COMAO(*) 1921

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Από τον ιστότοπο της Πολεμικής Αεροπορίας:

21/6/1921

Έξι αεροσκάφη De Havilland D.H. 9 των Ναυτικών Σμηνών, συνοδευόμενα από ένα διώξεως Spad, έπληξαν επιτυχώς με αλλεπάλληλες επιθέσεις σημαντικούς στόχους της Κιουτάχειας (δημόσια κτήρια, στρατώνες, σιδηροδρομικό σταθμό και αεροδρόμιο), ενώ ένα από τα αεροσκάφη της ομάδας με τη συνοδεία του καταδιωκτικού βομβάρδισε το σιδηροδρομικό σταθμό του Αλαγιούντ και καταυλισμό εχθρικών στρατευμάτων.

Κατά τη διάρκεια της επιδρομής το αντιαεροπορικό πυρ έβαλλε καταιγιστικά εναντίον των ελληνικών αεροσκαφών, ενώ έκανε την εμφάνισή του τουρκικό καταδιωκτικό, το οποίο στράφηκε εναντίον ενός D.H. 9. Ύστερα από 10λεπτη σκληρή πάλη το ελληνικό αεροσκάφος με εύστοχη βολή κατέρριψε το εχθρικό. Το αποτέλεσμα της αερομαχίας αυτής επιβεβαίωσε αργότερα ο Τούρκος Επιτελάρχης της 4ης Τουρκικής Μεραρχίας που συνελήφθη αιχμάλωτος.


(*) COMAO είναι ο μικτός επιθετικός σχηματισμός, συντομογραφία των λέξεων Combined Air Operations.


Σημ Εν Κρυπτώ:
Η προπαρασκευή της Ελληνικής επίθεσης για την κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής Κωνσταντινούπολης–Βαγδάτης απο κόμβο Εσκί Σεχίρ (Δορύλαιο), έως Αφιόν Καραχισάρ (Ακροϊνό), είχε αρχίσει. Η κατάληψη της Κιουτάχειας θα έφερνε την προέλαση προς την Άγκυρα ακόμα πιό κοντά.

20 σχόλια:

NF 21 Ιουνίου 2012 στις 8:24:00 π.μ. EEST  

KΚοιταξτε, πρεπε να λεμε ολη την αληθεια. Κυρια αποστολη της Αεροποριας εκεινα τα χρονια ηταν η αο αερος αναγνωριση. Και η Ελληνικη Αεροπορια πολεμησε μεν ηρωικα, αλλα απετυχε παταγωδως να εντοπισει την τεραστια συγκεντρωση Τουρκικων δυναμεων νοτιως του Αφιον τον Ιουλιο- Αυγουστο του 1922.Και αυτο ηταν μια απο τις κυριες αιτιες της ηττας.

Ανώνυμος 21 Ιουνίου 2012 στις 9:22:00 π.μ. EEST  

Περασμένα μεγαλεία διηγώντας τα να κλαις....

Ανώνυμος 21 Ιουνίου 2012 στις 11:43:00 π.μ. EEST  

Νομίζω ότι ελληνικό πολεμικό ήταν το πρώτο παγκοσμίως που δοκίμασε να βομβαρδίσει, ξεπερνώντας τις αποστολές εναέριας αναγνώρισης που μέχρι τότε ήταν η κοινή πρακτική.
Νομίζω επίσης ότι αυτό καταγράφτηκε στην περίοδο του Α΄παγκοσμίου πολέμου.
Έχει κανείς περισσότερες πληροφορίες επί τούτου?

Αντώνιος, ο από ΕΛΔΥΚ

Ανώνυμος 21 Ιουνίου 2012 στις 1:35:00 μ.μ. EEST  

@Αντώνιος, ο από ΕΛΔΥΚ
Αναφέρεσθε στον ΠΡΩΤΟ ΠΑΡΑΤΟΛΜΟ αεροπόρο της ΠΑ, τον Υδραίο Δημήτριο Καμπέρο, ο οποίος είναι και ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ αεροπόρος που επιχείρησε ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΥΣ βομαβρδισμούς!! κατά τον Α΄Βαλκανικό Πόλεμο, ρίχνοντας χειροβομβίδες κατά των εχθρικών θέσεων από ΑΕΡΟΣ!!
Επίσης του είχαν κολλήσει και το παρατσούκλι "τρελοκαμπέρος"

Γιάννης

ΚΛΕΑΝΘΗΣ 22 Ιουνίου 2012 στις 12:37:00 π.μ. EEST  

Φίλε ΝF,
Tα μέσα της Ελληνικής Αεροπορίας το 1922 δεν επαρκούσαν για να αποτρέψουν τον στρατηγικό αιφνιδιασμό που υπέστη η ελληνική πλευρά. Πληροφορίες για τουρκική επίθεση υπήρξαν αλλά δεν αναμένετο τόσο ισχυρή. Το από αέρος… μέτρημα ανδρών και υλικού ώστε να εκτιμηθεί η εχθρική διάταξη, ιδίως σε έδαφος με έντονο ανάγλυφο, είναι πολύ δύσκολο, δυσκόλεψε ακόμα και το ΝΑΤΟ στους βομβαρδισμούς της Σερβίας.
Μην αναζητάς τα κύρια αίτια της συντριπτικής τελικής ήττας σε τακτικούς παράγοντες. Ευθύνες βάρυναν αναμφίβολα τις χερσαίες δυνάμεις, κυρίως όμως τις πολιτικές ηγεσίες (και το Βενιζέλο). Ο πόλεμος τον Ιούλιο του 1922 είχε κριθεί προ πολλού και μόνο οι απώλειες θα μπορούσαν να είχαν μετριαστεί.
Σε κάθε περίπτωση, λόγω της αφύπνισης του τουρκικού φρονήματος, ο πόλεμος στην Μ Ασία δεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενσωμάτωσή τμήματός της στην Ελλάδα. Η χώρα μας ήταν άπειρη, κουρασμένη, πτωχή και βαθιά διαιρεμένη (πάλι!) για να διεξαγάγει με επιτυχία πόλεμο της κλίμακας που απαιτείτο.

ΑΧΕΡΩΝ 22 Ιουνίου 2012 στις 1:00:00 π.μ. EEST  

Ξεχὰσαμε ὸτι η 21η Ιουνὶου εὶναι η επὲτειος της μὰχης και της απελευθερὼσεως του Κιλκὶς(21/6/ 1913).

NF 22 Ιουνίου 2012 στις 7:42:00 π.μ. EEST  

Αγαπητε Κλεανθη,

Στη Μαχη του Μαρνη το 1914 ενα γαλλικο αεροσκαφος εντοπισε το κενο αναμεσα στις 2 γερμανικες στρατιες που πλησιαζαν στο Παρισι. Οι συμμαχοι επιτεθηκαν ακριβως εκει και νικησαν. Στο Ταννεμπεργκ οι Γερμανοι ηξεραν ακριβως που ηταν οι 2 ρωσικες στρατιες χαρη στην Αεροπορια.
Ας ειμαστε ειλικρινεις.
Ηταν τεραστια η Τουρκικη συγκεεντρωση στο Αφιον. Μπορουσαμε και επρεπε να την εντοπισουμε.Λογω της εχθροτητας του πληθυσμου, δεν υπηρχε αλλη αξιοπιστη πηγη πληροφοριων εκτος απο την εναερια αναγνωριση.
Σιγουρα δεν θα μπορουσαμε να κρατηθουμε επ' απειρον στη Μικρα Ασια. Ομως θα υποχωρουσαμε συντεταγμενα, θα διασωζαμε τους Ελληνικους πληθυσμους, θα μπορουσαμε να οχυρωθουμε σε μια στενη ζωνη αμυνας γυρω απο τη Σμυρνη.............

Ανώνυμος 22 Ιουνίου 2012 στις 12:16:00 μ.μ. EEST  

@Γιάννης
Ευχαριστώ για την πληροφορία..
Ξέρουμε σε ποια ακριβώς ιστορική στιγμή καταγράφτηκε? σε ποια μάχη?

Αντώνιος ο από ΕΛΔΥΚ

ΑΧΕΡΩΝ 22 Ιουνίου 2012 στις 1:27:00 μ.μ. EEST  

@Aντὼνιος
Εξ ὸσων γνωρὶζω,η πρὼτη εκ μὲρους μας πραγματοποὶηση απὸ αὲρος βομβαρδισμοὺ ὲλαβε χὼρα κατὰ την πολιορκὶα του Μπιζανὶου,τὲλη του 1912.Βὲβαια,δεν ὴταν βομβαρδισμὸς με την ὲννοια του στοὺκα,αλλὰ ''αυτοσχὲδιος'',δηλαδὴ ρὶψη χειροβομβὶδων.Παρὸμοια δρὰση σημεὶωσε και το υδροπλὰνο ''Ναυτὶλος'',κατὰ του τουρκικοὺ ναυστὰθμου του Ναγαρὰ,πρὶν την ναυμαχὶα της Λὴμνου.
@NF
''Σὶγουρα δεν θα μποροὺσαμε επ´ὰπειρον να κρατηθοὺμε στην Μικρὰ Ασὶα''
Και βὲβαια μποροὺσαμε αγαπητὲ.
Υπὸ την απλὴ προ'υ'πὸθεση ὸτι δεν θα κὰναμε πὸλεμο με το ὲνα χὲρι στην τσὲπη,ἢ μὰλλον με το ὲνα χὲρι δεμὲνο πὶσω απὸ την πλὰτη,ΚΑΙ ὲνα λουρὶ στον λαιμὸ,που τραβοὺσαν κατὰ βοὺληση οι δὴθεν σὺμμαχοι.
Το ὲχω ξαναγρὰψει σε αυτὸν τον ιστὸτοπο,(σχολιασμὸς στην ανὰρτηση ''Οι Ανζὰκοι''),ὸτι στην Μ.Ασὶα δεν εκμεταλλευθὴκαμε την χρονικὴ και στρατηγικὴ συγκυρὶα,δὼσαμε πολὺτιμο χρὸνο,και ὸχι μὸνο χρὸνο,στον Κεμὰλ,αδιαφορὴσαμε για την αξιοποὶηση του Ναυτικοὺ,και του Ποντιακοὺ Αντὰρτικου-αυτὰ τα δὺο πὴγαιναν μαζὶ-και διεξὴγαμε επιχειρὴσεις αλλαλοὺμ,με τον Σωματὰρχη Ανδρὲα να αγνοεὶ τις γενικὲς οδηγὶες της Στρατιὰς,και,και,και...
Για να το θὲσω κομψὰ,την Μικρὰ Ασὶα θα την επανακτοὺσαμε μὸνο με σοβαρὸτητα σαν αυτὴν που επὲδειξε ο Κεμὰλ:ὰτεγκτη προσὴλωση στον στὸχο,χωρὶς εθαισθησὶες στις..ευαισθησὶες των ''συμμὰχων'',και χωρὶς ερασιτεχνισμοὺς στον επιχειρησιακὸ τομὲα.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 22 Ιουνίου 2012 στις 2:52:00 μ.μ. EEST  

Μια και το θέμα για Μικρά Ασία.
Δύο λέξεις: Διοικητική Μέριμνα. Εκεί ήταν το βασικό πρόβλημα. Αν έμεναν στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης και την οχύρωναν θα ήταν εύκολα τα πράγματα. Άλλο Σμύρνη άλλο Κιουτάχεια. Και έπειτα ένα χρόνο σχεδόν απραξίας με τον αντίπαλο να ανεφοδιάζεται, με Γάλλους, Ιταλούς και Σοβιετικούς να τον ενισχύουν, με ηγεσίες επιεικώς κατώτερες των περιστάσεων, με την οικονομία κατεστραμμένη από τον πόλεμο 1912-1922. Ίσως να έχει δίκιο ο NF στην παρατήρησή του αλλά ο πόλεμος είναι ήδη χαμένος, όταν ούτε μπορείς ούτε και πραγματικά θέλεις (για την πολιτική ηγεσία αυτό)να νικήσεις.

NF 22 Ιουνίου 2012 στις 3:09:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητε ΑΧΕΡΩΝ

Η Ελλαδα στην καλυτερη περιπτωση θα μπορουσε να κρατησει στρατιωτικα τη Σμυρνη με τη χερσονησο της Ερυθραιας με μια στενη περιμετρικη ζωνη αμυνας γυρω από την πολη. Ας παραδεχτουμε την αληθεια. Ηταν μια εκστρατεια περα από τις δυνατοτητες της χωρας. Το περιεργο δεν ηταν ότι ηττηθηκαμε, αλλα ότι φθασαμε κοντα στη νικη το καλοκαιρι του 1921.

Ο Ιωαννης Μεταξας ηταν ο καλυτερος επιτελικος αξιωματικος στην ιστορια του Ελληνικου Στρατου. Οι ηγετες της Αντιβενιζελικης Κυβερνησης τον επισκεφθηκαν το Μαρτιο του 1921 και του προτειναν να γινει Αρχηγος του Στρατου και Διοικητης της Στρατιας της Μικρας Ασιας. Απαντηση Μεταξα: « Ειστε τρελλοι, οδηγειτε το Εθνος στην καταστροφή!».


Ο διαλογοςΜεταξα-Υπουργων είναι ένα ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ιστορικο ντοκουμεντο
Μπορειτε να τον διαβασετε εδώ:

http://www.ioannismetaxas.gr/Synomilia%20Gounari%20Protopapadaki.pdf

Η αποστροφη των Υπουργων στον Μεταξα στο τελος είναι ανατριχιαστικη: «Μεταξα, ισως εχεις δικαιο. Εστω, ότι εσφαλλαμεν. Εστω, ότι εμπλεξαμεν. Τωρα όμως πρεπει να συνεχισομεν μεχρι τελους, εστω και αν κινδυνευσομεν να κατασταφωμεν!»

Προκειται για το ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΤΕΡΟ ντοκουμεντο της Νεοτερης Ελληνικης Ιστοριας. Ο καλυτερος στρατιωτικος της Ελλαδας αναλυει στην Ελληνικη Κυβερνηση τα λαθη της, προβλεπει την καταστροφη, και τους συμβουλευει τι να κανουν. Διαβαστε το και θα καταλαβετε τα ΠΑΝΤΑ για τον πολεμο του 1919-1922.


Εδώ είναι και η ιστοσελιδα για τον μεταξα

http://www.ioannismetaxas.gr/LogoiSkepsis.html

KΛΕΑΝΘΗΣ 22 Ιουνίου 2012 στις 6:49:00 μ.μ. EEST  

Φίλε ΝF καλησπέρα,
Θυμίζω ότι η διαφωνία μου έγκειται στην αναγόρευση της Ελληνικής Αεροπορίας ως βασικού υπευθύνου της ήττας του Αυγούστου 1922 αν και δεν είμαι αεροπόρος.
Η εκτίμηση για το τι μπορεί και τι πιθανόν να κάνει ο εχθρός δεν μπορεί να προέρχεται μόνο από τι θα δει οπτικά ένας χειριστής. Υπάρχουν οι νύχτες, η παραλλαγή, οι χαράδρες, τα δάση, οι παραπλανητικές κινήσεις κλπ, που μπορούν να κρύψουν μεγάλο μέρος της επιτιθέμενης δύναμης. Άλλο πιθανότητα επίθεσης από 6-7 μεραρχίες άλλο από 12. Οι τούρκοι δεν χρειαζόταν να κινούν φάλλαγες σε ολοήμερες πορείες. Ήταν ήδη κοντά στο Αφιόν (εν γνώσει της Στρατιάς), είχαν το σιδηρόδρομο και άνεση χρόνου να πλησιάσουν μεθοδικά.
Καμιά άμυνα δεν μπορεί να στηρίζεται ΚΥΡΙΩΣ στην δυνατότητα κάποιου να πάρει ένα πρωί τηλέφωνο τον χερσαίο διοικητή και να του πεί, ‘’ξέρεις, σε 3 μέρες 12 μεραρχίες του εχθρού θα σου επιτεθούν από εκεί’’. Σπάνια θα συμβεί αξιόπιστα. Η συλλογή πληροφοριών και η εκτίμηση (για να διώξουμε την αβεβαιότητα) για το τι θα κάνει ο εχθρός είναι πνευματικό έργο επίπονο, πολυσχιδές και πολυεπίπεδο, με υψηλά ποσοστά αποτυχίας. Το γερμανικό αεροπλάνο ΄΄είδε΄΄ τους Ρώσους στο Τάννεμπερκγ. Στο Στάλινγκραντ όμως τον Νοέμβριο του ΄42, δεν είδε τους μισούς από τους Ρώσσους που επετέθησαν, κι ας ήταν πιο εξελιγμένο. Στο Κούσκ με καλό καιρό και ευνοϊκό έδαφος του ξέφυγε μια ολόκληρη ομάδα Στρατιών (Μέτωπο Στέπας).
Γι αυτό, μεταξύ άλλων, λόγω της ομίχλης του πολέμου, η άμυνα οργανώνεται σε βάθος . Αλλά η ελληνική άμυνα στο Αφιόν τον Αύγουστο του 1922 δεν ήταν. Έτσι σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες (ηθικό, ηγεσία κλπ) με το που έπεσαν κάποιες καίριες αμυντικές θέσεις, όλο το νότιο μέτωπο κατέρρευσε.
Αντίθετα, όπως έγραψα, πληροφορίες για τουρκική επίθεση υπήρξαν και από πράκτορα και από αυτόμολο (που αποδείχτηκε απολύτως ακριβής). Παράλληλα τις μέρες πριν την επίθεση λάμβαναν χώρα πλήθος τουρκικών δραστηριοτήτων που αύξαναν την πιθανότητα επίθεσης στο Αφιόν, που ήταν άλλωστε σημείο S.O.S. στο ελληνικό μέτωπο και η κύρια κατεύθυνση στην οποία έπρεπε να είμαστε έτοιμοι . Η αντίδραση όμως της ελληνικής Στρατιάς ήταν ‘’πολύ αργά, πολύ λίγα’’.
Υ.Γ. Σε λίγο καιρό έχουμε τη (δυσάρεστη) επέτειο της τουρκικής επίθεσης. Θα επανέλθουμε..

ΑΧΕΡΩΝ 23 Ιουνίου 2012 στις 1:56:00 π.μ. EEST  

@NF
Διὰβασα τις ὲξι πρὼτες σελὶδες του ημερολογὶου,νομὶζω ὸτι δεν ὲχασα το ζουμὶ.
Εὰν παρατὴρησες,ο Μεταξὰς δηλὼνει ὸτι θα ὴταν τελεὶως διαφορετικὰ τα πρὰγματα ἂν εὶχε αναλὰβει καθὴκοντα ὴδη τον Νοὲμβριο του 1920.
Ὲως τὸν Νοὲμβριο 1920 ὸμως,εὶχε ὴδη παρὲλθει ὲνα ολὸκληρο 18μηνο απὸ τον Μὰ'ι'ο του 1919,και εκεὶ βρὶσκεται κατὰ την γνὼμη μου η ουσὶα της προσεγγὶσεως στο θὲμα Μικρασιατικὴ Εκστρατεὶα.
Ο Γοὺναρης ανὲφερε ὸτι υπὴρχαν 72.000 Μὰννλιχερ,27.000 Λεμπὲλ και αριθμὸς Γκρὰ.Εὶναι γνωστὸ απὸ τα αρχεὶα και σχετικὴ βιβλιογραφὶα,ὸτι ὲως τον Ιοὺνιο 1921 εξευρὲθησαν 60.000 Μὰουζερ,20.000 Γκρὰ,7.000 Μὰννλιχερ απὸ αποθὴκες στην Ελλὰδα,ενὼ με αναδιανομὴ οπλισμοὺ μεταξὺ σχηματισμὼν της Στρατιὰς και Δ´και Ε´Σωμὰτων Στρατοὺ,τα Μὰννλιχερ επὴρκεσεαν για τον εξοπλισμὸ των περισσοτὲρων Μεραρχιὼν,πλὴν ΙV και VII.Περιὲργως,αναφὲρεται ὸτι απὸ την Καταστροφὴ διεσὼθησαν 106.000 Μὰννλιχερ,και 42.000 Λεμπὲλ(Berthier mle 1907/15),συν 16.000 Λεμπὲλ υπ.1886 χρησιμοποιοὺμενα ως βομβιδοβὸλα,που ὸλα χρησιμοποιὴθηκαν το 1940.Γιατὶ ὲλειπαν τα ὸπλα αυτὰ απὸ την Μ.Ασὶα το 1921;Μα,απλοὺστατα,επειδὴ δεν πὴγαμε εκεὶ για να μεὶνουμε.
Ὰν το εννοοὺσαμε πραγματικὰ,θα κὰναμε ὴδη απὸ τον Μὰ'ι'ο του 1919 αυτὰ που θα ὲκανε ο Μεταξὰς απὸ τον Νοὲμβριο του 1920.
@Φτωχὸ και μὸνο κὰου μπὸü
Η διοικητικὴ μὲριμνα ὴταν οπωσδὴποτε σημαντικὴ παρὰμετρος,κὸστισε απὼλειες που θα μποροὺσαν και ὲπρεπε να αποφευχθοὺν,αλλὰ στην ζυγαριὰ βὰρυνε πολὺ περισσὸτερο η αδρὰνεια των πρὼτων 12 μηνὼν,και η μετὲπειτα αναποφὰσιστη διεξαγωγὴ των επιχειρὴσεων,στο βαθμὸ που το επὲτρεπε ο Βενιζὲλος με την αναβλητικὸτητα του μὲχρι τον Νοὲμβριο 1920,και οι μισὲς δουλειὲς των ''Ηνωμὲνων'',απὸ τον Νοὲμβριο 1920 ὲως Σεπτὲμβριο 1921-απὸ τὸτε δὲ και μετὰ,ὲως τον Αὺγουστο 1922,πλὴρης απραξὶα.

NF 23 Ιουνίου 2012 στις 10:16:00 π.μ. EEST  

Αγαπητε ΑΧΕΡΩΝ
Φοβαμαι οτι εχασες ΟΛΟ το ζουμι. Να διαβασεις ολο το αποσπασμα (σελιδες 71-101), ιδιως τις σελιδες 83-86 και 89-90
Αλλα και να καναμε γενικη επιστρατευση, ποσο βαθια θα πηγαιναμε στη Μικρα Ασια;

Να τι λεει ο Μεταξας στους Υπουργους:
Μεταξας:»Στη μαχη του Εσκη Σεχηρ ειχαμε 8 μεραρχιες. Πολεμησαν οι 5 , οι υπολοιπες φυλλαγαν νωτα, πλευρα, συγκοινωνιες ενεκα της εχθροτητος του πληθυσμου. Αν επιτεθουμε στην Αγκυρα, εκ των 5 θα μεινουν 2 καθ οδον προς φυλαξιν και ουτω καθ’ εξης. Και τι θα γινει αν καταλαβουμε την Αγκυρα και ο εχθρος δεν συνθηκολογησει, αλλα υποχωρησει ακομα ανατολικοτερα; Θα συνεχισουμε τον πολεμο επ’ απειρον;
Εις το εσωτερικον τις Μικρας Ασιας ολιγιστον πληθυσμον εχωμεν. Οι Τουρκοι απεδειξαν οτι εχουσιν εθνικον και οχι θρησκευτικον αισθημα, αισθανονται οτι η Μικρα Ασια ειναι η Πατριδα τους, και μας βλεπουν ως επιδρομεις. Δι αυτους τα ιστορικα μας δικαιωματα δεν εχουν σημασια. Δεν λεγω οτι εχουν δικαιο . Λεγω πως αισθανονται. Θα αγωνισθουν μεχρις εσχατως δια τα ιδια πραγματα που αγωνιστηκαμε και ημεις κατα αυτων. Δεν θα μεινετε στη Μικρα Ασια, ακομα και αν την καταλαβετε ΟΛΟΚΛΗΡΗ!»

Αγαπητε ΑΧΕΡΩΝ ο αειμνηστος Πρωθυπουργος Πετρος Πρωτοπαπαδακης κατεσχεσε εν μια νυκτι το 50 % των χρηματων των Ελληνων (και των δικων του) με τη διχοτομηση του χαρτονομισματος , για να χρηματοδοτησει τον πολεμο. Οι αντιβενιζελικοι εστειλαν 210,000 στρατο στη Μικρα Ασια, ιδιως οταν ο Χατζηανεστης εστειλε στο μετωπο τους «κουραμπιεδες». Ουδεποτε πριν στην Ιστορια του το Εθνος ειχε παραταξει τετοιας ισχυος Στρατο. Τι αλλο να εκαναν οι φουκαραδες οι αντιβενιζελικοι;
Ειναι ευκολο να κατηγορουμε για αδρανεια το Βενιζελο. Ομως ειχε και αυτος περιορισμενους οικονομικους και στρατιωτικους πορους , ενω δεν μπορουσε να βγει απο την περιοχη της Σμυρνης χωρις την αδεια των Συμμαχων. Ας υποθεσουμε οτι ειχε κανει την δραστικη οικονομικη και στρατιωτικη κινητοποιηση που εκαναν οι αντιβενιζελικοι το 1921. Θα τα ειχε καταφερει; Δεν ειμαι βεβαιος, και δεν θα το μαθουμε ποτε.
Αντι να θρηνουμε για τη χιμαιρα της Μικρα Ασιας, θα επρεπε να θρηνουμε για την απωλεια της Βορειας Κυπρου το 1974. Αυτος ηταν ενας πολεμος που ΟΦΕΙΛΑΜΕ και ΕΠΡΕΠΕ να ειχαμε κανει , και που ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ να ειχαμε κερδισει!

ΑΧΕΡΩΝ 23 Ιουνίου 2012 στις 12:22:00 μ.μ. EEST  

@NF
Για να διαβὰσω ὸλο αυτὸ το υλικὸ,θα χρειαστὼ πὶστωση χρὸνου.Ευτυχὼς πὰντως που εξηγὴθηκα πὸσο διὰβασα, ὼστε να μου κὰνεις την διευκρὶνηση.
Παρατηρὼ ὸμως ὸτι και στο κεὶμενο που παρὲθεσες,ο Μεταξὰς δεν ασχολεὶται με τον Πὸντο,ὸπου και πληθυσμὸ μαχὸμενο εὶχαμε(μὲχρι και το 1923!),και την οικονομὶα δυνὰμεων του Κεμὰλ ανατρὲπαμε.
Ο Α/γος ε.α Δημὴτριος Καντερὲς,σε ὰρθρο του στο περιοδικὸ ''Στρατιωτικὴ Ιστορὶα''κὰποιο τεὺχος στα τὲλη της δεκαετὶας του´90,δεν θυμὰμαι δυστυχὼς ποιὸ ακριβὼς),παρουσὶασε την ὰποψη που και εγὼ συμμερὶζομαι σχετικὰ με την εκ μὲρους μας κλιμὰκωση των επιχειρὴσεων.
Εμὲνα μου τυπὼθηκε στο μυαλὸ μια φρὰση:ὲγιναν λὰθη και παραλεὶψεις,που αποκλεὶεται να μην υπὲκρυπταν δὸλο.
Ὸπως ὸμως εὶπε και ο Κλεὰνθης,θα ὲχουμε και συνὲχεια.
Ὸχι μὸνο γιατὶ ὲρχεται πὰλι η καταραμὲνη επὲτειος,αλλὰ κυρὶως επειδὴ το θὲμα εξακολουθεὶ να μας στοιχειὼνει.
Σχετικὰ με την Κὺπρο,συμφωνὼ μὲχρι κεραὶας με την θὲση σου,πρὲπει ὸμως να επισημὰνω ὸτι και σε αυτὸ το θὲμα υπὰρχουν κὰποιοι που εκφρὰζουν θὲσεις μοιρολατρικὲς,ὸπως κὰποιος πρὼην πρὲσβης Βὺρων Θεοδωρὸπουλος,ο οποὶος σημειωτὲον υπηρὲτησε και ως πρὲσβης στην Ὰγκυρα...

NF 23 Ιουνίου 2012 στις 5:51:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητε Αχερων:
Αν ειχαμε προσαρτησει τις μικρασιατικες ακτες του Αιγαιου και τον Ποντο θα ειχαμε σημερα μια τεραστια χερσαια ελληνοτουρκικη μεθοριο 2000 χιλιομετρων, χωρις βαθος . Πως θα την υπερασπιζομασταν;
Ο Ποντος ειχε 90 % Ελληνικο πληθυσμο, αλλα η στρατιωτικη καταληψη του ηταν εντελως αδυνατη.
Ας παψουμε να αναζητουμε προδοτες για να δικαιολογουμε τις ηττες μας. Προδοσια πιθανοτατα υπηρξε το 1974, αλλα οχι το 1919-1922.
Ηταν προδοτης ο Ε. Βενιζελος; Οχι βεβαια.
Προδοτες οι Εξι; Μα ο ιδιος ο Βενιζελος ομολογησε οτι:
"Δύναμαι να βεβαιώσω υμάς κατά τον πλέον κατηγορηματικόν τρόπον ότι ουδείς εκ των πολιτικών αρχηγών της Δημοκρατκής Παρατάξεως θεωρεί ότι οι ηγέται της πολιτικής, ήτις εφορμόσθη μετά το 1920, δύναται να κατηγορηθούν δια πράξιν προδοσίας της πατρίδος ή ότι εν γνώσει ωδήγησαν τον τόπον εις την μικρασιατικήν καταστροφή. Δύνεμαι μάλιστα να σας διαβεβαιώσω, ότι το επ΄εμοί ακραδάντως ότι θα ήσαν ευτυχείς, εαν η πολιτική των ωδήγει την Ελλάδα εις εθνικό θρίαμβον»
Καναμε λαθη, ενω υπερεκτιμησαμε και τις δυνατοτητες μας. Ο καλυτερος στρατιωτικος της Ελλαδας, ο Μπαρμπα-Γιαννης ο Μεταξας, μας το ειπε. Δεν τον ακουσαμε, και την πατησαμε.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 23 Ιουνίου 2012 στις 8:36:00 μ.μ. EEST  

Περί Μεταξά και εκστρατεία της Μ.Ασίας. Τι έγραφε ο Άγγελος Βλάχος (άλλος κι αυτός...το 1936 έγλυφε εκεί που έφτυσε)
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2009/10/1922_30.html#.T-X4r5Gj6Fc
Και να μην ακούσω δικαιολογία οτι δεν ήταν εν ενεργεία στρατιωτικός. Ποιος είναι απόστρατος οριστικά στην Ελλάδα; Δεν υπάρχει αποστρατεία όσο έχεις τέτοιο γείτονα από ανατολικά (οι υπόλοιποι είναι ασήμαντοι πια). Επιπλέον όποιος διαφωνεί το κοινοποιεί δημόσια και δεν σιωπά.

Για το θέμα των 8 που δικάστηκαν και6 που καταδικάστηκαν. Το κατηγορητήριο ήταν υπερβολικό. Δεν υπήρχε δόλος ή προδοσία. Υπήρχε βαριά αμέλεια. Έβλεπαν τι θα γίνει αλλά κανείς δεν τολμούσε να μιλήσει. Ο δε Κωνσταντίνος ήταν, κατά την κρίση μου, η χειρότερη περίπτωση βασιλιά που διαδέχτηκε την καλύτερη περίπτωση, τον Γεώργιο Α΄. Όσοι μίλησαν φιμώθηκαν. Η ευθύνη των 6 ήταν το ότι φάνηκαν λίγοι για το βάρος των καταστάσεων. Του βασιλιά βέβαια πολύ μεγαλύτερη - και αυτός είναι που τη γλύτωσε! Αλλά πρόκρειται για βαριά αμέλεια το πολύ, όχι προδοσία. Βέβαια η ποινή ήταν δίκαιη. Καμμιά τραγωδία δεν τελειώνει αναίμακτα. Όταν πληρώνουν τόσο βαρύ φόρο οι αθώοι, δεν μπορεί οι ηγέτες και πρωταγωνιστές να μην πληρώσουν το μερτικό τους. Αυτό είναι η καθαρσις.

NF 24 Ιουνίου 2012 στις 12:16:00 μ.μ. EEST  

Διορθωνω:
Υπηρξαν καποιοι που προδωσαν :Ποιοι ηταν αυτοι . Μα οι συνηθεις υποπτοι βεβαια!
Επιτελικοι αξιωματικοι που συμμετειχαν στην Μικρασιατικη εκστρατεια κληθηκαν στη Δικη των εξι για να εξηγησουν την καταρρευση του ηθικου και την ελλειψη πολεμικου σθενους απο χιλιαδες οπλιτες τον Αυγουστο του 1922. Αφου μιλησαν για τον κακο ανεφοδιασμο, τη μακροχρονια απουσια των ανδρων απο τα σπιτια τους κλπ, ανεφεραν και μια εξισου βασικη αιτια:
Καταθεση Ταγματαρχη Σκυλακακη:
"Η προπαγανδα των κομμουνιστων εξυπηρέτει τοσο πολυ τον εχθρον, ωστε εφθανε εις τας γραμμας μας μεσω αυτου! Τα αεροπλανα του Κεμαλ πεταγαν πανω απο τας γραμμας μας και πετουσαν φυλλα του Ριζοσπαστη δια να καμουν προπαγανδα!"

Καταθεση Ταγματαρχη Παναγακου:
"..Προ παντός, κύριε πρόεδρε, επέδρασε σωματικώς δια την αποκαρδίωσιν του στρατού ο κομμουνισμός. Δυστυχώς, προέκυψε δε τούτο εξ ανακρίσεως…
Υπήρχε και φάκελος ολόκληρος εκ του οποίου απεδεικνύετο αυτό το οποίο σας εξέθηκα. Η έδρα ήτο το Ουσάκ, διακλάδωσις δε εφ’ ολοκλήρου του μετώπου. Ενθυμούμαι ότι επί της προκατόχου διοικήσεως απηγορεύετο η αποστολή φύλλων του “Ριζοσπάστου” εκ μέρους της Στρατιάς. Οι ενδιαφερόμενοι
όμως απέστελλον τον “Ριζοσπάστην” σκεπασμένον με άλλας εφημερίδας και τον έστελλον εις το μέτωπον. Προ παντός εφρόντιζεν ο εχθρός να στέλλη “Ριζοσπάστας” δι’ αεροπλάνων. Συνήθως όμως δια προκεχωρημένων φυλακίων μας έστελλεν. Η εντύπωσις, την οποίαν αποκομίζω μετά την διάσπασιν του μετώπου, δίδει την απόλυτον πεποίθησιν ότι κυρίως αυτό επέδρασε.."

Επεξηγηση για τους αμυητους:
Οι Σοβιετικοι ηταν Συμμαχοι του Κεμαλ και το ΚΚΕ πηρε γραμμη να υπονομευσει τη Μικρασιατικη Εκστρατεια . Ο Ριζοσπαστης αρχισε την προπσγανδα: «Ο πολεμος ειναι ιμπεριαλιστικος, οι Τουρκοι εργατες ειναι αδερφια μας και οι Ελληνες αστοι εχθροι μας κλπ». Ο Ριζοσπαστης προετρεπε ανοιχτα τους στρατιωτες να πεταξουν τα οπλα και να παραδοθουν στον εχθρο. Επισης οργανωναν απεργιες σε τομεις κρισιμους για την πολεμικη προσπαθεια, οπως οι Σιδηροδρομοι.
Ο Ριζοσπαστης εγραψε στις 12/7/1935: «Οχι μονο δεν λυπηθηκαμε για την αστικοτσιφλικαδικη ηττα στη Μικρα Ασια , μα και την επιδιωξαμε.»
Παρακαλω το ιστολογιο να δημοσσιευσει το ανωτερω, διοτι και σχεση με το θεμα μας εχει, και περιγραφει με ακριβεια ιστορικα γεγονοτα. Το να κρυβουμε την ιστορικη αληθεια χαριν της «ενοτητας» και της «ομοψυχιας» δε βοηθα. Ναι, ολοι οι Ελληνες ειναι πατριωτες. Ολοι; Ολοι, «πλην Λακεδαιμονιων» φυσικα.......

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 24 Ιουνίου 2012 στις 2:34:00 μ.μ. EEST  

@N/F

Για όλα φταίει το ΚΚΕ (του 4-5%). Και δεν φταίνε οι ίδιοι οι αντιβενιζελικοί εξελέγησαν να τελειώσουν τον πόλεμο όταν ο ΕΣ ήταν ακόμα στη Σμύρνη και βρέθηκαν στην Κιουτάχεια. Φταίει το 4-5% (στην παρανομία) όταν οι ηγέτες του κράτους δεν πιστεύουν οτι θα κερδίσουν τον πόλεμο και κάνουν ο,τι μπορούν σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο για να χάσουν.

Στήνουν (ο ορισμός του στημένου το δημοψήφισμα για επιστροφή του βασιλιά) επαναφορά του σούπερ ανίκανου Κωνσταντίνου για να δώσουν επίσημα και αφορμή στους "συμμάχους" να μας εγκαταλείψουν. Παρατάνε στην τύχη της Β.Ήπειρο - υπάρχει στο κατηγορητήριο αναφορά σε αυτό. Παρατάνε ΚΑΙ αυτοί τον ποντιακό ελληνισμό. Παραδίδουν τη διοίκηση του στρατού σε συνταξιούχους. Εγκαταλείπουν το σχέδιο οχύρωσης Σμύρνης. Και φυσιά κάθονται ένα χρόνο και περιμένουν να του διαλύσει ο Κεμάλ. Μια πρόχειρη και από μνήμης αναφορά στο τι έγινε. Και όσο για το τι πίστευαν οι βασιλικοί να διαβάσεις το άρθρο του Α.Βλάχου στην καραβασιλικιά Καθημερινή με τον τίτλο "οίκαδε" , 14/27 Αυγούστου 1922
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2009/10/1922_30.html#.T-X4r5Gj6Fc

Διέλυσαν ένα έθνος επειδή κανενα από τα ανδράποδα που κυβερούσαν δεν τολμούσε να πει την αλήθεια στον γερμαναρά Κωνσταντίνο (μιλούσαν άραγε ελληνικά στο παλάτι;) Αν έχεις τέτοιους πατριώτες. δεν χρειάζεσαι τους "απάτριδες" κομμουνιστές.

Το κακό με τους ακροδεξιούς είναι οτι είναι απελπιστικά προβλέψιμοι στα διαβάσματά τους. Οι απόψεις του Ν/F μου φέρνουν μια μικρή νοσταλγία. Όλα αυτά τα δημοσίευε ο Ελληνικός Βορράς της δεκαετίας του 70. Δεκάδες ακόμη βιβλία από απόστρατους, καθηγητάδες, θεολόγους κλπ έχουν περάσει από τα χέρια μου. Βλέπετε, θέσεις σαν του N/F θα θεωρούνταν έως και...προχωρημένες στο περιβάλλον μου. Άπειρα τέτοια κείμενα με την απελπιστικά μονότονη επωδό οτι για όλα φταίνε οι κομμουνιστές και η τύχη, έχω διαβάσει. Ωραίο πράγμα η αφέλεια. Να πιστεύεις οτι στο "μέγα Πανελλήνιον" οι αποδιοπομπαίοι τράγοι είναι οι κομμουνιστές με ασήμαντη πολίτική και κοινωνική παρέμβαση. Αλλά βέβαια, όπως αποδείχτηκε, οι Λακεδαιμόνιοι ήταν πολύ περισσότεροι από όσους νομίζει ο N/F.

ΑΧΕΡΩΝ 24 Ιουνίου 2012 στις 3:34:00 μ.μ. EEST  

@NF
Φοβὰμαι ὸτι εκτροχιαζὸμαστε.
Πὲρα απὸ την διαφορετικὴ πρὸσληψη απὸψεων και γεγονὸτων,αφὴνουμε την στρατιωτικὴ διὰσταση και αρχὶζουμε τα εμπαθὴ σχετικὰ με παρατὰξεις.
Απὸ την πλευρὰ μου,θα παραμεὶνω σταθερὸς στην επιλογὴ να μην εμπλακὼ στην παραταξιολογὶα,αρκοὺμενος για την ὼρα τουλὰχιστον,να επισημὰνω ὸτι ὸλοι ὲκρυβαν σκελετοὺς στις ντουλὰπες.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP