Μια συνοπτική κριτική στο πρόγραμμα της ΝΔ για την εθνική άμυνα

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Γράφει ο ο Αρματιστής

Μέρος Ι


Πολύ λόγος έγινε το τελευταίο διάστημα για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά την εθνική άμυνα και την πολιτική εθνικής ασφάλειας. Δικαίως το υπόψη πρόγραμμα συνάντησε πολλές αντιδράσεις και σφοδρή κριτική εξ αιτίας του περιεχομένου του, το οποίο διακατεχόταν σε αρκετά σημεία από τις παλαιές αριστερές ιδεοληψίες του κόμματος, καθώς και για τις διακηρυγμένες αντιλήψεις του για τις ΕΔ, τα εξοπλιστικά προγράμματα, τις αμυντικές δαπάνες, το ΝΑΤΟ, τις δυνατότητες ειρηνικής συνεννόησης (!) με χώρες από τις οποίες δεχόμαστε διακηρυγμένη απειλή κλπ. Βεβαίως ύστερα από τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών και τη «κυβερνητική» δυναμική που απέκτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και την επίσκεψη του προέδρου του κόμματος στο ΥΕΘΑ όπου έλαβε μια σε βάθος ενημέρωση επί των όλων των πτυχών των προβλημάτων της εθνικής άμυνας, πολλά άλλαξαν. Παρ’ όλα ταύτα το πρόγραμμά του ΣΥΡΙΖΑ περιέχει αρκετές ασάφειες και δημιουργεί μεγάλες απορίες και αμφιβολίες για την πολιτική που θα ακολουθήσει στο τομέα της άμυνας της χώρας.

Μολονότι δίνω ελάχιστη σημασία στα προγράμματα των κομμάτων, αφού άλλα υπόσχονται και άλλα πράττουν, αποφάσισα να διαβάσω το πρόγραμμα της ΝΔ για εθνική άμυνα. Δυστυχώς όμως και εδώ βρέθηκα μπροστά σε ένα γενικόλογο κείμενο στο οποίο αναγράφεται ένας σημαντικός αριθμός στόχων και τίποτε περισσότερο. Είναι απορίας άξιο όμως, πως ένα μεγάλο κόμμα με εθνικοπατριωτικές καταβολές, που είχε για μακρά χρονικά διαστήματα την ευθύνη του αμυντικού μηχανισμού της χώρας, δεν κατόρθωσε να συντάξει ένα πλήρες πρόγραμμα που πέρα από τους στόχους και τις διακηρύξεις, να περιέχει και τα αναγκαία βήματα για την επίτευξη αυτών.

Ορισμένες γενικές παρατηρήσεις επί του προγράμματος της ΝΔ:

• Η ΝΔ εκφράζει την καθαρή της βούληση για τη δημιουργία ενός ισχυρού αμυντικού μηχανισμού για τη χώρα και το πρόγραμμά της περιέχει σημαντικές διακηρύξεις και στόχους προς αυτή τη κατεύθυνση. Και αυτό κρίνεται κατά την άποψη μου ιδιαίτερα σημαντικό.

• Στο πρόγραμμα της ΝΔ ουδαμού διευκρινίζεται ο τρόπος και τα μέτρα που θα ληφθούν για την επίτευξη των αναφερομένων στο πρόγραμμα στόχων.

• Δεν διευκρινίζεται αν θα αυξηθεί η θητεία, που αποτελεί βασική επιδίωξη των επιτελείων, προκειμένου να βελτιωθεί η επάνδρωση, η εκπαίδευση και η επιχειρησιακή ετοιμότητα των μονάδων.

• Δεν διευκρινίζεται αν οι αμυντικές δαπάνες θα παραμείνουν στο επίπεδο που βρίσκονται ή θα μειωθούν έτι περισσότερο.

• Ουδέν αναφέρεται για τα κρίσιμα εξοπλιστικά προγράμματα που εκκρεμούν, όπως είναι τα πυρομαχικά των αρμάτων, τη συνέχιση της ναυπήγησης των τριών Υ/Β του πρώτου προγράμματος, τη ναυπήγηση των 2 νέων Υ/Β, το Υ/Β ΩΚΕΑΝΟΣ, το πρόγραμμα των πυραυλακάτων, τη προμήθεια βαρέων τορπιλών για τα Υ/Β ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, τα συστήματα αυτοπροστασίας των μαχητικών F-16 και κάποια άλλα.

• Επίσης δεν αναφέρεται τίποτε σχετικά με τη προμήθεια μεταχειρισμένου υλικού από διάφορες πηγές του εξωτερικού, είτε δωρεάν είτε σε χαμηλές τιμές, προκειμένου να αντικατασταθούν συστήματα παλαιότερης γενιάς που βρίσκονται στο τέλος τους επιχειρησιακού βίου τους.

Παρακάτω θα ήθελα να παρουσιάσω κάποια σημεία του υπόψη προγράμματος (που αποτελούν πρόκληση για μελέτη) μαζί με τα αντίστοιχα δικά μου σχόλια. Βεβαίως και οι δικές μου παρατηρήσεις, βρίσκονται κάτω από την αυστηρή κριτική του οποιουδήποτε σχολιαστή, πράγμα που είναι επιθυμητό. Ασφαλώς και οι και οι γενικόλογοι απορριπτικοί αφορισμοί είναι δεκτοί.

Το πρόγραμμα της ΝΔ παρουσιάζεται κάτω από έντεκα ενότητες στόχων. Για την ευχερέστερη παρακολούθηση, τα αναφερόμενα στο πρόγραμμα παρουσιάζονται εντός εισαγωγικών με κεκλιμένα γράμματα.

«1. ΙΣΧΥΡΗ ΑΜΥΝΑ – ΕΘΝΙΚΗ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ»
«Στο σημερινό ασταθές και ρευστό διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον η άμυνα, η ασφάλεια και η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας αποτελούν στρατηγικές επιδιώξεις για τη σύγχρονη Ελλάδα. …….. Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε, δεν θα αποτελέσει πρόσχημα για τη μείωση της αποτρεπτικής ικανότητας και του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά αντίθετα γίνεται αφορμή για την ανασυγκρότησή τους με προτεραιότητα στον ανθρώπινο παράγοντα.»


ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:
Η παραπάνω παράγραφος του προγράμματος της ΝΔ για την εθνική άμυνα, αποτελεί μια γενικόλογη τοποθέτηση με την οποία κανένας δεν μπορεί να διαφωνήσει και κάλλιστα θα μπορούσε να βρίσκεται στο πρόγραμμα κάθε κόμματος.
Βασικές προϋποθέσεις όμως για τη ΜΗ ΜΕΙΩΣΗ της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας υπό τις παρούσες συνθήκες της τραγικής οικονομικής κρίσης που πλήττει τη πατρίδα μας και ιδιαίτερα τις Ένοπλες Δυνάμεις, αποτελούν κατά τη γνώμη μου οι ακόλουθοι τρεις ελάχιστοι και πρακτικοί παράγοντες και θα πρέπει να δούμε αν σε αυτούς δίδονται ικανοποιητικές απαντήσεις και λύσεις στο πρόγραμμα της ΝΔ:

α. Ανασυγκρότηση των ΕΔ με προτεραιότητα τον ανθρώπινο παράγοντα.
Παρούσα κατάσταση:
(1) Στις μονάδες και τους σχηματισμούς κυριαρχεί η λειψανδρία. Οι ανυπότακτοι και η έντονη φυγοστρατία, αποτελούν εδώ και δεκαετίες εγγενές γνώρισμα των ΕΔ, χωρίς να λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα αποτροπής.

(2) Μολονότι οι ΕΔ καλούνται να αντιμετωπίσουν μια πραγματική, διακηρυγμένη και αποδεδειγμένη απειλή εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και των εθνικών συμφερόντων, η εκπαίδευση των κληρωτών οπλιτών που αποτελούν το βασικό κορμό τους, κρίνεται απελπιστικά μη ικανοποιητική. Και ειδικότερα η επιχειρησιακή εκπαίδευση.

(3) Ένας μεγάλος αριθμός κληρωτών οπλιτών κρίνεται από τις υγειονομικές επιτροπές μειωμένης ικανότητας (κατά τη γνώμη μου και με βάση τη λογική και τα στοιχεία που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, εντελώς αδικαιολόγητα και χαριστικά), με αποτέλεσμα οι υπόψη οπλίτες να μη φέρουν οπλισμό, να μην εκπαιδεύονται επιχειρησιακά και να μην εκτελούν ένοπλη υπηρεσία, σε βάρος βεβαίως των φιλότιμων στρατιωτών.

(4) Η εφεδρεία δεν είναι ικανοποιητικά εκπαιδευμένη, αφού συγκροτείται από κληρωτούς που δεν έλαβαν πλήρη και ολοκληρωμένη ατομική, ομαδική και επιχειρησιακή εκπαίδευση.

(5) Το σύστημα κατανομής των κληρωτών στους κλάδους των ΕΔ, απόδοσης ειδικότητας και των μεταθέσεων, είναι αποδεδειγμένα ΔΙΑΒΛΗΤΟ, ΑΔΙΚΟ, ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ. Ωφελημένοι από αυτό το κατάπτυστο και αντιδημοκρατικό σύστημα, είναι κατά προτεραιότητα ο πολιτικός κόσμος και σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

(6) Ένας πολύ σημαντικός αριθμός κληρωτών οπλιτών, ειδικά αυτοί που διαθέτουν μέσο (δόντι) και που κατά κανόνα είναι των ανώτερων εισοδηματικά τάξεων, υπηρετούν στο κέντρο της Αθήνας, στο ναύσταθμο, σε αχρείαστες μονάδες πλησίον των τόπων συμφερόντων τους και σε υπηρεσίες χαμηλού βαθμού καταπόνησης. Βεβαίως ως απόδειξη αυτής της νοσηρής κατάστασης, υπάρχει η ΩΜΗ και η πέραν κάθε ηθικής ΠΑΡΑΔΟΧΗ του πρώην Α/ΓΕΝ, κυρίου Αντωνιάδη, που δήλωσε ότι όποιος κατατάσσεται στο ΠΝ, έχει δόντι!!! Και συμπλήρωσε ότι αυτόν σαν αρχηγό, τον ενδιέφερε να συμπληρώνονται τα κουτάκια. Δεν τον ενδιέφερε η ηθική πλευρά του ζητήματος και οι επιπτώσεις της στο ηθικό αυτών που υπηρετούν στα φυλάκια των συνόρων ή οπουδήποτε αλλού είναι ζόρικα.

(7) Βασικό έργο των κληρωτών οπλιτών κατά τη διάρκεια της θητείας τους, είναι οι πολύωρες και πολυήμερες σκοπιές, οι πρόσθετες υπηρεσίες (αγγαρείες) και όχι η εκπαίδευση (βεβαίως όχι με ευθύνη των μονάδων, αφού αυτό είναι συνέπεια της τραγικής λειψανδρίας).
Όλα βεβαίως τα παραπάνω επιδρούν αρνητικά αφ’ ενός στη γνώμη και την εκτίμηση που τρέφουν οι νέοι προς τις ΕΔ και αφ’ ετέρου στο ηθικό. Μια περιπλάνηση στο διαδίκτυο, είναι εξόχως κατατοπιστική αλλά και συνάμα αποκαρδιωτική.

β. Διαθεσιμότητα των υπαρχόντων μέσων.
Ο υπόψη παράγοντας για να ικανοποιηθεί, απαιτεί να υπάρχουν και να διατεθούν τα αναγκαία κονδύλια. Υπάρχουν αυτά; Είναι επαρκή; Υπάρχει περίπτωση να μειωθούν έτι περισσότερο; Υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν;

γ. Αντικατάσταση των μέσων που βρίσκονται στο όριο της επιχειρησιακής ζωής τους
Τα βασικά ερωτήματα που τίθενται, είναι τα εξής:
Υφίσταται κάποιο πρόγραμμα για την αντικατάσταση κάποιων μέσων με άλλα καινούργια, ειδικά αυτών που κρίνονται κρίσιμα για την αποτροπή του πολέμου ή για την επιτυχή διεξαγωγή των επιχειρήσεων;
Υπάρχει απόφαση για την αντικατάσταση κάποιων μέσων που περατώνουν την επιχειρησιακή ζωή τους με άλλα που θα προέλθουν είτε από δωρεάν παραχώρηση μεταχειρισμένων, είτε από τη προμήθεια μεταχειρισμένων σε χαμηλές τιμές;

ΣΧΟΛΙΑ:
Ειλικρινά λυπάμαι, αλλά δεν υπάρχουν σχόλια. Σε όλο το πρόγραμμα δεν συνάντησα κάποια αναφορά επί των παραπάνω παραγόντων που ανέφερα. Καμιά πρόταση και καμιά δέσμευση για αλλαγή. Κανένας στόχος που να αποβλέπει στη θεραπεία κάποιων από τα προβλήματα ή ερωτήματα που αναφέρθηκαν, κάτω από τους παραπάνω τρεις παράγοντες.

Μέρος ΙΙ


«2. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ»

ΣΧΟΛΙΑ:
Και σε αυτό το τμήμα του προγράμματος παρουσιάζονται πομπώδεις κατά την έκφραση στόχοι, αλλά γενικόλογοι. Στόχοι που έχουν τοποθετηθεί επανειλημμένα από τα δύο πρώην κόμματα εξουσίας, χωρίς ποτέ αυτοί να επιτευχθούν, τουλάχιστο στο ακέραιο. Οι αναφερόμενοι στόχοι σε αυτή την ενότητα του προγράμματος, περί «αποτελεσματικής και ευέλικτης Δομής Δυνάμεων», «εμπλοκής της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας», «εξυγίανσης των παραγωγικών μονάδων και εργοστασίων», «επένδυσης στο Στρατό του μέλλοντος με ορθολογιστικό επαναπροσδιορισμό των απαιτήσεων-δυνατοτήτων και εξοπλισμό αυτού σε συνάρτηση με τις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις», είναι τόσο χιλιοειπωμένα, που η αναφορά τους για μια ακόμη φορά, χωρίς μάλιστα να αναφέρεται ο τρόπος και τα μέσα υλοποίησης, προκαλούν ερωτηματικά. Όλα δε τα αναφερόμενα, απαιτούν χρήματα, που δυστυχώς δεν υπάρχουν. Εξοπλισμοί και αναδιοργάνωση χωρίς χρήματα δεν γίνονται. Αμυντική βιομηχανία χωρίς προμήθειες, δεν υπάρχει. Εξαγωγικές δυνατότητες της πολεμικής βιομηχανίας, είναι στόχοι θερινής νυκτός, γιατί απλούστατα η πολεμική βιομηχανία πνέει τα λοίσθια αφού ποτέ κανένας δεν την αντιμετώπισε σαν την ατμομηχανή της οικονομίας. Για να παράγεις εξοπλιστικά προϊόντα, απαιτεί έρευνα, σχεδιασμό, προγράμματα, επενδύσεις, αγορές και …. χρήματα !!! που δεν υπάρχουν …

Παρ’ όλα ταύτα θέλω να σχολιάσω τους ακόλουθους στόχους αυτής της ενότητας, που τους βρίσκω πολύ ενδιαφέροντες και σημαντικούς:

«Μελετούμε τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, απαρτιζόμενο από κορυφαίους Ανώτατους Επιτελείς και υψηλόβαθμους υπηρεσιακούς παράγοντες και ειδικούς επιστήμονες. Το Συμβούλιο θα είναι το κατεξοχήν συμβουλευτικό όργανο «χειρισμού κρίσεων»».

ΣΧΟΛΙΑ:
• Η απαίτηση για τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, έχει τεθεί κατ’ επανάληψη. Η ιστορία των διαδοχικών Ε-Τ κρίσεων έχει καταδείξει ότι η απουσία αυτού του οργάνου είχε δυσμενείς επιπτώσεις στο χειρισμό μειζόνων εθνικών ζητημάτων και κρίσεων.

• Επιτέλους από τη ΝΔ τίθεται ως προγραμματική δέσμευση. Προσέξτε όμως. Δεν αποτελεί απόφαση που θα υλοποιηθεί, όπως η απόφαση για την επανασυγκρότηση του υπουργείου τουρισμού, αλλά αποτελεί μια κατ’ αρχή δέσμευση ότι θα μελετηθεί η συγκρότηση του οργάνου. Δηλαδή μπορεί και να μη γίνει. Παρ’ όλο που συζητιέται εδώ και 30 χρόνια.

• Αλλά και αν τελικά υλοποιηθεί η ιδέα για τη συγκρότηση του «Συμβούλιου Εθνικής Ασφάλειας», αυτό θα είναι το «κατεξοχήν συμβουλευτικό όργανο χειρισμού κρίσεων». Κάτι δηλαδή σαν τα συμβούλια και διαβούλια της μεταναστευτικής πολιτικής, της «αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος», ή τα «εθνικά συμβούλια εξωτερικής πολιτικής». Όργανα που συντάσσουν μελέτες που κανένας δεν λαμβάνει υπόψη του.

• ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στα κράτη που υπάρχουν παρόμοια όργανα, αυτά δεν διαθέτουν απλά συμβουλευτικό ρόλο, αλλά εξόχως αποφασιστικό. Αποτελούν ένα όργανο, ή μια ειδική γραμματεία ανωτάτου επιπέδου, που ελέγχεται άμεσα από τον αρχηγό της εκτελεστικής εξουσίας, επανδρώνεται από προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης και ευφυΐας, διασύνδεει μεταξύ τους τα τμήματα του κρατικού μηχανισμού που είναι υπεύθυνα για την εθνική ασφάλεια και οι εκτιμήσεις του είναι κρίσιμης σημασίας για την άσκηση της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας. Ο άνθρωπος δε που προΐσταται του οργάνου, βρίσκεται πολύ ψηλά στη κρατική εξουσία, όπως στις ΗΠΑ στις οποίες προΐσταται ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, πρόσωπο εξ απορρήτων του προέδρου και ο οποίος πολλές φορές διαθέτει κύρος και εξουσίες ανώτερες και των υπουργών εξωτερικών και άμυνας (Κίσινγκερ, Κοντολίζα κλπ). Στην Τουρκία ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας ήταν μέχρι πρότινος στρατηγός 4 αστέρων και διέθετε ψήφο στο συμβούλιο.

• Το «μελετούμε» και το «κατεξοχήν συμβουλευτικό όργανο», ήδη έχουν υποβαθμίσει το στόχο, αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρες απόψεις. Ίσως επειδή οι προαλειφόμενοι για τις θέσεις των ΥΠΕΞ και ΥΕΘΑ, δεν θέλουν κανένα έλεγχο στις εξουσίες του, αλλά επιθυμούν να είναι αυτόνομοι.

«Η Νέα Δημοκρατία δίνει προτεραιότητα στο ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων, με σχέδιο και δράσεις. ….. Σε ό,τι αφορά στο προσωπικό θητείας θέτουμε ως στόχο την καλύτερη εκμετάλλευση του χρόνου θητείας προς όφελος κτήσης μεγαλύτερης εξειδίκευσης.»

ΣΧΟΛΙΑ:
• Πως; Με ποια μέσα; Ποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν για το ηθικό;

• Θα επιβληθεί επιτέλους η από το σύνταγμα επιβαλλόμενη ΙΣΟΤΗΤΑ, ΙΣΟΝΟΜΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ κ’ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ, όσο αφορά το προσωπικό, ειδικά τους κληρωτούς;

• Πότε θα γίνει αντιληπτό ότι η θητεία πέρα από χρέος και δικαίωμα, αποτελεί και κατάθεση φόρου ζωής και ελευθερίας;

• Ποιο είναι το σχέδιο και ποιες οι δράσεις για την επίτευξη του στόχου; Δεν πρέπει να δοθεί ένα ελάχιστο περίγραμμα των δράσεων που θα αναληφθούν;

• Πως θα γίνει η καλύτερη εκμετάλλευση του χρόνου θητείας για τη κτήση μεγαλύτερης εξειδίκευσης, όταν τα χρονικά δεδομένα είναι αμείλικτα; Θα αυξηθεί ο χρόνος θητείας προκειμένου να εξοικονομηθεί προσωπικό για εκπαίδευση; Θα κλείσουν μονάδες εσωτερικού και κέντρα εκπαιδεύσεως προκειμένου να σταλεί προσωπικό στις μονάδες της μεθορίου, όπου κατά τεκμήριο διεξάγεται εκπαίδευση; Θα αδειάσουν τα γραφεία του «πενταγώνου» και άλλων υπηρεσιών από τους κηφήνες;

• Γιατί αποφεύγεται επιμελώς η αναφορά και η δέσμευση σε κάποια μέτρα (τελείως επιγραμματικά βεβαίως), που θα σηματοδοτούν τη πορεία προς την επίτευξη των αναφερόμενων στόχων;

«4. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΗΜΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟΥ»

«Διατήρηση του θεσμού της στρατιωτικής θητείας και ενίσχυση της απόδοσης των κλάσεων, λαμβανομένου υπόψη του δημογραφικού προβλήματος».

ΣΧΟΛΙΑ:
• Δυσκολεύομαι πολύ να καταλάβω τι εννοεί ο ποιητής.
• Υπήρχε περίπτωση να καταργηθεί η στρατιωτική θητεία όταν αυτή είναι θεσμικά κατοχυρωμένη από το σύνταγμα;
• Πως και με ποια μέτρα θα ενισχυθεί η απόδοση των κλάσεων, αφού οι αποδόσεις τους είναι δεδομένες;
• Για τις κλάσεις που θα γεννηθούν μετά το 2012 πως θα αυξήσουν την απόδοση; Θα διατάξουν τους Έλληνες να γεννούν περισσότερα παιδιά;
• Αν σκέφτονται τη κατάταξη στα 18, γιατί δεν το λένε;
• Αν σκέφτονται να αυξήσουν τη θητεία, γιατί δεν το δηλώνουν;
• Αν σκέφτονται να επιβάλουν βαρειές κακουργηματικές ποινές για τους φυγόστρατους (προσωπικά συμφωνώ) γιατί δεν το αναφέρουν;

«Χορήγηση κινήτρων για την εκπλήρωση της θητείας πριν την ένταξη στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».

Ποια μπορεί να είναι αυτά τα κίνητρα; Γιατί δεν τα αναφέρουν;
• Προσωπικά δεν μπορώ να σκεφτώ κανένα, αφού αντιλαμβάνομαι ότι είναι αδιανόητο ένας νέος που έχει πετύχει σε ΑΕΙ, να προτιμήσει να υπηρετήσει τη θητεία του πριν φοιτήσει στη σχολή που πέτυχε. Εδώ είναι δεκάδες χιλιάδες αυτοί που εγγράφονται σε κάποιο ΙΕΚ και πληρώνουν δίδακτρα του αέρα, προκειμένου να πάρουν αναβολή. Άλλωστε το δόγμα στους νέους είναι: «όσο πιο αργά, τόσο πιο καλά».
• Νομίζω ότι αποτελεί μια ακόμη εξαγγελία σαν τους ΕΦΥΕΣ ή τους ΟΒΑ, που απέτυχαν παταγωδώς.

«Τροποποιούμε το νομοθετικό πλαίσιο των ΕΠΟΠ ώστε, υπό προϋποθέσεις, να επιτρέπονται οι μετατάξεις από συγκεκριμένη ηλικία και άνω»

ΣΧΟΛΙΑ:
• Απόλυτα και ξεκάθαρα. Αποτελεί ένα ακόμη μέτρο καθαρά ρουσφετολογικό.
• Τι σημαίνει μετάταξη υπό προϋποθέσεις; Κατά τη γνώμη μου ότι ανοίγουμε ένα παράθυρο προκειμένου ο κάθε υπουργός και ο κάθε βολευτής να διευρύνει τη πελατεία του.
• Οι ΕΠΟΠ, οι ΕΠΥ κλπ, προσλήφθηκαν για να είναι οι χειριστές των κρίσιμων οπλικών συστημάτων και με βάση την εμπειρία μου, μπορούν να το πράττουν ικανοποιητικά μέχρι την ηλικία των 50, εκτός ίσως από κάποιες περιορισμένες ειδικότητες. Εγώ στην ηλικία των 44 ήμουν διοικητής, ήμουν αρχηγός πληρώματος άρματος και κάθε μέρα βρισκόμουν επί των αρμάτων.
• Ο στόχος αυτός αποβλέπει να στείλει σε γραφεία, αποθήκες και θέσεις ριλάξ τους ΕΠΟΠ.


«Τροποποιούμε το νομοθετικό πλαίσιο των ΕΠΟΠ ώστε, υπό προϋποθέσεις, να επιτρέπονται οι μετατάξεις από συγκεκριμένη ηλικία και άνω»

ΣΧΟΛΙΑ:
• Απόλυτα και ξεκάθαρα. Αποτελεί ένα ακόμη μέτρο καθαρά ρουσφετολογικό.

• Τι σημαίνει μετάταξη υπό προϋποθέσεις; Κατά τη γνώμη μου ότι ανοίγουμε ένα παράθυρο προκειμένου ο κάθε υπουργός και ο κάθε βολευτής να διευρύνει τη πελατεία του.

• Οι ΕΠΟΠ, οι ΕΠΥ κλπ, προσλήφθηκαν για να είναι οι χειριστές των κρίσιμων οπλικών συστημάτων και με βάση την εμπειρία μου, μπορούν να το πράττουν ικανοποιητικά μέχρι την ηλικία των 50, εκτός ίσως από κάποιες περιορισμένες ειδικότητες. Εγώ στην ηλικία των 44 ήμουν διοικητής, ήμουν αρχηγός πληρώματος άρματος και κάθε μέρα βρισκόμουν επί των αρμάτων.

• Ο στόχος αυτός αποβλέπει να στείλει σε γραφεία, αποθήκες και θέσεις ριλάξ τους ΕΠΟΠ.

«5. ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ»

ΣΧΟΛΙΑ:
• Οι στόχοι που τίθενται είναι φιλόδοξοι και πολλοί από αυτούς για να επιτευχθούν θα απαιτήσουν και πάλι χρήματα (που δεν υπάρχουν), αλλά κυρίως συγκρούσεις με πολλά κομματικά και πελατειακά συμφέροντα.

• Η «μετεξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων, στο σύγχρονο, ψηφιακό περιβάλλον» απαιτεί χρήματα και μόνο χρήματα. Πολύ χρήμα. Εκτός και αν δεν γνωρίζουμε περί τίνος ομιλούμε.

• Η «μείωση στρατιωτικών σχηματισμών και μονάδων που δεν κρίνονται απαραίτητες, η κατάργηση παλαιών και μη χρήσιμων στρατιωτικών εγκαταστάσεων και η απομάκρυνση των μη απαραίτητων στρατοπέδων από τα αστικά κέντρα», απαιτούν πλήρη και ολοκληρωτική σύγκρουση με τα πολυποίκιλα και ποικιλώνυμα τοπικά, κομματικά και ιδιωτικά συμφέροντα. Υπάρχει αυτή η πρόθεση; Υπάρχει η πολιτική βούληση; Προσωπικά αμφιβάλω. Πριν λίγα χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ δημιούργησε σε κάθε νομό και ένα ΚΕΝ.

• Η «δημιουργία μικρών ευέλικτων και αποτελεσματικών Δυνάμεων», είναι ένας στόχος που εδώ και 22 χρόνια έρχεται και επανέρχεται, αλλά μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει στη μείωση της θητείας και στη κατάργηση κρίσιμων σχηματισμών και μονάδων για την άμυνα της χώρας, χωρίς να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο. Άλλωστε ο κάθε ένας, εννοεί και κάτι διαφορετικό κάτω από τον όρο «μικρές ευέλικτες και αποτελεσματικές Δυνάμεις». Οι ΕΔ πέρα από την αποτρεπτική διάσταση της αποστολής τους, οφείλουν να προετοιμάζονται και για την αντιμετώπιση κρίσεων και θερμών επεισοδίων, αλλά κυρίως για διεξαγωγή καθολικών συμβατικών επιχειρήσεων μακράς διάρκειας κατά τις οποίες θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα από τους αντιπάλους. Οι Τουρκικές Δυνάμεις των 1ης και 4ης Στρατιών, καθώς και οι ενισχύσεις αυτών, διαθέτουν πλήρη επάνδρωση και πολύ μεγάλο αριθμό βαρειών και ισχυρών Σχηματισμών και μονάδων, εφοδιασμένων με όλα τα απαραίτητα μέσα για την διεξαγωγή επιθετικών επιχειρήσεων μακράς διάρκειας και στο μέτωπο της Θράκης και σε αυτό των νησιών του Αιγαίου, καθώς και στα μετόπισθεν των φιλίων δυνάμεων, όπως και στο εσωτερικό της χώρας.

«6. Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ»

ΣΧΟΛΙΑ:
Θα αποφύγω οποιοδήποτε σχόλιο επί του προγράμματος επειδή αναφέρεται σε μια πονεμένη ιστορία. Για την ιστορία μόνο, θυμάμαι με τι όνειρα και τι υποσχέσεις επανεκκίνησε η εθνική πολεμική βιομηχανία το 1974. Σαν στόχος είχε τεθεί όταν θεμελιωνόταν η ΕΑΒ, η Ελλάδα να φθάσει σύντομα στο σημείο να κατασκευάζει ακόμη και αεροσκάφη. Δυστυχώς μετά τη παρέλευση 38 ετών και παρά τις ευγενείς προσπάθειες ορισμένων οραματιστών (πάντα υπάρχουν), η εθνική πολεμική βιομηχανία βρίσκεται στο σημείο μηδέν. Τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα δεν συνοδεύτηκαν από καμιά σχεδόν προσπάθεια ανάπτυξης της πολεμικής βιομηχανίας, αλλά με μίζες. Η πολεμική βιομηχανία θα μπορούσε να αναδειχθεί σε αιματοδότη της οικονομίας, αλλά φευ. Τις όποιες σήμερα προτάσεις για τη πολεμική βιομηχανία, τις ακούω με μεγάλη περίσκεψη μια και οι ευκαιρίες χάθηκαν. Άλλωστε για να υλοποιηθούν, απαιτείται να υπάρχουν προμήθειες, παραχώρηση τεχνογνωσίας και κατασκευαστικό έργο από νέες προμήθειες. Τα «Αμυντικά Συστήματα» μετά τη κατασπατάληση δισεκατομμυρίων για τη φούσκα του «ΑΡΤΕΜΙΣ» και με την απουσία σοβαρού κατασκευαστικού έργου, οδηγούνται στην πώληση. Το ναυπηγεία βρίσκονται λίγο πριν το λουκέτο. Μόνο η ΕΑΒ δίνει κάποια ελπίδα, αφού και εκεί φαγώθηκαν πρώτα πολλές εκατοντάδες δισεκατομμύρια (δρχ). Προαγωγή όμως της πολεμικής βιομηχανίας χωρίς σοβαρή και σε βάθος αυτοκριτική από τους υπεύθυνους των μέχρι σήμερα καταστάσεων, δεν μπορεί να επιτευχθεί.

«7. Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΕ ΝΕΕΣ ΒΑΣΕΙΣ»

ΣΧΟΛΙΑ:
Ως το σημαντικότερο στόχο που διακρίνω στη υπόψη ενότητα στόχων, είναι τα αναφερόμενα στη πρώτη παράγραφο με τίτλο: « Όλες οι Σχολές θα ενταχθούν σε Ενιαίο Κύκλο Σπουδών στο Λύκειο, δηλαδή, κοινή κατεύθυνση όλων των Στρατιωτικών Σχολών ή άλλων Σχολών «ένστολης καριέρας» (Ένοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό), ώστε να είναι ενσυνείδητη η επιλογή των μαθητών – υποψηφίων φοιτητών».

Ο υπόψη στόχος είναι πολύ εύκολα υλοποιήσιμος και δεν απαιτεί χρήματα. Αποτελεί δε εδώ και πολλά χρόνια, τη προσδοκία όλων των ασχολούμενων με την άμυνα.

Έχει απείρως μεγαλύτερη αξία ένα μόνιμο στέλεχος των ΕΔ να προέρχεται από νέους που έχουν θέσει ως πρώτη προτεραιότητά τη σταδιοδρομία στις ΕΔ ή τα ΣΑ, παρά κάποιος που έρχεται στις ΕΔ επειδή δεν μπόρεσε να πιάσει το πολυτεχνείο.
Οι ΕΔ χρειάζονται πάνω απ’ όλα ανθρώπους που να πιστεύουν στο έργο τους και την αποστολή τους. Οι ΕΔ χρειάζονται άτομα που μπορούν να δοθούν σε αυτές, χρειάζονται ανθρώπους που να πιστεύουν στην αναγκαιότητά των ΕΔ και σε καμιά περίπτωση δεν έχουν ανάγκη άτομα που τυχαίως ή εξ ανάγκης κατέληξαν στο χώρο τους, αναζητώντας ένα κάποιο βιοπορισμό.


Οι υπόλοιπες τέσσερις ενότητες στόχων με τίτλο «Το ανθρώπινο δυναμικό στο κέντρο της πολιτικής μας», «Κοινωνική Προσφορά των Ενόπλων δυνάμεων», «Διαφάνεια στις Προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων», «Ένοπλες Δυνάμεις και Περιβάλλον» δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία για την εθνική άμυνα και δεν πρόκειται να αναφερθώ. Άλλωστε αποτελούν χιλιοειπωμένα κλισέ, που τα περισσότερα εξ αυτών, ουδέποτε πήραν το δρόμο για την υλοποίησή τους, ή ότι έγινε εξελίχθηκε με χαρακτηριστικά αργό ρυθμό.

16 σχόλια:

Δημήτρης 6 Ιουνίου 2012 στις 2:14:00 μ.μ. EEST  

Ψύχραιμη και αντικειμενική η ανάλυση του Αρματιστή.

Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι όντως συρραφή πομπωδών κοινοτοπιών και επαναλήψεων ανέξοδων υποσχέσεων. Επί της ουσίας μηδέν, όπως μηδέν αξίζουν και τα αμυντικά "προγράμματα" των υπολοίπων κομμάτων, πλην του ΣΥΡΙΖΑ που το λέει σχεδόν ευθέως ότι θα τα διαλύσει όλα.

Αναρωτιέμαι πότε θα βγει κάποιος να πει στον Έλληνα ότι, για να διατηρηθεί η αποτρεπτική μας ισχύ, την οποία έχουμε αυτοσυρρικνώσει, τουλάχιστον ποσοτικά, κατά 50% σε σχέση με το τι υπήρχε πριν από 20-30 χρόνια, απαιτούνται τεράστιες δαπάνες σε διαρκή βάση.

Χρειάζεται, για παράδειγμα, μια "αγορά του αιώνα" (60-80 νέα αεροσκάφη) ανά δεκαετία, χρειάζονται 3-4 νέες φρεγάτες ανά δεκαετία, χρειάζονται προμήθειες μειζόνων οπλικών συστημάτων ανά δεκαετία.

Έχοντας ασχοληθεί εμπράκτως και σε κορυφαίο επίπεδο με τη διαμόρφωση του αμυντικού προγράμματος της ΝΔ σε παλαιότερες εποχές (όταν τα πράγματα ήταν κάπως καλύτερα, αλλά σε καμμία περίπτωση ικανοποιητικά), έχω βαρεθεί έκτοτε να προτείνω να συσταθούν 1-2 ερευνητικά κέντρα, τουλάχιστον στον τομέα της παραγωγής λογισμικού και ηλεκτρονικών, τα οποία απαιτούν ελάχιστες δαπάνες (μερικές δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ) σε σχέση με τους πακτωλούς που δαπανούσαμε κάποτε.

Βλέπουμε απέναντι το τι μπορεί να επιτευχθεί σε λίγο χρονικό διάστημα (1-2 δεκαετίες) και το πόσο πολλαπά επωφελής θα μπορούσε να γίνει η αμυντική βιομηχανία για την εθνική οικονομία και, φυσικά, για την εθνική ασφάλεια.

Αλλά μέσα στην καθολική κρίση αξιών που μας διακατέχει (και ειδικά τις νεότερες ηλικίες μέχρι π.χ. τα 30), πού να βρεθεί χρόνος για τέτοιες "πολυτέλειες". Μόνο το πώς θα βρούμε λεφτά για να προστατεύσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις μας νοιάζει.

Ανώνυμος 6 Ιουνίου 2012 στις 2:43:00 μ.μ. EEST  

Αρματιστή, θα σου πω εγώ τι πιστεύω. Καραμανλής (Κωνσταντίνος ή Κώστας) ή χάος. Σκέψου αν έχει επιβεβαιωθεί από το '74 και μετά, εντός ΝΔ και γενικά εντός πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα. Επί του παρόντος, ζήτω που καήκαμε.

HBS 6 Ιουνίου 2012 στις 2:43:00 μ.μ. EEST  

Αντικειμενική, ειλικρινής και στοχευμένη κριτική ανάλυση -ό,τι ακριβώς περιμένει κανείς από τον Αρματιστή. Αναμένω με πραγματικό ενδιαφέρον το δεύτερο μέρος.

Ανώνυμος 6 Ιουνίου 2012 στις 3:51:00 μ.μ. EEST  

Μπορώ να πω ότι συμφωνώ σχεδόν σε όλα με τον συγγραφέα του άρθρου, εκτός από το σημείο για τους 50χρονους ΕΠΟΠ, ΕΠΥ κλπ.Αυτό πιστεύω ότι μπορεί να ισχύει σε ορισμένες τεχνικές ειδικότητες όπου η εμπειρία πάνω σε τεχνικά ζητήματα είναι πολύτιμη, αλλά μάχιμους οπλίτες πεζικάριους ή ακόμη και πληρώματα αρμάτων νομίζω ότι δεν θα ήταν καλό να τους χρησιμοποιούμε σε αυτή την ηλικία.Στρατός 50αρηδων δεν υπάρχει.
Στην αεροπορία, όπου υπάρχουν αρκετοί παλιοί ΕΠΥ σε τεχνικές ειδικότητες, τις περισσότερες φορές προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους χρησιμοποιώντας τους περισσότερο σαν άτυπους "τεχνικούς συμβούλους" παρά στα καθημερινά τετριμμένα βαρετά ή με χαμαλίκι πράγματα.Εκεί για ευννόητους λόγους μπαίνουν μπροστά οι πιο "φρέσκιοι" και μόνο επικουρικά οι παλιοί.Στα 50, μετά από 25-30 χρόνια μάχιμης υπηρεσίας και όχι γραφείου, λείπουν και οι φυσικές δυνάμεις και η όρεξη που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει κάποιος στα ίδιες (παλιο)καταστάσεις όπου εύκολα ή δύσκολα ανταπεξέρχονταν νεότερος.

Ανώνυμος 6 Ιουνίου 2012 στις 4:40:00 μ.μ. EEST  

@Δημήτρη

Σωστά τα λες αλλά κάνεις ένα λάθος. Η κρίση στις νέες ηλικίες δεν είναι κρίση αξιών αλλά κρίση επιβίωσης. Η κρίση αξιών αφορά τους μεγαλύτερος που κληροδότησαν στη νέα γενιά τη σημερινή κατάσταση και οι οποίοι, ως γονείς, έκαναν τα παιδιά τους σαν τα μούτρα τους.

Ανώνυμος 6 Ιουνίου 2012 στις 4:54:00 μ.μ. EEST  

Πολύ θα ήθελα, να ακούσω αυτές τις προγραμματικές δηλώσεις, με την φωνή όλων όσοι διατελέσαν πρωθυπουργοί! Από '81 και μετά διότι τους έχω ζωντανούς στα αυτιά μου! Κλείστε τα μάτια σας και ονειρευτείτε το! Δεν θα ακούγονται διαφορετικά! Κανείς τους! Σαν να διαβάζουν γλυκές μανούλες στο μωρά τους, το ίδιο ΠΑΡΑΜΥΘΙ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ, ΣΑΝ ΑΚΡΙΒΕΣ ΦΩΤΟΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΕΚ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ

Jerry

Δημήτρης 6 Ιουνίου 2012 στις 8:31:00 μ.μ. EEST  

@Ανώνυμος 6 Ιουνίου 2012 4:40:00 μ.μ.

Διαφωνώ.

Όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1980 και είχαν την ατυχία να μεγαλώσουν σε οικογενειακά και εκπαιδευτικά περιβάλλοντα διαρκώς υποβαθμιζόμενα από πλευράς αξιών, έρχονται σιγά-σιγά στα πράγματα και ενεργούν με βάση τον υλισμό και την αλλοτρίωση που έχουν διδαχθεί στην θεωρία και την πράξη.

Προφανώς η κρίση αξιών προήλθε από τους μεγαλύτερους, αλλά οι νεότεροι, στην πλειοψηφία τους, δεν έχουν καν μάθει τις αξίες αυτές.

Ο Αρματιστής στο άρθρο του αναφέρει: Όλα βεβαίως τα παραπάνω επιδρούν αρνητικά αφ’ ενός στη γνώμη και την εκτίμηση που τρέφουν οι νέοι προς τις ΕΔ και αφ’ ετέρου στο ηθικό. Μια περιπλάνηση στο διαδίκτυο, είναι εξόχως κατατοπιστική αλλά και συνάμα αποκαρδιωτική.

Θεωρώ σωστή την παρατήρηση, αλλά κατά την άποψή μου η στάση αυτή των νεότερων δεν οφείλεται κυρίως στην μέτρια έως κακή κατάσταση των Ε.Δ. Είναι, πολύ περισσότερο, σύμπτωμα της κρίσης αξιών, όπως τέτοιο σύμπτωμα είναι και η γενικότερη κατάπτωση την οποία βιώνουμε και η οποία εσχάτως κυριαρχεί σαν οικονομική κρίση.

NF 7 Ιουνίου 2012 στις 12:20:00 μ.μ. EEST  

Το προγραμμα της ΝΔ για την Αμυνα ειναι μια γενικολογη εκθεση ιδεων, που προσπαθει να μην πει τιποτα συγκεκριμενο ωστε να μη δυσαρεστησει τους ψηφοφορους, αλλα ουτε και την Τρόικα.
Απορω με την υπομονη του Αρματιστη να το διαβασει και να το σχολιασει.

Η πλακα ειναι οτι ονειρευονται και ΑΟΖ, νομιζοντας οτι ο Τουρκος θα κατσει να τους κοιταει!

Οδυσσέας 7 Ιουνίου 2012 στις 4:01:00 μ.μ. EEST  

Διέγραψα κατά λάθος ένα σχόλιο, όποιος το έστειλε ας το ξαναστείλει.

Φώτης Σαραντόπουλος 7 Ιουνίου 2012 στις 4:26:00 μ.μ. EEST  

Πού σωστά τα λες Αρματιστή, αλλά σε 10 μέρες θα πρέπει να διαλέξουμε ποιος από τους δύο (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ) είναι ο λιγότερο επικίνδυνος.
Επ' αυτού, έχεις καμιά ιδέα ή πρόταση;

Alexandros 7 Ιουνίου 2012 στις 4:55:00 μ.μ. EEST  

http://www.newsbomb.gr/ethnika/story/139333/ipa-pithani-toyrkiki-eisvoli-se-ellinikes-periohes

Μπορεί να διέγραψες και το δικό μου, αφού επιβράβευα τον "αρματισθ" για το άρθρο του έκραζα Κασιδιάρη, Κανελή και Ντούρου, γιατί είναι αυτοί που διχάζουν τον Ελληνικό λαό ως συνέπεια όμως της ανεύθυνης πολιτικής που ασκείται κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης από ΝΔ Πασοκ.

Συμφωνώ με τα ερωτήματα που θέτει ο armatisths, αλλα δυστυχώς ο armatisths και ο κάθε armatisths είναι στο σπίτι του και εμείς θα πρέπει να περιμένουμε να θέσουν σοβαρά ερωτήματα ο ένας στον άλλον, η Κανελή, ο Κασιδιάρης, η Ντούρου, και τα πρωτοκλασάτα, εδώ γελάμε, στελέχη της ΝΔ και του Πασοκ.

Στέλνω το παραπάνω link γιατί το θεωρώ μια πολύ σημαντική είδηση, είναι δεν είναι στα πλαίσια της κατευθυνόμενης τρομοκρατίας από το εξωτερικό, θα πρέπει να ζητηθούν εξηγήσεις, τουλάχιστον, από την Ελληνική πλευρά, ενώ θα περίμενα και ένα σχόλιο από όλα τα κόμματα, τόσο τη ΝΔ όσο και το Σύρριζα, τα οποια στηρίζουν την εξαφάνιση των ενοπλων δυνάμεων!

Alexandros 7 Ιουνίου 2012 στις 5:42:00 μ.μ. EEST  

Τείνω να συμφωνήσω περισσότερο με την πρόταση Βενιζέλου περί κυβερνήσεως εθνικής συνευθύνης, καλο θα ήταν βεβαια να έλεγε λίγο περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά το πως βλέπει αυτή η κυβέρνηση να γίνεται, αλλα έχει δίκιο είναι η πιο λογική λύση ώστε να κυβερνηθεί η χωρα και έπειτα να δημιουργηθούν και νέες υγιείς πολιτικές δυνάμεις, οι οποιες θα εξαφανίσουν τις υπάρχουσες χρεοκοπημένες ηθικά, πολιτικά ακόμα και οικονομικά δυνάμεις

Alexandros 7 Ιουνίου 2012 στις 9:26:00 μ.μ. EEST  

Το ερώτημα δε του Φώτη τα λέει όλα από μονο του! "Ποιος είναι ο λιγότερο επικίνδυνος από τους δυο", κάποτε ρωτούσαμε ποιος είναι ο καλύτερος.......

Xmale 8 Ιουνίου 2012 στις 3:51:00 μ.μ. EEST  

@Φώτη Σαραντόπουλο
Υπάρχουν και άλλες επιλογές.
Είναι δε ευκαιρία που δεν παρουσιάζεται συχνά, να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας, να αλλάξει το εκλογικό σύστημα προς το δημοκρατικότερο με καθιέρωση απλής αναλογικής και κατάργηση του πλαφόν του 3%.

Τις αυτοδύναμες, ισχυρές κυβερνήσεις τις είδαμε στην πράξη τι κάνουν και πού οδήγησαν την χώρα. Και αυτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ.

Φτάνει πια τα δίπολα ΠΑΟΣΚ-ΝΔ που έχει εξελιχθεί σε ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ.

Αρματιστής 8 Ιουνίου 2012 στις 6:44:00 μ.μ. EEST  

@ Φώτης Σαραντόπουλος

Για ποιο λόγο να πρέπει να διαλέξουμε με βάση το ποιος είναι λιγότερο επικίνδυνος και όχι με βάση την ελπίδα; Ή με βάση το αξίωμα "αρχή άνδρα δείκνυσι";;;

Ή με βάση τη βεβαιότητα, ότι το πρόγραμμα που μας επιβάλλεται να ακολουθήσουμε, δηλαδή το πρόγραμμα του μνημονίου, οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα στη πλήρη καταστροφή της πατρίδας;;;

Για ποιο λόγο πρέπει να περιορίζουμε τα διλήμματα στο "ποιος είναι λιγότερο επικίνδυνος";

Ας μη μας διαφεύγει ότι:
"“Αναμένω ότι η ελληνική κοινή γνώμη θα φοβηθεί αρκετά από την προοπτική της εκδίωξής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να δώσει μια μικρή πλειοψηφία εδρών σε ένα κυβερνητικό συνασπισμό που είναι έτοιμος να εφαρμόσει τη σημερινή συμφωνία. Αλλά ουδεμία κυβέρνηση μπορεί να εκπληρώσει τους όρους αυτούς και η ελληνική κρίση είναι πιθανό να κορυφωθεί το φθινόπωρο. Ως τότε και η γερμανική οικονομία θα εξασθενεί, και θα είναι ακόμα πιο δύσκολο για τη Γερμανίδα καγκελάριο να πείσει την κοινή γνώμη στη Γερμανία να αναλάβει πρόσθετες ευρωπαϊκές ευθύνες. Αυτό δημιουργεί το παράθυρο των τριών μηνών».".... (το λέει ο γκουρού των αγορών, Σόρος)

Xmale 11 Ιουνίου 2012 στις 1:53:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητέ Αρματιστή,

Διαβάζω με προσοχή όλα τα άρθρα και τα σχόλιά σου, όπως κι άλλων έγκριτων σχολιαστών της διαδικτυακής παρέας του "εν κρυπτώ".

Νομίζω όμως ότι το εν λόγω άρθρο σου που ασκεί κριτική στο πρόγραμμα της ΝΔ για την εθνική άμυνα είναι λάθος επί της αρχής!

Γιατί;
Διότι δεν έχει νόημα να σπαταλιέται ο χρόνος μας στο σχολιασμό του προγράμματος ενός κόμματος που κυβέρνησε πολλά χρόνια τη χώρα, τα 5 της τελευταίας δεκαετίας, είχε τη δυνατότητα να κάνει πράγματα που δεν έκανε, να εφαρμόσει τα προγράμματα και όσα υπόσχονταν πριν εκλεγεί.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.
Τα δύο αυτά κόμματα κρίνονται, κατά τη γνώμη μου πάντα, μέσω της κριτικής του τι έπραξαν ή δεν έπραξαν όσο είχαν στα χέρια τους τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας μας, όσο είχαν το μαχαίρι και το πεπόνι.

Κατανοώ ότι επιθυμείς να δώσεις στους αναγνώστες του "εν κρυπτώ" και μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των προγραμμάτων των δύο πρώτων δημοσκοπικά κομμάτων, αναλύοντας το πρόγραμμα της ΝΔ το οποίο δεν θίχτηκε καθόλου στα τελευταία άρθρα του ιστολογίου, παρά μόνο βλέπαμε σχόλια και κριτικές στα προγράμματα και τις δηλώσεις υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι αδίκως, καθότι πολλούς μας έβγαζαν από τα ρούχα μας, αλλά δίνοντας τους υπερβολική βαρύτητα κατά τη γνώμη μου.

Επομένως:
_ Δεν μπορώ να αποφασίσω το τι θα ψηφίσω βάσει προγραμμάτων και μόνο. Κάνοντας δηλαδή έναν πίνακα με τις θέσεις όλων των κομμάτων και βλέποντας με ποιο κόμμα συμφωνώ περισσότερο.
_ Αν θα κάνω έναν πίνακα θα πρέπει να βάλω τις θέσεις (υποσχέσεις) των κομμάτων που δεν κυβέρνησαν, σε αντιδιαστολή με όσα έπραξαν τα κόμματα που κυβέρνησαν και για τα οποία υπάρχουν "δεδομένα".
_ Για να είναι πλήρης η ανάλυσή μου θα πρέπει να λάβω υπόψη μου τη γενικότερη ιδεολογία του κόμματος, τα συμφέροντα των κοινωνικών ομάδων που εξυπηρετεί, τη κοσμοθεωρία που αντιπροσωπεύει και ίσως το πιο δύσκολο, τις εκτιμήσεις αξιοπιστίας για τα όσα λέει και πόσα θα εφαρμόσει απ' αυτά που υπόσχεται.
_ Τέλος, η όποια ανάλυση κάνουμε δεν μπορεί να περιορίζεται σ' έναν τομέα, π.χ. την εθνική άμυνα. Κι αυτό γιατί όλοι νομίζω ότι θα συμφωνήσουν ότι ισχυρή άμυνα σημαίνει πρωτίστως ισχυρή οικονομία και ισχυρές "φιλίες", δηλαδή διπλωματικές σχέσεις.

Κατ' αυτήν την έννοια νομίζω ότι το άρθρο σου αδικεί κατάφωρα τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο αν κατάλαβα καλά στηρίζεις.
Και όχι δεν είμαι ούτε καν ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο θεωρώ μέρος του συστήματος και ως το νέο ΠΑΣΟΚ, στηριζόμενος όχι σε όσα κάνει αλλά σε όσους ψηφοφόρους έχει προσελκύσει. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ ιδεολογικά αποτελεί το 3% του πληθυσμού. Το υπόλοιπο όλοι υποπτευόμαστε ποιοι είναι. Επιθυμώ όμως να βλέπω όσο γίνεται αντικειμενικά τα πράγματα (αυτό και αν είναι σχήμα οξύμωρο) και να λέω τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη.

Κλείνω λέγοντας ότι είμαι πεπεισμένος ότι αντιλαμβάνεσαι το καλοπροαίρετο του σχολιασμού μου το οποίο υφίσταται σ' όλα τα σχόλια μου και το οποίο ίσως να μην γίνεται αντιληπτό εκ πρώτης αναγνώσεως.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP