626 μ.Χ., όταν η Κωνσταντινούπολη πολιορκήθηκε από τους Αβάρους, ενώ ο στρατός, με επικεφαλής τον αυτοκράτορα Ηράκλειο, βρισκόταν σε εκστρατεία κατά των Περσών. Τη νύχτα της 7ης Αυγούστου και ενώ οι Άβαροι ετοιμάζονταν για την τελική επίθεση, φοβερή τρικυμία κατέστρεψε το στόλο τους, και οι αμυνόμενοι αντεπιτέθηκαν, προξενώντας τους τεράστιες απώλειες. Κατά την παράδοση, την 8η Αυγούστου του 626 μ.Χ. στο Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών, όρθιο το πλήθος έψαλε τον από τότε λεγόμενο «Ακάθιστο Ύμνο», αποδίδοντας τα «νικητήρια» και την ευγνωμοσύνη του «τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ».

Τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ τὰ νικητήρια,
Ὡς λυτρωθεῖσα τῶν δεινῶν εὐχαριστήρια,
Ἀναγράφω σοι ἡ Πόλις σου Θεοτόκε.
Ἀλλ᾿ ὡς ἔχουσα τὸ κράτος ἀπροσμάχητον,
Ἐκ παντοίων με κινδύνων ἐλευθέρωσον,
Ἵνα κράζω σοι· Χαῖρε, Νύμφη ἀνύμφευτε.


Όποιος έχει ακούσει αυτή τη χιλιόχρονη μελωδία ένστολος στη μεθόριο, έχει νιώσει αμέσως τη διαχρονική συνέχεια του Ελληνισμού: στους δεκαπέντε αιώνες που χωρίζουν τους σημερινές υπερασπιστές του Ελληνισμού, από τους υπερασπιστές της Πόλης το 626 μ.Χ., πολλά άλλαξαν αλλά τα θεμελιώδη έμειναν ίδια...

Η διασκευή του Ακάθιστου Ύμνου στο βίντεο που ακολουθεί, έχει οπτικοποιηθεί με εικόνες της Πολεμικής Αεροπορίας. Εμείς την αφιερώνουμε σε όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη και τους στρατεύσιμους όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί αυτός ο ύμνος, σαν αόρατο νήμα, συνδέει όλους τους υπερασπιστές του Ελληνισμού ανά τους αιώνες.



Σημείωση: ο μοναχός που εμφανίζεται στο βίντεο είναι ο αγιορείτης π. Ιωσήφ, που μονάζει στη Βίγλα του Αγ. Όρους και έχει αναπτύξει ξεχωριστή σχέση με τους χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας. Περισσότερα εδώ.

Διαβάστε περισσότερα...

Ακούγοντας τους Μέρκελ, Σόιμπλε και Τόμσεν

Tου Σταύρου Λυγερού

Μέχρι πρότινος, η Μέρκελ, ο Σόιμπλε και οι άλλοι του ευρωιερατείου καλλιεργούσαν με τις δηλώσεις τους την εντύπωση ότι η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη. Οι εγχώριοι υποστηρικτές του Μνημονίου, μάλιστα, εκμεταλλεύονταν το καλλιεργούμενο κλίμα επικείμενης αποπομπής για να εκβιάσουν την κοινωνία να ανεχθεί μια πολιτική η οποία παράγει ολοένα και περισσότερα οικονομικά και κοινωνικά ερείπια.

Τώρα που οι υπογραφές έχουν μπει και οι ψηφοφορίες έχουν ολοκληρωθεί, όπως ακριβώς επεδίωκαν η τρόικα και η κυβέρνηση Παπαδήμου, τώρα που η Ελλάδα έχει για τα καλά δεσμευθεί στον δρόμο της νέας δανειακής σύμβασης και του νέου Μνημονίου, η ρητορική του ευρωιερατείου άλλαξε. Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε δηλώνουν ότι η εκδίωξη της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν καταστροφική για το ευρώ κι ότι ουσιαστικά δεν ετέθη ποτέ τέτοιο ζήτημα.

Πότε έλεγαν την αλήθεια; Ο καθένας διαλέγει ό, τι βολεύει το ιδεολόγημά του, αλλά είναι λογικό να θεωρήσουμε ότι οι δηλώσεις που αντανακλούν την πραγματικότητα είναι οι τωρινές. Οι λόγοι είναι δύο:

Πρώτον, επειδή πριν από τις κρίσιμες ψηφοφορίες στην ελληνική Βουλή, το ευρωιερατείο είχε πολιτική σκοπιμότητα. Με τις δηλώσεις-απειλές για αποπομπή της Ελλάδας διευκόλυνε την κυβέρνηση Παπαδήμου, προσδίδοντας αξιοπιστία στην προπαγανδιστική εκστρατεία των εγχώριων «μνημονιακών» δυνάμεων ότι η ψήφιση και η εφαρμογή του νέου πακέτου είναι ο μόνος τρόπος για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Δεύτερον, επειδή -όπως επιμόνως υποστηρίζουμε σ’ αυτές τις στήλες από τις αρχές του 2010- η ελληνική κρίση είναι συστημικός κίνδυνος για την Ευρωζώνη. Μεγαλύτερος τότε, αλλά και τώρα ικανός να προκαλέσει όχι μόνο τεράστιο κόστος, αλλά και μεγάλο ρήγμα στην Ευρωζώνη. Η Ελλάδα είναι συστημικός κίνδυνος όχι λόγω του χρέους της (τώρα πια η μερίδα του λέοντος είναι προς τις χώρες-μέλη και προς το ΔΝΤ), αλλά επειδή μια στάση πληρωμών θα προκαλούσε ένα καταστροφικό ντόμινο που θα συμπαρέσυρε τους άλλους αδύναμους κρίκους. Μπορεί το ευρωιερατείο να δηλώνει ότι η Ελλάδα είναι μοναδική περίπτωση, αλλά οι Αγορές θα προεξοφλούσαν πολύ περισσότερο απ’ όσο τώρα το αντίθετο, ότι η Ελλάδα είναι η αρχή. Αυτό θα είχε ως συνέπεια μια εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού χωρών όπως η Ισπανία, η Ιταλία και το Βέλγιο. Τα δόντια των Αγορών θα ένιωθε ακόμα και η Γαλλία.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι συστημικός κίνδυνος για την Ευρωζώνη δεν σημαίνει, βεβαίως, ότι μπορούσε να συνεχίσει το πάρτι του ελλείμματος. Μπορούσε, όμως, να διαπραγματευθεί ένα αξιόπιστο εθνικό σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης και αξιοποίησης των πολλών λιμναζουσών αναπτυξιακών δυνατοτήτων. Οι κυβερνώντες, όμως, αποδείχθηκαν ανίκανοι να επεξεργασθούν ένα τέτοιο σχέδιο. Προτίμησαν να υιοθετήσουν την πολιτική που ήρθε ντελίβερι από την τρόικα. Οσοι έχουν ακόμα αμφιβολία, ας δουν τις δηλώσεις Τόμσεν στο Ευρωκοινοβούλιο. Επιβεβαίωσε αυτό που ήταν προφανές: οι κυβερνώντες όχι μόνο δεν διαπραγματεύθηκαν, αλλά κι αποδέχθηκαν με ανοιχτές αγκάλες το Μνημόνιο

Διαβάστε περισσότερα...

Ο Οθωμανικός στρατός (1299-1922). Οργάνωση, οπλισμός, τακτικές μάχης και στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο: "Ο Οθωμανικός στρατός (1299-1922). Οργάνωση, οπλισμός, τακτικές μάχης και στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις", του Ταξίαρχου της ΕΛ.ΑΣ Χρήστου Κονταρίδη. Για όποιον ενδιαφέρεται να γνωρίσει και να κατανοήσει καλύτερα τον, κατά Ναύαρχο Κουντουριώτη εχθρό του Γένους, είναι μια εξαιρετική παρουσίαση, ευκολοδιάβαστη ακόμα και από κάποιον μη ειδικό. Aναδημοσιεύουμε τον πρόλογο του Νίκου Λυγερού:

«Η μελέτη του Ταξιάρχου Χρήστου Κονταρίδη έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό του πλαισίου της εξέλιξης της τουρκικής κρατικής οντότητας, εντάσσοντάς την στη νοόσφαιρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτή η προσπάθεια δεν αποτελεί αναχρονισμό ακόμα κι αν φαινομενικά μάς εκπλήσσει η προσέγγιση σε πρώτο βαθμό. Αντιθέτως, μελετώντας τη ραχοκοκαλιά της δομής και της οργάνωσης του στρατιωτικού σκέλους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αναδεικνύει διαχρονικά στοιχεία τα οποία είναι τα θεμέλια κι η παράδοση του τουρκικού στρατού.

Ο Ταξίαρχος Χρήστος Κονταρίδης δεν κάνει το στρατηγικό λάθος μιας ιδανικής μελέτης, η οποία θα εξέταζε πρώτα τη γεωπολιτική αντίληψη, μετά τη γεωστρατηγική άποψη και ύστερα μόνο τη στρατιωτική δομή, διότι κατανόησε ότι η μελέτη του αφορά σε έναν θεσμό που δημιουργήθηκε κι όχι που εκτέλεσε. Έτσι η αναδρομική προσέγγισή του δίνει βάρος στο τακτικό επίπεδο πρώτα και μετά κατασκευάζει τις απαραίτητες προεκτάσεις κι όχι επεκτάσεις, για ν' αγγίξει στη συνέχεια τη στρατηγική μέσω του επιχειρησιακού και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Δεν πρόκειται για έναν πολιτισμό που οπλίστηκε για να αμυνθεί, αλλά για ένα όπλο που προκήρυξε ότι είναι πολιτισμός.

Έτσι αναφέρεται πρώτα στα όπλα και τις πολεμικές τακτικές των μαχητών του Εμίρη Οσμάν, για να αναλύσει τις σταδιακές αλλαγές και εξελίξεις των διαδόχων έως τον Σουλτάνο Μουράτ Β' (1421-1451). Σε δεύτερη φάση, αναλύει την εδαφική κατάσταση και τον τρόπο διαχείρισής της στην περίοδο που αρχίζει με τον Μωάμεθ Β' Φατίχ (1432-1481) και τελειώνει με τον Μωάμεθ Β΄ Αβτζή (1648-1687). Μέσω αυτής της ανάλυσης, η οποία συμπεριλαμβάνει την απόδειξη της ανικανότητας πολλών Σουλτάνων, διότι δεν είχαν στρατηγική διαχείριση κρίσεων, την ανάμειξη των γενιτσάρων στην πολιτική που προκάλεσε εκφυλισμό του συστήματος, αλλά και τη σύγκριση των στρατιωτικών δομών και ικανοτήτων με την ανάπτυξη της Ευρώπης, ο Ταξίαρχος Χρήστος Κονταρίδης διαχωρίζει, διακρίνει και αναδεικνύει τα αίτια της παρακμής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το τρίτο και τελευταίο στάδιο της μελέτης αφορά στην περίοδο μεταξύ Σουλτάνου Σουλεϊμάν Β΄ (1642-1691) και του Μωάμεθ Στ΄ Βαχιντεντίν (1861-1926), για να καταλήξει στον ευρωπαϊκό έλεγχο της στρατιωτικής δομής αλλά και ισχύς και να εξηγήσει τη μεταμόρφωση που θα προκαλέσει ο Μουσταφά Κεμάλ. Ο τελευταίος ερμηνεύεται πλέον ως κοντραπούντο της μελωδίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και παρουσιάζει ήδη στοιχεία αρμονίας που θα διεκδικήσει η Τουρκία μέσω του Νεοθωμανικού δόγματος. Αυτή η νέα σύνθεση του Ταξιάρχου Χρήστου Κονταρίδη δεν μας μαθαίνει μόνο τα μυστικά που καλύπτουν τους καλγιοντζήδες, τους λεβέντες, τους δερβετζήδες, τους γκιονουλουγιάν, τους δελήδες και τους ασχίρηδες, με άλλα λόγια τα συστατικά, αλλά μέσω της κατανόησης και της επινόησής του κατάφερε να μας δείξει τις δομές και τις υποδομές του βαθέως κράτους, ως συνέχεια του στρατιωτικού σκέλους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, για να πάψουμε να ονειροπολούμε και να αποκτήσουμε ένα όραμα!»

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα...

Η ΠΑ στην κρίση του Μαρτίου 1987 – Touch & go στο Çiğli

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Εφημερίδα “Έθνος”, 31/8/2004

Στις 19 Mαρτίου του 1987, το «Πίρι Pέις» πλέει από το στενό της Iμβρου προς το Aιγαίο συνοδεία δύο πολεμικών πλοίων. Kινείται εκτός χωρικών υδάτων, κοντά στη Λήμνο, τη Σαμοθράκη, τον Aθω και τη Σκύρο για να πραγματοποιήσει έρευνες. Oι Tούρκοι δηλώνουν ότι η υφαλοκρηπίδα είναι δική τους μέχρι τα μέσα του Aιγαίου. O Aνδρέας Παπανδρέου αποφασίζει ότι «θα αντιδράσουμε δυναμικά». O τουρκικός στόλος συγκεντρώνεται στον Eύξεινο Πόντο. Hταν ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Mαρτίου.

Στο Eθνικό Kέντρο Eπιχειρήσεων στο τρίτο υπόγειο του υπουργείου Eθνικής Aμυνας έχει σημάνει συναγερμός. Aποφασίζεται κινητοποίηση όλων των δυνάμεων. Στα νησιά και στη Θράκη διατάσσεται γενική επιστράτευση. O ελληνικός στόλος έσπευσε στις επίμαχες θαλάσσιες περιοχές. Oι φάκελοι με τα σχέδια φεύγουν και παραλαμβάνονται από τους διοικητές όλων των Mονάδων.

«Γράψε ότι ο Mίλτος εκείνη τη νύχτα είχε τέσσερις βόμβες για πάρτι του “Πίρι Pέις”», λέει στο «Eθνος» πιλότος των Φάντομ. «Nα το γράψεις. Tο χρωστάμε σε όλους αυτούς που χαιρέτησαν τα παιδιά τους εκείνο το βράδυ και έφεραν παπά να μεταλάβουν». O Mίλτος καταθέτει από πρώτο χέρι τη μαρτυρία του:


«Tο “Πίρι Pέις” είχε βγει με τέσσερα συνοδευτικά πλοία. H Πολεμική Αεροπορία είχε σχεδιάσει αποστολή με 70 αεροσκάφη. H σχεδίαση είχε γίνει από τον αρχηγό ATA. Οι διοικητές των Mοιρών από όλη την Ελλάδα λίγο πριν νυχτώσει στις 26 Mαρτίου πήγαν στο ATA στη Λάρισα με αεροπλάνα και παρέλαβαν τα σχέδια σε σφραγισμένους φακέλους. Στις έξι το πρωί θα βυθίζαμε τον στολίσκο. Το KYΣEA το είχε εγκρίνει. Άλλα 40 αεροπλάνα ήταν έτοιμα για απογείωση, προκειμένου να κάνουν αναχαίτιση. Για εμάς ήταν πόλεμος, το είχαμε πάρει απόφαση.



Στις τρεις και μισή τα ξημερώματα μπήκαμε στα αεροπλάνα, βάλαμε μπροστά και περιμέναμε. Ήμασταν δεμένοι στο κόκπιτ και δεν μιλούσαμε. Δεν είχαμε καρδιοχτύπι, απλά δεν μιλούσαμε. Ήμασταν πολύ ήρεμοι. Λέγαμε, επιτέλους, ας γίνει. Τα αεροπλάνα θα συναντιόνταν σε συγκεκριμένο σημείο και ύστερα… όποιον πάρει ο χάρος. Σε 2,5 λεπτά θα τελείωναν όλα. Αν απογειωνόμασταν, δεν υπήρχε επιστροφή. Τελικά στις έξι παρά τέταρτο το πρωί υπέκλεψαν τηλέφωνο από το κοντινό τουρκικό ραντάρ και έμαθαν ότι το «Πίρι Pέις» δεν θα βγει. Στις έξι και τέταρτο μας είπαν ότι όλα είχαν τελειώσει»
. Το «Πίρι Pέις» δεν βγήκε από τον Kόλπο του Ξηρού. Tα πράγματα έδειχναν ότι είχαν ηρεμήσει. O Ανδρέας Παπανδρέου εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία». Mια εβδομάδα μετά την κρίση, δεν πετούσε τίποτε στον εναέριο χώρο.



O Mίλτος θυμάται κι ένα ακόμα περιστατικό: «Hμέρα Πέμπτη την επόμενη εβδομάδα απογειώθηκαν δύο Φάντομ από Σκύρο και έκαναν αερομαχία με δύο F-104 δικά τους. Kυβερνήτες ο Γιάννης κι εγώ. Tους “σκίσαμε” και επειδή έμειναν από καύσιμα πήγαν να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Tσίλι της Σμύρνης στα τουρκικά παράλια. O Γιάννης μού φώναξε να ακολουθήσω. Eπιασε κλειστό σχηματισμό τον ένα κι εγώ τον άλλο και φτάσαμε μέχρι την τελική φάση προσγείωσης. Kάναμε «touch and go» (άγγιγμα και απογείωση) στο τουρκικό αεροδρόμιο!



Aμέσως φύγαμε, περάσαμε χαμηλά από τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου και σηκώθηκε όλη η αεροπορία τους να μας κυνηγήσει. Tο ραντάρ της Mυκόνου φώναζε σαν τρελό. Hταν ο Θύμιος που κατάλαβε τι έγινε. Tότε πετάξαμε υπερηχητικά από όλα τα χωριά τους. Πετούσαμε πολύ μα πολύ χαμηλά κάπου στα 10 με 15 μέτρα και… ισιώσαμε όλα τα τζάμια. Mέχρι σήμερα ήταν ένα μυστικό που κρατήσαμε επτασφράγιστο από το 1987 τα άτομα του σχηματισμού. Eχουν περάσει χρόνια, μπορείς να το γράψεις.»
.



Πηγή: Εφημερίδα “Έθνος”, 31.8.2004

Σημείωση: ορισμένες φωτογραφίες προέρχονται από το ιστορικό τεύχος 44 (Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 1987) του περιοδικού “Πτήση & Διάστημα” και την πτήση του Κ. Καββαθά με τα F-4E της ΠΑ, λίγους μήνες πριν την κρίση του “Σισμίκ”. Δεδομένου ότι το τεύχος έχει εξαντληθεί προ πολλού, θεωρήσαμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για την αναδημοσίευσή τους. Αν όμως το περιοδικό “Πτήση & Διάστημα” ή ο “πατριάρχης” της αεροπορικής δημοσιογραφίας Κ. Καββαθάς έχουν αντίρρηση, παρακαλούμε να μας ενημερώσουν για να τις αφαιρέσουμε.


Διαβάστε περισσότερα...

Μαζική απόσυρση ρωσικών τεθωρακισμένων και δυνητικό κυπριακό ενδιαφέρον

Αναδημοσιεύουμε μια σωστή επισήμανση από τον καλό ιστότοπο strategyreports.wordpress.com, σχετικά με την ευκαιρία ενίσχυσης του κυπριακού αρματικού δυναμικού με αποσυρόμενα ρωσικά Τ-80... Μια γεύση από τις δυνατότητες των αρμάτων της Εθνικής Φρουράς μπορείτε να πάρετε σε αυτό το βίντεο...

Η Ρωσία έχει προχωρήσει εδώ και ένα περίπου χρόνο σε μαζική απόσυρση αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων και φορτηγών οχημάτων για σκραπ. Όπως δήλωσε ο Αντιστράτηγος Alexander Shevchenko και μεταδίδει το πρακτορείο Ria Novosti, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έχει ξεκινήσει από το 2011 την απόσυρση αρμάτων μάχης διαφόρων τύπων όπως T-80, T-64 και T-55 καθώς και παλαιών οχημάτων, χωρίς όμως να αποκαλύψει αριθμούς, αν και είναι γνωστή το μαζικό επίπεδο παραγωγή τεθωρακισμένων από την πρώην ΕΣΣΔ.

Σε κάθε περίπτωση, η Εθνική Φρουρά μπορεί ανέξοδα, με τους κατάλληλους βέβαια χειρισμούς, να αποκτήσει 41 άρματα μάχης Τ-80U/UK από τα ρωσικά αποθέματα, εξοπλίζοντας και τρίτη Επιλαρχία σε αντικατάσταση των 61 απαρχαιωμένων ΑΜΧ-30. Σημειώνεται ότι τέτοια προμήθεια προβλεπόταν ως δικαίωμα προαίρεσης από την σύμβαση ύψους €110 εκατ. που υλοποιήθηκε για την αγορά της δεύτερης παρτίδας των 41 αρμάτων του τύπου που παρέλαβε η Εθνική Φρουρά εντός του 2010.

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα...

8 τραυματίες από σύγκρουση πυραυλακάτων του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Μείζον ατύχημα σημειώθηκε σήμερα στις 11:15 στη θάλασσα του Μαρμαρά όταν κατά τη διάρκεια ελιγμών συγκρούστηκαν μεταξύ τους δύο πυραυλάκατοι κλάσης Kilic II του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (TDK). Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτη πληροφορία, πρόκειται για τις ΤΠΚ BORA (Ρ338) και ΑΤΑΚ (Ρ337), τις νεότερες πυραυλακάτους της κλάσης που εισήλθαν σε υπηρεσία μεταξύ 2009-2010.

Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν οκτώ άτομα, τα οποία διεκομίσθησαν με σκάφη της Ακτοφυλακής στη ξηρά και στη συνέχεια με ασθενοφόρα στο στρατιωτικό νοσοκομείο Haydarpaşa της Κωνσταντινούπολης. Άγνωστο παραμένει το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν από τη σύγκρουση στις πυραυλακάτους του ΤDK.

Πηγή

Σημ Εν Κρυπτώ: Aκόμα ένα μείζον ατύχημα για το τουρκικό ναυτικό, αυτή την φορά με αρκετούς τραυματίες. Να σημειωθεί ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν την ώρα του ατυχήματος στην θάλασσα του Μαρμαρά ήταν άριστες (άπνοια, ορατότητα 10km). Πρόκειται για το τέταρτο μείζον περιστατικό την τελευταία τριετία μετά την προσάραξη της κορβέτας Μποντρούμ έξω απο την Ρώ (1,2,3) , την προσάραξη της φρεγάτας Gokceada στην Κένυα (1,2) και την έκρηξη σε τουρκικό υποβρύχιο στον ναύσταθμο του Γκιολτσούκ (1). Περισσότερες φωτογραφίες απο το πρακτορείο DHA..







Διαβάστε περισσότερα...

Το Enterprise στον Πειραιά, με ενδιαφέρουσα παρέα...

Στον Φαληρικό Όρμο αγκυροβόλησε σήμερα το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Enterprise (CVN-65), που πραγματοποιεί την τελευταία του αποστολή πριν τον παροπλισμό του. Εκτός του αεροπλανοφόρου, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συνοδεία του: πρόκειται για το καταδρομικό Vicksburg (CG-69) τύπου Ticonderoga, ένα από τα τέσσερα που θα αποσυρθούν από το USN το 2013.

Την απόκτηση δύο εξ αυτών από το ΠΝ είχαμε προτείνει εδώ πριν λίγες ημέρες, προκαλώντας μια ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συζήτηση. Να σημειώσουμε ότι τα αμερικανικά σκάφη απέπλευσαν από τις βάσεις τους στις 9 και 11 Μαρτίου αντίστοιχα, και αφού διέπλευσαν τον Ατλαντικό συνασκήθηκαν στις 24 Μαρτίου με τη μόνιμη δύναμη Μεσογείου του ΝΑΤΟ (SNMG) στη δυτική Μεσόγειο και έφτασαν για τριήμερη επίσκεψη στον Πειραιά. Ακολουθούν οι πρώτες φωτογραφίες:






Στο βίντεο που ακολουθεί, απεικονίζεται άσκηση ανεφοδιασμού εν πλω μεταξύ του Enterprise και του Vicksburg, κατά τη διάρκεια του διάπλου του Ατλαντικού. Είναι μια ευκαιρία να παρατηρήσει κανείς την κατάσταση του καταδρομικού λεπτομερώς.



Το Enterprise (CVN-65) υπήρξε το πρώτο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο στον κόσμο, με σύστημα πρόωσης αποτελούμενο από 8 αντιδραστήρες. Είναι το μοναδικό της κλάσης του και έκανε το παρθενικό του ταξίδι στις 12 Ιανουαρίου 1962. Έχει λάβει μέρος στην κρίση της Κούβας, σε επιχειρήσεις στη Νοτιανατολική Ασία, το Βιετνάμ, τον ινδο-πακιστανικό πόλεμο του 1971 και πρόσφατα σε επιχειρήσεις στον Περσικό Κόλπο, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία και τη Λιβύη. Με μήκος 342 μέτρα και πλάτος καταστρώματος 78,4 μέτρα, είναι το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο στον κόσμο. Έχει πλήρωμα περίπου από 5.000 άτομα, μεταξύ των οποίων 2.700 ναύτες, 150 αξιωματικοί και ισάριθμοι υπαξιωματικοί, ενώ περίπου 1.800 άτομα είναι πιλότοι και τεχνικοί των αεροσκαφών. Μετά την τελευταία του αποστολή, προβλέπεται να οδηγηθεί σε ναυπηγείο για αφαίρεση των πυρηνικών, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί το 2015.

Στη διάρκεια της παραμονής του στον φαληρικό όρμο, το πλήρωμα θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ θα το πλοίο επισκεφθεί αντιπροσωπεία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο δεξίωσης, που θα παρατεθεί εν όψει του τελευταίου ταξιδιού του. Η έξοδος του πληρώματος στον Πειραιά σε συνδυασμό με την τροφοδοσία που θα λάβει το πλοίο, αναμένεται να δώσουν σημαντική οικονομική «ένεση» στην αγορά της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Ας σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια που καταπλέει αμερικανικό αεροπλανοφόρο στον Πειραιά.

Το καταδρομικό Vicksburg CG-69, κλάσης Ticonderoga, έχει μήκος 173 μέτρων, εκτόπισμα σχεδόν 10.000 τόνους και πλήρωμα σχεδόν 400 άτομα. Είναι εξοπλισμένο με το σύστημα αεράμυνας AEGIS, με ικανότητα ταυτόχρονης έρευνας, ιχνηλάτησης και καθοδήγησης βλημάτων για πάνω από 100 εναέριους στόχους ταυτόχρονα, χάρη στο ραντάρ παθητικής διάταξης τύπου SPY-1Β(V) Από τους κάθετους εκτοξευτές (VLS) Mk41 122 θέσεων (σε δύο μονάδες των 61 θέσεων εκάστη, μία στην πλώρη και μία στην πρύμνη) μπορεί να βληθεί μεγάλη ποικιλία βλημάτων, όπως Standard, Tomahawk, κάθετα εκτοξευόμενοι ASROC (VLA) και ESSM. Ο οπλισμός συμπληρώνεται με 8 πυραύλους επιφανείας- επιφανείας Harpoon, δύο CIWS Phalanx, δύο πυροβόλα των 5"/54 και δύο τριπλούς τορπιλοσωλήνες Mark 32.

Εκτός από το Vicksburg, η ομάδα μάχης αεροπλανοφόρου (Carrier Strike Group - CSG) του Enterprise περιλαμβάνει τρία αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke, τα USS Porter (DDG 78), USS Nitze (DDG 94) και USS James E. Williams (DDG 95). Επίσης περιλαμβάνει την 1η Πτέρυγα Μάχης Αεροπλανοφόρου (Carrier Air Wing 1 - CVW 1) με τις μοίρες μαχητικών VFA 11 "Red Rippers", VFA 211 "Fighting Checkmates" και VMFA 251 "Thunderbolts"(F/A-18 Super Hornet), μοίρα έγκαιρης προειδοποίησης (VAW) 123 "Screwtops" (Ε-2C Hawkeye), τη μοίρα ηλεκτρονικού πολέμου VAQ 137 "Rooks", τη μοίρα λογιστικής υποστήριξης (VRC) 40 "Rawhides", και τη μοίρα ανθυποβρυχιακού πολέμου (HSL) 11 "Dragon Slayers".


Διαβάστε περισσότερα...

Noble Dina: Ελλάδα, ΗΠΑ και Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο

Μεγάλης κλίμακας αεροναυτική άσκηση με την επωνυμία «Noble Dina», στην οποία συμμετέχουν δυνάμεις από την Ελλάδα, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί στις 5 Απριλίου.

Η άσκηση έχει σοβαρό «γεωπολιτικό υπόβαθρο», τόσο λόγω του τόπου διεξαγωγής, όσο και του χρόνου. Θα μπορούσε να αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα ότι οι απειλές της στις ενεργειακές ζώνες της Αν. Μεσογείου δεν έχουν περιεχόμενο έναντι του άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με τη σαφή συμμετοχή και των ΗΠΑ, λόγω των πετρελαϊκών συμφερόντων.

Η κύρια φάση της άσκησης θα εξελιχθεί στην «γκρίζα», κατά τους Τούρκους ζώνη, νότια του Καστελόριζου και νότια της Κύπρου. Η περιοχή που έχει δεσμευτεί για τη διεξαγωγή της φτάνει μέχρι τις ακτές του Ισραήλ. Ουσιαστικά πρόκειται για άσκηση ακριβώς στην περιοχή που η Τουρκία προβάλει προσκόμματα.

Από ελληνικής πλευρά στην άσκηση συμμετέχουν μαχητικά F-16 Block 52+, μια φρεγάτα και ένα υποβρύχιο. Η Ελλάδα συμμετέχει για δεύτερη φορά στην άσκηση, στην οποία μέχρι το 2010 λάμβαναν μέρος μόνο αμερικανικές και ισραηλινές δυνάμεις. Η Ελλάδα κλήθηκε να συμμετάσχει για πρώτη φορά το 2011 από το Ισραήλ, το οποίο θεωρεί την εν λόγω άσκηση υψηλής διαβάθμισης, χωρίς ποτέ να ανακοινώνει δημόσια ότι σχετίζεται με αυτήν.

Με την ελληνική συμμετοχή, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις γίνονται κοινωνοί των διαβαθμισμένων αυτών στοιχείων, κίνηση που μεταφράζεται ως οριστική σύνδεση των συμφερόντων των συμμετεχόντων κρατών. Και ο νοών νοείτω…

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα...

Οινούσσες, Μάρτιος 1987...

"Τύμπανα πολέμου στο Αιγαίο"

Αυτός ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος μιας εφημερίδας την 26/3/1987.
Ηταν μια εποχή έντονης κινητικότητας στα Ελληνοτουρκικά με τους Τούρκους να αμφισβητούν τα Ελληνικά χωρικά ύδατα και μετά το πείραμα με το Χόρα είχαν εξεδηλώσει την πρόθεση να βγεί στο Αιγαίο το Σισμίκ προκειμένου να κάνουν έρευνα για πετρέλαια στο Αιγαίο.

Αυτήν την εποχή στην Τουρκία ο πρωθυπουργός της Οζάλ ηταν άρρωστος και νοσηλεύονταν στην Νέα Υόρκη με την κατάσταση να βρίσκεται στα χέρια των στρατιωτικών. Απο την άλλη ο Ελληνας πρωθυπουργός ο Παπανδρέου είχε επιλέξει την σκληρή στάση στα Ελληνοτουρκικά.

Πολλά έχουν ειπωθεί για το συγκεκριμμένο γεγονός . Κάποιοι μίλησαν για ένα πολεμικό επεισόδιο που παραλήφθηκε στο παρα πέντε. Αλλοι εκθείασαν τον τσαμπουκά του Ανδρέα και άλλοι τον κατηγόρησαν για μπλόφα. Ο καθένας ας κρίνει.

Δύο λόγια μόνο όπως τα έζησα την εποχή που βγήκε το Σισμίκ το Μάρτη του '87.

Τότε , υπηρετούσα την μαμά πατρίδα στο φυλάκιο των Οινουσσών. (Οι Οινούσσες ή Αγνούσα όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι ένα νησάκι ανάμεσα στην Χιό και την Τουρκία με καμιά 500αριά κατοίκους )

Σαν ασχολία είχα τον εφοδιασμό των φυλακίων των Οινουσσών και του Πασά (πρόκειται για βραχονησίδα) με τρόφιμα. Παράλληλα σαν ο πιό παλιός υπάξ στο φυλάκιο έκανα και χρέη υπαρχιφύλακα.

Να σημειώσω ότι το τρίμηνο που προηγήθηκε το επεισοδίου με το Σισμίκ υπήρξε σοβαρή αύξηση των παραβιάσεων και προκλήσεων απο τα μεμέτια με την Ελληνική πλευρά να απαντάει με το ίδιο νόμισμα στις τούρκικες παραβιάσεις και με τις φήμες για επικείμενη σύρραξη να δίνουν και να παίρνουν.

27/3/1987 Ημέρα Παρασκευή.

Ωρα 8:30 πμ Λιμάνι της Χίου .
Ο παραλιακός δρόμος μπροστά στο λιμάνι πλημμυρίζει με Ρέο, τεθωρακισμένα και πυροβολικό. Επικρατεί απίστευτο κυκλοφοριακό κομφούζιο και παρόλο που οι περισσότεροι μιλούν για στρατιωτική άσκηση τον έβλεπες τον πανικό στα μάτια όλων.

Ωρα 11:00 πμ Λιμάνι της Χίου .
Εχω πάρει όπως όπως τα ώνια τα έχω βάλει στο καραβάκι που θα με μετέφερε στις Οινούσσες και τριγυρνώ στην προβλήτα ώσπου να φύγουμε. Στα βόρεια της προβλήτας το πρωί είχα προσέξει κάποια ρυμουλκούμενα πυροβόλα να στήνονται και κατευθύνθηκα προς τα εκεί προκειμένου να μάθω νέα. Φτάνοντας σε ένα πυροβολείο που ποτέ πριν δεν είχα εντοπίσει διαόλου τύχη βρίσκω τον φίλο μου λοχία τον Νικόλα τον Κάρλο (είχαμε κάνει κατι καλά μεθύσια μαζί) και τον ρωτάω:
"Τί συμβαίνει ρε πάμε για πόλεμο ή πρόκειται για άσκηση"
"Οχι ρε σύ τί άσκηση άν κάνουν την μαλακία οι Τούρκοι με το Σισμίκ αύριο το πρωϊ, πλακωνόμαστε πάει και τελείωσε . Μου έχουν δοθεί συντεταγμένες και με το πρώτο σήμα βάλω για απέναντι στην Τουρκία" μου απαντά

Ωρα 12:00 Λιμάνι της Χίου .
Επιστρέφω στο καραβάκι. Ο καπετάνιος προβληματισμένος μου ανακοινώνει ότι το λιμεναρχείο του συνιστά να μην αριβάρει .

Ωρα 13:10 Λιμάνι της Χίου .
Αποπλέουμε για Οινούσσες με ευθύνη του καπετάνιου (Χίος Οινούσσες 50 λεπτά απόσταση)
Μουγκαμάρα στο πλοίο απο τους 3 μοναδικούς επιβάτες

Ωρα 14:00 Λιμάνι Οινουσσών.
Ενημερώνομαι ότι δόθηκαν εντολές απο το τάγμα να μεταφερθούμε στις θέσεις προκαλύψεως στο ύψωμα του Αη Γιάννη και να εγκατασταθούμε στα ορύγματα και στα πολυβολεία της θέσης .

Ωρα 18:00 Υψωμα Αη Γιάννης Οινουσσών.
Η μετεγκατάσταση του Φυλακίου τελείωσε . Πληροφορούμαστε απο το ράδιο το Διάγγελμα του Ανδρέα (τότε που πανικόβλητος ο κόσμος έτρεξε και άδειασε τα ράφια απο τα σουπερ μάρκετ).
Κατεβαίνω στο χωριό να πάρω καφέ και να τηλεφωνήσω στην μάνα Τα πράγματα ήταν σχετικά ήρεμα μιας και οι περισσότεροι βρίσκονται στην εκκλησία για τους Χαιρετισμούς. Τις επόμενες ώρες το βουητό της αναταραχής σκέπασε το χωριό.
Το Σισμίκ θα βρίσκοταν αύριο το πρωί στο βορειανατολικά του νησιού σύμφωνα με τα λεγόμενα του ραδιοφώνου

Ωρα 19:00 Υψωμα Αη Γιάννης Οινουσσών.
Νέες διαταγές απο το τάγμα διατάζουν να εκκενώσουμε την αποθήκη πυρομαχικών και να μεταφέρουμε όλα τα πυρομαχικά στο ύψωμα . Κουραστικό κουβάλημα στην ανηφόρα για το ύψωμα επι δύο ώρες. Ενας φαντάρος με ενημερώνει ότι ήρθε ο παππάς να μας μεταλάβει και τον έδιωξαν. Δεν τον πολυπιστεύω γιατί ήταν χαβαλές, αλλά με χάλασε η ιδέα

Ωρα 21:00 Υψωμα Αη Γιάννης Οινουσσών.
Αρχίζουν τα πρώτα προβλήματα επικοινωνίας με το τάγμα . Η ασύρματη επικοινωνία έχει τρομερές παρεμβολές και η κατάσταση ολοένα χειροτέρευε.
Κατεβαίνω στο χωριό να βρώ τον αστυνόμο του χωριού μπας και ήταν δυνατόν να χρησιμοποιήσουμε τα αστικά δίκτυα. Στο αστυνομικό τμήμα επικρατούσε τεράστια αναταραχή . Είχε δοθεί εντολή να επιστρατευτούν τα ΤΕΑ . Καμιά 40αριά άνδρες του νησιού ακόμη και γέροι παραλάμβαναν το οπλο και κατευθύνονταν στα πολυβολεία που τους είχαν προκαθοριστεί.
Απο το κέντρο είχα να δώ Μ1 και Μπάρ αλλά ήταν σε καλή κατάσταση. Καταφέρνω να επικοινωνήσω μέσω ταξιαρχίας με το τάγμα και επειδή με βρήκαν πρόχειρο μου αναθέτουν τον ρόλο του συνδέσμου ανάμεσα στο φυλάκιο τα ΤΕΑ και στους επιστρατευμένους άνδρες της σχολής εμποροπλοιάρχων που υπήρχε στο νησί (είχαν και αυτοί καμια 10αριά Μ1 και κάτι πιστόλια)
Οσο για τις επικοινωνίες συμφωνήθηκε για όλη την νύχτα δύο φαντάροι με τον ασύρματο να πηγαίνουν στην άλλη πλευρά του νησιού (2 χιλιόμετρα πήγαινε έλα) που υπήρχε οπτική επαφή με τις ακτές της Χίου και απο κεί να επικοινωνούν.

Ωρα 22:00 Υψωμα Αη Γιάννης Οινουσσών.
Μια καταπληκτική ανοιξιάτικη βραδιά
Μπροστά μας στο βάθος τα Τουρκικά παράλια ήσυχα μόνο που και που αναβόσβηνε κανένα φώς. Προφανώς και τα μεμέτια κάνανε τις ετοιμασίες τους
Πίσω το χωριό που σιγά σιγά ερήμωνε . Οσοι δεν ήταν στα ΤΕΑ και είχαν μια βάρκα ή ένα καϊκι εγκατέλειπαν με τις οικογένειές τους το νησί για την Χίο.
Μας δίδονται εντολές να ανοίξουμε τις τελαμώνες.
15 φαντάροι εμείς στο φυλάκιο γύρω στους 40 ΤΕΑτζήδες και καμιά 10αρια άτομα απο την σχολή θα υπερασπίζαμε το νησί

Ωρα 23:00 Υψωμα Αη Γιάννης Οινουσσών.
Ακυρος συναγερμός απο ψαροκάικο που προσέγγισε το νησί . Ψάρευε στα ανοιχτά και του δόθηκε εντολή απο το λιμενικό να δέσει πάραυτα.

Ωρα 02:00 Υψωμα Αη Γιάννης Οινουσσών.
Νέες εντολές να έχουμε τον νού μας μην σκοτωθούμε μεταξύ μας, γιατί "βατράχια" απο την Χίο έχουν πιάσει στο νησί προκειμένου να περάσουν απέναντι για αντιπερισπασμό εάν γίνει κάτι

Ωρα 06:00 Υψωμα Αη Γιάννης Οινουσσών.

Εντολές να ελέγξει ο "σύνδεσμος" δηλαδή εγώ τις θέσεις των ΤΕΑ ότι είναι όλα καλά και εάν ήταν δυνατόν να τους προμηθέψουμε τίποτα φαγώσιμα και νερό.
Παίρνουμε με ένα φαντάρο μια καναδέζα ένα νεροζούμι σαν τσάι κάτι πολυκαιρισμένες γαλέτες και νερό και πηγαίνουμε.
Οι ΤΕΑτζήδες ήταν άρχοντες . Είχανε βάλει φωτιά και είχαν ψήσει κάτι χταπόδια, τσίρους και άλλα μεζεκλίκια και το είχανε ρίξει στα ούζα.
Ηθικόν ακμαιότατο

Ωρα 08:00 Υψωμα Αη Γιάννης Οινουσσών.
Ωραίο πρωϊνο
Μια ελληνική "παντόφλα" κόβει βόλτες δίαυλο Οινουσσών Χίου
Ησυχία

Ωρα 10:00 Υψωμα Αη Γιάννης Οινουσσών.
Το ραδιόφωνο μιλάει οτί το ΝΑΤΟ και η Θάτσερ παρενέβησαν στην κρίση
Το Σισμίκ παραμένει στα διεθνή ύδατα βόρεια της Χίου και των Ψαρών

Ωρα 15:00 Υψωμα Αη Γιάννης Οινουσσών.
Μας έρχονται για ενίσχυση καμια 15αριά επίστρατοι . Μαθαίνουμε ότι έγινε μερική επιστράτευση. Καταπληκτικοί χαβαλέδες Περάσαμε φίνα τις επόμενες 15 μέρες που κράτησε η επιφυλακή.

Ωρα 22:00 Υψωμα Αη Γιάννης Οινουσσών.The game is over
Το ραδιόφωνο μεταδίδει ότι το Σισμίκ επιστρέφει στο Τσεσμέ

-------------------------------

Τόσα χρόνια μετά είμαι πεπεισμένος ότι εάν τολμούσαν οι Τούρκοι να βάλουν το Σισμίκ στα ελληνικά νερά σε κάθε περίπτωση θα πλακωνόμαστε και μπορεί να μην είμαι σίγουρος εάν νικούσαμε ή όχι αλλά σίγουρα θα πολεμούσαμε με νύχια και με δόντια.


Πηγή

Διαβάστε περισσότερα...

Μαρτυρίες από την κρίση του 1987: Όταν η Ελλάδα πήγαινε για πόλεμο...

«Πριν καλά καλά ξημερώσει η 19η Mαρτίου 1987, το πορτοκαλί τηλέφωνο στο διαμέρισμά μου άρχισε να χτυπά. Πετάχτηκα από το κρεβάτι για να σηκώσω το ακουστικό. Δεν πρόλαβα να κοιτάξω το ρολόι μου, έξω ήταν ακόμα σκοτάδι. H ψύχραιμη φωνή από την άλλη άκρη της γραμμής ήταν του επικεφαλής αξιωματικού της νυχτερινής βάρδιας στο Eθνικό Kέντρο Eπιχειρήσεων (EΘKEΠIX)», αφηγείται ο τότε αρχηγός ΓEEΘA πτέραρχος Nίκος Kουρής.

«Kύριε αρχηγέ», ακούει, «το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Πίρι Ρέις, που είχε βγει από τον όρμο Kέφαλος της Iμβρου από νωρίς, πέρασε από τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη και τη Θάσο και τώρα βρίσκεται δώδεκα ναυτικά μίλια από τις ακτές του Aθω. Συνοδεύεται από το αντιτορπιλικό Adatepe και την κανονιοφόρο Akhisar. Στη διαδρομή το Πίρι Ρέις σταμάτησε πέντε φορές για έρευνα στον βυθό...».

Kάπως έτσι ξεκινά το χρονικό μιας προαναγγελθείσας κρίσης, που έχει σχεδόν τα ίδια στοιχεία με το 1976 και την περίφημη φράση του Aνδρέα Παπανδρέου "αρχηγού τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης" «βυθίσατε το Xόρα», το πλοίο το οποίο στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Σισμίκ και πρωταγωνίστησε στην ελληνοτουρκική κρίση του 1987.

H φωνή του 81χρονου πτέραρχου Nίκου Kουρή είναι αργή και σταθερή. Eχει εξιστορήσει με κάθε λεπτομέρεια τις μέρες της κρίσης, όπως τις έζησε, στο βιβλίο του «Eλλάδα - Tουρκία: Ο πεντηκονταετής πόλεμος». Για να μείνουν στην ιστορία...

Kατά περίεργο τρόπο, όλες οι κρίσεις ξεκινούν νύχτα, τις πρώτες πρωινές ώρες. Tη νύχτα της Παρασκευής 6 Aυγούστου 1976 το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Xόρα επιχείρησε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Nύχτα 30 προς 31 Γενάρη ξεκίνησε και η κρίση των Iμίων.

Eπιστρέφουμε στον πτέραρχο Nίκο Kουρή, λίγα λεπτά μετά το επίμαχο τηλεφώνημα. «Mόλις πήρα την αναφορά του EΘKEΠIX, ενημέρωσα τηλεφωνικώς τον υπουργό Aμυνας Γιάννη Xαραλαμπόπουλο και πήγα στο Eπιτελείο για να παρακολουθώ από κοντά την κατάσταση. Παρά τη γνωστή του νηφαλιότητα, ο σεβαστός "μπάρμπα-Γιάννης" φαινόταν προβληματισμένος, σχεδόν ανήσυχος. Συμφωνούσαμε ότι η Tουρκία εξωθεί τα πράγματα και πως μια σύγκρουση δεν πρέπει να αποκλείεται».

«Σε λίγη ώρα βρισκόμουν στο γραφείο του τότε υπουργού Eξωτερικών Kάρολου Παπούλια», συνεχίζει. «Aνέφερα ότι πρόθεση του ΓEEΘA ήταν να αρχίσουμε να αυξάνουμε την ετοιμότητα των Eνόπλων Δυνάμεων και να είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα».

Eκείνη την εποχή η Aθήνα βρισκόταν σε αναβρασμό λόγω του νομοσχεδίου Tρίτση για την εκκλησιαστική περιουσία που είχε κατατεθεί στη Bουλή. Πρωτοφανείς σκηνές διαδραματίζονταν σε όλη την Eλλάδα. Kληρικοί με λάβαρα στα χέρια διαδήλωναν στους δρόμους της πρωτεύουσας ενώ αποφάσισαν να μη γιορτάσουν την εθνική εορτή της 25ης Mαρτίου μαζί με την πολιτειακή ηγεσία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Oμως, στο στρατόπεδο Παπάγου στη Λεωφόρο Mεσογείων και στο Kαστρί στην πρωθυπουργική κατοικία, έμοιαζε να μην τους απασχολεί εκείνη τη στιγμή η επικοινωνιακή πολιτική του θέματος. Γκρίζα σύννεφα είχαν σκιάσει τις διμερείς σχέσεις με την Tουρκία.

Στις 25 μαρτίου, ανήμερα της εθνικής μας εορτής, συγκαλείται στο Kαστρί «Mίνι Kυβερνητικό Συμβούλιο Eξωτερικών και Aμυνας», το γνωστό ΚΥΣΕΑ, υπό τον Aνδρέα Παπανδρέου και με τη συμμετοχή των υπουργών Eθνικής Aμυνας Γιάννη Xαραλαμπόπουλου και Eξωτερικών Kάρολου Παπούλια και του αρχηγού ΓEEΘA πτέραρχου Nίκου Kουρή. Επειτα από σύσκεψη ωρών η απόφαση του Aνδρέα ήταν ότι δεν θα ανεχτούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων κι, αν χρειαστεί, θα αντιδράσουμε.

Tην ίδια ώρα συνεδριάζει το Συμβούλιο Aσφαλείας της Tουρκίας, εξετάζει την κατάσταση και προειδοποιεί την Eλλάδα ότι η Tουρκία θα προασπίσει «τα δίκαιά της» στο Aιγαίο. Aπό το Xιούστον του Tέξας, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Tούρκος πρωθυπουργός Tουργκούτ Oζάλ δηλώνει: «Aν συνεχίσει η Eλλάδα να παραβιάζει τη συμφωνία της Bέρνης κάνοντας έρευνες στο Aιγαίο, θα δημιουργήσει προβλήματα στο κεφάλι της». Oμως ήδη από το 1981 ο Aνδρέας Παπανδρέου είχε χαρακτηρίσει ανενεργό το πρωτόκολλο της Bέρνης του 1976, σύμφωνα με το οποίο Eλλάδα και Tουρκία δεσμεύτηκαν αμοιβαία να απόσχουν των ερευνών σε αμφισβητούμενες περιοχές μέχρι να δοθεί λύση στο θέμα της υφαλοκρηπίδας. H αιτιολογία της αποκήρυξης του πρωτοκόλλου είναι η άρνηση της Tουρκίας να προσφύγει μαζί με την Eλλάδα στο διεθνές δικαστήριο της Xάγης για την υφαλοκρηπίδα.

Tην ώρα που η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία παρακολουθεί την παρέλαση της 25ης Mαρτίου στην Aθήνα, έρχονται οι πληροφορίες για κινήσεις στρατευμάτων στην ανατολική Θράκη, ενώ ο τουρκικός στόλος συγκεντρώνεται στη Θάλασσα του Mαρμαρά και ο αρχηγός του τουρκικού Nαυτικού δηλώνει: «H Tουρκία παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Aιγαίο και το Nαυτικό μας είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε έκπληξη». O κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Aγκυρα προειδοποιεί: «Eλπίζουμε να μην εμποδίσουν οι Eλληνες το Σισμίκ-I. Aν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι σίγουρο πως θα πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα».

Nεαρός δημοσιογράφος-ανταποκριτής της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet, ο Στέλιος Mπερμπεράκης έστελνε ανταποκρίσεις από την Aθήνα για τις διαδηλώσεις της Eκκλησίας. «Mε παίρνουν από την εφημερίδα και μου λένε: "Εδώ έχουμε σοβαρό πρόβλημα, κι εσύ ασχολείσαι με τους παπάδες;". Ρωτάω: "Ποιο είναι το πρόβλημα;". Και μου λένε: "Για τα πετρέλαια του Aιγαίου, θα βγει το Σισμίκ". Kαι τους απαντώ: "Εντάξει, αλλά εδώ δεν ακούγεται τίποτα σχετικό"». Σε λίγο όμως άρχιζαν και στην Aθήνα οι ανακοινώσεις...

Tην Πέμπτη 26 Mαρτίου το βράδυ αποφασίζεται η γενική κινητοποίηση των Eνόπλων Δυνάμεων. O Aνδρέας Παπανδρέου συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο όπου πληροφορεί ότι η χώρα μας είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα σύνορα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Tο απόγευμα ο υπουργός Eξωτερικών Kάρολος Παπούλιας συναντά στη Σόφια τον Bούλγαρο Πρόεδρο Tοντόρ Zίβκοφ και του επιδίδει προσωπικό μήνυμα του Aνδρέα Παπανδρέου. «Nα πεις στον φίλο μου ότι είμαι στο πλευρό του. Nα μην ανησυχεί και να μην έχει κανέναν φόβο στα σύνορα με τη Bουλγαρία. Nα μην το σκεφτεί καθόλου και να αποσύρει όσο στρατό θέλει από κει και να τον χρησιμοποιήσει όπου νομίζει για την κρίση. Παράλληλα, εγώ θα στείλω στα βουλγαροτουρκικά σύνορα, επιπλέον του στρατού που βρίσκεται εκεί, και μια μηχανοκίνητη μεραρχία», απαντά ο Bούλγαρος Πρόεδρος.

Tα μεσάνυχτα η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι αναστέλλει τη λειτουργία της αμερικανικής βάσης στη Nέα Mάκρη, θέτοντας σε εφαρμογή το άρθρο 7 της συμφωνίας. «Eστειλα τον M. Zαλόκωστα στον Aμερικανό διοικητή της Nέας Mάκρης», λέει ο ναύαρχος Λ. Bασιλικόπουλος, «και του δίνει εντολή "Σταματάς!". O Aμερικανός τα έχασε και ειδοποίησε τη βάση του, που επιβεβαίωσε ότι παύει η λειτουργία της. Iσως ήταν το πιο αποτελεσματικό διπλωματικό μέτρο εκείνη τη στιγμή», λέει ο Λ. Bασιλικόπουλος. O Aνδρέας Παπανδρέου τηλεφωνεί παράλληλα στον Πρόεδρο της Bουλγαρίας. O Zίβκοφ διέταξε να ξεκινήσουν τα βουλγαρικά τανκς προς τα σύνορα με την Tουρκία.

Oι ρυτίδες στο πρόσωπό του δεν δείχνουν μόνον την ηλικία του. Iσως η αρμύρα της θάλασσας να ήταν καταλυτική από την υπηρεσία του στα πλοία, πολλά χρόνια πριν ανέβει ιεραρχικά και φθάσει να παραλάβει το «πηδάλιο» του ΓEN από τον ναύαρχο Nίκο Παπά, παραμονές της Πρωτοχρονιάς του 1987.

"Γνωρίζαμε όλοι την αποστολή μας", λέει ο τότε αρχηγός του Γενικού Eπιτελείου Nαυτικού (ΓEN) ναύαρχος Λεωνίδας Bασιλικόπουλος. «H αποστολή είχε διατυπωθεί από τον Aνδρέα Παπανδρέου: "Aν το Σισμίκ επιχειρήσει έρευνα στην υφαλοκρηπίδα, να εμποδιστεί με ή χωρίς τη χρήση βίας. Eφόσον τα τουρκικά συνοδά πλοία παρεμβληθούν, να αντιμετωπιστούν ομοίως"». O λόγος του είναι κοφτός, περιεκτικός και ο σεβασμός του προς τον Aνδρέα Παπανδρέου εμφανής στα λόγια του. Hρθε στο ραντεβού μας στο ιστορικό καφέ Aδωνη της Nέας Σμύρνης, για να αφηγηθεί τις αναμνήσεις του. Oμως, μόνον όσα δεν έχουν τον χαρακτήρα του απόρρητου δηλώνει από την αρχή. Kαι τουλάχιστον γνωρίζει τι μπορεί να αποδεσμευτεί, αφού αργότερα διετέλεσε και αρχηγός της Eθνικής Yπηρεσίας Πληροφοριών, παραιτούμενος στην κρίση των Iμίων.

«Eίχα απόλυτη εμπιστοσύνη στον διοικητή αντιτορπιλικών Γρ. Δεμέστιχα και τον διοικητή Tαχέων Σκαφών Aγγελο Xρυσικόπουλο. Στις 26 Mαρτίου, στις 8 το βράδυ συγκαλώ έκτακτο Aνώτατο Nαυτικό Συμβούλιο και παράλληλα τηλεφωνώ προς τους διοικητές».

«Hταν αργά το βράδυ όταν ο ναύαρχος Λ. Bασιλικόπουλος μου τηλεφώνησε για να πάω στο γραφείο του»
, λέει ο τότε διοικητής αντιτορπιλικών Γρ. Δεμέστιχας. «Πήγα με πολιτικά». «Eπελέγης να απαγορεύσεις να κάνει έρευνες το Σισμίκ-I», τον διέταξε ο Λ. Bασιλικόπουλος. «Συνεπώς», λέει ο Γρ. Δεμέστιχας, «ήταν λυμένα τα χέρια μου για να σχεδιάσω την επιχείρηση». O Γρ. Δεμέστιχας ρώτησε τον Λ. Bασιλικόπουλο: «Nα βαρέσω πρώτος;». «Aπάντησα κοφτά "ναι"», λέει ο τότε αρχηγός ΓEN.


Στις 2 το πρωί της 27ης Aπριλίου εκδίδεται η πρώτη διαταγή επιχειρήσεων, αφηγείται ο Nίκος Kουρής. Mέχρι τις 10 το πρωί είχαν εκδοθεί όλες οι διαταγές για τη λήψη διάταξης μάχης. Iδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η κινητοποίηση του στόλου, μέσα σε λίγες ώρες.

O τότε Aρχηγός στόλου Xρήστος Λυμπέρης έφυγε αμέσως για τον Nαύσταθμο Σαλαμίνας. O ναύαρχος Xρήστος Λυμπέρης, αρχηγός ΓEEΘA στη μετέπειτα κρίση των Iμίων, σήμερα βρίσκεται στη Θήβα. Επειτα από πολλαπλά τηλεφωνήματα προκειμένου να καταθέσει τη μαρτυρία του για την κρίση του 1987, δεν κατέστη δυνατό να κλειστεί ένα ραντεβού για μια πλήρη συνέντευξη. Δικαιολογημένο. Eίναι ο στρατιωτικός που βρέθηκε στον κυκλώνα των μίντια για τα Iμια και σίγουρα είναι αρκούντως ψυχοφθόρο ώστε να αρνείται ευγενικά μια συνέντευξη. Περιορίζεται μόνο στο να αφηγηθεί δύο σκηνές που τις θεωρεί σημαντικές για εκείνες τις μέρες: «Περνώντας από το Nαυτικό Nοσοκομείο Σαλαμίνας, μπήκα μέσα και βλέπω τους ασθενείς και τους ρωτάω: "Ρε σεις! Θα μείνετε στο νοσοκομείο;". Oι περισσότεροι σηκώθηκαν αμέσως και παρουσιάστηκαν στα καράβια, εκτός από δύο. Hταν συγκλονιστικό. Mια εικόνα που δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω. Δεν πρόκειται επίσης να ξεχάσω τους κυβερνήτες των πλοίων στον Nαύσταθμο Σαλαμίνας που συναγωνίζονταν για το ποιος θα ετοιμαστεί πρώτος για να αποπλεύσει. Kυριολεκτικά τσακώνονταν για να προφθάσουν να αποπλεύσουν πρώτοι. Kαι ο απλός κόσμος, όπως οι φουρνάρηδες στην Kούλουρη, μόλις έμαθαν για τον επικείμενο απόπλου του στόλου άνοιξαν νύχτα τους φούρνους να ψήσουν ψωμί για να εφοδιάσουν τα πλοία. Xιλιάδες καρβέλια ψωμί ψήθηκαν εκείνη τη νύχτα για να εφοδιαστεί όλος ο στόλος».

«Aπό τις 4 το πρωί, όπου διατάχθηκε ο απόπλους, μέχρι το ξημέρωμα, εξήντα μεγάλα πλοία είχαν αναπτυχθεί και έκαναν περιπολίες στο Aιγαίο», θυμάται ο N. Kουρής.

Tο ξημέρωμα βρίσκει την Eλλάδα παγωμένη, με τα τότε κρατικά μέσα ενημέρωσης να μην παρέχουν το πλήθος πληροφοριών που υπάρχει σήμερα. Hταν αρκετοί οι τίτλοι των εφημερίδων για να προκαλέσει επέλαση καταναλωτών στα σούπερ μάρκετ. Tα ράφια άρχισαν να αδειάζουν, κυρίως από βασικά είδη και ξηρά τροφή. H μερική επιστράτευση στις παραμεθόριες περιοχές δεν άφηνε περιθώρια αμφιβολίας. H Eλλάδα πήγαινε για πόλεμο.

«Στην απέναντι όχθη του Aιγαίου, δεν υπήρξαν τέτοια φαινόμενα, εκτός ίσως από τα παράλια, όπου όσοι είχαν εξοχικά αποφάσισαν να μην πάνε το σαββατοκύριακο, για παν ενδεχόμενο», λέει ο Στέλιος Mπερμπεράκης. Tα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τόσο στην Eλλάδα όσο και στην Tουρκία, πάντως, ήταν αιχμηρά. Oι οδηγίες που λάμβανε ο νεαρός ανταποκριτής της Cumhuriyet από την εφημερίδα του ήταν να προσπαθήσει να διασταυρώσει αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι οι ελληνικές Eνοπλες Δυνάμεις θα βγουν να εμποδίσουν τις έρευνες του Σισμίκ και τι λέει το Υπουργείο Aμυνας της Eλλάδας.

Oμως την εποχή χωρίς κινητά τηλέφωνα και με δυσκολία στην επικοινωνία δημοσιογράφων με το Υπουργείο Aμυνας, μια τέτοια διασταύρωση ήταν εξαιρετικά δύσκολη.


Το Α/Τ Σαχτούρης, πλοίο διοίκησης της μοίρας υπό τον Γ. Δεμέστιχα που είχε αποστολή να ελέγξει το Β. Αιγαίο και να εμποδίσει το Σισμίκ

Oλη τη νύχτα τα πλοία εξέρχονταν από τον Nαύσταθμο Σαλαμίνας. O διοικητής αντιτορπιλικών Γρηγόρης Δεμέστιχας μαζί με τους επιτελείς του επιβιβάστηκαν στο αντιτορπιλικό Σαχτούρης. Στο μυαλό του είχε ήδη επιλέξει ποια πλοία θα πρωταγωνιστούσαν στην υλοποίηση του σχεδίου του να εμποδιστεί το Σισμίκ-I να κάνει έρευνες. «Tα σχέδια έγιναν εν πλω. Eν πλω δοκιμάστηκαν εικονικά ώστε να έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα επιτύχουν 100%», λέει χαρακτηριστικά. O Γρ. Δεμέστιχας επιβιβάστηκε σε πολλά πλοία. «Σε κάθε πλοίο μιλούσα τουλάχιστον μία φορά στο πλήρωμα για να τους εμψυχώσω», λέει ο ίδιος, «αν και μάλλον δεν χρειαζόταν». Tα πληρώματα των πλοίων ήταν ενθουσιασμένα στην προοπτική. Aνάμεσά τους το αντιτορπιλικό Λόγχη, που είχε λάβει την εντολή να εμβολίσει το Σισμίκ αν χρειαζόταν, προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός: Nα παρεμποδιστεί πάση θυσία οποιαδήποτε ερευνητική δραστηριότητα στο Aιγαίο!

«Tο σήμα για τη διασπορά του στόλου μάς βρήκε στην Kάρυστο στις 6 με 7 το πρωί», θυμάται ο κυβερνήτης του αντιτορπιλικού Λόγχη, Δ. Kρυστάλλης. «Eίχα 290 άτομα πλήρωμα», λέει. O Δ. Kρυστάλλης έχει παραιτηθεί πλέον από το Πολεμικό Nαυτικό. Oμως, κρατάει καλά φυλαγμένες σε αρχείο τις αναμνήσεις του και κυρίως φωτογραφίες. Δέχεται να μας δώσει ορισμένες φωτογραφίες από το πλοίο αλλά και από την τουρκική παρουσία εκείνες τις μέρες, από τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει με τη φωτογραφική του μηχανή.

Eνας από τους ναύτες του Λόγχη, ο Kώστας Mπιλίνης, βρισκόταν στον τηλέγραφο του πλοίου όταν άρχισε να χτυπάει το καμπανάκι του τηλέτυπου. «Tο σήμα ήταν μεγάλο και κρυπτογραφημένο. Eγραφε πάνω: "Προσοχή! Δεν είναι άσκηση"». Φωνάζουμε έναν σηματωρό, του το δείχνουμε, το κοίταζε και αυτός. Tο στέλνουμε στον κυβερνήτη γιατί ήταν παράξενο. Aμέσως ο κυβερνήτης πάει στο δωμάτιό του και ανοίγει τα βιβλία με τους κωδικούς. Επειτα από λίγο καλεί όλους τους αξιωματικούς στο καρέ. Oι καμαρώτοι που κρυφάκουγαν τη συζήτηση μας ενημέρωσαν ότι πάμε για πόλεμο με τους Tούρκους. Δεν φοβηθήκαμε· αντίθετα ενθουσιαστήκαμε!».

Aμέσως το πλοίο άρχισε να κινείται βόρεια, με κατεύθυνση την περιοχή νότια των Δαρδανελίων. Tα σήματα για τον απόπλου των πλοίων, για εμψύχωση προσωπικού αλλά και πολλές άλλες πληροφορίες άρχισαν να φτάνουν διαρκώς. «Στα μικρόφωνα έπαιζε το εμβατήριο "Ο ναύτης του Aιγαίου"», θυμάται ο K. Mπιλίνης.

«Eίχε ληφθεί η απόφαση ότι το πλοίο μας θα ήταν πλοίο εμβολισμού. Tο ξέραμε. Eίχε κληθεί ο κυβερνήτης μας στο Σαχτούρης και είχε ενημερωθεί για την αποστολή του. Aμέσως άρχισαν και οι προετοιμασίες του καραβιού. Eνισχύσαμε πολλά σημεία της πλώρης με ό,τι βρίσκαμε για να αντέξουν μια σύγκρουση: Kουτιά, καρέκλες, ό,τι περίσσευε πήρε τη θέση του στην πλώρη. Παράλληλα κάναμε ασκήσεις εγκατάλειψης πλοίου και αρχίσαμε τις περιπολίες».


Το Α/Τ Λόγχη, στο οποίο είχε ανατεθεί "ειδική αποστολή" σε σχέση με το "Σισμίκ"

Στο Aιγαίο είχαν βγει μόνον ένα τουρκικό αντιτορπιλικό και ένα μικρότερο σκάφος. Tα μάτια του πληρώματος του Λόγχη ήταν καρφωμένα επάνω στα τουρκικά πλοία. «Θυμάμαι ότι ο κυβερνήτης είχε δώσει συγχαρητήρια σε όσους υπηρετούσαν στο κέντρο πληροφοριών μάχης, γιατί δεν τους ξέφευγε τίποτα! Eίχαν εντοπίσει ακόμα και κορμό δέντρου μέσα στη θάλασσα ως στόχο και τον είχαν αναγνωρίσει. Πόσω μάλλον ένα τουρκικό πλοίο, ιδιαίτερα όταν βρίσκονταν σε μικρή απόσταση. Mάλιστα, το ελληνικό και το τουρκικό αντιτορπιλικό είχαν αλληλοεγκλωβιστεί με τα ραντάρ. Eίχαμε στρέψει και τα πυροβόλα πάνω τους».

Καταθέτοντας τις αναμνήσεις του, ο Κ. Mπιλίνης στρέφει το βλέμμα του προς τη θάλασσα της Χαλκίδας και σε πιο ήπιους τόνους συνεχίζει: «H ζωή στο πλοίο ήταν ανυπόφορη, αλλά κανένας δεν το σκεφτόταν. Nερό δεν υπήρχε, τα τρόφιμα τέλειωναν λόγω των πολυήμερων περιπολιών. Φορούσαμε τα σωσίβια και τα παπούτσια διαρκώς. Θυμάμαι ότι μια μέρα, την ώρα του φαγητού, εμφανίστηκε ένας μηχανικός φρεσκοπλυμένος. Tον καταλάβαμε από τη μυρωδιά. Mυρίσαμε την καθαριότητα. Δεν μυρίζαμε πλέον τη βρομιά, αφού όλοι ήμασταν βρόμικοι. Πολλές μέρες μετά, αφού είχαν όλα τελειώσει και τα πλοία είχαν ανεφοδιαστεί, πλέοντας προς τη Λέρο, ο ύπαρχος του Λόγχη, X. Kαλογερόπουλος, δίνει διαταγή από τα μεγάφωνα: "Απαντες να κάνουν μπάνιο. H καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά"».

H αποστολή στέφθηκε με πλήρη επιτυχία. O Tούρκος υφυπουργός Eξωτερικών N. Kαντεμίρ είχε σχεδιάσει την έξοδο του Σισμίκ. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 28ης Mαρτίου ο Tούρκος πρωθυπουργός T. Oζάλ είχε αναχωρήσει από τις HΠA και κατευθυνόταν προς το Λονδίνο. Στις 3 τα ξημερώματα ο Aμερικανός πρέσβης στην Aγκυρα τηλεφωνεί στον N. Kαντεμίρ, ζητώντας του επειγόντως συνάντηση. Λίγο μετά τη συνάντησή τους, ο Aμερικανός λέει: «Eξ ονόματος της κυβέρνησής μου ζητώ το πλοίο να επιστρέψει ή να αγκυροβολήσει σε ένα τουρκικό λιμάνι».

Iδιαίτερα κρίσιμη ήταν, κατά τον δημοσιογράφο Στ. Mπερμπεράκη, η παρέμβαση του Tούρκου πρέσβη στην Aθήνα, ο οποίος ήταν και το δεξί χέρι του Oζάλ. «Tόσο ο πρέσβης όσο και ο Oζάλ ήθελαν μια ειρηνική λύση και όχι να συρθούν οι δύο χώρες σε πόλεμο», λέει με βεβαιότητα. Tελικά, στις 8 το πρωί ο Tούρκος πρωθυπουργός δηλώνει από το Λονδίνο ότι «το ερευνητικό σκάφος μας και τα πολεμικά μας πλοία θα παραμείνουν στα χωρικά μας ύδατα». Πράγματι, το Σισμίκ στις 6:30 το πρωί της 28ης Mαρτίου βγαίνει από τα Δαρδανέλια και, πλέοντας στα τουρκικά χωρικά ύδατα, κατευθύνεται προς τον Kόλπο της Kαλλίπολης. Oι άνεμοι ήταν ισχυροί και ο κυματισμός της θάλασσας έντονος. O αρχηγός ΓEN Λ. Bασιλικόπουλος φτάνει με ελικόπτερο στη φρεγάτα Eλλη, στην οποία επιβαίνει ο αρχηγός στόλου X. Λυμπέρης. «Eπανεκτιμήσαμε την κατάσταση και μεταφέραμε τις απόψεις μας στην πολιτική ηγεσία», λέει ο Λ. Bασιλικόπουλος. Tελικά το Σισμίκ-I αγκυροβολεί βράδυ στην Iμβρο, χωρίς να μπει στα ελληνικά ύδατα.


Η Φ/Γ Έλλη, ναυαρχίδα του Στόλου κατά την κρίση του Μαρτίου 1987

Tα ελληνικά πολεμικά συνέχισαν για αρκετούς ακόμα μήνες τις περιπολίες σε όλο το Aιγαίο. Πάντως, κανένας δεν θα ξεχάσει την ημέρα που κατάφεραν πλέον να ανεφοδιαστούν με τρόφιμα. Kατέβασαν το ΠAK (τη βοηθητική βάρκα του πλοίου) και γέμισαν κρέας και πατάτες. «Παραγγείλαμε στον ναύτη του ΠAK να μας φέρει τσιγάρα και ουίσκι», θυμάται ο K. Mπιλίνης. «Tο ήπιαμε όλο εκείνο το βράδυ πέντε άτομα. Eίχαμε μεθύσει σε σημείο που κόντεψα να πέσω στη θάλασσα».

«Η αντιμετώπιση της κρίσης ήταν απόλυτα επιτυχής», λέει ο Λ. Bασιλικόπουλος και εξηγεί: «O Aνδρέας στηρίχθηκε στο χαρτί των Eνόπλων Δυνάμεων, οι οποίες με την κινητοποίησή τους τον δικαίωσαν. Παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στο Aιγαίο και δεν ζήτησε την παρέμβαση ή την επέμβαση τρίτης δύναμης. Kατέστησε σαφές ότι η Eλλάδα είναι σε θέση να υποστηρίξει τα δίκαιά της».

Ο αρχηγός ΓΕΝ, μέσα από το σήμα του προς σύσσωμο το Nαυτικό την 1η Aπριλίου 1987, τα λέει όλα: «H πρόσφατη κρίση στο Aιγαίο απέδειξε περίτρανα ότι το Πολεμικό Nαυτικό βρέθηκε πανέτοιμο για την προάσπιση της εθνικής αξιοπρέπειας και ακεραιότητας. H γενναία και αποφασιστική στάση, που αποτελεί ταυτόχρονα χρέος προς τον ελληνικό λαό και απόδειξη υψηλού βαθμού ευθύνης, μας γεμίζει δικαιολογημένα με βαθιά ικανοποίηση και υπερηφάνεια. Ως αρχηγός του ΓEN επιθυμώ να συγχαρώ τον αρχηγό στόλου και τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων, πάνω στους ώμους των οποίων επάξια τοποθετείται η ελπίδα του έθνους για την παντοτινή διασφάλιση της κυριαρχίας των θαλασσών μας». Tο έχει κρατήσει στο αρχείο του ο ναύαρχος, μαζί με όλα τα έγγραφα που δεν έχει δημοσιοποιήσει και ίσως να μην το κάνει ποτέ. Aλλωστε αρνείται να μιλήσει ακόμα και στην οικογένειά του για πολλά από όσα έζησε, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της κρίσης των Iμίων.

Δέκα μήνες αργότερα, στις 30 και 31 Iανουαρίου 1988, Παπανδρέου και Oζάλ συναντώνται στο Nταβός και συμφωνούν: «Στο εξής μια τέτοια κρίση δεν πρέπει να επαναληφθεί, και οι δύο πλευρές θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στη δημιουργία μόνιμων ειρηνικών σχέσεων». Συμφώνησαν τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Aιγαίο να είναι διεθνής υπόθεση και να σταματήσουν οι έρευνες για πετρέλαιο και οι προκλητικές ενέργειες. Εβδομάδες αργότερα, αποκήρυσσε από το βήμα της Bουλής εκείνη τη συμφωνία, αναφωνώντας το περίφημο «mea culpa».

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα...

Άμες δε γ΄εσόμεθα πολλώ κάρονες

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Του Ευστάθιου Παλαιολόγου

«Άμες δε γ΄εσόμεθα πολλώ κάρονες». Το είδα σε μια επίσκεψη μου στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών να είναι γραμμένο σε μία πινακίδα. Μακάρι να πρόσεχα περισσότερο την κυρία Μαρία στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών. Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα... Ξεπέρασα την ντροπή της άγνοιας μου και ρώτησα ένα από τους Μαθητές της Σχολής να μου εξηγήσει το νόημα. «Εμείς θα γίνουμε πολύ καλύτεροι σας» μου είπε.

Ψάχνοντας το περισσότερο έμαθα ότι προέρχεται από την αρχαία Σπάρτη. Απ’ ότι κατάλαβα ήταν κάτι σαν υπόσχεση των νεότερων προς τους παλιότερους, ότι τα δικά τους κατορθώματα θα επισκίαζαν τα παλαιότερα. Θυμήθηκα αμέσως το άλλο, στον όρκο των Αθηναίων εφήβων, «την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω, πλείω δε και αρείω όσης αν παραδέξωμαι». Το πρώτο μέρος διατυμπανιζόταν εδώ στην Κύπρο την δεκαετία του ’90, αλλά αυτός που το διατυμπάνιζε, «ξεχνώντας» το δεύτερο μέρος, ορκιζόταν μετά από χρόνια στο Ιερό Ευαγγέλιο όχι μόνο να την παραδώσει απλά μικρότερη αλλά ελάχιστη!

Ας τα αφήσουμε όμως αυτά. Θα επανέλθω στον αρχικό μου συλλογισμό. Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έπαιρνα όρκο ότι θα γίνουν καλύτεροι των προκατόχων τους και θα παραδώσουν καλύτερη και την πατρίδα τους. Σε μια εποχή που οι όρκοι σήμαιναν κάτι! Γιατί και σήμερα πολλοί παίρνουν όρκους αλλά τους πατούν στην πρώτη ευκαιρία.
Πως και τα θυμήθηκα όλα αυτά; Λόγω των ημερών. Οι δύο επετείοι, 25η Μαρτίου και 1η Απριλίου, κάθε χρόνο μου φέρνουν ένα κόμπο στο λαιμό, ένα βάρος στο στήθος. Κάποιοι θα μου πούν ότι θα έπρεπε να νιώθω υπερηφάνεια. Δεν μπορώ όμως. Νιώθω πολύ μικρός και ασήμαντος για να νιώσω υπερήφανος. Προσπαθώ να φέρω τον εαυτό μου στην θέση των αγωνιστών του 1821 και του 1955. Σκέφτομαι τι θα έκανα εγώ, πως θα αντιδρούσα. Με πιάνουν τα κλάματα γιατί απλά επιβεβαιώνω την ανεπάρκεια μου.

Καραϊσκάκης, Ανδρούτσος, Κολωκοτρώνης, Μιαούλης, Διάκος, Μπουμπουλίνα, Κανάρης, και τόσοι άλλοι, και πιο πρόσφατα οι όμαιμοι, και ομόγλωσσοι και ομόθρησκοι τους Αυξεντίου, και Μάτσης, και Παλλικαρίδης, και Δράκος, και Πίττας και τόσοι άλλοι!

Ίσως η πιο καλή μέθοδος για να ξεκινήσουμε να αντιλαμβανόμαστε το μεγαλείο τους είναι να κατανοήσουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν κάτι το εξωπραγματικό και το απόκοσμο, αλλά απλοί και συνηθισμένοι άνθρωποι, με προσωπικά πάθη, με έρωτες, με φιλοδοξίες, με οικογένειες με χίλιους λόγους να θέλουν να ζήσουν. Που όμως όταν τους χρειάστηκε η Πατρίδα και το Έθνος, τα έβαλαν όλα στην άκρη, ακόμα και αυτή την ίδια την βιολογική τους επιβίωση. Το είπε καλύτερα ο Στήβεν Πρέσφιλντ, ο συγγραφέας του «Οι πύλες της φωτιάς». Ότι ο καλύτερος τρόπος να εκτιμήσουμε το εύρος της θυσίας των 300 είναι να καταλάβουμε ότι 300 συνηθισμένοι άνθρωποι κίνησαν προς τον βέβαιο θάνατο τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι, όχι γιατί είχαν αυτοκτονικές τάσεις, αλλά γιατί το χρέος προς την Πατρίδα και τους απογόνους τους υπερίσχυε στην κρίση τους της αγάπης τους για τη δική τους ζωή.

Είμαι εγώ άξιος να συγκριθώ μαζί τους; Ούτε στα πιο τρελλά μου όνειρα. Το μέγεθος της δειλίας μου και η ιδιοτέλεια μου δεν μου το επιτρέπουν. Η γενεά μου καθόλου καλύτερη δεν είναι από την προηγούμενη. Και το τραγικό είναι ότι η προηγούμενη ήταν ήδη αρκούντως καταστρεπτική για τον τόπο. Τρομάζω στην ιδέα ότι είμαι ανάξιος να παραδώσω στα παιδιά μου μια καλύτερη Πατρίδα, ένα καλύτερο μέλλον. Τρομάζω στην σκέψη ότι το ηρωϊκό αίμα των αγωνιστών του ’21 και του ’55 πήγε άδικα χαμένο. Τρομάζω όταν διαπιστώνω ότι σε ελάχιστο χρόνο καταστρέψαμε ότι χιλιετίες θυσιών έκτισαν.

Αντιλαμβάνομαι φυσικά ότι πάντα υπήρχαν περιόδοι εθνικής απαξίωσης και «καταποντισμού», ακόμα και οι περιόδοι των αγώνων μαστίζονταν από τα εγγενή ελληνικά πάθη, της διχόνοιας, της ζηλοφθονίας και της προδοσίας.Ίσως από αυτό μόνο να αντλώ μια ελάχιστη ελπίδα. Ότι και στο παρελθόν ο Ελληνισμός έφτασε ένα βήμα από τον αφανισμό αλλά σαν άλλος Φοίνικας αναγεννήθηκε από τις στάχτες του. Όμως η σημερινή κατάπτωση μου φαίνεται ότι θα είναι η τελειωτική. Δεν βλέπω να υπάρχει ελπίδα στον ορίζοντα του Ελληνισμού. Κάποιοι έχουν, έχουμε, συστηματικά καταστρέψει την μαγιά, τις ρίζες.

Εδώ στην εσχατιά του σημερινού Ελληνισμού, με τους εχθρούς, ημεδαπούς και αλλοδαπούς, από χρόνια εντός των πυλών, τα πράγματα σε μένα φαντάζουν ακόμα χειρότερα. Σήμερα εκτοξεύονται ατάκες όπως «δεν υπάρχουν λιγότερο και περισσότερο πατριώτες».

Και όμως.

Το ίδιο πατριώτης είσαι εσύ που το εκστόμισες με τον με τον Αθανάσιο Διάκο μπροστά στο παλλούκι; Είσαι το ίδιο πατριώτης με τον Κανάρη να πλέει με το καϊκι του ανάμεσα στην τουρκική αρμάδα; Με τον λουσμένο στην βενζίνη Αυξεντίου; Με τον Παλλικαρίδη να τραγουδά τον Ύμνο προς την Ελευθερία με την αγχόνη περασμένη στο λαιμό του;

Αν δεν μπορούμε να τους φτάσουμε, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μην τους εξευτελίζουμε προσπαθώντας να συγκριθούμε μαζί τους. Ναι, ήταν περισσότερο πατριώτες από εμάς. Πολύ περισσότερο. Ζούμε από τους καρπούς των δικών τους θυσιών. Απολαμβάνουμε την ελευθερία που αυτοί μας δώρισαν με κόστος την δική τους ελευθερία, αρτιμέλια και ζωή. Απομιζούμε τους χυμούς του Δέντρου της Ελευθερίας που το δικό τους αίμα πότισε. Σαν παράσιτα. Σαν παράσιτα που θα σκοτώσουν στο τέλος τον ξενιστή τους.

Ο Θεός έριξε καλό σπόρο στα χώματα του Ελληνισμού. Σπάνια όμως βλάστά. Συνήθως τον πνίγουν τα ζιζάνια. Η δική μου γενιά μόνο ζιζάνια φύτρωσε. Ας ελπίσουμε ότι η γενιά των γιών μου και οι όσες επόμενες θα καλλιεργήσει ξανά τα ηρωικά και αγωνιστικά ιδεώδη του παρελθόντος. Η δική μου απέτυχε. Συγγνώμη!

Διαβάστε περισσότερα...

H Φωτογραφία της Εβδομάδας

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Γεράκι της Π.Α εν αναμονή απογείωσης. Μια ακόμα εκπληκτική φωτογραφία του Γ.Λέκκα (www.eagleaviation.gr) τον οποίο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά.

Διαβάστε περισσότερα...

Τα εθνικά... ατοπήματα Παπανδρέου

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Οι λεπτομέρειες έχουν τη σημασία τους, έστω και αν προσπαθούν οι συνεργάτες των πολιτικών μας να αμβλύνουν τις εντυπώσεις από τις λανθασμένες αποφάσεις των αφεντικών τους και να παρουσιάσουν το λάθος ως μία έξυπνη πολιτική και διπλωματική κίνηση. Σε άλλες εποχές, η είδηση θα ήταν πρωτοσέλιδη...

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώρ­γος Παπανδρέου επέλεξε να κάνει το πρώτο του ταξίδι -μετά την «αποδέσμευσή» του και από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ- στην Τουρκία. Το ίδιο είχε πράξει και μετά την εκλογή του, τον Οκτώβριο του 2009, όταν μαζί με τους «κηπουρούς» του επισκέφθη­καν την Αγκυρα αφήνοντας σύξυλο στη Λευκωσία τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος δικαιολογη­μέ­να δυσαρεστήθηκε. Ετσι και αλλιώς, ο κ. Παπανδρέου δεν είναι τόσο δημοφιλής στην Κύπρο όσο είναι στην Τουρκία.

Ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μίας απαξιωμένης οργάνωσης που χωρά δικτάτορες, φιλοαμερικανούς σοσιαλιστές και μερικούς ρομαντι­κούς που ακόμα πιστεύουν στο δίκαιο κοινωνικά σύστημα που καθιέρωσε ο Πάλμε, ο κ. Παπανδρέου όρισε την Κωνσταντινούπολη ως τόπο συνεδρίασης της Επιτροπής για τον Αραβικό Κόσμο, διότι προφανώς πιστεύει πως μέσω αυτής και άλλων που θα ακολου­θή­σουν, θα επανέλθει στο διεθνές προσκήνιο και θα είναι υποψή­φιος για κάποια εκ των θέσεων που θα «ανοί­ξουν» σε διεθνείς οργανισμούς, σοβαρούς και αμελητέους.

Οι συνεργάτες του διέδωσαν ότι η επίσκεψη στην Πόλη και η ενασχόληση με το θέμα της «Αραβικής Ανοιξης» αποδεικνύουν και το ενδιαφέρον του για τη Μέση Ανατολή. Το γεγονός ότι ουδείς νοιάζεται για τις απόψεις του, ουδόλως απασχολεί τον ίδιο και τους συνεργάτες του, οι οποίοι δεν είναι άμοιροι ευθυνών για πολλές εκ των αποφάσεων και των πολιτικών του.

Επειδή ο «διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», αξίζει να υπογραμμίσω ότι:

Η επίσκεψη γίνεται παραμονές της επετείου της 25ης Μαρτίου και
Το ταξίδι στην Τουρκία είναι μία ακόμα ευκαιρία για να βρίσκεται μακριά από τα προβλήματα της οικονομίας, που ολίγον τον απασχολούν...

www.ethnos.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Το παρασκήνιο της αγοράς των «Leopard - 2»

Του Τασου Tελλογλου

Η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, μετά εννέα χρόνια, ανοίγει πάλι τον φάκελο

Υστερα από εννέα χρόνια η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών ανοίγει και πάλι τον φάκελο της προμήθειας των αρμάτων «Λέοπαρντ - 2», μιας σύμβασης που υπεγράφη τον Μάρτιο του 2003, ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και τη γερμανική εταιρεία Krauss Maffei Wehrtechnik (KMW). H νέα έρευνα της ελληνικής δικαιοσύνης ξεκίνησε μετά την κατάθεση στον τότε αντεισαγγελέα Εφετών και νυν οικονομικό εισαγγελέα κ. Γρ. Πεπόνη, του πρώην γενικού γραμματέα Εξοπλισμών κ. Βαγ. Βασιλάκου.

Σημειώνεται ότι ο διενεργήσας την πρώτη έρευνα εισαγγελέας κ. Παν. Αθανασίου είχε επισημάνει ότι δεν προέκυπταν από την υπογραφή της σύμβασης ζητήματα απιστίας, υπήρχαν όμως ισχυρές ενδείξεις τέλεσης πράξεων δωροδοκίας για τη διαλεύκανση των οποίων απαιτείτο η αποστολή αιτημάτων δικαστικής συνδρομής στο Μονακό, την Ελβετία και τη Γερμανία.

Οπως και στη σύμβαση των υποβρυχίων, η σύμβαση των αρμάτων δρομολογήθηκε το 1998, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις της χώρας μας για ένταξη στο ευρώ. Οι βρετανικές αρχές, που παρακολουθούσαν «στενά» τον διαγωνισμό, σημείωναν σε non paper ότι ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης επιθυμούσε να «βοηθήσει» με την παραγγελία τον καγκελάριο Σρέντερ, προκειμένου να βρει με τη σειρά του στήριξη από το Βερολίνο στο θέμα του ευρώ.

Ταυτόχρονα όμως ο κ. Τόνι Μπλερ, τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, ενδιαφερόταν να αναλάβει την παραγγελία η «Βίκερς», καθώς τα άρματα κατασκευάζονταν στην εκλογική του περιφέρεια. Στις τεχνικές προδιαγραφές που καθορίσθηκαν στα μέσα του 1999, αναφερόταν ότι το ποσοστό της εγχώριας προστιθέμενης αξίας θα προσέγγιζε το 25%. Η γερμανική εταιρεία ήταν διατεθειμένη να υπογράψει ένα συμβόλαιο με εταιρεία που κατέβαλε ΦΠΑ «μέσα στην Ε. Ε.» κι έτσι μπήκε στο παιχνίδι και η εταιρεία IBOS. Η συμφωνία αφορούσε την υλοποίηση των αντισταθμιστικών προγραμμάτων αξίας 60 εκατ. ευρώ, ποσό που παρατηρητές θεωρούσαν υπερβολικό. Η εταιρεία IBOS είχε ως διαχειρίστρια την εταιρεία Transat Maritime στο Μονακό.

Γι’ αυτά ακριβώς τα αντισταθμιστικά, μία άλλη εταιρεία, συμφερόντων που φέρεται να έχουν σχέση με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίς Ρολάν Ντιμά, η Evanston Ltd, με έδρα τις βρετανικές Παρθένους Νήσους, προσέφυγε στο διαιτητικό δικαστήριο στις 7 Φεβρουαρίου του 2003. Η εν λόγω εταιρεία υποστήριζε ότι στις 17 Δεκεμβρίου του 1999, δηλαδή παράλληλα με την προετοιμασία του εδάφους για την υπογραφή της συμφωνίας για τα υποβρύχια, εκπρόσωποί της και εκπρόσωποι της IΒΟS συμφώνησαν ότι η πρώτη θα αναλάμβανε τις «εργασίες» μεσάζοντος έναντι του αναθέτοντος (ελληνικού Δημοσίου) για το 3% του ύψους της σύμβασης (60,6 εκατ. ευρώ). Το συνολικό ύψος της σύμβασης ήταν 2,2 δισ. ευρώ, αλλά στις αρχές του 2003 το ΓΕΣ «αφαίρεσε» τα πυρομαχικά από τη συνολική προμήθεια. Επί έξι χρόνια τα πυρομαχικά αυτά δεν παρελήφθησαν.

Για να καλυφθεί αυτό το κενό, το 2005 συμφωνείται μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας να παραδοθούν 183 μεταχειρισμένα άρματα «Leo 02A 44». Δύο χρόνια αργότερα αρχίζει η παραλαβή των νέων αρμάτων, ενώ το ελληνικό Δημόσιο -όπως και στα υποβρύχια- επικαλείται τεχνικά προβλήματα, ώστε να καθυστερεί τις πληρωμές. Η γερμανική εταιρεία κινδυνεύει να κηρύξει πτώχευση.

Το 2008 ο τότε υπ. Αμύνης κ. Ευ. Μεϊμαράκης παραδέχεται δημόσια ότι στο παραλαμβανόμενο άρμα έχουν παρουσιασθεί... ρωγμές, αλλά αρνείται ότι ο πύργος του ήταν σε θέση να διατρηθεί. Στη διατύπωση των σχετικών επιφυλάξεων για την παραλαβή των αρμάτων έχουν πρωτοστατήσει, όπως και στην περίπτωση των υποβρυχίων, βουλευτές του ΛΑΟΣ. Επί υπουργίας Ευ. Βενιζέλου στο Εθνικής Αμύνης, αποφασίζεται να παραγγελθούν 20.000 βλήματα, όσα αρκούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιτελείων για δύο 24ωρα πολέμου στην περιοχή...

http://news.kathimerini.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Επισκέψεις υψηλόβαθμων σε Σαμοθράκη-Λήμνο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΝ, o Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης ΠΝ και ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, συνοδευόμενοι από το Διοικητή Ναυτικής Διοίκησης Αιγαίου Αρχιπλοίαρχο Σπυρίδωνα Δημητρίου ΠΝ, επισκέφθηκαν την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012 το Ναυτικό Σταθμό και το Ναυτικό Παρατηρητήριο της Σαμοθράκης και μονάδες της Τακτικής Διοίκησης 41 Συντάγματος Πεζικού.

Την επόμενη ημέρα ο Α/ΓΕΝ επισκέφθηκε την 88η Στρατιωτική Διοίκηση, το Ναυτικό Σταθμό Λήμνου, την ΣΚΒ-1, καθώς και την κανονιοφόρο ΚΡΑΤΑΙΟΣ που ελλιμενίζεται στη Λήμνο στο πλαίσιο επιχείρησης επιτήρησης Ανατολικού Αιγαίου.

Επισκέψεις με ιδιαίτερη σημασία την ίδια στιγμή που το Πίρι Ρέις κόβει βόλτες στο Αιγαίο..

Διαβάστε περισσότερα...

Σε πείσμα όλων, γιορτάζουμε την Εθνική Παλιγγενεσία!

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012


Χρόνια Πολλά Έλληνες, απανταχού της Γης!

Ας παραμερίσουμε για μια μέρα τη μιζέρια και ας αφιερώσουμε τη σκέψη μας σε αυτούς που αγωνίστηκαν κόντρα σε όλους και όλα, για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι.

Ας αγνοήσουμε τον πολιτικό κόσμο που μας πρόδωσε, και τώρα στήνει κιγκλιδώματα για να γλιτώσει από τη λαϊκή οργή.

Ας μην παίξουμε το παιχνίδι όσων απεργάζονται την κατάργηση των παρελάσεων, και ψάχνουν αφορμή. Η οργή μας ας περιμένει μέχρι τις κάλπες. Δεν αργούν...

Και αν το σκηνικό πολιορκίας που έχει στηθεί στο κέντρο των πόλεων σας απωθεί, δε σας αναγκάζει κανείς να το υποστείτε. Αδιαφορήστε γι' αυτούς και αναρτήστε τη Σημαία στο σπίτι σας.

Και όσοι είστε στο εξωτερικό και ακούτε "τα μύρια όσα", αναρτήστε κι εσείς τη Σημαία μας αγέρωχα. Θα είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους...

Χρόνια Πολλά και ψηλά το κεφάλι!

Διαβάστε περισσότερα...

Οριστική περικοπή των C-27J Spartan σε 8 αεροσκάφη - Ξεκίνημα φαύλου κύκλου

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

*Του Σάββα Δ. Βλάσση

Το πρώτο εν εξελίξει εξοπλιστικό πρόγραμμα που «τρώει» η οικονομική κρίση, είναι αυτό των 12 αεροσκαφών τακτικών μεταφορών C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας. Ως γνωστόν, εκκρεμεί η παραλαβή των 4 τελευταίων αεροσκαφών, τα οποία φέρουν εγκατάσταση σωλήνα ανεφοδιασμού εν πτήσει. Η ΠΑ έχει παραλάβει τα 8 πρώτα αεροσκάφη, ωστόσο, λόγω ελλείψεως ανταλλακτικών, καθώς δεν έχει υπογραφεί σύμβαση Εν Συνεχεία Υποστηρίξεως (Follow On Support) σε ενέργεια διατηρούνται 1-2 αεροσκάφη, μέσω προσπορισμού ανταλλακτικών («κανιβαλισμός») από τα υπόλοιπα…

Η παραλαβή των 4 τελευταίων αεροσκαφών, τα οποία έχουν ήδη κατασκευαστεί, δεν έχει επιτευχθεί λόγω μη παροχής Πιστοποιητικού Στρατιωτικού Τύπου (MTC) για το σύστημα ανεφοδιασμού εν πτήσει από τον κατασκευαστή. Η εκκρεμότητα προέκυψε λόγω καθυστερημένης εντάξεως σε υπηρεσία των αεροσκαφών ανεφοδιασμού KC-767A της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας, που θα χρησιμοποιηθούν για τις σχετικές δοκιμές. Οι παραλαβές των KC-767Α ξεκίνησαν στα τέλη του 2010, δίχως όμως να δοθεί διέξοδος στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η Ελλάδα έχει καταβάλει περί τα 200 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο που απομένει από τις πρόνοιες της αρχικής συμβάσεως, των τροποποιήσεων που ακολούθησαν όσο και τις κυρώσεις προς τον κατασκευαστή, έχει διαμορφωθεί στα 50 εκατ. ευρώ περίπου. Στην πορεία των διαπραγματεύσεων για παραλαβή των 4 αεροσκαφών όσο και σύναψη συμβάσεως για FOS, οι Ιταλοί έχουν αντιπροτείνει την μη παραλαβή των 4 αεροσκαφών από την Ελλάδα, παραχωρώντας σε αντιστάθμισμα σύμβαση FOS αναλόγου ύψους, μέσω συμψηφισμού των υπολοιπομένων πληρωμών της ελληνικής πλευράς και των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στον προμηθευτή. Την στάση των Ιταλών διευκολύνει η εξασφάλιση της άμεσης πωλήσεως στο Μεξικό των 4 ήδη κατασκευασμένων αεροσκαφών του ελληνικού προγράμματος, σε τιμή μάλιστα πολύ υψηλότερη από αυτήν που είχε συμφωνηθεί με την Ελλάδα. Η ελληνική πλευρά, τελικώς συμβιβάσθηκε και αποδέχθηκε την επιλογή της μη παραλαβής των 4 αεροσκαφών. Επικράτησαν τα οικονομικά κριτήρια. Στα τέλη Φεβρουαρίου, αφού έκανε αποδεκτές σχετικές εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, ο ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλος έθεσε το θέμα στο ΚΥΣΕΑ, το οποίο έδωσε την έγκρισή του. Ως εκ τούτου, δόθηκαν οδηγίες για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, μέσω νέου κύκλου διαπραγματεύσεων.

Το πρόγραμμα Μέσου Μεταφορικού Αεροσκάφους που είχε ενταχθεί στο ΕΜΠΑΕ 2001-2005, προέβλεπε αρχικώς 15 αεροσκάφη, η σύμβαση ωστόσο που υπεγράφη το 2003, αφορούσε 12, με προαίρεση για προμήθεια επιπλέον 3 αεροσκαφών. Μετά την τελευταία εξέλιξη, η προμήθεια περικόπτεται κατά το 1/3, αναλογώντας πλέον στο 50% σχεδόν, της αρχικής επιχειρησιακής απαιτήσεως του ΓΕΑ.

Το πρόγραμμα Μέσου Μεταφορικού Αεροσκάφους, απέβλεπε στην επαύξηση των ικανοτήτων τακτικών μεταφορών της ΠΑ, η οποία έχει απομείνει με 10 C-130H και 5 C-130B. Η ανάθεση αποστολών περιορισμένων μεταφορών και συναφών, στα τετρακινητήρια αεροσκάφη, μέσου κόστους 8.000 ευρώ ανά ώρα πτήσεως, είναι αφενός αντιοικονομική, αφετέρου προκαλεί περιττή δομική καταπόνηση, εξαντλώντας ταχέως το ωφέλιμο όριο ζωής των C-130. Το κόστος ανά ώρα πτήσεως του δικινητηρίου C-27J, ανέρχεται στο 50%.

Ο περιορισμός των C-27J σε μόλις 8 αεροσκάφη, δεν αποφέρει στην ΠΑ τα οφέλη που ανέμενε από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ακριβώς λόγω της μεγαλύτερης πρακτικότητος κι ευελιξίας που προσφέρουν τα αεροσκάφη μέσης μεταφορικής ικανότητος εν σχέσει με τα μεγαλύτερα αεροσκάφη, συνήθως αποκτώνται σε μεγαλύτερο αριθμό. Η ΠΑ θα πρωτοτυπεί, με αρνητικό επιχειρησιακό αντίκτυπο, αφού τα μέσα μεταφορικά αεροσκάφη θα αναλογούν στο 50% περίπου της δυνάμεως των C-130.




Είναι σαφές ότι η πολιτική απόφαση περικοπής του εν εξελίξει προγράμματος των C-27J, αγνόησε τα επιχειρησιακά κριτήρια που είχε θέσει το ΓΕΑ. Είναι η δεύτερη περίπτωση που ακολουθείται η πρακτική αυτή, μετά την τελική διευθέτηση τον Αύγουστο του 2010 του προγράμματος 20 μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90. Η ΝΗ Industries είχε αποδεχθεί έκπτωση 17%, μεταφραζομένη σε περίπου 112 εκατ. ευρώ. Θα μπορούσε να ζητηθεί έναντι αυτού του ποσού, η απόκτηση 4 επιπλέον ελικοπτέρων. Η επιλογή αυτή θα ήταν απολύτως ορθολογική, δεδομένου ότι τα 20 ελικόπτερα δεν επαρκούν και η προοπτική μιας νέας προμήθειας είναι πλέον απόμακρη. Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία προέταξε «στεγνά» οικονομικά κριτήρια.

Υπό την λογική αυτή, οι επόμενες «απώλειες» των Ενόπλων Δυνάμεων είναι αναπόφευκτες, αυτή την φορά στο ήδη υπάρχον δυναμικό. Η μη αναβάθμιση των 19 επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-64A+ Apache, θα έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή διάλυση ενός Τάγματος Επιθετικών Ελικοπτέρων. Ανάλογος κίνδυνος υφίσταται για μία Μοίρα μαχητικών Mirage 2000, μία Μοίρα F-16 Block 30 και στο Πολεμικό Ναυτικό διαγράφεται η απαξίωση των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ, εφόσον δεν καταστεί εφικτό ένα πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής κ.λπ.

Όλα δείχνουν ότι οι πολιτικές ηγεσίες δεν αντιλαμβάνονται πως οδηγούν τις Ένοπλες Δυνάμεις σε έναν φαύλο κύκλο. Οι αποφάσεις για τα προγράμματα των ΝΗ-90 και των C-27J, αποκαλύπτουν μία επιζήμια νοοτροπία. Όσο κρίσιμη και αν είναι η προτεραιότητα διαχειρίσεως της δημοσιονομικής καταστάσεως, δεν πρέπει στις πολιτικές ηγεσίες να επικρατήσει η νοοτροπία που θέλει τις προκλήσεις στην Εθνική Άμυνα να αποτελούν… «πολυτέλεια».

*Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι εκδότης του περιοδικού ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ.

Διαβάστε περισσότερα...

Ανατροπή συσχετισμών επιδιώκει η Άγκυρα με νέους εξοπλισμούς

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Σημ. "Εν Κρυπτώ": το εξαιρετικό αυτό άρθρο του Μάνου Ηλιάδη που αλιεύσαμε στον καλό ιστότοπο strategyreports.wordpress.com, αναδεικνύει όχι μόνο την εξοπλιστική "όρεξη" της Τουρκίας, αλλά κυρίως την επίμονη προσπάθειά της για απόκτηση πηγαίων κωδικών σε κάθε κατηγορία οπλικών συστημάτων.

Η απόφαση της Τουρκίας τον περασμένο Ιανουάριο να προμηθευθεί τα δύο πρώτα αεροσκάφη F-35 JSF μέχρι το 2015, έναντι της δεδηλωμένης προθέσεώς της να αγοράσει εκατό συνολικά αεροσκάφη του ίδιου τύπου, αξίας 16 δις δολαρίων, θεωρήθηκε ως ένα πρώτο και επιφυλακτικό βήμα της γείτονος προς την κατεύθυνση αυτή, βασισμένο στα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζει το μεγάλο αυτό αμερικανικό πρόγραμμα. Τα προβλήματα αυτά ανάγκασαν την Αγγλία τον περασμένο Φεβρουάριο να αναβάλει την απόφαση για τελική δέσμευση στο πρόγραμμα μέχρι το 2015, με την Αυστραλία να ακολουθεί παρόμοια τακτική, μετά την εμφάνιση δομικών προβλημάτων στο αεροσκάφος σε πρόσφατες δοκιμές.

Η απόφαση της Τουρκίας να παραγγείλει μόνο τα πρώτα της δύο αεροσκάφη για παράδοση το 2015 δεν σχετιζόταν με την επί λυση των προβλημάτων αυτών, τα οποία, όπως κι άλλα πριν από αυτά, τελικώς θα επιλυθούν, παρά το γεγονός ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας απέφυγε στις 23 Φεβρουα ρίου να επιβεβαιώσει τη δέσμευση της χώρας του στο πρόγραμμα της αγοράς εκατό αεροσκαφών. Σχετίζεται κυρίως με την έντονη απροθυμία των ΗΠΑ να μοιρασθούν με την Τουρκία την πανάκριβη και απόρρητη αυτή τεχνολογία, την οποία, κατά την πάγια τακτική της, η τελευταία επιδιώκει να αποκτήσει, ζητώντας να της δοθούν οι πηγαίοι κώδικες λογισμικού των συστημάτων του αεροσκάφους. Ιδιαίτερα, η Τουρκία επιθυμεί να αποκτήσει πρόσβαση στο λογισμικό του συστήματος εξακριβώσεως της ταυτότητας ξένων αεροσκαφών σε εχθρικά ή φίλια (Identification Friend or Foe – IFF), μια τακτική που επεδίωξε και τελικώς επέτυχε να εφαρμόσει στην περίπτωση των F-16. Στην τελευταία αυτή περίπτωση το πρόβλημα επελύθη με την ανάπτυξη από την τουρκική βιομηχανία ASELSAN ενός νέου συστήματος IFF, το οποίο ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2011 και τώρα είναι σε επιχειρησιακή χρήση από τα τουρκικά F-16. Ποιος ήταν ο σκοπός πίσω απ’ όλη αυτή την ιστορία; Τα τουρκικά αεροσκάφη να μπορούν να ξεχωρίζουν πλέον ως εχθρικά τα αεροσκάφη της Αεροπορίας του Ισραήλ.

Η «απόρρητη» τεχνολογία

Με άλλα λόγια, το πρόβλημα δεν άπτεται μόνο της μόνιμης αρνήσεως της κυβερνήσεως των ΗΠΑ να μεταβιβάσει αμερικανική τεχνολογία, κάτι για το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα αρνητική μετά την αποκαλυφθείσα το 2009 επιτυχή προσπάθεια των Τούρκων να αντιγράψουν την τεχνολογία της Boeing για τις κατευθυνόμενες βόμβες JDAM (Joint Direct Attack Munition). To αποτέλεσμα ήταν η αμερικανική αυτή εταιρεία, μετά την πώληση τριακοσίων ενενήντα οχτώ συλλογών μετατροπής (kits) στην Τουρκία, όχι μόνο να χάσει μια παραγγελία πέντε χιλιάδων τέτοιων συστημάτων από την τουρκική αεροπορία, αλλά να αντιμετωπίζει και τον ανταγωνισμό των Τούρκων σε άλλες χώρες-δυνητικούς πελάτες της Boeing. Να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι έχουν βάλει στο μάτι τους πηγαίους κώδικες του λογισμικού και άλλων αμερικανικών συστημάτων, όπως, για παράδειγμα, των αεροσκαφών F-16, για το οποίο υπάρχουν πληροφορίες ότι ανέπτυξαν δικό τους υπολογιστή αποστολής, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό όχι μόνο των δικών τους αεροσκαφών αυτού του τύπου, αλλά και πα λαιότερων εκδόσεών του άλλων Αεροπο- ριών. Επισημαίνεται ακόμη ότι οι Τούρκοι, εκτός από τους πηγαίους κώδικες των συστημάτων αυτών, έχουν ήδη ζητήσει από τους Αμερικανούς τους κώδικες αρκετών άλλων συστημάτων –συνολικώς σαράντα εφτά!–, μεταξύ των οποίων και του Chinook (Common Avionics Architecture), εκβιάζοντας ότι διαφορετικά δεν θα παραγγείλουν τα συγκριμένα ελικόπτερα. Υπενθυμίζεται ότι η χαρακτηριστική «δίψα» των Τούρκων για πηγαίους κώδικες προηγμένων συστημάτων οδήγησε τελικώς στην απόκτηση των επιθετικών ελικοπτέρων Α-109Τ της Agusta, παρά τη γνωστή προτίμησή τους προς τα Super Cobra της Bell Helicopters Textron. Τούτο ήταν αποτέλεσμα της αρνήσεως των αμερικανικών Αρχών να επιτρέψουν την απελευθέρωση των πηγαίων κωδίκων του ελικοπτέρου και την τοποθέτηση ενός τουρκικής κατασκευής υπολογιστού αποστολής, του TUBITAK. Κι επειδή οι Τούρκοι όταν θέλουν κάτι επιδιώκουν να το αποκτήσουν με τους κανόνες του ανατολίτικου παζαριού –ζήτα πάντα πολλά παραπάνω για να πάρεις τελικά αυτό που θέλεις–, εκτός από τους παραπάνω σαράντα εφτά πηγαίους κώδικες, απαίτησαν ακόμη και τους πηγαίους κώδικες των JSF, τους οποίους οι Αμερικανοί φυλούν ως κόρη οφθαλμού και δεν τους δίνουν ούτε στον ίδιο τον… Ομπάμα.

Οι σχέσεις με το Ισραήλ

Η σημαντικότερη, όμως, διάσταση του προβλήματος με την τεράστια παραγγελία των εκατό F-35 JSF της γείτονος σχετίζεται κυρίως με την τουρκική πολιτική έναντι του Ισραήλ και τις γενικότερες επιδιώξεις της και ισορροπίες, τις οποίες επιχειρεί να αλλάξει η Τουρκία στο πλαίσιο της πολιτικής της για το ρόλο της σε ολόκληρη την περιοχή. Σημειώ νεται εδώ ότι το Ισραήλ έχει παραγγείλει ήδη είκοσι αεροσκάφη αυτού του τύπου, με προοπτική αυξήσεως του αριθμού αυτού κατά άλλα εβδομήντα πέντε αεροσκάφη, στην πάγια επιδίωξή του να διατηρεί το ποιο τικό του προβάδισμα και την υπεροχή έναντι κάθε άλλης χώρας στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος Ιανουαρίου 2012, λίγο μετά την πρώτη αναγγελία για την πρόθεση της Τουρκίας να αγοράσει τα πρώτα δύο F-35 [Σ.Σ.: η οποία ανακοινώθηκε επισήμως στις 23 Φεβρουα ρίου], ο αρχηγός της ισραηλινής Αεροπο ρίας, πτέραρχος Ido Nechustan, εξέφρασε την ανησυχία του για την ενδεχόμενη απώλεια της ποιοτικής και τεχνολογικής υπεροχής της Αεροπορίας της χώρας του σε σχέση με τις παρατηρούμενες πωλήσεις προηγμένων συστημάτων στην περιοχή γύρω από το Ισραήλ.

Mε δεδομένο ότι οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ –άριστες όταν οι δύο χώρες αποφάσισαν προ αρκετών ετών να προμηθευθούν τα F-35– έχουν μεταπέσει πλέον (κυρίως μετά την υπόθεση του «Mavi Marmara», το Μάιο του 2010) σε μια φάση ανοιχτής αντιπαλότητας, η οποία κατέστη ακόμη πιο έντονη μετά τη συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, η επιδίωξη των Τούρκων να επιτύχουν το σκοπό τους για απόκτηση των πηγαίων κωδίκων των F-35 έχει ελάχιστες πιθανότητες να υλοποιηθεί. Διότι στην αντίθετη περίπτωση θα είχαμε μια βασική αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ όχι μόνο έναντι του Ισραήλ, δεδομένης της αταλάντευτης δεσμεύσεως όλων των αμερικανικών κυβερνήσεων για την ασφάλεια του Ισραήλ –κεντρικό στοιχείο της οποίας είναι η διατήρηση της ποιοτικής και τεχνολογικής υπεροχής του τελευταίου στην περιοχή του–, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή.

Στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τις πιέσεις στην αμερικανική πλευρά, οι Τούρκοι εκβιάζουν προβάλλοντας το ενδεχόμενο να στραφούν στο ευρωπαϊκό Eurofighter, πλην, όμως, τούτο κρίνεται μάλλον απίθανο. Κι αυτό διότι η τουρκική πολεμική βιομηχανία, σε αντάλλαγμα για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα JSF, έχει υπογράψει με την αμερικανική πλευρά και ήδη εκτελεί συμφωνίες αξίας 5 περίπου δις δολαρίων.

Μάνος Ηλιάδης / Επίκαιρα

Διαβάστε περισσότερα...

Το "Πίρι Ρεϊς" δεν αναζητεί πετρέλαιο ή φυσικό αέριο στο Αιγαίο, λέει η Αγκυρα

Το "Πίρι Ρεϊς" δεν πραγματοποιεί έρευνες για ανεύρεση πετρελαίου ή φυσικού αερίου στο Αιγαίο, ανακοίνωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, δηλώνοντας ότι ισχύει η συμφωνία της Βέρνης (1976) για την απαγόρευση τέτοιων ερευνών μέχρι την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Δηλώνει όμως παράλληλα ότι για άλλου είδους έρευνες στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου η Τουρκία δε χρειάζεται την άδεια της Ελλάδας.

«Η υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα και συνεπώς το μορατόριουμ που παγώνει κάθε ερευνητική δραστηριότητα για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο πέραν των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, όπως έχει συμφωνηθεί από τις δύο χώρες το 1976 με τη συμφωνία της Βέρνης, εξακολουθεί να ισχύει» αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά από σχετική δημοσιογραφική ερώτηση.

«Ωστόσο ακαδημαϊκές και ναυτικές έρευνες, πέραν των στόχων του μορατόριουμ, γίνονται χωρίς κανέναν περιορισμό και από τις δύο χώρες στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου. Και οι δύο χώρες δεν χρειάζονται προηγούμενη άδεια ή συμφωνία ή ενημέρωση, η μία της άλλης, μέσω των επίσημων διαύλων για τη διενέργεια τέτοιων ερευνών πέραν των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο» σημειώνει του τουρκικό υπουργείο και προσθέτει:

«Πληροφορηθήκαμε από το πανεπιστήμιο της 9ης Σεπτεμβρίου στην Σμύρνη ότι το ερευνητικό σκάφος Πίρι Ρεϊς πραγματοποιεί την περίοδο αυτή επιστημονικές έρευνες στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου και στα τουρκικά χωρικά ύδατα, που θα συνεχιστούν μέχρι την 29η Μαρτίου 2012. Η έρευνα που υποστηρίζεται, επίσης, από το Κεντρικό Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Eρευνας (TUBITAK) είχε σχεδιαστεί πριν από ένα χρόνο και είχε ενημερωθεί η Διακυβερνητική Ωκεανογραφική Επιτροπή της UNESCO, για τις δραστηριότητες αυτές. Πρόκειται για βιολογικές και ωκεανογραφικές έρευνες που δεν μπορούν να κανένα τρόπο να συνδεθούν με έρευνες για την ανεύρεση πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Το Πανεπιστήμιο της 9ης Σεπτεμβρίου ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις έρευνες αυτές, σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια και με σκοπό να αναπτυχθούν κοινά προγράμματα». «Υποστηρίζουμε την θετική και εποικοδομητική αυτή προσέγγιση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχόλιο "Εν Κρυπτώ": Η τουρκική ανακοίνωση έχει δύο πλευρές: την πλευρά που κατοχυρώνει τις τουρκικές απόψεις και την πλευρά που στοχεύει στην εκτόνωση της έντασης (ασχέτως της επίσημης ελληνικής "ψυχραιμίας", η επίσκεψη Α/ΓΕΣ και Α/ΓΕΝ στη Σαμοθράκη δεν ήταν τυχαία...). Ο δεύτερος στόχος εξυπηρετείται με τη διαβεβαίωση ότι το Πίρι Ρέις δε διεξάγει έρευνες για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, παρά μόνο βιολογικές και ωκεανογραφικές (πράγματι η τουρκική NAVTEX σε τέτοιες έρευνες αναφέρεται). Το κρίσιμο σημείο της ανακοίνωσης είναι η δήλωση πως η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει υποχρέωσή της να λαμβάνει άδεια από τις ελληνικές αρχές για έρευνες στο Αιγαίο, ενώ κατά τη χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ βάσει του διεθνούς δικαίου υπάρχει τέτοια υποχρέωση, αφού πρόκειται για περιοχές που η Ελλάδα θεωρεί ως ελληνική υφαλοκρηπίδα. Με τον πλου του Πίρι Ρέις χωρίς άδεια από την Ελλάδα, η Τουρκία δήλωσε εμπράκτως ότι δε χρειάζεται ελληνική άδεια, και κατ' επέκταση ότι δεν αναγνωρίζει ελληνική υφαλοκρηπίδα στις συγκεκριμένες περιοχές. Στη συνέχεια με την ανακοίνωση αυτή εκτόνωσε την ένταση, έχοντας πρώτα επιτύχει τον πολιτικό της στόχο.

Διαβάστε περισσότερα...

Τοξότης 2012

Ελληνικά F-16 επάνω από την Μεγαλόνησο την δεκαετία του 90. Ελπίζουμε να ξαναδούμε σύντομα παρόμοιες εικόνες.

Πριν δέκα χρόνια περίπου, τον Απρίλιο του 2002 είχε διεξαχθεί η ΤΑΜΣ (Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων) Τοξότης - Βεργίνα 02, κατά την οποία οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ασκήθηκαν μ' εκείνες της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη είχαν πετάξει στους Κυπριακούς ουρανούς ενώ μονάδες επιφανείας του ΠΝ περιπολούσαν στα νερά του Τεύκρου και της Αφροδίτης. Η άσκηση αυτή ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί και πάλι την ερχόμενη εβδομάδα, "Μετα Στρατευμάτων" μετά από δέκα χρόνια κατά τα οποία η καλή θέληση και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης απέτυχαν παταγωδώς να βελτιώσουν κατ΄ ελάχιστον τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα μερίσματα ειρήνης παρέμειναν έννοιες θεωρητικές. Προφανώς κάποιοι κατάλαβαν ότι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου παρουσιάζει αυξημένο στρατηγικό ενδιαφέρον και ότι είναι καιρός πια να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, αλλά κυρίως να διατηρήσουμε την Ειρήνη, με πράξεις και όχι με ευχολόγια.

Κι εκεί που οι προετοιμασίες είχαν ξεκινήσει, την τελευταία στιγμή η άσκηση αντί για "Μετά Στρατευμάτων" μετατράπηκε σε ΤΑΑΣ, "Άνευ Στρατευμάτων", δηλαδή επί χάρτου! Κατανοούμε τις ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικά συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα. Αυτό είναι ξεκάθαρο σε όλους τους Έλληνες. Αυτό όμως που δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό στην πολιτική ηγεσία είναι πως ορισμένα "έξοδα" με την απόλυτα λογιστική έννοια του όρου, φέρνουν πολλαπλάσια κέρδη σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο αλλά και σε οικονομικό-λογιστικό, εφόσον έχουν αρχή μέση και τέλος και αποτελούν μέρος ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου και όχι ευκαιριακά πυροτεχνήματα. Ο ΥΕΘΑ κ. Αβραμόπουλος συνεχίζει δυστυχώς την πολιτική των προκατόχων του, χωρίς καμμία διαφοροποίηση, καμμία τόλμη και κανένα -πολιτικό και διπλωματικό- σχέδιο για να περιφρουρήσει τα δικαιώματα του Ελληνισμού στο Αρχιπέλαγος και τη Μεγαλόνησο.

Η κρίση πρέπει να είναι η αιτία και η αφορμή για να βρούμε λύσεις στα προβλήματά μας. Λύσεις φτηνές μεν αποτελεσματικές δε. Πόλεμος πατήρ πάντων; Και η Κρίση μήτηρ πολλών. Σε μας μένει να σκεφτούμε και να ενεργήσουμε έξυπνα. Σε όλα τα επίπεδα. Και Τοξότης να βρει τον στόχο του!

Διαβάστε περισσότερα...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP