Περί διάταξης της Τουρκικής 1ης Στρατιάς

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Η κλιμακωτή σε βάθος διάταξη μάχης της Τουρκικής 1ης Στρατιάς, του σχηματισμού που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην περιοχή του Έβρου.
Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η ανωτέρω διάταξη επιτρέπει στους Τούρκους επιτελείς να στρέψουν τον κύριο όγκο των δυνάμεων τους εύκολα, σε αντίθεση με την γραμμική διάταξη των Ελληνικών ταξιαρχιών. Σχετικό απόσπασμα από τα σχόλια στην ανάρτηση  Περι κατάργησης 1ης Στρατιάς/ΧΧ ΤΘΜ :

"Για ποιο λόγο διαχρονικά κάνουμε τα ίδια λάθη; Για ποιο λόγο παρατασσόμαστε γραμμικά για επιθεώρηση από τον εχθρό; Για ποιο λόγο αγκιστρώνουμε τις δυνάμεις μας και μάλιστα τις ισχυρές και ταχυκίνητες; Για ποιο λόγο, διαχρονικά ο εχθρός κλιμακώνεται σε βάθος; Διαβάστε τη διάταξή του στην Αν Θράκη. Είναι κλιμακωμένος σε βάθος από τον Έβρο μέχρι τη Κωνσταντινούπολη. Η πλησιέστερη προς τον Έβρο Ταξιαρχία, είναι η 54 στην Αδριανούπολη. Η αμέσως επόμενη, η 4η βρίσκεται στη Κεσσάνη 20 χλμ ανατολικά του Έβρου. Που θα στρέψει τη μάζα επίθεσης; ΑΓΝΩΣΤΟ.

Σχετικά, στέλνω στο εν κρυπτώ μια εικόνα που σχεδίασα με τη διάταξη της 1ης Τουρκικής Στρατιάς, προκειμένου αν θελήσει να την αναρτήσει, να διαπιστώσετε πως ένας στρατός κλιμακώνεται σε βάθος, αποκρύπτοντας έτσι τις προθέσεις του, διατηρώντας έτσι τη δυνατότητα να μεταφέρει τον όγκο του όπου αποφασίσει.  Οι αρχές του πολέμου, παραμένουν ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΣΤΑΘΕΡΕΣ.",μας υπενθυμίζει ο Αρματιστής.

Η ανάγκη δημιουργίας συνταγμάτων προκάλυψης που θα επιτρέψουν την απαγκίστρωση σχηματισμών όπως οι Ελληνικές Μ/Κ ΤΞ από καθήκοντα στατικής άμυνας προσκρούει στην γνωστή λειψανδρία που οφείλεται κυρίως στην θητεία-ανέκδοτο διάρκειας 9μηνών. Ο ανωτέρω προβληματισμός προφανώς δεν αγγίζει τις περισσότερες φοιτητικές νεολαίες, οι οποίες αναλίσκονται σε πιο σύνθετες αναζητήσεις του τύπου Johny ή Chivas ή στο απείρως σοβαρότερo Ψαρού ή Super Paradise.

Έτσι μοιραία «σχεδόν κάθε Ηγεσία αλλάζει σχήματα για να απαντήσει με οργάνωση στο αριθμητικό πρόβλημα: πόσες μονάδες και πόση επάνδρωση για την συγκεκριμένη απειλή;», όπως παρατηρεί ο φίλτατος Kλεάνθης.

Και η ηδονική παράλυση (κατά Κονδύλη) συνεχίζεται..

Σχετικά άρθρα:

42 σχόλια:

Ανώνυμος 9 Νοεμβρίου 2012 στις 4:07:00 μ.μ. EET  

Δύο παρατηρήσεις:
1. Σημαντικότατες δυνάμεις εκτός θεάτρου επιχειρήσεων είναι οι αεροκίνητες ταξιαρχίες και οι μονάδες ε/π αυτων, και τα συντάγματα ΠΒ-ΠΕΠ στην άγκυρα.
2. Οι τούρκοι έχουν αααααάπλα στο οδικό τους δίκτυο. Εμείς έχουμε μια οδό παράλληλη στο μέτωπο και μια τροφοδοσίας στο νότο, ενώ αυτοί 2 κάθετες και μια παράλληλη αρκετά μακρυά και εκτός ΠΒ.
Χρειαζόμαστε ένα δρόμο απο κομοτηνή κατευθείαν ορεστιάδα τουλάχιστον.

Αν αφήσουμε 2 ενισχυμένες μονάδες για ΔΤΑ και 2 ΣΠ για προκάλυψη και όλα τα άλλα πιο πίσω θα προλάβουμε;;;
ένα καταπληκτικό άρθρο για κάποιους που πρόλαβαν
http://web.archive.org/web/20110624124157/http://info.jpost.com/C003/Supplements/30YK/art.23.html
http://web.archive.org/web/20110612053049/http://info.jpost.com/C003/Supplements/30YK/art.29.html

μηδενιστής



Γιώργος 9 Νοεμβρίου 2012 στις 4:22:00 μ.μ. EET  

O Κονδύλης το είχε επισημάνει, η Ελληνική πλευρά για να έχει πιθανότητες επιτυχίας σε έναν Ε/Τ πόλεμο θα πρέπει να εμπλακεί σε επιχειρήσεις ελιγμών και σε καμμία περίπτωση σε στατική άμυνα.
"..θα πρέπει επίσης, λόγω της αριθµητικής µειονεξίας και της απόλυτης αναγκαιότητας αεροπορικής παρουσίας σε όλα τα καίρια επιχειρησιακά σηµεία, να θέσει σε δευτερεύουσα και τριτεύουσα µοίρα την προάσπιση πόλεων καί αµάχων πληθυσµών και να επικεντρώσει τα διαθέσιµά της όχι στην κάλυψη χώρου, αλλά αποκλειστικά στη συντριβή του κύριου όγκου των εχθρικών ενόπλων δυνάµεων, εκεί όπου αυτές θα ρίξουν το βάρος τους και ει δυνατόν πρίν προλάβουν να αναπτυχθούν πλήρως. Προκειµένου να εκπληρωθεί ο υπέρτατος αυτός σκοπός ίσως χρειασθεί να διακινδυνεύσει ο αριθµητικά υποδεέστερος την απώλεια εδαφών ή και τη διεξαγωγή επιχειρήσεων µε ανοιχτά τα πλευρά του.."
Απο ότι φαίνεται οι απέναντι είναι περισσότερο διαβασμένοι και έτοιμοι.

Nikos 9 Νοεμβρίου 2012 στις 4:40:00 μ.μ. EET  

Τι? Αύξηση θητείας για να καλυφτούν οι ανάγκες στον Έβρο?! Για να δούμε τι έχει να πει περί αυτού ο μέγας ΥΠΑΜ… «το θέμα της θητείας έχει πελώριες κοινωνικές διαστάσεις και αφορά τη νεολαία μας, το πιο ευαίσθητοι κομμάτι του ελληνικού λαού, το οποίο έχει υποστεί μεγάλα δεινά από την οικονομική κρίση μεταξύ των οποίων και η ανεργία. Επιπόλαιοι λοιπόν χειρισμοί από την Πολιτεία σε τέτοιου είδους ζητήματα, οι οποίοι χειρισμοί μπορούν να επηρεάσουν κατά δραματικό τρόπο ακόμη και την ψυχολογία των νέων ανθρώπων, χωρίς να έχει υπάρξει μελέτη εκ των προτέρων όλων των κοινωνικών δεδομένων και κάθε άλλης κοινωνικής διάστασης του θέματος, κάθε τέτοιος χειρισμός, θεωρώ ότι δεν ενδείκνυται. Το θέμα θα το μελετήσουμε, προς το παρόν παγώνει και όταν υπάρξουν νεότερα θα σας ενημερώσω».
Οπότε να μην ανησυχούμε …θα μας ενημερώσει…
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathbreak_1_31/07/2012_454767

enkripto 9 Νοεμβρίου 2012 στις 4:54:00 μ.μ. EET  

Μηδενιστή, όντως πολύ καλό, ευχαριστούμε!

ΝΕΣΤΩΡ 9 Νοεμβρίου 2012 στις 6:33:00 μ.μ. EET  

ΑΡΜΑΤΙΣΤΗ
Προτού τοποθετηθώ, θα ήθελα να πληροφορηθώ, με ποια στοιχεία έχει συνταχθεί αυτή η Διάταξη των Τουρκικών Δυνάμεων, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ή είναι υποθετική ? διότι η τοποθέτηση θα είναι για κάθε περίπτωση διαφορετική. Εάν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η διάταξη αυτή, τι είδους διάταξη είναι ειρηνική ή πολεμική και επίσης οι Ταυτότητες των είναι πραγματικές ?

Αρματιστής 9 Νοεμβρίου 2012 στις 8:34:00 μ.μ. EET  

@ Μηδενιστής

Σε καμιά περίπτωση δεν ισχυρίστηκα, ούτε υποστήριξα ότι οι Μ/Κ Ταξιαρχίες θα πρέπει να πάνε στη πεδιάδα της Κομοτηνής ή ακόμη πιο δυτικά.

Η άποψη μου (και πιστεύω ότι είναι ορθή) είναι ότι οι Μ/Κ Ταξιαρχίες έχουν συγκροτηθεί και διαθέτουν την οργάνωση (όχι κατά τη γνώμη μου και την απαιτούμενη ισχύ σε άρματα) για τη διεξαγωγή αγώνα κινήσεως. Θεωρώ λοιπόν ότι όταν μια Μ/Κ Ταξιαρχία είναι πάρα πολύ κοντά στο ΠΟΤ, στη πραγματικότητα έχει αγκιστρωθεί στο έδαφος. Ειδικά μάλιστα όταν δεν υπάρχει κάποια άλλη δύναμη για να αναλάβει τη τοποθεσία της αν απαιτηθεί να μετακινηθεί σε άλλο χώρο.

Και το λάθος που βλέπω, μεγεθύνεται από το ότι και τα στρατηγεία των Ταξιαρχιών, οι Α/Κ ΜΜΠ, καθώς και οι Μονάδες και οι Υπομονάδες ΔΜ βρίσκονται και αυτές προωθημένες. Αν λοιπόν προσπαθήσουμε να φανταστούμε την εικόνα που θα επικρατήσει σε περίπτωση κινητοποίησης, θα δούμε ένα μεγάλο αριθμό μονάδων να κινούνται προς τα πίσω. Δεν νομίζεις ότι η υπόψη εικόνα θα μπορούσε να δημιουργήσει περίεργες εντυπώσεις και να προκαλέσει ακόμη πανικό ή φοβίες.

Δυστυχώς κάποιοι κάποια στιγμή, σκέφθηκαν να μεταφέρουν και το στρατηγείο του Β’ ΣΣ στο Διδυμότειχο. Όπως βλέπεις, το Αφιόν είναι ακόμη εδώ. Κάποιοι δεν διδάχθηκαν τίποτε.

Που οφείλεται η παραπάνω εικόνα. Όταν την δεκαετία του 60 άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αρχίσαμε να μεταφέρουμε δυνάμεις στη Θράκη. Τα οπλικά συστήματα τότε, διέθεταν μικρές δυνατότητες και μικρά βεληνεκή (το Καρααγάτς δόθηκε στη Τουρκία για να προστατεύεται η Αδριανούπολη από το Ελληνικό πεδινό ΠΒ). Έτσι λοιπόν στις θέσεις διασποράς των μονάδων (πλησίον του ΠΟΤ) που μεταφέρθηκαν στον Έβρο, άρχισαν να κατασκευάζονται κάποιες πρόχειρες εγκαταστάσεις για να στεγάσουν τις μονάδες το χειμώνα, από καδρόνια, χάρμποτ, λαμαρίνες και πισσόχαρτο πάνω σε ένα τσιμεντένιο δάπεδο (τα πρόλαβα). Οι πρόχειρες αυτές εγκαταστάσεις στη συνέχεια αποτέλεσαν τα σημερινά στρατόπεδα. Εδώ όμως και πολλά χρόνια η μορφή των σχηματισμών και οι δυνατότητες των όπλων και των μέσων άλλαξαν δραματικά.

Η άποψή μου λοιπόν, είναι ότι η θέση των Μ/Κ κ’ ΤΘ Ταξ πρέπει να βρίσκεται δυτικότερα, 15-30 χλμ από το ΠΟΤ. Βεβαίως, όπως είναι σήμερα η κατάσταση, που τα στρατόπεδα έχουν ήδη κατασκευαστεί με σύγχρονες εγκαταστάσεις, όλα τα παραπάνω αποτελούν φιλολογική συζήτηση. Σε περίπτωση όμως κινητοποίησης, η μετακίνηση πολλών μονάδων και υπομονάδων προς τα πίσω, είναι επιβεβλημένη. Σήμερα τα πυροβόλα δεν έχουν βεληνεκές 10 χλμ, αλλά 30-40 χλμ.

Αρματιστής 9 Νοεμβρίου 2012 στις 8:48:00 μ.μ. EET  

Η παραπάνω διάταξη, οπωσδήποτε δεν είναι μάχης. Αποτελεί την ειρηνική διάταξη της Τουρκικής 1ης Στρατιάς.

Το παραπάνω σχεδιάγραμμα συντάχθηκε με πληροφορίες από ανοικτές πηγές που κυκλοφορούν ευρέως στο διαδίκτυο και ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα, όπως ανταποκρίνονται και οι σχετικές πληροφορίες που αφορούν τη δική μας ειρηνική διάταξη. Είπαμε αυτά δεν είναι μυστικά. Επιπλέον, οι θέσεις των Τουρκικών σχηματισμών, ανταποκρίνεται και με τα μεγάλα στρατόπεδα που υπάρχουν στις αναφερόμενες θέσεις.

Τελευταία σχετικό άρθρο είχε αναρτηθεί στο πάντοτε έγκυρο και σοβαρό defence-point
(http://www.defence-point.gr/news/?p=58620), που επιβεβαιώνει το παραπάνω σχεδιάγραμμα.

Ανεξάρτητα όμως από το σχεδιάγραμμα, κάθε πληροφορία είναι δεκτή προκειμένου να το ανασκευάσω.

ΥΓ. "Εγχειρίδιο Πληροφοριών περί Τουρκίας", δεν έχω στη διάθεσή μου και ούτε γνωρίζω τι γράφει σήμερα.

TED 9 Νοεμβρίου 2012 στις 11:07:00 μ.μ. EET  

Ας μου επιτραπεί εδώ να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Μηδενιστή για το άρθρο (σε 2 μέρη) σχετικά με τον πόλεμο του Κιπούρ.

Δεν είναι τυχαία, ούτε εκτός θέματος η παραπομπή αυτή του Μηδενιστή. Κάποιες σκόρπιες σκέψεις δικές μου.

1) Όπως έγινε νομίζω και στο Αλβανικό μέτωπο, έτσι και στο Κιπούρ η Κυρία Προσπάθεια αλλού ανεμένετο και αλλού εκδηλωθηκε. Αυτό θέλει να μας πει ο Αρματιστής και για την ΚΠ των απέναντι στον Έβρο.

2) Με την περιγραφή του "ποταμού Συριακών τεθωρακισμένων που εισρέει" αναπόφευκτα γεννώνται συνειρμοί για τα δικά μας δεδομένα. Δεν τολμώ καν να μεταφέρω στο δικό μας θέατρο κάποιες άλλες περιγραφές του άρθρου (πληρώματα αρμάτων που τους πιάνει πανικός, αξιωματικοί που τρελλαίνονται, λιποταξίες).

3) Πολλά από τα ονόματα των εμπλεκόμενων Ισραηλινών Αξ/κών (ουσιαστικά ηρώων πολέμου) μου φαίνονταν γνώριμα. Και μετά διάβασα, στο τέλος του άρθρου, τί απέγιναν όλοι αυτοί: στελέχωσαν την πολιτική ελίτ της χώρας τους. Όχι σαν και μας που προτιμάμε σταθερά τους αστράτευτους...

enkripto 10 Νοεμβρίου 2012 στις 12:24:00 π.μ. EET  

Μιας και ρωτάει και ο Νέστωρ, να σημειώσω μερικές ανακρίβειες στην παραπάνω εικόνα:

- η 1η ΤΘΤ(Leo2a4) έχει μεταφερθεί απο το Hadimkoy στο Babaeski, δλδ πολύ πιο κοντά στο ποτάμι

- η 55η Μ/Κ ΤΞ μεταφέρθηκε πιο ανατολικά στις Σαράντα Εκκλησιές(Kirklareli) απο το Suleoglu. Διαθέτει Firtina και τάγμα πλωτών γεφυρών.

-το 102 ΣΠΒ δεν είναι σε εκείνη την θέση αλλά πιο ΒΔ

- η 2 ΤΘΤ και το 23 ΣΠΖ είναι στην ασιατική μεριά της Πόλης

vaggelas 10 Νοεμβρίου 2012 στις 12:01:00 μ.μ. EET  

Και ένα σχόλιο αν μου επιτρέπεται για την "κλιμάκωση σε βάθος" των Τουρκικών δυνάμεων.

Καλή η κλιμάκωση αλλά αν δεν συγχρονιστούν ή αργήσουν να βγουν στα δρομολόγια και μποτιλιαριστούν καλά κρασιά...

vaggelas 10 Νοεμβρίου 2012 στις 12:01:00 μ.μ. EET  

Νομίζω ότι κάπου δικαιολογημένα μερικοί συγχέουν τις έννοιες της "άμυνας περιοχής" και της "στατικής άμυνας". O EΣ και το Δ' ΣΣ εκτελεί ή βάση σχεδίων θα κληθεί να εκτελέσει προωθημένη άμυνα περιοχής.

Αυτό δεν σημαίνει ότι στην άμυνα περιοχής δεν περιλαμβάνεται εκτέλεση ελιγμών και υιοθέτηση τακτικών ελαστικής άμυνας. Το βάθος των ελιγμών που θα εκτελέσουν οι μονάδες περιορίζεται κατά κύριο λόγο όχι από τις διαθέσεις του εκάστοτε διοικητή αλλά από την γεωγραφία της περιοχής επιχειρήσεων!!

Στον Έβρο δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα εκτέλεσης ελαστικής άμυνας σε μεγάλο βάθος και άρα αναγκαστικά ο ΕΣ υιοθέτησε την άμυνα περιοχής.

Υπάρχει και ένας ακόμα σοβαρός λόγος της προωθημένης μας ανάπτυξης πέραν της δημιουργίας πυκνών τομέων αλληλοκαλυπτόμενων πυρών σε βάθος όπως προβλέπεται από την άμυνα περιοχής.

Είναι η δυνατότητα εξαπόλυσης γρήγορων αιφνιδιαστικών "spoiling attacks" ακόμα και πριν την εκδήλωση της κύριας εχθρικής προσπάθειας που θα δημιουργούσουν σύγχυση και θα έριχναν τον αντίπαλο εκτός ισορροπίας.

Η μεγάλη εχθρική συγκέντρωση για την επικείμενη εκδήλωση της επίθεσης σε συνδυασμό με το μεγάλο και βαρύ μέγεθος των τουρκικών σχηματισμών σε περιορισμένο χώρο, τέτοιες καλά συντονισμένες και εκτελεσμένες τοπικές επιθέσεις θα τους στερούσαν την απαραίτητη ισορροπία και τον τέλειο συγχρονισμό που απαιτείται.

Στον Έβρο δεν χρειαζόμαστε περισσότερες μονάδες, το ποτάμι είναι φουλ! Ποιότητα στην εκπαίδευση του πεζικού, στον εξοπλισμό του και τα δόγματα επιχειρήσεων.

ΝΕΣΤΩΡ 11 Νοεμβρίου 2012 στις 11:56:00 π.μ. EET  

Εάν αυτή η εντυπωσιακή από πλευράς εικόνος Διάταξη του Τουρκικού Στρατού στην Αν. Θράκη είχε τον συμβολισμό ενός ΄΄Υποθετικού Εχθρού΄΄ , θα μπορούσε κάποιος με έναν αντίστοιχο συμβολισμό υποθετικών ΄΄Φιλίων Δυνάμεων΄΄ , να λάβει μέρος σε μια συζήτηση που θα αφορούσε προβλήματα διεξαγωγής Στρατιωτικών Επιχειρήσεων. Από την στιγμή που αυτή η Διάταξη παίρνει συγκεκριμένη μορφή και οδηγεί στη συζήτηση θεμάτων που αφορούν Εθνικά Σχέδια στην περιοχή του Έβρου, με τις πραγματικές ταυτότητες, σύνθεση, εξοπλισμό, θέση και ανάλυση του εδάφους των Φιλίων Δυνάμεων, κάνοντας κριτική στα Σχέδια αυτά, από επαγγελματίες Αξιωματικούς, που έχουν υπηρετήσει στην περιοχή και έχουν εμπειρίες σε όλα τα παραπάνω θέματα και τις εκθέτουν στο Διαδίκτυο αβασάνιστα, εγώ δεν μπορώ να συμμετάσχω. Είναι θέμα Αρχής και Στρατιωτικής Δεοντολογίας, δεν καλύπτει κανέναν επαγγελματία Στρατιωτικό, η αφελής δικαιολογία, ότι δεν υπάρχει τίποτε ΑΠΟΡΡΗΤΟ, διότι όλα μπορεί κανείς να τα βρει από ανοικτές πηγές στο Διαδίκτυο, κλπ. Είναι βασική αρχή για κάποιον επαγγελματία στρατιωτικό, και νομίζω όλοι την ξέρουν, ότι ποτέ δεν γίνεται δημόσια από αυτούς επιβεβαίωση τέτοιων πληροφοριών που αφορούν την Εθνική Άμυνα, ιδίως από άτομα που την έχουν υπηρετήσει. Δεν θα είχα ήσυχη την συνείδησή μου εάν έμπαινα στο πειρασμό μιας τέτοιας συζήτησης, με τελικό σκοπό να δείξω, τι ? ότι εγώ είμαι ο Στρατιωτικός εγκέφαλος και οι Επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού διαχρονικά είναι άχρηστοι ? ενώ αντίθετα οι Συνάδελφοί τους οι Τούρκοι, ιδιοφυίες, αυτό δεν είναι το συμπέρασμα από την πρόταση: "Για ποιο λόγο διαχρονικά κάνουμε τα ίδια λάθη; Για ποιο λόγο παρατασσόμαστε γραμμικά για επιθεώρηση από τον εχθρό; Για ποιο λόγο αγκιστρώνουμε τις δυνάμεις μας και μάλιστα τις ισχυρές και ταχυκίνητες; Για ποιο λόγο, διαχρονικά ο εχθρός κλιμακώνεται σε βάθος; Διαβάστε τη διάταξή του στην Αν Θράκη. Είναι κλιμακωμένος σε βάθος από τον Έβρο μέχρι τη Κωνσταντινούπολη. …΄΄ Δεν έχω δει μέχρι τώρα στο Διαδίκτυο να γίνονται συζητήσεις επί Εθνικών Σχεδίων και να τις διευθύνει κάποιος απόστρατος Μόνιμος Αξιωματικός των Τεθωρακισμένων. Θεωρώ μεγάλη την ευθύνη ανάρτησης μιας τέτοιας συζήτησης.

Ανώνυμος 11 Νοεμβρίου 2012 στις 6:57:00 μ.μ. EET  

Εφόσον είναι διασκορπισμενοι σε βάθος είναι εις βάρος τους γιατί αν θέλουν επίθεση θα πρέπει να διανησουν μεγαλητερες αποστάσεις χωριά που το ε/κο πυροβολικό φτάνει μεχρι την Πόλη . Δεν νομίζω να κανου μαι εμείς πρώτοι επίθεση δεν εχουμαι τέτοια ισχη . Το ότι οι μονάδες μας είναι συνγκεντρομενες Μας επιτρεπη να κανουμαι τη μοναδική
Αντεπίθεση που θα εχουμαι την ευκερια να κανουμαι αν δεν πετιχει τότε ο Θεός βοηθός καηκαμαι

Αρματιστής 11 Νοεμβρίου 2012 στις 10:37:00 μ.μ. EET  

@ ΝΕΣΤΩΡ

Έχω γράψει και διαγράψει αρκετές φορές την απάντησή μου, προκειμένου να μπορέσω να σου απαντήσω. Όμως αδυνατώ να βρω τα κατάλληλα λόγια για να περιγράψω την ανοησία και την εμπάθεια που χαρακτηρίζει το σχόλιο σου. Παρ’ όλα ταύτα θα προσπαθήσω να είμαι όσο το δυνατό περισσότερο ευγενικός, αν και αυτό είναι αδύνατο, όταν αντιμετωπίζεις τη κακοήθεια…..

Πρώτο:
Έχω κουραστεί εδώ και ένα πεντάμηνο, να βρίσκομαι στην ανάγκη να απαντώ στο κακοπροαίρετο σχολιασμό σου, που ποτέ βεβαίως δεν αφορά το συζητούμενο θέμα. Θεωρώ το εν κρυπτώ βήμα συζήτησης και όχι αντεγκλήσεων. Εσύ όμως τη μια με καλείς να κάνω δήλωση κοινωνικών φρονημάτων, την άλλη με χαρακτηρίζεις κομμουνιστή που πρέπει να μου απαγορευθεί το δικαίωμα της έκφρασης και σήμερα ούτε λίγο ούτε πολύ με κατηγορείς ότι «προδίδω» αμυντικά μυστικά. Προσωπικά σε θεωρώ απόλυτα κατευθυνόμενη πένα, που δεν έχεις τίποτε άλλο να πεις, πέρα από να μας αραδιάζεις ξένους συγγραφείς και βιβλία που διάβασες, ή που διάβασε ο υποβολέας σου. Στο ξαναέγραψα. Σχολιάζεις με διαφορά φάσης 2 ημερών. Με ρώτησες στις 9 Νοεμβρίου 2012 6:33:00 μ.μ. για τη Τουρκική διάταξη για να τοποθετηθείς και απάντησες στις 11 Νοεμβρίου 2012 11:56:00 π.μ.. Περίμενα και εγώ ότι θα έγραφες επιτέλους κάτι σοβαρό. Αλλά φευ. Αν όπως ισχυρίζεσαι είσαι αξιωματικός και πολυσπουδαγμένος και έχεις κάτι να πεις, κάτσε και γράψε, να σε σχολιάσουμε και εμείς.

Δεύτερο:
Ποια είναι τα εθνικά σχέδια που αναφέρω ρεεε;
Πρέπει να αναφέρεις κάτι, οτιδήποτε από τα γραφόμενά μου που να αφορά εθνικό σχέδιο. Πρέπει να το αναφέρεις, διαφορετικά θα είσαι αισχρός, υβριστής και απαράδεκτος. Η έκφραση γνώμης και η συζήτηση επί τακτικών ζητημάτων, σε καμιά περίπτωση δεν αφορά συζήτηση σχεδίων.

Τρίτο:
Τελευταία χρονιά που υπηρέτησα στον Έβρο, ήταν το 1994, μέχρι το καλοκαίρι. Αποστρατεύθηκα πριν 14 χρόνια. Επομένως είναι αδύνατο να γνωρίζω τον σημερινό αμυντικό σχεδιασμό. Επομένως ότι γράφω είναι αδύνατο να αφορά εθνικά σχέδια. Αν τα εθνικά σχέδια ήταν τόσο φανερά που να τα γνωρίζω εγώ ύστερα από 14 χρόνια που έφυγα από το στρατό, τότε είναι πλέον ή βέβαιο ότι τα γνωρίζουν και οι Τούρκοι.

Τέταρτο:
Είναι πλέον ή βέβαιο, ότι δεν γνωρίζεις τι σημαίνει εθνικό σχέδιο. Το αγνοείς παντελώς. Πράγμα που σημαίνει, ότι αν ήσουν αξιωματικός (δεν το πιστεύω), στο στρατό έκανες τουρισμό.

Πέμπτο:
• Από πότε οι θέσεις των Τουρκικών σχηματισμών αποτελούν εθνικά σχέδια; Αν γράψεις στο Google 1η Τουρκική Στρατιά, θα βρείς σωρεία αναφορών. Κυκλοφορούν και Λευκές Βίβλοι.

• Μπήκες στο πειρασμό να διαβάσεις το site που ανέφερα παραπάνω; Το defence-point που αναφέρει την ειρηνική διάταξη της Τουρκικής Στρατιάς, αναφέρεται σε εθνικά σχέδια;

• Από πότε ο σχολιασμός της ειρηνικής διάταξης του αντιπάλου, αποτελεί αναφορά σε εθνικά σχέδια; Μήπως έτσι τον βλέπεις εσύ με το φτωχό σου μυαλό; Ή βρίσκεις ευκαιρία για να κατηγορήσεις;

• Ο «εν κρυπτώ» που έκανε διόρθωση, αναφέρθηκε σε εθνικό σχεδιασμό;

• Τόσες άλλες γνωστές και άγνωστες ιστοσελίδες που αναφέρονται σε αντίστοιχα ζητήματα, διαπράττουν εθνική προδοσία;

• Τόσοι αρθρογράφοι και μάλιστα σοβαροί, που έχουν αναφερθεί σε αυτά τα ζητήματα, αναφέρονται στον αμυντικό μας σχεδιασμό;

• Είναι άγνωστο ότι η Ελλάδα δέχεται απειλή, ότι ο σχεδιασμός μας είναι αμυντικός και η πρωτοβουλία ανήκει στον αντίπαλο; Το ότι η ειρηνική διάταξη του αντιπάλου είναι κλιμακωτή σε βάθος, διευκολύνει ή δεν διευκολύνει την εκδήλωση της πρωτοβουλίας του; Διευκολύνει ή όχι την επίτευξη αιφνιδιασμού; Χρειάζεται να τα πω εγώ αυτά;
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Αρματιστής 11 Νοεμβρίου 2012 στις 10:40:00 μ.μ. EET  

ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Έκτο:

• Από πότε οι θέσεις ειρήνης των Ελληνικών σχηματισμών αποτελούν εθνικό σχέδιο και είναι μυστικές; Έχουν αναφερθεί πολλάκις και πλειστάκις. Το ίδιο το ΓΕΣ στα ενημερωτικά του δελτία, αναφέρει συνέχεια ότι ο Α/ΓΕΣ επισκέφθηκε το τάδε σχηματισμό στη τάδε περιοχή.

• Οι επιθεωρήσεις CFE γίνονται στο λύκειο θηλέων Μπαρμπίκα, ή στη τάδε περιοχή και στις μονάδες του τάδε σχηματισμού;

• Έχεις διαβάσει ποτέ τον ειδικό τύπο; Γνωρίζεις ότι οι δημοσιογράφοι του ειδικού τύπου παίρνουν άδεια από το ΓΕΣ για να επισκεφθούν Σχηματισμούς και μονάδες; Γνωρίζεις ότι αναφέρουν τις θέσεις τους, περιγράφουν τα μέσα που διαθέτουν, αναφέρουν τη γενική αποστολή τους και παρακολουθούν τις δραστηριότητές τους;

• Είναι μυστικές οι θέσεις των Ταξιαρχιών του Δ’ΣΣ ή άγνωστες;

• Είναι γνωστά ή άγνωστα οι έδρες και τα στρατόπεδα, πχ των 3ης, ή της 31 Μ/Κ Ταξιαρχιών;

• Κτύπα http://www.army.gr/files/File/enimerotikoi/DSS/6feres.pdf
και θα μάθεις ότι η 31 Μ/Κ Ταξιαρχία βρίσκεται στις Φέρες. Τι κάνει στις Φέρες η Ταξιαρχία; Αναδάσωση; Ή αν γίνει πόλεμος θα τη στείλουν στην Ήπειρο; Και αν δεν το ξέρεις, το http://www.army.gr, είναι η επίσημη ιστοσελίδα του ΓΕΣ.

• Κτύπα http://www.army.gr/files/file/probatona100712.pdf
Και θα διαβάσεις ότι «Η 7η Μ/Κ Ταξιαρχία στις 10 Απριλίου 2000 μεταστάθμευσε στον Προβατώνα στο στρατόπεδο «∆ΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ», όπου βρίσκεται μέχρι σήµερα».

• Από πότε αυτό που φαίνεται, αποτελεί τον Ελληνικό αμυντικό σχεδιασμό; Αν είναι έτσι, τότε θα πρέπει να διωχθούν ποινικά, όλοι αυτοί που αφήνουν τον αμυντικό σχεδιασμό να είναι φανερός τόσο εύκολα. Αλλά είναι πλέον ή βέβαιο ότι δεν γνωρίζεις τι σημαίνει εθνικό σχέδιο.

• Ότι οι θέσεις ειρήνης των σχηματισμών στον Έβρο είναι προωθημένες και ότι η διάταξη είναι γραμμική, δεν χρειάζεται να το γράψει κανένας. Φαίνεται. Φωνάζει.

• Αποτελεί μυστικό ότι στον Έβρο βρίσκονται πέντε σχηματισμοί και ένα σύνταγμα και αυτά είναι απλωμένα σε όλο το μήκος του ποταμού; Γιατί είναι εκεί; Μήπως για να επιτεθούν και να περάσουν ταυτόχρονα τον Έβρο σε όλο το μήκος του; Η επίθεση απαιτεί συγκέντρωση των δυνάμεων και όχι άπλωμα. Και οι σχηματισμοί βρίσκονται εκεί για ένα και μόνο λόγο, που και αυτός φαίνεται. Για να αμυνθούν για το απαραβίαστο των συνόρων της χώρας.

• Ή μήπως εσύ, σαν τον Τρικούπη, θεωρείς τους Τούρκους ανόητους και ενώ βλέπουν τη διάταξη μας, αδυνατούν να την ερμηνεύσουν; Και τι νομίζεις; Ύστερα από 38 χρόνια, δεν την έχουν ερμηνεύσει; Καλό είναι να μην υποτιμούμε τους Τούρκους. Μέχρι σήμερα έχουν αποδείξει ότι η ανώτατη στρατιωτική τους ηγεσία και οι επιτελικοί αξιωματικοί τους, προηγούνται έτη φωτός από τους δικούς μας. Δεν αρέσει, αλλά έτσι είναι.

Μου φαίνεται ότι δεν ξέρεις τι σου γίνεται και προσπαθείς να δημιουργήσεις εντυπώσεις.

Ξέρεις «κύριε» τι αποτελεί εθνική μειοδοσία και χαμηλό επίπεδο εθνικής ευθύνης; Είναι γεγονότα, πράξεις και παραλείψεις που έχουν γίνει από υψηλά ιστάμενους, από αυτούς που κατείχαν θέσεις ευθύνης και που έχουν συζητηθεί κατ’ επανάληψη δημόσια και στη βουλή. Πρέπει να αναφέρεις τι έγραψα που αφορά σχέδια. Αν δεν το κάνεις, θα είσαι κατάπτυστος.

Είπα να μην ασχοληθώ άλλη φορά μαζί σου, αλλά η αθλιότητα δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη.

Ζητώ συγνώμη και πάλι από το εν κρυπτώ, αλλά αυτά δεν μπορούν να γράφονται και να παραμένουν αναπάντητα. Δυστυχώς χάνω το χρόνο μου με ανόητους και …..

Αρματιστής 12 Νοεμβρίου 2012 στις 12:00:00 π.μ. EET  

http://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_Army

1st Army (Istanbul)

II Corps (Gelibolu, Çanakkale)
• 4th Mechanized Infantry Brigade (Keşan)
• 8th Mechanized Infantry Brigade (Tekirdağ)
• 18th Mechanized Infantry Brigade (Çanakkale)
• 95th Armored Brigade (Malkara)
• 102nd Artillery Regiment (Uzunköprü)
• Corps Engineer Combat Regiment (Gelibolu)

III Corps (NATO Rapid Deployment Corps, Şişli, Istanbul)
• 52nd Tactical Armored Division (Hadımköy, Istanbul)
• 2nd Armored Brigade (Kartal)
• 66th Mechanized Infantry Brigade (Istanbul)
• 23rd Tactical Motorized Infantry Division (Hasdal, Istanbul)
• 6th Motorized Infantry Regiment (Hasdal, Istanbul)
• 23rd Motorized Infantry Regiment (Samandıra, Istanbul)
• 47th Motorized Infantry Regiment (Metris, Istanbul)

V Corps ( Çorlu , Tekirdağ )
• 1st Armored Brigade (Babaeski)
• 3rd Armored Brigade (Çerkezköy)
• 54th Mechanized Infantry Brigade (Edirne)
• 55th Mechanized Infantry Brigade (Süloğlu)
• 65th Mechanized Infantry Brigade (Lüleburgaz)
• Corps Armored Cavalry Battalion (Ulaş)
• 105th Artillery Regiment (Çorlu)
• Corps Engineer Combat Regiment Pınarhisar)

Αρματιστής 12 Νοεμβρίου 2012 στις 12:25:00 π.μ. EET  

http://en.wikipedia.org/wiki/IV_Army_Corps_(Greece)

IV Army Corps, headquartered at Xanthi, Thrace consisting of

1st Artillery Regiment-MLRS 1o ΣΠΒ), based at Drama, Macedonia
HQ Company (ΛΔ/1ο ΣΠΒ)
193rd Multiple Rocket Launcher Battalion (193 ΜΠΕΠ)
194th Multiple Rocket Launcher Battalion (194 ΜΠΕΠ)
Observation Battery (ΠΠΑΠ )
1st Communications, EW, Surveillance Regiment ( 1ο ΣΕΗΠΠΕΠ ), based
at Xanthi ,Thrace
Corps Field and Air Defense Artillery Command and units (ΔΠΒ/Δ' ΣΣ)
Corps Engineer Command and units (ΔΜΧ/Δ' ΣΣ)
Corps HQ Battalion


12th Mechanized Infantry Division (Greece) (XII Μ/Κ ΜΠ), based at Alexandroupoli, Thrace organised in

• 7th Mechanized Infantry Brigade "Sarantaporos" (7η M/K ΤΑΞ Σαραντάπορος), based at Lykofytos , Thrace

• 31st Mechanized Infantry Brigade "Kamia" (31η M/K ΤΑΞ Κάμια), based at Feres , Thrace

• Tactical Command/41st Infantry Regiment ( ΤΔ/41ο ΣΠ ), based at Samothraki , North Aegean

• 3rd Armored Cavalry Battalion (Γ' ΕΑΝ)

• Division Artillery Command and units (ΔΠΒ/ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ)
• 12th Signal Battalion (12ο TΔΒ)
• Division HQ Company ( ΛΣ/ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ )


16th Mechanized Infantry Division (XVIΜ/ΚΜΠ), basedat Didymoteicho, Thrace organised in

• 3rd Mechanized Infantry Brigade "Rimini" (3η M/K ΤΑΞ Ρίμινι), basedat Kavyli, Thrae

• 30th Mechanized Infantry Brigade "Tomoritsa" (30ή M/K ΤΑΞ Τομορίτσα ), based at Lagos , Thrace

• Tactical Command/21st Infantry Regiment "Drama" (ΤΔ/21ο ΣΠ Δράμα ), based at Orestiada , Thrace

• 4th Armored Cavalry Battalion (Δ' ΕΑΝ)

• Division Artillery Command and units (ΔΠΒ/ΧVΙ Μ/Κ ΜΠ)
• 16th Signal battalion (16ο TΔΒ)
• Division HQ Company ( ΛΣ/ΧVΙ Μ/Κ ΜΠ )


20th Armored Division (XX ΤΘΜ), based at Kavala, Macedonia organised in

• 21st Armored Brigade "Cavalry Brigade Pindus" (XXI ΤΘΤ Ταξιαρχία Ιππικού Πίνδος), based at Komotini, Thrace

• 23rd Armored Brigade "3rd Cavalry Regiment Dorylaeum" (XXIII ΤΘΤ 3ο Σύνταγμα Ιππικού Δορύλαιον ), based at Alexandroupoli , Thrace

• 25th Armored Brigade "2nd Cavalry Regiment Ephesus" (XXV ΤΘΤ 2ο Σύνταγμα Ιππικού Έφεσος), based at Xanthi , Thrace

• Division Artillery Command and units (ΔΠΒ/ΧΧ ΤΘΜ)
• 20th Signal Battalion (20ό TΔΒ)
• Division HQ Company (ΙΣ/ΧΧ ΤΘΜ)


50th Independent Mechanized Infantry Brigade "Apsos" (50ή M/K TAΞ Άψος), based at Soufli , Thrace

29th Internal Security Brigade "Pogradets" (29η ΤΑΞEAΣ Πόγραδετς), based at Komotini, Thrace

Με πλήρες οργανόγραμμα και σύνθεση κάθε Ταξιαρχίας

Ανώνυμος 12 Νοεμβρίου 2012 στις 10:06:00 π.μ. EET  

Αρματιστή
Θα ήθελα να με πληροφορήσης εάν είναι δικό σου το σχόλιο στην παρακάτω ανάρτηση

http://www.antinews.gr/2011/10/09/126473/

Ανώνυμος 12 Νοεμβρίου 2012 στις 10:12:00 π.μ. EET  

Καλημέρα
Τα 2 άρθρα είναι τρομερά. Δείχνουν ένα στρατό να παλεύει να σώσει την ύπαρξη της ίδιας του της χώρας. Δείχνουν έναν άλλο στρατό να υπερβάλει εαυτό με λάθος δόγμα και ηγεσία. Η μελέτη της ιστορίας είναι ότι καλύτερο για μας.

Άλλο ένα άρθρο - το ψάχνω και δεν το βρίσκω ρε γμτ - είναι σχετικό με την μετακίνηση 5 μεραρχιών του 7 ΣΣ το 1991 στην σ. αραβία αρχικά (πρόβα) και στο ιρακ μετέπειτα. Εκεί να δείτε λάθη! Και με GPS. Και με Σ/Α αναπηδούσας και με αεροπορική κυριαρχία. Το ατού σε έναν πόλεμο στον έβρο θα είναι οι τροχονόμοι...

μηδενιστής

ΥΓ Νέστωρ
Αυτά που γράφει ο αρματιστής τα γνωρίζω απο το 1991 όταν πρωτοάνοιξα ΠΤΗΣΗ και Σύγχρονο Στρατό.

Αρματιστής 12 Νοεμβρίου 2012 στις 10:55:00 π.μ. EET  

@ Ανώνυμος 12 Νοεμβρίου 2012 10:06:00 π.μ.

Μπορείς να μου πεις για ποιο λόγο ρωτάς για ένα άρθρο που γράφτηκε πριν ένα χρόνο; Όταν θα "δηλώσεις", θα σου απαντήσω. Είναι γνωστό ότι δεν μασάω τα λόγια μου.

Να ακούσω όμως πρώτα το λόγο, διότι βλέπω ότι η ΚΑ ΓΚΕ ΜΠΕ, η ΣΤΑΖΙ και ο Γκαίμπελς έχουν πιάσει για τα καλά δουλειά...

Αλλά εκείνο το άρθρο αφορούσε κάτι τελείως διαφορετικό από τη διάταξη της 1ης Τουρκικής Στρατιάς. Τι σχέση έχει λοιπόν με το συζητούμενο ζήτημα;

Θα περιμένω την απάντησή σου πρώτα. Αλλά και αν δεν τη δώσεις και πάλι θα σου απαντήσω.

Ανώνυμος 12 Νοεμβρίου 2012 στις 12:20:00 μ.μ. EET  

@Αρματιστή

Μην ασχολείσαι απλώς.
Σε λίγο θα ψάχνουν άρθρα στα ποπάυ.

μηδενιστής

Ανώνυμος 12 Νοεμβρίου 2012 στις 12:48:00 μ.μ. EET  

Προφανώς η ΣΤΑΖΙ η ΓΚΑ ΓΚΕ ΒΕ και ο ΓΚΕΜΠΕΛΣ έχουν επηρεάσει εσένα .
Δεν καταλαβαίνω γιατί ενοχλήθηκες .
Όπως καταλαβαίνεις διαβάζω όλα τα κειμενά σου.
Πράγματι είναι εκτός του συγκεκριμένου θέματος αλλά με έχεις τελείως μπερδέψει με τις επί παντος επιστητού απόψεις σου.
Τι πρέπει να ? Δήλωση έκανε ο φίλος σου τον οποίο τόσο θαυμάζεις.
Είναι ή δεν είναι δικό σου το σχόλιο?

Οδυσσέας 12 Νοεμβρίου 2012 στις 1:06:00 μ.μ. EET  

Το ερώτημα κακώς ανέβηκε, γιατί είναι εκτός θέματος.
Δικό μου λάθος, γιατί όφειλα να ελέγξω το λινκ πριν εγκρίνω το σχόλιο.
Για το συγκεκριμένο ερώτημα δεν θα ανέβει άλλο σχόλιο, ούτε του ερωτώντος ούτε του ερωτώμενου (το διευκρινίζω για να μην κάνετε τζάμπα κόπο). Όποιος θέλει να το συζητήσει, ας πάει να σχολιάσει στο antinews και είμαι βέβαιος ότι ο Αρματιστής θα του απαντήσει.
Το θέμα μας εδώ είναι η κλιμακωτή σε βάθος διάταξη της 1ης τουρκικής στρατιάς στην Αν. Θράκη.

Αρματιστής 12 Νοεμβρίου 2012 στις 2:06:00 μ.μ. EET  

@ Οδυσσέας
Σωστός και ευχαριστώ

enkripto 12 Νοεμβρίου 2012 στις 2:48:00 μ.μ. EET  

@κάθε ενδιαφερόμενο

Να ξέρετε ότι τέτοιες προβοκατόρικες ερωτήσεις θα τρώνε αυστηρά πόρτα. Τέρμα τα παιχνιδάκια.

Δεν είναι κανενός δουλειά το τι έγραψε ποιός/που και πότε. Δεν θα ξαναγυρίσουμε ξαφνικά στο 1950.

ΝΕΣΤΩΡ 12 Νοεμβρίου 2012 στις 3:00:00 μ.μ. EET  

@ Αρματιστή, Λυπάμαι ειλικρινά, διότι δεν κατάλαβες το νόημα του σχόλιού μου και μου επιτέθηκες με αυτόν τον οχετό των ύβρεων και για τις οποίες δεν θα απαντήσω. Δεν κατηγόρησα κανέναν για τίποτα από αυτά που γράφεις, μόνο μια πρόταση έκανα ότι η όποια συζήτηση θα μπορούσε να γίνει με κανόνες που εφαρμόζονται και στις Στρατιωτικές Σχολές, με βάσει έναν ΄΄Υποθετικό Εχθρό΄΄ και αντίστοιχες ΄΄Φίλιες Δυνάμεις΄΄, επίσης δεν κατηγόρησα κάποιον για κάτι που δεν έγινε, εφόσον δεν έγινε καμία συζήτηση. Δεν έπρεπε να μπεις στον κόπο να γράψεις όλες αυτές τις πληροφορίες που διακινούνται στο Διαδίκτυο, καθόσον δεν έχω αντίθετη γνώμη γιαυτό και το είχα δηλώσει στο σχόλιό μου ΄΄… διότι όλα μπορεί κανείς να τα βρει από ανοικτές πηγές στο Διαδίκτυο, κλπ.΄΄.
Εκείνο όμως που δεν απήντησες, είναι εάν συμφωνείς ή όχι με την φράση μου, και ας μας πει και κάποιος άλλος εκλεκτός σχολιαστής την γνώμη του: ΄΄Είναι βασική αρχή για κάποιον επαγγελματία στρατιωτικό, και νομίζω όλοι την ξέρουν, ότι ποτέ δεν γίνεται δημόσια από αυτούς επιβεβαίωση τέτοιων πληροφοριών που αφορούν την Εθνική Άμυνα, ιδίως από άτομα που την έχουν υπηρετήσει.΄΄
Επίσης θα ήθελα να επισημάνω την απάντηση που μου έδωσες στο σχόλιό μου και μου έκανε μεγάλη εντύπωση και τελικά φαίνεται ότι έχω ΔΙΚΙΟ, όσον αφορά την θέση μου: ΄΄Δεν θα είχα ήσυχη την συνείδησή μου εάν έμπαινα στο πειρασμό μιας τέτοιας συζήτησης, με τελικό σκοπό να δείξω, τι ? ότι εγώ είμαι ο Στρατιωτικός εγκέφαλος και οι Επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού διαχρονικά είναι άχρηστοι ? ενώ αντίθετα οι Συνάδελφοί τους οι Τούρκοι, ιδιοφυίες,…΄΄, η δε δική σου απάντηση είναι: ΄΄Καλό είναι να μην υποτιμούμε τους Τούρκους. Μέχρι σήμερα έχουν αποδείξει ότι η ανώτατη στρατιωτική τους ηγεσία και οι επιτελικοί αξιωματικοί τους, προηγούνται έτη φωτός από τους δικούς μας. Δεν αρέσει, αλλά έτσι είναι.΄΄ Μήπως λοιπόν μπορείς να μας δώσεις και άλλες λεπτομέρειες ώστε να μας πείσεις και εμάς γιαυτό ?

@μηδενιστή, δεν έχω αντίρρηση σε αυτό το σημείο, νομίζω ότι το διευκρινίζω παραπάνω.

ΥΓ. @ Αρματιστή, να μην έχεις άγχος για τον χρόνο αντίδρασής μου στις απαντήσεις που δίνω. Θα ήθελα να σε πληροφορήσω ότι εδώ και χρόνια έχω αρχίσει μια δεύτερη καριέρα στον ΙΔΙΩΤΙΚΟ τομέα και νομίζω ότι πάω καλά και ως εκ τούτου δεν έχω αρκετό χρόνο, δεν γνωρίζω εάν μπορείς αυτό να το καταλάβεις, συνήθως έτσι γίνεται με αυτούς που είναι αργόσχολοι και έχουν βγει στην σύνταξη στα 45 ή στα 50 τους χρόνια( Προς Θεού δεν αναφέρομε σε αυτούς που έχουν προβλήματα Υγείας, εύχομαι να είναι καλά). Επίσης για να αποτρέψω κάθε κακόβουλη σκέψη, θα ήθελα να πω ότι εργάζομαι καθόλα ΝΟΜΙΜΑ, πληρώνοντας ΙΚΑ( χρήματα που δεν πρόκειται να πάρω ποτέ) και Εφορία.

Αρματιστής 12 Νοεμβρίου 2012 στις 4:21:00 μ.μ. EET  

@ enkripto

Αγαπητέ φίλε
Δεν έχω κανένα πρόβλημα να απαντήσω στον οποιοδήποτε. Ακόμη και στο περίεργο. Είναι όμως άξιο απορίας και θαυμασμού, ότι κάποιος κράτησε στο αρχείο του ένα σχόλιο δικό μου, που γράφηκε πριν 1 χρόνο, στο άρθρο μιας ιστοσελίδας το οποίο είχε συγκεντρώσει 132 σχόλια και η οποία ιστοσελίδα αναρτά καθημερινά καμιά 30αρια θέματα. Το είχε κρατήσει (!), το θυμήθηκε ξαφνικά(!), και το έβγαλε σε ένα άσχετο ζήτημα(!). Έλεος. Τι να πω;;;

@ προς κάθε ενδιαφερόμενο
Όταν πριν 12 χρόνια συνταξιοδοτήθηκα για λόγους υγείας, δεν παρέμεινα αργόσχολος να κλαίω τη μοίρα μου, ή να ταΐζω περιστέρια. Σε τρεις μέρες είχα αναλάβει πωλητής σε μια εταιρεία. Μετά πήγα σε άλλη. Κατάλαβα όμως ότι δεν μου έκανε το υπάλληλος. Άνοιξα δική μου εταιρεία. Εμπόριο. Δηλαδή ρίσκο. Αλλά ήμουν αφεντικό του εαυτού μου. Πήγα ικανοποιητικά-καλά μέχρι τον Αύγουστο του 2010. Μετά άρχισε η πτώση. Ήμουν και εγώ θύμα της κρίσης. Το αντικείμενο μου ενδιέφερε τις επιχειρήσεις και όχι την οικογένεια. Ήταν ακριβά προϊόντα. Έκλεισα το 2011 με ζημιά. Ευτυχώς χωρίς προβλήματα προς την εφορία ή τους πιστωτές. Μου έμεινε όμως πολύ εμπόρευμα για το οποίο πλήρωσα τον αναλογούντα ΦΠΑ. Έβαλα τελεία και παύλα. Εργάστηκα συνεχώς 42 ολόκληρα χρόνια... Από τα 16. Ακόμη και όταν ήμουν στο σχολή καλοκαίρια, Χριστού, Πάσχα και εξόδους, εργαζόμουν. Αν κάποιος θέλει εργαζόμενο 61 ετών,.... (χα χα..)

Προς κάθε εξυπνάκια και σε ανοησίες βαρέθηκα να απαντώ. Αρκετά...

ΝΕΣΤΩΡ 12 Νοεμβρίου 2012 στις 6:30:00 μ.μ. EET  

Αγαπητέ @ Οδυσσέα, εσείς τι γνώμη έχετε για την θέση του ΄΄δικού μας΄΄ Αρματιστή ότι: ΄΄Καλό είναι να μην υποτιμούμε τους Τούρκους. Μέχρι σήμερα έχουν αποδείξει ότι η ανώτατη στρατιωτική τους ηγεσία και οι επιτελικοί αξιωματικοί τους, προηγούνται έτη φωτός από τους δικούς μας. Δεν αρέσει, αλλά έτσι είναι.΄΄ Θα έκανε καλό στην συζήτηση η γνώμη σας, γιατί αυτή η μούγκα ?
Επίσης συμφωνείται στην άποψή μου ή έχετε διαφορετική γνώμη στο ότι ΄΄Είναι βασική αρχή για κάποιον επαγγελματία στρατιωτικό, και νομίζω όλοι την ξέρουν, ότι ποτέ δεν γίνεται δημόσια από αυτούς επιβεβαίωση τέτοιων πληροφοριών που αφορούν την Εθνική Άμυνα, ιδίως από άτομα που την έχουν υπηρετήσει.΄΄
Εκτός εάν θεωρείται ότι τα θέματα αυτά είναι εκτός του υπόψιν θέματος.

TED 12 Νοεμβρίου 2012 στις 7:20:00 μ.μ. EET  

Είμαι ελαφρώς εκτός θέματος, αλλά πρώτον είχαμε βγει όφσάιντ πρό πολλού και δεύτερον με πόνεσαν τα μάτια μου από την ανορθογραφία ενός υποτίθεται Αξ/κού. Πάμε λοιπόν:

2ο πρόσωπο πληθυντικού:

συμφωνείτΕ (και όχι συμφωνείται)

θεωρείτΕ (και όχι θωρείται)

Μόνο και μόνο επειδή όλο και περισσότεροι ημιμαθείς στην Ελληνική κοινωνία κάνουν αυτό το τραγικό λάθος, δε σημαίνει ότι πρέπει να το ανεχθούμε από όσους θέλουν να θεωρούν τον εαυτό τους μορφωμένο. Τέλος "εκτός θέματος".

Οδυσσέας 12 Νοεμβρίου 2012 στις 8:56:00 μ.μ. EET  

@ Νέστορα:

(1) Η θέση του Αρματιστή για την ποιότητα της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας τεκμηριώνεται με στοιχεία. Δεν έχετε ίσως διαβάσει (επειδή εμφανιστήκατε αργότερα στα σχόλια του "Εν Κρυπτώ") ένα παλιότερο άρθρο του σχετικά με το αποκαλυφθέν τουρκικό σχέδιο "Βαριοπούλα" και τις ελληνικές αδυναμίες στον Έβρο. Σας συνιστώ να το διαβάσετε προσεκτικά. Είναι αξιοπρόσεκτη η παρατήρηση του Αρματιστή, ότι ο ελιγμός της "Βαριοπούλας" είναι ανάλογος με τον τουρκικό ελιγμό στη μάχη συντριβής της Ελληνικής Στρατιάς Μικράς Ασίας στο Αφιόν Καραχισάρ στις 13 Αυγούστου 1922. Είναι επίσης αξιοπρόσεκτα τα διαχρονικά χαρακτηριστικά που εντοπίζει στην τουρκική στρατηγική σκέψη:
(α) ταχεία συγκέντρωση υπέρτερης ισχύος σε αδύναμο σημείο της αντίπαλης διάταξης
(β) επίτευξη υπεροχής πυροβολικού, και συγκεντρωτική χρήση του
(γ) επιθετικό πνεύμα
(δ) εκλογή σκοπού και εμμονή σε αυτόν.
Όλα αυτά είναι βασικές αρχές του πολέμου, και οι Τούρκοι τις εφαρμόζουν διαχρονικά. Αυτό δεν προκύπτει μόνο από το διαρρεύσαν σχέδιο "Βαριοπούλα" αλλά και από τη διάταξη των δυνάμεών τους στην Αν. Θράκη: όπως σωστά παρατηρεί ο Αρματιστής, η κλιμακωτή αυτή διάταξη (σε συνδυασμό με το οδικό δίκτυο) τους επιτρέπει να συγκεντρώσουν ταχέως τον όγκο των δυνάμεών τους απέναντι πάνω σε συγκεκριμένο σημείο της δικής μας γραμμικής διάταξης. Εμείς μπορούμε να κάνουμε το ίδιο; Η επιεικέστερη απάντηση είναι: "σε περιορισμένο βαθμό και υπό προϋποθέσεις".

(2) Ως προς την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών: ο Αρματιστής ανέφερε πληροφορίες (έδρες στρατοπέδων κλπ.) που έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα και ιστοσελίδες του ίδιου τουΕΣ, οπότε τι είδους πρόσθετη επιβεβαίωση μπορεί να προσφέρει, όταν έχουν επιβεβαιωθεί από τα πλέον αρμόδια χείλη;
Και επειδή συμβαίνει να έχω υπηρετήσει κι εγώ στον Έβρο, να πω ότι υπάρχουν και άλλα στοιχεία που θα στήριζαν το επιχείρημά του (περί γραμμικής διάταξης, υπερβολικής εγγύτητας των ελληνικών ταξιαρχιών στο ποτάμι και ανάγκης σύστασης συνταγμάτων προκάλυψης για την αποδέσμευσή τους), που προφανώς δεν τα ανέφερε λόγω απορρήτου.
Γενικότερα θεωρώ, με βάση και τις δικές μου γνώσεις, ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ο Αρματιστής στις παρεμβάσεις του δεν εμπίπτουν στα απόρρητα, και σε κάθε περίπτωση έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του. Όχι επειδή είναι ανώτατος αξιωματικός - έχουν δει φρούτα και φρούτα τα μάτια μας από ανωτάτους. Αλλά επειδή γνωρίζει καλά το αντικείμενό του, το μελετά με μεράκι ακόμα και ως απόστρατος, και εστιάζει στην ουσία. Αντιθέτως θα έλεγα ότι εσείς, αν πράγματι είστε στρατιωτικός, δεν μας έχετε δώσει ακόμη ανάλογα δείγματα.

Και παρεμπιπτόντως, θα μπορούσα να είχα μείνει στη "μούγκα" - αλίμονο αν παρεμβαίναμε σε κάθε διάλογο που γίνεται στο Εν Κρυπτώ. Αλλά χαίρομαι που ζητήσατε τη γνώμη μου ευθέως, γιατί μου δώσατε την αφορμή να βάλω μερικά πράγματα στη θέση τους.

ΝΕΣΤΩΡ 13 Νοεμβρίου 2012 στις 12:46:00 μ.μ. EET  

Αγαπητέ @ Οδυσσέα, ευχαριστώ για την απάντησή σου, ανακαλώ τα περί ΄΄μούγκας΄΄΄, μετά την εξήγηση που μου έδωσες, αλλά ειλικρινά δεν έχω καταλάβει την δική σου θέση επάνω στο ερώτημά μου εάν συμφωνείς ναι ή όχι με την άποψη ότι: ΄΄ Μέχρι σήμερα έχουν αποδείξει ότι η ανώτατη στρατιωτική τους ηγεσία και οι επιτελικοί αξιωματικοί τους, προηγούνται έτη φωτός από τους δικούς μας. Δεν αρέσει, αλλά έτσι είναι.΄΄ @ Αρματιστής/11 Νοεμβρίου 2012 10:40:00 μ.μ. EET, δεν ζήτησα να μου εξηγήσεις τις απόψεις του Αρματιστή, αλλά μια και έγραψες, νομίζω ότι αδικείς τον Ελληνικό Στρατό. Θα σου θυμίσω ότι από Ιστορικής πλευράς ο Νέο-Τουρκικός Στρατός μετά το 1922 δεν έχει συμμετάσχει σε Επιχειρήσεις. Μόλις το 1974 έκανε την πρώτη σοβαρή του επέμβαση στην Κύπρο, αλλά όχι εναντίον του Ελληνικού Στρατού, δεν πολέμησε εκεί ο Ελληνικός Στρατός, η δε Τουρκική επέμβαση στην Κύπρο δεν νομίζω ότι τιμά τους Τούρκους Αξιωματικούς και Επιτελείς, τόσο για την σχεδίαση όσο και για την εκτέλεσή της. Τα τελευταία δε χρόνια οι Τουρκικές ΕΔ διεξάγουν Επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων, αν και διαθέτουν συντριπτική υπεροχή, νομίζω και έτσι φαίνεται ,ότι έχουν ηττηθεί. Όσον αφορά τον Ελληνικό Στρατό την παραπάνω περίοδο διεξήγαγε νικηφόρες Επιχειρήσεις από το 1912 μέχρι το 1921 φθάνοντας έξω από την Άγκυρα, χάνοντας στην συνέχεια όχι από τον Τουρκικό Στρατό του Κεμάλ, αλλά από την Εθνική ΔΙΧΟΝΟΙΑ, που τον είχε προηγουμένως διαλύσει. Μετά την καταστροφή του 1922, οι Ελληνικές ΕΔ, ανασυγκροτήθηκαν και το 1940-41 έγραψαν σελίδες δόξης κατανικώντας μια Αυτοκρατορία, την Ιταλία, και ταπεινώνοντας μια άλλη, την Γερμανία και στην συνέχεια πολέμησαν στην Μ. Ανατολή, στην Αντίσταση, στην Ιταλία, κλπ. Ο Τουρκικός Στρατός που ήταν ? Στην συνέχεια Πολέμησε ηρωικά στην Κορέα. Μετά το 1974, η Πολεμική μας Αεροπορία, μια από τις καλύτερες στον Κόσμο, αντιμετωπίζει με επιτυχία την Τουρκική επιβολή στο Αιγαίο. Όλα αυτά πως έγιναν ? χωρίς Αξιωματικούς και Επιτελείς, τυχαία ?
Έτυχε να συναντήσω στο εξωτερικό Τούρκους Αξιωματικούς, τόσο σε Σχολές Επιτελών, όσο και σε θέσεις του ΝΑΤΟ, δεν είναι τίποτε το εξαιρετικό, ούτε χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης από τους ξένους συναδέλφους, απεναντίας, είναι ένας Μύθος, που τον έχει έντεχνα καλλιεργήσει η Τουρκική προπαγάνδα και που το αναπαράγουν εδώ οι ντόπιοι Ραγιάδες. Σε καμία όμως περίπτωση δεν υποτιμάς τον αντίπαλο.
Επίσης και στο δεύτερο ερώτημά μου δεν γνωρίζω εάν συμφωνείς ναι ή όχι, ποια είναι η γνώμη σου επί της ουσίας ? ΄΄Είναι βασική αρχή για κάποιον επαγγελματία στρατιωτικό, και νομίζω όλοι την ξέρουν, ότι ποτέ δεν γίνεται δημόσια από αυτούς επιβεβαίωση τέτοιων πληροφοριών που αφορούν την Εθνική Άμυνα, ιδίως από άτομα που την έχουν υπηρετήσει.΄΄
Σίγουρα εγώ δεν διαθέτω τα προσόντα άλλων σχολιαστών, απλά σχόλια γράφω και γιαυτό δεν έχω αυτόκλητους Δικηγόρους, σε κάθε περίπτωση όμως ευχαριστώ το enkripto γιατί μου δίνει την ευκαιρία να λέω την άποψή μου.

Οδυσσέας 13 Νοεμβρίου 2012 στις 1:04:00 μ.μ. EET  

@ Νέστορα:
Το "αυτόκλητους δικηγόρους" πάει σε μένα; Από πού κι ως πού;
Εσύ δε ζήτησες την άποψή μου για τις θέσεις του Αρματιστή;
Μην τρελλαθούμε κιόλας...

@ Γιάννη:
Το εκτός θέματος σχόλιό σου προς τον Αρματιστή δε μπορεί να δημοσιευθεί, αλλά μπορείς να το στείλεις στο email μας (enkripto@gmail.com) και θα του το προωθήσουμε.

Ανώνυμος 13 Νοεμβρίου 2012 στις 1:31:00 μ.μ. EET  

@Νέστωρ
"Έτυχε να συναντήσω στο εξωτερικό Τούρκους Αξιωματικούς, τόσο σε Σχολές Επιτελών, όσο και σε θέσεις του ΝΑΤΟ, δεν είναι τίποτε το εξαιρετικό, ούτε χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης από τους ξένους συναδέλφους, απεναντίας, είναι ένας Μύθος, που τον έχει έντεχνα καλλιεργήσει η Τουρκική προπαγάνδα και που το αναπαράγουν εδώ οι ντόπιοι Ραγιάδες. Σε καμία όμως περίπτωση δεν υποτιμάς τον αντίπαλο."

Οι Νατοικοί τί έλεγαν για μας;

μηδενιστής

Ανώνυμος 13 Νοεμβρίου 2012 στις 1:59:00 μ.μ. EET  


Οδυσσεά ευχαριστώ και αυτό θα πράξω.

Γιάννης

ΝΕΣΤΩΡ 13 Νοεμβρίου 2012 στις 6:59:00 μ.μ. EET  

@Μηδενιστή/13 Νοεμβρίου 2012 1:31:00 μ.μ. EET, πιστεύω ότι οι Νατοϊκοί είχαν τουλάχιστον καλύτερη γνώμη για μας, σε καμία περίπτωση την χειρότερη, από ότι είχαν για τους Τούρκους, παρότι οι Τούρκοι προσέχουν περισσότερο την επιλογή των Αξκών τους που στέλνουν στο εξωτερικό, λέγεται δε ότι στέλνουν τους καλύτερους, επομένως η σύγκριση γίνεται με τους καλύτερους από πλευράς Τουρκίας. Καταλαβαίνω που θες να το πας, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση και δεν πρέπει να τα ισοπεδώνουμε όλα και να αποπροσανατολίζουμε την συζήτηση.

Αρματιστής 13 Νοεμβρίου 2012 στις 9:17:00 μ.μ. EET  

Η γνώση της Ελληνικής στρατιωτικής ιστορίας από ένα στρατιωτικό αποτελεί προτέρημα.

Έγραψα για τις στρατιωτικές ηγεσίες Ελλάδας και Τουρκίας, όπως αυτές έδρασαν και απέδωσαν στις διάφορες Ε-Τα συγκρούσεις. Σε αυτό αναφέρθηκα και τίποτε περισσότερο. Και το ισοζύγιο της σύγκρισης, είναι σε βάρος μας.

Θα προσπαθήσω να γίνω περισσότερο κατατοπιστικός και όσο πιο συνοπτικός γίνεται.

Ε-Τ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ 1897
Ηττηθήκαμε κατά κράτος και τις οικονομικές συνέπειες της ήττας τις πληρώναμε μέχρι το 1980. Θα πουν πολλοί ότι ο στρατός ήταν ανοργάνωτος και για αυτό έφταιγαν οι κυβερνήσεις. Σωστά. Ήταν όμως δικαιολογημένο; Η Βουλγαρία που απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1981, μέσα σε 32 χρόνια παρουσίασε ένα άρτια εξοπλισμένο στρατό 350.000. Εμείς όμως το 1987 δεν διαθέταμε στρατό, αλλά ένοπλα τμήματα που μέχρι εκείνη τη στιγμή χρησιμοποιούνταν για τη δίωξη της ληστείας και ενώθηκαν για να αποτελέσουν στρατό. Δεν διαθέταμε απολύτως τίποτε. Ούτε επιτελική υπηρεσία, ούτε πυροβολικό, ούτε οργάνωση, ούτε εκπαίδευση, ούτε πειθαρχία. Μπορεί οι στρατιωτικοί ηγέτες να θεωρηθούν άμοιροι των ευθυνών για την οικτρή κατάσταση του στρατού;

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
Μια ματιά στα σχεδιαγράμματα επιχειρήσεων είναι αρκετή για να δείξει το επίπεδο του επιτελικού σχεδιασμού. Σε όλες τις μεγάλες μάχες, απουσιάζει χαρακτηριστικά ο ελιγμός. Όλες οι Μεραρχίες επιτίθενται σε παράταξη. Ουδέποτε τηρείται εφεδρεία. Και αυτός ο τρόπος διεξαγωγής των επιχειρήσεων, δηλαδή «παραταχθείτε, λάβετε θέσεις και κατά του απέναντι στόχου αρχίστε πυρ» και πάντοτε χωρίς εφεδρεία, θα συνεχίζει να κυριαρχεί και σε όλες τις μετέπειτα εκστρατείες. Νικήσαμε στους Βαλκανικούς πολέμους για 5 λόγους. 1) Τα τρία τελευταία χρόνια είχε γίνει εξαιρετική οργανωτική δουλειά επειδή ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος (μικροί αξιωματικοί) έβαλε το κράτος σε τροχιά. 2) Οι Τούρκοι δεν μας υπολόγιζαν και χρησιμοποίησαν απέναντί μας μικρό μέρος των στρατιωτικών τους δυνάμεων στη Βαλκανική. 3) Οι Σέρβοι και οι ειδικότερα οι Βούλγαροι που έστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών τους προς τη Θράκη, εκτιμήθηκαν ως σοβαρότερη απειλή και εναντίον τους χρησιμοποιήθηκε το μέγιστο των Οθωμανικών δυνάμεων στη Βαλκανική. 4) Το όραμα της Μεγάλης Ιδέας έδωσε φτερά στη ψυχή του Έλληνα μαχητή ο οποίος αδιαφόρησε για το αίμα και τις απώλειες.

Μικρασιατική Εκστρατεία
Αποτελεί τη κορωνίδα των κατά μέτωπο επιθέσεων της μη τήρησης στρατηγικών εφεδρειών, της διασταύρωσης των κατευθύνσεων επιθέσεως των Σ.Σ. και ακόμη των μεγάλης κλίμακας επιθέσεων σε αποκλίνουσες κατευθύνσεις. Και όταν πλέον η επιθετική προσπάθεια απέτυχε και μεταπέσαμε σε άμυνα, ο αμυντικός ελιγμός που επελέγη ήταν η γραμμική άμυνα σε μια αντιοικονομική τοποθεσία μεγάλου αναπτύγματος, άνευ εφεδρειών. Εκείνο όμως που επιβάρυνε τη κατάσταση, υπήρξε η χαρακτηριστική αδυναμία για να μη πω ανικανότητα των ανωτάτων ηγεσιών να διευθύνουν τη μάχη. Οπωσδήποτε ο τραγικός διχασμός έβαλε τη σφραγίδα του, αλλά η ανικανότητα των στρατιωτικών ηγεσιών ήταν διάχυτη.

Επιχειρήσεις Μαρτίου 1921
Το Γ’ ΣΣ επιχειρεί από Προύσα προς Εσκή Σεχήρ. Το Α’ ΣΣ αντί και αυτό να ενεργήσει προς βορειοανατολικά, από Ουσάκ προς Τζεντίζ – Κιουτάχεια, ώστε να συνταυτίσει την ενέργεια του με αυτή του Γ’ ΣΣ, προελαύνει προς Τουμλού Μπουνάρ – Αφιόν, όπου δεν υπάρχει εχθρός. Οι Τούρκοι απερίσπαστοι συγκεντρώνουν όλες τις δυνάμεις τους εναντίον του Γ’ ΣΣ το οποίο ηττάται στις μάχες του Αβγκίν και της Κοβαλίτσας και υποχωρεί. Μετά την ήττα του Γ’ ΣΣ οι Τούρκοι μεταφέρουν τις δυνάμεις τους προς το πλευρό του Α’ ΣΣ που συνεχίζει να βρίσκεται στο Αφιόν. Η Στρατιά Μικράς Ασίας σώζεται από βεβαία καταστροφή, επειδή το 34 Σύνταγμα ΠΖ υπό τον Συνταγματάρχη Διαλέτη κατορθώνει να συγκρατήσει τις Τουρκικές Μεραρχίες στη μάχη του Τουμλού Μπουνάρ για ένα 24ωρο, δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο στο Α’ ΣΣ να συμπτυχθεί.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Αρματιστής 13 Νοεμβρίου 2012 στις 9:24:00 μ.μ. EET  

Επιχειρήσεις προς Άγκυρα
Αναλήφθηκε μια επιχείρηση παρακινδυνευμένη και πέρα από κάθε λογική. Το 4ο Γραφείο της Στρατιάς δήλωσε με πίνακες και στοιχεία ότι αν η Στρατιά υπερέβαινε το Σαγγάριο, θα στερούταν των μέσων υποστηρίξεως μάχης και συντηρήσεως όπως και τελικά έγινε. Οι επιθέσεις εκτελούνταν χωρίς υποστήριξη ΠΒ και οι άνδρες διατρέφονταν με τα κόλλυβα του Γούναρη. Η στρατιωτική ηγεσία επιβαλλόταν να πολεμήσει την απόφαση της κυβέρνησης για την Άγκυρα. Ο Παπούλας όμως φαίνεται ότι την αποδέχθηκε αδιαμαρτύρητα.

Αλλά και ο ελιγμός που αναλήφθηκε, ήταν μια από τα ίδια. 3 ΣΣ επιτίθενται σε παράταξη με τις Μεραρχίες συμπαρατεταγμένες, χωρίς ισχυρή υποστήριξη ΠΒ και χωρίς εφεδρεία για να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που πολλές φορές παρουσιάστηκαν. Ο ελιγμός αυτός συνεχίστηκε σχεδόν απαράλλακτος, με την ίδια θέση των ΣΣ και Μεραρχιών στη «παράταξη», μέχρι και τη λήψη της απόφασης για διακοπή των επιχειρήσεων. Η προέλαση της Στρατιάς μέσω της Αλμυράς Ερήμου και ο επιθετικός ελιγμός εναντίον της Τουρκικής αμυντικής τοποθεσίας πληρώθηκε με την απομείωση της μάχιμης δύναμης της Στρατιάς κατά το 1/3.

Από την άλλη πλευρά τώρα:

Την 1η Αυγούστου που αρχίζει η Ελληνική προέλαση, οι Τούρκοι έχουν 3 Ομάδες Μεραρχιών (8 Μεραρχίες) δυτικά του Σαγγάριου, 2 Ομάδες Μεραρχιών επί της αμυντικής τοποθεσίας (5 Μεραρχίες) και δύο Ομάδες πίσω κλιμακωμένες μέχρι την Άγκυρα (8 Μεραρχίες).

Όταν τη 10η Αυγούστου αρχίζει η Ελληνική επίθεση ανατολικά του Σαγγάριου και βόρεια του Γκεούκ και Κατραντζή, οι Τούρκοι έχουν επί της τοποθεσίας 8 Μεραρχίες ΠΖ (επί συνόλου 18) και τις υπόλοιπες πίσω.
Κατά τη διάρκεια της 20ημέρου μάχης η Τουρκική ηγεσία μετακινεί τις Μεραρχίες της με μαεστρία και ταχύτητα όπου δημιουργείται ρήγμα και αντεπιτίθεται με Μεραρχίες. Συγχρόνως το V Σώμα Ιππικού με τις Μεραρχίες του κινείται στα πλευρά και τα μετόπισθεν της Ελληνικής Στρατιάς, εκτελώντας επιδρομές, διακόπτοντας τις συγκοινωνίες και τις μεταφορές και απειλώντας σε μια από τις επιδρομές του και το ίδιο το Στρατηγείο της Στρατιάς.

Αμέσως μετά την αποχώρηση της Στρατιάς από το Σαγγάριο προς το Εσκή Σεχήρ, οι Τούρκοι αντεπιτίθενται με 8 Μεραρχίες προς Αφιόν. Το Α' κ' Β' ΣΣ με απομειωμένες τις δυνάμεις τους από την αιματοχυσία στην Άγκυρα, σπεύδουν στο Αφιόν για να αποκρούσουν την εχθρική επίθεση. Ήταν και η τελευταία αναλαμπή.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Αρματιστής 13 Νοεμβρίου 2012 στις 9:35:00 μ.μ. EET  

Μάχη συντριβής στο Αφιόν 13 Αυγούστου 1922
Νομίζω ότι έχω αναφερθεί τόσες πολλές φορές, που είναι περιττό να επανέλθω. Οι παραλείψεις, τα σφάλματα και η αδυναμίες της ανωτάτης στρατιωτικής ηγεσίας, ήσαν πέρα από κάθε δυνατή κρίση.

Κύπρος
Κάποιοι, ύστερα από 40 χρόνια από τη καταστροφή, συνεχίζουν να στρουθοκαμηλίζουν και να υποστηρίζουν ότι το 1974 δεν ηττήθηκε ο ΕΣ, αφού αυτός δεν πολέμησε. Ξεχνούν βεβαίως εσκεμμένα ότι πέρα από την ΕΛΔΥΚ, η ηγεσία της ΕΦ, από τον Αρχηγό μέχρι και τα περισσότερα Τάγματα, βρισκόταν στα χέρια των Ελλήνων αξιωματικών. Στην Κύπρο ηττήθηκε η Ελλάδα για πολλούς και διαφόρους λόγους. Την ευθύνη την είχε το εθνικό κέντρο. Πέρα από τα λάθη των Τούρκων, αυτοί είναι που νίκησαν. Και δυστυχώς και εκείνες οι επιχειρήσεις δεν έχουν μελετηθεί. Είναι όμως ιδιαίτερης σημασίας να δούμε την επιχείρηση ρίψης ενός συντάγματος Αλεξιπτωτιστών βόρεια της Λευκωσίας, καθώς και την αερομεταφορά με Ε/Π ενός συντάγματος ΠΖ στο Α/Δ Κρηνί ΒΔ της Λευκωσίας.

Και τέλος φθάνουμε στα Ίμια.
Και ασφαλώς οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας είναι εξακριβωμένες και βεβαιωμένες στη συνείδηση του λαού. Οι στρατιωτικές ηγεσίες, δεν είχαν καμιά ευθύνη; Τι λέτε; Μήπως οι αποφάσεις της ήταν για γέλια;

Ο Ελληνικός Στρατός πάντοτε διέθετε και συνεχίζει να διαθέτει ικανούς και άξιους επαγγελματίες αξιωματικούς, που βρίσκονται πέρα από κάθε δυνατή σύγκριση με αυτούς που ανέρχονται στα ανώτατα αξιώματα. Δυστυχώς όμως η πολιτική ηγεσία κινείται διαχρονικά με τα δικά της στενά μικροκομματικά κριτήρια.

Αρματιστής 14 Νοεμβρίου 2012 στις 9:00:00 π.μ. EET  

Και συμπληρώνω επειδή διέφυγε στην αντιγραφή:

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Επιχειρήσεις Ιουνίου – Ιουλίου 1921 προς Κιουτάχεια – Εσκή Σεχήρ

Ο Τουρκικός στρατός έχει οχυρώσει ένα τεράστιο πέταλο που περιβάλει το Εσκή Σεχήρ και τη Κιουτάχεια, από ΒΔ, Δυτικά, ΝΔ και Νότια. Ο υπόψη οχυρωμένος περίβολος διακρίνεται ακόμη και σήμερα δορυφορικά, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Οι Τούρκοι διαθέτουν 14 Μεραρχίες ΠΖ, 5 Ιππικού και 1 Ταξιαρχία Ιππικού ταγμένες κλιμακωτά προ της τοποθεσίας, επί της τοποθεσίας (μόνο 6 Μεραρχίες) και πίσω από τη τοποθεσία (εφεδρεία). Η υπόψη διάταξη τους επιτρέπει να καθυστερήσουν την Ελληνική προέλαση, να διαπιστώσουν προς τα πού κατευθύνεται η ΚΠ της ελληνικής επίθεσης και να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους στο χώρο της Ελληνικής Κυρίας Προσπάθειας.

Η Ελληνική Στρατιά επιτίθεται από βορρά, δυτικά, νοτιοδυτικά και νότο με όλες τις Μεραρχίες της συμπαρατεταγμένες, χωρίς βεβαίως τήρηση εφεδρείας, ούτε από τα ΣΣ ούτε από τη Στρατιά. Η κυρία προσπάθεια κατευθύνεται από Τουμλού Μπουνάρ προς βορρά, με από αριστερά προς τα δεξιά τα Β’ κ’ Α’ ΣΣ και τις Μεραρχίες (XIII, V), (I, κ’ II).

Εκεί στη περιοχή του Τσαούς Τσιφλίκ βρίσκεται αρχικά μόνο η 5η Μεραρχία Καυκάσου. Οι Τούρκοι προωθούν και άλλες δυνάμεις. Η Τουρκική αμυντική τοποθεσία διαρρηγνύεται στο Τσαούς Τσιφλίκ από τη V Μεραρχία, αλλά εφεδρείες δεν υπάρχουν για να το εκμεταλλευτούν, η δε ΧΙΙΙ αρνείται «πεισματικά» να επιτεθεί περιμένοντας τη προώθηση της V που έχει αποδυθεί σε ένα σκληρό αγώνα εναντίον υπέρτερων δυνάμεων.

Η Τουρκική ηγεσία μεταφέρει εσπευσμένα στη περιοχή 6 Μεραρχίες, αποδεικνύοντας την ικανότητά της να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και να το αντιμετωπίζει άμεσα με τη μετακίνηση δυνάμεων από άλλες περιοχές. Τελικά οι Τούρκοι μην αντέχοντας την Ελληνική πίεση εγκαταλείπουν τη τοποθεσία Ακτσάλ Νταγκ – Υψ 1799.

Η Στρατιά τότε αντί να καταδιώξει τους υποχωρούντες με κάθε διαθέσιμη δύναμη, στρέφει το δεξιά Α’ ΣΣ προς ΒΔ (προς τη Κιουτάχεια) και το αριστερά Β’ ΣΣ ανατολικά προς Σεϊντή Γαζή. Μια αδικαιολόγητη διασταύρωση των ΣΣ που έδωσε το χρόνο στη Τουρκική ηγεσία να βγάλει από το κλοιό τις δυνάμεις της και μάλιστα στις 8 Ιουλίου να επιχειρήσει επιθετική επιστροφή.

Η Τουρκική αντεπίθεση στο Εσκή Σεχήρ, αποκρούστηκε από τις Μεραρχίες, χωρίς καμιά ανάμιξη της Στρατιάς και των ΣΣ.

Τι όφειλε να κάνει η Ελληνική ανωτάτη διοίκηση μετά την απόκρουση της Τουρκικής αντεπίθεσης στο Εσκή Σεχήρ;
Το πλέον απλό. Να καταδιώξει με όλες τις δυνάμεις της τους Τούρκους μέχρι το Σαγγάριο. Δυστυχώς δεν ανέλαβε καταδίωξη και έδωσε τη δυνατότητα στους Τούρκους να υποχωρήσουν χωρίς πίεση, αποκομίζοντας το σύνολο του βαρέως υλικού τους. Κανένα εχθρικό πυροβόλο δεν βρέθηκε εγκαταλελειμμένο ανατολικά του Εσκή Σεχήρ. Και επιπλέον παραχώρησε το έδαφος δυτικά του Σαγγάριου στις Τουρκικές δυνάμεις όπου και εγκατέστησαν τα τμήματα καλύψεως της κύριας αμυντικής τους τοποθεσίας.

Ανώνυμος 14 Νοεμβρίου 2012 στις 9:25:00 π.μ. EET  

@Νέστωρ

Αν δεν σου κάνει κόπο ποιοί ήταν οι καλύτεροι νατοικοί αξκοι;

@Αρματιστή
Το να λέμε οτι δεν φταίνε οι αξκοι για το στρατό είναι σαν να λέμε οτι δεν φταίνε οι γιατροί για ένα νοσοκομείο.
Η ανώτατη ηγεσία του ΕΣ απο το 1821 εώς τώρα ήταν είναι και θα είναι για τα μπάζα. Μίζες, μάσα, στολές, παρελάσεις και μπουφέδες.
Δες την κατάντια σήμερα...

μηδενιστής

Αρματιστής 14 Νοεμβρίου 2012 στις 9:57:00 π.μ. EET  

@ μηδενιστής

Δεν θα συμφωνήσω και δεν θα ισοπεδώσω. Δεν υποστηρίζω ότι αυτοί που προωθούνται στην ανωτάτη ηγεσία είναι για τα μπάζα. Ή τουλάχιστο σίγουρα υπάρχουν πάντοτε κάποιοι που δεν ανταποκρίνονται.

Είναι βέβαιο όμως ότι η ανωτάτη ηγεσία δεν επιλέγεται πάντοτε από τους ικανότερους, τις κορυφές, αλλά με βάση κατά τεκμήριο κομματικά κριτήρια. Πολλές φορές η ηγεσία επιλέγεται κάτω από τη πίεση της ανάγκης, όπως έγινε πριν ένα χρόνο, όταν ξηλώθηκε το σύνολο των αντιστρατήγων. Όπως βεβαίως και είναι γνωστό ότι ο πρώην Α/ΓΕΣ παραιτήθηκε επειδή δεν ενέδωσε στις πιέσεις της πολιτικής ηγεσίας αναφορικά με τις κρίσεις.

Εκείνο όμως που είναι σαφές, είναι ότι πολλές φορές στο παρελθόν η ηγεσία του στρατού δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, ή φάνηκε και κατώτερη των περιστάσεων σε μεγάλες στιγμές του έθνους.

Πολλά τα παραδείγματα από το παρελθόν. Εκείνα όμως που κατά τη γνώμη μου είναι βαριά και ασήκωτα, είναι: 1) Η Μικρασιατική καταστροφή για την οποία η στρατιωτική ηγεσία φέρει βαριές ευθύνες. 2) Η συμμετοχή ανώτατων στρατιωτικών ηγετών στη πρώτη κατοχική κυβέρνηση. 3) Η απουσία της ανώτατης και ανώτερης ηγεσίας από την οργάνωση της αντίστασης εναντίον των Γερμανών με αποτέλεσμα το κίνημα της αντίστασης να περιέλθει στην ηγεσία του ΚΚΕ. 3) Το φιάσκο της Κύπρου το 1974

Ανώνυμος 14 Νοεμβρίου 2012 στις 10:54:00 π.μ. EET  

Φίλε Αρματιστή

Οι έλληνες ποδοσφαιριστές είναι για τα μπάζα. Υπήρχαν και εξαιρέσεις πχ Χατζηπαναγής αλλά το 99,9999% είναι για τα μπάζα.

Ποιός φταίει; Μιλάμε για νοήμονες ανθρώπους ίδιους με όλους τους άλλους στο πλανήτη.
1. Η ανυπαρξία γηπέδων στις γειτονιές
2. Η αντίρρηση των γονέων να ασχοληθούν τα παιδιά με τον αθλητισμό αντί να σπουδάσουν άσχετα αν καταλήγουν να τυλίγουν πίτες.
3. Η έλλειψη ακαδημιών για εύρεση και εκμετάλλευση ταλέντων
4. Η έλλειψη προσωπικού ικανού και εκπαιδευμένου για το 3.
5. Η έλλειψη σχολών για ελπίδες-νέους απο τις επαγγελματικές ομάδες
6. Η έλλειψη ικανού και εκπαιδευμένου προσωπικού για εκπαίδευση των επαγγελματιών
7. Η έλλειψη ικανού και εκπαιδευμένου προσωπικού για την διοίκηση των επαγγελματιών
8. Η έλλειψη πειθαρχίας εντός και εκτός γηπέδου
9. Η έλλειψη γηπέδων με στάνταρ ευρωπαικά
10. Η έλλειψη διοικήσεως ανα επαγγελματική ομάδα για να κάνει όλα τα πάνω
11. Η έλλειψη νομοθεσίας και κανονισμών για τον οικονομικό, ηθικό έλεγχο των ατόμων του 10.
12. Η έλλειψη επιθεωρητών που θα εφαρμόζουν το 11.
13. Η έλλειψη θέλησης υπουργού και πρωθυπουργού για την πλήρωση του 13
14. Η έλλειψη νοήμονος λαού για την επιθεώρηση όλων των πάνω μέσω της ικανής κριτικής εκτός ομάδων, της προέλευσης στα γήπεδα, το "κάψιμο" φυλάδων, την κατακραυγή φοροφυγάδων, επίορκων, ναρκωμανών και λοιπών μπουμπουκιών με αγάλματα και αφίσες πάνω απο παιδικά κρεβάτια.

Το αποτέλεσμα είναι να τρώμε 4ρες απο ομάδες β διαλογής και να δίνουμε ξύλο στον συμπολίτη με διαφορετική φανέλα γιατί το είπε ο μπάμπης ο σουγιάς.

Φυσικά δεν φταίνε οι ποδοσφαιριστές αλλά είναι για τα μπάζα το σύνολο αυτού που λέμε ποδόσφαιρο.

Σκέψου την κατάσταση στο στρατό αντίστοιχα προσθέτοντας την επιβάρυνση ότι:
1. τα στελέχη μέχρι το 13 είναι στρατιωτικοί
2. Υπάρχουν ακαδημίες και σχολές
3. Δεν παίζουμε μπάλα αλλά με ανθρώπινες ζωές.

Το μερίδιο ευθύνης των ανώτατων στελεχών είναι τεράστιο αφήνοντας επίσης τεράστιο μερίδιο ευθύνης στους πολιτικούς που είναι μπάζα και στον κόσμο που επίσης είναι και αυτός μπάζο με περικεφαλαία.

μηδενιστής

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP