Εκλογές 2012, Πράξη Δεύτερη

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Οι νέες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 17 Ιουνίου είναι από τις κρισιμότερες στη μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας. Αισθανόμαστε και πάλι την υποχρέωση να πάρουμε θέση, ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές. Kαι μάλιστα θέση διαφορετική απ' ότι την προηγούμενη φορά, γιατί πλέον έχουν αλλάξει τόσο οι συνθήκες όσο και το διακύβευμα.

Στις προηγούμενες εκλογές, μπροστά στην κατάρρευση του μεταπολιτευτικού πολιτικού σκηνικού, είχαμε προτείνει ψήφο σε νέες πολιτικές δυνάμεις, για να ανανεωθεί το πολιτικό σκηνικό. Όμως αυτές οι επιλογές δεν υπάρχουν πια: ο "Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας" και η "Κοινωνική Συμφωνία", δεν κατάφεραν να προσελκύσουν κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων και προτίμησαν να αποχωρήσουν από το πολιτικό προσκήνιο, ενώ η "Δημιουργία Ξανά" λοξοδρόμησε άσχημα, συμμαχώντας με τη "Δράση" του Σ. Μάνου και τη "Φιλελεύθερη Συμμαχία του Γ. Βαλλιανάτου, γνωστού, εκτός των άλλων, για τις μειοδοτικές απόψεις του στα εθνικά θέματα. Η συνεργασία με τον Γ. Βαλλιανάτο, που προκάλεσε και την παραίτηση του αξιολογότατου αντιπροέδρου της ΔΞ, αντιστρατήγου ε.α. Λουκόπουλου, μας υποχρεώνει να ανακαλέσουμε κατηγορηματικά τη σύστασή μας για στήριξη της "Δημιουργίας Ξανά" στις εκλογές της 6ης Μαϊου.

Αλλά δεν είναι μόνο η εξαφάνιση των εναλλακτικών επιλογών, που μας αναγκάζει να αλλάξουμε στάση: η απρόσμενη εκτόξευση της εκλογικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 6ης Μαϊου (και κυρίως μετά από αυτές, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις) άλλαξε το σκηνικό και το διακύβευμα. Πολλοί συμπολίτες μας, απελπισμένοι από την οικονομική κρίση, τις περικοπές και την ανεργία, φαίνονται να επιλέγουν ως διέξοδο την ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ, που υπόσχεται την αποκατάσταση του εισοδήματός τους. Πρόκειται για επιλογή απελπισίας, ανθρώπων που αγοράζουν ελπίδα από όποιον την πουλάει, χωρίς να τον ρωτούν πώς θα εκπληρώσει όσα υπόσχεται. Και επειδή θεωρούμε αυτή την επιλογή απελπισίας ως ύψιστο κίνδυνο για το μέλλον της Ελλάδας, αυτό το κείμενο στοχεύει να την αποτρέψει - το δηλώνουμε ευθέως.

Κάποια σημεία του πολιτικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που προκαλούν μεγάλη ανησυχία σε περίπτωση εκλογικής νίκης του, έχουν ήδη συζητηθεί εδώ:

Το πρώτο είναι η πρόθεση καταγγελίας των δανειακών συμβάσεων και των μνημονίων, ακριβώς τη στιγμή που η Ελλάδα πρέπει να κερδίσει χρόνο, μένοντας εντός Ευρωζώνης για να επωφεληθεί από την αλλαγή πολιτικής που προωθεί ο Φ. Ολάντ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αγνοεί αυτή την προοπτική και εξαγγέλλει μονομερή καταγγελία, χωρίς κανένα σχέδιο για την περίπτωση που οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι απαντήσουν με διακοπή της χρηματοδότησης της Ελλάδας. Αυτή την πιθανότητα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την αποκλείουν, εκτιμώντας ότι "οι Ευρωπαίοι μπλοφάρουν" - εκτίμηση επιεικώς αστεία, για όποιον παρακολουθεί τις διεθνείς αναλύσεις. Και αν ακόμα αποδώσουμε τις κατηγορηματικές δηλώσεις των Μπαρόζο, Ρομπάι, Σόιμπλε, Μέρκελ σε ιδεολογικές εμμονές και ανθελληνισμό, και αν ακόμα οι πληροφορίες περί προετοιμασιών της Ευρωζώνης για ελληνική έξοδο θεωρηθούν κατευθυνόμενη κινδυνολογία, τουλάχιστον οι προειδοποιήσεις του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Σουλτς και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ έρχονται από ανθρώπους σοσιαλδημοκράτες και φιλέλληνες. Πρέπει να φοράει κανείς τεράστιες παρωπίδες για να αυταπατάται πως όλοι αυτοί "μπλοφάρουν". Και πάντως δε νοείται ένα κόμμα να διεκδικεί να κυβερνήσει, βασίζοντας τις ελπίδες του στην υπόθεση της "μπλόφας", χωρίς σχέδιο Β για την περίπτωση που η μπλόφα αποδειχθεί αληθινή. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όποτε πιέζονται να απαντήσουν τι θα πράξουν αν τελικά οι Ευρωπαίοι δεν μπλοφάρουν, εμφανίζουν μια πανσπερμία απόψεων που ξεκινούν από τη δέσμευση των τραπεζικών καταθέσεων (Στρατούλης), περνούν από τα "υποχρεωτικά δάνεια" (Γλέζος) και τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών (Μπαλάφας), και καταλήγουν στην έξοδο από το Ευρώ (Λαφαζάνης) ή σε δημοψήφισμα (Βούτσης). Και αν ακόμα υπάρχει τρόπος συντεταγμένης εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνονται ούτε να τον έχουν επεξεργαστεί, ούτε να μπορούν να τον διαχειριστούν. Προφανώς το ίδιο σκέφτηκε και ο υποψήφιος βουλευτής Κορινθίας κ. Χανιάς, και έγραψε στο γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ ότι "αν κυβερνήσουμε έστω και μια ώρα θα καταστρέψουμε τη χώρα".

Το δεύτερο σημείο ανησυχίας στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι θέσεις του για την εθνική άμυνα και την εξωτερική πολιτική. Όσο κι αν προσπάθησε ο Α. Τσίπρας να θολώσει τα νερά με επισκέψεις στο ΥΕΘΑ κλπ., οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνουν ανέκαθεν τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών, όπως μας (ξανα)θύμισε ο κ. Μπαλάφας την ίδια μέρα της επίσκεψης Τσίπρα στο ΥΕΘΑ. Με τις εξοπλιστικές δαπάνες ήδη στο μηδέν, και τις λειτουργικές δαπάνες ήδη μειωμένες, η εφαρμογή αυτής της προγραμματικής θέσης του ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει απλά την ακινητοποίηση και αχρήστευση της μεγάλης πλειονότητας των μέσων των ΕΔ (λινκ). Όσο για τη στρατιωτική θητεία, όχι μόνο η μείωσή της ήταν προ "στρογγυλέματος" προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο ίδιος ο A. Τσίπρας σε ανύποπτο χρόνο έχει υποστηρίξει την κατάργησή της. Η εφαρμογή των δύο αυτών προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε συρρίκνωση των ελληνικών ΕΔ (προσωπικού και υλικού) σε μεγέθη απολύτως ανεπαρκή για την άμυνα της χώρας.

Από άποψη εξωτερικής πολιτικής, θεαματικό "αυτογκόλ" θα αποτελούσε η ακύρωση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, που δημιούργησε ευνοϊκές στρατηγικές συνθήκες έναντι της Τουρκίας για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων Ελλάδας και Κύπρου. Το ίδιο ισχύει και για την πρόθεση "αποδέσμευσης" από το ΝΑΤΟ, δηλαδή από μια συμμαχία στην οποία συμμετέχουν ήδη η Τουρκία, η Βουλγαρία και η Αλβανία, ενώ αν λείψουν οι ελληνικές αντιρρήσεις θα ενταχθούν και τα Σκόπια. Δηλαδή σε περίπτωση αντιπαράθεσης της Ελλάδας π.χ. με την Τουρκία ή την Αλβανία, αυτές θα είχαν και την ενργό συμπαράσταση της μοναδικής πλέον παγκόσμιας συμμαχίας: ούτε να τον πλήρωναν το ΣΥΡΙΖΑ οι αντίπαλοί μας...

Όμως το βασικότερο σημείο που προξενεί ανησυχία στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει μείνει ως τώρα σε δεύτερο πλάνο: είναι οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους μετανάστες, λαθραίους και μη. Αυτό το διαχωρισμό ο ΣΥΡΙΖΑ ανέκαθεν τον θεωρούσε απαράδεκτο, ζητώντας "ίσα δικαιώματα" βάσει του συνθήματος "κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος". Ακόμα και το νέο "στρογγυλεμένο" πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει εφοδιασμό των λαθρομεταναστών με ταξιδιωτικά έγγραφα, με τα οποία θα μπορούν να ταξιδέψουν στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η πρόταση αξίζει να αναλυθεί: ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο παρουσιάζει μια ιδεολογικά βολική λύση (χωρίς απελάσεις) για το θέμα της λαθρομετανάστευσης που ως τώρα ήταν το "αδύνατο σημείο" του, αλλά "κλείνει και το μάτι" στην αντιευρωπαϊκή διάθεση του μέσου Έλληνα, υπονοώντας ότι "θα ξεφορτωθούμε" τους λαθρομετανάστες φορτώνοντάς τους στους Ευρωπαίους. Φυσικά, πρόκειται για σαπουνόφουσκα: τα ευρωπαϊκά κράτη δεν πρόκειται να δεχτούν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομεταναστών με σταυρωμένα χέρια και λέγοντας "Ευχαριστώ". Θυμίζουμε ότι η Γαλλία, για ένα και μόνο τρένο με λαθρομετανάστες από την Ιταλία, είχε αναστείλει προσωρινά τη συνθήκη Σένγκεν, επαναφέροντας τους συνοριακούς ελέγχους. Αυτό ακριβώς θα κάνουν και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, αν η Ελλάδα αρχίσει να εφοδιάζει τους λαθρομετανάστες με ταξιδιωτικά έγγραφα. Το αποτέλεσμα θα είναι ότι οι λαθρομετανάστες θα μείνουν εδώ, και μάλιστα νομιμοποιημένοι πλέον με έγγραφα του ελληνικού κράτους...

Ιδεολογική ραχοκοκαλιά των παραπάνω θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο για την εθνική άμυνα όσο και για τους λαθρομετανάστες, είναι ο εθνομηδενισμός που διαποτίζει ιδεολογικά το συγκεκριμένο κόμμα. Και δεν αναφερόμαστε σε εμφυλιοπολεμικά σύνδρομα, αλλά στη σημερινή θεώρηση του έθνους ως "φαντασιακής κοινότητας" και τη ρητή καταπολέμηση της εθνικής ταυτότητας και του εθνικού κράτους ως μηχανισμών παραπλάνησης της εργατικής τάξης, όπως τις διατυπώνει π.χ. ο καθηγητής Γ. Μηλιός στο κείμενο "Εξουσία, Έθνος, Εθνικισμός". Ας σημειωθεί ότι ο Γ. Μηλιός δεν είναι τυχαίο πρόσωπο: είναι o βασικός σύμβουλος του Α. Τσίπρα και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Συνασπισμού (δηλαδή της βασικής συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι συγκριτικά μετριοπαθής σε σχέση π.χ. με τη "Ρόζα Λούξεμπουργκ"). Άλλωστε στο ίδιο πνεύμα της "καταπολέμησης του εθνικισμού", τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επανειλημμένα υιοθετήσει τα πιο ακραία επιχειρήματα της τουρκικής προπαγάνδας, όπως π.χ. ότι ο Ποντιακός Ελληνισμός ευθύνεται ο ίδιος για τη γενοκτονία που διέπραξαν οι Τούρκοι σε βάρος του. Επομένως οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους μετανάστες (όπως και για την αμυντική πολιτική) βασίζονται σε μια πολύ συγκεκριμένη ιδεολογική βάση.

Ίσως όμως οι θέσεις αυτές να εξυπηρετούν και έναν πιο απτό στόχο: τη μακροπρόθεσμη πολιτική εδραίωση του ΣΥΡΙΖΑ, με τη μετάλλαξή του από κόμμα διαμαρτυρίας σε κόμμα εξουσίας, όπως το ΠΑΣΟΚ μετά το 1981. Για το σκοπό αυτό απαιτείται μια μάζα σταθερών ψηφοφόρων - πελατών, και ο Α. Τσίπρας γνωρίζει ότι δεν μπορεί να την αποκτήσει με παροχές (όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου), γιατί η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν το επιτρέπει. Ο δρόμος προς την πολιτική εδραίωση του ΣΥΡΙΖΑ περνάει μέσα από την αθρόα χορήγηση ιθαγένειας σε μετανάστες. Μόλις δύο χρόνια μετά το νόμο Ραγκούση το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για (περαιτέρω) "διευκόλυνση της πολιτογράφησης", και η χορήγηση "ταξιδιωτικών εγγράφων" είναι ακριβώς το πρώτο βήμα για την πολιτογράφηση: με αυτήν πιστοποιείται η παρουσία τους και τρέχει ο χρόνος νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα, που είναι προϋπόθεση για τη χορήγηση ιθαγένειας. Ο χρόνος αυτός βάσει του νόμου Ραγκούση είναι 7 χρόνια, και μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ θα μπορούσε εύκολα να τον μειώσει αλλάζοντας το νόμο, ώστε στις επόμενες εκλογές να έχει προλάβει να δώσει ιθαγένειες... Το κρίσιμο είναι ότι με τη χορήγηση εγγράφων νομιμοποίησης αρχίζει να τρέχει η προθεσμία.

Κάποιοι ίσως πουν ότι αυτά είναι "δίκη προθέσεων" και κινδυνολογίες. Θα τους συνιστούσαμε να κοιτάξουν τι γράφαμε το 2009, για τον κίνδυνο εκλογής του Γ. Παπανδρέου και την ιδεολογική του ατζέντα στο θέμα των μεταναστών. Και τότε κάποιοι φίλοι είχαν πάρει την απειλή αψήφιστα, λέγοντας ότι ο ΓΑΠ δεν θα εφαρμόσει τις "πολυπολιτισμικές" εμμονές του. Και όμως, δυο μήνες μετά την εκλογή του ΠΑΣΟΚ ήρθε στη Βουλή το νομοσχέδιο Ραγκούση) και στις αρχές του 2010 δόθηκε στις αρχές του Έβρου η κατάπτυστη εντολή να μην αποτρέπουν την είσοδο λαθρομεταναστών και απλά να τους βάζουν στο ΚΤΕΛ για Αθήνα. Έτσι επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψή μας, και η κατάσταση με τους λαθρομετανάστες επιδεινώθηκε δραματικά. Θα πούμε λοιπόν και τώρα, αυτό που είχαμε γράψει και το 2009: στις ερχόμενες εκλογές διακυβεύεται η υπόσταση της Ελλάδας ως εθνικού κράτους. Και αυτό το διακύβευμα, περισσότερο και από την οικονομία ή την εθνική άμυνα, είναι ο γνώμονας της ψήφου μας:

Ξέρουμε καλά ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα φθαρμένο κόμμα. Από τη μία πλευρά, εκτιμούμε τον προσωπικό πατριωτισμό του Αντώνη Σαμαρά, καθώς και μερικών συνεργατών του όπως ο Χ. Λαζαρίδης και ο Φ. Κρανιδιώτης. Από την άλλη πλευρά, δεν έχουμε σε καμία εκτίμηση τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ - ούτε από άποψη εντιμότητας, ούτε από άποψη ικανοτήτων. Αλλά πρέπει να κοιτάξουμε κατάματα την πραγματικότητα: η επιλογή είναι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ Τσίπρα και Σαμαρά. Το δίλημμα είναι πράγματι εκβιαστικό, αλλά είναι και πραγματικό, γιατί ο εκλογικός νόμος δίνει μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Όποιο κόμμα αναδειχθεί πρώτο από τις κάλπες, θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας υπό τη δική του ομπρέλα, ενώ το δεύτερο κόμμα όχι. Σε αυτό το εκβιαστικό αλλά πραγματικό δίλημμα, η επιλογή είναι εύκολη: με την ψήφο στη Νέα Δημοκρατία κερδίζουμε χρόνο μέχρι να αλλάξουν οι ευρωπαϊκές πολιτικές, ενώ η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί στην καταστροφή της χώρας. Καλώς ή κακώς, ως μόνη λύση βλέπουμε την ψήφο στη Νέα Δημοκρατία.

122 σχόλια:

Ανώνυμος 14 Ιουνίου 2012 στις 9:26:00 μ.μ. EEST  

Προβλέπω να πλακώνουν πάλι οι συνδαιτημόνες του Αλέξη, έτοιμη να κάνουν το άσπρο μαύρο.

Ανώνυμος 14 Ιουνίου 2012 στις 9:53:00 μ.μ. EEST  

Πολύ καλή ανάλυση, μια αναλυτική Εκτίμηση Τακτικής( Πολιτικής ) Κατάστασης αντάξια ενός μεγάλου πολιτικού αναλυτή, που από αυτούς δεν υπάρχουν πολλοί σήμερα, συγχαρητήρια σε αυτόν που την έκανε, συμφωνώ απόλυτα, είναι θέση ευθύνης, πατριωτική.

ΑΧΕΡΩΝ 14 Ιουνίου 2012 στις 9:55:00 μ.μ. EEST  

Γιατὶ ὸχι ψὴφο στους Ανεξὰρτητους Ἒλληνες;

Οδυσσέας 14 Ιουνίου 2012 στις 10:02:00 μ.μ. EEST  

Γιατί σημασία έχει η πρωτιά και οι 50 έδρες.
Άμα βγει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει κυβέρνηση.

Ανώνυμος 14 Ιουνίου 2012 στις 10:26:00 μ.μ. EEST  

Ο Σύριζα θα είναι και πάλι 2ος με πρώτη τη ΝΔ....

Μεταξύ δύο κακών το μη χείρον βέλτιστον.

Xmale 14 Ιουνίου 2012 στις 11:49:00 μ.μ. EEST  

ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ;
Αυτά είναι ψευτοδιλήμματα!
Μην μασάτε, μην φοβάστε, φιλτράρετε καλά ό,τι σας λένε και βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει.

Θυμηθείτε!
Η ΝΔ είναι το κόμμα που μαζί με το ΠΑΣΟΚ διέλυσαν τη χώρα και την έφεραν σ' αυτό το χάλι που είναι σήμερα.
Αυτοί ήταν οι κυβερνήτες του τόπου, όχι οι του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτοί είναι υπεύθυνοι και αντί να πάνε όλοι σπίτι τους έρχονται και ζητούν πάλι την ψήφο μας.
ΣΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΈΠΟΝΤΑΙ!

Όσο για το ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε ότι τουλάχιστον δεν ήταν αυτοί οι κυβερνήτες ούτε καν αξιωματική αντιπολίτευση. Ήταν το κόμμα του 3%.
Πλέον όμως είναι το ΠΑΣΟΚ του χθες που πουλά πάλι ελπίδα.
Έτσι κι αλλιώς, οι υποσχέσεις τζάμπα είναι.
Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε.

Για τη ΝΔ και τα εθνικά θέματα τι να πούμε:
Είχε τη δυνατότητα να κάνει πολλά και ο λαός της εμπιστεύθηκε την τύχη της χώρας δυο φορές τα τελευταία 10 χρόνια, μια το 2004 και μια το 2007.
Τι έκανε;
ΤΙΠΟΤΑ!

Λαθρομετανάστες: Στη διάρκεια της κυβέρνησης της ΝΔ σταμάτησε ή έστω περιορίστηκε το κύμα των λαθρομεταναστών;
Μήπως η ΝΔ έστειλε τους παράνομους μετανάστες πίσω στις χώρες τους;

Εξωτερική Πολιτική:
Μήπως η ΝΔ κήρυξε την ΑΟΖ και δεν το γνωρίζουμε; Αντιθέτως η μικρή Κύπρος με τα χίλια δυο προβλήματα, δουλεύοντας με συνέπεια και προσήλωση στον στόχο εδώ και χρόνια, τα κατάφερε.
Μήπως η ΝΔ απεμπόλησε την ευκαιρία του 2004, προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για την υφαλοκρηπίδα;
Έλυσε το "Μακεδονικό" και δεν το γνωρίζουμε;
Εκτός εάν λογίζεται ως επιτυχία η μη εισδοχή στο ΝΑΤΟ του κράτους των Σκοπίων. Φοβερή επιτυχία για μια χώρα γίγαντα μπροστά στα Σκόπια όπως είναι η Ελλάδα.

Εθνική Άμυνα: Τι έκανε η ΝΔ για την επίλυση του θέματος με τα υποβρύχια;
Προμηθεύτηκε βλήματα για τα LEO2A6;
Πώς ενίσχυσε το στράτευμά μας, με ποιες προμήθειες υλικού;
Α, ξέχασα. Τα 30 F16 που τα παρήγγειλε σχεδόν πριν ορκιστεί κυβέρνηση. Όχι ότι σήμερα δεν μας είναι χρήσιμα αλλά γιατί άραγε έγινε αυτή η παραγγελία όταν δεν υπήρχε αντίστοιχη εισήγηση από το ΓΕΑ;
Για όλους εμάς που κοπτόμαστε για την εθνική άμυνα, μήπως η ΝΔ έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης για το ότι είμαστε αυτήν τη στιγμή "γυμνοί";

Εσωτερική ασφάλεια: Κάποιοι αποφάσισαν να κάψουν το κέντρο της Αθήνας. Δεν με ενδιαφέρει ποιοι. Μπορεί οι του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ηθικοί αυτουργοί, μπορεί και όχι. Το ζητούμενο είναι εσύ που είσαι κυβερνήτης τι κάνεις;
Μήπως η ΝΔ άφησε τη "φωτιά" να σβήσει μόνη της κάνοντας αυτό που ξέρει καλά; Δηλαδή ΤΙΠΟΤΑ!
Μια άλλη χρονιά, αποφάσισαν κάποιοι να κάψουν την Πελοπόννησο. Δεν έχει σημασία αν ήταν Αλβανοί, Σκοπιανοί, Τούρκοι, Έλληνες ή Φράγκοι. Σημασία έχει, εσύ τι κάνεις κα. ΝΔ; Γίνομαι κουραστικός λέγοντας το γνωστό, ΤΙΠΟΤΑ!

Αν υποθέσουμε ότι αύριο θα γίνει κυβέρνηση και γίνονται παρόμοια γεγονότα, από αναρχικούς, ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ, λαθρομετανάστες, ξένους πράκτορες, τον οποιοδήποτε.
Ποιος μας πείθει ότι η ΝΔ δεν θα κάνει αυτό που μας συνήθισε, δηλαδή ΤΙΠΟΤΑ;
Μήπως επειδή τώρα είναι ο Σαμαράς και όχι ο Κωστάκης; Όλοι οι άλλοι ίδιοι είναι, η νοοτροπία ίδια είναι, οι στόχοι τους (καρέκλες, πώς θα αποκτήσουν εξουσία και θα φάνε) ίδιοι είναι.
Αν κάνουν ντου σε καμιά βραχονησίδα οι Τούρκοι τι θα πράξει η ΝΔ; Τ....Α (βρείτε το μόνοι σας)
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...

Xmale 14 Ιουνίου 2012 στις 11:51:00 μ.μ. EEST  

...
Όσο για την οικονομία που είναι σημαντικότατος παράγοντας της εθνικής άμυνας της χώρας, ό,τι και να πούμε λίγα θα είναι.
Μην τα λέω όλα μόνος μου, πηγαίνετε λίγο πίσω τον χρόνο και ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ!

Το λοιπόν.
Σ' αυτές τις εκλογές πρέπει:
1) ΝΔ, ΠΑΣΟΚ να καταποντιστούν για να τους δείξουμε ότι ο λαός δεν ξεχνά.
2) Όσο για το ΣΥΡΙΖΑ να μην αποκτήσει ικανό ποσοστό ώστε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ούτε να ενισχυθούν σημαντικά τα ποσοστά του σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.
Η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί σίγουρα να έχει όσο γίνεται ισχυρότερες "ελεγκτικές" φωνές που θα αποτρέπουν το πρώτο κόμμα από ακραίες αποφάσεις.
Καιρός να αλλάξει ο εκλογικός νόμος σε απλή αναλογική και να ξεχάσουν τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις από τις οποίες δεν είδαμε χαΐρι.

Άρα, ψηφίζουμε μικρά κόμματα που θα στηρίξουν την κυβέρνηση και θα έχουν τον ρόλο του ελεγκτή.

Ανώνυμος 15 Ιουνίου 2012 στις 12:00:00 π.μ. EEST  

Τί να πούμε εμείς στη Ροδόπη!!!

Ν.Μ.Π. 15 Ιουνίου 2012 στις 12:12:00 π.μ. EEST  

Σας είχα πει παλιότερα πως με τον καπετάνιο που με έριξε δυο-τρεις φορές σε ξέρα, δεν ξαναπάω κρουαζιέρα.

Οταν όμως ο καινούργιος καπετάνιος μου το ξεκαθαρίζει εξ'αρχης οτι θα με ρίξει στην ξέρα (με τους τρόπους που αναφερει ο Οδυσσέας στην ανάλυσή του), αφου δεν μπορώ να ψηφίσω μικρότερο κόμμα δεδομένου της κρισιμότητας της κατάστασης της χώρας, δεν έχω άλλη επιλογή απο τον παλιό καπετάνιο. 

Αυτό γιατί απο την βεβαιότητα προτιμώ την πιθανότητα.

Ν.Μ.Π.

Ανώνυμος 15 Ιουνίου 2012 στις 12:25:00 π.μ. EEST  

Λυπούμαι, αλλά το enkripto προμοτάρει τα τελευταία τρία τέσσερα χρόνια συνεχώς τη ΝΔ. Πάντα θα υπάρχει ένας μπαμπούλας που για να τον αναχαιτίσουμε θα πρέπει να ψηφίσουμε ΝΔ. Τελειώσανε. Τους δοκιμάσαμε, τους είδαμε, στο καλό. Την χαμογελούσα Μπακογιάννη με το κρυφοεκατομμύριο που το κάνανε γαργάρα δεν την θέλω στην κυβέρνηση. Ψήφισα ΑΝΕΛ την 6η Μαϊου. Τώρα θα στηρίξω ΧΑ.

enkripto 15 Ιουνίου 2012 στις 12:47:00 π.μ. EEST  

Ανώνυμε φίλε, στις 6 Μαίου δεν στηρίξαμε την ΝΔ. Οπότε καλό το παραμύθι, αλλά δεν υπάρχει δράκος.

Αρματιστής 15 Ιουνίου 2012 στις 12:55:00 π.μ. EEST  

@ Ανώνυμος 14 Ιουνίου 2012 9:53:00 μ.μ.

Το άρθρο αποτελεί μια εκτίμηση των «κυβερνητικών προθέσεων» του ΣΥΡΙΖΑ στα μείζονα εθνικά ζητήματα, στη περίπτωση βεβαίως που ο λαός του δώσει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η εκτίμηση πολιτικής κατάστασης και όχι βεβαίως η Εκτίμηση Τακτικής (Πολιτικής), αποτελεί κάτι πολύ γενικότερο. Τα επιτελικά διοικητικά καθήκοντα που μάλλον δίδασκες σε κάποια σχολή ή σχολείο, ελάχιστη σχέση έχουν με τη πολιτική.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 15 Ιουνίου 2012 στις 2:05:00 π.μ. EEST  

Δύο χρόνια πριν μίλησα σε γνωστούς και φίλους για τη δημοκρατία της Βαϊμάρης, το ανάπηρο πολίτευμα που ανέβασε τον Χίτλερ στην εξουσία κάνοντάς τον πανίσχυρο σε εξουσίες και με πρόσχημα τον εθνικό (δηλαδή κατ'ουσία κομμουνιστικό κίνδυνο). Φυσικά χαρακτηρίστηκα γραφικός και ιστοριόπληκτος. Έπειτα από εξάμηνο το έπιασαν στην πένα τους κάμποσοι δημοσιογράφοι και τότε ανακάλυψε το μεγάλο κοινό τη γερμανία του μεσοπολέμου.

Τι λείπει από την τωρινή συνταγή; Η οικονομική κρίση που πλέον ταλανίζει σκληρότατα την κρίσιμη σιωπηλή μάζα των μικρομεσοαστών; η δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος των πολλών; η απογοήτευση από τις συνεχείς εθνικές μειοδοσίες; η απόδοση των ευθυνών στους μασώνους, και κεφαλαιούχους ξένους και ντόπιους; ο εσωτερικός κίνδυνος από τους εβραίους (εδώ υπάρχει το πρόβλημα των μεταναστών); η αδυναμία των αστικών κυβερνήσεων να χειριστούν την κρίση και ο φόβος μήπως ανέβει η Ρόζα Λούξεμπουργκ (ή η αντίστοιχη συνιστώσα για μας)στην εξουσία; Το αποτέλεσμα το ξέρετε. Μετά από ανίκανες αστικές κυβερνήσεις ο λαός στράφηκε σε αυτόν που έφερνε αποτελέσματα. Έδερνε Εβραίους, έσπαγε τα μαγαζιά τους, έκαψε "το μπουρδ...τη βουλή" - το Ράιχσταγκ (αλλά το φόρτωσε στους κομμουνιστές) και εκλεχτηκε από όλους τους σώφρωνες και νοικοκυραίους για να σώσει τον τόπο. Υπάρχει τέτοια κίνηση στην Ελλάδα σήμερα; Μη σας φαίνεται γραφικός κανείς...ένας γραφικός τύπος με γελοίο μουστάκι που έριχνε πιστολιές σε μπυραρίες έγινε ο μεγάλος ηγέτης, ο Φύρερ.

Και μια και τα είπε ο φίλτατος Οδυσσέας χύμα, να πω κι εγώ πως το βλέπω έξω από τα δόντια. Στο ΚΚΕ κοιμούνται και με αφήνουν βορά στην πολυκατοικία της δεξιάς που σε λίγο θα μαζευτεί ξανά - ήδη ξεκίνησε - στο ίδιο διαμέρισμα και με ηγέτη κάποιον πιο δυναμικό και πιο τσαμπουκά από τον νυν λίγο, άχρωμο και άοσμο Σαμαρά. Οπότε ή ρισκάρω τώρα με ΣΥΡΙΖΑ ή περιμένω ένα χρόνο μετά (το πολύ τόσο να κρατήσει ο "πατριώτης" Σαμαράς)μετάθεση για Αη - Στράτη (το καλό σενάριο). Οι περισσότεροι δεξιοί θα κάνουν γαργάρα την νέα χρυσαυγίτικη κυβέρνηση όπως έκαναν και τη χούντα. Οι αριστεροί θα τη φάνε πάλι. Άρα πράγματι το μη χείρον βέλτιστο. Θα ανεχτώ να ξαναφάω στη μάπα όλους τους χαζοχαρούμενους του ΚΚΕ εσωτερικού - Συνασπισμού - ΣΥΡΙΖΑ.
Όσο για τους ψηφοφόρους του Σαμαρά ... ΕΓΕΡΘΗΤΕ ΑΠΟ ΤΩΡΑ.

Αρκετά 15 Ιουνίου 2012 στις 3:11:00 π.μ. EEST  

Εν ολίγοις πέσατε στη λούμπα του δικομματισμού.

Μετά λοιπόν την παραδοχή του πρώτου σας λάθους ετοιμάζεστε να πέσετε στο δεύτερο.

Όσοι έχουν μυαλό και πατριωτισμό σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουν το μόνο εναπομείνον πραγματικά δεξιό και εθνικιστικό κόμμα που είναι η Χρυσή Αυγή.

Όταν στρογγυλεύετε όλα τα μέχρι τώρα αρνητικά της ΝΔ (που εξέθεσε λεπτομερώς ο Xmale πιο πάνω), είναι να απορεί κανείς γιατί δεν μπορείτε να στρογγυλεψετε και τα ελλατώματα της ΧΑ.

Ελλατώματα τα οποία συνίστανται κυρίως στην παλαιά ιδεοληψία της στα περί ναζισμού. Ιδεοληψία που φυσικά ελάχιστοι των ψηφοφόρων της υποστηρίζουν και ασπάζονται και που αρνείται επισήμως η ηγεσία του κόμματος.

Ψήφος στην ΧΑ σημαίνει ψήφο στον εθνικισμό. Και η ψήφος στον εθνικισμό είναι αυτή που θα αφυπνίσει τον κόσμο και θα οδηγήσει στις ζυμώσεις εκείνες που θα δημιουργήσουν καθαρά πατριωτικά πολιτικά κινήματα απαλλαγμένα από τις όποιες ιδεολογικές αγκυλώσεις, ΙΣΩΣ, εξακολουθεί να έχει η ΧΑ.

Η ΧΑ εκ των πραγματων ή θα εξελιχθεί σε καθαρό εθνικιστικό κίνημα ή θα παραμείνει στο παρασκήνιο ως μια κλειστή λέσχη ιδεοληπτικών ψώνιων.

Ψήφος στη ΝΔ σήμερα σημαίνει νέες εκλογές σε 6-8 μήνες, ΤΟ ΠΟΛΥ, και φυσικά μετά από εκείνες τις εκλογές θα έχουμε σκληρή αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που θα διαλύσει ότι θα έχει απομείνει τότε από το ελληνικό κράτος.

Η μόνη προστασία για το έθνος είναι μια ισχυρή εθνικιστική παρουσία στη βουλή και όχι οι "50 βουλευτές" που αναφέρετε.

Λες και θα σωθεί η Πατρίς άμα μπουν στη βουλή βουλευτές όλα τα σόγια των μητσοτάκηδων, των βαρβιτσιώτηδων και δεν ξέρουμε ποιανου άλλου γαλάζιου σογιού των βορείων και νοτίων προαστίων.

Έλεος πια. Ξεκολλάτε από τον δικομματισμό και ψηφίστε ελεύθερα. Ο δικομματισμός θα τελειώσει όταν τον τελειώσει ο λαός, όσο ο λαός τον συντηρεί πέφτοντας στην λούμπα των συνεχών ψευτοδιλλημάτων που εντέχνως θέτουν τα ΜΜΕ, τελειωμό δεν θα έχει.

Σε αυτές τις εκλογές επιτέλους ας ψηφίσουμε κόντρα στο ρεύμα.

Ο Μιχαλολιάκος μπορεί να έχει χίλια δυο κακά, αλλά ας του αναγνωρίσουμε τουλάχιστον ένα, το ότι κατάφερε να ξανανδρώσει το πατριωτικό κίνημα στη χώρα.

Ιδού λοιπόν η Ρόδος, ιδού και το πήδημα για τους διαφόρους Καραμπελιάδες, Κρανιδιώτηδες, Χολέβες κλπ να βάλουν πλάτη και να μετατρέψουν την ΧΑ στο κάτι άλλο που όλοι οι πατριώτες ονειρευόμαστε.

Μέχρι τότε όμως δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Και ευτυχώς που τουλάχιστον υπάρχει γιατί αλλιώς θα έπρεπε να ξαναψηφίσουμε για χιλιοστή φορά την ...κόρη του Μητσοτάκη.

Ανώνυμος 15 Ιουνίου 2012 στις 4:28:00 π.μ. EEST  

Διαφωνώ Οδυσσέα με το σκεπτικό σου γιατί ακόμα και πρώτος να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά δύσκολο να κυβερνήσει. Με ποιον θα κάνει κυβέρνηση με ΔΗΜΑΡ ή και ΑΝΕΛ; Ακόμα και σε αυτό το εξαιρετικά απίθανο σενάριο υπάρχει κάτι θετικό. Θα είναι κι επίσημα η ολοκλήρωση της μεταπολίτευσης, θα καταστραφεί όλο το πολιτικό σύστημα όπως το γνωρίσαμε και θα απαλλαγούμε μια και καλή από όλα όσα κατηγορούμε αλλά δεν "τολμάμε" να τους βάλουμε ένα τέλος.

Αντίθετα μια νίκη Σαμαρά, καθαρή μάλιστα, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να δικαιώνει λάθος πολιτικούς χειρισμούς, να δικαιώνει τον έναν εκ των δύο συνυπεύθυνων για την πτώχευση του δημοσίου που καλούμαστε να πληρώνουμε εμείς. Καλούμαστε να τους ψηφίζουμε κι από πάνω.

Ε, πάει πολύ.

Ανώνυμος 15 Ιουνίου 2012 στις 7:22:00 π.μ. EEST  

Δεν είμαι ούτε πολιτικός αναλυτής, ούτε τίποτα τελειόφοιτος πανεπιστημίων , το ΤΕΛ έχω τελείωση και αυτο με το ζορι . Απλά ένας Ελληνας άνεργος είμαι, που προσπαθώ να κατασταλάξω την ψήφο μου.
Αυτό που καταλαβαίνω εγώ , είναι ότι όλοι τάζουν τα πάντα , ο καθένας φυσικά λέγοντας αυτά που θέλουν να ακούσουν οι οπαδοί του, και οι εξαθλιωμένοι Ελληνες . δεν βλέπω κανένα πολιτικό να έχει ένα όραμα για την Ελλαδα , τίποτα ,ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ . Τα μονά οράματα που έχουν είναι να επιβάλουν τις ιδεολογίες τους , δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι ,φασίστες ,αναρχικοί.
Πολλές φορές ένας φόβος ξυπνάει μέσα μου,
ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΑ ΝΤΟΥΦΕΚΊΖΕΙ ΕΛΛΗΝΑ

1ΜΑΛ

Οδυσσέας 15 Ιουνίου 2012 στις 8:45:00 π.μ. EEST  

Πολλές φορές ένας φόβος ξυπνάει μέσα μου,
ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΑ ΝΤΟΥΦΕΚΊΖΕΙ ΕΛΛΗΝΑ

Το προσυπογράφω αυτό φίλε...

Αρματιστής 15 Ιουνίου 2012 στις 8:51:00 π.μ. EEST  

@ Οδυσσέας
Αγαπητέ Οδυσσέα η ανάλυσή σου είναι εξαιρετική (όπως πάντοτε άλλωστε). Αλλού συμφωνώ και αλλού διαφωνώ. Θα αποφύγω το σχολιασμό αφού ήδη οι απόψεις μου έχουν καταγραφεί και είναι γνωστές.
Θα ήταν χρήσιμο όμως το παρόν άρθρο σου να ανέβαινε και πάλι, όταν θα συμπληρωθούν οι 100 πρώτες ημέρες της κυβέρνησης ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως και νωρίτερα αν συμβούν συγκλονιστικά γεγονότα.

Αρματιστής 15 Ιουνίου 2012 στις 8:54:00 π.μ. EEST  

@ Φτωχός και μόνος κάου – μπόυ

Φίλε μου
Πιστεύω ότι έχεις πολύ δίκιο. Η ανάλυσή σου είναι σωστή. Αν κερδίσει τις εκλογές ο Σαμαράς, η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να μακροημερεύσει, ακόμη και αν έχει τις αγαθότερες προθέσεις. Και οι λόγοι είναι πολλοί και γνωστοί. Εσύ δίνεις το πολύ ένα χρόνο σε κυβέρνηση Σαμαρά. Άλλοι τις δίνουν 3 μήνες και εγώ συμφωνώ με αυτή την άποψη. 3-6 μήνες το πολύ.

Πράγματι η ΝΔ έχει κάνει στροφή προς τα ακροδεξιά και μάλιστα επενδύει σε αυτή τη στροφή. Αγκάλιασε όλους εκείνους τους ακροδεξιούς που προηγουμένως ήσαν οι χειρότεροι υβριστές της. Ακόμη και ο λόγος του αρχηγού έχει πάρει άλλη μορφή. Η ΧΑ ανεβαίνει και πιστεύω ότι στις μεθαυριανές εκλογές μπορεί να είναι και 3ο κόμμα. Μην εκπλαγούμε. Αν μια κυβέρνηση Σαμαρά καταρρεύσει, την ηγεσία της συντηρητικής παράταξης θα την διεκδικήσουν οι ακραίοι και οι ιδέες για το άνοιγμα κάποιων νησιών που ήδη έχουν ακουστεί… δεν θα είναι μακριά.

Τι θα ψηφίσω εγώ; Την ελπίδα και νομίζω ότι αυτή έρχεται από την «εθνομηδενιστική» αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και των συνιστωσών του, τις οποίες και δεν γνωρίζω… Αν ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνησης και αυτή δώσει την ελπίδα, οι «επικίνδυνες» συνιστώσες του είτε θα σιωπήσουν, είτε θα αποχωρήσουν.

Ανώνυμος 15 Ιουνίου 2012 στις 9:25:00 π.μ. EEST  

Οι εβραίοι προηπήρχαν στην γερμανία.
Τα 3 εκατομύρια μουσουλμάνων μας τα κουβάλησαν οι τουρκοι και οι προδότες πολιτικοί μας τα τελευταία χρόνια.
Το κόμμα του σαμαρά και του παπανδρέου είναι που υπογράψαν τα δουβλίνα 2 κτλ.
Αυτοί που μας τους κουβάλησαν δεν θα τους διώξουν τώρα. Ούτε οι προδότες αριστεροί θα τους διώξουν που θέλουν να τους Ελληνοποιήσουν!!!
Αυτοί όλοι είναι μία ατομική βόμβα για την Ελλάδα, ανα πάσα στιγμή οι τούρκοι τους εξοπλίζουν και γινόμαστε Συρία.

Μόνο μία λύση υπάρχει ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.

Και μόνε καουμπόη πήγενε στην τασκένδη που είναι παράδεισος, ξεκινάτε "αριστεροί", αρκετά καταστρέψατε αυτή την χώρα ήρωες του πολυτεχνείου.....τι σας πειράζει ο Αη-Στράτης, εσείς μια ζωή Ελληνόφωνοι δηλώνατε!!!Πίσω στην τασκένδη

Ανώνυμος 15 Ιουνίου 2012 στις 9:30:00 π.μ. EEST  

Για ΟΛΑ όσα γράφετε αγαπητοί φίλοι, σας προτρέπω να διαβάσετε τι ΔΗΛΩΣΕ χθές στην προσωπική του ιστοσελίδα ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος!!! Δεν τον "πάω" από τα χρόνια της υπουργικής του θητείας και από τη θητεία του ως δήμαρχος Πειραιά. ΔΙΑΒΑΣΤΕ όμως, πως αναλύει την κατάσταση και στη συνέχεια αναλογιστείτε το ενδεχόμενο κυβέρνησης σαμαρά!!!
ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΜΙΣΟΣ και ΚΑΚΙΑ μπροστά στο καινούργιο!!!
Ο φίλος xmale αναλύει ΣΩΣΤΟΤΑΤΑ τι είδαμε επί τελευταίων κυβερνήσεων ΝΔ! Να θυμήσω με τη σειρά μου το πδ164/16-7-2004 (διάταγμα παυλόπουλου) που "φούσκωσε" το δημόσιο με τον κάθε υποψήφιο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (με απολυτήριο δημοτικού ή γυμνασίου) και τώρα στους ενωμένους δήμους ή σε υπηρεσίες που καταργούνται, δεν ξέρουν τι να τους κάνουν!!!
Και ένα τελευταίο. 2004 μετά την νίκη της ΝΔ και την αγαλλίαση ΟΛΩΝ των Ελλήνων!!!, άκουσα στέλεχος της ΝΔ να λέει σε διευθυντή δημόσις υπηρεσίας: τις εκλογές τις πήραμε, ΑΝ ΔΕΝ ΑΛΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ, ΝΙΚΗΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ!!!!!
Είπατε ΤΙΠΟΤΑ;;;!!!! ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ! ΚΑΡΕΚΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΡΕΚΛΑ!!!

Γιάννης

Ανώνυμος 15 Ιουνίου 2012 στις 9:33:00 π.μ. EEST  

Επιπλέον το έγραψα και χθές.
Ο τσίπρας έχει κάνει στροφή 180 μοιρών!! ΟΛΟΙ το έχουμε καταλάβει! Το μόνο του πρόβλημα είναι, να μαζέψει ΟΛΟΥΣ τους ηλ..ς γύρω του, που νομίζουν ότι έιμαστε στο 1960 και ονειρεύονται τον Τσε!!

Γιάννης

ΑΧΕΡΩΝ 15 Ιουνίου 2012 στις 9:37:00 π.μ. EEST  

Aποφεὺγω την πολιτικὴ συζὴτηση,τουλὰχιστον στο ''εν κρυπτὼ'',ὸπου προτιμὼ τα θὲματα ὰμυνας.Ο λὸγος γι´αυτὴν την αποφυγὴ εὶναι ὸτι εὺκολα,πολὺ εὺκολα η συζὴτηση εκτρὲπεται ἢ εκφυλὶζεται σε κομματικολογὶα ἢ παραταξιολογὶα.Επὶσης,θεωρὼ ὸτι το κατεστημὲνο με τις πολυδαὶδαλες διακλαδὼσεις του γνωρὶζει πὼς νοθεὺονται ὸχι μὸνο οι κομματικὲς προτιμὴσεις του πὸπολου,αλλὰ και πως χειραγωγοὺνται και εκφυλὶζονται και οι ανακὺπτουσες πολιτικὲς δυναμικὲς.
Λὸγω των ημερὼν ὸμως θα κὰνω μὶα εξαὶρεση,και θα προσπαθὴσω να εκθὲσω το τὶ και πὼς το αντιλαμβὰνομαι.
Κατ´αρχὴν,η προηγοὺμενη ερὼτησὴ μου εὶναι και το συμπὲρασμα της θεὼρὴσεως που ὲχω αυτὴν την στιγμὴ.Και ιδοὺ ποὺ την στηρὶζω.
Πρὼτον,η ὶδια η Ν.Δ.
Ὲνα πολιτικὸ ὰταφο πτὼμα,ὸπου εκτὸς απὸ τις διαπιστὼσεις της αναρτὴσεως για το ὶδιο το
κὸμμα,εγὼ προσθὲτω ὸτι με τον Σαμαρὰ στην αρχηγὶα,κὺλησε ο τὲντζερης και βρὴκε το καπὰκι,ἢ,ἂν το θὲλετε διαφορετικὰ,ὴτανε στραβὸ το κλὶμα, το ὲφαγε και ο γὰ'ι'δαρος.Δεν ξὲρω τι σας πεὶθει για τον πατριωτισμὸ του Σαμαρὰ,εγὼ ὲχω δεὶ μὲχρι τὼρα ὲναν πρωταθλητὴ της κυβιστὴσεως,που συνθηκολὸγησε ὸποτε ὲπρεπε να δεὶξει ανὰστημα,αλλὰ το κυριὼτερο,λειτοὺργησε ως βαλὲς,σωματοφὺλακας,και διασὼστης του αναθεματισμὲνου ΓΑΠ.Ποὶαν χρεὶαν ὲχωμεν πλὲον μαρτὺρων;
Θα πρὲπει να παρακολουθὴσουμε την πορεὶα ενὸς νὲου Δημητρὶου Γοὺναρη;
Δεὺτερον,πολὺ φοβὰμαι ὸτι με αυτὸν τον οικτρὸ πολιτικὸ μεσσὶα,δεν τα ὲχουμε ακὸμη δεὶ ὸλα.
Ο Xmale υπενθὺμισε,πολὺ σωστὰ κατὰ την γνὼμη μου,τον βὶο και πολιτεὶα της Ν.Δ τα τελευταὶα χρὸνια,εγὼ ὸμως θα επιχειρὴσω μὶα προβολὴ στο μὲλλον,και χωρὶς να εὶμαι προφὴτης,διακινδυνεὺω την πρὸβλεψη ὸτι και με την Ν.Δ,ὸπως την βλὲπουμε σὴμερα,καὶ το μνημὸνιο θα λουστοὺμε,αλλὰ οὺτε τα καλὰ του ΣΥΡΙΖΑ θα αποφὺγουμε.
Και εξηγοὺμαι:ακὸμη και στην περὶπτωση που η Ν.Δ κερδὶσει την πρωτιὰ,με τους σημερινοὺς συσχετισμοὺς,πὰλι θα χρειαστεὶ την συνδρομὴ του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.Ακὸμη και με επαρκεὶς ὲδρες,ο δικομματισμὸς θα χρειὰζεται και ὲνα μανδὺα ευρυτὲρας συναινὲσεως,ὶσως πὰλι η συμμετοχὴ της ΔΗΜΑΡ επιβληθεὶ απὸ ''επὰνω''.
Ὲχουμε λοιπὸν μὶα μνημονιακὴ Ν.Δ(τραβεστὶ ΠΑΣΟΚ κατὰ Γιανναρὰ),με ὸλη την κληρονομιὰ του μνημονιακοὺ ΠΑΣΟΚ,και την γνωστὴ παραφυὰδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Δηλαδὴ,και το μνημὸνιο ακὲραιο,
και τον νὸμο Ραγκοὺση,
και υπουργὸ Παιδεὶας Ρεποὺση.
Ειδικὰ στο θὲμα του μεταναστευτικοὺ,ὸπως ανωτὲρω τονὶζεται στην ανὰρτηση,ο νὸμος ισχὺει,και τὶποτε δεν μας εγγυὰται ὸτι δεν θα υποστεὶ και ὲνα σχετικὸ λιφτινγκ για να ικανοποιηθοὺν και οι προοδευτικὲς ευαισθησὶες του τρὶτου εταὶρου,μὴ τυχὸν υστερὴσουμε ὲναντι του Αλὲξη, οπὸτε,μὶα απὸ τα ὶδια-αποκα'ὶ'δια.
Ὲρχομαι τὼρα στην ερὼτηση του πρηγουμὲνου σχολὶου μου:γιατὶ ὸχι τους Ανεξὰρτητους Ὲλληνες;
Το ΠΑΣΟΚ εὶδε την σκὸνη του ΣΥΡΙΖΑ,γιατὶ να μην δεὶ η Ν.Δ την σκὸνη των ΑΝΕΛ;
Εὶναι αντιμνημονιακοὶ,σε επὶπεδο διακηρὺξεων τουλὰχιστον,δεν βαρὺνονται με εθνομηδενισμὸ,οὺτε διακρὶνονται για λαθρολιγοὺρα.
Δεν μπορὼ βὲβαια να εγγυηθὼ ὸτι οι ΑΝΕΛ δεν θα κὰνουν και αυτοὶ τις κυβιστὴσεις τους,για την Ν.Δ ὸμως μπορὼ να εγγυηθὼ,εκ του ασφαλοὺς μὰλιστα,ὸτι θα δεὶξει ὲνα πρὸσωπο τὸσο ὰσχημο,που αυτὸς ο ὶδιος ιστὸτοπος θα αναγκαστεὶ να ξιφουλκὴσει εναντὶον της.
Αλλὰ θα εὶναι αργὰ τὸτε.

Ανώνυμος 15 Ιουνίου 2012 στις 9:43:00 π.μ. EEST  

Σεβαστή άποψη!
Πολύ ωραίο και πλήρες άρθρο.
Προσωπικά όμως ως Θράκας δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσω κόμμα στο οποίο η Μπακογιάννη προαλείφεται για το Υπουργείο των Εξωτερικών και είναι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του.
Η Μπακογιάννη είναι περισσότερο Τουρκόφιλη και από την πιο ακραία συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ως Έλληνας Σμηναγός που πιστεύω στο Έθνος και στην Ορθοδοξία η επιλογή ψήφου μου τίθεται ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα της Κοινωνίας, της Χρυσής Αυγής και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Ανώνυμος 15 Ιουνίου 2012 στις 9:58:00 π.μ. EEST  

@ Ανώνυμος 14 Ιουνίου 2012 9:53:00 μ.μ.
Τελικά ο ΑΡΜΑΤΙΣΤΗΣ δήλωσε, μίλησε τι θα ψηφίσει, ΣΥΡΙΖΑ. Δικαιωμά του,Δημοκρατία έχουμε, αλλά θα κρατήσω την πολύ ενδιαφέρουσα φράση του:΄΄Την ελπίδα και νομίζω ότι αυτή έρχεται από την «εθνομηδενιστική» αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ..΄΄, θα χρειασθεί να ρωτήσουμε κάποιον που ασχολείται με την φιλοσοφία ή εγώ νομίζω καλύτερα κάποιο Γιατρό μη κατανομαζόμενης ειδικότητας, για να μας την εξηγήσουν, ώστε και εμείς να ψηφίσουμε όλοι μαζί ΣΥΡΙΖΑ για να επιλυθούν τελικά όλα τα προβλήματα Ασφάλειας και Άμυνας της Πατρίδας μας, για τα οποία τόσο πολύ κοπτόμεθα.

HBS 15 Ιουνίου 2012 στις 9:59:00 π.μ. EEST  

Συνδιαλέγομαι από καιρό με φίλους και γνωστούς που περιγράφουν, ο καθείς κι από τη σκοπιά του, την τραγική οικονομική-πολιτική-κοινωνική κατάσταση της χώρας σε συνδυασμό με την ασταθέστατη αντίστοιχη κατάσταση που επικρατεί τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, με σκοπό να καταλήξω, με σχετική έστω βεβαιότητα στο ποιος συνδυασμός κομμάτων είναι προς το συμφέρον της χώρας να αναλάβει τα ηνία της.
Είναι όμως τόσο πολύ ρευστά τα δεδομένα και οι συσχετισμοί που ειλικρινά άκρη ΔΕΝ βγάζω.
Και διαπιστώνω πως άκρη δεν βγάζει και κανένας άλλος, πέραν αυτών που είτε ζουν εγκλωβισμένοι ακόμη, εν έτι 2012 στο "χρυσό ιδεολογικό τους κλουβί" είτε απλά δεν νοιάζονται.
Η χώρα με ΕΥΘΥΝΗ των ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ και ΑΝΙΚΑΝΩΝ (στην καλύτερη) ή ΠΡΟΔΟΤΩΝ (στη χειρότερη περίπτωση)του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχει καταντήσει ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΕΡΙΓΕΛΟΣ και ΕΠΑΙΤΗΣ. Είναι θέμα πλεον ΤΙΜΗΣ για μένα να μην τους ξαναψηφίσω ώστε να διατηρήσω αυτό το μικρό απόθεμα αξιοπρέπειας που έχω χωσμένο μεταξύ καρδιάς και στομαχιού.
Το καράβι έχει καβαλήσει από καιρό την ξέρα αγαπητοί. Και ένα καράβι φορτωμένο με τόσο βαριά κληρονομιά όπως το δικό μας δεν γίνεται να ξεκολλήσει με απαλούς και προβλεπόμενους χειρισμούς. Οπότε το ψευτοδίλημμα ΝΔ ή Σύριζα δεν υφίσταται. Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Κι αν είναι να βυθιστώ (για ακόμη μια φορά στους αιώνες) προτιμώ να βυθιστώ με ΘΟΡΥΒΟ, ενοχλώντας όσο μπορώ τους "τορπιλιστές" μου παρά να αργοβυθίζομαι για χρόνια αντικρίζοντας τους "φίλους και εταίρους" γύρω μου να μου πετάνε σωσίβια με κοντό σκοινί που ΔΕΝ φτάνω να πιαστώ...

Οδυσσέας 15 Ιουνίου 2012 στις 10:24:00 π.μ. EEST  

Απαντήσεις:

@ Ανώνυμο 9.25: Το Δουβλίνο 2 έγινε το 2003, άρα το υπέγραψε ο ΓΑΠ και ο Σαμαράς δεν είχε καμία σχέση. Για το ψέμα αυτό, αλλά και για τα άλλα άθλια που γράφεις στον ΦκΜΚ περί Τασκένδης κλπ., το σχόλιό σου κανονικά έπρεπε να κοπεί. Το ανέβασα για να δείξω τι βόθρος κρύβεται μέσα στο κεφάλι ενός Χρυσαυγίτη. Σε ό,τι μας αφορά, οδηγός μας είναι αυτό που έγραψε ο αλεξιπτωτιστής πάνω:
ΝΑ ΜΗ ΝΤΟΥΦΕΚΙΣΕΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑ.

@ Γιάννη: όποιος νομίζει ότι ο Τσίπρας έκανε στροφή 180 μοιρών, απλά μασάει το κουτόχορτο που σερβίρει τον τελευταίο κειρό ο Αλέξης. Αν όχι η επίσκεψη στο ΥΕΘΑ, τουλάχιστον η επίσκεψη στη ΓΑΔΑ θα έπρεπε να πείσει κάποιους ότι ο Τσίπρας κάνει τα πάντα για να καθησυχάσει. Μάσα εσύ αν θέλεις κουτόχορτο, εμάς δε μας αρέσει η γεύση. Και όσο για τον Αδριανόπουλο, είναι κλασική περίπτωση κακιασμένου που έμεινε στην απέξω.

@ Αχέροντα: Ως προς το μεταναστευτικό, ο Σαμαράς έχει δεσμευτεί να καταργήσει το νόμο Ραγκούση. Δεν ξέρω αν θα μπορέσει να περάσει την κατάργηση από την επόμενη Βουλή (δλδ αν εξαρτάται από τις ψήφους ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), αλλά πάντως το να αποδεχτεί "προοδευτικό" λίφτινγκ του νόμου αποκλείεται, και ως πρώτο κόμμα θα μπορεί άνετα να το μπλοκάρει. Ενώ με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ η "βελτίωση" του νόμου που περιγράφω δεν αποκλείεται καθόλου.

@ Αρματιστή & Φτωχό και Μόνο Καουμπόη:
Δεν μπορώ να κατηγορήσω κανέναν που αγοράζει ελπίδα, έστω κι αν πιστεύω ότι είναι ψεύτικη. Επίσης συμμερίζομαι την εκτίμηση ότι, σε περίπτωση ήττας (την Κυριακή) ή πτώσης (σε 6 μήνες) του Σαμαρά, θα ενισχυθεί η ακροδεξιά. Προσθέτω ότι αυτό θα συμβεί, αφού περάσουμε από ένα γύρο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Θα έχουμε δηλαδή ένα εκκρεμές που κινείται ανάμεσα στα άκρα, και ο εμφύλιος δε θα είναι μακριά. Και μόνο για να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο, εγώ είμαι διατεθειμένος να στηρίξω Σαμαρά για όσο πάει.

@ Ανώνυμο 9.58:
Δε χρειάζονται ειρωνείες περί γιατρών κλπ. Ο Τσίπρας πουλάει ελπίδα, και η ελπίδα πάντα έχει απήχηση. Δεν κατηγορώ όσους αγοράζουν.

ΑΧΕΡΩΝ 15 Ιουνίου 2012 στις 10:28:00 π.μ. EEST  

@Οδυσσὲας
Πὸσο δὺσκολο εὶναι για τον Αντωνὰκη Σφουγγαρὰκη να ''ξεχὰσει'' τὲτοιες λεπτομὲρειες;
Πὸσες ακὸμη οβιδιακὲς μεταμορφὼσεις πρὲπει να δοὺμε;
Να σου θυμὶσω ὸτι κὰτι τὲτοια ὲλεγε η Ν.Δ και για τις ὲκτακτες κρὶσεις του περασμὲνου Νοεμβρὶου (ως μηδὲποτε γενὸμενες),αλλὰ μὲχρι την 6η Μα'ὶ'ου,με αυτοὺς που τοποθὲτησε ο Μπεγλὶτης θὴτευσε στο ΥΕΘΑ ο Α´Αντιπρὸεδρος Αβραμὸπουλος.

Ανώνυμος 15 Ιουνίου 2012 στις 10:31:00 π.μ. EEST  

Φίλτατε Οδυσσέα!
Για τη στροφή τσίπρα τρώω κουτόχορτο! ενώ οι στροφές σαμαρά και όχι μόνο είναι προς το συμφέρον του τόπου!!!
Ο καιρός θα δείξει και εύχομαι να μην απογοητευτείς ΟΙΚΤΡΑ!!
Δεν είναι δυνατόν ΟΛΟΙ όσοι γράφουν για τα κακώς κείμενα της ΝΔ και τις παλλινοδίες σαμαρά να τρώνε κουτόχορτο, άσχετα αν δεν αναφέρονται στο σύριζα! και μόνο εσείς να βλέπετε ότι είναι η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ!!

ΜΦΧ
Γιάννης

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 15 Ιουνίου 2012 στις 10:33:00 π.μ. EEST  

@15 Ιουνίου 2012 9:25:00 π.μ

Η μόνη απάντηση στους ελληνοτσολιάδες της ΧΑ σαν του λόγου σου θα δοθεί αργά η γρήγορα στους δρόμους. Και αν η πολιτεία συνταχθεί με αυτούς, ο τόπος θα πάει ανοιχτά σε εμφύλιο.
Τη χώρα δεν την κατέστρεψαν οι δυο τρεις Νενέκοι από αυτούς που ήταν στο Πολυτεχνείο. Την χώρα την κατέστρεψαν οι σιωπηλοί όμοιοί σου, αυτοί που δέχονταν τη χούντα και κονομούσαν, γίναν μετά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, κλέβαν, βολεύονταν, χτίζαν παράνομα, λάδωναν και λαδώνονταν. Ένας όχλος άξεστος και απαιδευτος, άξιος μόνο για μπάλα, μπριζόλα και κώλους στην τηλεόραση. Αυτοί είναι οι σημερινοί αγαναχτισμένοι με το κοινοβούλιο και τη δημοκρατία, αυτούς έχει χρυσή εφεδρεία η δεξιά του κ.Σαμαρά.
Αντί να πάω λοιπόν εγώ στην Τασκένδη, ας πας εσύ στο Κίτσμπυλ στην Αυστρία, όπου μάζεψαν οι Ναζί τα αποβράσματα της κατοχικής κυβέρνησης του 44.

Κατάλαβες Οδυσσέα που πάει το πράγμα; Δες το και μόνος σου.

Caspian 15 Ιουνίου 2012 στις 10:38:00 π.μ. EEST  

Συγχαρητήρια για την ανάλυση. Ρεαλιστική, αποτυπώνει πλήρως την κατάσταση ως έχει. Πράγματι η "Δημιουργία Ξανά" απογοήτευσε τόσο για την αποδοχή της συνεργασίας με τον Βαλλιανάτο, όσο και για τον τρόπο που επιτεύχθει η συμφωνία με τη Δράση. Για τον Βαλλιανάτο υπάρχει θέμα ουσίας λόγω κάποιων από τις διατυπωμένες θέσεις του. Για τη Δράση υπάρχει θέμα επικοινωνιακό, καθώς παρά τη συγγένεια των θέσεων των δύο κομμάτων, η λήψη της απόφασης για τη συνεργασία ελήφθη υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, ενώ υπάρχουν και σοβαρές καταγγελίες από πολλά στελέχη, όπως ο πρώην αντιπρόεδρος. Επίσης πρόσφατα το "Defence-Point" έθιξε και σοβαρό θέμα για κάποιους υποψηφίους:
http://www.defence-point.gr/news/?p=49414
Σημειωτέον ότι το συγκεκριμένο site έως τότε, έβλεπε αρκετά θετικά την περίπτωση της "Δημιουργίας Ξανά".
Κρίμα που η σχετική επιτυχία της 1ης εκλογικής αναμέτρησης ακολουθήθηκε από μάλλον ατυχείς επιλογές (Βαλλιανάτος και λοιποί) και χειρισμούς (στον τρόπο λήψης απόφασης για τη συνεργασία με τη Δράση).

Με τις "φρέσκες" επιλογές ΔΥΣΤΥΧΩΣ να αποτυγχάνουν να πείσουν, πράγματι επιστρέφουμε στο ερώτημα του ποιος είναι ο μονόφθαλμος μεταξύ των τυφλών. Αναγνωρίζεται από την ανάλυση ότι η λύση του προβλήματος έχει εν πολλοίς ξεφύγει από τα χέρια μας και θα εξαρτηθεί πλέον από την επιτυχία του Ολάντ να αλλάξει την πορεία της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει πως μέχρι τότε θα πρέπει να κρατηθούμε ζωντανοί, έστω και υπομένοντας τη διαδικασία του αργού θανάτου που υφιστάμεθα επί του παρόντος, σαν τον άρρωστο που κρατιέται στη ζωή με τεχνητά μέσα μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα.

Παρά ταύτα, αν ο ΖΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ του 10% αθροιστικά μπορούσαν στο παρελθόν να ανατρέπουν πολιτικές, μεταρρυθμίσεις και να αψηφούν το νόμο με τις "δυναμικές" τους μειοψηφίες, φοβάμαι πως οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα ακυρωθεί από έναν λαϊκίζων ΣΥΡΙΖΑ του 20-25%, πολύ πιο εύκολα από πριν. Αποτέλεσμα πιθανόν να είναι το αδιέξοδο μετά από μερικούς μήνες, δυστυχώς.

Ανώνυμος 15 Ιουνίου 2012 στις 10:50:00 π.μ. EEST  

Τα γράφετε πάρα πολύ καλά, δεν υπάρχει άλλη λύση από το Σαμαρά.

Ανώνυμος 15 Ιουνίου 2012 στις 10:55:00 π.μ. EEST  

Η χώρα με ΕΥΘΥΝΗ των ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ και ΑΝΙΚΑΝΩΝ (στην καλύτερη) ή ΠΡΟΔΟΤΩΝ (στη χειρότερη περίπτωση)του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχει καταντήσει ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΕΡΙΓΕΛΟΣ και ΕΠΑΙΤΗΣ. Είναι θέμα πλεον ΤΙΜΗΣ για μένα να μην τους ξαναψηφίσω ώστε να διατηρήσω αυτό το μικρό απόθεμα αξιοπρέπειας που έχω χωσμένο μεταξύ καρδιάς και στομαχιού.

Προσυπογράφω και συμπληρώνω. στη χώρα που τα κόμματα ζουν, αναπνέουν και νοιάζονται με το πως να προστατεύσουν το δημόσιο τομέα που τόσο λάτρεψαν κι εξέθρεψαν ως ελεγχόμενη εκλογική πελατεία. Οι υποκριτές αυτοί που μιλάνε για ανεργία 22% αμελούν να διευκρινίσουν ότι η ανεργία αυτή στο συντριπτικό ποσοστό της είναι του ιδιωτικού τομέα, όπου αν κάνεις την αναγωγή χωρίς τους δημοσίους υπαλλήλους φτάνεις στην πραγματικότητα του 35-40% ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα στην οποία δεν συμπεριλαμβάνονται κι όλοι εκείνοι που δεν είναι καταγεγραμμένοι, όπως οι τόσες δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες μικρών εταιρειών.

Όλοι αυτοί πληρώνουν μεταφορικά και κυριολεκτικά την προστασία του πτωχευμένου δημοσίου τομέα των προνομιούχων από τα κόμματα. Πληρώνουμε την ασυδοσία, την αδικία, την ανομία, την αναξιοκρατία, την εξαργύρωση παρελθόντων κομματικών υπηρεσιών που τα κόμματα δεν μπορούν και δεν θέλουν να διορθώσουν.

Κατάφεραν το υγιές κομμάτι του ιδιωτικού τομέα να το καταστρέψουν για χάρη της κομματικής πολιτικής κρατικού προστατευτισμού. Το δίλημμα δεν είναι ευρώ ή δρχ, ναι στο μνημόνιο ή όχι, το δίλημμα στη πραγματικότητα είναι να διαλέξουμε ανάμεσα στην επιβράβευση της κρατικής διαφθοράς και της συνδικαλιστικής διαφθοράς.

Οδυσσέας 15 Ιουνίου 2012 στις 10:57:00 π.μ. EEST  

@ Caspian: συμφωνώ σε όλα

@ Φτωχό και μόνο καουμπόη:
Εγώ το βλέπω πού πάει το πράγμα αγαπητέ - εσύ το βλέπεις; Γιατί και κάποιοι στην Αριστερά δε φαίνονται να ενοχλούνται από αυτές τις προοπτικές...
Αν αρχίσει να κουνιέται το εκκρεμές μεταξύ των άκρων, θα πάει πρώτα στο ένα και μετά στο άλλο και η ταλάντωση θα μεγαλώνει. Κάποιος είπε πρόσφατα ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλο", δηλ. αλληλοτροφοδοτούνται. Η απάντηση στο ένα άκρο δεν είναι το άλλο άκρο, αλλά το μέσο. "Μεσότης η αρετή", έλεγε ο Αριστοτέλης.

Ανώνυμος 15 Ιουνίου 2012 στις 11:18:00 π.μ. EEST  

Αγαπητοί φίλοι,

1. Πληροφορίες για τη "Δημιουργία, ξανά":

"Η οικογένεια του Τζήμερου στο Βόλο είναι από τις πλέον «δραστήριες» στις τάξεις των «Μαρτύρων του Ιεχωβά»!!! Της αντίχριστης και ανθελληνικής αυτής παγκόσμιας σέκτας (με έδρα τις ΗΠΑ), που αρνούνται την έννοια της πατρίδας, καταπατούν τον Σταυρό και τη Σημαία, και κάνουν... «εναλλακτική στρατιωτική θητεία», αρνούμενοι να πάρουν όπλο για την υπεράσπιση των ιερών και των οσίων της Ελλάδας.
Και το «πρωτότυπο» συνθηματικό λογότυπο του κόμματος του Τζήμερου -«Δημιουργία, ξανά!»- παραπέμπει στα συνήθη προπαγανδιστικά συνθήματα της συγκεκριμένης σέκτας, με πιο γνωστό από όλα το «Ξύπνα!».
Αλλά και συγκεκριμένες μαρτυρίες από την περιφέρεια μάς ενημέρωσαν πως ακόμη και σε μικρά χωριά, όπου υπήρχε κάποια οικογένεια «Ιεχωβάδων», έδωσαν μάχη υπέρ του Τζήμερου και του περίεργου κομματιδίου του".

Καμία ερώτηση;;;!!

2. Κάποιος είπε πρόσφατα ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλο", δηλ. αλληλοτροφοδοτούνται.
Απαντώ ότι το είπε ο κακλαμάνης του πασοκ, γιατί βλέποντας την επερχόμενη ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ, λένε ό,τι τους κατέβει!!


Γιάννης

Ανώνυμος 15 Ιουνίου 2012 στις 11:19:00 π.μ. EEST  

Πάντως το Πράβδανετ έχει ξεσαλώσει. Στηρίζει οτιδήποτε άλλο εκτός από το Σαμαρά, μέχρι και Τσίπρα. Αναρωτιάμαι ποιος τους πληρώνει αυτούς...

Ανώνυμος 15 Ιουνίου 2012 στις 11:20:00 π.μ. EEST  

Όλοι αυτοί που τάσσονται υπέρ του "καινούργιου", που "δεν έχει κυβερνήσει", που "δεν ευθύνεται" και που "δε μας έφερε στην τωρινή κατάσταση", θα πρέπει να αποκαταστήσουν την επαφή τους με την πραγματικότητα και να συνειδητοποιήσουν ότι το κομματικό κράτος, η απόλυτη προτεραιότητα διατήρησης των προνομίων και η συντεχνιακή λογική έχουν κρυφτεί στο ένδυμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Οι έχοντες θέση εργασίας στο στενό Δημόσιο τομέα (πυρήνα του Κράτους) έχουν ιδιαίτερα καλή γνώση γι' αυτό. Εκείνοι λοιπόν που έχουν ως προτεραιότητα να φέρουν στο προσκήνιο νέα κόμματα, απελευθερωμένα από συντεχνιακά συμφέροντα, καλό θα είναι να συνειδητοποιήσουν ότι ούτε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν είναι εκπρόσωπος του νέου, αλλά ανήκει κι αυτός κανονικότατα και με το νόμο στο παλιό που φεύγει. Άλλωστε, πώς να μη συμβεί αυτό με ένα κόμμα που εκπροσωπεί μια κοσμοθεωρία η οποία κατέρρευσε το 1989; Η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι σε περιπτώσεις κρίσης λόγω οικονομικής και πολιτικής χρεωκοπίας, χρειάζονται 5-10 έτη για να εμφανισθούν νέοι πολιτικοί σχηματισμοί και τέτοιοι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Για τη μετάβαση στην εποχή των νέων σχηματισμών, καλό θα είναι να επιλεγεί ο λιγότερο ανώμαλος πολιτικά δρόμος, δηλαδή εκείνος της διατήρησης της Χώρας στην Ευρώπη. Και αυτή τη στιγμή μόνο ένα κόμμα είναι φιλοευρωπαϊκό.

Ανώνυμος 15 Ιουνίου 2012 στις 11:23:00 π.μ. EEST  

Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΙΝΑΙ, ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ, ΤΟ ΜΗ ΧΕΙΡΟΝ ΒΕΛΤΙΣΤΟΝ.
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΙΘΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ
ΠΟΙΟ ΑΡΑΓΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΤΟ ΒΕΛΤΙΣΤΟ;; ΑΥΤΟ ΦΥΣΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ.

ΕΠΙΣΗΣ, ΤΙΘΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΚΑΙ ΕΞΗΓΟΥΜΑΙ:
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΣ. ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ, ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΑ 2 ΠΡΩΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ. ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ, ΑΔΕΣΜΕΥΤΑ, ΣΥΓΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΨΗΦΙΖΩ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ, ΑΦΟΥ ΔΕ ΘΑ ΒΓΕΙ ΠΡΩΤΟΣ!!
ΚΑΛΗ ΨΗΦΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΜΕ ΠΑΘΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ!! ΖΗΤΩ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ!
-ΑΡΜΕΛ-

Ανώνυμος 15 Ιουνίου 2012 στις 11:29:00 π.μ. EEST  

Οδυσσέα η αναφορά σου στον Αριστοτέλη και την αρετή της μεσότητας δικαιώνει τον Ανδριανόπουλο που βιάστηκες μάλλον να κατηγορήσεις, ο οποίος κλείνει το σκεπτικό του ως εξής:

Η παρουσία της συνετής φωνής του Φώτη Κουβέλη πιθανότατα να ματαιώσει ακρότητες. Για τίποτα βέβαια δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Η παρουσία πάντως μιάς ισχυρής ΔΗΜΑΡ στη Βουλή θα συμβάλει πιθανότατα προς την κατεύθυνση ισχυροποίησης της μετριοπάθειας και της λογικής

Πολλοί όπως εσύ μπορεί να θεωρούν το συνονθύλευμα της ΝΔ ως το μέσο ανάμεσα στα άκρα, αντικειμενικά όμως ο Σαμαράς και πολλοί που τον στελεχώνουν δεν ανήκουν ούτε στο μέσο, ούτε στη μετριοπάθεια, ούτε στη λογική. Ο ίδιος ο Σαμαράς είναι παραδοσιακά η σοφτ εκδοχή της ακροδεξιάς έκφρασης της ΝΔ, της οποίας ο Καμμένος φρόντισε να ανεξαρτητοποιήσει επενδύοντας σε αυτή, γεφυρώνοντας πολιτικά τη ΝΔ με την ΧΑ, καλύπτοντας παράλληλα το κενό του ΛΑΟΣ. Όλες οι δεξιές αδελφές παρατάξεις έχουν μετατοπιστεί δεξιά, ένας από τους λόγους που ανέβηκε κι ο ΣΥΡΙΖΑ καλύπτοντας το κενό του ΠΑΣΟΚ και την ανεπάρκεια της ΔΗΜΑΡ. Δεν υπάρχει κέντρο, δεν υπάρχει μέσο συγκρούονται τα άκρα έστω, οι συνιστώσες τους.

Ανώνυμος 15 Ιουνίου 2012 στις 11:48:00 π.μ. EEST  

Να υπενθυμίσω πως όλο το κρατικοδίαιτο ΠΑΣΟΚ, Κουλούρης, Φωτόπουλος, Κοτσακάς και ΣΙΑ, πήγε ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αρματιστής και πολλοί άλλοι αφελείς ΔΥ και Συνταξιούχοι τρομοκρατημένοι από την απώλεια της ασφάλειας που είχαν, πιάνονται απ τα μαλλιά τους, ως πνιγμένοι, για να αναστήσουν αυτό που χάνουν...
Δεν έχουν καταλάβει πως η δική τους βόλεψη οδήγησε την χώρα εδώ που είναι. Άκουγα προχτές στο ΣΚΑΙ τον πρόεδρο του Ταμείου για το εφάπαξ των ΔΥ να λέει πως μπορεί να αποδείξει, με αδιάσειστα στοιχεία, πως οι εισφορές των ΔΥ διαχρονικά είναι κατά 40% μικρότερες σε σχέσει με το ύψος του εφάπαξ που εισπράττουν οι ΔΥ...

Φτάνει 15 Ιουνίου 2012 στις 12:24:00 μ.μ. EEST  

Περί φασιστών και δημοκρατών...

Πάρτε λοιπόν τον "δημοκράτη" με τον οποίο θα συγκυβερνήσει ο Σαμαράς από Δευτέρα.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=kmkTvrOzCzc

HBS 15 Ιουνίου 2012 στις 12:33:00 μ.μ. EEST  

Διαπιστώνω πως στον βωμό του να προστεθούν απόψεις εναντίον του Σύριζα περνούν σχόλια κάποιων που εκφράζονται με τρόπο ΑΝΑΡΜΟΣΤΟ για ανθρώπους με ΗΘΟΣ, καλλιέργεια και αδιαμφισβήτητα ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ αισθήματα. Αναφέρομαι στο πρόσωπο του Αρματιστή οι απόψεις του οποίου και ο τρόπος που τις εκφέρει έχουν ΒΟΗΘΗΣΕΙ στο παρελθόν το Εν Κρυπτώ να έχει την απήχηση που (καλώς) έχει. Νομίζω λοιπόν πως θα έπρεπε να προστατευθεί περισσότερο από τους παρόντες διαχειριστές της σελίδας. Γενικότερα, θα πρότεινα να ελέγχονται με περισσότερη σπουδή τα προς δημοσίευση κείμενα γιατί αν θέλουμε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ να περιορίσουμε την πόλωση πρέπει να το κάνουμε πρώτιστα στο μικρότερο επίπεδο, πόσο μάλλον δε στο "σπίτι" μας...
*Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, ΔΕΝ πρόκειται να ψηφίσω ΟΥΤΕ ΝΔ, ΟΥΤΕ ΠΑΣΟΚ, ΟΥΤΕ Σύριζα. Και προς ώρας, για τούτη την εκλογική αναμέτρηση, ΑΥΤΟ είναι το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά...

Οδυσσέας 15 Ιουνίου 2012 στις 12:58:00 μ.μ. EEST  

@ HBS:
Όπως είδες προηγουμένως έκανα μια παρέμβαση σε κάποιο σχόλιο προσβλητικό για τον Αρματιστή (περί ανάγκης "γιατρού" κλπ.). Από κει και πέρα επειδή η κατάσταση είναι από μόνη της πολωμένη, αν αρχίσουμε να κόβουμε με γνώμονα την αποφυγή πόλωσης θα μείνουν πολύ λίγες απόψεις. Αρκούμαστε να κόβουμε τα υβριστικά σχόλια. Ούτε εμένα μου αρέσει, αλλά αυτή είναι η εικόνα της κοινωνίας μας σήμερα.

Alexandros 15 Ιουνίου 2012 στις 1:10:00 μ.μ. EEST  

Γράφω τόσο καιρό και δεν ήξερα τι να κάνω να ξαναγράψω τα ουτοπικά μου σενάρια, εν tw μεταξύ δεν ψηφίζω κιόλας οποτε τι σημασία θα είχε.....
Όπως και να έχει όμως αν ψήφιζα στις 6 Μαΐου θα Ψήφιζα Ανεξαρτητους Έλληνες, αν ψήφιζα Μεθαύριο θα ξαναψήφιζα Ανεξαρτητους Έλληνες.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν αρκετά αρνητικά, αλλα λιγότερα από όλους τους άλλους. Και εξηγούμαι.


Προσυπογράφω την ανάλυση για την πολιτική ΣΥΡΡΙΖΑ, προσυπογράφω και την Ανάλυση του φτωχού και μονου cowboy για την ΝΔ, συμπάσχω με τους Θράκες που δεν θέλουν να ψηφίσουν Κόμματα με αρχηγούς στα ψηφοδέλτια Μουσουλμάνους και δεν θέλουν να δουν τη Ντόρα Υπουργό εξωτερικών.

Συμπάσχω με όσους φοβούνται τη Χρυσή Αυγή πιθανή δύναμη διεκδικήσεως της εξουσία.

Για μένα δεν ήταν και δεν είναι το πρώτο κριτήριο ψήφου η οικονομική κρίση, είναι οπωσδήποτε ένα πολύ σοβαρό κριτήριο, αλλα όχι το πρώτο, δεν μπορώ να στρογγυλέψω τις θέσεις του ΣΥΡΡΙΖΑ για τα εθνικά θέματα περί αποχώρησης της Ελλάδος από το ΝΑΤΟ η και την ΕΕ, περί νομιμοποίησης των παρανομων μεταναστών, περί αφοπλισμού της αστυνομίας, περί ρήξης με το Israel, περί Βόρειας Μακεδονίας.
Δεν μπορώ να στρογγυλέψω τις παραλείψεις της Νέας Δημοκρατίας και το ότι δεν προχώρησε ο Σαμαράς στην Κάθαρση μέσα στο κόμμα του, αν δεν μπορεί να εκκαθαρίσει το κόμμα του πως θα κάνει κάθαρση στη χωρα, δεν μπορώ με τίποτα να στρογγυλέψω το ότι δέχτηκε πίσω την Ντόρα και το ότι γέμισε το κόμμα με τα απολειφάδια του ΛΑΟΣ, δεν μπορώ να στρογγυλέψω το ότι έχει υπογράψει και δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί τίποτα.

Δεν μπορώ να στρογγυλέψω το ότι μέσα στη Χρυσή Αυγή, δεν αμφιβάλλω ότι οι 420000 από τους 440000 που ψηφισαν είναι πατριώτες η εθνικισταί, και κυρίως οι ηγήτορες είναι ξεκάθαρα νεοναζιστές και δεν μπορούν να δουν με τίποτα συμμαχία με το Israel, συμφωνώντας με το Σύρριζα παρεπιμπτόντως, και δεν μπορούν να βλέπουν μαύρο άνθρωπο ούτε από μακριά ποσο μάλλον να τον συναναστραφούν κιόλας, μπορεί να πιστεύω ακόμα και στη μεγάλη Ελλάδα, αλλα δεν θα την φτιάξω με την Κου Kouks Klan.

A και το ΠΑΣΟΚ ρε, συγγνώμη δεν μπορώ να τετραγωνίσω τον Κύκλο, το ΠΑΣΟΚ, η Κατάρα του τόπου, για μένα, πρέπει να τελειώσει ολοκληρωτικά και αμετάκλητα, γιατί μπορεί η Νέα Δημοκρατία να είχε πολλές παραλείψεις, αλλα όλες οι προδοσίες, μα όλες συνέβησαν με το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία

Οποτε τι μένει, Ανεξάρτητοι Έλληνες και η ευχή να μην μπορέσει κανένας να σχηματίσει μονος του Κυβέρνηση η τέλος πάντων η οποια κυβέρνηση να έχει ευρεία συναίνεση από τα αριστερά μέχρι τα δεξιά ώστε να έχει και ολοκληρωτική αποδοχή από τον κόσμο και όχι μονο αριστερά η μονο δεξιά και χωρίς ΠΑΣΟΚ!

Μην αμφιβάλλει κανεις ότι αν ο ΣΥΡΡΙΖΑ σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, σε ένα χρόνο η Χρυσή Αυγή θα είναι τουλάχιστον αξιωματική αντιπολίτευση, θα μας κάνουν σαν την Korea! Πρέπει να πούμε όχι στα άκρα και πρέπει και ο ίδιος ο Τσίπρας να πει όχι στα δικά του άκρα, γιατί είναι πολλά! Παράξενο επίσης που απέρριψε συνεργασία με την δεξιά ως πολιτικο αχταρμά, μιας και αυτό ακριβώς είναι το κόμμα του!

Και κάτι ακόμα σε έναν φίλο που λέει πως το ΣΥΡΡΙΖΑ δεν κυβέρνησε, πως δεν κυβέρνησε ποσα στελέχη του πήδησαν στο ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρονια, είχε και πολλούς υπουργούς μάλιστα!

Κανένας μα κανένας δεν βρέθηκε να δώσει μια απάντηση στον Βaggis!!!!!!

Εύχομαι τέλος κι εγώ να επικρατήσει η ψυχραιμία, Η ΔΙΧΟΝΟΙΑ ΔΕΝ ΟΔΗΓΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ!

enkripto 15 Ιουνίου 2012 στις 1:11:00 μ.μ. EEST  

@HBS

Αν θέλαμε να συλλέξουμε μόνο αρεστά σε εμάς σχόλια, δεν θα ανεβαίναν αντίθετες απόψεις ( γιατι αν καταλαβα καλά καταλογίζεις σκοπιμοτητα σε οσους φιλτραρουν τα σχολια)

Απο τα όσα διαβάζεις παραπάνω, εσύ βλέπεις κατι τέτοιο;

HBS 15 Ιουνίου 2012 στις 1:13:00 μ.μ. EEST  

Έχω δει τις τελευταίες μέρες αρκετά σχετικά σχόλια. Για παράδειγμα, δύο σχόλια πάνω από το δικό μου ο ανώνυμος γράφει: "Ο Αρματιστής και πολλοί άλλοι αφελείς ΔΥ και Συνταξιούχοι τρομοκρατημένοι από την απώλεια της ασφάλειας που είχαν, πιάνονται απ τα μαλλιά τους, ως πνιγμένοι, για να αναστήσουν αυτό που χάνουν..."
Στα δικά μου τα μάτια αυτό είναι ανάρμοστος τρόπος έκφρασης για έναν άνθρωπο σαν το Αρματιστή (και για ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ έχει αποδείξει πως σέβεται τις απόψεις των άλλων και τον χώρο που τις φιλοξενεί). Αυτό που προτείνω είναι, μέσα σε αυτό το καθεστώς πόλωσης, να προσπαθήσουμε ΟΛΟΙ να διατηρήσουμε (ή να και επιβάλλουμε) χαμηλούς τόνους απορρίπτοντας τις προσπάθειες (ένθεν και ένθεν) διχασμού...

HBS 15 Ιουνίου 2012 στις 1:24:00 μ.μ. EEST  

Η απάντηση μου αφορούσε στην ερώτηση του αγαπητού enkripto που με καλούσε να καταδείξω σε ποια σημεία διέκρινα σχόλια ανάρμοστα. Διαπίστωσα πως το ερώτημα άλλαξε και έγινε "αν χρεώνω σκοπιμότητα σε όσους φιλτράρουν τα σχόλια". Απαντώ: δεν χρεώνω τη σκοπιμότητα που εννοείς αγαπητέ. Χρεώνω μόνο μια χαλαρή προσπάθεια από μέρους σας, άμβλυνσης της πολωτικής ατμόσφαιρας που επικρατεί γενικότερα. Και σχολίασα πως, σε σχέση με τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι ΕΓΩ τα πράγματα, θα πρότεινα να προσπαθήσετε περισσότερο προς την κατεύθυνση αυτής της άμβλυνσης, ελέγχοντας με μεγαλύτερη σπουδή τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια.

Alexandros 15 Ιουνίου 2012 στις 1:29:00 μ.μ. EEST  

Όσον αφορά τον Κύριο Βενιζέλο, ο οποιος εμφανίζεται να χτυπάει το χέρι στο τραπέζι στο video που anerthse κάποιος φίλος, εκείνο που θα τον ρωτούσα εγώ είναι αν χτύπησε το χέρι και στις διαπραγματεύσεις που έκανε με την Κυρια Merkel και σίγουρα μπορεί να μην τους κρατάνε μονο με την Siemens και όχι μόνον οι Γερμανοί, άλλωστε οι αποφάσεις που πήρε η Κυβέρνηση ήταν δικες της και όχι της Τρόικα, αυτοί αποφάσισαν ότι ο καλύτερος τρόπος είναι η προστασία συγκεκριμένων συμφερόντων και το ρίξιμο του βάρους στους μικρομεσαίους, αυτοί αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε καμια ουσιαστική μεταρρύθμιση, από αυτές που λένε τα μνημόνια και οι οποιες είναι απαραίτητες για να γίνει η Ελλάδα ξανά ανταγωνιστική, αυτοί δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν το κράτος, αυτοί επένδυσαν λανθασμένα, αυτοί έσωσαν λάθος τράπεζες, αυτοί προστάτεψαν αυτούς τους λάθος ανθρώπους τους κερδοσκόπους,..........αυτοί δούλεψαν για ξένα συμφέροντα, συγκεκριμένα ΑΥΤΟΣ έβαζε την υπογραφή του για την αθώωση του Τσοχατζόπουλου, τώρα να πάει να χτυπήσει το χέρι σε εκείνον λοιπόν!

Gor 15 Ιουνίου 2012 στις 1:55:00 μ.μ. EEST  

...το πιο ενδιαφερον (θετικο κ αρνητικο) ολων ειναι, οτι το thread αυτο, εχει ΠΟΛΥ μεγαλυτερη συμμετοχη (σχολίων) απο οτι τα αμιγως αμυντικα!

νομιζω οτι στο σημειο που εχουμε φτασει σημερα, οι οικονομικες απόψεις του καθενος έχουν
ξεπεραστει απο τις εξελιξεις που θετουν μπροστα μας μεγαλα εθνικα διλημματα.

Ας μην υποδεικνυουμε λοιπον σε κανεναν τι πρεπει να κανει/ψηφισει σε αυτες τις εκλογες, ουτε να αλληλοτρωγομαστε.

Ας εκλογικευσουμε ΨΥΧΡΑΙΜΑ τι θα εχει οφελος για το μελλον της ΠΑΤΡΙΔΑΣ μας (πρωτα) κ τις τσεπες μας (μετα).

ΠΡΟΣΟΧΗ μην ταξιδεψουμε πισω στα βαθη του χρονου, μακρια απο οτιδηποτε προηγμενο, που κακα-τα-ψεματα, οσο κ αν μας ταλαιπωρει/αηδιαζει η σημερινη σκατολέρα της ανηθικοτητας/διαφθορας, εχουμε αναπτυχθει σε σημαντικο βαθμο απο αυτο που ηταν καποτε η πατριδας μας.

Ανώνυμος 15 Ιουνίου 2012 στις 2:19:00 μ.μ. EEST  

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΝΔ. ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝΤΡΙ ΤΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΣ ΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΟΥΚΙΑ ΠΙΣΩ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΠΛΑΧΝΟ ΤΗΣ ΝΔ!

bob 15 Ιουνίου 2012 στις 2:39:00 μ.μ. EEST  

@ ανωνυμος 7:22:00 π.μ
τα σεβη μου...

http://www.youtube.com/watch?v=2MpWK0_NKf8

Ανώνυμος 15 Ιουνίου 2012 στις 2:54:00 μ.μ. EEST  

Εθνικοι μειοδότες, δεν είναι η Ντορούλα ή ο Βαλλιανάτος - μου είναι αντιπαθείς και οι δυο - αλλά εκείνοι που με τον υπερδανεισμό μας οδήγησαν στην υποτέλεια. Στις παρούσες συνθήκες, θα περίμενε κανείς ο Συνδυασμός ΔΞ!/Δράση να πάρει 30% επειδή δεν χαϊδεύουν αυτιά και λένε τα πράγματα όπως είναι. Εγώ προτιμώ πρωτιά του Σύριζα, για τους εξής λόγους.

1. Είναι πολύ πιο επικίνδυνος ως αντιπολίτευση.

2. Θα διαπραγματευτεί καλύτερα από ΠΑΣΟΚ/ΝΔ

3. Να δούμε πόσα μετάλλια ενόργανης θα πάρει με τις κυβισθήσεις.

4. Να διαλυθούν ΝΔ/ΠΑΣΟΚ μήπως και βγει τίποτα νέο.

Kanaris 15 Ιουνίου 2012 στις 2:56:00 μ.μ. EEST  

Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ την στοιχειοθετημένη σας ανάλυση, και την παρρησία με την οποία εκφέρετε την γνώμη σας, ενάντια σε κάθε λογής λαϊκισμούς και την ανέξοδη αλλά καταστροφική λύση του να ακολουθούμε «το ρεύμα της εποχής». Το γεγονός δε ότι στις προηγούμενες εκλογές εκφράσατε και πάλι δημόσια μια διαφορετική άποψη, σας προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη αξία σαν σκεπτόμενους ανθρώπους, και περισσότερη βαρύτητα στα γραφόμενα σας. Ελπίζω ότι η μέχρι τώρα άψογη πατριωτική σας στάση να προβληματίζει θετικά τους αναγνώστες σας που λειτουργούν ακόμα με μόνο κριτήριο το θυμικό τους.

Ας μην ξεχνάμε ότι η πολιτική του «Οίκαδε» ευαγγελίζονταν την επιστροφή των στρατιωτών μας από το μέτωπο, αλλά εν τέλει οδήγησε στην σφαγή του Ελληνισμού στην Μικρά Ασία. Και το πιο τραγικό είναι ότι οι θιασώτες του «Οικάδε» (σε αντίθεση με τον GAP - λεφτά υπάρχουν, και τους σύγχρονούς μιμητές του) ίσως να πίστευαν ειλικρινά ότι μπορούσαν να πάνε κόντρα σε όλη την Ευρώπη και να κερδίσουν. Δυστυχώς στις εθνικές καταστροφές δεν εξετάζονται τα κίνητρα αλλά οι ίδιες οι πράξεις και κυρίως τα αποτελέσματα που αυτές επιφέρουν.

Ανώνυμος 15 Ιουνίου 2012 στις 3:17:00 μ.μ. EEST  

φιλε εν κρυπτω...με ολο το σεβασμο..γιατι εσυ και η ομαδα σου δεν δημιουργειται ενα πολιτικο κομμα ανεξαρτητο απο πολιτικες σκοπιμοτητες και δολιοφθορες? θα σας ψηφιζα με 1000

Ανώνυμος 15 Ιουνίου 2012 στις 3:42:00 μ.μ. EEST  

Συμφωνώ με την ανάλυση του εν-κρυπτώ. Το ότι καποιος είναι αντιμνημονιακός δεν σημαίνει ότι έχει την ευημερία των Ελλήνων πολιτών στο μυαλό του. Δεν εξαπάτησε ο κύριος Γ.Α.Π. τον ελληνικό λαό με την υπόσχεση "λεφτά υπάρχουν", και μετά την ανάληψη της εξουσίας επιδόθηκε σε ένα άκρως ανθελληνικό έργο; Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ότι ακριβώς το ίδιο μοτίβο ακολουθεί και το αγαπητό κόμμα της αριστεράς;

Εγώ θα συμβούλευα υπομονή εώς ένα αμιγώς πατριωτικό κόμμα (όπως ο Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας εμφανίζεται να είναι) να μπορέσει να αυξήσει το ποσοστό του. Δεν είναι αξια σχολιασμού η απομόνωση στην οποία τα μμε έθεσαν το προαναφερόμενο κομμα, ενώ από την άλλη έδωσαν πληρη δημοσιότητα στις θέσεις ακραίων κομμουνιστικών και νεο ναζιστικών κομμάτων;

Αρματιστής 15 Ιουνίου 2012 στις 3:43:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητέ Οδυσσέα χαιρετώ

Είπα να μη σχολιάσω και οφείλω να το τηρήσω.

Φίλοι μου δεν έχουμε λεφτά, αλλά έχουμε ήλιο, θάλασσα, γαλάζιο ουρανό και ωραίο κλίμα. Μοναδικό πλούτο. Η σημερινή επίσκεψή μου σε μια κοντινή παραλία, ο όμορφος κόσμος που έπαιρνε το μπάνιο του, οι χαρούμενες παιδικές φωνές, τα καλλίγραμμα και προκλητικά κορίτσια, η ήρεμη θάλασσα, ο δροσερός καφές ακριβώς δίπλα στο κύμα και το απολαυστικό μπάνιο, μου έφτιαξαν τη διάθεση και για αυτό είπα να γράψω κάποια λόγια σχετικά με τις μεθαυριανές εκλογές.

Για μένα το μείζον ζήτημα που διακυβεύεται στις 17/6 είναι αν εμείς οι Έλληνες πολίτες με τη ψήφο μας θα αποφασίσουμε την αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας, ή θα επιβεβαιώσουμε την παράδοσή της στους επικυρίαρχους της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Και δυστυχώς η εθνική κυριαρχία έχει παραδοθεί σε ξένα κέντρα και για αυτό το λόγο έχουμε γίνει η ντροπή των σκυλιών. Αποτελούμε το παράδειγμα προς αποφυγή όλης της Ευρώπης. Όλοι μας φτύνουν και κάνενας Έλληνας πολιτικός ηγέτης δεν το σταματάει. Όπως το αποφάσισε η Μέρκελ, «κανένας δεν θα θέλει να βρεθεί στη κατάσταση την Ελλάδας». «Η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα», δηλώνει ο Ισπανός πρωθυπουργός. «Η Ιταλία δεν θα γίνει Ελλάδα», δηλώνει ο Μόντυ.

Η εθνική κυριαρχία έχει εκχωρηθεί με τη ψήφο μιας βουλής που δεν είχε καμιά λαϊκή νομιμοποίηση για να το αποφασίσει. Δυστυχώς, δεν αποφασίζουν η Ελληνική βουλή και κυβέρνηση. Και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά. Η βουλή και η κυβέρνηση λαμβάνουν αποφάσεις κάτω από τα εκβιαστικά διλήμματα που θέτει η Γερμανία. «θα κάνετε αυτό διαφορετικά θα σας κόψουμε τη πίστωση».

Η εθνική κυριαρχία έχει παραδοθεί με τη ψήφιση των μνημονίων, των δανειακών, των μεσοπρόθεσμων, την παραίτηση από την ασυλία, την προτεραιότητα των δανειστών και την αποδοχή των ξένων γκαουλάιτερ. Την Κυριακή αποφασίζουμε αν αυτό μπορεί να συνεχιστεί. Καθαρά λόγια. Δεν αποφασίζουμε ευρώ ή δραχμή.

Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι φετίχ το νόμισμα και όχι η εθνική κυριαρχία. Και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να έχουμε αξιόπιστη και αποτελεσματική πολιτική εθνικής άμυνας χωρίς να διαθέτουμε πλήρη, χωρίς αστερίσκους και εισαγωγικά, την εθνική μας κυριαρχία. Και αυτό αποδεικνύεται από το ότι με βάση τα μνημόνια, οι μνημονιακές κυβερνήσεις μείωσαν τις αμυντικές δαπάνες κατά 50% σε τρία χρόνια.

Αν δεν μας ενοχλεί η παράδοση της κυριαρχίας της χώρας προκειμένου να μη χάσουμε τα φράγκα της Γερμανίας, να πάψουμε να αναφερόμαστε σε εθνικούς αγώνες, σε ένδοξους προγόνους, στο έπος του σαράντα, στη μάχη των οχυρών, στην εθνική μας ταυτότητα και ιδιοπροσωπεία κλπ.

Και η αποκατάσταση της κυριαρχίας απαιτεί την απόσυρση των μνημονίων και των γκαουλάιτερ. Αν αυτό μπορεί να συνδυαστεί και με τη παραμονή μας στο ευρώ, καλώς. Αν όχι, ας επιστρέψουμε στη δραχμή. Στο δίλημμα κυριαρχία ή ευρώ, η απάντηση πρέπει να είναι, πρώτα και πάνω απ’ όλα η ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ.

Το παραπάνω αποτελεί και μια απάντηση στον απόστρατο συνάδελφο που είπε ότι χρειάζομαι ψυχίατρο. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι όταν μεγαλώνουν καίνε φλάντζα και αδυνατούν να αντιληφθούν τι γράφει ο άλλος.

Ανώνυμος 15 Ιουνίου 2012 στις 3:48:00 μ.μ. EEST  

Με λίγα λόγια

Οι οποιες πολιτικές της ΝΔ είναι αναστρέψιμες (πχ. εάν αποδειχθεί εκ των υστέρων ότι πωλήσεις Δημοσίων οργανισμών ήταν μέρος παράνομων συναλλαγών άμεσα αυτές μπορεί να Εθνικοποιηθούν).

Αλλά οι πολιτικές του Σύριζα, για την προσκληση και απονομή Ελληνικής υπηκοότητας σε ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ
ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ και την δημιουργία ανεξαρτήτων κρατών μέσα στον Ελλάδικό χώρο, δεν είναι αναστρέψιμες.

Gor 15 Ιουνίου 2012 στις 4:06:00 μ.μ. EEST  

..ακριβως Ανωνυμε 3:48:00 μ.μ.

Πρεπει να λειτουργησει ο κοσμος στην καλπη με γνωμονα του αποτελεσματος που θα εχει η επιλογη του ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ, διοτι οι υποσχεσεις που μοιραζονται, μπαταχτζιδες τσαμπα-μαγκες συμπολιτες μας, θα μας οδηγησουν στην ΑΠΟΛΥΤΗ απομονωση!

(ΜΕ ΟΤΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ και ΜΗ-ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΑΥΤΟ!!!!!!)

Ανώνυμος 15 Ιουνίου 2012 στις 4:17:00 μ.μ. EEST  

@Caspian

@Ανώνυμος 15 Ιουνίου 2012 11:18:00 π.μ

Oι ισχυρισμοί ότι ο πρόεδρος της Δημιουργίας Ξανά, Θάνος Τζήμερος είναι Ιεχωβάς εντάσσεται στα πλαίσια του πρωτοφανούς για τα ελληνικά δεδομένα, διαδικτυακού πολέμου λάσπης από οργανωμένες ομάδες κυρίως των ΝΔ, ΑΝΕΛ, ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες χρησιμοποιούν την γκεμπελίστικη πρακτική του πέτα λάσπη συνεχώς και κάτι θα μείνει. Η λάσπη αυτή εκδηλώνεται με οργανωμένες παρεμβάσεις και σχόλια σε twitter, facebook, blogs, forums, portals κλπ με κατασκευή video αρνητικής πολιτικής διαφήμισης κ.α. Είναι δείγμα γραφής για το πως θα γίνεται από εδώ και πέρα το κομματικό "παιχνίδι".

Ο Οδυσσέας ορθώς στο άρθρο του έθεσε το θέμα των μειοδοτικών θέσεων του Βαλλιανάτου, αυτό είναι επαρκής πολιτική τοποθέτηση διότι αποτελεί πραγματικό γεγονός κι όχι κατασκευασμένη είδηση ή λάσπη.

Επι της ουσίας της παρέμβασής μου, για τα σχόλια ότι είναι Ιεχωβάς η απάντηση έχει δοθεί πολλάκις στις συνεντεύξεις του από τον ίδιο τον κατηγορούμενο η οποία γραπτώς υπάρχει κι εδώ:
http://www.facebook.com/dimiourgiaxana/posts/346844342052169
Οι Ιεχωβάδες δεν ασχολούνται με την πολιτική, δεν διοργανώνουν αιμοδοσίες και δεν κρατούν όπλο όπως αυτό:
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=334921106542404&set=a.281098441924671.74246.100000735526263&type=3&theater

"Θύμα";; της λάσπης έπεσε και το defence-point ή απλώς ο καθένας βολεύεται με οτιδήποτε εξυπηρετεί τους σκοπούς του. Τους ίδιους σκοπούς εξυπηρέτησαν και δημοσιεύματα που τον ήθελαν Εβραίο με απόδειξη μια εικόνα που τα γυαλιά ηλίου παρουσιάζονταν ως εβραικό καπελάκι. Άλλα τον ήθελαν μπλεγμένο σε σεξουαλικό σκάνδαλο. Κάποιοι παρουσίασαν το υπαρκτό γεγονός παραίτησης μελών του πολιτικού συμβουλίου ως απόδειξη της φασιστικής νοοτροπίας του, ο ίδιος ρητώς παραπέμπει σε απόφαση του ανώτατου οργάνου του κόμματος, της εθνικής επιτροπής που υπερψήφισε με 21-4. Ανάμεσα στις παραιτήσεις του συνασπισμού ήταν τρεις αξιωματικοί ε.α., ένας εξ αυτών έντιμα δικαιολόγησε την απόφασή του ως κίνηση υποστήριξης στον αγώνα πρωτιάς της ΝΔ έναντι του φόβου που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν λίγες ώρες ο Στέφανος Μάνος εξέδωσε αυτό:

15/06/2012 12:45 ΔΡΑΣΗ

Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Δυστυχώς, η βλακεία δεν θεραπεύεται!
Η βλακεία ορισμένων επιτελών της Ν.Δ βρίσκεται σε πλήρη έξαρση. Δεν φτάνει το γεγονός ότι παρέσυραν τον κ. Σαμαρά σε αλλεπάλληλα στρατηγικά λάθη μέχρι τώρα, εξακολουθούν να συνεχίζουν το βιολί τους διαδίδοντας φήμες και φούμαρα.
Τη στιγμή που η πρωτιά της ΝΔ προεξοφλείται από την άνοδο του χρηματιστηρίου και τα online στοιχήματα, κάποια «άπειρα» στελέχη της αντί να χτίζουν την κυβέρνηση που θα προκύψει για να υπάρξει σταθερότητα στη χώρα, προσπαθούν ηλιθίως να βλάψουν την «δημιουργία, ξανά!» το μόνο κόμμα που μπορεί να είναι αξιόπιστος κυβερνητικός εταίρος της Ν.Δ.
Δυστυχώς, η βλακεία δεν θεραπεύεται!

Πληροφορίες:
Γραφείο Τύπου:Τηλ. 2107472530 press@drassi.gr,
2118005665 press@dimiourgiaxana.gr

Ο Μάνος ανεξάρτητα συμπάθειας, έχει παραδώσει έργο τουλάχιστον που δεν έχει άλλος τις τελευταίες δεκαετίες, και οπωσδήποτε είναι έμπειρος, τι εννοεί άραγε με αυτήν την σκληρή δήλωση και ποιους φωτογραφίζει; Το μυαλό μου πάει σε εκείνους που πρωταγωνιστούν στα αρνητικά video που κατακλύζουν το διαδίκτυο, ίσως όμως να κάνω λάθος, η ουσία είναι το τι μέσα χρησιμοποιούνται σε έναν ύπουλο και βρώμικο πόλεμο κομματικών συμφερόντων.

Το ελληνικό πολιτικό σκηνικό θα ξεκαθαρίσει στα επόμενα χρόνια, ακόμα αντιστέκεται λυσσαλέα, στο χέρι μας είναι να επισπεύσουμε την διαδικασία ξεσκαρταρίσματος της κομματικής σαπίλας μέσω θετικής ψήφου κι όχι αρνητικής. Κανένα κόμμα δεν μας καλύπτει 100% και για αυτό ο πρωτοφανής πόλεμος λάσπης σε όλους κι όλα από το κάθε κόμμα, έχει σκοπό να καλύψει το καθένα τις δικές του "αμαρτίες".

Όσο μας καθοδηγούν να κοιτάμε τα αρνητικά των "άλλων" ποτέ δεν θα μάθουμε να διακρίνουμε και να κρίνουμε αυστηρά των "δικών" μας.

Alexandros 15 Ιουνίου 2012 στις 4:27:00 μ.μ. EEST  

Εγώ μόνον σε ένα θα διαφωνήσω με τον "αρματισθ", πως στο μνημόνιο πέρα από την παράδοση της εθνικής μας κυριαρχίας υπάρχουν και εκείνες οι μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την οικονομία μας ανταγωνιστική, σε ένα περιβάλλον καπιταλιστικό στο οποιο ζούμε και το οποιο δεν υπάρχει καμια περίπτωση να αλλάξει, ούτε πρόκειται να το αλλάξει ο Τσίπρας. Ο Τσίπρας μας λέει ότι θα κερδίσουμε την εθνική μας κυριαρχία, αλλα δεν μας λέει ότι θα την κερδίσουμε μονο για λίγο, για πολύ λίγο για την ακρίβεια, αν ακολουθήσει την πολιτική που ευαγγελίζεται, γιατί αφενός η οικονομική πολιτική που θέλει να ακολουθήσει έχει αποτύχει ήδη στο παρελθόν όχι μονο στην Ελλάδα αλλα και στο εξωτερικό και μάλιστα υπό πιο ευνοϊκές διεθνείς συνθήκες για εκείνες τις χώρες, ενώ η εθνική πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει είναι και έθνο-μηδενιστική αλλα και ευγενικά ουτοπική. Επίσης, εκείνο που δεν ξέρω είναι το που σκοπεύει να παραδώσει αυτός την εθνική μας κυριαρχία, μάλλον όμως τον βλέπω να τείνει προς την Νεοοθωμανική προοπτική όπως ο Γιώργος.
Εκείνο που πρέπει να κάνει η οποια μελλοντική κυβέρνηση είναι να πείσει ότι θα κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνουμε, αλλα εφόσον μας επιστρέψτε την εθνική μας κυριαρχία και θα το κάνουν, γιατί όντως κανέναν δεν συμφέρει να βγει η Ελλάδα από την ΕΕ, δε θα είναι μονο οικονομικό το κόστος αλλα και κοινωνικό και πολιτικο!

Αρματιστής 15 Ιουνίου 2012 στις 4:39:00 μ.μ. EEST  

@ Ανώνυμος 15 Ιουνίου 2012 11:20:00 π.μ.
Φίλε μου το κράτος που αναφέρεις είναι δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

@ Ανώνυμος 15 Ιουνίου 2012 11:48:00 π.μ.
Μια φορά εγώ φίλε μου έδωσα εξετάσεις για να γίνω αξιωματικός και δεν μπήκα από το παράθυρο, ή με βάση κάποια επετηρίδα όπως η συντριπτική πλειοψηφία των ΔΥ. Και οι συνταξιούχοι ψήφισαν σε ποσοστό άνω του 50% ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αλλά μάλλον δεν το έμαθες… οπότε συγχωρούνται αυτά που γράφεις. Αυτά δε που αναφέρεις για τα εφάπαξ, αποτελούν επιτεύγματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Μπορείς λοιπόν να τους ψηφίσεις για να τα αλλάξουν…


@ HBS 15 Ιουνίου 2012 12:33:00 μ.μ.
Ευχαριστώ για την υποστήριξη. Όμως το διαδίκτυο πρέπει να είναι ανοικτό στην ελεύθερη έκφραση. Καλό είναι να κόβονται τα σχόλια που είναι υβριστικά ή ακραία. Σε αυτή την ιστοσελίδα ο καθένας κρίνεται από αυτά που γράφει. Καλό θα ήταν ο κάθε σχολιαστής να είχε και μια ταυτότητα, όπως εσύ ή εγώ και αρκετοί άλλοι και όχι το ανώνυμος. Ο Οδυσσέας αποκατέστησε τα πράγματα αν και δεν χρειαζόταν, αφού οπωσδήποτε απαντώ στη κριτική, ειδικότερα όμως απαντώ σε αυτούς που μου τα «χώνουν». Και στον συνάδελφό μου που δεν έκανε κριτική σε αυτά που έγραψα αλλά ειρωνικά και απαξιωτικά σχόλια εμπλέκοντας και ονόματα που δεν συμμετέχουν στο διάλογο, απάντησα με το τρόπο των παλαιών ιππέων - τεθωρακισμένων, οι οποίοι ήταν αφάνταστα βωμολόχοι.

Ανώνυμος 15 Ιουνίου 2012 στις 4:49:00 μ.μ. EEST  

Έχω την διαίσθηση ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολύ ζόρικες καταστάσεις
Η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα μας διολίσθησε σε μια παρασιτική κατάσταση όπου ένα 30-40% αυτών που καταναλώναμε ήταν Made in Greece. Αυτό ήταν ένα σταδιακό φαινόμενο που όλες οι πολιτικές δυνάμεις το αγνόησαν και προσπάθησαν να το παρακάμψουν μέσω της ανάπτυξης του τομέα των υπηρεσιών. Αυτό είναι που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Και αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που η δυτική ηγεμονία παραπαίει. Δηλαδή έχουμε μια γενικευμένη κρίση της δυτικής ηγεμονίας που στην Ελλάδα εκφράζεται σε πολλά επίπεδα
Α) Κρίση του πολιτικού συστήματος. (αναξιοπιστία, έλλειψη προτάσεων, κλεπτοκρατία)
Β) Κρίση παραγωγικού προτύπου.
Γ) Γεωπολιτική κρίση.
Δ) Οικολογική κρίση.
Ε) Κρίση-είσβολή λαθρομεταναστών και κατά συνέπεια κρίση ασφάλειας του μέσου πολίτη.
Από ότι φαίνεται κανένα πολιτικό κόμμα δεν μπορεί να δώσει συνολική απάντηση στα παραπάνω προβλήματα και κατά συνέπεια ο καθένας από μας ανάλογα με του τι θεωρεί κυρίαρχο να πράττει κατά συνείδηση.
Η ταχύτατη μετατροπή του Σύριζα σε κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης από 4% σε 17 και βλέπουμε, δεν μπορεί να είναι ανώδυνη. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν ένα μετά-μοντέρνο κόμμα διαμαρτυρίας κατεξοχήν εθνομηδενιστικό (τουλάχιστον οι δύο κύριες συνιστώσες) και όπως λένε και οι ίδιοι ήταν τελείως ανέτοιμοι για ένα τέτοιο καθήκον. Όπως λέει και ο Λυγερός δεν έκαναν τα μαθήματα στο σπίτι και μπορεί να δράσουν τυχοδιωκτικά σε ενδεχόμενη-σίγουρη πίεση των ευρωπαίων. Κατά την γνώμη μου στερούνται σύγχρονων αναλυτικών εργαλείων.
1) Για παράδειγμα, λείπει η ανάλυση για τον γεωπολιτικό χαρακτήρα της σύγκρουσης (Κ. Κονδύλης),
2) λείπει η ανάλυση ότι η σοσιαλδημοκρατία δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί με τέτοιο διεθνές περιβάλλον, (E. Wallerstein)
3) λείπει η ανάλυση για τον κλεπτοκρατικό χαρακτήρα των κομμάτων, (Γ. Κοντογιώργης)
4) λείπει η ανάλυση για τον σύγχρονο μηδενισμό, (Θ. Ζιάκας)
5) λείπει η ανάλυση του G. Arrighi για την περιοδικό χαρακτήρα (μακράς περιόδου τάξης αιώνα)της εμφάνισης των χρηματιστικών κύκλων της οικονομίας του παγκόσμιου ηγεμόνα και τις περιόδους έντασης (πολέμων) που ακολουθούν.
6) Επίσης λείπουν άμεσες πρακτικές λύσεις σε σειρά προβλημάτων,

Αυτό που ακούμε από τον σύριζα είναι μια γενικόλογη ρητορεία της δεκάρας. Ναι δεν κυβέρνησαν, αλλά τροφοδότησαν το ΠΑΣΟΚ με στελέχη, εμπόδισαν την διεξαγωγή διαλόγου για το μεταναστευτικό και είχαν ιδεολογική ηγεμονία στα ΑΕΙ.
Από την άλλη έχουμε την συμμαχία των προθύμων ή μια αναπαράσταση των «γενναίων του Μπρανκαλεόνε». Λαική δεξιά, νεοφιλελεύθερη δεξιά, κλεπτοκρατική δεξιά, και πάει λέγοντας. Ας αφήσουμε προς στιγμή τα της προηγούμενης διακυβέρνησης 2004-2009 τι έχουν να μας προτείνουν; Καλύτερη διαπραγμάτευση λέει του μνημονίου. Μα το μνημόνιο είναι σχεδόν παρελθόν. Η πιο σημαντική ιδιότητα ενός πολιτικού είναι η πρόβλεψη του νέου ή τουλάχιστον η περιγραφή του και αυτοί είναι στο ίδιο μότο πως θα περάσει το μνημόνιο και η υποδούλωση της χώρας. Ποιος από αυτούς είναι σε θέση να καταλάβει το διακύβευμα; πόσο μάλλον να διαπραγματευτεί!
Σχεδόν όλο το πολιτικό φάσμα αποτελείται από τεμπέληδες και αγράμματους και βλάκες. Και είναι αυτή η έλλειψη ανάλυσης που κάνει τα πράγματα επικίνδυνα. Γιατί μπροστά στα δύσκολα που έρχονται ο ένας θα κατηγορεί τον άλλο και ούτω καθεξής και οπαδοί από κάτω θα ουρλιάζουν ζητώντας αίμα. Αυτό θα πρέπει να προσεχθεί.
Οι ερωτήσεις η πίεση μας μας προς όλους αυτούς τους βλάκες-πολιτικούς πρέπει να είναι επί της ουσίας και όχι ιδεολογικού χαρακτήρα. Τι θέλεις να κάνεις; γιατί θέλεις να το κάνεις;, πως θα το κάνεις; μεχρί να γεννηθεί κάτι νέο.

Basil

Ανώνυμος 15 Ιουνίου 2012 στις 4:55:00 μ.μ. EEST  

Πως ειναι δυνατον να εισαι εθνικα κυριαρχος,χωρις ισχυρη οικονομια?Αν σε ενα ετος εισαι στη δραχμη,με τι θα γεμισεις/οπλισεις τισ φρεγατες?Με χαρτονομισματα του ενος δις δραχμων?Πρωτα ισχυρη οικονομια και μετα εθνικη κυριαρχια.Ουτε εμενα μου αρεσει,αλλα φοβαμαι δεν γινεται αλλιως.

belisarius21 15 Ιουνίου 2012 στις 5:33:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητέ Αρματιστή, Καλησπέρα.

Παρακολουθώ καιρό τώρα τις πολιτικές σου τοποθετήσεις. Έχω αποφύγει τον πειρασμό να τις σχολιάσω.

Αν το διακύβευμα των εκλογών ήταν απλώς οικονομικό, δηλαδή αφορούσε απλώς την ευζωΐα μας, θα διαφωνούσα μαζί σου, αλλά όχι πολύ κατηγορηματικά.

Αλλά, ακόμη κι εσύ συμφωνείς ότι δεν πρόκειται περί αυτού. Λες ότι το διακύβευμα είναι η εθνική κυριαρχία, που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ την εκχώρησαν στους ξένους, κι η ελπίδα για ανάκτησή της βρίσκεται, πλέον, στον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγχώρησέ μου τη θυμηδία, αλλά φανερώνεις ότι κάποιους χώρους τους ξέρεις μόνον εξ ακοής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τόση σχέση με την ανησυχία περί εθνικής κυριαρχίας, όση οι ισλαμιστές με την ανησυχία για τα δικαιώματα της γυναίκας.

Ο enkripto σου επισήμανε ένα κείμενο του Μηλιού, και το αντιπαρήλθες. Eπειδή δε σου άρεσε (προφανέστατα) αυτό που διάβασες, απάντησες παριστάνοντας ότι δεν κατάλαβες τι διάβασες.

Κι υποπτεύομαι ότι ενδόμυχα ελπίζεις πως αυτές οι απόψεις είναι ακραίες και περιθωριακές στο κόμμα που θα ψηφίσεις.

Λοιπόν, καλό είναι να μην έχουμε αυταπάτες, ούτε να αυθυποβαλόμαστε. Από πεποίθηση και ιδεολογία, τα συνειδητά κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διάκεινται εχθρικά προς την ιδέα του έθνους και του εθνικού κράτους, θεωρούν ότι είναι μία ψευδής και έξωθεν επιβληθείσα ταυτότητα, προκειμένου να καταπνίξει την μόνη πραγματική και θεμιτή ταυτότητα (και υποχρέωση αλληλεγγύης) που είναι η ταξική, ανεξαρτήτως έθνους. Και φαντάζομαι αντιλαμβάνεσαι κι εσύ πως διασφαλίζεται πρακτικά αυτή.

Αυτό στο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε εξτρεμιστική ιδέα, ούτε περιθωριακή. Είναι η βασική αντίληψη που διαποτίζει ενδεχομένως όχι τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα στελέχη του - αυτούς που τον καθορίζουν, και τον καθοδηγούν.

Και δεν έχεις ιδέα πόσο φανατικοί είναι σε αυτό.

Κι η επίκληση στην "εθνική αξιοπρέπεια" από τον Τσίπρα; Αν έχεις πειστεί ότι τον Τσίπρα της κατάργησης της θητείας τον έπιασε ο καϋμός για εθνική αξιοπρέπεια, πάσο. Αν δε μπορείς να το εξηγήσεις αλλιώς, να θυμίσω κάτι:

όταν τον Στάλιν τον έπιασαν τα ζόρια με την εισβολή των Γερμανών, ξέχασε βολικότατα την Οικοδόμηση του Σοσιαλισμού και θυμήθηκε την Μητέρα Ρωσία.

Η εθνική κυριαρχία είναι ζόρικο πράγμα, αλλά είναι πάντοτε λεπτή έννοια, σχετική, και δύσκολη στην επίτευξή της. Από την άλλη, η εθνική ακεραιότητα είναι πιο απλό και συγκεκριμένο πράγμα.

Κι αν οι ευθύνες για την απουσία βλημάτων των 120 για τα Leo-2 είναι βαριά ευθύνη, δεν ξέρω πως θα χαρακτήριζες την απουσία πετρελαίου για τα άρματα και κηροζίνης για τα αεροπλάνα.

Η δραχμούλα μας έχει αυτό το μικρό πρόβλημα - αυτό το ξέρουν ακόμη κι οι σοβαροί οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ - που δεν είναι και πολλοί.

Κι αυτό το μικρό πρόβλημα δεν οδηγεί σε απαξιωτικές αναφορές στα ξένα κοινοβούλια, αλλά σε τούρκικες μπότες σε ελληνικό έδαφος.

Κινδυνολογώ ως τρομολάγνος;

Πριν από την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, όπως ξέρεις καλύτερα από μένα, η Βυζαντινή αυτοκρατορία είχε καταντήσει ένα απλό ράκος, με αμφίβολο ιστορικό μέλλον, και με κακές επιλογές μόνον στη διάθεσή της. Τις επιλογές που είχε τις γνωρίζεις.

Ο Λουκάς Νοταράς υπήρξε ο πρόμαχος της Ανθενωτικής μερίδας. Είναι αυτός που αναφώνησε το "Κρειττότερόν εστιν ειδέναι εν μέση τη Πόλει φακιόλιον βασιλεύον Τούρκων ή καλύπτραν λατινικήν." Είχε κάνει κι αυτός του υπολογισμούς του – πρακτικούς και ιδεολογικούς – για την καλύτερη και τη χειρότερη επιλογή.

Τη συνέχεια την ξέρεις.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 15 Ιουνίου 2012 στις 8:22:00 μ.μ. EEST  

@ belisarius21

Αλήθεια δικαίωσε ή όχι η ιστορία τον Λουκά Νοταρά; Θα έγραφες τώρα ελληνικά; θα όριζες ως Έλληνα τον εαυτό σου; Δεν ξέρω αν υπάρχει απάντηση, η ιστορία δεν ασχολείται με τα "αν", αλλά χωρίς την εκκλησία (με όλες τις στρεβλώσεις και τα προβλήματά της, με όλο το συντηρητισμό της)φοβάμαι οτι τώρα θα είμασταν μια συνιστώσα της Ιταλίας.

Ανώνυμος 15 Ιουνίου 2012 στις 8:43:00 μ.μ. EEST  

Δείτε τι είπε ο Μπαλάφας για τα Ίμια! Λίγο τσίπα ρε

http://www.youtube.com/watch?v=Q-SQNDC1Xis

Ανώνυμος 15 Ιουνίου 2012 στις 10:21:00 μ.μ. EEST  

Στην Κερκυρα τι γλώσσα μιλάνε;

Ανώνυμος 15 Ιουνίου 2012 στις 10:34:00 μ.μ. EEST  

Απεκαλύφθη ο Αρματιστής. Συριζαίος είναι και μας το έπαιζε πατριώτης. Γίνεται να είσαι πατριώτης και να ψηφίζεις ό,τι πιο αντεθνικό υπήρξε στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους; Κρίμα, γιατί ήμουν κάποτε Έφεδρος Λοχίας (ΤΘ) και δεν αποκλείεται να τον είχα και Διοικητή. Λυπάμαι, γιατί λέει και κάποια σωστά.

Ανώνυμος 15 Ιουνίου 2012 στις 10:36:00 μ.μ. EEST  

ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΑΠΟΛΛΥΟΜΑΙ(ΟΧΙ ΑΠΟ ΦΑΝΤΑΡΟΣ-ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ).ΕΧΩ 2 ΠΑΙΔΙΑ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΑΛΛΟΥ ΔΟΥΛΕΙΑ,ΟΛΟΙ ΟΙ΄"ΓΝΩΣΤΟΙ" ΜΟΥ ΚΛΕΙΣΑΝ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ.Ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ(ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΜΟΙΔΕΑΤΕΣ ΤΟΥ-ΒΛΕΠΕ ΜΠΟΥΤΑΡΗ,ΚΑΜΙΝΗ) ΝΑ ΠΟΥΛΑΩ CD ΚΑΙ ΜΑΙΜΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ Η ΤΗΝ ΕΡΜΟΥ;Η ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΕΤΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ;ΟΙ ΛΑΘΡΟ ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ;
ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ ΝΔ(ΟΧΙ: ΛΟΓΩ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ ΔΕΞΙΑΣ,ΕΔΩ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΕ Ο ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΚΑΝΑΝ ΠΑΡΤΥ ,ΒΛΕΠΕ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ).
ΚΑΜΜΕΝΟ: ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ;
ΛΑΟΣ;...........!!!!!!!
ΜΑΝΟ; ΣΥΓΝΩΜΗ,ΤΖΙΜΕΡΟ;
ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΕΙΝΑΙ Χ.Α.
ΚΑΙ ΑΝ ΣΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΒΓΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ,ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗ ΛΕΞΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ.
Υ. Γ. ΕΑΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ(ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ,ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ) ΗΤΑΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ Χ.Α. ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ,ΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ;

Αρματιστής 15 Ιουνίου 2012 στις 10:58:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητέ Βελισάριε καλησπέρα

Και ασφαλώς γνωρίζω τη κυριαρχούσα άποψη στο ΣΥΡΙΖΑ για κάθε τι που αναφέρεται στο έθνος. Ειλικρινά όμως δεν μπορώ να βλέπω ότι πίσω από κάθε άρνηση του έθνους υπάρχει και ένας προδότης. Ας μη ξεχνάμε ότι μεγάλες προδοσίες έγιναν από φανατικούς "εθνικιστές - πατριώτες". Για κάποιους οι λέξεις πατρίδα, λαός, δημοκρατία, κοινωνία, κοινωνικός ιστός, ελεύθερος πολίτης, που όλες τους αποτελούν υπάλληλες έννοιες ενός ελεύθερου έθνους, μπορεί να έχουν την ίδια σημαντική αξία, που για άλλους έχει η ιδέα του έθνους. Και ασφαλώς Βελισάριε δεν νομίζω ότι μπορείς σε πεινασμένους, άνεργους και ανθρώπους δίχως μέλλον να μιλήσεις εύκολα για έθνος, πατρίδα, εθνική άμυνα κλπ. Σε μια πολιτεία που έχει διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός δεν μπορείς να ζητάς θυσίες για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας. Αν το κάνεις τα βουνά της Ελλάδας θα γεμίσουν και πάλι από δεκάδες χιλιάδες λιποτάχτες, όπως και κατά τη Μικρασιατική εκστρατεία.

Καλό είναι να μη παίζουμε με τις λέξεις. Όταν μιλάμε για εθνική κυριαρχία, μιλάμε για τη κρατική κυριαρχία. Εννοούμε το κυριαρχικό δικαίωμα ενός ελεύθερου λαού και της βουλής που εκλέγει, καθώς και της κυβέρνησης του, να καθορίζουν κυριαρχικά τη τύχη, τις υποθέσεις και την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της χώρας του. Δηλαδή του "εθνικού κράτους". Ή όπως δήλωσε ο «εθνομηδενιστής» Γιάννης Μήλιος απόψε στο δελτίο του ΜΕΓΚΑ, «φυσικά θα ακυρώσουμε τα μνημόνια προκειμένου η εσωτερική πολιτική να περάσει στα χέρια της Ελληνικής κυβέρνησης»… και να απαντά στον «εθνοπατριώτη» Χατζηδάκη (αυτόν που έστειλε 350 πιλότους της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ στην ΥΠΑ για να πιλοτάρουν 3 αεροπλάνα, με μισθούς βεβαίως ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ), ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά προσηλωμένος στην Ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας και στο ευρώ.

Αγαπητέ Βελισάριε. Το νόμισμα δεν είναι φετίχ. Ούτε η δραχμή ήταν ένα κακό νόμισμα. Η δραχμή είχε προβλήματα εξ αιτίας των πολιτικών παροχών, σπατάλης και διαφθοράς που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις μετά το 1980, αλλά κακό νόμισμα δεν ήταν όταν υπήρχε χρηστή διαχείριση. Η Ελλάδα από παραγωγική χώρα επί δραχμής, με το ευρώ οδηγήθηκε στο καταναλωτισμό και στη νέκρωση της παραγωγής. Από πλεονασματική χώρα σε γεωργικά προϊόντα κατάντησε ελλειμματική. Εισάγουμε για να φάμε. Το τουριστικό μας προϊόν είναι ακριβό και παρέμεινε εκεί που ήταν και το 2002. Και δυστυχώς, αυτά είναι αποτελέσματα του ευρώ και του χαμηλότοκου δανεισμού. Τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα εκτελέστηκαν με δραχμές. Τα περισσότερα μέσα της ΠΑ που ακόμη πετάνε, αγοραστήκαν με δραχμές. Όλες οι μικρές και μεγάλες μονάδες του ΠΝ που προστατεύουν σήμερα τις Ελληνικές θάλασσες, αγοράστηκαν με δραχμές. Τι και πόσα αγοράσαμε με ευρώ τα τελευταία 10 χρόνια; Σχεδόν τίποτε. Και αυτά που αγοράσαμε ή δεν τα έχουμε παραλάβει, ή παρουσιάζουν προβλήματα.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Αρματιστής 15 Ιουνίου 2012 στις 11:03:00 μ.μ. EEST  

ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Η Ελληνική οικονομία στηρίζεται κατά 80% στην εσωτερική αγορά, η οποία με το ευρώ δεν πρόκειται να πάρει με τίποτε μπροστά. Ποτέ δεν πρόκειται να παραγάγουμε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, τουλάχιστο σε μεγάλες ποσότητες, προκειμένου να κερδίζουμε από την εξαγωγή τους. Δεν πρόκειται να γίνουμε Γερμανία. Άλλωστε και η Γερμανία μας χρειάζεται μόνο για τη δημιουργία «οικονομικών ζωνών», όπου θα παράγονται Γερμανικά προϊόντα με χαμηλό εργατικό κόστος, κάτω από ανύπαρκτες εργασιακές σχέσεις και σε συνθήκες φορολογικών παραδείσων. Τη ΘΡΑΚΗ, έχουν επιλέξει για τη δημιουργία τους. Οι γερμανοί επέλεξαν. Αμφιβάλω αν σε αυτές θα εργάζονται Έλληνες, ή Τούρκοι Βούλγαροι κλπ. Το βέβαιο είναι ότι θα εργάζονται κολίγοι. Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε; Την επιστροφή της νέο-φεουδαρχίας από τη πίσω πόρτα;

Με τη δραχμούλα δεν είδαμε καμιά Τουρκική μπότα σε Ελληνικό νησί, αλλά με το ευρώ γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση των ΕΔ, ειδικά σήμερα και τι κινδύνους διατρέχουμε. Μια νέα Ε-Τ κρίση, ή ένα θερμό επεισόδιο μας λείπει για δέσει η κατάσταση και για να διαπιστώσουμε για μια άλλη φορά το έλλειμμα ασφάλειας, στο οποίο βεβαίως έχουμε οδηγηθεί από την άφρονα πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Και την ευθύνη, ασφαλώς και δεν την έχει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τελικά καταδικάζουμε κάποιους με βάση τις δηλώσεις τους όταν ήταν κόμμα ακτιβισμού και η πρόταση είναι να εμπιστευθούμε αυτούς που ευθύνονται για το σημερινό χάλι. Συχώραμε, αλλά εγώ αυτό το χαρακτηρίζω σχιζοφρενικό και δεν θα πάρω.

Νομίζω ότι το παράδειγμα με το Νοταρά, είναι άστοχο. Ο Νοταράς και οι ανθενωτικοί, εξέφραζαν με τα μέτρα τα σημερινά, την «εθνικοπατριωτική» μερίδα, που είχε συνείδηση όλων των δεινών που είχε βιώσει η αυτοκρατορία και ειδικά η Βασιλεύουσα από τους Δυτικούς, από τη μέρα που ο Αλέξιος Α’ Κομνηνός παραχώρησε εμπορικά προνόμια στις Ιταλικές πόλεις, μέχρι την άλωση το 1204, αλλά και στη συνέχεια. Ο Νοταράς σε καμιά περίπτωση δεν ήταν προδότης. Συμμετείχε ενεργά στην άμυνα και στο τέλος αυτός και τα παιδιά του οδηγήθηκαν στο δήμιο του Μωάμεθ. Και θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά Οδυσσέα, αν σήμερα θα υπήρχε Ελληνική γλώσσα και εθνική συνείδηση, αν η Ορθόδοξη εκκλησία υποτασσόταν στο Πάπα. Το γνωρίζεις καλά. Ο Ελληνισμός της Μεγάλης Ελλάδας και της Σικελίας εξαφανίστηκε, αφού οι τοπικές εκκλησίες υποτάχθηκαν στη Ρώμη. Μόνο μια μικρή ανάμνηση έχει απομείνει σε κάποια λίγα χωριά της νότιας Ιταλίας όπου οι παλιοί μιλούν τα γκρεκάνικά και σήμερα οι νέοι μαθαίνουν τα νέα Ελληνικά. Όπως και να το κάνουμε, η ορθόδοξη εκκλησία, έστω και κάτω από το ζυγό, έστω και κάτω από τα προβλήματα που δημιουργούσε η υπαλληλική της σχέση με την Οθωμανική αυτοκρατορία, αποτέλεσε τη προστατευτική αγκαλιά για το γένος, εντός της οποίας τη διατηρήθηκε η γλώσσα, η πάτρια θρησκεία, οι παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα, η ιστορία. Η ανεξάρτητη από το παπικό εναγκαλισμό ορθόδοξη εκκλησία, αυτή που υποστήριζε ο Νοταράς, αποτέλεσε τη μήτρα εντός της οποίας αναπτύχθηκε ο νεώτερος Ελληνισμός. Ο Μέγας Δούκας Νοταράς, που διατηρούσε στενές εμπορικές σχέσεις με τους δυτικούς, προτιμούσε από τα δουκάτα και τους ιππότες του ποντίφικα της Ρώμης, τα άσπρα των Οθωμανών. Έδινε με το δικό του τρόπο απάντηση στο δίλημμα «ευρώ ή δραχμή». Κάπως έτσι.

Αρματιστής 16 Ιουνίου 2012 στις 12:32:00 π.μ. EEST  

@ Ανώνυμος 15 Ιουνίου 2012 10:34:00 μ.μ.
Φίλε μου. Δυστυχώς για σένα, αλλά εγώ δεν μπαίνω σε καλούπια και δεν δέχομαι να προσδιορίζομαι από κομματικές ταμπέλες. Δεν θεωρώ τα κόμματα κάτι σαν ποδοσφαιρική ομάδα στην οποία πρέπει να οφείλω πίστη και αφοσίωση. Δεν θεωρώ τη ΝΔ κόμμα «εθνοπατριωτικό» και το ΣΥΡΙΖΑ κόμμα «εθνομηδενιστικό». Είμαι αρκετά ώριμος για να κρίνω και από τα προγράμματα και από τις πράξεις. Και βεβαίως και γίνεται να δηλώνεις πατριώτης και να διαπράττεις τη μεγαλύτερη προδοσία. Γνωρίζεις τίποτε για Τσολάκογλου, Λογοθετόπουλο, Ράλη, Τάγματα Ασφαλείας κλπ; Γνωρίζεις κάτι για τη προδοσία της Κύπρου; Φαντάζομαι να γνωρίζεις ότι υπάρχουν πολλοί που κάτω από το μανδύα του πατριωτισμού, κρύβουν την συνεργασία τους με ξένες υπηρεσίες. Και ο Ιωάννης Μεταξάς που το κόμμα σου λατρεύει, έγραφε σχετικά στο ημερολόγιό του στις 30/6/1921: «Όσον σκέπτομαι τόσον βλέπω ότι υπό τον μανδύαν Βυζαντινών ηρώων κρύπτομεν μπράβους της Αγγλίας». Ελπίζω να καταλαβαίνεις… Τα μεγαλύτερα εγκλήματα και προδοσίες εναντίον του έθνους και της πατρίδας, διαπράχθηκαν εν ονόματι του έθνους από «πομπώδεις εθνοπατριώτες». Αν δεν έχεις φάει πολύ τρέξιμο, αν δεν πέρασαν απαρατήρητα τα παραπτώματα σου, αν δεν την κοπάναγες σε βάρος των άλλων, αν δεν έπαιρνες άδειες με παρέμβαση τρίτου, αν δεν ήσουν καλά εκπαιδευμένος και αν δεν έχεις υπηρετήσει στον Έβρο, δεν με είχες διοικητή σου.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 16 Ιουνίου 2012 στις 1:08:00 π.μ. EEST  

@ Αρματιστής
Τζάμπα μιλάμε. Το σενάριο "Βαϊμάρης" που περιέγραψα παραπάνω θα υλοποιηθεί ούτως ή άλλως. Και ο ΣΥΡΙΖΑ να εκλεγεί θα τον χτυπήσουν μέσα κι έξω αλύπητα. Εδώ τον Καραμανλή τον νεώτερο τον παρακολουθούσαν, τον απειλούσαν του έκαψαν τη χώρα, του έκαψαν την πρωτεύουσα (αλλά φταίγαν οι αναρχικοί... σαν το Ράιχσταγκ) και τελικά όλοι χαρούμενοι ψήφισαν Γιωργάκη και ΔΝΤ. Αν πάλι ο Σαμαράς, ο δικός τους άνθρωπος αποτύχει τόσο το καλύτερο. Υπάρχει η Ντόρα, ακόμα πιο σίγουρη λύση. και τέλος τέλος μπορούν οι ίδιοι οι Γερμανοί να αναλάβουν τη διακυβέρνηση με εργολαβία της ΧΑ.

Ως συνήθως όταν μας κυβερνάνε πίθηκοι (ΧΑ) οι γείτονες κόβουν και κανένα κομμάτι μας. Φιλική τιμή το Καστελόριζο, χωρίς έκπτωση καμιά Σάμο. Αν πάνε κατά Έβρο...άσε καλύτερα, δε θέλω ούτε να το σκέφτομαι. Μετά ξανά μανά μεταπολίτευση. Καταθέσεις στεφάνων στους "ήρωες" που "έδωσαν τη ζωή τους" (= κρέας για τα κανόνια), πύρινοι λόγοι χωρίς αντίκρυσμα, καμιά χιλιάδα αγνοούμενοι να λιώνουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κάπου στη Δυτική Μικρά Ασία. Ποιος θα τους θυμάται; Οι μαϊμούδες ξανά στο κλουβί, κάποιος εθνοσωτήρας θα εκλεγεί μετά βαϊων και κλάδων και η ζωή θα συνεχιστεί όπως πριν. Με δραχμή φυσικά. Όπως ακριβώς στη μεταπολίτευση

Δε σώζεται ο τόπος. Οι προσπάθειες αποδόμησης και κατάργησης της εθνικής ταυτότητας που προμοτάρονται τόσο από μέτριους στην κατάρτιση αλλά άριστους στις δημόσιες σχέσεις καθηγητές (πχ η περίπτωση Ρεπούση ή Δραγώνα από τα αριστερά - τι αριστερά δηλαδή, όλοι πνευματικά παιδιά εκλεκτών του Σημίτη είναι) αλλά και από αριστοκρατικούς κύκλους της δεξιάς που προσκυνούν τις αγορές ως θεό (δείτε λχ τη στάση του Sky) τείνουν να κυριαρχήσουν. Ανάμεσα στον τυφλό εθνικισμό και στον τυφλό αντεθνισμό δεν υπάρχει αξιόλογη ενδιάμεση λύση. Λείπει ένα προοδευτικό πατριωτικό κόμμα όπως ήταν λ.χ η Ένωση Κέντρου, με όλα τα προβλήματά της. Είμαι σίγουρος οτι πολλοί εδώ μέσα, ειδικά εδώ, θα έμπαιναν στον πειρασμό να κάνουν μια ιδεολογική αβαρία αν έβλεπαν ένα τέτοιο κόμμα. Εγω πάντως θα του έδινα μια δυο ευκαιρίες. Αρκεί να μην το κάρφωνε κανείς στην Αλέκα.

Pro από Συμβασιλεύουσα 16 Ιουνίου 2012 στις 1:37:00 π.μ. EEST  

Ναι ρε φιλε Αρματιστη . Ο Τσιπρας ειναι ο Μωαμεθ . Κυριολεκτικα και μεταφορικα . Ο Σαμαρας δεν ειναι ομως ο Παπας . Ειναι απλα ενας μετριος Ελληνας ηγετης . Αν στις επομενες εκλογες ψηφιζουν 3 εκατομμυρια Μουσουλμανοι νεοι ψηφοφοροι και αν εν τω μεταξυ λογω ελειψης καυσιμων και ανταλακτικων με την αλλαγη του νομισματος κατα την διαρκεια της τριετιας που θα χρειαστει για να ξαναδημιουργηθει Εθνικη οικονομια παραγωγης υποκυψει η Ελλας στην Τουρκια και δορυφοροποιηθει , τι θα μας εχει μεινει απο αξιοπρεπεια; Δεν μπορεις να καταλαβεις οτι τα επιχειρηματα σου αυτοαναιρουνται; Θα αναθεσουμε την αποστολη της προστασιας του Εθνους στον δηλωμενο ορκισμενο εχθρο του;

Φτάνει 16 Ιουνίου 2012 στις 1:40:00 π.μ. EEST  

@Αρματιστή
Από ό,τι κατάλαβα από τα σεντόνια που έγραψες ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική του πολιτική, "στρογγυλεύοντας" τους όποιους εθνολογικούς ή εθνικούς ακρωτηριασμούς επιφέρει το υπόλοιπο πρόγραμμά του.

Σε τρεις (3) μήνες λοιπόν όταν θα διαπιστώστε ότι οι του ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνον για καφενειακή συζήτηση της πλάκας και για τίποτε άλλο και οι της ΝΔ είναι μόνον για να αρπάζουν θέσεις, υψηλούς μισθούς και μίζες θα χτυπάτε το κεφάλι σας που δεν ψηφίσατε ΧΑ, αλλά τότε θα'ναι αργά...

Καταλάβετέ το.

Οι νταβατζήδες προσπαθούν να χτίσουν το νέο δικομματικό δίπολο.

Ο μόνος τρόπος να το σπάσει ο λαός είναι βάζοντας σφήνα ένα κόμμα "πιτ μπουλ", μη εύκολα ελεγχόμενο δίπλα τους.

Και εαν φοβάστε μην νεκραναστηθεί ο Χίτλερ, ο Χίμλερ και ο Ες, μην φοβάστε, δεν "κόβει" σε τόσο πολύ κόσμο να ψηφίσει ΧΑ, γιατί εαν του έκοβε δεν θα είχαμε φτάσει στο σημείο που έχουμε φτάσει σήμερα...

Ανώνυμος 16 Ιουνίου 2012 στις 1:51:00 π.μ. EEST  

@Αρματιστής
Δεν θεωρείς το ΣΥΡΙΖΑ κόμμα «εθνομηδενιστικό»; Δηλαδή τί άλλο πρέπει να κάνει για να το θεωρήσεις; Αυτά που γράφει το εν κρυπτώ νομίζω είναι αρκετά, και υπάρχουν χιλιάδες άλλα. Θυμήσου μόνο τί έλεγε για το ΣΥΡΙΖΑ ο αείμνηστος διδάσκαλος και ακραιφνής πατριώτης Νεοκλής Σαρρής. Το ότι κάποιοι «εθνοπατριώτες» όπως τους αποκαλείς πρόδωσαν, σημαίνει ότι όλοι όσοι μιλούν για Έθνος και Πατρίδα είναι εκ των προτέρων προδότες για σένα και πατριώτες μόνο όσοι δεν μιλούν για αυτά (ή και τα υβρίζουν);
Έχω φάει πολύ τρέξιμο (όπως οι περισσότεροι ΤΘ). Δεν είχα κάνει παραπτώματα (ούτε μία μέρα κράτηση). Ποτέ δεν αδίκησα συνάδελφό μου. Ποτέ δεν χρησιμοποίησα τρίτους για άδεια ή για οτιδήποτε άλλο, ακόμα και όταν πέθανε η μητέρα μου ενώ ήμουν εν υπηρεσία, πήγα ο ίδιος στον Διοικητή μου (αυτή είναι η μόνη μη κανονική άδεια που ζήτησα). Ήμουν καλά εκπαιδευμένος γιατί πρόσεχα τί έλεγαν οι ανώτεροί μου. Υπηρέτησα (και) στον Έβρο.
Καληνύχτα (πιθανέ) Κύριε Διοικητά

Ανώνυμος 16 Ιουνίου 2012 στις 2:14:00 π.μ. EEST  

Αγαπητέ Αρματιστή,

Συγχώρησέ μου την εντύπωση που σχηματίζω. Μπορεί να είναι και λάθος. Αλλά νομίζω ότι προσπαθείς να κοροϊδέψεις τον εαυτό σου.
Μου λες ότι ξέρεις την άποψη το ΣΥΡΙΖΑ για το έθνος. Αλλά "πίσω από κάθε άρνηση του έθνους δε βρίσκεται ένας προδότης". Προφανώς και όχι. Πώς να προδώσεις κάτι που ποτέ δεν ασπάστηκες; Θα είναι ο Μηλιός "προδότης του έθνους"; Πώς να προδώσεις κάτι που ποτέ δεν ασπάστηκες; Ποιος παίζει με τις λέξεις;

Λες ότι δε μπορείς "σε πεινασμένους, άνεργους και ανθρώπους δίχως μέλλον να μιλήσεις εύκολα για έθνος, πατρίδα, εθνική άμυνα ". Οι άνεργοι και οι πεινασμένοι που πίστευαν στο έθνος πριν, εξ ίσου πιστεύουν και τώρα. Δεν είναι αυτοί το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι αυτοί που ποτέ δεν πίστεψαν στο έθνος, που χορτάτοι ήταν πριν, και που χορτάτοι θα παραμείνουν και μετά, ο Μηλιός που ψωμίζεται από το ΕΘΝΙΚΟ Μετσόβειο Πολυτεχνείο για να βρίζει το Έθνος (και, πίστεψέ με, δε θα πεινάσει κι όταν θα το ξεπουλήσει) κι η Δούρου που έτρωγε ευχαρίστως από το Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων ενώ κατήγγειλε τους εθνικισμούς. Ούτε κι αυτή θα πεινάσει – μη νοιάζεσαι. Ούτε κι ο Τσίπρας που καταγγέλει την ταξική κοινωνία, και ζει στη Φιλοθέη κι η γυναίκα του να γεννάει σε σουίτα στο Μητέρα. Αυτοί είναι που είναι κατά του έθνους.

Αυτοί όλοι είναι του "εμείς όχι μόνον δε λυπηθήκαμε για την αστικοτσιφλικάδικη ήττα στη Μικρασία, αλλά και την επιδιώξαμε". Κι είναι κι ακόμη πιο εμετικά: "Οι Πόντιοι δικαίως προκάλεσαν την οργή των Τούρκων πατριωτών". Άμα θες να κρύβεσαι από αυτά, δικαίωμά σου.

Λες για τον "εθνομηδενιστή Μηλιό". Κατ' αρχάς, δεν καταλαβαίνω γιατί βάζεις το "εθνομηδενιστής" σε εισαγωγικά. Για να δείξεις ότι είναι άδικος ή υπερβολικός χαρακτηρισμός; Αφού ο ίδιος το δηλώνει ευθέως κι απερίφραστα. Γιατί παριστάνεις ότι δεν το καταλαβαίνεις;

Λες και για τον "εθνοπατριώτη" Χατζηδάκη. Εδώ, χτυπάς διάνα. Φυσικά κι ο Χατζηδάκης είναι κι αυτός εθνομηδενιστής. Όλη η νεοφιλελεύθερη πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ είναι – εξ ίσου με τον Συνασπισμό. Προφανώς, δεν το δηλώνουν τόσο ευθέως. Εδώ, ακριβώς, έγκειται η ουσία της αναμέτρησης, και αυτής που διεξάγεται από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, και που για μας παίρνει δραματική τροπή τώρα.

Είναι η πίεση στα μικρά έθνη να απεμπολήσουν τον πολιτικό τους χαρακτήρα, και να γίνουν χυλός στις ορέξεις των μεγάλων εθνών. Δεν είναι κανένας αγώνας του διεθνισμού ενάντια στον εθνικισμό. Η διαμάχη δεν αφορά τα μεγάλα ιστορικά έθνη, γεμάτα αυτοπεποίθηση και ιστορικό εκτόπισμα. Δεν αφορά τις ΗΠΑ, δεν αφορά την Κίνα, δεν αφορά τη Ρωσία, δεν αφορά τη Βραζιλία, δεν αφορά φυσικά τη Γερμανία. Με όλη την ευρωπαϊκή φανφάρα, οι Γερμανοί ενεργούν σαν ένα σκληρό εθνικό κράτος, που δεν αφήνει κανέναν να ακουμπήσει την οικονομική του εθνική κυριαρχία. Το ερώτημα αφορά μικρά και – πλαδαρά, δυστυχώς, πλέον – έθνη σαν το δικό μας. Κι η επίθεση που δέχονται είναι διμέτωπη: από τη "διεθνιστική" αριστερά και από τη "διεθνιστική", τη νεοφιλελεύθερη δεξιά. Αλλά, ούτε η αριστερά είναι συλλήβδην "διεθνιστική" ούτε, κατά μείζονα λόγο, η δεξιά είναι "νεοφιλελεύθερη".

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

Ανώνυμος 16 Ιουνίου 2012 στις 2:15:00 π.μ. EEST  

Τότε; Γιατί να προτιμήσουμε τον εθνομηδενιστή Χατζηδάκη από τον εθνομηδενιστή Μηλιό; Γιατί ο εθνομηδενιστής Χατζηδάκης ανήκει σε έναν πολιτικό χώρο που από ένστικτο κι από παράδοση είναι πατριωτικός, και στον οποίο αναγκάζεται να κρύβει τις απόψεις του, και να τις λέει με μισόλογα. Και στον οποίον, για την ώρα, κυριαρχούν οι τάσεις που δεν έχουν μπερδευτεί ως προς το που οφείλουν την πίστη τους. Και στον οποίον, αν ο Χατζηδάκης έγραφε το αντίστοιχο άρθρο με του Μηλιού, θα αποπέμπονταν σε 60 λεπτά. Ενώ, ο Μηλιός, δεν έχει τέτοια προβλήματα: οι Πακιστανοί λαθρομετανάστες είναι τα αδέλφια του – εκεί οφείλει την πολιτική του πίστη.

Δεν έχω την παραμικρή εκτίμηση για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας: "συντηρητικό κόμμα", πριν από μερικές ημέρες εξέδωσε πρόγραμμα για την αμυντική πολιτική που άξιζε λιγότερο από το χαρτί στο οποίο εκτυπώθηκε. Ξεκίνησα να γράφω σχόλιο, και σταμάτησα από απελπισία, εκνευρισμό κι απόγνωση. Αλλά εκεί επικρατεί, ακόμη το ένστικτο πως αυτό είναι κάτι που πρέπει να διαφυλαχθεί. Ανάμεσα στην μεγάλη πιθανότητα κι αυτοί να τα (ξανα)θαλασσώσουν, και στη διακηρυγμένη πρόθεση άλλων να τα διαλύσουν, δεν θεωρώ ότι έχω μεγάλο δίλημμα.

Μιλάς και για τη δραχμή – σε αντιδιαστολή με το ευρώ: Μια χαρά (κουτσά-στραβά) τα πηγαίναμε με τη δραχμή, χάλια με το ευρώ – προς τι η ταραχή για την ενδεχόμενη επιστροφή; Ε, και πάλι παραπειστικά το θέτεις το ερώτημα, αγαπητέ Αρματιστή.

Τυγχάνει να ήμουν από τους λίγους εκείνους που λίγο πριν το '90 αντιμετώπιζα την προσχώρηση στην ΟΝΕ με εξαιρετικά μεγάλη δυσπιστία. Όχι γιατί είχα ιδίαν αντίληψη περί των οικονομικών, και μάλιστα τόσο σύνθετων, αλλά γιατί τρεις οικονομολόγοι που εκτιμούσα – σε αντίθεση με τους τηλεοπτικούς αστέρες – υποστήριζαν ότι το εγχείρημα είναι ανόητο, καταστροφικό και θνησιγενές. Για να είμαι απολύτως ειλικρινής, τους θεωρούσα λίγο υπερβολικούς, αλλά τους έπαιρνα στα σοβαρά. Απεδείχθη ότι είχαν δίκιο. Οι ίδιοι τώρα, λένε ότι η επιστροφή στη δραχμή ΤΩΡΑ, θα είναι καταστροφική. Γιατί η επιστροφή στη δραχμή δεν είναι σαν να μην είχαμε ποτέ το ευρώ σαν νόμισμα: η μετάβαση είναι που θα είναι καταστροφική. Ακόμη κι ο ίδιος ο βασικός εισηγητής της σκληρής διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, ο Βαρουφάκης, λέει ότι η έξοδος από το ευρώ τώρα θα είναι καταστροφική.

Κι αν "μακροπρόθεσμα" είναι επωφελής; "Μακροπρόθεσμα είμαστε όλοι νεκροί" απάντησε ο Κέυνς όταν του έθεσαν ένα τέτοιο ερώτημα.
(Παρεμπιπτόντως, ο ένας από τους τρεις οικονομολόγους που απελπισμένα προειδοποιούσε ότι το ευρώ είναι κακή ιδέα ήταν ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, στον Οικονομικό Ταχυδρόμο. Ο "ευρωπαϊστής" Λαμπράκης έκλεισε τον Οικονομικό, για να μη του πρήζει τα συκώτια ο ΧΛ. Ήταν τρομολάγνος.)

Τέλος, δυο λόγια για το παράδειγμα του Νοταρά. Όχι, δεν ήταν άστοχο. Καθόλου. Δυστυχώς.

Δεν είπα ότι ο Νοταράς ήταν προδότης. Κάθε άλλο. Αυτό ακριβώς ήταν το πρόβλημα. Ήταν ειλικρινής κι ένθερμος πατριώτης, που σε καιρούς χαλεπούς, έχοντας μόνον κακές επιλογές κορόιδεψε τον εαυτό του. Λίγο που μπερδεύτηκε από τους Σούφι και την προπαγάνδα τους για τα κοινά ισλαμισμού και χριστιανισμού, λίγο που μισούσε τους Λατίνους, λίγο που φιλοδοξούσε ότι μπορούσε να "διαχειριστεί" Βαζιβουζούκους, επιδίωξε να έρθει σε συμφωνία με τον Μωάμεθ. "Επωφελή" για το έθνος. Τα όρια των ψευδαισθήσεών του τα ανακάλυψε την επομένη ημέρα της Αλώσεως. Αυτή ήταν η ιστορία του. Δεν ήταν προδοσία, ήταν απλώς τραγωδία.

Ο αληθινός ήρωας της Πόλης ήταν ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος-Δραγάτσης. Που δεν είχε ούτε ψευδαισθήσεις για το τι διακυβεύονταν, ούτε προσωπικές φιλοδοξίες. Που δε δίστασε να υποστεί τις κατάρες και τις ύβρεις των αντιπάλων του προκειμένου να φέρει ενισχύσεις από τη Δύση, για να αντέξει λίγο ακόμη η Βασιλεύουσα – ελπίζοντας. Χωρίς ψευδαισθήσεις ούτε και για τους Λατίνους, φυσικά.

Και που όταν έχασε, δεν κορόιδεψε τον εαυτό του. Ζήτησε Χριστιανό να του πάρει το κεφάλι, κι όχι Μουσουλμάνο για να κλείσει συμφωνία.

Ανώνυμος 16 Ιουνίου 2012 στις 2:39:00 π.μ. EEST  

@Φτωχός και μόνος Κάου - Μπόυ

Αν δικαίωσε την ανθενωτική παράταξη η Ιστορία;

Ξέρεις καλά ότι η απάντηση είναι σύνθετη.

Θα μπορούσα απλοϊκά να σου απαντήσω, όπως ο σχολιαστής παραπάνω, ότι στην Κέρκυρα μια χαρά ελληνικά μιλάνε και χριστιανοί ορθόδοξοι είναι, και δε μπερδεύτηκαν ποτέ ως προς το έθνος στο οποίο ανήκουν.

Κι επίσης, ότι όποιος περπατήσει σε δρόμο ευρωπαϊκής πρωτεύουσας δε μπορεί να μην κατανοήσεί ότι εξ αιτίας της τουρκοκρατίας το έθνος μας έχει χάσει μια ολόκληρη ιστορική περίοδο της ανθρωπότητας: όταν τα ευρωπαϊκά έθνη εκτοξεύονταν από τους Μέσους Χρόνους στους νεώτερους, τα ελληνικά χωριά προσπαθούσαν να είναι όσο πιο κρυμμένα γίνεται, για να μην τα βρίσκουν οι τσοχανταραίοι.

Μπορείς να μου αντιτείνεις αυτό που έγραψες παραπάνω, και το οποίο δεν αγνοώ. Εσύ μπορείς να απαντήσεις στο ερώτημα που έθεσες;

Όμως, το Λουκά Νοταρά η Ιστορία, όπως πρόλαβε να τη δει για λίγες ώρες μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης, σίγουρα δεν τον δικαίωσε. Άλλα περίμενε, κι άλλα είδε.

enkripto 16 Ιουνίου 2012 στις 9:35:00 π.μ. EEST  

Εξαιρετικός όπως πάντα ο Βελισάριος, προσυπογράφω

Αρματιστής 16 Ιουνίου 2012 στις 11:04:00 π.μ. EEST  

@ Pro από Συμβασιλεύουσα

Τρία πουλάκια κάθονταν στου διάκου το ταμπούρι ...

Αρματιστής 16 Ιουνίου 2012 στις 11:12:00 π.μ. EEST  

@ Φτάνει

Συμφωνώ μαζί σου! Οι μόνοι πατριώτες είναι αυτοί που ψηφίζουν ΧΑ! Ζήτω τα πτι μπουλ. Και μην αργήσετε στη μετατροπή της Μακρονήσου σε Άουσβιτσ.

Xmale 16 Ιουνίου 2012 στις 11:17:00 π.μ. EEST  

Ο Βελισάριος έγραψε:
"Ανάμεσα στην μεγάλη πιθανότητα κι αυτοί να τα (ξανα)θαλασσώσουν, και στη διακηρυγμένη πρόθεση άλλων να τα διαλύσουν, δεν θεωρώ ότι έχω μεγάλο δίλημμα."
Δυστυχώς αυτή είναι η σκέψη πολλών συμπολιτών μας που θα πάνε αύριο να ψηφίσουν ΝΔ.

Αυτό είναι και το βασικό επιχείρημα της ίδιας της ΝΔ. Ψηφίστε εμάς ως τη λιγότερο κακή λύση. Αν τυχόν ψηφίσετε τους άλλους (ΣΥΡΙΖΑ) ή ακόμα και όποιον άλλον εκτός από εμάς, γεγονός που ενδεχομένως να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο να βγει το πρώτο κόμμα και να κερδίσει +50 βουλευτικές έδρες, που παρεμπιπτόντως ο δικός μας ο Παυλόπουλος είχε τη φαεινή ιδέα του εκλογικού νόμου, θα έρθει η καταστροφή.

Άρα για να μην έρθει η καταστροφή έχετε μία και μόνο επιλογή, να ψηφίσετε εμάς τη ΝΔ!

Όπως όμως γράφει ο ίδιος ο Βελισάριος, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, βεβαιότητα κατά την άποψή μου, να τα θαλασσώσουν ΞΑΝΑ.

Από πού προκύπτει η μεγάλη πιθανότητα, βεβαιότητα κατ' άλλους;
Μα από τη μελέτη των πράξεων και των παραλείψεων της ΝΔ όταν ήταν κυβέρνηση. Από την ιστορία δηλαδή.
Και δεν αναφέρομαι στη ιστορία 600 χρόνων πριν, αλλά στη σύγχρονη ιστορία, των τελευταίων 10 χρόνων.

Δυστυχώς Βελισάριε και όσοι υποστηρίζετε τη θέση ΝΔ ή καταστροφή, λαός που ξεχνά την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει.

Μπαίνετε δε στο δίλημμα ΝΔ ή καταστροφή (βλ. ΣΥΡΙΖΑ) μη σκεπτόμενοι το τι θα γινόταν αν όντως ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαινε πρώτο κόμμα αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα δεν είχε τη δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αν δηλαδή ψηφίζατε κάποιο άλλο κόμμα εκτός ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, κόμμα που θα ήταν αναγκαίο στην μελλοντική κυβέρνηση και θα έλεγχε είτε το ΣΥΡΙΖΑ είτε τη ΝΔ σε μια αριστερή ή δεξιά αντίστοιχα κυβέρνηση.

Βάλτε κάτω τα νούμερα από τις δημοσκοπήσεις και δείτε ότι τα κουκιά δεν βγαίνουν και ο ΣΥΡΙΖΑ ως 1ο κόμμα, ακόμα και με τη ΔΗΜΑΡ δεν φτιάχνουν κυβέρνηση.

Αντιθέτως είναι πιθανή μια κυβέρνηση της 2ης ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, τους ΑΝ.ΕΛ. και τη Δημουργία Ξανά.

Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι είναι προτιμότερο να μοιραστούν οι ψήφοι παρά να συγκεντρωθούν σε δύο κόμματα.

Πάντως, αν υποστήριζα τον ΣΥΡΙΖΑ θα ψήφιζα τη ΝΔ!!!
Μπορεί να ακούγεται παράδοξο αλλά η λογική είναι ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα αντέξει πάνω από 6 μήνες.
Συνεπώς, αν η ΝΔ σχηματίσει κυβέρνηση αυτή δεν θα έχει διάρκεια ζωής και στις επόμενες εκλογές θα δικαιωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ θα έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ.

Συμφωνώ, όλοι αύριο να ψηφίσουμε τη ΝΔ!!! ;)

Ν.Μ.Π. 16 Ιουνίου 2012 στις 11:50:00 π.μ. EEST  

Συμφωνώ με τον Βελισαριο και προσυπογραφω.

Ν.Μ.Π.

NF 16 Ιουνίου 2012 στις 12:39:00 μ.μ. EEST  

Η Χρυση Αυγη ντροπιαζει την παραταξη των Εθνικιστων, στην οποια εγω ανηκω.

Δυστυχως ομως κερδισαν πολυ κοσμο, διοτι προστατευουν τον κοσμο απο τις ορδες των αλλοδαπων στις κατεχομενες συνοικιες της Αθηνας.
Διαβασατε το αρθρο της Αλεξιας Κουλουρη στη Figaro;

Προτεινω το κομμα των στρατιωτικων (Συνδεσμος Εθνικης Ενοτητας) ή τον Πανο Καμμενο.Βεβαια ο Πανος δε λεει ολη την πικρη αληθεια: Η Ελλαδα πρεπει να χρεωκοπησει, να βγει εν αναγγη και απο το ευρω, και να εφαρμοσει απο μονη της τις φιλελευθερες οικονομικες προτασεις του ΔΝΤ, που στην μεγαλη πλειοψηφια τους ειναι πολυ σωστες, ωστε να ορθοποδησει.
Προσωπικα θα ψηφισω τον Πανο Καμμενο, και ελπιζω να πραξει τα ορθα.

Αν και ξερουμε ολοι οτι η λυση δε θα προελθει απο τα κομματα, αλλα απο εναν νεο Ν. Ζορμπα (1909) η ενα νεο Ν.Πλαστηρα (1922). Ο νοων νοειτω!

Alexandros 16 Ιουνίου 2012 στις 12:53:00 μ.μ. EEST  

Οι απόψεις που εκφράζονται είναι όλες πολύ ενδιαφέρουσες, όλοι έχουμε τις ίδιες ανησυχίες και όλοι προσπαθούμε να συμβιβαστούμε με αυτά που εκφράζουν τα κόμματα ώστε να βρούμε ποιο θα ψηφίσουμε. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει όμως αυτή τη στιγμή είναι πως οι εναλλακτικές λύσεις στον παραδοσιακό δικομματισμό είναι και οι δυο πολύ ακραίες και οι οποιες έχοντας πάρει το ίδιο σλόγκαν, ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, προσπαθούν από την πίσω πόρτα να μας επιβάλλουν και την υπόλοιπη ιδεολογία τους, συμφωνούν πάντως σε δυο πως πρέπει αφενός να καταγγείλουμε μονομερώς το μνημόνιο και κατά δεύτερο να πάψουμε την συνεργασία με το Israel.
Επειδή κινδυνεύω να φανώ υπέρμαχος των Ισραηλινών κάποιες φορες, μάλιστα είναι μερικοί φίλοι μου που όταν μιλάνε, μου λένε μα εσύ υποστηρίζεις το Israel? Εγώ τους απαντώ υποστηρίζω ο,τι npmizw πως είναι συμφέρον για μας ας συνεργαστούμε και με Αρειανούς am είναι προς το συμφέρον μας.

Αυτά που προσπαθούν να περάσουν όμως από πίσω είναι μακράν χειρότερα του "μημονιου", το οποιο έχουμε χρυσή ευκαιρία να το ξεφορτωθούμε ως έχει και να αντικαταστήσουμε την συμφωνία αυτή με μια αξιοπρεπέστατη συμφωνία ώστε να μας δοθεί η ευκαιρία να αλλάξουμε, γιατί οποιος νομίζει ότι δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τίποτα άλλο παρα μονο να διώξουμε τους μετανάστες η παρα μονο να νομιμοποιήσουμε τους μετανάστες, να συλλάβουμε τους υπάρχοντες κομπιναδόρους και στη συνεχεια να πορευτούμε ανενόχλητοι με το υπάρχον σύστημα και να το κάνουμε ακόμα πιο κρατικοδίαιτο, "πλανανται" πλάνην οικτρά. Οποιος επίσης νομίζει πως η επιστροφή στη δραχμή, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον ήταν διαφορετικά πριν δυο χρονια που συζητιόταν ως επιλογή, θα έχει ως συνέπεια λίγο πιο επώδυνη κατάσταση, αλλα για λιγότερο χρόνο, οποιος νομίζει ότι στο ΝΑΤΟ η σε οποιαδήποτε συμμαχία, οι σύμμαχοι είναι υποχρεωμένοι να "σουπαρεχουν" στήριξη για πάντα χωρίς εσύ να ανακατεύεσαι πουθενά πλανώνται επίσης πλάνην οικτρά.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ρισκάρουμε ούτε να εφαρμόσουμε ένα "ετηνικοσοκιαλιστικο" ρατσιστικό σύστημα, αλλα ούτε και να βρεθούμε με 2-3 εκατομμύρια νέους ψηφοφόρους, οι οποιοι μετά βεβαιότητας θα ελέγχονται από την Τουρκικη Πρεσβεία, αφού η Τουρκικη πρεσβεία και η Τουρκικη Κυβέρνηση είναι ο καταφανέστατος λαθρέμπορος, ο οποιος βρίσκει καταφύγιο στους "έρμους" μετανάστες, σκεφτείτε τι κάνουν τα κόμματα στη θράκη για 50000 ψήφους και αν είναι και τόσοι και αναλογιστείτε τι θα έκαναν για λίγα εκατομμύρια κουκιά! Από την άλλη αναλογιστείτε τις συνέπειες ενός "ετηνικοσοκιαλιστικου" συστήματος τόσο εντός όσο και εκτος Ελλάδος!

Εγώ έχω να πω πως η ζωή δεν είναι μαύρη η άσπρη όπως τη βλέπουμε κατά κόρον στην Ελλάδα, είναι ως επί το πλείστον Γκρίζα και το Γκρι είναι ωραίο χρωματάκι δεν είναι άσχημο!

Σήμερα λοιπόν διάβασα πως ο Κύριος Λυγερός εξέφρασε την άποψη για συντακτική εθνοσυνέλευση, κάτι για το οποιο συζητούσαμε με τον Αχέροντα πριν λίγες μέρες για την ακρίβεια, είναι καλο που αυτή η ιδέα μπαίνει σιγά σιγά και στο μυαλό σοβαρών αναλυτών, οι οποιοι όλο και κάπου εισακούονται έτσι ώστε να αλλάξει η πολιτική ζωή της χώρας. Η Κρίση δεν είναι οικονομική είναι πολιτική, παίρναμε μια πολύ βαθιά πολιτική κρίση και αυτό φαίνεται από το ότι κανεις δεν συμφωνεί με το κόμμα που θα πάει να ψηφίσει σε όλες τις ΒΑΣΙΚΕΣ αρχές του κόμματος αυτού, δεν είναι λεπτομέρειες, είναι βασικές αρχές!

Ανώνυμος 16 Ιουνίου 2012 στις 1:03:00 μ.μ. EEST  

@Xmale

Προτείνεις, αν καταλαβαίνω καλά, να ψηφίσουμε μικρά κόμματα για να ελέγχουν τα μεγάλα.

Με άλλα λόγια, να ψηφίσουμε ώστε να ελέγχει η...Ρεπούση τον Μηλιό (αυτή που της ήρθε κατούρημα την ώρα που αποδίδονταν τιμή στη Γενοκτονία των Ποντίων), ή ο Καμμένος να επιβλέπει τον Σαμαρά.

Εσύ, δηλαδή, θεωρείς τον Καμμένο σοβαρό άνθρωπο, και θα του αποδώσεις κι ελεγκτικό ρόλο;

Alexandros 16 Ιουνίου 2012 στις 1:41:00 μ.μ. EEST  

Armatisth υπέπεσες στο τραγικό λάθος του εμφυλιου, έφερες ως επιχειρήματα τους Γερμανοτσολιάδες, μα αυτό το παραμύθι μάλλον πρέπει να τελειώσει, γιατί οι απόγονοι των δημιουργών των γερμανοτσολιάδων κυβέρνησαν με αριστερόστροφο μανδύα η με τον μανδύα των φεντεραλιστών και υπήραχαν και στα δυο μεγάλα κόμματα, ωστόσο εγώ επιμένω, δεν με ενδιαφέρει τι έκαναν οι Πατεράδες τους με ενδιαφέρει τι έκαναν αυτοί, όπως δεν με ενδιαφέρει τι έκανε ο Παπανδρέου ο Ανδρέας η ο Κωσταντίνος ο Καραμανλής αλλα τι έκαναν ο Γιος και ο ανηψιός, αλλα τέλος πάντων αυτό που θέλω να πω είναι πως η αριστερά κατηγορεί την Δεξιά για καπηλεία της πατρίδος, όπως και η ίδια καπηλεύεται την ιστορία της εθνικής αντίστασης, ουσιαστικά όμως το θέμα είναι πως έχουμε δημιουργήσει από μονοι μας ένα πρόβλημα που δεν υπάρχει για να χωριζόμαστε σε δεξιούς και αριστερούς και να πλακωνόμαστε, υπάρχουν δεξιοί και αριστεροί πατριώτες και υπάρχουν και οι Φεντεραλιστές με τους διεθνιστές, οι οποιοι βάζουν τους πρώτους να πλακώνονται.
Επίσης οι παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα δεν είναι μερικές χιλιάδες, είναι δυστυχώς πολλοί περισσότεροι και δεν έχουν όλοι χρώμα μαυριδερό ούτε είναι Αλβανοί, έχει γεμίσει ο τόπος από Αλγερινούς, Μαροκινούς, Λιβύους, Αφγανούς και τους γνωστούς Πακιστανούς, Μπαγκλαντεσιανούς και λοιπούς, οι οποιοι στην πλειοψηφία τους δεν αμφιβάλλω στο ότι θέλουν να βρούν ένα καλύτερο μέλλον και μακριά από την Ελλάδα κιόλας, ωστόσο αφενός οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης μπορεί να οδηγήσουν τον καθένα μας στην παρανομία, αφετέρου παρα πολλοί από αυτούς είναι και ήταν και στην πατρίδα τους εγκληματίες, οι οποιοι εδώ έχουν βρει τον Παράδεισο τους, θα εκπλαγείτε με ιστορίες που μπορώ να σας διηγηθώ, εγώ έχω σοκαριστεί και με αυτά που έχω ακούσει από αδελφικό μου φίλο εντός αστυνομίας αλλα και με αυτά που έχει τύχει να δω εγώ ο ίδιος, μιλάμε για εγκληματικές οργανώσεις, οι οποιες λυμαίνονται το κέντρο της Αθηνας αλλα και εμφανώς οργανώνουν τις ληστείες στην επαρχία, το ότι μέσα σε αυτές θα συμμετέχουν και Έλληνες είναι εκ των ουκ άνευ φαντάζομαι, άλλωστε οι συλλήψεις που γίνονται κατά καιρούς, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Alexandros 16 Ιουνίου 2012 στις 1:41:00 μ.μ. EEST  

Αυτά τα προβλήματα λοιπόν δεν πρόκειται να λυθούν αν δοθούν χαρτιά παραμονής, ούτε θα λυθεί και το πρόβλημα της παράνομης εργασίας, οποιος τα λέει αυτά παίζει και με την νοημοσύνη μας και με τα νεύρα μας, πόσους Έλληνες γνωρίζετε που είναι θύματα των εργοδοτών τους δουλεύοντας ανασφάλιστοι? Εγώ αρκετούς πάντως.

Αυτά τα πράγματα λύνονται μονο με σοβαρές πολιτικές και με αληθινή βούληση. Τα δυο τελευταία χρονια ζω σε μια χωρα, που κατά τη γνώμη μου πρέπει να είναι πρότυπο στο μεταναστευτικό ζήτημα αλλα και στην χάραξη εθνικής πολιτικής, μπορεί να έχουν και αυτοί τα προβλήματα τους , αλλα σε αυτά τα ζητήματα δείχνουν να κερδίζουν και τον πόλεμο. Στην Αγγλία λοιπόν, παρότι οι μετανάστες είναι τεράστιος αριθμός, δεν υπάρχει ούτε ένας που να μην είναι ανένταχτος, όλοι δουλεύουν, μα όλοι, δεν μπορεί κανένας να ζήσει στη χωρα αν δεν πάρει αριθμό εθνικής ασφάλισης και όταν λέμε δεν μπορεί να ζήσει του το καθιστούν αδύνατο. Υπάρχουν μετανάστες, γιατί κι εγώ παρότι βλέπω τον εαυτό μου ως φιλοξενούμενο, σαν ορισμός μετανάστης είμαι, σε όλες είδη εργασίας, όπως όμως υπάρχουν και Άγγλοι σε όλες τα είδη εργασίας,
όλοι είναι καλοδεχούμενοι εφόσον έχουν να προσφέρουν κάτι στη χωρα, οι άλλοι δεν μπορούν να μείνουν. Η αστυνομία δρα σε αλλα πρότυπα, οι καθημερινοί αστυνομικοί δεν έχουν όπλα, ωστόσο είναι άρτια εξοπλισμένοι αλλα και εκπαιδευμένοι και τα φαινόμενα καταστολής είναι σπανια, ενώ αυτές οι αστυνομικές δυνάμεις που είναι υπεύθυνες για την καταστολή έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό. Πολλοί λένε ότι είναι σαν Big Brother, γιατί η αλήθεια είναι ότι έχει παντού κάμερες, παρότι κατανοώ την ανησυχία περί ύπαρξης τόσων καμερών, εγώ προσωπικά νιώθω πολύ ασφαλής λόγω της ύπαρξης τους και γνωρίζοντας τον τρόπο που δουλεύουν, θα μπορούσαν δυνητικά και από ένα αυταρχικό σύστημα να χρησιμοποιηθούν και με αρνητικό τρόπο, ωστόσο σε ένα δημοκρατικό σύστημα κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους και είναι πολύ αποτελεσματικές ειδικά σε πολλές περιοχές που θεωρούνταν κακόφημες.
Βεβαίως προβλήματα υπάρχουν πάντα, ωστόσο δεν μπορώ να συγκρίνω την κατάσταση στην Αγγλία ούτε με την κατάσταση στην Ελλάδα, ούτε με την κατάσταση στη Γαλλία, που είναι σαν την Ελλάδα, ούτε με την Κατάσταση στην Ισπανία που είναι επίσης σαν την Ελλάδα. Επίσης, έτυχε να περάσω και από το Brixton από όπου είχε ξεκινήσει η εξέγερση πέρυσι το καλοκαίρι με μεικτή παρέα Άγγλων και άλλων και οι Άγγλοι έλεγαν για αυτοί την περιοχή με φόβο και δέος και μόλις φτάσαμε επιτέλους, σκέφτηκα πως αν ζούσαν στην Αθηνα θα έφευγαν με τα πόδια, ενώ ένας Βραζιλιάνος που ήταν μαζί μας τους κορόιδευε για μερικές μέρες......Υπάρχουν και χειρότερα αναμφισβήτητα!

Θέλω να πω πως υπάρχουν λύσεις για όλα τα θέματα, αυτό που λένε πως η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, μπορεί να έχει γίνει cliche αυτό τον καιρό, αλλα είναι αλήθεια, και οι λύσεις αυτές δεν χρέη

Φτάνει 16 Ιουνίου 2012 στις 3:16:00 μ.μ. EEST  

@NF
Στη ζωή πρέπει να διαλέγεις το εφικτό και το ρεαλιστικό.

Αυτοί τη στιγμή υπάρχουν οι εθνικιστές και οι εθνικιστές της φαντασίωσης του καναπέ και του πληκτρολογίου. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο.

Διαλέγεις και παίρνεις.

@Αρματιστή
Εσύ βλέπω διάλεξες να γίνει ξερονήσι όλη η χώρα.

Ή μάλλον η μισή, γιατί από τα Τέμπη και πάνω θα είναι σλαβο-τουρκο-βουλγαρική.

Pro από Συμβασιλεύουσα 16 Ιουνίου 2012 στις 3:40:00 μ.μ. EEST  

@Αρματιστη
ακριβως αυτο ηθελα να σου γραψω , αλλα θεωρησα λαθος να σε ειρωνευτω . Ευχαριστω για την διευκολυνση λοιπον .

" Τρια πουλακια καθονταν στου διακου το ταμπουρι και το'να ονειρευοτανε μασωντας καναβουρι πως Τουρκοι δεν υπηρχανε , ραγιαδες δεν πονουσαν και οτι τα Μ48 στα συνεφα πετουσαν "

Αντε γεια και καληνυχτα .

Ανώνυμος 16 Ιουνίου 2012 στις 4:42:00 μ.μ. EEST  

@belisarius21

Τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, να αλλάξουν ριζικά στο εσωτερικό τους, να απεμπλακούν από τις εξαρτήσεις τους κι αυτό δεν θα γίνει όσο πέφτουμε στη παγίδα του δικομματισμού. Το πολιτικό μας σύστημα θα αλλάξει σελίδα όταν θα σταματήσουν τα κόμματα να απολαμβάνουν την ασυλία των 30% ενώ δεν το αξίζουν. Στις προηγούμενες εκλογές δεν έλαβαν το μήνυμα, και πηγαίνοντας στις επόμενες αντί να προσαρμοστούν στην λαϊκή εντολή όπου δεν έδωσε σε κανένα κόμμα πάνω από 20% κατέφυγαν στο διχασμό, στην τρομολαγνεία και σε άκρατο λαϊκισμό φωνάζοντας τα πρόβατα να γυρίσουν στο μαντρί, γιατί το μαντρί καταρρέει. Όπου μαντρί δεν είναι η χώρα αλλά ο κομματικός διαπλεκόμενος μηχανισμός, ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ κόπτονταν για την πατρίδα μας, είδαμε πολύ καλά τι έκαναν τόσες δεκαετίες.

«Παράνοια είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και να περιμένεις να έχεις διαφορετικά αποτελέσματα»
Albet Eintsein

Γ.

Αρματιστής 16 Ιουνίου 2012 στις 5:44:00 μ.μ. EEST  

@ belisarius21

Φίλε Βελισάριε καλησπέρα. Όπως έγραψα και χθες, η πατρίδα μας διαθέτει ήλιο, γαλάζιο ουρανό και μια μαγεύτρα θάλασσα. Και αυτά πιστεύω ότι κανένας δεν μπορεί να μου τα κλέψει. Εδώ οφείλεται και το αργοπορημένο της απάντησης.

Κάποιοι με κατηγόρησαν για σεντόνια, αλλά θέτει τόσα πολλά ζητήματα και το δικό σου «σεντόνι», που μάλλον και πάλι θα ακούσω τα σχετικά.

Το Ελληνικό έθνος φίλοι μου δεν κινδυνεύει από κανένα Μήλιο και καμιά Ρεπούση, όσο ανατρεπτικές και αν είναι οι θεωρίες τους, όσο και αν αυτές μας ενοχλούν. Το έθνος μας επιβίωσε κάτω από τις πλέον δύσκολες συνθήκες της Ρωμαιοκρατίας, της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας. Ποτέ δεν χάθηκε. Και πιστεύω ότι το έθνος μας, όσα και αν τύχουν, θα επιβιώσει μέχρι και το απώτερο μέλλον σε πείσμα του κάθε Μήλιου. Επιτρέψτε μου όμως, εγώ να μη τρομοκρατούμαι από τους Μήλιους. Οφείλουμε όμως όλοι να αντιληφθούμε ότι αυτό που διακυβεύεται σήμερα με τα μνημόνια τις δανειακές και τους γκαουλάιτερ, είναι η ύπαρξη της χώρας μας ως κυρίαρχης οντότητας στο διεθνές γίγνεσθαι. Κινδυνεύει το έθνος – κράτος μας. Το εθνικό κράτος μας. Και κατά τη γνώμη μου δεν κινδυνεύει τόσο από τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τις μέχρι σήμερα πράξεις και παραλείψεις (πολλές εκ προθέσεως) των πρώην κομμάτων εξουσίας που μας οδήγησαν στη παρούσα κατάσταση.

Η σημερινή κατάσταση είναι αποκλειστικό επίτευγμα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν μπορεί να διαγραφεί και σε καμιά περίπτωση εγώ, πάντα μιλώ για τον εαυτό μου, δεν μπορώ να δώσω άφεση αμαρτιών στη ΝΔ (το ΠΑΣΟΚ πάντοτε το είχα γραμμένο) με την ομιχλώδη υπόθεση ότι αυτή θα βγάλει το τόπο από τη κρίση και θα εγγυηθεί την εθνική ασφάλεια. Άλλωστε και εσύ παραδέχεσαι ότι το πρόγραμμα της ΝΔ για την εθνική άμυνα, είναι για τα μπάζα. Και ειλικρινά δεν πιστεύω ότι μπορεί η ΝΔ να λύσει το μεταναστευτικό. Επί της εποχής της γιγαντώθηκε το πρόβλημα. Από ότι φαίνεται Βελισάριε η ΝΔ θα είναι ο νικητής των εκλογών. Εγώ εύχομαι να πετύχει, αλλά εδώ είμαστε και θα δούμε ότι στα δύο κρίσιμα ζητήματα που θίγει το άρθρο, της άμυνας και της λαθρομετανάστευσης, ειδικά στο μεταναστευτικό, θα αποτύχει. Και δεν θα είναι οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ που θα αποτύχει, αλλά η διαπιστωμένη ανικανότητα. Στην άμυνα αν μείνει ο Φράγκος, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σημαντική βελτίωση, λόγω της ικανότητας του ανδρός.

Σε αυτό το σημείο θα τοποθετήσω το ακόλουθο ζήτημα. Πιστεύω ότι η εθνική συνείδηση των Ελλήνων ουδέποτε εξαφανίστηκε για να αναγεννηθεί και πάλι, σύμφωνα με το Βερεμη το 1821. Εγώ πιστεύω ότι η Ελληνική εθνική συνείδηση διατηρήθηκε άσβεστη, έστω για ένα μακρύ διάστημα εν υπνώσει. Οπωσδήποτε όμως λίγο πριν τη Φραγκοκρατία, άρχισε να ξυπνά. Οι Έλληνες παρά πολλές φορές κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, ιδίως όμως κατά τον 18ο αιώνα, ξεσηκώθηκαν αρκετές φορές προκειμένου να αποκτήσουν ανεξάρτητη πατρίδα. Να αποκτήσουν κυρίαρχο κράτος. Και όταν κατά τη διάρκεια του αγώνα της παλιγεννεσίας τους προτάθηκε ηγεμονία φόρου υποτελή στο σουλτάνο, αρνήθηκαν. Δεν ζητούσαν τίποτε λιγότερο από μια ελεύθερη και ανεξάρτητη πατρίδα. Και τη πατρίδα αυτή την απέκτησαν. Και σήμερα εμείς οι φανατικοί «εθνικόφρονες», που υποστηρίζουμε με νύχια και με δόντια τη διαχρονική ύπαρξη του Ελληνικού έθνους, δεν μας ενοχλεί ότι κάποιοι παρέδωσαν τη κυριαρχία. Λυπάμαι αλλά εγώ δεν θα πάρω.

Φίλε Βελισάριε. Γράφεις ότι δεν έχεις καμιά εκτίμηση στη ΝΔ, αλλά η πρόταση είναι να την ψηφίσουμε… Εγώ δεν ψηφίζω το μονόφθαλμο (αφορά εμένα). Και όχι μόνο για το πρόγραμμα. Είναι το όλο. Οι νεοφιλελεύθεροι, οι πορφυρογέννητοι, οι αποτυχημένοι, το ήθος, η μη επαφή με τη πραγματικότητα, ότι δεν έχουν αντιληφθεί ότι έχουν κρίσιμη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. Αλλά και ο αρχηγός. Όλοι θέλουν να τον βάζουν στο απυρόβλητο, αλλά έχει τεράστιες ευθύνες για τη συντριβή του κόμματος, τη ψήφιση των μνημονίων, των δανειακών και τις επιστολές συμμόρφωσης. Μετά τα ακροβατικά, οι διαγραφές, οι επανασυνδέσεις, οι επανακάμψαντες, οι ακραίοι του ΛΑΟΣ κλπ. Αυτά δεν δείχνουν σοβαρό κόμμα … Λυπάμαι πολύ γιατί ήταν το κόμμα που ψηφίζω από το 1974.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Αρματιστής 16 Ιουνίου 2012 στις 5:47:00 μ.μ. EEST  

ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Και ασφαλώς γνωρίζω ότι η επιστροφή στη δραχμή θα έχει σεισμικές συνέπειες στην οικονομία. Διαβάζω το Βαρουφάκη. Θα πρέπει όμως να αναρωτηθούμε αν με την εφαρμογή των μνημονίων θα αποφύγουμε την επιστροφή στη δραχμή. Ή αν το ευρώ θα μακροημερεύσει… Εγώ πιστεύω ότι το πιθανότερο είναι να συμβεί ένα από τα δύο. Όπως βλέπεις κάθε μέρα που περνά, η κατάσταση χειροτερεύει. Που θα πάει; Θα ξυπνήσουμε όταν η ανεργία θα κτυπήσει 30%; Ακόμη θα πρέπει να σκεφτούμε αν η παραμονή μας στο ευρώ συμφέρει… Μπορεί το ευρώ να εκφράζει την Ελληνική οικονομία; Και τι νόμισμα μπορεί να είναι το ευρώ χωρίς πολιτική ένωση; Το να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, δεν αποτελεί λύση.

Για το Νοταρά υπάρχουν πολλές απόψεις. Εμένα δεν με αφορούσε το τι έκανε ή δεν έκανε το πρόσωπο, αλλά το αν η υπαγωγή της ορθοδοξίας στο Πάπα θα ήταν επωφελής για το έθνος. Εγώ πιστεύω ότι δεν θα ήταν. Και αυτό εξέφραζε ο Νοταράς. Απόδειξη ο Ελληνισμός της Μεγάλης Ελλάδας. Χάθηκε. Στα Επτάνησα η ορθόδοξη εκκλησία δεν υπήχθη στο Πάπα. Το οικουμενικό πατριαρχείο ήταν παρών. Βεβαίως υπήρχαν προβλήματα, αλλά το έθνος δεν χάθηκε.

Καμιά απορία για το ποιος ήταν ο αληθινός ήρωας των τελευταίων ωρών της αυτοκρατορίας. Ήταν ο μαρμαρωμένος βασιλιάς. Το έμαθα από την αγράμματη γιαγιά μου πριν πάω στο δημοτικό. Και το έχω ξαναγράψει. Δεν καταγόμαστε από τους παππούδες μας, αλλά έχουμε πατεράδες που έζησαν στη χιλιόχρονη αυτοκρατορία. Και καλά έκανε ο Κωνσταντίνος και αναζητούσε βοήθεια από το πάπα. Αλλά ο Πάπας την υποταγή που ζητούσε την έλαβε, αλλά η βοήθεια δεν ήρθε ποτέ. Ποτέ οι βιγλάτορες στα τείχη της Προποντίδας δεν αντίκρισαν τις γαλέρες της Ρώμης. Πράγμα που σημαίνει ότι για την ασφάλειά σου πρέπει να βασίζεσαι στις δικές σου δυνάμεις. Και η Κωνσταντινούπολή στις τελευταίες ώρες της, μπόρεσε και συγκέντρωσε 5000 μαχητές (μαζί με τους καλόγηρους) σε ένα πληθυσμό 50-70 χιλιάδων κατοίκων. Στη πραγματικότητα η Πόλη είχε χαθεί πολύ πριν το 1453.

Αλλά αναφερόμενος στο Κωνσταντίνο ΙΑ’ Παλαιολόγο Βελισάριε, κατά κάποιο τρόπο αναίρεσες τον εαυτό σου. Ο Κωνσταντίνος αρνήθηκε να συμβιβαστεί με το Μωάμεθ. Αρνήθηκε να παραδώσει τα διάσημα των αυτοκρατόρων της Νέας Ρώμης. Αρνήθηκε να παραδώσει τη κυριαρχία της αυτοκρατορίας. Δεν αποδέχθηκε τις συμβιβαστικές προτάσεις του Μωάμεθ. Ρισκάρισε τα πάντα, την αυτοκρατορία του, τη Πόλη, το αξίωμά του και την ίδια τη ζωή του. Δεν αποδέχθηκε να καταφύγει στο Δεσποτάτο του Μυστρά, ως δήθεν ανεξάρτητος. Και έδωσε τέλος και τη ζωή του γι’ αυτό που πίστευε. Με ποιο δικαίωμα εμείς σήμερα τον επικαλούμαστε, όταν για πολύ λιγότερα εκχωρήσαμε τη κυριαρχία μας;

Συμφωνώ απόλυτα για αυτά που γράφεις για τις πράξεις του ΚΚΕ στη μικρά Ασία. Αλλά ειλικρινά Βελισάριε και με το χέρι στη καρδιά, θέλω να ακούσω μια ειλικρινή τοποθέτηση από σένα, ή ακόμη από τον Οδυσσέα ή τον εν κρυπτώ, που πολύ καλά έχω αντιληφθεί ότι γνωρίζετε ιστορία και να κάνω και μια διάκριση, έχω την εντύπωση ότι ο Οδυσσέας πιθανό να είναι και ιστορικός. Πιστεύεις (τε) ότι η ήττα στη Μ. Ασία οφείλεται στις άθλιες ενέργειες του ΚΚΕ, ή οφείλετε στο ότι η κυβερνώσα αστική τάξη φάνηκε ανίκανη να διαχειριστεί τη μεγάλη αυτή υπόθεση; Προσωπικά εγώ πιστεύω το δεύτερο και ασπάζομαι απόλυτα την άποψη του Ιωάννη Μεταξά, ότι κάτω από τους μανδύες των Βυζαντινών ηρώων που φορούσαν οι κυβερνώντες, εκρύπτοντο μπράβοι της Αγγλίας, ή και πολλά άλλα καθάρματα. Τελικά τη πλήρωσαν τα απλά παιδιά του λαού. Τα παιδιά των αγροτών, των εργατών και αυτών που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα. Τα γεγονότα γνωστά. Ελπίζω να δοθεί η αυκαιρία και να αναδείξω από αυτό το χώρο κάποια. Προχθές διάβαζα την εξιστόρηση ενός στρατιώτη που ανήκε στο 18ο Σύνταγμα, το Σύνταγμα Ζεγκίνη που παραδόθηκε αναίτια στους Τούρκους. Διάβαζα την εξιστόρηση της ζωής του στην αιχμαλωσία και έκλαιγα. Είπα ότι δεν μπορούν να συνέβησαν αυτά. Λυπάμαι, αλλά ο ρόλος του ΚΚε ήταν άθλιος και προδοτικός στη Μ. Ασία, αλλά δεν ήταν αυτός που ευθύνεται για τη καταστροφή.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Αρματιστής 16 Ιουνίου 2012 στις 6:24:00 μ.μ. EEST  

ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Γενικά για τη Μ. Ασία και τη Μικρασιατική εκστρατεία, όποιος ενδιαφέρεται πρέπει να διαβάσει πολύ για να σχηματίσει μια αρκετά σοβαρή άποψη.

Γράφεις ότι ο χώρος της δεξιάς, είναι από ένστικτο και από παράδοση πατριωτικός. Επέτρεψε μου να μη το πολυασπάζομαι. Κάποτε ο χώρος διέθετε ευπατρίδες της πολιτικής. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν τέτοιοι άνδρες σήμερα. Και με κανένα τρόπο σήμερα δεν μπορεί να βρίσκεται ο πατριωτισμός στο Κολωνάκι, τη Κηφισιά, την Εκάλη και τα άλλα ευγενή προάστια. Δεν μπορώ να το φανταστώ. Για μένα ο πατριωτισμός βρίσκεται στον απλό λαό. Και η θητεία στο στρατό, είναι μια απόδειξη του πως αισθάνεται η πλουτοκρατία το πατριωτισμό και το χρέος προς τη πατρίδα. Για να μην αναφερθώ στη κρατούσα άποψη, ή στις δηλώσεις του ναύαρχου Αντωνιάδη, θα προσθέσω τη δική μου εμπειρία. Υπηρέτησα 18 χρόνια σε μονάδες εκστρατείας, κυρίως τον Έβρο και ένα νησί. Ποτέ δεν συνάντησα στις μονάδες που υπηρέτησα, στρατιώτες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι ανήκουν στην ανώτερη τάξη. Παιδιά αγροτών, εργατών, δημοσίων υπαλλήλων, πολιτικών υπαλλήλων, μικροεμπόρων, άνεργων, φτωχών, ήταν οι στρατιώτες που είδα. Πατριωτισμός για μένα πέρα από ένστικτο, είναι βίωμα, πίστη, καθήκον, χρέος.

Βελισάριε γράφεις ότι όλη η νεοφιλελεύθερη πτέρυγα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είναι «εθνομηδενιστική». Εγώ γράφω παραπάνω για νεοφιλελεύθερους, πορφυρογέννητους κλπ. Και τι πρέπει να κάνω εγώ; Ψηφίζοντας ΝΔ πως θα ξεχωρίσω τους νεοφιλελεύθερους; Στους νεοφιλελεύθερους δεν ανήκει και η κυρία Μπακογιάννη; Η εν δυνάμει διάδοχος της ΝΔ σε περίπτωση που το κόμμα χάσει αύριο τις εκλογές; Εγώ γράφτηκα στη ΝΔ για να φύγει αυτή η κυρία και τώρα θα μας κατσικωθεί από τη πίσω πόρτα… Τελικά ο Σαμαράς, έδωσε συγχωροχάρτι στο ΓΑΠ, αποκατέστησε τη Ντόρα και προσέλαβε τους ακραίους του ΛΑΟΣ. Εύγε.

Το Ελληνικό έθνος σε καμιά περίπτωση δεν είναι πλαδαρό έθνος. Δεν το ασπάζομαι. Η εθνική συνείδηση είναι βαθειά ριζωμένη σε πείσμα του κάθε Μήλιου και της κάθε Ρεπούση. Ο πολιτικός κόσμος και το πολικό σύστημα είναι χυλός. Εκεί βρίσκεται ο κίνδυνος. Ειδικά στο παλιό. Τις λέξεις «ἑθνομηδενιστής», «εθνικόφρονας» κλπ τις βάζω σε εισαγωγικά γιατί δεν μου αρέσουν. Δεν πιστεύω στις ταμπέλες Βελισάριε. Οι ταμπέλες διαίρεσαν το λαό μας και πότισαν τη γη με Ελληνικό αίμα. Σε καμια περίπτωση δεν θα ήθελα να δω και πάλι διαιρέσεις και μίση. Αρκετά τα πληρώσαμε. Και ειλικρινά λυπάμαι που για τους οπαδούς της ΧΑ κάποια στιγμή προκαλούμενος χρησιμοποίησα τη λέξη ναζιστής. Τη διαγράφω και αυτοί ας κοιτάξουν να διορθώσουν κάποια στραβά, που προκαλούν αφάνταστα τους πολίτες.

Το μεταναστευτικό κανένας Σαμαράς δεν πρόκειται να το λύσει. Όσο η φτώχεια θα κυριαρχεί, θα έρχονται και λιγότεροι και οι υπάρχοντες θα αποχωρούν οικιοθελώς.

Ανώνυμος 16 Ιουνίου 2012 στις 6:24:00 μ.μ. EEST  

Ζήτησε Χριστιανό να του πάρει το κεφάλι, κι όχι Μουσουλμάνο για να κλείσει συμφωνία

Βελισσάριε τσακίζεις κόκκαλα...

Αρματιστής 16 Ιουνίου 2012 στις 6:37:00 μ.μ. EEST  

Για επίλογο (ελπίζω) η αγωνία θα λήξει σύντομα. Σεπτέμβριο, άντε Οκτώβριο, θα ξέρουμε αν η λύση που επέλεξε ο Ελληνικός λαός ήταν η σωστή.
Δηλαδή:
Αν ο Σαμαράς θα μπορέσει να επαναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο σε μια καλύτερη έκδοση και να αποκαταστήσει κακές για τη κυριαρχία μας προβλέψεις αυτού.
Ή
Αν ο Τσίπρας μπορέσει να αποσύρει διατάξεις του μνημονίου (ας μην είναι η πλήρης απόσυρση) χωρίς να σταματήσει τη χρηματοδότηση και χωρίς να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ.

Τα ανωτέρω δύο είναι τα κυρίαρχα. Οπωσδήποτε ενδιαφέρει να δούμε αν ο Σαμαράς θα διώξει τους λαθρομετανάστες (νομίζω ότι δεν αναφέρεται στους νόμιμους), ή ο Τσίπρας θα φέρει περισσότερους και θα τους δώσει ταξιδιωτικά έγγραφα. Ακόμη θα δούμε τι θα κάνουν οι δύο μονομάχοι, όποιος κερδίσει στα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας και άμυνας, της δημόσιας ασφάλειας και κάποια άλλα που έχουν δεσμευτεί.

Ακόμη ενδιαφέρει να δούμε ποιες ακόμη χώρες θα βρεθούν σε μνημόνιο (καλύτερα Γερμανική κηδεμονία), ή αν θα υπάρχει το ευρώ όπως το γνωρίζουμε.

Εδώ θα είμαστε και σε τρεις μήνες θα έχουμε τροφή για συζήτηση.

Εγώ εύχομαι το καλύτερο για τη πατρίδα μας και τη χώρα μας. Το εθνικό κράτος μας. Το έθνος μας είναι καλά.

Xmale 16 Ιουνίου 2012 στις 6:44:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητέ Βελισάριε, εγώ έκλεισα τις προτάσεις μου λέγοντας να ψηφίσουμε όλοι τη ΝΔ! Αυτό δεν θες κι εσύ;

Ε λοιπόν, όλοι αύριο να ψηφίσουμε τη ΝΔ και σε έξι μήνες τα ξαναλέμε. Αν και πιστεύω ότι πάλι οι ψηφοφόροι της ΝΔ θα βρουν κάτι για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, πάλι θα έχουν ξεχάσει.

Όσο για τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν, έχουμε και λέμε:
_ για αριστερούς -> ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ & ΔΗΜΑΡ
_ για κεντρώους -> ΔΗΜΑΡ & ΔΡΑΣΗ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ
_ για δεξιούς -> ΔΡΑΣΗ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ & ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ & ΛΑΟΣ

Όσοι θέλουν να πάνε στα άκρα επιλέγουν ΚΚΕ οι αριστεροί και ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ οι δεξιοί.
Απλώς, αυτά τα κόμματα είτε γιατί δεν επιθυμούν τα ίδια είτε γιατί δεν τα θέλουν οι υπόλοιποι, δεν θα συμμετέχουν στη μεθαυριανή κυβέρνηση.

Αναφέρθηκα δε, μόνο στα κόμματα που εκπροσωπήθηκαν στην προηγούμενη βουλή ή θεωρείται πιθανό να εκπροσωπηθούν στη νέα.
Εννοείται ότι υπάρχουν και πολλές άλλες εναλλακτικές μικρότερων κομμάτων που κατά πάσα όμως πιθανότατα δεν θα ξεπεράσουν το φράγμα του 3%.

Και κλείνοντας, θα περίμενα Βελισάριε κάποια επιχειρήματα από εσένα και όχι να αναφέρεσαι στη "σοβαρότητα" του ενός και του άλλου. Έχεις δείξει ότι μπορείς και καλύτερα. Κι αυτό δεν είναι ειρωνεία, το πιστεύω αυτό που λέω, είναι προτροπή στο να γίνει ένας πιο εποικοδομητικός διάλογος με αντιπαράθεση επιχειρήματων, όπως μας έχει συνηθίσει το "εν Κρυπτώ" και αρκετοί από τους αναγνώστες του.

Αρματιστής 16 Ιουνίου 2012 στις 6:47:00 μ.μ. EEST  

@ Pro από Συμβασιλεύουσα

Την απάντηση σου για ειρωνεία την εξέλαβα για αυτό και η απάντησή μου. Αν έκανα λάθος εκτίμηση, ζητώ συγνώμη.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 16 Ιουνίου 2012 στις 7:29:00 μ.μ. EEST  

Ο όρος εθνικισμός σημαίνει ως πρώτη και κυρίαρχη σημασία σωβινισμός και εθνορατσισμός. Ο πατριωτισμός ονομάζεται "εθνισμός", έννοια που αποδίδει τον μη χρυσαυγίτικο εθνικισμό. Βέβαια η δεξιά καταγωγή πολλών εδώ τους κάνει να αποφεύγουν τον όρο "εθνισμό" γιατί θυμίζει διεθνισμό και μετά μπορεί τους κολλήσουν τη ρετσινιά του ΣΥΡΙΖΑ (φτου κακά). Καλό είναι όμως, όπως τοποθετήθηκε ο Οδυσσέας, ο Αλέξανδρος, ο Χmale,o Αρματιστής, ο Αχέρων, ο Βελισσάριος, ο HBS και άλλοι γενναίοι(ας μου συγχωρήσουν τη μη ονομαστική αναφορά) να το κάνουμε όλοι.
@belisarius21
Γιατί άραγε στο χώρο τις δεξιάς να υπάρχουν πατριώτες "από ένστικτο και παράδοση" ενω στην αριστερά δεν υπάρχουν; δεν έχει η αριστερά πατριωτισμό; Για να τελειώνουμε με το παραμύθι της δήθεν απάτριδος αριστεράς. Η συζήτηση για το έθνος ξεκίνησε από τον εκλεκτό του Σημίτη Α. Λιάκο, μέντορα των γνωστών κυριων Ρεπούση και Δραγώνα που όρισε το έθνος ως "φαντασιακή κοινότητα" για να λάβει απαντήσεις από τον ίδιο ιδεολογικό χώρο μέσω του Ασδραχά, Βαγενά και άλλων. Οι απόψεις του Λιάκου ελάχιστα θα είχαν προβληθεί καθώς δεν τυγχάνουν ευρύτατης αποδοχής, κάτι που μπορώ να διαπιστώσω από δημόσιες συζητήσεις στο χώρο αυτό. Μεσολάβησαν όμως τα Ρεπουσιανά, όπου αντί για μια ψύχραιμη αντιπαράθεση σε ένα βιβλίο που είχε κάποιες σοβαρές αστοχίες, ήταν από άποψη προθέσεων ύποπτο, αλλά δεν πια και ο ορισμός της τουρκοφιλίας, έγινε ο κακός χαμός από ανθρώπους που ΔΕΝ διαβασαν το βιβλίο (αλλιώς θα είχαν επισημάνει τις υπόλοιπες σημαντικές αστοχίες του) και το έπαιζαν Τουρκοφάγοι. Μόνο από την αριστερά δόθηκαν απαντήσεις. Η αριστοκρατική δεξιά και το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ (ένα σώμα, μια καρδια)σιωπηρά υιοθέτησε τέτοιες θέσεις και ανέθεσε σε Πρετεντέρηδες, Βερέμηδες και ΣΚΑΙ να τις στηρίξουν και με οπτικό υλικό. Η λαϊκή δεξιά συντάχθηκε με άτομα όπως ο Γεωργιάδης, Πλεύρης,Βελόπουλος και αντέδρασε με κραυγές και ρητορεία εμφυλιοπολεμικού επιπέδου. Απάντησε κανείς σε επιστημονικό επίπεδο πέρα από λαϊκισμούς, δημαγωγία και γελοιότητα τύπου Τελεάστυ; Όταν ένας ολόκληρος ιδεολογικός χώρος εκχωρεί την υπεράσπιση των ιδανικών για τα οποία κόπτεται στους παραπάνω ακροδεξιούς, τι μπορούμε να περιμένουμε σε εθνικό επίπεδο από αυτούς; Είναι αυτονόητο λοιπόν οτι η λαϊκή δεξιά θα καταφύγει στη ΧΑ γιατί σε τέτοια και άλλα πολλά θέματα η ΝΔ σφυράει κλεφτικα και οι ΑΝΕΛ δεν κατάφεραν να συγκροτήσουν ακόμη επαρκή και πλήρη πολιτικό λόγο. Αντιλαμβάνομαι οτι για έναν δεξιό δεν πάει το χέρι του να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ αλλά αυτό απέχει αρκετά από το να προσπαθεί να δαιμονοποιήσει τον πολιτικό του αντίπαλο επειδή χρειάζεται να κάνει μια μικρή ιδεολογική παραχώρηση.

Για Νοταρά κλπ επιφυλάσσομαι. Το θέμα ενωτικοί vs ανθενωτικοί στο Βυζάντιο το γνωρίζω αρκετά ωστε να καταλάβω πως μπορείς έχοντας καλές προθέσεις και ορθή γνώση της κατάστασης (ενωτικοί) να αποτύχεις στο αποτέλεσμα αλλά και να μη δικαιωθείς ιστορικά. Ο Αρματιστής κατάλαβε το σκεπτικό μου. Θα επανέλθω όμως σε αυτό το θέμα.

Αρματιστής 16 Ιουνίου 2012 στις 9:53:00 μ.μ. EEST  

@ Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ

Και το βιβλίο της Ρεπούση το ενέκρινε η κυρία Γιαννάκου της ΝΔ.

Ανώνυμος 16 Ιουνίου 2012 στις 10:01:00 μ.μ. EEST  

Φτωχέ και μόνε κάου-μπόυ, μόνο "φτωχός" ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ!!
Το σχόλιο σου στις 16/6 7:29:00 μ. μ. ΕΓΡΑΨΕ!!!
ΕΛΕΟΣ πια με τις προδοσίες των αριστερών, "δεν έχει η αριστερά πατριωτισμό; Για να τελειώνουμε με το παραμύθι της δήθεν απάτριδος αριστεράς", αλλά και για τα λοιπά περί αριστοκρατικής δεξιάς καιεκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ (ένα σώμα, μια καρδια)!!!Αλήθεια, ποιός πρωτοξεκίνησε στην κατοχή την αντίσταση;;; Ο ίδιος ο Μητσοτάκης το παραδέχθηκε, ότι η αριστεροί έκαναν αντίσταση!!! Ποιούς εκτέλεσαν στην Καισαριανή;;; έχει ακούσει ή διαβάσει κανείς για το Μανώλη Λήτινα;;; έφεδρος ανθλγος στην Αλβανία, με τις τάξεις του ΚΚΕ στην αντίσταση, μέχρι τη σύλληψη και την εκτέλεσή του! ποιούς εκτέλεσαν και γιατί στο μπλόκο της Κοκκινιάς;;;ποιούς φυλακισμένους της Ακροναυπλίας παρέδωσαν στους γερμανούς;;;
Δυστυχώς ακόμη και σήμερα γράφονται σχόλια για μιάσματα κομμουνιστές και "καθαρούς" Έλληνες!!! Φτάσαμε στον 21ο αιώνα! ΟΛΟΙ οι λαοί πασχίζουν να ξεχάσουν,ΜΟΝΟ εμείς συντηρούμε φαντάσματα του παρελθόντος και τα "περνάμε" ΔΥΣΤΥΧΩΣ και τα παιδιά μας!!
Όσο για το "σήριαλ" των εκλογών;;
Σάββατο κοντά γιορτή! 'Αντε να τελειωνουμε με αυτη τη φαρσοκωμωδία, γιατί παράγινε το κακό!!

Γιάννης

ΝΕΣΤΩΡ 16 Ιουνίου 2012 στις 11:40:00 μ.μ. EEST  

Πολύ καλή η ανάλυση και συγχαρητήρια σε αυτόν που την έκανε και ενδιαφέρουσες στην συνέχεια όλες οι γνώμες που ακολούθησαν, παρά τις όποιες αντιπαραθέσεις, λογικό είναι και αυτό, Έλληνες είμαστε. Εκείνο το οποίο θα ήθελα και εγώ να καταθέσω σε αυτή την τόσο σοβαρή συζήτηση είναι, ότι η ανάλυση που έγινε από το enkripto και οι απόψεις που ακολούθησαν έγιναν με παράγοντες που αναφέρονται στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό χωρίς να αναφερθούν οι εξωτερικοί παράγοντες. Τι εννοώ με αυτό ? Όπως όλοι γνωρίζουμε το Νεοελληνικό Κράτος από της δημιουργίας του τέθηκε υπό την εποπτεία των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής και οι εγχώριοι εντολοδόχοι τους πολιτικοί δημιούργησαν τα πρώτα κόμματα τα οποία είχαν ξένα ονόματα ( Αγγλικό, Γαλλικό, Ρωσικό ). Στην συνέχεια μας έφεραν την Βασιλεία με τον Όθωνα και τους λοιπούς Βασιλείς κ.ο.κ. Την Δικτατορία του Μεταξά, πολλοί λένε για να πληρώσει η Ελλάδα τα χρέη της. Τον εμφύλιο, που μας έδεσε στην συνέχεια στο άρμα της νέας Μ. Δύναμης( Αμερικής ), που μας παρέδωσε η Αγγλία, μετά την κατάρρευση της από τον Β΄ ΠΠ, πάμε στην δικτατορία της 21ης Απριλίου, στην μεταπολίτευση του Κ. Καραμανλή και τον ερχομό του Α. Παπανδρέου ( ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο Συνδικάτο, έξω οι Βάσεις του Θανάτου και άλλα πολλά που ποτέ δεν έγιναν, έχει κατηγορηθεί ως πράκτορας της CIA, κλπ ), Καραμανλής ο νεώτερος και στην συνέχεια ο ΓΑΠ (λεφτά υπάρχουν, τέρμα οι αγορές πολεμικού Υλικού από Ρωσία και ενεργειακοί αγωγοί ) και φθάσαμε στην λεγόμενη Κυβέρνηση, όπως θέλετε πέστε την Οικουμενική, κλπ ( ποιος την επέβαλλε στα δύο μεγάλα κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ ? ο Σαμαράς έκανε στροφή 360ο, θα μάθουμε ποτέ τι πιέσεις τους ασκήθηκαν ?). Έκανα μια πολύ σύντομη αναδρομή και όπως όλοι γνωρίζεται, μερικοί φίλοι σχολιαστές γνωρίζουν πολύ καλή Ιστορία, Πολιτική Ιστορία, η Ελλάδα υπήρξε και όπως φαίνεται θα υπάρχει ακόμη ΄΄ξένο οικόπεδο΄΄ και το μέλλον της και η πορεία της αποφασίζονται αλλού ερημην της και οι αποφάσεις αυτές εκτελούνται από τους εγχώριους εντολοδόχους τους χωρίς καμία παρέκκλιση. Το παλιό Άλογο ( ΠΑΣΟΚ, ΝΔ ) φαίνεται ότι έχει κουρασθεί, δεν τραβάει πλέον( εννοώ εσωτερικά έχει καεί ), μήπως , εγώ ρωτάω ? , ήλθε η ώρα να αλλάξουμε Άλογο ( ξεκούραστο), ποιο θα μας ΄΄ κάνει την δουλειά μας ΄΄ και θα παρουσιασθεί και ως νέος Λαϊκός Ήρωας ? Τι γνώμη έχετε ? ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΤΣΙΠΡΑΣ ? Οι Αμερικανοί γιατί σιωπούν ? Μας έχουν παραχωρήσει στους Γερμανούς ? ( Που είναι ο Αξιότιμος κ. Β. Μαρκεζίνης να μας δώσει τα φώτα του, γιατί σιωπά ? ) Το σχέδιο με την έλευση του Ανδρέα έχει αλλάξει, δεν μπορεί να εφαρμοσθεί το ίδιο σενάριο, ο ΕΧΘΡΟΣ ( πρέπει πάντα να υπάρχει ένας εχθρός ) είναι η Μαντάμ Μέρκελ, οι κακοί Γερμανοί, οι οποίοι φροντίζουν να ΄΄φτιάξουν΄΄ το προφίλ του νέου Λαϊκού Ήρωα στα μάτια του Λαού, που μάχεται εναντίον των ξένων ( δεν δέχονται να τον συναντήσουν στο Βερολίνο, Παρίσι, δημοσιεύουν παραμονές εκλογών στον Γερμανικό τύπο δημοσιεύματα ΄΄εναντίον του΄΄ Financial Times Deutschland, καλώντας το Ελληνικό Λαό, με τίτλο στα Ελληνικά, να ψηφίσει ΣΑΜΑΡΑ ( δηλαδή καίγοντας στην πράξη τον Σαμαρά εκθέτοντάς τον ως συνεργάτη τους ) και όχι τον ΤΣΙΠΡΑ ( στην πράξη λένε στον Ελληνικό Λαό να τον ψηφίσει ), γνωρίζοντας την Ψυχολογία του ΕΛΛΗΝΑΡΑ και θα είναι και καλυμμένοι για την επόμενη ημέρα, όταν θα αρχίσουν οι μαϊμού διαπραγματεύσεις και ο νέος ΄΄Λαϊκός Ήρωας΄΄ θα πάει στας Ευρώπας να διαπραγματευθεί, θα του έχουν στρώσει το κόκκινο χαλί, αναγνωρίζοντας την απόφαση ΄΄ του Κυρίαρχου ΄΄ Ελληνικού Λαού ! ! ! ). Μια υπόθεση εργασίας έκανα, πιθανώς να μην επαληθευθεί, το εύχομαι. Εγώ σε κάθε περίπτωση υποστηρίζω την άποψη του enkripto και θα ψηφίσω ΝΔ και ΣΑΜΑΡΑ, διότι σε κάθε περίπτωση είναι η καλύτερη Πατριωτική λύση, με όποια μειονεκτήματα υπάρχουν και ιδιαίτερα διότι δεν μπορώ να ανεχθώ όλους αυτούς, τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ που θα αποτελέσουν την νέα nomenclatura και θα ρουφήξουν το αίμα του Ελληνικού Λαού.

Οδυσσέας 17 Ιουνίου 2012 στις 1:52:00 π.μ. EEST  

@ ΝΕΣΤΩΡ: Συμφωνώ απολύτως με την ανάλυση ότι το δημοσίευμα των Financial Times Deutschland ήταν προβοκάτσια με λογική αντίστροφης ψυχολογίας (reverse psychology), για να οδηγηθεί ο ελληνικός λαός από αντίδραση να ψηφίσει Τσίπρα. Το συγκεκριμένο έντυπο εκφράζει εκείνους τους κύκλους του γερμανικού οικονομικού - τραπεζικού κατεστημένου που θέλουν την έξωση της Ελλάδας από το Ευρώ (δες εδώ συνέντευξη με Βαρουφάκη) και ο Τσίπρας θα τους δώσει την αφορμή. Ελπίζω ο κόσμος να το καταλάβει.

@ Αρματιστή:
Επειδή έχω μια ευαισθησία με το βιβλίο της Ρεπούση και νομίζω ότι μάλλον απλουστεύεις λέγοντας ότι "το ενέκρινε η κ. Γιαννάκου της ΝΔ", παραθέτω την πληρη ιστορία του συγκεκριμένου βιβλίου:
- Η ιστορία ξεκινάει το 2001, από το μνημόνιο ΓΑΠ-Τζεμ για την αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων Ελλάδας - Τουρκίας.
- Συνεχίζεται με την ανάθεση της συγγραφής στη Ρεπούση από τον Ευθυμίου ως υπουργό Παιδείας του ΠΑΣΟΚ το Μάιο του 2003. Η ανάθεση αυτή έγινε με χρηματοδότηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Γερμανίας και του ιδρύματος Σόρος, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ιδρύματος CDRSEE, στο οποίο βασικοί χρηματοδότες ήταν το ΥΠΕΞ του ΓΑΠ και διάφοροι "κολλητοί" του.
- Το βιβλίο παραδόθηκε προς χρήση επί υπουργίας Γιαννάκου, η οποία πράγματι το υποστήριξε, αλλά αντιμετώπισε την αντίδραση πολλών στελεχών της ΝΔ (στη συλλογή υπογραφών του Αντίβαρου για την απόσυρση του βιβλίου υπήρχαν βουλευτές της ΝΔ και του ΚΚΕ, πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε ένας εν ενεργεία βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ).
- Στις εκλογές του 2007 η Γιαννάκου μένει εκτός Βουλής (ο μηχανισμός σταυροδοσίας της ΝΔ τη "θάβει") και ο νέος υπουργός Παιδείας Ε. Στυλιανίδης αποσύρει το βιβλίο Ρεπούση.
- Σημειώνω επίσης ότι όταν η Γιαννάκου αργότερα είχε περιπέτεια υγείας, αρνήθηκε νε δεχτεί επίσκεψη του Καραμανλή στο νοσοκομείο, πράγμα που εξηγεί πολλά.
Νομίζω ότι όλη αυτή η εξιστόρηση δείχνει αυτό που έλεγε και ο Βελισσάριος: ότι στη ΝΔ υπάρχει πράγματι και μια εθνομηδενιστική/διεθνιστική τάση, αλλά υπάρχει και πατριωτική τάση, που τότε υπερίσχυσε, όπως υπερίσχυσε και το 2009 με την εκλογή Σαμαρά. Η άλλη τάση περιμένει να πάρει τη ρεβάνς, και αν αύριο ηττηθεί ο Σαμαράς, ξέρουμε καλά ποιος θα τον διαδεχθεί.
Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με αντιπολίτευση Ντόρα - προτιμώ να μεταναστεύσω...

Ανώνυμος 17 Ιουνίου 2012 στις 2:18:00 π.μ. EEST  

Απαράδεκτο γεγονός για ένα πατριωτικό μπλογκ με άποψη να πελαγοδρομεί σε απίθανα σχήματα και να μην υποστηρίζει την Νέα Δημοκρατία από την αρχή. Δείχνετε σαν να μην είχατε αντιληφθεί την κρισιμότητα της καταστάσεως... Μεγάλη ανωριμότητα από μέρους σας και η τωρινή σας στάση δεν σας δικαιολογεί καθόλου... Κρίμα

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 17 Ιουνίου 2012 στις 2:30:00 π.μ. EEST  

Ένα επεξεγηματικό σημείωμα για όσα γράφει ο Οδυσσέας και λίγο πιο πέρα: για το "πρόγραμμα κοινής (βαλκανικής) ιστορίας" που πάει πιο μακρυά από ένα εγχειρίδιο ιστορίας και στη συγγραφή του οποίου συμμετέχουν καθηγητές εκετέρωθεν του πολιτικού φάσματος αλλά με κοινές ...πολτοποιητικές ιδέες:
http://www.ardin.gr/?q=node/537

Ευτυχώς που δεν πέρασαν τα ανάλογα εγχειρίδια. Αν κάποιος ενδιαφέρεται γενικά για την ιστορία και μπορεί να παραβλέψει την διάφανη σκοπιμότητα του έργου (σκοπιμότητα που προβάλλεται απροκάλυπτα κάθε 3-4 σελίδες μέσω ερωτήσεων κατανόησης/ανάπτυξης/κρίσης)είναι πολύ χρήσιμα. Όσοι έχετε χρόνο βρίσκονται εδώ: http://www.cdsee.org/jhp/download_gre.html
Δεν συνιστάται βέβαια για υπερευαίσθητους σε εθνικά ζητήματα.
Εγώ δεν έχω πρόβλημα, είμαι σχεδόν φαλακρός, αλλά όσοι έχετε μαλλί φορέστε καπέλο. Οι στρατιωτικοί κράνος απαραίτητα.

Ανώνυμος 17 Ιουνίου 2012 στις 2:49:00 π.μ. EEST  

@Φτωχός και μόνος Κάου-μπόυ

Η σχέση του κάθε αριστερού με την Πατρίδα είναι προσωπική συνειδησιακή υπόθεση – όπως και για κάθε άλλον άνθρωπο, φυσικά. Αλλά η σχέση της επίσημης, θεσμικής αριστεράς με το έθνος είναι προβληματική, και το γνωρίζεις. Και για «τελειώνεις με το παραμύθι της δήθεν απάτριδος αριστεράς» παραθέτεις εσύ ένα ουρανομήκες παραμύθι: «Η συζήτηση για το έθνος ξεκίνησε από τον εκλεκτό του Σημίτη Α. Λιάκο, μέντορα των γνωστών κυριων Ρεπούση και Δραγώνα που όρισε το έθνος ως "φαντασιακή κοινότητα" για να λάβει απαντήσεις από τον ίδιο ιδεολογικό χώρο μέσω του Ασδραχά, Βαγενά και άλλων.»

Στην ελληνική αριστερά, η συζήτηση για το έθνος άρχισε με την ίδια την ίδρυσή της, με τη σύγκρουση Σκληρού-Μπεναρόγια για τον χαρακτήρα του νεογέννητου σχηματισμού. Επιβλήθηκε ο δεύτερος, κι από τότε η θεσμική αριστερά συμμάχησε με τους Κεμαλικούς και υποστήριξε την «ενιαία και ανεξάρτητη Μακεδονία».

Κάθε αριστερό που αισθάνεται πατριώτης τον τιμώ όσο ακριβώς τιμώ και σέβομαι οποιονδήποτε άλλον πολίτη που αισθάνεται έτσι – ούτε δράμι λιγότερο. Αλλά η σχιζοφρένεια της ελληνικής αριστεράς σε σχέση με το εθνικό ζήτημα δεν είναι κάτι που κρύβεται. Ας το λύσει η αριστερά – και οι αριστεροί – μόνοι τους. Αλλά ας μην απαιτούν από τους άλλους να παριστάνουν ότι δεν βλέπουν τον ελέφαντα στο δωμάτιο.

Ανώνυμος 17 Ιουνίου 2012 στις 2:54:00 π.μ. EEST  

Αγαπητέ Αρματιστή, Καλησπέρα.

Θέτεις πολλά θέματα, όλα ενδιαφέροντα. Από ιστορικά μέχρι πολιτικά, μερικά ευρύτερα από τα τρέχοντα. Έχω τον πειρασμό να απαντήσω σε όλα, αλλά ούτε χρόνος υπάρχει, ούτε θα γινόταν αρθρωμένη και παραγωγική συζήτηση με τόσα μπερδεμένα θέματα να αναπτύσσονται στο πλαίσιο σχολίων. Ούτως ή άλλως, για πολλά από τα θέματα που θίγεις τόσο εσύ όσο και ο Φτωχός και μόνος Καουμπόυ, οι συζητήσεις θα γίνουν στο μέλλον, μερικές απλώς γιατί είναι ενδιαφέρουσες, άλλες γιατί είναι πολιτικά κρίσιμες. Είναι στα σκαριά αρκετά πράγματα.

Για να οικονομήσω την απάντησή μου, γνωρίζοντας ότι οι απαντήσεις που δίνω είναι συνοπτικές θα ξεκινήσω από τα ιστορικά θέματα:

Η αναφορά στον Νοταρά δεν έγινε ως τοποθέτηση στο ιστορικό ζήτημα Ενωτικών-Ανθενωτικών. Τι σχέση θα είχε κάτι τέτοιο με τα τρέχοντα πολιτικά; Η αναφορά έγινε στον Νοταρά για έναν πολύ ειδικότερο λόγο. Γιατί ανήκε σε μία σχετικά μικρή (αλλά όχι και περιθωριακά μικρή) ομάδα ανθρώπων που δεν είχε απλώς Ανθενωτική θέση –δικαιολογημένη καθ’ εαυτή – αλλά, επιπλέον, είχε τη θέση αυτή (και) εξ αιτίας ψευδαισθήσεων σχετικά με τη φύση της Οθωμανικής απειλής. Η ιστορία τον διέψευσε οικτρά.

Αναφέρεσαι και στις ευθύνες για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Προφανώς δεν είναι θέμα μιας παραγράφου για όποιον θέλει να δώσει στοιχειωδώς σοβαρή απάντηση. Αλλά δεν προσπαθώ να αποφύγω το θέμα: Όχι, φυσικά και δεν οφείλεται η Καταστροφή (δηλαδή: το κομβικότερο γεγονός της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας) στο ΚΚΕ. Πως θα μπορούσε να οφείλεται σε μία πολιτική οντότητα που την εποχή εκείνη ήταν της τάξεως των σημερινών αναρχικών; Δεν είναι αυτή η σημασία της στάσης του ΚΚΕ. Η σημασία της στάσης του έγκειται στην ευθεία, απροσχημάτιστη, ανερυθρίαστη, συνειδητή ομολογία της συμμαχίας με τους Κεμαλικούς σφαγείς προκειμένου να εξυπηρετηθεί το «διεθνές προλεταρικό κίνημα» - την ώρα που οι ομοεθνείς τους επί χρόνια σφάζονταν μαζικά.

Κι εν συνεχεία, αναφέρεσαι στις ευθύνες της «κυβερνώσας αστικής τάξης». Ποια ήταν «η κυβερνώσα αστική τάξη» του 1922, φίλε Αρματιστή; Στην Ελλάδα, αστική τάξη στις αρχές του αιώνα υπήρχε αναιμική (σήμερα δεν υπάρχει καθόλου) και αυτή ανήκε, σχεδόν συμπαγώς, στη βενιζελική παράταξη. Οι παρατάξεις είχαν πολύ πιο σύνθετη διάρθρωση από αυτήν που υπαινίσσεσαι. Κορμός της βασιλικής παρατάξεως – που φέρει το συντριπτικά μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης για την Καταστροφή – ήταν τα αγροτικά και μικροαστικά στρώματα της Παλαιάς Ελλάδας. Η ελληνική βασιλική οικογένεια, δόξα τω Θεώ, έχει καταλήξει στα σκουπίδια της Ιστορίας, εκεί που είναι η θέση της. Δυστυχώς ο πρίγκηψ Ανδρέας δεν τουφεκίσθηκε. Αλλά, επειδή αντιλαμβάνομαι το υπονοούμενό της ερωτήσεως, να σου πω και αυτό που θέλεις: πλην του ΚΚΕ – και ως ένα βαθμό του συγγενούς του ΣΥΡΙΖΑ – καμία άλλη σημερινή πολιτική παράταξη δε μπορεί να αντιστοιχηθεί με τις τότε. Η κοινωνική διαστρωμάτωση και η οικονομική συγκρότηση, οι ιδεολογικές ταυτότητες και πολιτικά αιτήματα έχουν μεταμορφωθεί τόσες φορές, τόσο έντονα, και έχουν τόσο αναμιχθεί, που τα ερώτημά σου, νομίζω, δεν έχει νόημα. Αλλά, αυτή είναι μία μεγάλη συζήτηση.

Ανώνυμος 17 Ιουνίου 2012 στις 2:55:00 π.μ. EEST  

Σχετικά με τον «πατριωτισμό του χώρου», που, ενδεχομένως από τη δική μου πλημμελή διατύπωση δημιούργησε λανθασμένη εντύπωση. Η αναφορά από εμένα δε γινόταν σε αντιδιαστολή με το σύνολο των πολιτικών χώρων. Η αναφορά γίνεται, για το σύνολο του κειμένου, στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι οι δύο πρακτικές πολιτικές επιλογές για τις αυριανές εκλογές. Και, σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, η αναφορά επεκτάθηκε, εμμέσως, και στην ιδεολογική και ιστορική του μήτρα, το ΚΚΕ.

Για να είμαι ακριβέστερος, λοιπόν: Η Νέα Δημοκρατία είναι, ασφαλώς, από ένστικτο κι από παράδοση, πατριωτικός χώρος. Χώρος του οποίου οι οπαδοί – ας πούμε, ιστορικά, ένα 40% του εκλογικού σώματος – θεωρούν αυτονόητη την πρωταρχική πίστη στην Πατρίδα, πέραν των όποιων εσωτερικών διαφορών - με όλες τις στρεβλώσεις που προφανώς έχει ένα τόσο ευρύ φαινόμενο. Το ίδιο, άλλωστε ίσχυε και για το άλλο μεγάλο μέχρι πρότινος κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, με ιστορικό ποσοστό ίδιο ή μεγαλύτερο της ΝΔ. Στα κόμματα αυτά η προτεραιότητα του εθνικού συμφέροντος έναντι παντός άλλου ήταν αυτονόητη και απαράβατη αρχή, επικρατέστερη πάσης άλλης πολιτικής, ιδεολογικής ή κοινωνικής ανάλυσης, η πεποίθηση ήταν εδραιωμένη στους πολιτικούς χώρους, και λόγω του ισχυρότατο λαϊκού κύρους της, υποχρεωτικά αποδεκτή από το πολιτικό τους προσωπικό, έστω κι όταν κάτι τέτοιο γινόταν απρόθυμα ή υποκριτικά. Όταν κατά τις αρχές της δεκαετίας του ’90 σε περιοδικό της νεολαίας της ΝΔ δημοσιεύτηκε άρθρο για τον «σφαγέα των λαών Μεγάλέξανδρο» δημιουργήθηκε σκάνδαλο, κι οι υπεύθυνοι υποχρεώθηκαν σε παραίτηση από την κατακραυγή. Στο πολιτικό προσωπικό και των δύο αυτών χώρων κατά τη δεκαετία του ’90 εμφανίστηκαν αντιλήψεις που αμφισβητούσαν την πολιτική πρωτοκαθεδρία του εθνικού κράτους (όπως και την ιστορική και συμβολική πρωτοκαθεδρία του έθνους). Στο ΠΑΣΟΚ του Σημίτη, σε μία σχιζοφρενική κατάσταση, έτειναν να γίνουν επίσημα ανεκτές, αν και όχι αποδεκτές, βασικά γιατί ήταν τελείως ξένες προς τις πεποιθήσεις της βάσης, ενώ στη ΝΔ οι απόψεις αυτές ήταν πολύ λιγότερο ανεκτές.

Κι η Αριστερά; Η ιστορική Αριστερά ζει μέχρι σήμερα τη δική της σχιζοφρένεια. Το ΚΚΕ, από την ιδρυτική του φάση, με τη σύγκρουση της Φεντερασιόν με τους Κωνσταντινουπολίτες, Μικρασιάτες και Ποντίους μαρξιστές κα την επικράτηση των πρώτων, έγινε ένας μηχανισμός που ήταν σταθερά εχθρικός προς το ελληνικό εθνικό κράτος και το ιστορικό ελληνικό έθνος. Η σχιζοφρένειά του έγκειται, φυσικά, στο ότι το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του είναι τόσο πατριώτες όσο είναι και το (μεγαλύτερο μέρος) των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων και δε βλέπουν το ΚΚΕ παρά ως ένα όραμα για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Αλλά ο πολιτικός του μηχανισμός είναι σκληρά εχθρικός προς το έθνος – και μόνον για λόγους πολιτικών ισορροπιών δεν εκφράζεται ευθέως εχθρικά στην πολιτική καθημερινότητα, ανάγκη που εκλείπει στις θεωρητικές αναζητήσεις των στελεχών του. Αλλά, ως γνωστό, στο ΚΚΕ σημασία έχει τι πιστεύουν τα στελέχη.

Και η υπόλοιπη Αριστερά; Η υπόλοιπη Αριστερά είναι μια πολυδιασπασμένη πραγματικότητα που από το ‘70 και μετά, και με κατηγορηματικό τρόπο μετά τα ’90 είναι «αντιεθνι(κιστικ)ή». Το πώς και το γιατί είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία, αλλά όχι της παρούσης. Αλλά αρκεί να διαβάσει κανείς Αυγή για να μην του μένουν πολλές αμφιβολίες. Μπορεί οι ψηφοφόροι που συρρέουν τώρα συγκυριακά να μην το γνωρίζουν ή να παριστάνουν πως δεν το βλέπουν υπό την πίεση της συγκυρίας, αλλά οι ψηφοφόροι δε μπορούν και δεν πρόκειται σύντομα να επηρεάσουν τη φυσιογνωμία του χώρου – και την ενδεχόμενη πολιτική του.

Στο δια ταύτα λοιπόν:
Τα πολιτικά τα έχουμε εξαντλήσει για τις αυριανές εκλογές. Εκθέσαμε τις απόψεις μας και τις διαφωνίες μας. Δε μπορώ παρά να συμφωνήσω ολόψυχα με τις ευχές σου για την πατρίδα μας και τη χώρα μας.

Ανώνυμος 17 Ιουνίου 2012 στις 5:02:00 π.μ. EEST  

Απάντησε κανείς σε επιστημονικό επίπεδο πέρα από λαϊκισμούς, δημαγωγία και γελοιότητα τύπου Τελεάστυ;

Μάλλον δεν παρακολουθούσες τον αείμνηστο νεοκλή Σαρρή

Ανώνυμος 17 Ιουνίου 2012 στις 5:10:00 π.μ. EEST  

αλλά δεν πια και ο ορισμός της τουρκοφιλίας, έγινε ο κακός χαμός από ανθρώπους που ΔΕΝ διαβασαν το βιβλίο (αλλιώς θα είχαν επισημάνει τις υπόλοιπες σημαντικές αστοχίες του

http://www.youtube.musicvideos.com/watch/38qyb0BDB-U.html

Αρματιστής 17 Ιουνίου 2012 στις 9:41:00 π.μ. EEST  

Οδυσσέα
Γνωρίζω την ιστορία του βιβλίου. Πολλά δεινά σε αυτή τη χώρα ξεκίνησαν από τον άθλιο ΓΑΠ, ο οποίος κατά τη γνώμη μου ήταν ένα απόλυτα ανόητο και για αυτό το λόγο εύκολα χειραγωγούμενο άτομο. Το βιβλίο όμως το ενέκρινε η Γιαννάκου, παρά τη κατακραυγή που ξεσηκώθηκε, ειδικά στο συντηρητικό χώρο. Και εδώ φάνηκε για άλλη μια φορά, ότι ο Καραμανλής είχε πολύ αργά αντανακλαστικά και δεν λάμβανε αμέσως τις αποφάσεις που απαιτούνταν για την αποφυγή της φθοράς της ΝΔ. Θέλω να ελπίζω ότι στο προσεχές μέλλον όταν θα επιστρέψει για να αναλάβει την ηγεσία της συντηρητικής παράταξης, θα έχει γίνει σοφότερος.

@ belisarius21
Ασφαλώς και βεβαίως Βελισάριε. Ο χώρος της συντηρητικής παράταξης, είναι κατά βάση χώρος που πιστεύει βαθύτατα στο έθνος, στο εθνικό κράτος και στην εθνική κυριαρχία. Είναι χώρος πατριωτικός. Τα μόνιμα στελέχη των ΕΔ ψηφίζουν κατά πλειοψηφία τη συντηρητική παράταξη. Η ψυχή της συντηρητικής παράταξης κυριαρχείται από τη πίστη στο έθνος και τη πατρίδα. Καμιά αμφιβολία επ’ αυτών. Και απόδειξη το αποτέλεσμα των εκλογών. Η ΝΔ συντρίφτηκε, χωρίς μάλιστα να ασκήσει κυβερνητική εξουσία για να δικαιολογείται η φθορά, εξ αιτίας των αποφάσεων που έλαβε η ηγεσία της στα ζητήματα των μνημονίων και της εθνικής κυριαρχίας. Ο κόσμος της ΝΔ λάκισε σε άλλα κόμματα γιατί το πατριωτικό του ένστικτο δεν του επέτρεπε να αποδεχθεί ότι εκχωρήθηκε η εθνική κυριαρχία. Η ψυχή της συντηρητικής παράταξης ψήφισε ΧΑ, ΑΝΕΛ και κάποιοι ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και πολλοί από αυτούς που παρέμειναν, το έκαναν με βαριά καρδιά. Ή άλλοι απέφυγαν να ψηφίσουν…

Για να γίνει απόλυτα και καθαρά αντιληπτό. Η εθνική κυριαρχία, είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν μπαίνει σε καμιά ζυγαριά και κάτω από καμιά σκοπιμότητα.

Εγώ αυτό το έθεσα με πολλούς τρόπους, αλλά δεν έλαβα απάντηση. Ή μάλλον οι απαντήσεις που έλαβα, ήταν για το ευρώ, την εθνική άμυνα και τη λαθρομετανάστευση. Εγώ πιστεύω ότι το διακύβευμα των σημερινών εκλογών είναι:
«Εθνική κυριαρχία ή υποτέλεια».

Εύχομαι καλή ψήφο και καλή τύχη στη πατρίδα

ΑΧΕΡΩΝ 17 Ιουνίου 2012 στις 10:47:00 π.μ. EEST  

Εθνικὴ Ελλὰδος,γειὰ σου!
Ὰς αφὴσουμε για λὶγο την στυφὴ-ξυνὴ και ὰχαρη πολιτικὴ,και ὰς επιτρὲψουμε στον εαυτὸ μας να σκεφθεὶ με ὸρους αθλητικοὺς:Ελλὰς-Ρωσσὶα 1-0.
Ὸταν αγωνὶζεσαι χωρὶς να ψαρὼνεις μπροστὰ στον ὸγκο ἢ στα ονὸματα,μὲχρι που νικὰς.
Ὲτσι απλὰ...

Ανώνυμος 17 Ιουνίου 2012 στις 12:50:00 μ.μ. EEST  

Το αφιερώνω στον Φτωχό και μόνο καουμπόι

http://www.aplotaria.gr/2012/06/makridakis-istorikes-anakatataxeis/

Alexandros 17 Ιουνίου 2012 στις 2:26:00 μ.μ. EEST  

Οι απόψεις όλων μας έχουν γίνει γνωστες πλέον, το θετικό είναι πως όλοι, διαφωνούμε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, αν συνέβαινε το ίδιο και στην πολιτική ηγεσία της χώρας, δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα οποιος και αν εκλεγόταν. Όπως και να έχει όμως και επειδή, δυστυχώς, οι αναγνώστες του εν κρυπτό δεν αποτελούν την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, για το λόγο αυτό έχουμε και τέτοιους πολιτικούς, εγώ έχω να πω μονο ένα πράγμα, οποιος και αν εκλεγει, οποιος η οποιοι και αν σχηματίσουν κυβέρνηση, ας τους στηρίξουμε όλοι, ας σεβαστούμε τη δημοκρατία και ναι μεν να τους ελέγξουμε, αλλα να τους σταθούμε, συστρατευμένοι, όπως ο καθένας μπορεί, γιατί η πατρίδα μας χρειάζεται όλους και μας χρειάζεται τώρα!

Καλο βολή σε όσους ψηφίσετε!

Θα τα καταφέρουμε ο,τι και αν βγει από την κάλπη, θα τα καταφέρουμε γιατί είμαστε Έλληνες, και αυτό που λέω δεν είναι ρατσιστικό, οποιος γνωρίζει ιστορία ξέρει ότι εμείς δεν ήμασταν ποτε ρατσιστές και ούτε θα γίνουμε και τώρα!

Υστερόγραφο,

Γιατί ούτε ένας πολιτικός δεν έχει δώσει μια απάντηση σε έναν ξένο δημοσιογράφο σαν αυτή που έδωσε ο Santos μετά το match με την Ρωσία?

Αυτός έχει μετάσχει της Ελληνικής παιδείας και ας μην πήγε εδώ σχολειό, έτσι για να ξεχωρίζουμε την εκπαίδευση από την Παιδεία!

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 17 Ιουνίου 2012 στις 2:46:00 μ.μ. EEST  

@ belisarius21

Αν ξεκινάμε να ψάχνουμε μεζούρα πατριωτισμού έχω και εγώ να καταλογίσω πολλά σε κυβερνήσεις "εθνιστών", βενιζελικών και βασιλικών, από την τυχοδιωκτική εκστρατεία της Μ.Ασίας που αντί να κρατήσουν (και να οχυρώσουν) τη Σμύρνη όπως όριζε η συνθήκη των Σεβρών ή έστω να μην φύγουν πέρα από Φιλαδέλφεια, έφτασαν στην Αλμυρά έρημο, εγκατέλειψαν στην τύχη του τον ποντιακό ελληνισμό, διέλυσαν το στράτευμα με πολιτικάντηδες αξιωματικούς πιόνια του Βασιλιά, έμειναν άπρακτοι ένα χρόνο στη γραμμή Κιουτάχεια- Εσκή Σεχίρ-Αφιόν Καραχισάρ, αγνόησαν τις εκκλησεις Παπαναστασίου και τον έσυραν σε δίκη και στο τέλος έψαχναν τρόπους να κλείσουν και το δρόμο στους πρόσφυγες που θα συνέρρεαν αλλόφρονες (όπωες και έγινε). Στο τέλος οι "σύμμαχοί τους" τους άρπαξαν την ανατολική Θράκη για πλάκα και την δώρησαν στον Κεμάλ.

Αλλά βέβαια για όλα αυτά έφταιγαν οι κομμουνιστές, με ποσοστό κάτω του 5% και παράνομοι...αλήθεια, τι έγραφαν οι βασιλικές εφημερίδες πριν το Νοέμβρη του 1920: "Αποικίες θα κάνουμε στη Μ.Ασία;" Οι Βασιλικοί εκλέχτηκαν για να τερματίσουν με όρους κυρίαρχου έναν πόλεμο στον οποίο δεν πίστευαν. Τον συνέχισαν ανόρεχτα και τον τελείωσαν με μια εθνική τραγωδία. Δικάστηκαν οκτώ πιόνια και καταδικάστηκαν τα έξι και το συζητάμε ακόμη. Ο μεγάλος υπεύθυνος τσέπωσε μια καλή αποζημίωση και δραπέτευσε με την στήριξη των Μεγάλων Αφεντικών. Ο πρίγκηπα Ανδρέας που έκανε ο,τι ήθελε με τη μονάδα του και ισχυρίζονταν οτι τους κατοίκους της Σμύρνης "έπρεπε να τους παραδώσουμε στον Κεμάλ" γιατί σημαιοστόλισαν την πόλη του αγίου Ελευθερίου, τη γλύτωσε με εξορία στο Μόντε Κάρλο (όπως λέμε Μακρόνησος, Ακροναυπλία, Παρθένι...)

Ακολουθούν κατοχή και εμφύλιος, αμερικανοκρατία, καρφίτσες και λαμπράκηδες, στρατηγέ ιδού η φρεγάτα σας, η τραγωδία της Κύπρου (Ιωαννίδης αλλά και Καραμανλής). Αυτοί νοιάζονται για το έθνος; καλά τα έλεγε ο Σεφέρης το 1944 για την "κυβέρνηση της Μέσης Ανατολής" που επέστρεφε στα πάτρια χώματα (Το απομεσήμερο ενός φαύλου)
.............................
Φτωχή Πατρίδα, στα μάγουλά σου
μαχαίρια γράφουνε το γολγοθά σου,
μάνα λιοντόκαρδη, μάνα ορφανή,
κοίτα αν αντέχεις τέτοια πομπή:

το ματσαράγκα, το φαταούλα
με μπογαλάκια και με μπαούλα
τη χύτρα που έβραζε κάθε βρωμιά
λες και την άδειασαν όλη μεμιά

σ΄ αυτούς ανάμεσα τους ήπιους λόγους
όπου μας κλεισανε σαν υποτρόφους
ενός αδιάντροπου φρενοβλαβή
που στο βραχνά του παραμιλή.

Δες το σελέμη, δες και το φάντη
πως θυμιατίζουνε τον ιεροφάντη
που ρητορεύεται λειτουργικά
μπρος στα πιστά του μηρυκαστικά.

Μαυραγορίτες από τα Νάφια
της προσφυγιάς μας άθλια σινάφια,
γύφτοι ξετσίπωτοι κι αρπαχτικοί,
λένε, πατρίδα, πως πάνε εκεί

Στα χώματά σου τα λαβωμένα
γιατί μαράζωσαν, τάχα, στα ξένα
και δεν μπορούνε χωρίς εσέ-
οι φαύλοι: τρέχουνε για το λουφέ

Αυτά είναι λοιπόν τα δικά μου "παραμύθια" Βελισσάριε. Και προσυπογράφω τον παραπάνω "διεθνιστή" και "εχθρό του έθνους" Γ. Σεφέρη που ευτυχώς δεν ήταν αριστερός για να του κολλήσετε τη ρετσινιά. Και όσο για Μπεναρόγια, Σκληρό, Λιάκους και δε συμμαζεύεται σου τους χαρίζω να τους προβάλλεις όπου θέλεις και να βγάζεις ότι συμπεράσματα θέλεις. Το αίμα μιλάει πιο ζωντανά από τα λόγια. Μπλόκο Κοκκινιάς, μπλοκο Καισαριανής, μπλόκο στο Δουργούτι, μπλόκο Βύρωνα, μπλοκο Καλλιθέας, μπλόκο στην Καλαμαριά Θεσαλονίκης. Εκτελούσαν οι πατριώτες της Ασφάλειας και των Ταγμάτων τους απάτριδες κομμουνιστές. Αυτά περί πατριωτισμού. Άλλοι το όνομα και άλλοι τη χάρη. Γιατί μεζούρες έχουμε όλοι και πολλών λογιών για την εθνικοφροσύνη. Εγώ πάντως δε σκοπεύω να επιστρέψω στο θέμα αυτό. Θα ξεφύγω πολύ και δεν το θέλω.

Θα με εκπλαγώ θετικά αν δημοσιευτεί.

Ανώνυμος 17 Ιουνίου 2012 στις 8:46:00 μ.μ. EEST  

αυτα περι reverse psychology ειναι αποκυηματα της αρρωστημενης φαντασίας σας, ειμαι Γερμανία σήμερα όλη μέρα τα γερμανικά μμε κάνουν αναφορες στις ελληνικές εκλογές και τάσονται ανοιχτά υπέρ της ΝΔ.
Κριμα που δεν μπορω να ψηφίσω, μονο η Ελλάδα και η Ζιμπαμπουε δεν δινουν την δυνατοτητα στους πολίτες του εξωτερικου να ψηφίσουν.

Ανώνυμος 18 Ιουνίου 2012 στις 10:34:00 π.μ. EEST  

@Φτωχός και μόνος κάου μπόυ 17/6/2012 2:46:00 μ.μ.

Τα ΘΕΡΜΑ ΜΟΥ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ για το παραπάνω σχόλιο, καθώς και τα ΘΕΡΜΑ ΜΟΥ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στους φίλους του "εν κρυπτώ", οι οποίοι με την εν λόγω δημοσίευση αποδεικνύουν στην ΠΡΑΞΗ, ότι δεν κωλύονται να δημοσιεύουν ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΑ, ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ!!

Γιάννης

Οδυσσέας 18 Ιουνίου 2012 στις 2:10:00 μ.μ. EEST  

@ Φτωχό και Μόνο Καουμπόη:
Κατ' αρχήν δεν κατάλαβα γιατί έγραψες ότι θα εκπλαγείς θετικά αν δημοσιευτεί το τελευταίο σου σχόλιο. Το κριτήριό μας στον έλεγχο των σχολίων δεν είναι η συμφωνία ή διαφωνάι τους με τις απόψεις μας, αλλά η σοβαρότητά τους.
Κατά δεύτερον, χρωστώ ένα σχόλιο στο εξής που είχες γράψει: "Ανάμεσα στον τυφλό εθνικισμό και στον τυφλό αντεθνισμό δεν υπάρχει αξιόλογη ενδιάμεση λύση. Λείπει ένα προοδευτικό πατριωτικό κόμμα όπως ήταν λ.χ η Ένωση Κέντρου, με όλα τα προβλήματά της. Είμαι σίγουρος οτι πολλοί εδώ μέσα, ειδικά εδώ, θα έμπαιναν στον πειρασμό να κάνουν μια ιδεολογική αβαρία αν έβλεπαν ένα τέτοιο κόμμα. Εγω πάντως θα του έδινα μια δυο ευκαιρίες. Αρκεί να μην το κάρφωνε κανείς στην Αλέκα".
Αν αποζητάς εσύ ως αριστερός ένα κεντρώο πατριωτικό κόμμα, φαντάσου πόσο το αποζητάει κάποιος που αυτοπροσδιορίζεται ως κεντρώος... Αλλά η γνώμη μου είναι ότι οι θέσεις του Σαμαρά στα εθνικά θέματα είναι αυτό που θα προσδιόριζες ως υγιής "εθνισμός" και όχι "τυφλός εθνικισμός". Και αν ο Σαμαράς καταφέρει να σταθεί κυβερνητικά και να αντιμετωπίσει τα υπόλοιπα θέματα της χώρας (περίπου mission impossible), θα μειωθεί ο ζωτικός χώρος του "τυφλού εθνικισμού".

Ανώνυμος 18 Ιουνίου 2012 στις 2:51:00 μ.μ. EEST  

Σου έγραψα τρία συγκεκριμένα πράγματα, και τα διατύπωσα με ακρίβεια:

Όποιος αριστερός είναι πατριώτης, είναι πατριώτης. Και σε ό,τι με αφορά, τον τιμώ το ίδιο ακριβώς όσο και οποιονδήποτε άλλον πατριώτη, ούτε δράμι λιγότερο. Κι αυτό δεν είναι αφηρημένη διακήρυξη. Αφορά τους συγκεκριμένους ανθρώπους που έχουν συγκεκριμένη ιστορία.

Είπα και ότι η θεσμική πολιτική αριστερά έχει "προβληματική" σχέση με το ελληνικό εθνικό κράτος και το ελληνικό έθνος. Και ότι αυτό ξεκίνησε από την ίδρυσή της, και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.

Κι είπα επίσης ότι ο ισχυρισμός ότι «Η συζήτηση για το έθνος ξεκίνησε από τον εκλεκτό του Σημίτη Α. Λιάκο, μέντορα των γνωστών κυριων Ρεπούση και Δραγώνα που όρισε το έθνος ως "φαντασιακή κοινότητα" για να λάβει απαντήσεις από τον ίδιο ιδεολογικό χώρο μέσω του Ασδραχά, Βαγενά και άλλων.» είναι ουρανομήκες παραμύθι.

Δεν κατάλαβα τι απάντησες σε αυτά τα πράγματα. Ή μάλλον, κατάλαβα. "The Lady doth protest too much, methinks".

Η απάντηση ήταν για τις ευθύνες των Βενιζελικών και των Βασιλικών (συλλήβδην) στη Μικρασιατική Καταστροφή, και Σεφέρης. Απορία ψάλτου, βηξ, δηλαδή. Και κουβέντα για την ταμπακέρα.

«Η συζήτηση για το έθνος ξεκίνησε από τον εκλεκτό του Σημίτη Α. Λιάκο, μέντορα των γνωστών κυριων Ρεπούση και Δραγώνα που όρισε το έθνος ως "φαντασιακή κοινότητα" για να λάβει απαντήσεις από τον ίδιο ιδεολογικό χώρο μέσω του Ασδραχά, Βαγενά και άλλων.» είναι ουρανομήκες παραμύθι. Δεν είναι, Φτωχέ και μόνε Κάου-Μπόυ;

Ρωτάς, παρεμπιπτόντως, ρητορικά, αν έφταιγε το ΚΚΕ για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Όλως τυχαίως, το ίδιο ερώτημα μου είχε θέσει παραπάνω κι ο Αρματιστής. Απάντησα.

Ξέρεις ποια είναι η διαφορά, Φτωχέ και μόνε Κάου-Μπόυ; Ότι εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα να κρίνω την ιστορία και την πολιτική με γνώμονα το εθνικό συμφέρον ( τουλάχιστον όπου υπάρχει θέμα εθνικού συμφέροντος, κι όχι όπου το επικαλείται ο κάθε επιτήδειος). Κι όποιος με το κριτήριο αυτό ζυγίζεται, μετράται και βρίσκεται ελλιπής, απλώς καταδικάζεται. Δεν έχει προσχήματα. Κι όταν μου λέει κάποιος για τις ευθύνες του τάδε ή του δείνα, δε φωνασκώ, πετώντας τη μπάλα έξω από το γήπεδο.

Μπορείς να παραστήσεις όσο θέλεις ότι δε βλέπεις το πρόβλημα στο οποίο αναφέρομαι. Ή να αλλάξεις κουβέντα. Αλλά είσαι αρκετά μορφωμένος για να το γνωρίζεις το νήμα που ενώνει τον Μπεναρόγια με τον Μηλιό.

Κι όσο για το αίμα, άσε τις επικλήσεις του. Όσο χύθηκε, σεβαστό. Αλλά άλλοι, αλλού, έχουν χύσει αίμα περισσότερο. Δεν είσαι ο μόνος που μπορεί να ξεφύγει, ξέρεις.

Φτωχός και μόνος κάου μπόυ 18 Ιουνίου 2012 στις 2:54:00 μ.μ. EEST  

@ Οδυσσέας

Το κείμενο γράφτηκε εν θερμώ και περιέχει κάμποσες αιχμές. Θεώρησα οτι συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες δημοσίευσης. Ευχαριστώ για τη δημοσίευση και ας μου συγχωρεθούν κάποιες θέσεις εμπαθείς τις οποίες όμως και πιστεύω (είμαι εμπαθής άνθρωπος, δεν αλλάζει αυτό)
Για την ¨Ενωση Κέντρου συμφωνούμε. Για το Σαμαρά όχι, πολύ λίγος πολύ αδύναμος σε πιέσεις, πολύ ενδοτικός. Μια μπουκια για την Ντόρα. Τώρα πια θα φθαρεί και εσωκομματικά οπότε ο δρόμος για το μητσοτακέικο ανοίγει

Ανώνυμος 18 Ιουνίου 2012 στις 4:50:00 μ.μ. EEST  

Δηλαδή το πρόβλημα με τον Σαμαρά είναι ότι δεν είναι χαρισματικός, να παραμυθιάζει το λαό με ψέμματα, να κάνει το μαύρο-άσπρο, να ωραιοποιεί την πραγματικότητα, ώστε οι άλλοι, οι χαρισματικοί με καλή σκηνική παρουσία, να τον φάνε στην στροφή; Ακούς εκεί να θέλει να τιμήσει την υπογραφή του! Αίσχος! Χαλάει την πιάτσα!

Την πιάτσα την χάλασε βέβαια και με το γεγονός ότι είναι ο μόνος πολιτικός τα τελευταία 35 χρόνια που ρίσκαρε συνειδητά την ανερχόμενη πολιτική του καρριέρα για να υπερασπιστεί Εθνικό θέμα (το όνομα της Μακεδονίας) κι έμεινε γι' αυτό εκτός συστήματος για ~20 χρόνια, ενώ θα μπορούσε να το κάνει γαργάρα.

Τον προτιμώ από τα λαμόγια.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP