Μείωση εξοπλισμών : οι ιδεοληψίες του Αλέξη Τσίπρα και η Τουρκία

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Του Παντελή Καρύκα

Όλη η Ελλάδα ανέμενε χθες την επίσημη – επιτέλους – ανακοίνωση του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο περιείχε παραμέτρους, οι οποίες δεν φαίνεται να έχουν σχέση με τη λογική. Ωστόσο, θα σταθούμε στις εξαγγελίες περί της εξωτερικής πολιτικής και μόνο. Ανακοίνωσε λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα επιχειρήσει να πείσει την Τουρκία για ένα «μορατόριουμ εξοπλισμών».

Δηλαδή ουσιαστικά είπε ότι επαφίεται στην καλή θέληση των Τούρκων – την εξ ορισμού ανύπαρκτη – για να εξασφαλίσει την Ελλάδα από την εν δυνάμει σοβαρότερη εξωτερική απειλή που αυτή αντιμετωπίζει, την τουρκική. Ακόμα δε και η Τουρκία αποδεχόταν – πράγμα παντελώς αδύνατο, εφόσον απέναντι «τρέχουν» πολλά και μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα από τα οποία συντηρείται μια ανθούσα την τρέχουσα περίοδο βιομηχανία που τροφοδοτεί την οικονομία της χώρας (ελικόπτερα, πολεμικά πλοία κ.λπ. αυτό μπορεί να το δεί ο ΣΥΡΙΖΑ;) – πάλι θα είχε απέναντί μας σοβαρό πλεονέκτημα, εφόσον στην Ελλάδα δεν κινείται τίποτα στον τομέα αυτό εδώ και χρόνια. Άσε που δεν υπάρχει περίπτωση να το αποδεχτεί καθώς ο στόχος της, ή και οι απειλές της αν θέλετε, δεν είναι μόνο η Ελλάδα! Επίσης, είναι εύκολο να λες «κόβω τις αμυντικές δαπάνες», αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχουν εξοπλιστικές δαπάνες για να κόψεις, καθότι άλλο οι αμυντικές και άλλο οι εξοπλιστικές όπως έχουμε καταδείξει…

Από την άλλη όμως το όλο σκεπτικό Τσίπρα –ΣΥΡΙΖΑ είναι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου. Είναι ένα σκεπτικό κατευνασμού, το οποίο ακολούθησε και ο Κώστας Καραμανλής με τις κουμπαριές και ο Γιώργος Παπανδρέου με τα ζεϊμπέκικα, το οποίο φυσικά δεν απέδωσε. Την ίδια πολιτική δεν ακολούθησε και ο Τσάμπερλεν, πιστεύοντας ότι αν ανέπτυσσε προσωπική σχέση με τον Χίτλερ θα περιόριζε, τουλάχιστον, τις κατακτητικές του ορέξεις; Αποτέλεσμα; Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Αν ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι μπορεί να εξαγάγει στην Τουρκία τη «γοητεία» που ασκεί στον στρατό των διορισμένων από το ΠΑΣΟΚ δημοσίων υπαλλήλων και των καλών προθέσεων αλλά ημιμαθών ή και αγράμματων νέων αφού το κόμμα του – πρωτίστως – φρόντισε ώστε τα πανεπιστήμια να βγάζουν… «κουμπούρες» και με τον τρόπο αυτό να ανακόψει τους σχεδιασμούς της Άγκυρας, τότε είναι όχι απλώς αιθεροβάμων, αλλά άκρως επικίνδυνος.

Στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχει χώρος για καλές προθέσεις και ιδεοληψίες. Χωρά μόνο ο ωμός ρεαλισμός. Τα περί αδελφοσύνης των λαών και λοιπά ευχάριστα στα αυτιά, απλώς δεν υπάρχουν. Ή μάλλον υπάρχουν, όταν εξυπηρετούν για να ωραιοποιήσουμε την εξυπηρέτηση των ωμών στρατηγικών συμφερόντων… Μόνο συμφέροντα υπάρχουν λοιπόν και η εξυπηρέτηση αυτών. Ισχύει το ίδιο για όλους, οπότε εάν βρεθεί κάποιος αφελής, απλώς θα καταδικάσει τη χώρα του να ξεκινά από ακόμα δυσμενέστερη αφετηρία…

Η Ελλάδα, παρά την κρίση, έχει μπροστά της μια τεράστια ευκαιρία, η οποία πιθανότατα μπορεί να την καταστήσει ξανά σημαντικός παράγοντας στην περιοχή, μέσα από ένα δίκτυο ισχυρών και ρεαλιστικών συμμαχιών. Η ευκαιρία όμως αυτή δεν μπορεί να αξιοποιηθεί με παιδικές πολιτικές του «γοητευτικού» κ. Τσίπρα, ούτε θα υφίσταται για πάντα. Και τα λάθη εξωτερικής πολιτικής σε περιόδους ανακατατάξεων, ενίοτε αποδεικνύονται και θανατηφόρα…

http://www.defence-point.gr/news/?p=49065

40 σχόλια:

Ανώνυμος 4 Ιουνίου 2012 στις 2:31:00 μ.μ. EEST  

Δυστυχώς... από ότι φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει πρώτο κόμμα

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 4 Ιουνίου 2012 στις 4:34:00 μ.μ. EEST  

1. Tο defence - point είναι ό,τι το Βήμα ή το Έθνος στις εφημερίδες. Τυφλή αντιαριστερή ρητορεία, αναφανδόν υπέρ του μνημονίου, της "υπεύθυνης στάσης", των "σοβαρών κομμάτων". Μακράν το χειρότερο προπαγανδιστικό blog στον αμυντικό τύπο.

2. Ο Καρύκας είναι πολύ συγκεκριμένα τοποθετημένος ιδεολογικά και είναι φυσικό να γράφει τα όσα γράφει. Κατά τη γνώμη μου, έχοντας διαβάσει κάμποσα τεύχη από τις Πολεμικές Μονογραφίες, είναι πολύ μέτριος ως αναλυτής ιστορικών γεγονότων και οι πολιτικές του θέσεις - για να το πω κομψά - φλερτάρουν ανοιχτά με μη κοινοβουλευτικές πολιτικές λύσεις. Εννοείται οτι δεν κάθομαι να διαβάσω πια τίποτα από τα γραφόμενά του.

Μου φαίνεται πάντως οτι το "εν κρυπτώ" έχει μετανιώσει τις αναρτήσεις για τη Χρυσή Αυγή και προσπαθεί να κατευνάσει τους πολυπληθείς της φίλους με την έβδομη ή όγδοη ανάρτηση σχετική με τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε μισό μήνα. Δε λέω, είπαν οι συριζαίοι κάμποσες μπαρούφες αλλά δεν είδα σχόλια για τις αντίστοιχες της Μπακογιάννη....πουθενά μάλιστα πλην του Defence-net (από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια; μπορεί...) Με το ζόρι δηλαδή να ψηφίσουμε Τσίπρα... με τι μούτρα μετά θα δω την Αλέκα;

Οδυσσέας 4 Ιουνίου 2012 στις 5:21:00 μ.μ. EEST  

@ Φτωχό και μόνο καουμπόυ:
Χαχα, τους χαιρετισμούς μας στην Αλέκα!
Πέρα από την πλάκα, να είσαι σίγουρος ότι δε μετανιώσαμε για τις αναρτήσεις κατά της Χρυσής Αυγής. Αλλά ξεφτιλίστηκαν επαρκώς μόνοι τους μόλις βγήκαν στη δημοσιότητα και επιπλέον τώρα είναι αλλού το διακύβευμα των εκλογών.

enkripto 4 Ιουνίου 2012 στις 7:11:00 μ.μ. EEST  

@Φιλε ΦκμΚ

Οταν υποψηφιος πρωθυπουργος υποστηριζει θεσεις σαν αυτες που υποστηριζει ο κ.Τσιπρας στο προγραμμα του κομματος του, νομιζω οτι δικαιολογουνται και επτα και εικοσιεπτα αναρτησεις..

Εγω προσωπικα δεν βλεπω καποια "τυφλη αντιαριστερη ρητορεια" στα γραφομενα του Καρυκα.Η επικληση της αριστεροσυνης του κ.Τσιπρα δεν αποτελει απαντηση στην κριτικη, εμενα μαλλον για προσπαθεια να παει μπαλα στην κερκιδα μου μοιαζει. Δεν μιλαω για εσενα προσωπικα, αλλα γενικοτερα.

Ανώνυμος 4 Ιουνίου 2012 στις 7:44:00 μ.μ. EEST  

Dell Theory of Conflict Prevention

“The Dell Theory stipulates: No two countries that are both part of a major global supply chain, like Dell’s, will ever fight a war against each other as long as they are both part of the same global supply chain.”

http://en.wikipedia.org/wiki/Dell_Theory_of_Conflict_Prevention

καλό διάβασμα

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 4 Ιουνίου 2012 στις 8:40:00 μ.μ. EEST  

Για τυφλή αντιαριστερή ρητορεία κατηγόρησα το defence net. Για τον Καρύκα επαναλαμβάνω οτι ισχύει η αρχαία παροιμία "από κακό κόρακα κακό αυγό". Το οτι είναι αριστερός ο Τσίπρας δε μου λέει τίποτα. Εγώ δεν είμαι αριστερός,το είπε και η Αλέκα άλλωστε. Το ότι το σύμπαν του γραπτού και ηλεκτρονικού τύπου όμως ξυπνά και κοιμάται με τον Τσίπρα στο στόμα κάτι μου λέει.
Μάλλον τον θεωρούν πραγματικά αριστερό, γιατί στην Ελλάδα για χρόνια ως αριστερά προβάλλονταν το ΠΑΣΟΚ (ανέκδοτο ακούγεται αλλά έτσι ήταν). Και φοβούνται την αριστερά γιατί - αν δεν αποδειχτεί ΠΑΣΟΚ του '81 που πολύ το φοβάμαι - δεν θα τους αφήσει να ξεπουλήσουν τον τόπο για ένα κομμάτι ψωμί στους ξένους και στα ντόπια αρπακτικά.
Το τι θα κάνει στην άμυνα είναι απλό: τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο από τους άλλους. Προσωπικά φοβάμαι περισσότερο στο υπουργείο άμυνας καμια Μπακογιάννη, Πάγκαλο ή κανένα από τα μπουμπούκια του ΛΑΟΣ που μάζεψε ο Σαμαράς (και που το ενδιαφέρον τους για τα αμυντικά ζητήματα δεν ήταν καθόλου μα καθόλου ανιδιοτελές, όπως λεγόταν)
ϊσως να είναι αφέλεια από μέρους μου αλλά εμπιστεύομαι περισσότερο έναν αφελή διεθνιστή από έναν επαγγελματία πατριώτη όπως αυτοί που προαναφέρθηκαν. Ο πρώτος μετά απο μια δυο φάπες θα προσγειωθεί ανώμαλα και θα ανακρούσει πρύμνα, τον δεύτερο τον φτύνεις και λέει οτι βρέχει. Οι καταθέσεις του στην offshore να'ναι καλά και σιγά μη νοιαστεί για σημαίες και ξερονήσια. Και εκείνη η Κύπρος ρε παιδί μου...πολύ μακρυά.

Xmale 4 Ιουνίου 2012 στις 9:00:00 μ.μ. EEST  

Μπορεί να μην διαφωνούμε με την κριτική που ασκείται στον ΣΥΡΙΖΑ.
Όταν όμως αυτή η κριτική, δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη για τα πεπραγμένα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τότε εμμέσως πλην σαφώς μας οδηγεί στην υπερψήφιση ενός εκ των δύο αυτών κομμάτων.

Ποιος λοιπόν κυβέρνησε τον τόπο τα τελευταία 38 χρόνια;
Ποιος είναι υπεύθυνος για τον Αττίλα 2 και το "η Κύπρος είναι μακριά";
Ποιος μας έβγαλε από το ΝΑΤΟ το 1974;
Ποιος ωθούσε τους Κύπριους στο να αποδεχτούν το σχέδιο ΑΝΑΝ;
Ποιος πέταξε στα σκουπίδια τη χρυσή ευκαιρία του 2004 για την επίλυση των διαφορών μας με την Τουρκία στη Χάγη;
Ποιος πήρε τις μίζες;
Ποιος δεν προχώρησε σε καμιά εξοπλιστική προμήθεια από το 2004 και μετά παρά μόνο στην αγορά 30 F16 αμέσως μόλις ανέλαβε κυβέρνηση, γιατί άραγε όταν δεν υπήρχε τέτοια εισήγηση από τους στρατιωτικούς, για να εξαργυρώσει την υποστήριξη των Αμερικανών;
Ποιος δεν παρέλαβε τα υποβρύχια;
Ποιος έχει αφήσει τα πανάκριβα Leo2A6HEL χωρίς βλήματα, κατάλληλα μόνο για παρελάσεις;
Ποιος δεν ανακήρυξε την ΑΟΖ;
Ποιος ανέχθηκε τις παραβιάσεις, παραβάσεις, υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένο ελληνικό έδαφος των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών;
Ποιος ανέχθηκε τις διελεύσεις των σκαφών του τουρκικού ναυτικού σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα και μέσα από τα χωρικά μας ύδατα με ανοιχτά τα ραντάρ τους κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου;
Ποιος στάθηκε ανίκανος να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές της Πελοποννήσου, έστω και αν ήταν έργο δολιοφθοράς ξένων μυστικών υπηρεσιών, ρίχνοντας το φταίξιμο στον "Θεό Άνεμο";
Ποιος δεν έστειλε στον αγύριστο τη Vodafone για τις υποκλοπές στο τηλέφωνο του Πρωθυπουργού;
Ποιανού υπουργού η σύζυγος έκανε την προίκα των παιδιών της από τα συμβολαία του Βατοπεδίου; (Ο Εφραίμ ακόμα κυκλοφορεί ελεύθερος).
Ποιος δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τα σύγχρονα Δεκεμβριανά και άφησε την Αθηνά να καίγεται και να λεηλατείται;
Ποιος ανέχθηκε την κατάσταση στα πανεπιστήμια, όποιος και να τη δημιούργησε, και δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τις λίγες δεκάδες, εκατοντάδες θέλετε, αναρχικών, κομμουνιστών ή ό,τι άλλο, δεν μας ενδιαφέρει που παραβίαζαν τον νόμο;
Ποιος άφησε το ΠΑΜΕ να παραβιάζει τον νόμο χωρίς καμιά επίπτωση για τα μέλη του;
Ποιος επέτρεψε την είσοδο στις δεκάδες χιλιάδες των λαθρομεταναστών και ακόμα δεν τους έχει απελάσει;
Ποιος διόρισε τα πράσινα και τα γαλάζια παδιά του;
Ποιος ήταν στην κυβέρνηση όταν γινόταν το πάρτι από τους προμηθευτές του δημοσίου, π.χ. τις φαρμακευτικές;
Ποιος δήλωσε ότι θεωρεί τον λαό ανώριμο να αποφασίζει μέσω δημοψηφισμάτων; (βλ. Ντόρα)

Να συνεχίσω; Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά-πολλά ακόμα!

Η ουσία είναι η εξής:
1. Υπεύθυνοι, πρωτίστως, για την κατάντια της χώρας είναι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
2. Συνυπεύθυνοι, στο βαθμό που μας αναλογεί, και εμείς οι πολίτες που τους ψηφίσαμε ή τους ανεχτήκαμε.
3. Τα δυο αυτά κόμματα, δεν έχουν κανένα ηθικό δικαίωμα να διεκδικούν εκ νέου την ψήφο μας.
4. Υπάρχουν κι άλλες πορτοκαλιές, στα δεξιά, στο κέντρο και στα αριστερά που κάνουν πορτοκάλια.
5. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λάθος να κρίνεται για πράγματα που δεν έκανε, μια και δεν κυβέρνησε ποτέ! Δίκαιο να κρίνεται γι αυτά που προτείνει.
6. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λάθος να κρίνεται για την ικανότητα του να κυβερνήσει. Διότι δεν έχει δοκιμαστεί στην πράξη. Οι όποιες απόψεις διατυπώνονται είναι απλώς εικασίες, βάσει ενδείξεων και τίποτα άλλο. Αντιθέτως για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουμε αποδείξεις!
7. Όταν το 35% του λαού ξαναψηφίζει τους υπεύθυνους για τη σημερινή κατάντια, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είναι άξιος της μοίρας του, διότι αποδεικνύεται ότι δεν έχει μνήμη και δεν αναφέρομαι σε γεγονότα 30 και 40 χρόνων πριν, αλλά της προηγούμενης δεκαετίας.

enkripto 4 Ιουνίου 2012 στις 9:22:00 μ.μ. EEST  

Ο/Η enkripto είπε...
Λυπαμαι αλλα η επικληση των ανομιων των προηγουμενων κυβερνησεων, δεν αποτελει αλλοθι για τα οσα ετοιμαζεται να εφαρμοσει ο κ.Τσιπρας.

Δεν αντιλαμβανομαι αυτη την λογικη. Την μη-λογικη για την ακριβεια. Θυμιζουμε ετοιμοθανατο που ξορκιζει το μοιραιο αυτοκτονωντας...

Επισης δεν κρινουμε κανεναν βασει "ενδειξεων". Ολα τα παραπανω ειναι διακυρηγμενες προθεσεις που περιλαμβανονται στο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ προγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το εχουμε ξαναπει,δεν θα κανουμε κριτικη με επικοινωνιακους ορους.

enkripto 4 Ιουνίου 2012 στις 9:24:00 μ.μ. EEST  

Α , και φιλε xmale, αν ψαχνεις για κριτικη στα πεπραγμενα των προηγουμενων κυβερνησεων μπορεις να δοκιμασεις την λειτουργια search. Δεν ανεβηκε χθες η σελιδα.

D-Mitch 4 Ιουνίου 2012 στις 9:38:00 μ.μ. EEST  

@Χmale και ΦκμΚ

Αν παρακολουθείτε την ιστοσελίδα θα έιχατε βρει τις απαντήσεις που θέλατε. Από που και ως πού κρίνετε ότι το ενκρυπτώ είναι κατευθυνόμενο; Τι σχέση έχουν τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ; Ας δώσουμε λοιπόν και την ευκαιρία στην Παπαρήγα και στον Μιχαλιολάκο να κυβερνήσουν, ωραία λογική..

Συμφωνώ όμως με τα λεγόμενα του Xmale από το "Η ουσία είναι η εξής:.."

Αλλά βρε παιδιά σεβαστείτε τον ιστότοπο, που αν μη τι άλλο είναι έγκυρος, αρκετά αντικειμενικός και όχι κατευθυνόμενος. Μην βιάζεστε να κρίνετε και να κατηγορείτε όταν τα λεγόμενα του συγγραφέα δεν σας είναι αρεστά.

Ανώνυμος 4 Ιουνίου 2012 στις 9:53:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητοί φίλοι, καλησπέρα!
Δεν μπορώ να μην παρέμβω διαβάζοντας τα αξιόλογα σχόλια σας. Επιτρέψτε μου τα εξής: μπροστά στον ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ορυμαγδό εξελίξεων ΝΟΜΙΖΕΤΕ ότι ο κάθε τσίπρας, θα μπορέσει, να ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ αυτά που επαγγέλεται;;;!!!όπως έλεγε ο μακαρίτης χαρίλαος: ακούτ' δώ "Βραζιλία, Κίνα, Ρωσία, Ινδία κ.λπ ΑΠΕΙΛΟΥΝ την παγκόσμια υπερδύναμη ΗΠΑ! κρατώντας στα χέρια τους την ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥΣ!! ΑΠΕΙΛΟΥΝ την παγκόσμια τάξη πραγμάτων και οι γερμανοί το γνωρίζουν πολύ καλά!! γιαυτό στο γεωπολιτικό παιχνίδι πασχίζουν να αποκομίσουν περισσότερα κέρδη!!! πώς;;με το να έχουν αποικίες γύρω τους ή κράτη δορυφόρους. Όλα αυτά γνωστά. ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ. ο τσίπρας έχοντας επί των οικονομικών το δραγασάκη, δεν γνωρίζει τι "παιζεται";;; είναι τόσο ΗΛΙΘΙΟΣ να θέλει, να κυβερνήσει με τσιτάτα του στυλ " εργάτες των λαών αδελφομένοι", ή "οι εργάτες δεν έχουν ΤΙΠΟΤΑ να μοιράσουν" και άλλα πολλά!! ΓΝΩΡΙΖΕΙ ο παμπόνηρος νεοσσός της πολιτικής, ότι αφού οι νεοέλληνες ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ και ψηφίζουν ΑΚΟΜΗ τα "μεγάλα" κόμματα, γιατί να μη ρίξω κι εγώ προεκλογικά "φύκια για μεταξωτές κορδέλες";; νομίζετε πως δεν γνωρίζει ότι ο νεοέλληνας δεν μπορεί να βιώσει καταστάσεις, όπως ο γλέζος της κατοχής και του εμφυλίου;;; ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ! Απλά, όπως ΟΛΟΙ οι πολιτικάντηδες ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ!!! Άλλωστε δεν έχει συμβούλους πρώην πασόκους εποχής αντρέα;;; ραφτόπουλος και σία!! ΓΝΩΡΙΖΕΙ πολύ καλά ότι η μόνη συνταγή επιτυχίας και διακυβέρνησης της χώρας, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΚΟΜΗ, είναι το ΘΑ, ΘΑ, ΘΑ!! και όταν και ΑΝ έλθουμε στα πράγματα, Ελληνικέ λαέ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ μας πρόκαναν οι εξελίξεις και ΤΩΡΑ δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω!
Μη σας κουράζω όμως άλλο!

Γιάννης

Ανώνυμος 4 Ιουνίου 2012 στις 9:54:00 μ.μ. EEST  

Xmale 4 Ιουνίου 2012 9:00:00 μ.μ. EEST καταδικάζεις τα δυο κόματα και καλά κάνεις μαζί σου στα περισσότερα που αναφέρεις. Όμως σηκώνει συζήτηση τα 5 & 6 ( 5. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λάθος να κρίνεται για πράγματα που δεν έκανε, μια και δεν κυβέρνησε ποτέ! Δίκαιο να κρίνεται γι αυτά που προτείνει. 6. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λάθος να κρίνεται για την ικανότητα του να κυβερνήσει. Διότι δεν έχει δοκιμαστεί στην πράξη)
- Ποίοι αποτελούν τη νέα ραχοκοκαλιά του Σύριζα; μήπως σχεδόν όλοι οι "του συστήματος" που νομίζουν ότι θα γίνουν τα πράγματα όπως πριν το 2008;
- Ακόμα και π.χ. το 2000, το 2004 κτλ τι ποσοστό έπερνε στους συνδικαλιστές στο δημόσιο & στις ΔΕΚΟ; μήπως δεν "κυβέρνησε" ποτέ επίσημα αλλά ήταν πάντα ίσως το πιο γατζωμένο μέρος του συστήματος;
Δε μπορώ πάρα να συμφωνήσω φυσικά στο σημείο σου 4. "Υπάρχουν κι άλλες πορτοκαλιές, στα δεξιά, στο κέντρο και στα αριστερά που κάνουν πορτοκάλια."΄

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 4 Ιουνίου 2012 στις 11:02:00 μ.μ. EEST  

Είναι μάταιη αυτή η συζήτηση που έχει πια εκφυλιστεί σε παράλληλους μονολόγους. Νομίζω οτι κανεις δε διαβάζει τι γράφει ο άλλος παρά μόνο απαντά σε όποια φράση του χτυπά στο μάτι. Γιατί αν διάβαζε ο φίλος D-Mitch τι γράφουμε δε μας μας κατηγορούσε (ο πληθυντικός περιλαμβάνει εμένα και τον Χmale)οτι "κρίνετε ότι το ενκρυπτώ είναι κατευθυνόμενο" Αν θέλω να μπω σε κατευθυνόμενο δείτε που δημοσιεύτηκε αρχικά το άρθρο του Καρύκα (πολύ ωραίο άρθρο..."ημιμαθών ή και αγράμματων νέων αφού το κόμμα του – πρωτίστως – φρόντισε ώστε τα πανεπιστήμια να βγάζουν… «κουμπούρες»"...άραγε ποιος πολιτικός χώρος απαξιώνει συστηματικά τα Πανεπιστήμια; Τα ίδια έλεγαν και τη δεκαετία του 80 οι ομοϊδεάτες του).
Το μόνο παράπονο που έχω είναι η δημοσίευση εξυπνακίστικων υβριστικών σχολίων όπως αυτά του ανώνυμου 9:33:00 μ.μ. Εγώ φταίω μετά να απαντήσω με ανάλογες φράσεις για το πρόγραμμα της "μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης" που δίνει τον υπερ πάντων αγώνα για τη διατήρηση της κονόμας και της σαπίλας; Και με τι μπροστάρηδες... Μπακογιάννη, Βορίδη, Πλεύρη, Γεωργιάδη...μένει να ξεθάψουν τον Τσολάκογλου και τον Ράλλη. Δεν είναι δίκαιο κάποιοι να κρατάμε επίπεδο ενώ άλλοι να ξεσαλώνουν. Αν είναι να μιλάμε με όρους μπαρμπουτιέρας να το ξέρω να προσαρμοστώ ανάλογα.

enkripto 4 Ιουνίου 2012 στις 11:13:00 μ.μ. EEST  

Ορθον,μας ξεφυγε

Αρματιστής 5 Ιουνίου 2012 στις 1:15:00 π.μ. EEST  

Εγώ θα ήθελα να θέσω το ακόλουθο ζήτημα:

Αυτή την εποχή παρακολουθούμε να εκτυλίσσεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε όλα τα μέσα και με όλα τα μέσα, μια αήθης επίθεση εναντίον του λαού, με τη προβολή εκβιαστικών και τρομοκρατικών διλημμάτων, προκειμένου αυτός να μη ψηφίσει το ΣΥΡΙΖΑ, επειδή αν ο λαός δώσει τη δυνατότητα στο ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση, τότε η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός Ευρώ, θα πτωχεύσει, θα καταστραφεί, θα …. θα ….θα κλπ.

Η ώρα είναι 0010 και έχω ανοικτή τη τηλεόραση στο ΜΕΓΚΑ. Από τη μια μεριά βρίσκονται ο Πρετεντέρης, ο Μιχελάκης, η κυρία της «φωτοτυπίας», ο Ψαριανός, ένας του ΚΚΕ και ένας πολιτικός επιστήμονας. Από την άλλη βρίσκεται ο Παπαδημούλης και του την έχουν πέσει αγρίως, όλοι οι προηγούμενοι. Πιο επιθετικός ο Ψαριανός, πρώην συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Αλήθεια ποια η αξιοπιστία της κυρίας που άφησε τους μαθητές χωρίς βιβλία;

Ειλικρινά δεν μου αρέσει όλη αυτή η συγχορδία και δεν την αντιμετωπίζω ως τυχαία. Αλήθεια τι είναι αυτό που έχει κάνει όλους να τη πέσουν στο ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί όλοι φοβούνται τη βούληση του λαού και προσπαθούν να τον φοβίσουν, να τον εκβιάσουν, να τον χειραγωγήσουν, να τον τρομοκρατήσουν προκειμένου να μη ψηφίσει το Τσίπρα; Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο επικίνδυνος για την ύπαρξη της Ελλάδας, ή κάτι άλλο συμβαίνει; Ποια άλλη φορά ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, βρέθηκαν σύμφωνοι σε κάποιο ζήτημα; Τι χειρότερο μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, από αυτά που έκαναν οι «πατριώτες» πολιτικοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση;

Αλλά και ποια είναι τα διαπιστευτήρια ικανότητας και αξιοπιστίας των Σαμαρά, Βενιζέλου; Σε τι μπορούν να δεσμευθούν;

Δεν θα καταχραστώ περισσότερο το χώρο και θα προσπαθήσω μέχρι τις εκλογές να μην ασχοληθώ με αυτά τα ζητήματα, που πραγματικά πονούν. Καλύτερα τα εθνικά και τα ζητήματα άμυνας … που είναι περισσότερο βατά…

Πιστεύω όμως ότι ο Ελληνικός λαός από χαρακτήρα, είναι πάντοτε με αυτόν που του τη πέφτουν όλοι. Δεν του αρέσει το λιντσάρισμα. Και επιπλέον έχει αρκετή σοφία για να αντιλαμβάνεται κάποια πράγματα.

Σχετικά με το ευρώ, την απειλούμενη έξοδό μας από την ευρωζώνη αν δεν πράξουμε κατά «τας επιταγάς» των επικυρίαρχων, την κατά συνέπεια πτώχευσή μας, τη πείνα κλπ. Α) Όταν ένας εκβιασμός επαναλαμβάνεται πολλές φορές, τότε χάνει την αξία του. Β) Ο Ελληνικός λαός, ιστορικά έχει δείξει ότι δεν του αρέσουν οι εκβιασμοί και κάποια στιγμή λέει το μεγάλο όχι, ανεξάρτητα από τις συνέπειες. Γ) Ανεξάρτητα του τι θα αποφασίσει ο λαός και θα πράξει η επομένη κυβέρνηση, πόσο βέβαιοι είμαστε ότι αύριο θα υπάρχει ευρώ; Δ) Αυτός που δεν έχει να χάσει τίποτε, ή αυτός που είναι άνεργος, ή εργάζεται και δεν πληρώνεται, ή ο μισθός του δεν φθάνει για να ζήσει, ελάχιστα τον ενδιαφέρει το δίλημμα ευρώ ή δραχμή. Ε) Αλλά ακόμη και αν στις εκλογές στις 17/6 τελικά αποφευχθεί η «εθνική καταστροφή», το πρόγραμμα του μνημονίου είναι τόσο σκληρό, είναι τόσο λάθος, που είναι πλέον ή βέβαιο ότι πολύ γρήγορα θα βρεθούμε μπροστά σε τρομερά αδιέξοδα και ίσως σε «…… κρίση, ..... κατάρρευση, ...... καταστροφή».

ΥΓ. Μολονότι ακόμη «δεν έχουμε πτωχεύσει», είμαι και εγώ από τους «τυχερούς» που αδυνατώ να προμηθευτώ τα απαιτούμενα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που χρειάζομαι για να μη χάσω το μόσχευμά μου. Βεβαίως στις εποχές που ζούμε, η φράση «όσοι δεν μπορούν να ζήσουν είναι καλύτερα να πεθάνουν», δεν είναι μακριά. Μόνο που όταν κτυπάει η καμπάνα, μη στέλνεις να μάθεις για ποιον κτυπά! Κτυπά για σένα. Μπορεί να είναι ο αδελφός σου, ή το παιδί σου.

D-Mitch 5 Ιουνίου 2012 στις 1:48:00 π.μ. EEST  

@ΦκμΚ

Απάντησα στο σχόλιό σου: "Μου φαίνεται πάντως οτι το "εν κρυπτώ" έχει μετανιώσει τις αναρτήσεις για τη Χρυσή Αυγή και προσπαθεί να κατευνάσει τους πολυπληθείς της φίλους με την έβδομη ή όγδοη ανάρτηση σχετική με τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε μισό μήνα."

Απλά θέλω να πω η όποια ανάρτηση δεν σημαίνει ότι και εκφράζει ντε και καλά την ιστοδελίδα, η ανάρτηση γίνεται για συζήτηση. Με το να υποδηλώνει κάποιος ότι οι αναρτήσεις εκφράζουν και τις απόψεις του χώρου όπου φιλοξενούνται υποδηλώνει ότι υπάρχει λόγος όπου γίνεται αυτό. Άρα και κατευθυνόμενος.

Εν πάσει περιπτώσει δεν ήθελα να κατηγορήσω κανέναν,να με συγχωρείτε, ειδικά εσένα που ο λόγος σου και τα σχόλιά σου είναι πάντα επιπέδου, απλά να μην καλλιεργούμε εντυπώσεις από το πουθενά με αποτέλεσμα να αρχίζουν άλλου είδους σχόλια και να απαξιώνεται ο χώρος.

Όσο για αριστερούς και δεξιούς.. Δυστυχώς ακόμα και αν είχα την ευκαιρία να ψηφίσω δεν ξέρω τι θα ψήφιζα, ο πόλεμος που γίνεται μέσω τον διαφόρων μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι απίστευτος και δεν ξέρεις ποια τι είναι αληθές και τι ψέμα. Δυστυχώς οι πολιτικοί μας είναι ξεδιάντροποι και χρησιμοποιούν τον πόνο του κοσμάκη για να πάρουν την καρέκλα. Αλλά για να πω την αλήθεια με τρομάζει ο κομμουνισμός εξίσου με τον φασισμό. Πραγματικά μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για την Ελλάδα μας. και κανένα σενάριο δεν είναι σίγουρο αλλα και κανένα ευνοϊκό..

Ανώνυμος 5 Ιουνίου 2012 στις 2:02:00 π.μ. EEST  

Yπάρχουν κατα την γνώμη μου δύο χωριστά θέματα :
Α)τί θα κάνει ο Τσίπρας με τους εξοπλισμούς σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ.
Β)τί κάνει το ΕνΚρυπτώ έναντι του Τσίπρα :δίκη προθέσεων;πολιτική κριτική,εποικοδομητική ή μη;δημοσιογραφική έρευνα για να μάθει τί σκέπτεται αυτός ο άνθρωπος καί πώς ερμηνεύει,πώς θα εφαρμόσει το όποιο πρόγραμμα;
Ως προς το Α:
το καλύτεροείναι να ερωτηθεί ο ίδιος ο Τσίπρας.Εγώ ως άνθρωπος που μιλάω μαζί του επί πολύ καιρό τώρα, καταθέτω την άποψη πού έχω σχηματίσει ότι θα κάνει:
το party τέλος με τους εξοπλισμούς.Ο,τι ζητήσει η στρατιωτική ηγεσία,μετα από διάλογο μαζί τους,αφού παρουσιάσουν εναλλακτικές λύσεις ,αποτιμηθούν συγκριτικά πλεονεκτήματα/ελαττώματα θα αποκτηθεί.Πώς; Με διακρατικές συμφωνίες κυρίως,ώστε ν` αποκλεισθεί κάθε δυνατότητα μίζας.Επίσης δίχως χρήματα ή δάνεια αξιοποιώντας μεταχειρισμένα οπλικά συστήματα από τα Αμερικανικά αποθέματα καί αποσύρσεις.Αν δεν μας δώσουν ή δεν έχουν αυτό που ζητάμε,θ` απευθυνθούμε αλλού, αξιοποιώντας την γεωστρατηγική θέση καί δυναμικό της χώρας στο πλαίσιο μιας πολιτικής πρόταξης του Ελληνικού συμφέροντος,χωρίς ν` ανήκουμε(αγκιστρωμένα ψάρια) ούτε στη Δύση ούτε πουθενά.
Στο ανωτέρω πλαίσιο, απόψεις που έχουν συζητηθεί στο Εν Κρυπτώ παλαιότερα έχουν ληφθεί υπ`όψιν καί αξιολογηθεί θετικά.Προτεραιότητα πάντως θα δοθεί στη λειτουργική υποστήριξη των υπαρχόντων συστημάτων καί στην αποφασιστική στήριξη του προσωπικού των ΕΔ.
Η άποψη που έχει εκφρασθεί από σχολιαστή σε άλλες αναρτήσεις περί παραμονής του σημερινού ΥΠΑΜ δεν είναι αβάσιμη.
Το moratorium στους εξοπλισμούς είναι ένας διπλωματικός ελιγμός για να στριμωχθεί η Τουρκία. Γενικότερα ,η εντύπωσή μου είναι ότι το πρόγραμμα για την Αμυνα καί την Εξωτερική πολιτική,σε αντίθεση με το ουσιώδες,θεμελιώδες κεφάλαιο περί Οικονομίας (= Δραγασάκης),δεν θα πρέπει να το παίρνει κανείς τοις μετρητοίς.
Β) Το Εν Κρυπτώ μπορεί ,έστω μετεκλογικά (διότι το βλέπω με λύπη μου μέχρι την 17/6;; να έχει στρατευθεί στον αντι-αριστερό / αντιΣΥΡΙΖΑ αγώνα) να φιλοξενήσει μια συνέντευξη με τον Τσίπρα,ή ένα κείμενό του ,όπως είχε πολύ σωστά γίνει καί με τον εξαίρετο ακαδημαϊκό Βασίλη Μαρκεζίνη.Τότε να βοηθήσω αν ενδιαφέρεσθε , τώρα με τις θέσεις καί τα πρό ημερών λεγόμενα ορισμένων σχολιαστών σας ("τσογλανάκι των καταλήψεων" κοκ)δεν είναι εφικτό.
ΠΛΑΤΩΝ.

NF 5 Ιουνίου 2012 στις 5:47:00 π.μ. EEST  

Το ενκρυπτω εχει γεμισει οπαδους και συνοδοιπορους του ΣΥΡΙΖΑ που ηρθαν να κανουν προπαγανδα!
Ο Π. Καρυκας τους περιεγραψε τελεια. Πρωην μελη του κομματικου στρατου του ΠΑΣΟΚ που (παρα)σιτίζονταν επι 30 χρονια στο Πρυτανειο του Δημοσίου εις βαρον ολων ημων και τωρα ελπιζουν οτι θα συνεχισουν τη μασα! Νομιζουν οτι ο Τσιπρας ειναι οτι ο Αντρεας του 1981. Τους εχω κακα νεα. Το 1981 η επαρατος Δεξια παρεδωσε ενα νοικοκυρεμενο κρατος, με χρεος μολις 30 % του ΑΕΠ,το οποιο ειχε προσβαση στις χρηματαγορες, και μπορουσε να παρει δανεια. Ο Αντρεας μπορουσε να βρει δανεικα λεφτα για να τα κατασπαταλησει. Αυτο δεν ισχυει το 2012. Ο Τσιπρας θα καταρρευσει σε 3 μηνες, αυτο που καλειται να διαχειριστει απλα τον υπερβαινει.
Το ενκρυπτω εκφραζει υγιεις πατριωτες –εθνικιστες, οι οποιοι ομως αποστρεφονται τους ναζιστες, και ορθως. Οι πρωην ΠΑΣΟΚοι και νυν Συριζαιοι ας πανε σε δικες τους ιστοσελιδες και ας μας αφησουν ησυχους.
Ο Φτωχος και μονος καουμπου ενοχλειται απο παλαια γραπτα του Π. Καρυκα. Μαλλον ενοχλειται απο τη μονογραφια για τον Ι. Μεταξα. Η αληθεια ποναει: Η Ελλαδα ειχε χρεωκοπησει το 1932. Ο μπαρμπα-Γιαννης ο Μεταξας αρνηθηκε να πληρωσει τους δανειστες, Εκανε χρηστη οικονομικη διαχειριση, και δαπανησε για τον Στρατο 7 φορες περισσοτερα χρηματα απο οτι ειχαν δαπανηθει το 1923-1935. (15 δις δρχ εναντι 2 δις. δρχ.) .Η εξαιρετικη αποδοση των ελληνικων οπλων στα πεδια των μαχων του δευτερου παγκοσμιου πολεμου δεν ηρθε ουρανοκατεβατη.Ο μπαρμπα-Γιαννης επισης ως Πρωθυπουργος της χρεωκοπημενης Ελλαδας ηταν αυτος που οικοδομησε το συγχρονο κοινωνικο κρατος (8ωρο, ιατροφαρμακευτικη περιθαλψη εργαζομενων κλπ)
Λησμονουν καποιοι οτι και το «κινημα» του 1909 ηταν ενα ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΟ στρατιωτικο πραξικοπημα, εναντιον νομιμοτατης κοινοβουλευτικης κυβερνησης το οποιο επεβαλλε με το στανιο τον Ε. Βενιζελο!
Η λυση για την Ελλαδα δεν ειναι βεβαια τα Μνημονιακα κομματα. Εγω θα ψηφισω τον Πανο Καμμενο, αλλα δεν εχει μεγαλη δυναμικη. Ολοι ξερουμε ποια ειναι η λυση. Και αυτη θα ερθει, οπως ηρθε το 1909, ειτε αρεσει σε ορισμενους ειτε οχι!

ΥΓ: O Τσιπρας θελει να σπασει τη Συμμαχια με το Ισραηλ. Αν ειναι δυνατόν! Ουδεποτε θα τολμουσε να ονειρευτει ΑΟΖ και αερια η Κυπρος χωρις τη βοηθεια του Ισραηλ.

Ανώνυμος 5 Ιουνίου 2012 στις 9:40:00 π.μ. EEST  

Στη διάρκεια της νύχτας σας έστειλα ένα σχόλιο που δεν βλέπω να υπάρχει διάθεση να το αναρτήσετε.
Οι σχολιαστές είναι ωραίοι αλλά ο Καρύκης καί το προεκλογικό Εν Κρυπτώ είναι αλλιώς;Υπεράνω αντιρρήσεων,αντιθέτων απόψεων....
ΠΛΑΤΩΝ

Ανώνυμος 5 Ιουνίου 2012 στις 9:48:00 π.μ. EEST  

Ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ εφάρμοζε πολιτική ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολλά χρόνια. Ότι είδαμε απο το ΠΑΣΟΚ, θα εφαρμοστεί απο το ΣΥΡΙΖΑ αλλά σε πολύ πιο ακραία μορφή. Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν αποτελεί λύση η ΝΔ. Δεν έχει ακόμα γίνει κατανοητό τι πρόκειται να εφαρμοστεί στην Παιδεία, την Εξωτερική Πολιτική, την Εθνική Άμυνα, την Αστυνομία, τους Λαθρομετανάστες κλπ. Τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά απο ότι νομίζουν ορισμένοι. Ας ελπίσουμε ότι θα διαλυθεί πλήρως και σύντομα η ΝΔ αλλιώς το ΣΥΡΙΖΑ θα κυριαρχήσει πλήρως με ότι αυτό σημαίνει για την Ελλάδα.

enkripto 5 Ιουνίου 2012 στις 10:39:00 π.μ. EEST  

@9.40

Μηπως πολυ απλα δεν υπηρχε καποιος στις 2 τα ξημερωματα για να το αναρτησει.....;

Φτωχός και μόνος καουμπόυ 5 Ιουνίου 2012 στις 12:28:00 μ.μ. EEST  

@ΝF (National Front υποθέτω)
Ο Μεταξάς ήταν ένα πιόνο του βασιλιά και των Άγγλων. Ήταν ο ίδιος άνθρωπος που αρνήθηκε την όποια συμμετοχή του στη Μικρασιατική Εκαστρατεία γιατί προέβλεπε,λέει, την τελική ήττα. Τζάμπα τα γαλόνια δηλαδή. Λίγο πριν την κατάρρευση οι αυλικοί ετοιμάστηκαν να τον βάλουν πωθυπουργό αλλά έπεσε κράξιμο καιτα μάζεψαν.

Επιλέχτηκε ως δικτάτορας από τους Άγγλους λόγω της τυφλής του υπακοής στο στέμμα και των αντικοινοβουλευτικών του απόψεων. Βλέπετε ο πόλεμος πλησίαζε αλλά οι Άγγλοι φοβόντουσαν ακόμα τους μπολσεβίκους και όχι τους ναζί. Την φοβερή εκλογική δύναμη του ΚΚΕ (κάτω του 5%), μήπως γίνει ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων. Το τί κράτος εγκαθίδρυσε φάνηκε ξεκάθαρα από τις εκτοπίσεις και τις εξορίες - ανάμεσά τους και τους Τσάτσο και Καννελόπουλο - την ΕΟΝ, τους Μανιαδάκηδες και άλλα ανδρείκελα που το μόνο τους προσόν ήταν η παχυλή τους έλλειψη παιδείας και ο θαυμασμός στον Μεγάλο Ηγέτη, Πρώτο Αγρότη, Πρώτο Εργάτη - ούτε ο Στάλιν πια τόσες λαϊκές πρωτιές.

Εξοπλισμούς έκανε, όπως και άλλοι πριν αυτόν (μέχρι και ο Πάγκαλος ως δικτάτορας). Έκανε βέβαια περισσότερους γιατί το έβλεπε οτι ο πόλεμος έρχόταν, οι Ιταλοί δε συμμαζεύονταν (κάτι σαν τους ανατολικούς μας γείτονες. Ομως η ποιότητα της ανώτερης ηγεσίας ήταν - σε αντίθεση με τα μεσαία και χαμηλά βαθμολογικά στελέχη των ΕΔ - πολύ μέτρια. Με λίγες εξαιρέσεις (λ.χ Κατσιμήτρος, Βραχνός) η πλειοψηφία του επιτελείου του ήταν άνθρωποι κατώτεροι των περιστάσεων. Το ίδιο και οι πολιτικοί που έψαχναν μέσω των Γερμανών "έντιμη λύση" ενός πολέμου που τον θεωρούσαν εξαρχής χαμένο. ¨Ασε το πως το σκάσανε τον Απρίλη του '41 για Κρήτη και Μέση Ανατολή....ως και τον "Αβέρωφ" παράτησαν και τον έσωσε το πλήρωμα.

Τέλος, όταν άρχισε να κλωτσάει στα σχέδια των Άγγλων επειδή φοβόταν εμπλοκή της Γερμανίας (όταν όλος ο κόσμος ήξερε οτι η Γερμανία μετά την αποτυχία των Ιταλών θα επέμβει οπωσδήποτε)βγήκε πολύ βολικά από τη μέση με έναν "περίεργο" θάνατο - το ίδιο περίεργος και ο θάνατος του Σπύρου Παξινού, υποδιοικητή της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών και επικεφαλής της Υπηρεσίας ∆ίωξης του Κοµµουνισµού με μετεκπαίδευση στη Γκεστάπο ο οποίος μάλλον ήξερε πολλά για τον γρήγορο και βολικό θάνατο του Μεταξά.

Τον Καρύκα και κάθε παρόμοιο αναλυτή σου τον χαρίζω. Αν διάβαζα ιστορία μέσω τέτοιων μονογραφιών θα έπρεπε να φάω όλους τους τίτλους σπουδών μου. Για το καθεστώς Μεταξά ρίξε μια ματιά στο πολιτικό ημερολόγιο του Γ.Σεφέρη εκτός κι αν και αυτός είναι απο κει πάνω....οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ.
Πατριώτες - εθνικιστές; δε γίνεται αγαπητέ πατριώτης και εθνικιστής μαζί. Πες πατριώτες να συννενοηθούμε. Πες εθνιστής έστω (δεν πολυχρησιμοποιείται αλλά σημαίνει τον πατριώτη). Ο εθνικισμός έχει συγκεκριμένη ιδεολογική φόρτιση.

Δε θα σου κάνω τη χάρη να φύγω. Μου αρέσει εδώ και βολεύτηκα, δε φεύγω και δεν υπήρξα ποτέ Πασόκος. Καμμένος έτσι; τι τραβάω με τους καμμένους, μια οικογένεια και ένα σόι όλοι καμμένοι, όλη η "πατριωτική" δεξιά εκεί κατέφυγε. Σε τι διαφέρει από τον Τσίπρα; Α, ναι ξέχασα στα "εθνικά" ζητήματα. Γιατί κατά τα άλλα δε βλέπω διαφορές. Πρόσεξε μόνο αγαπητέ NF μη βρεθείς να συγκυβερνάς με τον Τσίπρα. Γιατί οι μπερδεμένοι καιροί έχουν και περίεργες συμμαχίες...

Οδυσσέας 5 Ιουνίου 2012 στις 1:21:00 μ.μ. EEST  

@ ΠΛΑΤΩΝ:
Η απάντηση στο ερώτημά σου είναι απλή: δεν κάνουμε ούτε (α) δίκη προθέσεων, ούτε (γ) δημοσιογραφική έρευνα. Κάνουμε (β) πολιτική κριτική επί των διατυπωμένων προγραμματικών θέσεων (και όχι προθέσεων) του ΣΥΡΙΖΑ (και όχι προσωπικά του Τσίπρα, όπως επιδέξια το περιορίζεις).
Αυτές λοιπόν οι προγραμματικές θέσεις μέχρι πολύ πρόσφατα περιλάμβαναν δραστική μείωση των στρατιωτικών δαπανών και κατάργηση ή μείωση της στρατιωτικής θητείας (αναλόγως ποια συνιστώσα διάβαζε κανείς), και άλλες θέσεις (όπως για τη νομιμοποίηση όλων των λαθρομεταναστών) απολύτως επιζήμιες για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.
Τώρα πριν τις εκλογές ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να "στρογγυλέψει" τις θέσεις αυτές, για να μην τρομάξει τις μεγάλες μάζες δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων του Δημοσίου, που μαζικά μετακομίζουν ως ψηφοφόροι από το ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ. Στο ίδιο πλαίσιο κάποιοι νεοφερμένοι σχολιαστές (όπως εσύ) εκμεταλλεύονται την πολυφωνία που επιτρέπουμε στα σχόλια, για να προωθήσουν την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ και στα στελέχη των ΕΔ και τους αποστράτους: "θα αποκαταστήσουμε τα εισοδήματά σας και μη φοβάστε, δε θα βλάψουμε την εθνική άμυνα". Θα μας επιτρέψεις να μην πειστούμε - και δε χρειάζεται να κάνουμε δίκη προθέσεων: Scripta manent αγαπητέ - και εννοούμε τα παλιά scripta... Αν νομίζετε ότι αυτός ο ιστότοπος είναι κατάλληλο βήμα προπαγάνδας, μάλλον σφάλλετε. Σαν τη μύγα μες στο γάλα ξεχωρίζετε μερικοί νεοφερμένοι, και οι αναγνώστες έχουν και νου και κρίση...

Τέλος, αν καταλαβαίνω καλά μας προτείνεις ως "δέλεαρ" τη φιλοξενία κειμένου ή συνέντευξης του Α. Τσίπρα. Θα πρότεινα, πριν συζητηθεί κάτι τέτοιο, να διευκρινίσει ο κ. Τσίπρας αν τελικά ισχύουν οι δηλώσεις του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μπαλάφα περί μείωσης των αμυντικών δαπανών. Γιατί, την ίδια μέρα που ο κ. Τσίπρας επισκεπτόταν το ΥΕΘΑ και τα "στρογγύλευε", ο κ. Μπαλάφας επανερχόταν με άρθρο στην "Αυγή" (επίσημο κομματικό όργανο), υπενθυμίζοντας (ορθώς) ότι η μείωση των εξοπλιστικών δαπανών είναι "πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, καταγραμμένη από χρόνια στις διακηρύξεις, στα προγραμματικά του κείμενα και στα προεκλογικά του υλικά".
Τα ερωτήματα λοιπόν προς τον κ. Τσίπρα είναι απλά:
(α) Ισχύει εφ' εξής η γνωστή προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί ανάγκης μείωσης των αμυντικών δαπανών; Ναι ή όχι;
(β) Η ισχύουσα διάρκεια στρατιωτικής θητείας (9 μήνες) θεωρείται επαρκής για τις αμυντικές ανάγκες της χώρας; Πρέπει να αυξηθεί ή να μειωθεί;
Αυτές είναι οι βασικές ερωτήσεις που "στρογγύλεψε ο κ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο ΥΕΘΑ. Και παρ' ότι δε θα ήταν ευγενικό να αμφισβητήσουμε ότι είσαι "άνθρωπος που μιλάει με τον Τσίπρα επί πολύ καιρό τώρα", καταλαβαίνεις ποιο βάρος έχουν οι ανώνυμες προσωπικές σου εντυπώσεις σε σύγκριση με το γραπτό κείμενο του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ στην επίσημη εφημερίδα του κόμματος, που μάλιστα δεν αναιρέθηκε ποτέ από τον Α. Τσίπρα.
Είπαμε, είμαστε ανοιχτοί σε σχόλια, ακόμα και σε "προσωπικές εντυπώσεις", αλλά κουτόχορτο δεν τρώμε.

Alexandros 5 Ιουνίου 2012 στις 2:12:00 μ.μ. EEST  

Να αρχίσω από κάτι γρήγορο. Σταματήστε να κατηγορείται το blog, εγώ προσωπικά δεν έχω καμια σχέση, αλλα είναι το μοναδικό blog που κριτικάρει τους πάντες και αυτή είναι η σωστή στάση ενός blog, καμια από τις αναρτήσεις δεν είναι εναντίον του Σύρριζα είναι απορίες, που νομίζω τις έχουμε όλοι, από ο,τι φαίνονται από τις απαντήσεις, μιας και οι αμφισημίες και οι ασάφειες και οι αντιφάσεις ευδοκιμούν τόσο στο πρόγραμμα του ΣΥΡΡΙΖΑ όσου και στα καθημερινά λεγόμενα των στελεχών του. Τα αλλα κόμματα τα ξέρουμε, το πρόβλημα είναι ότι το κόμμα που επικαλείται την ανατροπή ακολουθεί τον ίδιο δρόμο, ενώ φαίνεται να έχει παγιδευτεί σε αυτή τη διεθνιστική ειρηνική ιδέα, που δεν έχει την παραμικρή επαφή με την πραγματικότητα και θέτει εκ προοιμίου σε κίνδυνο την εθνική μας πολιτική. Αυτό δε σημαίνει πως οι άλλοι είναι σωστοί, αυτή είναι η κριτική για το συγκεκριμένο κόμμα.

Μετά, πολλοί γραφουν ότι όλοι την πέφτουν στον ΣΥΡΡΙΖΑ, δεν την πέφτουν όλοι για τον ίδιο λόγο και δεν την πέφτουν όλοι! Χρυσή Αυγή και ΛΑΟΣ ούτε Καμμένος, μόλις σήμερα, "στηρίζουν" Τσίπρα η τέλος πάντων δεν τους πειράζει ο Τσίπρας Πρωθυπουργός. Το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ βεβαίως την πέφτουν στον ΣΥΡΡΙΖΑ γιατί φοβούνται ότι θα χάσουν τα ερείσματα τους στους αριστερούς βουλευτές, αν πολλοί αριστεροί ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ μονο και μονο επειδή ήταν κόμμα εξουσίας, φανταστείτε πόσοι αριστεροί θα μεταπηδήσουν στο ΣΥΡΡΙΖΑ, το οποιο είναι και γνήσια αριστερό κόμμα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βλέπουν να διαλύονται βλέπουν να χάνουν το meli της εξουσίας αλλα και την προοπτική της εξουσίας, γιατί αν βγει ΣΥΡΡΙΖΑ γιατί να μη βγει ο Καμμένος μεθαύριο η ένα άλλο κεντρώο η κεντροδεξιό κόμμα, μην ανησυχείτε κανένας δεν κόπτεται για το μέλλον της Ελλάδος. Το πρόβλημα είναι ότι ούτε ο ΣΥΡΡΙΖΑ φαίνεται να κόπτεται για το μέλλον της Ελλάδος, όταν έρχεται και σου λέει ότι θα κρατικοποιήσει τα πάντα σε θέτει αυτομάτως εκτος Ευρωπαϊκής Ένωσης, οδηγεί σε διάλυση την Ένωση και όχι μονο θα χαρακτηριστεί πολύ εύκολα ως ο υπεύθυνος που διέλυσε την ΕΕ και άρα ο Ελληνικός λαός που τον ψήφισε και άρα θα είμαστε εμείς το ολοκληρωτικό εξιλαστήριο θύμα και από έστω και "ψευτοσυμμαχους", για το οποιο είμαστε εμείς υπεύθυνοι, θα κερδίσουμε πολλούς εχθρούς, είναι άλλο να διαλυθεί η ΕΕ και μετά να βγούμε και εμείς και άλλο να την διαλύσουμε εμείς η έστω να φανούμε εμείς ως οι υπαίτιοι! Και όλα αυτά για να κερδίσει λίγο καιρό εξουσίας, γιατί μετά........

Και κάτι τελευταίο, αυτή η πολιτική "ρίσκου" με την Τουρκια η "προσέγγισης" δεν είναι απίθανο να εκληφθεί ως θέληση υπογραφής μνημονίου με τους νέο-οθωμανούς, για αυτό είναι καλο να βουτάμε και λίγο τη γλώσσα στο μυαλό πριν βγούμε να μιλήσουμε!

Ανώνυμος 5 Ιουνίου 2012 στις 2:20:00 μ.μ. EEST  

Ντροπή και αίσχος στο ΄΄εν κρυπτώ΄΄ που τα έχει βάλει με το μόνο ελληνικό κόμμα που είπε οτι θα σταματήσει και τον πόλεμο στο Αφγανιστάν...Είναι παραπάνω απο σίγουρο οτι για τη γοητεία του Τσίπρα οι Τούρκοι θα μαραζώσουν την πολεμική βιομηχανία τους,η οποία χρειάστηκε κόπο και χρήματα,καλύπτεί τις τουρκικές εξοπλιστικές ανάγκες,δίνει δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους και κάνει και πωλήσεις στο εξωτερικό φέρνοντας ζεστό χρήμα στην τουρκία.Μετά απο όλα αυτά ο Τσίπρας,φελλός ων,θα βουλώσει την τρύπα του όζοντος,θα φέρει παγκόσμια ειρήνη,θα θεραπεύσει τυφλούς,θα περπατήσει στο νερό,θα βγάλει απο τον πισινό του χρήματα και θα γίνουμε όλοι πλόυσιοι,οι καπιταλιστές θα μοιράσουν τα χρήματα τους και θα γίνουν χίπηδες και γενικά απο τις 17 Ιουνίου ο πλανήτης θα γνωρίσει μέρες δόξας...Πραγματικά αναρωτιέμαι,σε ένα κόμμα που τάσεται σύσσωμο υπέρ της νομιμοποήσης της χρήσης ναρκωτικών,αν το πρόγραμμα τους το βγάζουν υπο την επήρεια τους...Δεν εξηγείται αλλιώς.Τοσο καιρό ο Συριζα κατηγορούσε τον Παπανδρέου για το περίφημο ''λεφτά υπάρχουν''.Και σαν να μην πέρασε μια μέρα ο κλασικός ο μ... ο έλληνας τρέχει να ψηφίσει ένα κόμμα που τάζει θαύματα.Δηλαδή είμαστε άξιοι της οίρας μας.Τελικά όχι μόνο δεν μαθαίνουμε τίποτα όσο ωριμάζουμε αλλά αντίθετα γινόμαστε ακόμα πιο ανόητοι.Αντί σε τόσο κρίσιμους καιρούς να απευθύνονται σοβαρά στο λαό μερικοί συνεχίζουν την παραμύθα.Ολα για την καρέκλα.Και νομίζουμε οτι ψηφίζοντας Σύριζα θα τιμωρήσουμε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.Αυτό θα ίσχυε αν ο Συριζα δεν ακολουθούσε τα ίδια ακριβώς χνάρια με το ΠΑΣΟΚ.Θα επιτρέψουμε ένα νέο ΠΑΣΟΚ να γενηθεί?Μάλλον κάποιοι φαντασιώνονται ακόμα τις 150.000 (!!!) προσλήψεις που τάζει ο Σύριζα.Και μετά μιλάμε για αλλαγή.Η λαμογιοκρατία σε αυτή τη χώρα ποτέ δεν θα πεθάνει.Δύσκολο πολίτευμα η δημοκρατία...

Ανώνυμος 5 Ιουνίου 2012 στις 2:33:00 μ.μ. EEST  

''Εγώ ως άνθρωπος που μιλάω μαζί του επί πολύ καιρό τώρα, καταθέτω την άποψη πού έχω σχηματίσει ότι θα κάνει''

Κάπου εκεί σταμάτησα να διαβάζω.Το παραμυθάκι στα παιδιά και οι παπαγάλοι στα κλουβιά τους.

Ανώνυμος 5 Ιουνίου 2012 στις 2:51:00 μ.μ. EEST  

http://www.defence-point.gr/news/?p=49191

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις μετατρέψει σε κρουαζιερόπλοια?

Μ^2 5 Ιουνίου 2012 στις 4:36:00 μ.μ. EEST  

Υπάρχουν τεσσάρων ειδών πολιτικοί
α) αυτοι που (μας) τα λένε καλά, αλλα μετά στην κυβέρνηση δε τα κάνουν καλά
β) αυτοί που (μας) τα λένε καλά και τα κάνουν μετά όντως καλά.
γ) αυτοί που δεν (μας) τα λένε καλά και δεν τα κάνουν καλά.
δ) αυτοί που δεν (μας) τα λένε καλά αλλά τελικά τα κάνουν καλά.
Το (α) είναι το ΠΑΣΟΚ, ΝΔ. Το Β μπορεί να μην υπάρχει και το γ και δ είναι αυτό που μάλλον ανήκει ο Σύριζα. Αν βγει πρώτο κώμα ελπίζω να είναι το (δ).
Το σίγουρο είναι πως "δεν μας τα λέει καλά.."
Και ΝΑΙ, είμαι και εγώ ένας δύσπιστος απέναντι σε "προοδευτικάριους" αριστερούς που στα εθνικά θέματα οραματίζονται έναν κόσμο χωρίς πολέμους και κράτη με σύνορα. Καλά είναι αυτά αλλα που όμως δυστυχώς δεν γίνονται, και αν γίνονται δεν αρχίζεις με τον αφοπλισμό ΣΟΥ με γείτονα τον "καλό Τούρκο".
Δεν υπήρξα παραδοσιακός αριστερός γιατί για αγνώστο λόγω σε μένα δεν δείχνουν να τα πάνε καλά με τα "εθνικά ζητήματα". Ενώ συμφωνώ με πολλά που λένε οι "αριστεροί" δεν καταλαβαίνω τις εμμονές τους σε "ουτοπικούς" κόσμους. Εδώ θυμάμαι κάποιοι από δαφτους (τους αναρχοαριστερούς να το πω) υποστίριζαν "ακραίους" μουσουλμάνους τότε που είχε σκιστεί μια σελίδα από ένα κοράνι κατα λάθος μάλιστα και πίγαν αυτοί να κάψουν την αθήνα. Είναι τοσο.. αφελείς να το πώ που δεν καταλαβαίνουν πως αυτοί που "υποστηρίζουν" αν ήταν στην εξουσία θα τους είχαν "κάνει σαπούνια" για το πρωινό μπάνιο πριν την "προσευχή".
Δυστυχώς αυτούς φοράμε στον Σύριζα, και ειδικά αμα πάρουν εξουσία..

Είναι οξύμωρο να τους ακούω να μιλάνε για "εθνική κυριαρχία" και ΑΟΖ όταν το βασικό σύνθημα τους είναι το "Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του". Ειναι σαν να ακούω τον Μάνο να μιλάει για κρατικοποίηση της Ολυμπιακής! Δεν πάνε μαζί.. Αλλα έλεγαν μέχρι πριν.. Τα ξέχασαν?

Τι να πώ ελπίζω να είναι σαν τον Παπανδρέου που έλεγε έξω από το Νατο και Εοκ και ευτυχώς τίποτα από αυτά δεν έκανε. Ίσως η εξουσία σοβαρεύει τον "άντρα" και τον κάνει πιο συνετό.. Ελπίζω δηλαδή

TED 5 Ιουνίου 2012 στις 4:51:00 μ.μ. EEST  

@ Ανώνυμος (ΠΛΑΤΩΝ) 5 Ιουνίου 2012 2:02:00 π.μ.

"Εγώ ως άνθρωπος που μιλάω μαζί του επί πολύ καιρό τώρα"

ΧΑ ΧΑ ΧΑΑΑΑΑ
Ο Μπίσμαρκ έλεγε πως "οι άνθρωποι ποτέ δεν λένε τόσα ψέματα, όσα μετά το κυνήγι, στη διάρκεια του πολέμου και πριν τις εκλογές". Κι επειδή και τα τρία αυτά εμείς οι Έλληνες τα υφιστάμεθα αυτή την εποχή, θα μας επιτρέψεις να μη δώσουμε πολλή σημασία στη μακρόχρονη προσωπική σου πρόσβαση στον Ηγέτη.


@ Οδυσσέας 5 Ιουνίου 2012 1:21:00 μ.μ.

"Σαν τη μύγα μες στο γάλα ξεχωρίζετε μερικοί νεοφερμένοι, και οι αναγνώστες έχουν και νου και κρίση"

Χαίρομαι που επιτέλους οι διαχειριστές καθιστούν σαφές ότι δεν τρώνε το (κομμένο ΣΥΡΙΖΑ) κουτόχορτο των ολίγων προπαγανδιστών που έκαναν την εμφανίσή τους. Ζητώ συγγνώμη απ'τον ιστότοπο που προς στιγμήν αμφέβαλλα για την κρίση σας.

Caspian 5 Ιουνίου 2012 στις 5:59:00 μ.μ. EEST  

Σε ό,τι αφορά τους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει θύμα «επίθεσης» από «όλους», κάποιος που έχει αγανακτήσει τόσο από το πολιτικό σκηνικό, όσο και διαβάζοντας το αλισβερίσι διαφθοράς με το γνωστό-άγνωστο «κατεστημένο» που κινεί τα νήματα στη χώρα, μπορεί πολύ εύκολα να εξάγει μία απάντηση που έχει σχέση με συνωμοσιολογικά σενάρια και πόλεμο συμφερόντων κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι πολύ πιθανόν αυτό πράγματι να συμβαίνει, τουλάχιστον έως ένα βαθμό, καθότι είναι γνωστός στον καθένα ο ρόλος που παίζει το «κατεστημένο» με τα πλοκάμια του στη διαμόρφωση απόψεων και συνειδήσεων.

Παραταύτα, υπάρχουν πολλά σημάδια που δείχνουν ότι τα αίτια αυτής της «συνασπισμένης» επίθεσης κατά του ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από πολύ πραγματικές και ρεαλιστικές προσδοκίες για πλήρη κατάρρευση της χώρας σε όλους τους τομείς, η οποία θα επιταχυνθεί δραματικά σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ βγει στην εξουσία και επιδιώξει να υλοποιήσει αυτά που εξαγγέλει. Παράδειγμα τέτοιας ισχυρής και καθόλα άξιας προβληματισμού ένδειξης (υπάρχουν και άλλες) είναι η είδηση ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες που ασφαλίζουν τις εμπορικές πράξεις εισαγωγής προϊόντων, σταμάτησαν τα συμβόλαια ασφάλισης πιστώσεων για εισαγόμενα στην Ελλάδα εμπορεύματα. Είναι προφανές ότι οι ασφαλιστικοί αυτοί οίκοι, είναι πολύ μεγάλοι για να χειραγωγηθούν από οποιονδήποτε εγχώριο ή εξωχώριο παράγοντα και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η οικονομική τους ευρωστία. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, τέτοιου είδους κινήσεις δεν αφορούν την ίδια την αξιοπιστία των ελληνικών εισαγωγικών επιχειρήσεων αλλά κρύβουν πραγματική ανησυχία πλήρους κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας. Βεβαίως, κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι και αυτό είναι ένα όπλο πίεσης στη φαρέτρα των δανειστών μας ή οποιοδήποτε άλλο συνωμοσιολογικό σενάριο, αλλά στην πραγματικότητα τα πράγματα δε λειτουργούν ακριβώς έτσι και συνήθως σε τέτοιες κινήσεις η προφανής ερμηνεία είναι και η σωστή.

Συνεπώς, μη γελιούνται κάποιοι ότι πίσω από την πολεμική στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μόνο το παραδοσιακό παιχνίδι συμφερόντων που πάντα παίζονταν και πάντα μας έριχνε στάχτη στα μάτια με κούφιες απειλές. Το διεθνές οικονομικό σύστημα προετοιμάζεται για τα χειρότερα και αυτό φαίνεται καθημερινά από «μικρά» σημάδια σαν το παραπάνω. Όσο για το τι χειρότερο μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ από εδώ που έχουμε φτάσει, να θυμίσω ότι σε πρακτικό επίπεδο δεν έχουμε γευτεί τα χειρότερα μίας κατάστασης χρεοκοπίας. Η κατάσταση με τα φάρμακα είναι μόνο η πρόγευση. Τέλος, για το αν αξίζει να παλεύουμε για το ευρώ μιας και όλα δείχνουν ότι αυτό οδεύει προς τον γκρεμό, σε κάθε περίπτωση εάν πράγματι έχει ξεκινήσει ο χορός του Ζαλόγγου έχουμε κάθε λόγο να παλέψουμε να μην πέσουμε πρώτοι

Αρματιστής 5 Ιουνίου 2012 στις 6:53:00 μ.μ. EEST  

@ Φτωχός και μόνος καουμπόυ

Αγαπητέ φίλε
Επέτρεψε μου να σου γνωρίσω τα εξής:

* Κανένας ανώτατος αξιωματικός ενεργός δεν μπορεί να παραιτηθεί σε περίοδο πολέμου επειδή .... (βάλε όποιους λόγους θέλεις). Οι αξιωματικοί είναι στρατιώτες, υπακούουν στις διαταγές των προϊσταμένων τους και ενεργούν σύμφωνα με τον όρκο τους. Ο μόνος που μπορεί να ζητήσει από τη κυβέρνηση να απαλλαχθεί από τα καθήκοντά του (όχι να παραιτηθεί) είναι ο αρχιστράτηγος όταν διαφωνεί με το στρατιωτικό σκοπό του πολέμου.

* Κανένας απόστρατος αξιωματικός οποιουδήποτε βαθμού δεν μπορεί να αρνηθεί την επιστροφή του στην ενέργεια σε περίοδο πολέμου ή ειρήνης, επειδή .... (βάλε ότι θέλεις). Ο μόνος που μπορεί να αρνηθεί, είναι αυτός που καλείται για να αναλάβει την αρχιστρατηγία, όταν διαφωνεί με το στρατιωτικό σκοπό του πολέμου.

Ο Μεταξάς τον οποίο μέμφεσαι, αρνήθηκε να αναλάβει την αρχιστρατηγία επειδή διαφωνούσε με τη σχεδιαζόμενη εκστρατεία προς την Άγκυρα. Έκρινε και αποδείχθηκε σωστός, ότι η εκστρατεία θα αποτύγχανε, όπως και έγινε. Μη ξεχνάς ότι πριν από το Μεταξά είχε διαφωνήσει με τη σχεδιαζόμενη εκστρατεία ο αρχηγός της Επιτελικής Υπηρεσίας (του ΓΕΣ δηλαδή) στρατηγός Γουβέλης, ο οποίος και απομακρύνθηκε.

Γιατί μέμφεσαι όλη την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία του ΟΧΙ και εξαιρείς το Κατσιμήτρο και το Βραχνό;

Ανώνυμος 5 Ιουνίου 2012 στις 8:27:00 μ.μ. EEST  

Αντιπαρέρχομαι μια σειρα προσβολές από διαφορους ανεγκέφαλους, για να επισημάνω τα εξής:
1)δεν είμαι νεοφερμένος σχολιαστής έχω εκτενώς σχολιάσει στην υπόθεση των ΒΜΡ3.
2)οι δηλώσεις Τσίπρα μετα την επίσκεψή του στο ΥΕΘΑ ήσαν,εμμέσως, σαφέστατες : άυξηση της Θητείας! Απλώς αυτά δεν ανακοινώνονται στο όρθιο,μπροστα στις κάμερες.Του εξήγησαν το πρόβλημα λειψανδρίας στις μονάδες καί ξέρει ότιγια επιπρόσθετους οπλίτες μακράς θητείας δεν υπάρχουν λεφτά.Αλλωστε, η Αριστερά από ιδεολογική άποψη είναι υπερ των "λαϊκών" στρατών με χρήσιμους λειτουργικούς εφέδρους.
Σαφέστατα αναιρέθηκαν καί οι δηλώσεις Μπαλάφα.Ομως,απευθύνω στο Εν Κρυπτω ,μια Γαλλική παροιμία :ουδείς χειρότερος κουφός απ` αυτόν που δεν θέλει ν` ακούσει!
3)Περί πολιτικής κριτικής σε διατυπωμένες θέσεις:πάλι καλά που δεν πηγαίνετε πίσω στις διατυπωμένες το 1930 θέσεις της Ελληνικής Αριστεράς περί στρατών(=τί τα θέμε τα κανόνια ,τί τα θέμε τα σπαθια ,να τα κάνουνμε τρακτέρια,να οργώνει η αγροτιά,κοκ).
Ζητάτε δηλωσεις μετανοίας (μερικά χούγια δεν κόβονται) από τον Τσίπρα για να σας παραχωρήσει συνέντευξη! Δεν πάτε καλά,σας έχουν ζαλίσει οι στολές, τα διάσημα καί λοιπά παραφερνάλια.Ο Τσίπρας αύριο ή έστω μεθαύριο θα είναι Πρωθυπουργός με την ψήφο των Ελλήνων πολιτών.Θα μπορεί να επικοινωνήσει τις απόψεις του καί δίχως το Εν Κρυπτώ.
4) Γιατί τότε γράφω εδώ σ` αυτό το site.Δεν θα το έκανα, αν δεν έβλεπα οτι από βήμα γόνιμου προβληματισμού σε θέματα Αμυνας (άντε καί λιγο Εξωτερικής πολιτικής) το γυρίζετε σε βήμα προεκλογικής προπαγάνδας, κατηγορώντας αρχικά τον Τσίπρα ως γενικώς εθνομηδενιστή ,μετά κάπως εξειδικεύσατε το κατηγορητήριο.Εγκαλειται τον ΣΥΡΙΖΑ για τον Μπαλάφα , όχι όμως καί τη ΝΔ για όσα έπραξε καί σήμερα ακόμη διακηρύσσει η Ντόρα περί ΑΟΖ,για όσα ξέχασε ο Αβραμόπουλος περί εξοπλισμών (ξέμειναν από μεταφορικά τα Μ1Α1 στην Αριζόνα!).Ο έρως κλπ δεν κρύβονται!
Τέλος,δηλώνω κατηγορηματικά ότι πολλοί από τους σχολιαστές ,ανώνυμοι καί μη,(π.χ. Αρματιστής)αλλά καί αρθρογράφοι (π.χ.Βελισσάριος καίόχι μόνο) ενδιαφέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω των γνώσεων τους καί της διάθεσής τους να ενισχύσουν ανιδιοτελώς την άμυνα της χώρας.Απ` αυτούς τους ανθρώπους(με τους οποίους ίσως αρκετά μας χωρίζουν σε άλλα ζητήματα) ,παρακολουθώντας το Εν Κρυπτω επί δυόμισυ χρόνια μάθαμε πολλά.Μακάρι ,ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, να συνεχίζαμε τον γόνιμο διάλογο μαζί τους ,από το Εν Κρυπτω (εάν ξεπεζέψει μετα τις 17/6,μάλλον χλωμό) ή από αλλού.
ΠΛΑΤΩΝ

Alexandros 5 Ιουνίου 2012 στις 9:10:00 μ.μ. EEST  

@ Φτωχό και μόνο καουμπόυ

Έχεις άδικο φίλε μου όσον αφορά τον Μεταξά, το πιο εύκολο φαινομενικά πράγμα για τον Μεταξά ήταν να πει ναι, κανένας ελληνικός λαός δεν τον δέσμευε για τίποτα, έβαλε πραγματικά πάνω από το προσωπικό συμφέρον το εθνικό, ακολουθώντας τον δρόμο που επέλεξε έχοντας στρατηγικό σχεδιασμό αλλά και συγκεκριμένους στόχους, κατά τη γνώμη μου πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, όσον αφορά την χάραξη εθνικής πολιτικής ασχέτως αριστεράς ή δεξιάς.

@ Caspian

Μπορεί οι ξένοι να παίζουν χοντρά παιχνίδια στην πλάτη μας, ωστόσο δεν νομίζω κανένας δικός μας να παίζει τίποτα άλλο παρά μικροκομματικό κρυφτούλι, μόνον οι Παπανδρεόυ, Παπακωνσταντίνου, Καραμανλής και Μπακογιάννη παίζουν χοντρότερο παιχνίδι, οι άλλοι δεν είναι και μέσα στα κόλπα άλλωστε, τουλάχιστον όχι τόσο βαθειά. Αν κερδίσει κάποιος τις εκλογές θα μυηθεί και αυτός θέλει δεν θέλει. Το σίγουρο είναι πως κανένας δεν έχει ως προτεραιότητα του το εθνικό συμφέρον!

ΑΧΕΡΩΝ 5 Ιουνίου 2012 στις 11:12:00 μ.μ. EEST  

@Caspian
Τρὲφω τις ὶδιες υποψὶες.
Ειδικὰ ως προς την στὰση του Σαμαρὰ,μου ὲχει δημιουργηθεὶ η βεβαιὸτητα ὸτι θὲλει να βγὰλει τον ΣΥΡΙΖΑ ὸφφ-σὰιντ,δλδ να τον υποχρεὼσει να σημειὼσει τὲρμα χωρὶς αντὶκρυσμα:καὶ την διακυβὲρνηση να υποχρεωθεὶ να αναλὰβει,και τις συνὲπειες για ὸλες τις αμαρτὶες των προηγουμὲνων κυβερνὴσεων να υποστεὶ.
Ὲτσι,φορτὼνει την ΝΔ με βαρὶδια ὸπως η Ντὸρα,σε μὶα στιγμὴ που αυτὸ θα διὼξει μὰλλον περισσὸτερους ψηφοφὸρους απὸ ὸσους θα προσελκὺσει(ὸτι η ΝΔ θα περισυνὲλλεγε την Ντὸρα μετὰ απὸ το πολιτικὸ της ναυὰγιο το θεωροὺσα δεδομὲνο,αλλὰ ο χρονισμὸς βρὶσκω ὸτι οὺτε την ὶδια την πορφυρογὲννητη εξυπηρετεὶ.Μετὰ απὸ ὲνα εκλογικὸ φιὰσκο,ὸπως αυτὸ που αναμὲνεται για τις 17/6 θα μποροὺσε να εμφανιστεὶ ως ἂς ποὺμε ''χρυσὴ εφεδρεὶα'',χωρὶς να ὲχει χρεωθεὶ το μερὶδιο της απὸ την καθὶζηση της ΝΔ,ενὼ τὼρα θα την λουστεὶ μαζὶ με τον Σαμαρὰ).
Αλλὰ και η επιδὶωξη για τηλεμαχὶα(ντημπὲιτ) μὸνο με τον Τσὶπρα,πριμοδοτεὶ τον δεὺτερο,εις βὰρος ὸλων των ὰλλων μνηστὴρων.
Θεωρὼ ὸτι ὸλα αυτὰ δὲνουν μεταξὺ τους,ἀν τα δεὶς υποψιασμὲνα.

Φτωχός και μόνος καουμπόυ 6 Ιουνίου 2012 στις 12:46:00 π.μ. EEST  

@ Alexandros
Φίλε μου το όχι το είπε αυτός. Δικτάτορας δε σημαίνει απαραίτητα προδότης, ούτε το δημοκράτης αποκλείει πάντοτε το προδότης. Τα γραφει και ο Θουκυδίδης. Δημοκρατική κυβέρνηση αποφάσισε την παράδοση της Τσεχία στους Ναζί και δικτάτορας είπε εδώ Όχι. Είναι αλήθεια οτι είχε εξετάσει το ενδεχόμενο του ναι ως θεωρητική υπόθεση (σύμφωνα με το ημερολόγιό του) αλλά ούτε μπορούσε (λόγω Άγγλων) ούτε και ήθελε (λόγω εθνικής αξιοπρέπειας)να πει το ναι. Συνεπώς η πράξη αυτή του Όχι είναι δική του και προς τιμή του. Δεν το κάνω γαργάρα, τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.
@ Αρματιστής
Ο Μεταξάς αρνείται την αρχιστρατηγία. Τότε: "Και ο κύριος Αντιστράτηγος [=Μεταξάς] προμηνύει την καταστροφήν. Και το Κράτος; Το Κράτος το οποίον εφήρμοσε τον νόμον περί ληστείας δια να συλλάβει τους ανυποτάκτους της υπαίθρου της χώρας,το οποίον εφάνη αμείλικτον όταν τσοπάνης, πατήρ τεσσάρων ή πέντε τέκνων, δεν προσήλθε εν καιρώ, κουνεί το κεφάλι του, μετρά τα έξοδα και τους τους μισθούς που επλήρωσε, καμαρώνει τα γαλόνια και τους βαθμούς και τον αφήνει και φεύγει" Απόσπασμα από άρθρο του Γεώργιου Βλάχου στην Καθημερινή, 25-08-1922, όταν ο Μεταξάς προετοιμάζονταν για πρωθυπουργός.
Και δυο κουβέντες ακόμη. "Πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν" έλεγε το διάσημο της μεραρχίας μου στο ποτάμι επάνω, είκοσι χρόνια τόσα πριν. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση όταν πρωτοπήγα. Έπειτα κατάλαβα: Διενέργεια αντεπίθεσης πέρα από το ποτάμι ήταν τότε μια βασική αποστολή της μονάδας. Με καμια πενηνταριά Μ113 και ίσως 2-3 άρματα υπο διοίκηση. Με επάνδρωση που σε συνθήκες πολέμου δε θα ξεπερνούσε το 70%. Με αντίπαλο 1 προς 3, τάγμα προς σύνταγμα, και με επάνδρωση 100%. Και τότε οι καιροί ήταν αρκετά πονηροί. Αλλά δεν είδα κανέναν ούτε να το συζητά ούτε να διαφωνεί ούτε να αγανακτεί με το ότι η αποστολή ήταν κρέας για τα κανόνια.
Για το επιτελείο του 40 θα επιστρέψω. Κάνω ήδη κατάχρηση της φιλοξενίας του χώρου, ας μην το παρακάνω περισσότερο.

Οδυσσέας 6 Ιουνίου 2012 στις 1:15:00 π.μ. EEST  

@ ΠΛΑΤΩΝ:
Συνεχίζεις να υποτιμάς τη νοημοσύνη μας.
1. Καλά.
2α. Για να μη μπερδευόμαστε: πράγματι η Αριστερά από ιδεολογική άποψη ήταν κάποτε υπέρ των λαϊκών στρατών. Αλλά ο Α. Τσίπρας είναι υπέρ της κατάργησης των στρατών. Άρα μάλλον εσύ ανατρέχεις σε ξεπερασμένες θέσεις και όχι εμείς...
2β. Ήμασταν από τους λίγους που αναδημοσιεύσαμε τις δηλώσεις Τσίπρα στο ΥΕΘΑ από την ιστοσελίδα του Συνασπισμού αυτούσιες (εδώ). Πουθενά δεν προκύπτει διάψευση των δηλώσεων Μπαλάφα - και το άρθρο του Μπαλάφα στην κομματική εφημερίδα, που επιμένει στις απόψεις του την ίδια μέρα της επίσκεψης Τσίπρα, λέει πολλά.
3. Με το γνωστό τσιτάτο περί δηλώσεων μετανοίας κλπ. πετάς τη μπάλα στην εξέδρα. Εσύ πρότεινες να δημοσιεύσουμε κείμενο ή συνέντευξη Τσίπρα, όχι εμείς. Και εμείς θέσαμε συγκεκριμένες ερωτήσεις επί των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, που απαντώνται με ένα "ναι" ή ένα "οχι". Απλά, κατανοητά και τίμια. Τώρα αν εσύ (ή ο κ. Τσίπρας, υπό την εκδοχή ότι πράγματι του μιλάς) θα προτιμούσατε πασούλες για να τα πει στρογγυλεμένα, ώστε και ο πατριωτικός κόσμος να εφησυχάσει, και ταυτόχρονα να μην τσινίσει η συνιστώσα "Ρόζα Λούξεμπουργκ", δε φταίμε εμείς. Κάπου θα βρείτε βολικούς για προπαγάνδα, είμαι σίγουρος. Εδώ όμως όχι.
4. Τις εθνομηδενιστικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ τις έχουμε καταδικάσει σε ανύποπτο χρόνο, όπως άλλωστε και τα σφάλματα των υπουργών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δεν εμφανιστήκαμε χθες, υπάρχει αρχείο και ο καθένας μπορεί να αναζητήσει τι γράφαμε για τον καθένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τώρα στο επίκεντρο γιατί αλλιώς ασχολείσαι με ένα κόμμα του 5% και αλλιώς με ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία. Συνηθίστε το και μην εκνευρίζεστε.

enkripto 6 Ιουνίου 2012 στις 7:39:00 π.μ. EEST  

Προσυπογράφω.

Σχετικά με τη "Ρόζα" και το παιχνίδι ισορροπιών με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, οι πιο παρατηρητικοί ίσως σημείωσαν οτι ενώ οι δηλώσεις απο το ΥΕΘΑ ανέβηκαν αμέσως στο site του ΣΥΝ ακόμα αγνοούνται σε αυτό του ΣΥΡΙΖΑ....

Φίλε Πλάτωνα, χαίρομαι που παρακολουθείτε οπως λες επι δυόμισυ χρόνια το Εν Κρυπτώ. Να το προωθήσετε και στον κύριο Μπαλάφα.

Caspian 6 Ιουνίου 2012 στις 2:04:00 μ.μ. EEST  

@Alexandros
Δε διαφωνούμε. Και εγώ έγραψα πως μέρος της πολεμικής που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από τα πλοκάμια του πολιτικού και οικονομικού "κατεστημένου". Προφανώς δεν είναι κυρίως πατριωτικοί οι λόγοι που τους οδηγούν στην τακτική αυτή. Σαν παράσιτα που απομυζούν την ενέργεια από έναν οργανισμό, ξέρουν πως αν αυτός πεθάνει θα πεθάνουν και τα παράσιτα μαζί του. Αν η Ελλάδα καταστραφεί, μαζί της θα πέσουν και αυτοί. Παίζουν το δικό τους παιχνίδι επιβίωσης. Φυσικά, σαν γνήσια παράσιτα, αν ξεπεράσουν τον κίνδυνο του ΣΥΡΙΖΑ θα παίξουν το ίδιο παιχνίδι ενάντια σε κάθε είδους απαραίτητη μεταρρύθμιση που θα θίξει τα συμφέροντά τους, πιθανώς χρησιμοποιώντας κόμματα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μην προχωρήσει τίποτα!

@ΑΧΕΡΩΝ
Δε γνωρίζω τι έχει στο μυαλό του ο Σαμαράς. Από τη μία γνωρίζει πως εάν βγει, η βόμβα ίσως να σκάσει στα χέρια του, ενώ είναι βέβαιο πως κυβερνητικό έργο δε θα μπορεί να παράξει για να σταματήσει τον κατήφορο με έναν υπερ-ενισχυμένο ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση. Αν η μη εφαρμογή των νόμων εξασφάλιζε ασυλία στον ΣΥΡΙΖΑ του 4%, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του 24% θα ακυρώσει εύκολα οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική προσπάθεια.
Από την άλλη, αν ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει την εξουσία, η βόμβα μετά βεβαιότητος θα σκάσει στα χέρια του Τσίπρα, η αριστερά θα αποδομηθεί πλήρως, (πιθανώς θα δούμε τον σέξι Αλέξη να φεύγει νύχτα όπως ο τέως), αλλά η επόμενη μέρα θα βρει τη χώρα σε στάχτες: διαλυμένη εσωτερικά και πιθανόν με 1-2 νησιά στο Αιγαίο λιγότερα.
Θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε πολιτικός αρχηγός (έχει πέσει στον Σαμαρά ο λαχνός αφού μόνο το κόμμα του μπορεί να διεκδικήσει την πρωτιά από τον ΣΥΡΙΖΑ), να αφήσει να ανοιχθεί το κουτί της Πανδώρας, μόνο και μόνο για να μπορεί μετά να πει "σας τα έλεγα εγώ";

ΑΧΕΡΩΝ 6 Ιουνίου 2012 στις 6:07:00 μ.μ. EEST  

@Caspian
To τὶ ὲχει στο μυαλὸ του ο Σαμαρὰς δεν μποροὺμε βὲβαια να το γνωρὶζουμε,μποροὺμε ὸμως να συμπερὰνουμε απὸ τα επιφαινὸμενα,χωρὶς βὲβαια να προσδοκοὺμε στο αλὰθητο.
Η Ιστορὶα παρὲχει κὰποια προηγοὺμενα,που μπορεὶ να επαναληφθοὺν.Ὲτσι,για παρὰδειγμα,ο Νικὸλαος Στρὰτος,ὸταν δικαζὸταν ως ὲνας εκ των θεωρουμὲνων πρωταιτὶων της Μικρασιατικὴς Καταστροφὴς,εὶχε καταθὲσει ὸτι ο Ιωὰννης Μεταξὰς τον εὶχε συμβουλὲψει,κατὰ Μὰιο 1922,να απὸσχει απὸ τον συνασπισμὸ των ''Ηνωμὲνων'',για να μὴν χρεωθεὶ μερὶδιο του επερχομὲνου ὰγους,και να αποτελὲσει κατὸπιν αντὶπαλο δὲος στον Ε.Βενιζὲλο,ο οποὶος σὶγουρα θα επανὲκαμπτε μετὰ την καταστροφὴ.
Προσωπικὰ,δεν πιστεὺω ὸτι οι σημερινοὶ εὶναι ὲστω κατὰ μὶα κεραὶα καλὺτεροι απὸ τους τὸτε.

enkripto 7 Ιουνίου 2012 στις 10:41:00 π.μ. EEST  

Φτωχε και μονε καουμποι

Δραττοντας την ευκαιρια (περιστατικο στην εκπομπη παπαδακη) πρεπει να σου οτι δεν μετανιωνουμε καθολου για την σταση μας, ισα ισα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP