18 Ιουνίου 1992, 9.17 π.μ.

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς 20 χρόνια από την 18η Ιουνίου 1992, όταν ο υποσμηναγός Νικόλαος Σιαλμάς, αντιμετωπίζοντας τουρκικά F-16 σε άνιση εικονική αερομαχία, χάθηκε με το Mirage F1 CG του στα νερά του Β. Αιγαίου. Τα επίσημα μνημόσυνα έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα λόγω της σύμπτωσης της επετείου με τις εκλογές. Αλλά εμείς νομίζουμε ότι σήμερα αξίζει να ξεχάσουμε για λίγο τη βαβούρα και τα μεγάλα λόγια των εκλογών, και να φέρουμε πάλι στη μνήμη μας τον χειριστή που έπεσε στο καθήκον, προασπίζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και την εθνική μας αξιοπρέπεια. Αιωνία του η μνήμη.




Ακολουθεί σχετικό κείμενο του Γ. Χριστογιαννάκη από την "Πτήση" Ιουλίου 1992:

Πρώτο αίμα...

ΑΛΗΘΕΙΑ, θυμάστε τί κάνατε στις 9:17 π.μ. στις 18 Ιουνίου 1992; Θα μου πείτε: ζητάς πολλά. Έχει περάσει άλλωστε ένας ολόκληρος μήνας. Εξάλλου τί σημασία μπορεί να έχει; Μόνο συγκριτική, μια και ότι και να κάνατε εκείνο το πρωινό του Ιουνίου, αποκλείεται να ήταν σπουδαιότερο απ' ότι έκανε ο υποσμηναγός Νικόλαος A. Σιαλμάς. Γιατί το πρωινό εκείνο, ο Νίκος Σιαλμάς έδωσε τη ζωή του σε έναν άνισο αγώνα, για να μπορούμε όλοι εμείς να θεωρούμε σημαντικά πολύ πιο πεζά ή και ευτελή πράγματα. H ιδέα εκείνου για το σπουδαίο, ήταν η εκδίωξη με κάθε μέσο του Τούρκου εισβολέα από τον εθνικό εναέριο χώρο.

Έκοψε το νήμα της ζωής του στα γαλανά νερά του Αιγαίου που τάχθηκε να υπερασπίζει με κάθε τρόπο.

O ακήρυκτος πόλεμος στο Αιγαίο συνεχίζεται χωρίς διακοπή εδώ και 18 χρόνια. Οι χειριστές της αεροπορίας μας τον αντιμετωπίζουν σαν καθημερινή ρουτίνα. Καβαλάρηδες σε σιδερένια άλογα σε ένα συνεχή αγώνα που προκαλεί τα όρια. Αεροδρόμια διασποράς, ρέντινες, σκραμπλ, εμπλοκή. Μέρες μοναξιάς μακριά από την οικογένεια και κακές συνθήκες διαβίωσης. Οι χειριστές μας ξέρουν το παιχνίδι καλά.
O εισβολέας αυτήν τη φορά αποχώρησε νικητής, εκμεταλλευόμενος την τεχνολογική του υπεροχή. H πίκρα των χειριστών της Αεροπορίας μας για το χαμένο συνάδελφό τους υπήρξε μεγάλη.
O πόνος γίνεται μεγαλύτερος όμως καθώς εμείς οι υπόλοιποι, οι βολεμένοι στην ασφάλεια και στις "δουλίτσες" μας, τους ανακαλύπτουμε μετά από κάθε ατύχημα. Και τότε με το θράσος που εξασφαλίζει η άγνοια, προχωρούμε σε κρίσεις και επικρίσεις.Έτσι έγινε και μετά το θάνατο του Νίκου Σιαλμά.

Οι πολιτικάντηδες πάντα εκεί για να εξαργυρώσουν και το τελευταίο ίχνος ντροπής σε ψήφους. Έτσι, η πρώτη αντίδραση αφορά το ερώτημά τους γιατί στάλθηκαν αεροσκάφη δεύτερης γενιάς για αναχαίτιση. Το ερώτημα τέθηκε από εκείνους που είναι κύρια υπεύθυνοι για το ότι δεν διαθέτουμε αρκετά αεροσκάφη τρίτης γενιάς! Παράλληλα, πριν αλέκτωρ λαλήσει, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δηλώνει ότι "δεν υπάρχει κίνδυνος από Ανατολάς".

Είναι λοιπόν μάταιη η θυσία του Νίκου Σιαλμά; Είναι οι τουρκικές παραβιάσεις μαγική εικόνα που βρίσκεται στο μυαλό των χειριστών της αεροπορίας μας; Όχι βέβαια.
Οι κάτοικοι των ακριτικών μας νησιών τις βιώνουν καθημερινά και γνωρίζουν την αυταπάρνηση των χειριστών της Π.Α. Και εκείνοι, πάντα σεμνοί και χωρίς περιαυτολογίες, εξακολουθούν να κάνουν τη δουλειά τους με τον καλύτερο τρόπο.

Όχι, ο Νίκος Σιαλμάς δεν ήταν ήρωας. Ήταν ένας άνθρωπος του καθήκοντος. Αυτό που θα μπορούσε να τον περιγράψει καλύτερα είναι τα λόγια του γλάρου Ιωνάθαν στο ομώνυμο ποιητικό έργοτου Richard Bach, όταν αφήνει την εκπαίδευση του σμήνους στα φτερά του γλάρου Φλετς:

"Μην τους αφήσεις να διαδίδουν κουτές φήμες για μένα ή να με
κάνουν θεό. Σύμφωνοι Φλετς; Είμαι γλάρος. M' αρέσει να πετάω.
Ίσως....
Το ασπρογυάλισμα σταμάτησε. O γλάρος Ιωνάθαν είχε εξαφανισθεί
στον αέρα."

Εμείς θεωρούμε ότι δεν θα αργήσει η ώρα που το υπόλοιπο σμήνος
θα πάρει εκδίκηση για το θάνατό του.


11 σχόλια:

Ανώνυμος 18 Ιουνίου 2012 στις 1:28:00 μ.μ. EEST  

Αθάνατος!

Ανώνυμος 18 Ιουνίου 2012 στις 1:57:00 μ.μ. EEST  

Μπράβο για τις προτεραιότητές σας.

Alexandros 18 Ιουνίου 2012 στις 2:57:00 μ.μ. EEST  

ΑΘΑΝΑΤΟΣ, Ήρωας, που μας φωτίζει το σωστό μονοπάτι

Ανώνυμος 18 Ιουνίου 2012 στις 3:47:00 μ.μ. EEST  

ΑθΑΝΑΤΟΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ !

Ανώνυμος 18 Ιουνίου 2012 στις 3:58:00 μ.μ. EEST  

Αθάνατος!

HBS 18 Ιουνίου 2012 στις 5:35:00 μ.μ. EEST  

Την αξιοσύνη, τη λεβεντιά και την τιμή ΔΕΝ τις σκεπάζει χώμα...

*Το έγραψα και στο μνημόσυνό του: σε 2 χρόνια από σήμερα θα υπάρχουν ΠΟΛΛΕΣ ομοιότητες με την περίοδο εκείνη (αρχές '90) στον ουρανό του Αιγαίου. Ας μεριμνήσουμε αυτή τη φορά να ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ τις εξελίξεις, όσον αφορά στην αεροπορική ισορροπία, ώστε να μη χρειαστεί να θρηνήσουμε νέους ΗΡΩΙΚΟΥΣ "Σιαλμάδες". Για το λόγο αυτό, από τη στιγμή που ΔΕΝ μπορούμε να αγοράσουμε πλέον τίποτα, ο εκσυγχρονισμός των F-16Blk50/52+/Adv πρέπει να αποφασιστεί ΧΤΕΣ...

Ανώνυμος 18 Ιουνίου 2012 στις 8:05:00 μ.μ. EEST  

Με όλο το σεβασμό ...
Δεν υπηρχε τίποτα εικονικό στην τελευταία αερομαχία του Νίκου.
Αθάνατος!
---------
Μυκηναίος

Ανώνυμος 18 Ιουνίου 2012 στις 11:02:00 μ.μ. EEST  

Αθάνατος !!!

Ανώνυμος 19 Ιουνίου 2012 στις 12:06:00 π.μ. EEST  

Ελπίζω στους σύγχρονους ήρωες σε κάποια χρόνια να τους τιμούνε στα σχολεία...

Μanolis 19 Ιουνίου 2012 στις 11:11:00 π.μ. EEST  

Ετσι ειναι . Για καποιο υπερανω απο εμας λογο, τους αριστους της χωρας ,νωρις τους χανουμε... Εννοω οχι μονο το Σιαλμα, αλλα και τον ιδιο το Χριστογιαννακη. Πολυ ωραιο το αρθρο του, θυμουμαι μονο στην ''Πτηση'' τοτε μπορουσες να βρεις τετοια αρθρα. Επισης θυμαμαι - χωρις να εχω γνωρισει τον ανθρωπο, μονο τα περιοδικα του διαβαζα - οταν εβγαλε το τελευταιο στο οποιο ηταν και ο εκδοτης/επιχειρηματιας, εγραφε στο 1ο τευχος οτι ακομη και το - μοναδικο - σπιτι του εβαλε υποθηκη για να μπορεσει να γραφει ελευθερα , χωρις υπαγορευσεις. Και οτι στο παιδι του , προτιμουσε να αφησει ως παρακαταθηκη αντι τεσσαρων τοιχων (το σπιτι), την αξιοπρεπεια και την τιμη του. Μα που κρυβωνται πια αυτοι οι συνανθρωποι μας ? Ειναι τοσο λιγοι και οι παλιανθρωποι τοσοι πολλοι ???

Ανώνυμος 21 Ιουνίου 2012 στις 10:11:00 μ.μ. EEST  

ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΗΡΩΑΣ! ΑΞΙΟ ΤΕΚΝΟ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΗΡΩΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ. ΑΘΑΝΑΤΟΣ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP