Σχέδια για 23 πυρηνικές μονάδες στην Τουρκία

Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Με τις διθυραμβικές διακηρύξεις του Ταγίπ Ερντογάν για τα επιτεύγματα της τουρκικής οικονομίας κατά την τελευταία δεκαετία και με τη διαβεβαίωση του υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ ότι η Τουρκία σκοπεύει να προχωρήσει στην ανέγερση 23 πυρηνικών μονάδων, άρχισε στις 5 Ιουνίου τις εργασίες του στην Κωνσταντινούπολη το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ευρασία. Πρώτος ομιλητής στο Φόρουμ ήταν ο Τούρκος πρωθυπουργός, με δεύτερο τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς.

Ο κ. Ερντογάν, περιγράφοντας τη σημερινή Τουρκία, «στην οποία οι στρατιωτικοί απομακρύνθηκαν από την πολιτική», εμφάνισε τη χώρα του ως «νησίδα σταθερότητας σε μια περιοχή εγκλωβισμένη σε μεγάλες δυσκολίες».
Ως προς τους δείκτες της τουρκικής οικονομίας, ανέφερε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι 5,3% σε ετήσια βάση, το εθνικό εισόδημα το 2011 ήταν 773 δισ. δολάρια σε σύγκριση με 230 δισ. το 2002, το κατά κεφαλήν εισόδημα 10.444 δολάρια το 2011, ο όγκος του εξωτερικού εμπορίου 376 δισ. δολάρια και τα έσοδα από τον τουρισμό 23,5 δισ. τον ίδιο χρόνο.
Μιλώντας σε πάνελ στο πλαίσιο της συνάντησης του Φόρουμ, ο κ. Γιλντίζ υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να αποκτήσει πυρηνικά εργοστάσια, ώστε να αντιμετωπισθούν οι αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας, με την κατασκευή πυρηνικών σταθμών σε τρεις περιοχές της χώρας έως το 2023, έτος της 100ής επετείου της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Ο κ. Γιλντίζ αναφέρθηκε μεν στην πυρηνική περιπέτεια της Φουκουσίμα για να επισημάνει στη συνέχεια ότι τουλάχιστον οι μισοί πυρηνικοί σταθμοί της υφηλίου βρίσκονται στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ιαπωνία. «Μπορούμε επομένως να συσχετίσουμε την ανάπτυξη μιας χώρας με τους πυρηνικούς της σταθμούς», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός, που θεωρεί ότι η πυρηνική ενέργεια συνιστά όρο εκ των ων ουκ άνευ για την ενεργειακή απεξάρτηση της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι υφίσταται συμφωνία με τη ρωσική Atomostroyexport για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου, ενώ πρόκειται να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την Κίνα για άλλο εργοστάσιο στη Σινώπη. Μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογραφεί με την Ιαπωνία είναι ανενεργό μετά το δυστύχημα στη Φουκουσίμα.


kathimerini.gr

5 σχόλια:

Ανώνυμος 9 Ιουνίου 2012 στις 6:21:00 μ.μ. EEST  

Η Τουρκία είναι λιγότερο επικίνδυνη από το Ιραν δηλαδή;

Ανώνυμος 9 Ιουνίου 2012 στις 6:34:00 μ.μ. EEST  

Προβλέπω ότι σε 200-40+ χρόνια θα έχουμε σε κάθε γωνιά του πλανήτη ραδιενέργια (παραπάνω απο το φυσιολογικό)

stelios 9 Ιουνίου 2012 στις 10:19:00 μ.μ. EEST  

γιατι μονο 23 ? οσα και να ειναι παντως, θα ειναι ωραια σαν στοχοι

Ανώνυμος 9 Ιουνίου 2012 στις 10:24:00 μ.μ. EEST  

ΕΥΤΥΧΩΣ, που υπάρχει και το Ισραήλ και θα τους φρενάρει!!!
ήδη στο προαναφερθέν φόρουμ ο ερντογάν ΠΑΛΙ "πούλησε" μαγκιά λέγοντας ότι δεν έχουν ανάγκη τους Ισραηλινούς τουρίστες!!!
Άραγε δε ρωτάει το μητροπολή Πειραιώς (περί εβραϊκού λόμπι και το ποιός κινεί τα νήματα της Παγκόσμιας Οικονομίας;;;!!!)
Το Ισραήλ ζητάει την καταστροφή του Ιράν, λόγω των πυρηνικών, ως τον ΠΡΩΤΟ εν δυνάμει αντίπαλο του, που μπορεί ΑΜΕΣΑ να το βλάψει! και θα αφήσει την τουρκία--έστω και για θέματα ενέργειας όπως ισχυρίζεται-- να αναπτύξει στη ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΟΥ πυρηνικά;;;!!!
ΕΜΕΙΣ βέβαια ΑΜΕΣΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ εφαρμόζουμε το "σιωπή είναι χρυσός" και ΙΣΩΣ βρεθεί " ο από μηχανής θεός" για να μας γλυτώσει!!!

Γιάννης

Ανώνυμος 10 Ιουνίου 2012 στις 3:25:00 π.μ. EEST  

Τι μόνο 23 εργοστάσια; Εγώ λέω να φτιάξουν 223!!

Σαν θα προλάβουν να φτιάξουν και το πρώτο!;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP