ΓΕΕΘΑ: Νέα άσκηση ενεργοποίησης της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Σε εξέλιξη είναι από τις 7.30 το πρωί, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, άσκηση για την ενεργοποίηση του συνόλου της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης, χωρίς μετακινήσεις στρατευμάτων, για τον έλεγχο των προβλεπομένων προς τούτο διαδικασιών.

Στο πλαίσιο της άσκησης, ενεργοποιούνται δυνάμεις ταχείας αντίδρασης που υπάγονται στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ καθώς και κάποιες μονάδες του Στρατού Ξηράς με μέριμνα του ΓΕΣ. Δεν θα γίνουν μετακινήσεις στρατευμάτων και η άσκηση θα ολοκληρωθεί όταν η ενεργοποίηση του συνόλου της δύναμης ταχείας αντίδρασης φθάσει στο στάδιο της φόρτωσης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Απριλίου διεξήχθη στο Δοκό Ύδρας, η άσκηση των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης «Πυρπολητής 1/12», (βλ Άσκηση ταχείας αντίδρασης Πυρπολητής με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ στις 15 Μαΐου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε διατάξει ξαφνικά τις αεροπορικές δυνάμεις της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης να εκτελέσουν αποστολή, για να διαπιστωθεί το επίπεδο ετοιμότητας τους. (βλ Mαζικό scramble με εντολή Α/ΓΕΕΘΑ)

Πηγή : Nαυτεμπορική 6/6/2012

37 σχόλια:

Ανώνυμος 6 Ιουνίου 2012 στις 11:43:00 π.μ. EEST  

Καλά κάνουν, για να "ξεσκουριάζουν". Κανείς δεν θέλει να βρεθούμε σε εμπόλεμο κατάσταση με κάποιους γείτονες που έχουν μείνει στην εποχή του βρωμερού και άνανδρου Αττίλα, αλλά καλό είναι να μάθουν και οι γείτονες πως η ανοχή έχει και όρια.

dimitris 6 Ιουνίου 2012 στις 12:01:00 μ.μ. EEST  

ποια τμήματα αποτελούν την δύναμη ταχείας αντίδρασης?

Οδυσσέας 6 Ιουνίου 2012 στις 12:34:00 μ.μ. EEST  

Ενημερώνω ότι τυχόν απαντήσεις στην παραπάνω ερώτηση δε θα δημοσιευθούν, οπότε δεν υπάρχει λόγος και να σταλούν.

dimitris 6 Ιουνίου 2012 στις 12:40:00 μ.μ. EEST  

καταλαβα το λαθος μου οδυσσεα

Ανώνυμος 6 Ιουνίου 2012 στις 12:49:00 μ.μ. EEST  

"...ο στρατός της Ελλάδος Φρουρός...."
Τελικά είτε το θέλουμε είτε όχι, σε περιόδους σήψης και ανωμαλίας ο Ελληνικός στρατός είναι ο ΜΟΝΟΣ που διατηρεί στο ακέραιο και ανυψώνει το ηθικό μας, σε πείσμα ΟΛΩΝ όσων λοιδορούν κάθε Εθνική προσπάθεια! ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ κάνει η στρατ. ηγεσία και δείχνει προς ΟΛΕΣ τις κατευθύνσεις ότι δεν είμαστε μια χώρα παλιάτσων, όπως μας παρουσιάζουν εντός και εκτός των τειχών!!! Άραγε τα λαλίστα μμε θα αναφερθούν στο τρέχον ζήτημα, για να καταλάβει ο λαός ότι ΤΙΠΟΤΕ ακόμη δεν έχει χαθεί;;;!!

Γιάννης

Ανώνυμος 6 Ιουνίου 2012 στις 1:35:00 μ.μ. EEST  

"δύναμη ταχείας αντίδρασης"

το σωστό είναι "αδύναμη ταχείας αντίδρασης". με 2-3 λόχους ΔΤΑ δεν παίζει.

"ο στρατός της ελλάδας φρουρός"

το σωστό είναι "ο στρατός των ΗΠΑ της ελλάδος φρουρός" απο το 1952

καλή η προπαγάνδα με τα τουίτς αλλά καλύτερα να βλέπαμε τίποτα πιο ουσιαστικό πχ ρεαλιστική εκπαίδευση τυφεκιοφόρων.

Ανώνυμος 6 Ιουνίου 2012 στις 2:22:00 μ.μ. EEST  

@ 6 Ιουνίου 2012 1:35:00 μ.μ.

Αγαπητέ φίλε, πάει πολύς καιρός (που λέει και το τραγούδι) όταν παρουσίαζαν στον αμερικάνο πιουριφόι τους Έλληνες στρατιώτες και του έλεγαν: ιδού ο στρατός σας!!!
Δεν είναι ΟΛΑ σωστά και άγια και στις Ε.Δ.! ΌΜΩΣ από που προκύπτει "ο στρατός των ΗΠΑ της ελλάδος φρουρός" !!!!
ΕΛΕΟΣ! Ήταν, είναι και ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ελληνικός στρατός και τουλάχιστον, εκτός τραγικών στιγμών για την πατρίδα, ΕΚΤΕΛΕΙ στο έπακρο το καθήκον του!!!
Εκτός κι αν εννοείς τη συμμετοχή μας σε νατοϊκές αποστολές ή το ότι ο οπλισμός του--απ΄όσα γνωρίζω-- είναι αμερικάνικος. Όσον αφορά τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ, έχει να κάνει με συμμαχία και υπογραφείσες συμφωνίες τις οποίες δεν μπορούμε, να αθετήσουμε (αφήνουμε στην άκρη τους λεονταρισμούς του αντρέ!!). Σχετικά με τον οπλισμό, μέλος της δύσης είμαστε, αυτόν τον οπλισμό διαθέτουμε!
Αλλά, μάλλον έγραψες το σχόλιο σου, για να "τσιμπήσει" ο βλάχος και να γελάσεις με την αντίδρασή του! Ομολογώ ότι το κατάφερες! Παρότι, έχω πολύ άσχημες αναμνήσεις από τη στρατ. θητεία μου στις αρχές του ΄80, τυφεκιοφόρος πεζικού, δεν μπορώ να μην αντιδράσω σε ο,τιδήποτε έχει να κάνει με θέματα του στρατού!! "Κόλλημα" ίσως; αλλά πρέπει να λέγονται κάποια πράγματα με το "όνομά τους".

Γιάννης

Ανώνυμος 6 Ιουνίου 2012 στις 2:55:00 μ.μ. EEST  

Δεν έγραψα για να τσιμπήσει κάποιος. Έλεος. μην βγάζουμε τον παρατηρητή τυφλό όταν δεν μας αρέσει η άποψη.

Η ελλάδα ανήκει στο νάτο και απο το 1952 η αμερική μας βοηθά άμεσα ή άμεσα να μείνουμε ελεύθεροι. Όσο και να λέμε για 1987 ο χερσαίος στρατός των 800,000 τούρκων δεν αφήνει αμφιβολίες.
Η αμοιβαία καταστροφή των πολλαπλασιαστών ισχύος που κόλλαγε τους τούρκους μέχρι και πρόσφατα μας τέλειωσε.
οι τούρκοι έχουν 750δις ΑΕΠ και μπορούν να αλλάξουν όλα τα όπλα τους ντόπια και σε χρόνο dt.

άρα δεν λέω και κάτι παράλογο πια όσο και να μας τσούζει.

Ελληνικός εθνικός στρατός πολέμησε τελευταία φορά τον μάρτη του 41.
Απο τότε ο στρατός έχει χάσει οποιοδήποτε ενδιαφέρον για την επαναφορά του - και χωρίς να φταίνε οι πολιτικοί.

ΔΤΑ θα υπήρχε με την μορφή μιας ΤΘΜ με 20,000 ετοιμοπόλεμους. Όχι με 3-4 διμοιρίες και 2-3 κουτσουρεμένους λόχους ελαφρού πεζικού. Ούτε τα σκόπια πια δεν μπορούμε να πάρουμε. Τί είναι το πιο σπάνιο στον ΕΣ; να βρεις διμοιρίτη που να ξέρει να πολεμήσει με 36 άτομα...

Δυστυχώς πιάσαμε πάτο.

Υγ επι εποχές πιουριφόι ο στρατός είχε θητεία 36 μήνες, 48 οι δόκιμοι, με 170,000 χερσαίες δυνάμεις, εμπειροπόλεμους αξκους και θέληση για νίκη. Στα κρυφά απελευθερώθηκε και η κύπρος. Σήμερα η β ήπειρος έχει ξεχαστεί, η θράκη γίνεται ενιαία με άλλη σημαία σταδιακά, οι σκοπιανοί μας ζλευάζουν παγκόσμια και οι κύπριοι μας μισούν σχεδόν στο σύνολο μετά απο 40 χρόνια απραξίας...

Ανώνυμος 6 Ιουνίου 2012 στις 3:01:00 μ.μ. EEST  

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ .............

Στα πλαίσιο της άσκησης ενεργοποίησης της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης,θα μπορούσε να δοκιμαστεί και η ταχεία κλήση και ενεργοποίηση των Εθελοντών-Εφέδρων των Σωματείων.
Ας φανταστούμε την εικόνα έφεδροι να παρουσιάζονται άμεσα με τον ατομικό τους εξοπλισμό και το μόνο που να χρειάζονται να είναι οπλισμό και πυρομαχικά !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος 6 Ιουνίου 2012 στις 3:54:00 μ.μ. EEST  

Δεν σχολιάζω όλα τα άλλα που λες αλλά αυτό για τους Κύπριους είναι μεγάλη μπαρούφα...

Ανώνυμος 6 Ιουνίου 2012 στις 4:01:00 μ.μ. EEST  

@ 6 Ιουνίου 2012 2:55:00 μ.μ.

Αγαπητέ φίλε, χαίρομαι για την άμεση ανταπόκριση! ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΕΓΩ σε όσα γράφεις για τις τραγικές ελλείψεις των Ε.Δ. Κι εγώ βγάζω "καπνούς", όταν διαβάζω για τους εξοπλισμούς του κακού γείτονα και όταν παρακολουθώ τους κληρωτούς για 9 μήνες θητείας, να βάζουν "βίσματα", για να είναι δίπλα στα σπίτια τους και οι μητέρες από κοντά με το ζεστό φαγητό στο ταπεράκι! και λεφτά για να κάνει ο κανακάρης μπάνιο στο ξενοδοχείο!!!! Αλλά και η ηγεσία των Ε.Δ., αντι της καραβάνας και του σισσιτίου πειραματίζει με τροφοδοσίες catering!!! ΔΥΣΤΥΧΩΣ φταίνε οι πολιντικάντηδες, που σε ΟΛΑ τα ζητήματα θέλουν τη νεολαία μας κουτσουρεμένη!! Όπως, λοιπόν "κόπηκε" η σφαλιάρα στο Δημοτικό σχολείο, όπως "κόπηκε" η καραβάνα στο στρατό, ήταν φυσικό και επόμενο να ακολουθήσουν και τα ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ!! ΕΠΙΜΕΝΩ όμως ότι η νεολαία μας, έχει δείξει δείγματα γραφής--όσο και αν θέλουν να την κουτσουρέψουν-- όταν υπάρχει ανάγκη και θα το ξαναδείξει! ΑΡΚΕΙ να μας αφήσουν!! όσον αφορά το ότι ο στρατός μας πολέμησε τελευταία φορά το ΄41, συγνώμη κάνεις ΛΑΘΟΣ!
Τον Ιούλιο του ΄74, 1400 ΓΕΝΝΑΙΟΙ--τεντυμπόηδες και μαλλιάδες της εποχής!!-- ΑΟΠΛΟΙ τα έβαλαν με τις ορδές του Αττίλα και όταν τελείωναν τα πυρομαχικά τους, από τη μανία τους πετούσαν στους τουρκαλάδες ΤΑ ΚΡΑΝΗ ΤΟΥΣ!!! ΑΠΕΙΡΕΣ οι μαρτυρίες!!
Εν κατακλείδι, η τωρινή στρατ. ηγεσία ΠΟΛΥ καλά κάνει, έστω και με τις ασκήσεις ετοιμότητας, όπως μπορεί, να εμψυχώσει το λαό και να δείξει στους αυριανούς πολιτικάντηδες, που θα μας σώσουν!! ότι χρειάζεται ΘΕΛΗΣΗ και να αφήσουν το στρατό να κάνει τη δουλειά του!! όσο για τους κανακάρηδες δεν θα πάθουν τίποτε αν κάνουν μπάνιο στο στρατώνα!! ή κάνουν πεζοπορία φορτωμένοι μέσα στο καλοκαίρι!! Αργότερα στη ζωή τους έχουν, να κάνουν ΑΠΕΙΡΕΣ πεζοπορίες για τις οικογένειές τους, που η μάνα κάποια στιγμή δεν θα είναι δίπλα τους!!

Σχετικά με Θράκη, Βορ. Ήπειρο, Κύπρο κ.λπ., χρειάζονται ΩΡΕΣ αναλύσεων και ίσως άλλη φορά!

Γιάννης

Ανώνυμος 6 Ιουνίου 2012 στις 4:13:00 μ.μ. EEST  

παρακαλω πολυ,αν ξερει καποιος τι παιρνουν η πινουν εκει στο σαιτ των εξωγηινων και συνθετουν τετοια σεναρια στο πρωτοσελιδο με αφορμη τη συγκεκριμενη ασκηση να μας το πει γιατι μονο με αψεντι και παλι δυσκολα φανταζεσαι τετοια σεναρια και τετοιες συνοδευτικες φωτογραφιες. .

HBS 6 Ιουνίου 2012 στις 4:36:00 μ.μ. EEST  

@ Ανώνυμος 2:55:00 μ.μ.

Αγαπητέ, η "δύναμη Δ" είναι πολύ μεγαλύτερη, πολυδιάστατη και πολύ περισσότερο ετοιμοπόλεμη απ' όσο φαίνεσαι να γνωρίζεις. Προσωπικά αναγνωρίζω πως κάτω από στο μηδενιστικό σου ύφος κρύβονται αλήθειες οι οποίες όμως χάνουν τη δύναμή τους από τον τρόπο με τις οποίες τις εκφέρεις. Ο "στρατός των 800.000 τούρκων" από μόνος του δεν λέει πολλά εν έτι 2012 όταν το μοναδικό κομμάτι γης που μας ενώνει είναι αυτό του Έβρου και για την διοχέτευσή του στα ελληνικά νησιά απαιτούνται πολύπλοκες αποβατικές/αεροαποβατικές επιχειρήσεις τις οποίες ΔΕΝ είναι και πολύ εύκολο να εκτελέσει με επιτυχία. Και, όσον αφορά στους πολλαπλασιαστές ισχύος, ΑΚΟΜΗ και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, αν υπάρχει μια χώρα η οποία μπορεί να εκτελέσει ασφαλώς πολλαπλά ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ πλήγματα τότε αυτοί είμαστε εμείς. Οι γείτονες έχουν κάνει ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΑ βήματα προς τα εμπρός στον τομέα της ανάπτυξης. Όχι όμως δίχως παράπλευρες κοινωνικοπολιτικές απώλειες: η χώρα των "750δις ΑΕΠ" σε όρους πραγματικής/λαϊκής οικονομίας βρίσκεται σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα (ναι, ακόμη και σήμερα), ενώ το μορφωτικό επίπεδο των πολιτών της τραγικό (33% επί των ενηλίκων έχει βγάλει το λύκειο). Έχει πολλαπλά μέτωπα αντιπαραθέσεων ανοιχτά και την πληγή του Κουρδικού η οποία αργά αλλά σταθερά δηλητηριάζει καθημερινά το ηθικό εκατομμυρίων κατοίκων της ΝΑ Τουρκίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι αυτοκτονίες: από το 1990 έχουν γίνει 2221 αυτοκτονίες στρατιωτικών.
Όπως ανέφερα και στην αρχή τα λεγόμενα σου κρύβουν αλήθειες πικρές ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ μια αλήθεια δεν μπορεί να αντικαταστήσει στο σύνολό της μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Και η πραγματικότητα είναι πως, παρά τα ΣΟΒΑΡΑ προβλήματα πολλαπλής φύσεως που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια οι ελληνικές ΕΔ είναι ΑΠΟΛΥΤΑ αξιόμαχες όπως φανερώνουν οι πρωτιές που παρουσιάζουν σχεδόν σε όλες τις ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις ΟΛΩΝ των όπλων. Και αυτό το τελευταίο δεν είναι γενικολογία ή ευσεβής πόθος κάποιου "στρατόκαυλου" αλλά πραγματικότητα...

*Το ότι οι Κύπριοι μας μισούν είναι κάτι το οποίο έχει ΕΛΑΧΙΣΤΗ σχέση με την πραγματικότητα. Ελάχιστη...

Ανώνυμος 6 Ιουνίου 2012 στις 4:58:00 μ.μ. EEST  

Φίλε Γιάννη
Δεν έγραψα καταρχήν οτι πολεμήσαμε τελευταία το 41 (δες και τον μήνα) αλλά οτι τότε πολεμήσαμε ΜΟΝΟΙ μας χωρίς βοήθεια.
Το 74 απλώς δεν πολεμήσαμε. Οι 1400 ήρωες πέθαναν αβοήθητοι και ξεχασμένοι με ένα στρατό 400,000+ να τους κοιτάει με τα χέρια στις τσέπες. Το 2012 ακόμα και τώρα απλώς δεν υπάρχουν σε βιβλία σε αγάλματα στην τιβί. που είναι τα ΠΡΟΤΥΠΑ μας; πουθενά. ας φάμε άλλες τρεις ώρες τούρκικα σήριαλ στη μάπα...
Ο στρατός απλώς δεν θέλει όπως ξαναείπα. Καμία μέριμνα για πόλεμο. Καμία μελέτη. Καμία πρόληψη. Παντελώς καμία εκπαίδευση.
Δεν ξέρω πια αν το ΙΚΑ καλλιθέας ή το σύνολο του ΕΣ είναι πιο αντιπαραγωγικό πια...

Ο πάτος δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Ας ΑΝΤΙΓΡΑΨΟΥΜΕ τις αμερικανικές προσπάθειες του 75-82 όμως αντί για ΕΠΟΠ ας βασιστούμε στους κληρωτούς.
Ξεκινάμε με την άρση της μονιμότητας - με την 2η μη προαγωγή ενός αξκου/υπαξκου θα υπάρχει απόλυση.
Προχωράμε με θητεία στα 18, 18μηνών με εκπαίδευση σε 1 μόνο κέντρο για 6 μήνες. Κατάργηση των ΔΕΑ και των σχολών αξκών/υπαξκων πλην της ΣΣΕ (που δεν θα έχει όπλα και σώματα) και δημιουργία προγραμμάτων ROTC, Διακλαδικότητα με την ένωση της εκπαίδευσης, της ΔΜ, του μηχανικού κατασκευών κτλ κτλ κτλ Ιδέες μπορώ να λέω για ώρες εγώ ένας απλός πολίτης...
Οι στρατιωτικοί τις ξέρουν απ έξω!!!!!!

Βλέπεις τπτ;;;;
Ούτε οι πολιτικοί ούτε η νεολαία φταίει.
Ο ΣΤΡΑΤΟΣ φταίει. Ας αρχίσουν τη δουλειά και τις παραιτήσεις όταν τους εμποδίζουν και ας αφήσουν τα τουίτς για τα 12χρονα του facebook.

Ανώνυμος 6 Ιουνίου 2012 στις 5:27:00 μ.μ. EEST  

Αν ολες οιασκησεις περνουν αριστα τοτε νομιζω οτι κατι δεν παει καλα

Αλασκας

Ανώνυμος 6 Ιουνίου 2012 στις 5:45:00 μ.μ. EEST  

Απο αυτα που μαθαινω παντως η Ζ εσπασε τα ρολογια. Εξωπραγματικοι χρονοι επανδρωσης. Πρσγματικα εντυπωσιακο οσο και συγκινητικο. Εχουμε ακομη παλμο κυριοι...

Ανώνυμος 6 Ιουνίου 2012 στις 6:31:00 μ.μ. EEST  

@6 Ιουνίου 2012 4:13:00 μ.μ. EEST

Άπειρη βότκα!!

Ανώνυμος 6 Ιουνίου 2012 στις 6:59:00 μ.μ. EEST  

ΚΑΛΑ ΟΙ ΔΕΑ ΤΙ ΣΟΥ ΦΤΑΙΝΕ;
ΑΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΛΙΓΟ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΔΕΙΣ ΟΤΙ ΟΙ ΔΕΑ ΕΚΑΝΑΝ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΣΕ.

enkripto 6 Ιουνίου 2012 στις 7:00:00 μ.μ. EEST  

Φιλε Γ.Μ, οχι δεν λαβαμε το αρθρακι, ξαναστειλτο αν εχεις την καλοσυνη

Ανώνυμος 7 Ιουνίου 2012 στις 10:13:00 π.μ. EEST  

@HBS
Τα έχουμε ξαναπεί και σε άλλο θέμα και με έχεις ξαναπει μηδενιστή… Στα ξαναλέω: μπορεί κάποτε ο στρατός παλιά να έκανε κάτι, σήμερα πια απλώς ΔΕΝ μπορεί. Εσύ βλέπεις τακτικά πχ μέτωπο έβρου εγώ βλέπω στρατηγικά πχ έχουμε πετρέλαιο για 4-5 μέρες μάχης… Δεν υπάρχει χρήμα, δεν υπάρχει εφεδρεία, δεν υπάρχει εξωτερική πολιτική, δεν υπάρχει κρατικός κορμός με βάθος για να στηρίξει έναν πόλεμο – ακόμα και αμυντικό. Ποια στρατηγικά πλήγματα θα καταφέρουμε; Η τουρκική αμυντική παραγωγή σχεδόν στο σύνολό της είναι ανατολικά της άγκυρας… Μου λες για μορφωτικό επίπεδο; Τι σχέση έχει πια όταν οι τούρκοι ΕΠΟΠ φτάνουν σε αριθμό τους δικούς μας;
Οι αυτοκτονίες αναλογικά είναι οι ίδιες με τον ΕΣ και τον Γερμανικό στρατό λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και χωρίς να πολεμάνε οι 2 τελευταίοι.
Αξιόμαχες ΕΔ; Και οι 400,000 χιλιάδες;;;;; Πες μου σε παρακαλώ ΜΙΑ ταξιαρχία που να φτάνει τα νατοικά δεδομένα. ΜΙΑ. Πες μου μια ταξιαρχία που μπορεί ΑΥΡΙΟ να μπει πχ στα Σκόπια. Θέλει τουλάχιστον 1 μήνα να επανδρωθεί και να επανεκπαιδευτεί και αυτό ΑΝ έχουν όρεξη οι μόνιμοι – πράγμα πολύ πολύ δύσκολο. ΙΚΑ καλλιθέας.
Μου λες για δύναμη Δ. Πλάκα μου κάνεις; Θες να μιλήσουμε για μονάδες που συμμετέχουν; Μόνο το πρώτο κύμα των τούρκων είναι κοντά 3 ταξιαρχίες ΕΔ. Ποιος θα τους σταματήσει; 10 φουσκωτά και 10 σινούκ;
Για τους κύπριους άστο σε κάποιον που δουλεύει, έχει μείνει και έχει πάει στρατό μαζί. Μες στην αγάπη είναι για το πώς τρέξαμε να τους βοηθήσουμε και το πώς συνεχίζουμε από τότε… Το ίδιο θα ένοιωθα και γω.
@6 Ιουνίου 2012 6:59:00 μ.μ. EEST
Άλλο οι ΔΕΑ του 6μηνου, άλλο του 4μηνου. Άλλο με 36 κληρωτούς και άλλο με 10 ΕΠΟΠ. Οι ΔΕΑ δεν χρειάζονται πια και είναι αντιπαραγωγικοί (όπως και οι εφ ΥΠΑΞ). Ο ΕΣ τους χρησιμοποιεί καθαρά πια για συνοδηγούς, πύλη και κανα μάθημα και φυσικά σαν ΥΕΑ φυλάνε τα κέντρα και καθαρίζουν τις σχολές (πολύ πατάτα και πολύ σφουγγάρισμα)
Οι ισραηλινοί που δεν έχουν ΣΣΕ και όλοι οι Αξκοι τους είναι ΔΕΑ έχουν 6μηνη αρχική εκπαίδευση, 12μηνη στο σχολείο του όπλου, θητεία 48 μηνών και κλήση για ασκήσεις 1 μήνα το χρόνο αν δεν διαλέξουν να μείνουν μόνιμοι. Θεωρούνται η ελίτ μαζί με τους ανιχνευτές και η νοοτροπία στο ισραήλ είναι ότι αν μπορείς ΠΡΕΠΕΙ να γίνεις αξκος γιατί είναι χρέος του κάθε πολίτη…
Οι ΔΕΑ μπορούν να αντικατασταθούν από προγράμματα ROTC. Μπορώ να θέλετε να περιγράψω ένα πρόγραμμα που πιστεύω θα είχε επιτυχία στη χώρα μας.
(6 Ιουνίου 2012 4:58:00 μ.μ. EEST + 6 Ιουνίου 2012 2:55:00 μ.μ. EEST)

HBS 7 Ιουνίου 2012 στις 11:39:00 π.μ. EEST  

@ 4:58:00 μ.μ

Θα σου πω 2 που ξέρω καλά: 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία "Πόντος" και η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών "Μοράβας". Εξακολουθείς να υπερτονίζεις τα ποσοτικά χαρακτηριστικά του τουρκικού στρατού λες και έχει ποτέ και πουθενά επιδείξει ικανότητες εκτέλεσης πολυσύνθετων επιχειρήσεων σε τόσο μεγάλο εύρος. Για τη δύναμη Δ δεν θέλω (και δεν πρέπει)να μιλήσει κανείς εδώ μέσα. Εύχομαι την ίδια γνώμη με τη δική σου να έχουν και οι απέναντι. Όσο για τους Κύπριους ΑΥΤΟ ακριβώς έκανα αγαπητέ. Το άφησα σε κάποιον που ΓΝΩΡΙΖΕΙ και δεν αναθεματίζει απλά.
Χαρακτήρισα το ύφος τον γραφομένων σου μηδενιστικό. Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων: αυτοί που προσπαθούν να εντοπίσουν τα κακώς κείμενα μιας συνθήκης αναγνωρίζοντας τα απομένοντα ποιοτικά χαρακτηριστικά και δυνατότητές της και εκείνοι που πατώντας πάνω στα κακώς κείμενα αρνούνται να δουν τη συνθήκη την ίδια. Για μένα οι δεύτεροι είναι μηδενιστές. Και θαρρώ πως από το ύφος των συγκεκριμένων απόψεών σου (δίχως κάποιο κωδικό όνομα είναι δύσκολο να ανακαλέσω την προηγούμενη φορά που ανταλλάξαμε απόψεις όπως καταλαβαίνεις) είναι επόμενο, διατηρώντας την παραπάνω άποψη να τις χαρακτηρίσω μηδενιστικές...

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 7 Ιουνίου 2012 στις 4:16:00 μ.μ. EEST  

Λίγοι ή πολλοί πρέπει δεν έχει σημασία. Η βούληση και οι πράξεις όμως έχουν. Και αντί άλλων σχολίων ο Μακρυγιάννης:

«Εκεί πού 'φκιανα τις θέσεις στους Μύλους, ήρθε ο Ντερνύς [=Δεριγνύ, γάλλος ναύαρχος] να με ιδεί: Μου λέγει:
»- Τι κάνεις αυτού; Αυτές οι θέσες είναι αδύνατες· τι πόλεμο θα κάνετε με τον Μπραΐμη αυτού;
»Του λέγω:
»- Είναι αδύνατες οι θέσες κι εμείς. Όμως είναι δυνατός ο Θεός που μας προστατεύει, και θα δείξομε την τύχη μας σ’αυτές τις θέσες τις αδύνατες. Κι αν είμαστε ολίγοι στο πλήθος του Μπραΐμη, παρηγοριόμαστε μ’έναν τρόπο· ότι η τύχη μας έχει τους Έλληνες πάντοτε ολίγους. Ότι αρχή και τέλος παλαιόθε και ως τώρα, όλα τα θεριά πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε. Τρώνε από μας και μένει και μαγιά. Και οι ολίγοι αποφασίζουν να πεθάνουν. Και όταν κάνουν αυτήνη την απόφαση, λίγες φορές χάνουν και πολλές κερδαίνουν. Η θέση όπου είμαστε σήμερα εδώ είναι τοιούτη. Και θα ιδούμε την τύχη μας οι αδύνατοι με τους δυνατούς.
»- Τρε μπιεν, λέγει κι αναχώρησε ο ναύαρχος»

Για την ιστορία ο Ιμπραήμ δεν τα κατάφερε στους Μύλους.

Ανώνυμος 7 Ιουνίου 2012 στις 11:39:00 μ.μ. EEST  

Γεια σου βρε καου μπόυ! Έτσι! Επειδή ξεχνάμε...

Ανώνυμος 8 Ιουνίου 2012 στις 1:59:00 π.μ. EEST  

@ 4:58:00 & HBS

Αγαπητοί φίλοι διακρίνω μια ένταση χωρίς λόγο. Επιτρέψτε μου να παρέμβω με φιλικλη διάθεση στον ενδιαφέροντα κατα τ'άλλα διάλογό σας.
Είμαι της άποψης ότι δνε θα πρέπει να υποτιμούμε τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και να υπερτιμούμε τις Ελληνικές, όυτε το αντίστροφο φυσικά.
Αγαπητέ "Ανώνυμε 4:58:00" γιατί ο τουρκικός στρατός, αφού είναι τόσο ισχυρός όσο λες, επί 20 και πλέον έτη δεν έχει καταφέρει να καταστείλει τους Κούρδους αντάρτες που αριθμούν 4.000-6.000 και το βαρύτερο όπλο τους είναι 3-4 όλμοι των 81mm;;; Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάποια τουρκική μονάδα διακρίθηκε σε κάποια ΝΑΤΟική άσκηση/αξιολόγηση;;; Στις εκτιμήσεις σου για μια ελληνοτουρκική σύρραξη λαμβάνεις υπ' όψιν όλα εκείνα τα γεωγραφικά και επιχειρησιακά δεδομένα που φέρνουν την ελληνική πλευρά σε σαφώς πλεονεκτικότερη θέση, άσχετα με την όποια αριθμητική υπεροχή του Τούρκων;;; Που βασίζεις την άποψη ότι μια ενδεχόμενη ελληνοτουρκική σύρραξη θα διαρκέσει πάνω από "4-5 ημέρες" ώστε να θεωρηθούν ανεπαρκή τα αποθέματα καυσίμων των ελληνικών δυνάμεων(και πως έχεις πρόσβαση σε τέτοιυ είδους πληροφορίες όπως τα στρατηγικά αποθέματα καυσίμων);;;

Από την άλλη πλευρά: φίλε HBS θεωρώ ότι ατυχώς συγκρίνεις τις δύο συγκεκριμένες Μονάδες που ανέφερες με αντίστοιχες άλλων ΝΑΤΟΙκών χωρών. Ο ασφαλέστερος τρόπος να διαπιστώσεις το επίπεδο μιας Μονάδας είναι στο πεδίο της μάχης και οι ελληνικές δεν έχουν δοκιμαστεί εκεί. Πέραν αυτού, πως γίνεται να θεωρούνται ισάξιες μονάδες που οι μεν βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε στρατεύσιμους 9μηνης θητείας, ενώ οι δε στελεχώνονται εξολοκλήρου από επαγγελματίες;;; Ακόμα κι αν το παραβλέψουμε αυτό, πως θεωρείς την 32η ΤΑΞΠΝ και την 71η Α/Μ ΤΑΞ εφάμιλλες αντίστοιχων ΝΑΤΟικών όταν βασίζονται ακόμη στα ΑΒΑΚ και στα UH-1H Huey για να αναπτυχθούν;;; Τέλος, γιατί τόση μυστικοπάθεια με την "Δύναμη Δ" όταν στο επίσημο site του ΓΕΕΘΑ μπορεί κανείς να δει π.χ. το πρόσωπο του διοικητή της Ζ' ΜΑΚ και αν παρακολουθεί το "Αρετή και Τόλμη" να μάθει το όνομα του και το ποια Μονάδα διοικούσε πριν;;;

Με συγχωρείτε για το μακροσκελές του σχολίου μου και διευκρινίζω ξανά πως σχολιάζω καλοπροαίρετα και χωρίς να θέλω να θίξω κανέναν!
Με εκτίμηση,
Γ.Μ.

HBS 8 Ιουνίου 2012 στις 8:30:00 π.μ. EEST  

@ Γ.Μ.

Αγαπητέ φίλε Γ.Μ., δεν γνωρίζω πολλές Νατοϊκές Ταξιαρχίες που έχουν δοκιμαστεί στα πεδία των μαχών. Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία αποτελεί μέρος της NATO RESPONSE FORCE (NRF), αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από ΕΠΟΠ (όπως και η "Μοράβας")και για αυτό το λόγο αξιολογείται και εκπαιδεύεται διαρκώς αναβαθμίζοντας συνεχώς τόσο την ετοιμότητά της όσο και εμπλουτίζοντας τις δυνατότητές της (βλέπε εκπαίδευση αγώνα εντός κατοικημένων περιοχών). Οφείλω εδώ να πω πως η βελτίωση που έχει επιδείξει η μονάδα αυτή όλα αυτά τα χρόνια είναι ΡΑΓΔΑΙΑ. Για αυτό το λόγο άλλωστε ο νυν ΥΕΘΑ Στρατηγός Φ.Φραγκούλης είχε οραματιστεί (ως Α/ΓΕΣ) τη δημιουργία και της 5ης Α/Μ Κρητικής Μεραρχίας στα πρότυπα της "Πόντος". Όπως είναι φυσικό, αυτή η βελτίωση και αναβάθμιση θα επιτευχθεί ταχύτερα και ασφαλέστερα με την έλευση των UH-60 και αργότερα των NH-90 TTH προς αντικατάσταση των αρχαίων UH-1H, όπως σωστά αναφέρεις. Καλά λόγια έχω να πω και για το επίπεδο της "Μοράβας" η οποία διατηρεί ούτως ή άλλως την αύρα (και την εκπαίδευση) των Ειδικών Δυνάμεων γύρω της, ενώ πολλές μονάδες που ανήκουν οργανικά στους πεζοναύτες διακρίνονται σταθερά σε ασκήσεις (η 32α ΙΜΑ λόγου χάρη έχει κορυφαίες επιδόσεις). Όλα τα παραπάνω ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ δε σημαίνουν πως δεν υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις ή πως οι μονάδες δε χρήζουν περαιτέρω βελτίωσης. Από αυτό το σημείο όμως μέχρι το σημείο να μηδενίζουμε τα πάντα υπάρχει ΜΕΓΑΛΗ απόσταση.
Όσον αφορά στη Δ.Δ., είναι ΑΛΛΟ το ποιος είναι διοικητής μια επίλεκτης μονάδας και άλλο από ποιους ακριβώς απαρτίζεται και τι μέσα διαθέτει. Ήδη, από τις φωτογραφίες που αποδεσμεύτηκαν διέκρινα αρκετές "μπλόφες" από πλευράς ΓΕΣ. Και ΠΟΛΥ καλά κάνει και το εν κρυπτώ που επί αυτού του θέματος κρατά καλά τα λουριά (μας). Οι μονάδες αυτές αποτελούν έναν ΠΟΛΥ σοβαρό πολλαπλασιαστή ισχύος της χώρας. Και όσο λιγότερα βγαίνουν στην επιφάνεια για κείνες τόσο καλύτερα είναι...

Ανώνυμος 8 Ιουνίου 2012 στις 9:23:00 π.μ. EEST  

@en krypto

απάντησα στον HBS αλλά δεν βλέπω το μυν σήμερα.

(6 Ιουνίου 2012 4:58:00 μ.μ. EEST + 6 Ιουνίου 2012 2:55:00 μ.μ. EEST)

enkripto 8 Ιουνίου 2012 στις 9:34:00 π.μ. EEST  

σε εμάς κάποια απάντηση δεν ήρθε, αν εχεις την ευγενή καλοσύνη ξαναστείλτο να ανέβει.

Ανώνυμος 8 Ιουνίου 2012 στις 10:21:00 π.μ. EEST  

@εν κρύπτω
Ευχαριστώ.
@Φίλε HBS
Μου αναφέρεις 2 ταξιαρχίες ελαφρού πεζικού. Η 71 «α/φ» μεταφέρεται από ε/π τα οποία βρίσκονται 100 χλμ μακριά. Η 32 με άβακ που βρίσκονται άλλα 100 χλμ μακριά. Έχουν επάνδρωση 60%... Σαν να λέμε ότι η 50η Μ/Κ έχει τα άρματα στην καβάλα, τα τομπ στην λάρισα και έχει και 1500 άτομα. Οι συγκεκριμένες ούτε αερομεταφορά κάνουν ούτε απόβαση. Απλώς εκπαιδεύουν στελέχη στη ξεχασμένη τέχνη του πεζικάριου. Κέντρα εκπαίδευσης είναι. Με λες μηδενιστή. Οκ, ας βάλουν την 71 στο βόλο και την 32 στον ασπρόπυργο να πω και μια καλή κουβέντα. Ααα το ξέχασα. Το κιλκίς είναι μονοεδρικό…
Για την δύναμη Δ δεν έχω να πω κάτι. Τα είπα πριν: 3 ταξιαρχίες έναντι 3 λόχων με φουσκωτά, χιούι, ζουμπρ που δεν έχει ρίξει με τα όπλα του και τα σινούκ χωρίς αυτοπροστασία…
Σχετικά με το μυν στον φίλο Γ.Μ λες για την 5 «α/φ». Ποια 5; Ένα τάγμα διοίκησης με προσωπικό αξκων όσο το σύνολο του ΕΣ στον έβρο, 300 αλεξιπτωτιστές και ένα τάγμα «εκπαίδευσης». Με τι μέσα θα μεταφερθεί όταν τα νέα ε/π θα πάνε στην 71; Με τα παλιά; Ο φράγκος μάλλον κοιτάει να καλύψει τους κρητικούς αξκους και πάει να ξανακάνει το λάθος προκατόχου του που έφτιαξε την 71 – με διαφορά την πιο άχρηστη μονάδα στρατηγικά στον ΕΣ. Για να την φτιάξει διάλυσε την 22 ΤΘΤ!!! που ήταν στην θέση της…
Οι τούρκοι δεν κάνουν ασκήσεις δυτικά γιατί δεν χρειάζονται. 120,000 είναι, και την θράκη την χτυπάνε εκ των έσω. Ανατολικά που κάνουν πόλεμο έχουν 15 ταξιαρχίες με ορεινό πεζικό, καταδρομείς και εδ στρατοχωροφυλακής. Όλες α/φ. κουφέτο για τα νησιά μας και μεταφέρονται σε χρόνο dt.
Πότε κάναμε εμείς ασκήσεις; Λες για αυτές με τα άρματα μπροστά που πάνε αργά και βαράνε βαρέλια, μισή ώρα μετά τα τομπ και 2-3 βολές με πυροβολικό; Άσε περάσαμε από κει. 3 φορές. Μαχιμότητα κάργα.
2012 και περιμένω να δω κέντρο διακλαδικού αγώνα εδάφους. Ένας λόχος/ίλη ανα μήνα έναντι σε λόχο που μιμείται τον τουρκικό στρατό. Πόσο δύσκολο είναι;
@Γ.Μ.
Οι τούρκοι φίλε έχουν 20εκ κούρδους. Εδώ και 30 χρόνια κάνουν πόλεμο. Είδες κουρδικό κράτος; Εγώ όχι.
Ποια γεωγραφικά και στρατηγικά κριτήρια. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΑΛΙΟ. Φτάσαμε στο επίπεδο της βουλγαρίας το 91. Θυμάσαι την βουλγαρία το 90; Με τα Τ-72 και τα Mig-25 που τρέμαμε; Η ίδια χώρα ήταν και το 91 με τα ίδια όπλα απλώς δεςν μπορούσε να τα κουνήσει. Δες βουλγαρία σήμερα και φαντάσου την ελλάδα το 2020.
Ένας ελληνοτουρκικός θα πάρει καιρό. Γιατί;;;; Γιατί οι τούρκοι ΜΠΟΡΟΥΝ. Γιατί το έχουν ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ το 74 εν μέσω εκεχειρίας. Γιατί δεν έχουν να χάσουν τπτ. 4-5 εκτίμηση είναι. Βάλε 10 εσύ. Το 91 με την λήξη του ΨΠ το ΝΑΤΟ είχε εκτίμηση για πυρομαχικά και καύσιμα τις ΕΕΔ για 3-4 βδομάδες και την τουρκία για 2-3 μήνες. Κόλλα πάνω 20 χρόνια ΠΑΣΟΚ, μηδενική ελληνική παραγωγή και κάνε υπολογισμούς.
Ότι βλέπουμε τώρα είναι ο επιθανάτιος ρόγχος. Τουίτς αρχηγού με πείρα στα χωκ (!!!) με μπάρμπα στην κορώνη και ασκήσεις με διαταγές από υπαμ αρχηγό που έφυγε νύχτα για να δώσει την θέση του στον πρώτο και προσπαθεί να φανεί. Μην τρελαθούμε. Δεν άλλαξε κάτι προς το καλύτερο εδώ και 10 χρόνια. Θέσεις πάνε να πάρουν. Θυμάμαι τον αρχηγό μου που περηφανευόταν ότι έκανε ντου στην κω με ποδήλατο και μας έκραζε ότι δεν ήμασταν επαρκείς. Μετά την αποστράτευση έπιασε δκτης στα ελληνικά πετρέλαια με 200,000 μισθό το χρόνο. Οι έλληνες αξκοι έχουν ξεπέσει τρελά και τους θεωρώ αποκλειστικά υπεύθυνους για το σημερινό χάλι. Μόνο για παρέλαση και αυτήν θα την χάσουν από το σύριζα…
@Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ είπε..
Βούληση δεν υπάρχει. Πράξεις δεν υπάρχουν. Και όσοι ΑΓΑΠΑΜΕ τη χώρα μας τρελαινόμαστε μέρα με τη μέρα. Ο ιμπραήμ δεν τα κατάφερε, τα είχε καταφέρει όμως ο εμφύλιος και φτάσαμε να έρθει το ναβαρίνο για να γίνουμε κράτος. Η ιστορία επαναλαμβάνεται αδερφέ .

(6 Ιουνίου 2012 4:58:00 μ.μ. EEST + 6 Ιουνίου 2012 2:55:00 μ.μ. EEST)

HBS 8 Ιουνίου 2012 στις 11:50:00 π.μ. EEST  

Αγαπητέ φίλε, καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι χαίρομαι τόσο για την κουβέντα που κάνουμε όσο και για το ανεπτυγμένο πατριωτικό σου συναίσθημα. Το εκτιμώ πολύ. Στη "διαμάχη" μας τώρα.
Γράφεις πως οι ταξιαρχίες που αναφέρω είναι ελαφρού πεζικού. Μήπως οι Τούρκοι πρόκειται να αερομεταφερθούν με βαριές? Ή μήπως η συσσώρευση των βαρέων τους στο θέατρο του Έβρου προδικάζει την εύκολη νίκη τους? Ακόμη και με τις δεδομένες οικονομικές-πολιτικές συνθήκες ως τα τέλη του έτους (με την έλευση των Μ1Α1) η αναλογία σε κάννες των 120χιλ θα είναι 1:2,5 ΥΠΕΡ μας! Αλλά ξέχασα, τώρα είναι άχρηστοι και απαίδευτοι και οι τεθωρακισμένοι μας...
Γράφεις πως ακόμη και τα καινούργια ελικόπτερα που πρόκειται να παραλειφθούν (UH-60+NH-90) δεν φτάνουν να κινητοποιήσουμε 2 ΑΜ ταξιαρχίες (ειρήσθω εν παρόδω, όσον αφορά στην 5η Α/Μ μίλησα για όραμα κι όχι για πραγματοποίηση). Μαζί σου. Οι Τούρκοι πώς διάολο θα μαζέψουν ΟΛΑ όσα ελικόπτερα χρειάζονται; Θα αφήσουν πίσω τους τους Κούρδους να αλωνίζουν ή θα πάρουν τάιμ άουτ μαζί τους; Ή μήπως είναι η αεραπόβαση επί ενός κύριου ελληνικού νησιού υπόθεση τόσο απλή ώστε "μεταφέρονται σε χρόνο dt"; Μεταφέρονται, ναι. Το ζήτημα είναι: αναπνέουν μετά τη μεταφορά τους;
Είσαι σίγουρος πως αντέχουν το βάρος ενός μακροχρόνιου πολέμου; "Το 74 εν μέσω εκεχειρίας το ξανάκαναν" λες. Μα τότε ΔΕΝ υπήρχε κανείς να πολεμήσουν γιαυτό και το 4% έγινε 37% κατοχής! Εδώ, κατά τον ΑΤΤΙΛΑ 1 με ελάχιστη αντίσταση απέναντί τους κόντεψαν να μην επιτύχουν! Και, αν υπήρχε μια υποτυπώδης έστω βοήθεια από τους εδώ ΠΡΟΔΟΤΕΣ (μερικά Φάντομ έστω ρε αδερφέ)δεν θα τα κατάφερναν ΠΟΤΕ. Αλλά, "η Κύπρος έπεφτε μακριά" βλέπεις...
Για να καταλήξω, όπως σου έγραψα από την πρώτη στιγμή, λες πολλές και πικρές αλήθειες. Αυτό, όμως ΔΕΝ σημαίνει πως είναι ΟΛΑ ισοπεδωμένα όπως τα παρουσιάζεις...

* Το "μηδενιστής" θα ταν ωραίο προσωνύμιο πάντως. Έτσι, για να σε ξεχωρίζω από δω και πέρα...

Ανώνυμος 8 Ιουνίου 2012 στις 1:09:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητέ HBS
Για τις ΝΑΤΟικές Μονάδες που έγινε λόγος: σε παραπέμπω να δεις ποιες Μονάδες συμμαχικών χωρών ήταν ή είναι ανεπτυγμένες στο Αφγανιστάν και (μέχρι πρόσφατα) στο Ιράκ. Θα διαπιστώσεις πως είναι οι "αντίστοιχες" των δικών μας αερομεταφερόμενες/αεροκίνητες επίλεκτες δυνάμεις των χωρών αυτών. Πέραν της δοκιμασίας τους στη μάχη, κάθε σύγκριση του ατομικού ή ομαδικού εξοπλισμού τους με τον αντίστοιχο των Ελλήνων Πεζοναυτών ή Αερομεταφερόμενων είναι καταθληπτική! Δεν μηδενίζω την εκπαίδευση και το φρόνιμα των τελευταίων, απλώς επισημαίνω ότι κάθε εκτίμηση για το γενικό επίπεδό τους είναι ριψοκίνδυνη αφού αυτό δεν έχει δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες (όχι ασκήσεις/επιδείξεις με εκ των πρωτέρων γνωστά σενάρια) και τα δεδομένα είναι διαφορετικά.
Για τα NH-90 και τα UH-60 που ανέφερες σε απάντηση σε άλλον φίλο:
τα NH-90 θα είναι μόλις 20 (και αυτό το 2015!) και ήδη αντιμετωπίζουν ελλείψεις ανταλλακτικών. Τα UH-60 είναι πράγματι σημαντική ενίσχυση αλλά ας περιμένουμε πρώτα να δούμε εάν, πότε και πόσα θα έρθουν.
Για την 5η Α/Μ ΤΑΞ: ουσιαστικά δεν είναι (ούτε προβλέπεται να γίνει) Ταξίαρχία. Είναι ένα Τάγμα (547ο) ανεπαρκώς επανδρωμένο, κακά εξολπλισμένο και πλήρως αποκομμένο και μακριά από τα (όποια) μεταφορικά μέσα. Ας συγχωνευθεί με την 71η!
Για την δημοσιοποίηση στοιχείων για την "Δύναμη Δ": ας μην υπερβάλουμε. Τα στοιχεία του προσωπικού και της διοίκησης Μονάδων όπως αυτή που ανέφερα θα έπρεπε να είναι διαβαθμισμένα. Εδώ φτάσαμε να δείχνει η τηλεόραση της Αλεξανδρούπολης τον διοικητή του ΕΤΑ με ακάλυπτο πρόσωπο και να δημοσιοποιείται το όνομά του! Το ποια μέσα έχει η "Δ" μας πείραξε (λες και έχουμε κανένα μυστικό υπερόπλο);;;
Δεν έχω πρόθεση να μηδενίσω τίποτα. Απλά να είμαστε ρεαλιστές και να μην υπερτιμούμε ή υποτιμούμε τίποτε.

Αγαπητέ Ανώνυμε 10:21:00
Το ότι δεν έχει ιδρυθεί κουρδικό κράτος είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, άσχετων με το πεδίο της μάχης. Ειλικρινά πιστεύεις πως αν π.χ. οι ΗΠΑ δεν είχαν ανάγκη την Τουρκία και ήθελαν πραγματικά να υποστηρίξουν τους Κούρδους, το κράτος αυτό δεν θα είχε ιδρυθεί;;;
Μην υπερτιμάς τις δυνατότητες των απέναντι. Τα περι χρόνου dt είναι απολύτως σχετικά. Το ίδιο και οι διαθεσιμότητες. Πίστεψέ με: αν είχαν τόσο μεγάλη υπεροχή όπως λες, σίγουρα θα είχαν εισβάλει! Τι τους κρατά;;; Το ΝΑΤΟ ή η καλοσύνη τους;;;

Πάντα φιλικά,
Γ.Μ.

Ανώνυμος 8 Ιουνίου 2012 στις 1:11:00 μ.μ. EEST  

φίλε HBS
δυστυχώς δεν έχω χρόνο για παραπάνω κουβέντα - μου φαίνεται θα "διαφωνούσαμε" ώρες - πνίγομαι σήμερα.
Αν θες δες λίγο το αμφίβιο δόγμα των σουηδών και των νορβηγών και τις ασκήσεις reforger των αμερικανών για να καταλάβεις που το πάω.
Χαίρει εκτίμησης οποιοσδήποτε ασχολείται με την πατρίδα :)

μηδενιστής (χαχαχαχαχα)

ΥΓ πρόσφατα τέλειωσα και το "http://www.amazon.com/The-Fourth-Star-Generals-Struggle/dp/0307409066" κατέβασέ το και ρίξε ένα βλέφαρο. είναι διαμάντι.

Ανώνυμος 8 Ιουνίου 2012 στις 1:34:00 μ.μ. EEST  

@Γ.Μ.
φίλε δεν είχαν ούτε υπεροχή μέχρι το 2004 τουλάχιστον και κυρίως δεν είχαν λεφτά. ;)
το dt είναι για το χρόνο μεταφοράς. είναι σε ένα στρατόπεδο κάθε ταξιαρχία με 7 τάγματα των 120% επάνδρωση. ούτε εφεδρεία ούτε επιστράτευση.

μηδενιστής

HBS 8 Ιουνίου 2012 στις 2:06:00 μ.μ. EEST  

Φίλε "μηδενιστή", μαζί σου, πρόκειται για αριστούργημα. Θα ήταν μια καλή ιδέα αν σε αυτό το υπέροχο blog υπήρχε μια γωνιά βιβλίων, ταινιών, ντοκιμαντέρ στρατιωτικού ενδιαφέροντος συνοδευόμενο από απόψεις, κριτικές αναγνωστών κλπ.
* Τώρα τελειώνω ένα παλαιότερο: The Utility of Force του Βρετανού Στρατηγού Ρούπερτ Σμιθ. Έτσι κι έτσι...

Φίλε Γ.Μ.
Τα σχετικά με την 5η Α/Μ τα έγραψα παραπάνω στην απάντησή μου στον φίλο "μηδενιστή", συμφωνούμε. Όσον αφορά δε στην Νατοϊκή δύναμη που είναι μαζεμένη στο Αφγανιστάν, αν δεν απατώμαι, πρόκειται για Σχηματισμό επιπέδου Σώματος Στρατού με 5 συνολικά Ταξιαρχίες (χώρια τους Αμερικανούς Πεζοναύτες) οι οποίες είναι ανεπτυγμένες σε όλη την επικράτεια του Αφγανιστάν και η δύναμή της ανέρχεται σε 75χιλ στρατιώτες από 42 χώρες, εκ των οποίων οι 14 δεν είναι κράτη -μέλη του ΝΑΤΟ. Όπως διαπιστώνεις δεν πρόκειται για ομοιογενείς-συμπαγείς ταξιαρχίες κάποιων χωρών αλλά για ένα ΜΩΣΑΪΚΟ στρατευμάτων κάτω από διαφορετική κάθε λίγο και λιγάκι διοίκηση. Αμφιβάλλω αν οι εμπειρίες που αποκομίζουν είναι δυνατόν να απορροφηθούν σε εθνικό επίπεδο έτσι όπως περιγράφεις. Για τον εξοπλισμό τους θα συμφωνήσουμε απόλυτα. Όσο αφορά στη ΔΔ θαρρώ πως ότι είχαμε να πούμε το είπαμε όλοι. Ας κρατήσει καθείς στις απόψεις του. Προσπαθώ να μην υπερτιμώ κανέναν, αλλά, να πιστεύω σε αυτά που βλέπω, γνωρίζω και αισθάνομαι...

Ανώνυμος 9 Ιουνίου 2012 στις 12:42:00 π.μ. EEST  

Αγαπητέ HBS
Διαφωνώ πλήρως(αν και κατανοώ το σκεπτικό σου) σχετικά με το ότι οι εμπειρίες των τμημάτων που επιχειρούν στο Αφγανιστάν δεν μπορούν να απορροφηθούν σε εθνικό επίπεδο.
Θεωρώ πως ακόμη και μικρές ομάδες στελεχών (πόσο μάλλον τμήματα ή και ολόκληρες Μονάδες) μπορούν να γίνουν αγωγοί πολύτιμων επιχειρησιακών εμπειριών, οι οποίες, με την κατάλληλη αξιοποίηση, μπορούν να επηρεάσουν θετικά και το σύνολο του στρατέυματος από το οποίο προέρχονται. Οι εμπειρίες αυτές μπορούν να προέλθουν από συμμετοχές σε διεθνή εκπαιδευτικά προγράμματα, σε ειρηνευτικές αποστολές κ.ά. Το υπέρτατο όλων είναι φυσικά το πραγματικό πεδίο της μάχης.
Δες για παράδειγμα τα τεράστια οφέλη που έχουν αποκομίσει οι ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις στο σύνολό τους, απλά και μόνο από την συστηματική αποστολή αριθμού στελεχών στο Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Επιχειρήσεων στην Γερμανία. Δεν αποτελεί αυτό χαρακτηριστική περίπτωση "απορρόφησης σε εθνικό επίπεδο" των δειδαγμάτων μιας σχετικά μικρής ομάδας ανθρώπων;

Για ένα σχόλιό σου προς τον φίλο "μηδενιστή" πιο πάνω: Καλή η υπέρ μας αναλογία 1 προς 2,5 σε κάννες των 120mm αν έρθουν τα Abrams. Η αναλογία όμως των διαθέσιμων πυρομαχικών των 120mm ποια θα είναι;;; Καταλαβαίνεις τι εννοώ...
Όπως έχω σχολιάσει και παλαιότερα, όσα Abrams και αν παραληφθούν θα δημιουργήσουν πολλά περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσουν, αν δεν συνοδεύονται από επαρκείς ποσότητες πυρομαχικών.
Γ.Μ.

HBS 9 Ιουνίου 2012 στις 10:09:00 π.μ. EEST  

Αγαπητέ ΓΜ, θαρρώ πως συγκρίνεις τελείως ανόμοια πράγματα. Η εκπαίδευση στελεχών των ειδικών δυνάμεων στο ΝΑΤΟ ISTC (International Special Training Center) ή US Navy SEALs και αλλού φυσικά και αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση απορρόφησης σε εθνικό επίπεδο των διδαγμάτων μιας σχετικά μικρής ομάδας ανθρώπων. Και θα σου εξηγήσω γιατί: η εν λόγω εμπειρία πρόκειται να διαμοιραστεί με ΛΙΓΟΥΣ όσο και εξοικειωμένους με το αντικείμενο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ οι οποίοι στο προσεχές μέλλον και οι ΙΔΙΟΙ θα τη ζήσουν. Πρόκειται δε για μια συμπαγή πολεμική μονάδα ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥ μεγέθους όπου τα μέλη της εκπαιδεύονται μαζί για ΜΕΓΑΛΟ χρονικό διάστημα πράγμα που τους δίνει τον απαραίτητο χρόνο να απορροφήσουν τα διδάγματα να τα κατανοήσουν και να τα κατακτήσουν ΩΣ ΣΥΝΟΛΟ. Είναι ΑΛΛΟ πράγμα ένα μικρό κομμάτι μιας ταξιαρχίας να αποκτήσει μια σχετική πολεμική εμπειρία και άλλο μια ΕΟ των ΕΤΑ. Στην πρώτη περίπτωση η εμπειρία ΒΕΒΑΙΩΣ και ωφελεί τους συμμετέχοντες ΑΛΛΑ δεν μπορούμε να πούμε πως η αυτή ταξιαρχία έχει αποκτήσει "πολεμική εμπειρία δοκιμασμένη στα πεδία των μαχών" καθώς είναι απίθανο λόγω του μεγέθους της και των συνεχών αλλαγών που συντελούνται στο προσωπικό της να μπορέσει να την απορροφήσει.

Ανώνυμος 9 Ιουνίου 2012 στις 1:09:00 μ.μ. EEST  

Φίλτατε HBS
Επέτρεψέ μου να διαφωνήσω. Δεν θεωρώ τυχαίο ότι π.χ. τα τελευταία χρόνια ολόκληρο το αμερικανικό στράτευμα επανελλημένως έχει ωφεληθεί και υιοθετήσει τις εμπειρίες, τα συμπεράσματα και τα σχόλια διάφορων μεμονομένων Μονάδων ή Υπομονάδων. Και σε εκείνη την περίπτωση δεν επρόκειτο ούτε για μια συμπαγή πολεμική μονάδα περιορισμένου μεγέθους ούτε για στελέχη που μένουν στις ίδιες θέσεις και ασκούνται μαζί για πάντα!
Απλώς σε αυτή την περίπτωση υπήρχε ένα κεντρικός μηχανισμός που αξιολόγησε και προσάρμοσε δειδάγματα και συμπεράσματα συγκεκριμένων Μονάδων (ακόμη και μεμονομένων στρατιωτών σε κάποιες περιπτώσεις), υιοθετώντας τα αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής σε εθνικό επίπεδο.
Χαίρομαι τον διάλογο μαζί σου,
Γ.Μ.

HBS 9 Ιουνίου 2012 στις 5:54:00 μ.μ. EEST  

Σχετικά με τον διάλογό μας, και εγώ τον χάρηκα εξίσου αγαπητέ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP