Ο υπ. Εθνικής Άμυνας και οι «ανώδυνες» περικοπές

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Του Υποστρατήγου ε.α. Κωνσταντίνου Λουκόπουλου

Καταρχήν, θα περιμέναμε ο κ. Παναγιωτόπουλος μετά από 4 και πλέον μήνες στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να έχει διευκρινίσει με τους συμβούλους τι σημαίνει αποτρεπτική ικανότητα και για ποιόν λόγο την χρειαζόμαστε. Να επισημάνουμε επιπροσθέτως αφού κατά πάσα πιθανότητα δεν το έχουν κάνει οι επικοινωνιακοί του σύμβουλοι (άλλωστε πώς να το γνωρίζουν) ότι η επιχειρησιακή ικανότητα και το αξιόμαχο (πλεονασμός σε αυτή την περίπτωση) δεν είναι κάποιες αόριστες και ξεχωριστές έννοιες αλλά αποτελούν προϋποθέσεις της αποτρεπτικής ικανότητας.

Στη χώρα μας, δυστυχώς, πολλά από τα λεγόμενα των πολιτικών μας είτε δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα λόγω κοντόφθαλμης μικροπολιτικής πρακτικής είτε χάνουν την εννοιολογική σημασία μέσα στην επιφανειακή γνώση, την ανεπάρκεια και τη μετριότητα αυτών.

Η μεγάλη μας απορία είναι πως γίνεται να έχουμε συνολικά πάνω από 40% μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες τα τελευταία τρία χρόνια σε συνδυασμό με τις χωρίς σχεδιασμό ψηφοθηρικές μειώσεις θητείας, με έλλειψη επαρκούς εκπαιδευμένης εφεδρείας, θεσμικό εκσυγχρονισμό και με ηθικό σε όχι επιθυμητό επίπεδο… και να διατηρούμε την ίδια αποτρεπτική ικανότητα. Υπάρχουν και στοιχεία για να τεκμηριώσουμε τον ισχυρισμό μας, ωστόσο, για ευνόητους λόγους δεν θα πρέπει να δημοσιευθούν.

Δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι η προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή και έξοδο από την κρίση είναι εθνική και οπωσδήποτε δεν θα μπορούσε η Εθνική Άμυνα να μείνει οικονομικά ανεπηρέαστη. Ούτε αμφισβητούμε ότι κατά περίπτωση έγιναν σημαντικές σπατάλες τα προηγούμενα χρόνια «των παχιών αγελάδων». Ναι, και βέβαια η χώρα μας διεξάγει έναν ιδιότυπο οικονομικό πόλεμο όπως ο ίδιος ο κ. Παναγιωτόπουλος αρέσκεται να επαναλαμβάνει για τον οποίο όμως «πόλεμο» έχει και ο ίδιος ευθύνη ως εξέχον μέλος του πολιτικο-κομματικού κατεστημένου που με την εξουσία που άσκησε προκάλεσε την χρεοκοπία της χώρας. Η χθεσινή του επίσημη δήλωση κατά τον εορτασμό της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων, ότι «αυτός ο πόλεμος επιβλήθηκε από τις αγορές», είναι επιεικώς ατυχής και διακρίνεται από λαϊκίστικη στόχευση που ίσως θυμίζει τη ρητορική κομμάτων της αντιπολίτευσης τα οποία υποτίθεται κατακεραυνώνουν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. Το Πρωθυπουργικό Γραφείο θα πρέπει να το λάβει αυτό υπόψη του…

Στην Ελλάδα λοιπόν της κενολογίας οι δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας θα μπορούσαν να είναι αποδεκτές αλλά εμείς δεν μπορούμε να μην ασκήσουμε κριτική στην επικοινωνιακή και όχι πολιτική αντιμετώπιση του θέματος που θίγουμε και που όντως παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την πλειονότητα του ελληνικού λαού. Εκτιμούμε, ότι επιβάλλεται χωρίς περιστροφές και στρογγυλέματα να ενημερωθεί η ελληνική κοινωνία για την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις από πλευράς επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Ένα άλλο σοβαρό ερώτημα που θα θέλαμε να μοιρασθούμε με τους αναγνώστες μας είναι εάν η Στρατιωτική Ηγεσία έχει μεταφέρει στον κ. Παναγιωτόπουλο την εικόνα, ότι οι ΕΔ έχουν μείνει ανεπηρέαστες από τις περικοπές ή έχει καταλήξει στο συμπέρασμα αυτό μόνος του, όταν φόρεσε ένα σπορ τζάκετ και παρακολούθησε μία επίδειξη (και τονίζουμε την λέξη επίδειξη) εξαιρετικά επίλεκτων δυνάμεων πριν από λίγες ημέρες στις Φλέβες. Εκτίμηση μας είναι, ότι οι Αρχηγοί έχουν ενημερώσει διεξοδικά τον Υπουργό για όλο το φάσμα προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζουν οι Ένοπλες μας Δυνάμεις.

Το γεγονός ότι οι ίδιοι αλλά και οι διοικήσεις όλων των επιπέδων κάνουν νυχθημερόν με αυταπάρνηση και υπερηφάνεια ότι καλύτερο μπορούν με ότι έχουν διαθέσιμα (και δεν είναι πολλά…) για να ελαχιστοποιήσουν τις αρνητικές επιπτώσεις των περικοπών, δεν θα πρέπει να κάνει τον κ. Υπουργό να εφησυχάζει και να μην αναλαμβάνει τις πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει. Επιπροσθέτως αναρωτιόμαστε αν ο Υπουργός είχε τον χρόνο να πληροφορηθεί ότι ένας από τους συντελεστές μαχητικής ισχύος, ίσως και ο πλέον σημαντικός είναι το ηθικό του προσωπικού… Θα μπορούσε να κάνει πολλά γι’ αυτό…

Υπάρχουν σοβαρά θέματα που απαιτούν πολιτικές παρεμβάσεις προκειμένου να μειωθούν κατά το δυνατόν οι αρνητικές επιδράσεις της οικονομικής ένδειας την οποία βιώνουν οι ΕΔ, όπως θεσμικός εκσυγχρονισμός, τολμηρή και ουσιαστική αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, (χωρίς τις παρεμβάσεις… μητροπολιτών και τοπικών βουλευτών) και αποκατάσταση των στρεβλώσεων του νόμου Βενιζέλου με τον οποίο «ΔΕΚΟποιήθηκαν» οι Ένοπλες Δυνάμεις και δημιουργήθηκε δυαρχία στους Κλάδους. Τελικά όμως είναι πανεύκολο να ξεχάσει ένα κυβερνητικό στέλεχος, το δίπολο εξουσία-ευθύνη.

Το ότι η Τουρκία αυτό το χρονικό διάστημα είναι «απασχολημένη» σε άλλες περιοχές και με άλλα «θέματα» δε σημαίνει ότι έχει παραιτηθεί της αναθεωρητικής της πολιτικής έναντι της χώρας μας και αυτό κάθε τόσο μας το υπενθυμίζει. Κάντε λοιπόν κύριε Υπουργέ την αυτοκριτική σας γιατί είναι συστατικό αξιοπρέπειας και όχι αδυναμίας. Μπορείτε να αποφύγετε άλλες ατυχείς καταστάσεις. Μπορεί κάποιος να χάσει μια μάχη, αλλά η αυτοκριτική τον βοηθάει να μην χάσει τον πόλεμο… Είσαστε ενώπιον μιας σημαντικής ιστορικής ευθύνης…

*Ο Υποστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος είναι ερευνητής και κύριος αναλυτής στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Άμυνας και Ασφάλειας (www.i-sda.eu). Έχει διατελέσει Εκπρόσωπος Τύπου του Α/ΓΕΕΘΑ και έχει υπηρετήσει σε διοικητικές και επιτελικές θέσεις στην Ελλάδα και στον ΝΑΤΟ.


www.defence-point.gr

11 σχόλια:

Ανώνυμος 22 Νοεμβρίου 2012 στις 10:37:00 π.μ. EET  

Με όλο το σεβασμό στη σοφία και στις γνώσεις σας Στρατηγέ μου, επιτρέψτε μου, να γράψω τα παρακάτω:
1) ....να ενημερωθεί η ελληνική κοινωνία για την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις από πλευράς επιχειρησιακής ετοιμότητας.

από ποιόν, από ποιούς;;; νομίζουν ότι έχουν να κάνουν με "χαχόλους"! δεν βλέπετε τα μούτρα τους, τώρα που οι ξένοι, δανειστές και μη μας γυρίζουν την πλάτη! δεν βλέπετε που έχουν οδηγήσει το λαό στην εξαθλίωση με το να μη δείχνουν έστω και ελάχιστα ψήγματα πυγμής και αντίστασης στις παράλογες απαιτήσεις αυτών που ΔΥΣΤΥΧΩΣ υπηρετούν!!! και τώρα θα γυρίσουν το βιολί λέγοντας δεν φταίμε ΕΜΕΙΣ (κυβερνώντες και παρατρεχάμενοι), αλλά οι κακοί ξένοι με αποτέλεσμα ΝΕΑ μέτρα, για να τους "γλυκάνουμε" και να ΞΑΝΑκάνουμε τα καλά παιδιά και οπωσδήποτε αυτή τη φορά θα είναι η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ!! πως μπορούν να βγουν και να πουν αποτύχαμε!

2)...Το ότι η Τουρκία αυτό το χρονικό διάστημα είναι «απασχολημένη» σε άλλες περιοχές και με άλλα «θέματα» δε σημαίνει ότι έχει παραιτηθεί της αναθεωρητικής της πολιτικής έναντι της χώρας μας και αυτό κάθε τόσο μας το υπενθυμίζει.

γνωρίζετε ΚΑΛΥΤΕΡΑ από μας ότι μπορεί οι τούρκοι να έχουν "ανοίξει" πολλά μέτωπα, όμως στις επιδιώξεις τους απέναντι μας έχουν ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ διπλωματία, στόχους και πάνω απ΄όλα ΙΩΒΕΙΑ υπομονή! Απλώς περιμένουν την κατάλληλη στιγμή, για να μας βρουν στην κυριολεξία ΡΗΜΑΓΜΕΝΟΥΣ και τότε, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΟΤΕ, θα τρέχουμε στον ΟΗΕ και στα διεθνή δικαστήρια για να βρούμε το δίκιο μας!! Τι έλεγαν οι Ρωμαίοι; ουαί τοις ηττημένοις! Η Κύπρος είναι τρανταχτό παράδειγμα προς αποφυγή!Δείχνουν σε ΟΛΟΥΣ εχθρούς και φίλους ότι δεν "σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους", ΣΥΜΠΑΣΧΟΥΝ με τους απανταχού κατατρεγμένους (το video με το κλάμα του νταβούτογλου ΛΕΕΙ ΠΟΛΛΑ, αλήθεια ΕΜΕΙΣ αρθρώσαμε κάποια λέξη για τη νέα αιματοχυσία;;;;)
Συνεπώς, ας μην εφησυχάζουμε ότι οι γείτονες με τις τρέχουσες καταστάσεις δεν έχουν το μυαλό τους σε μας, γιατί ΔΥΣΤΥΧΩΣ καθημερινώς το παραέχουν και τα γεγονότα με το προξενείο στην Κομοτηνή, αυτό μας επιβεβαιώνουν!
Ευχαριστώ,
Γιάννης

Nikos 22 Νοεμβρίου 2012 στις 2:02:00 μ.μ. EET  

Το άρθρο σας στρατηγέ περιέχει μερικά στοιχεία κωμικά… Πρώτον, περίμενε κανείς ο ΠΠ να έχει διευκρινίσει τι σημαίνει αποτρεπτική ικανότητα και για ποιόν λόγο την χρειαζόμαστε? Δεύτερον, νομίζει κανείς ότι τον ενδιαφέρει τι είναι αποτρεπτική ικανότητα? Υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να πιστεύει ότι ο ΠΠ έχει τη παραμικρή αίσθηση καθήκοντος? Από τη μια κατανοώ το ύφος του άρθρου σας αλλά από την άλλη είναι σαν να πηγαίνει κανείς στο γήπεδο ντυμένος γαμπριάτικα… που νομίζετε ότι αναφέρεστε? Σε σοβαρό κράτος? Προς τι η επίκληση προς τον πρωθυπουργό? Δηλαδή αυτός δεν ήξερε τι εστί ΠΠ όταν τον έβαλε εκεί? Είμαι βέβαιος ότι εσείς όπως και πολλοί άξιοι αξιωματικοί προτιμούν να εθελοτυφλούν παρά να δουν την πραγματικότητα η οποία είναι απλή …όσοι γίνονται ΥΠΑΜ τους κάνουν μόνο τα εξής 1, παρακαλάνε να μη σκάσουν τίποτα Ίμια και καούν όπως ο Αρσένης 2, οι μεν κλέφτες να κλέψουν από τα εξοπλιστικά και όσοι δεν είναι κλέφτες παγώνουν τα εξοπλιστικά, για να μην έχουν πάτημα οι αντίπαλοι τους και τους πουν κλέφτες…λείπαμε για τα σκληρά λόγια αλλά περάσατε τη ζωή σας υπηρετώντας κάτω από χαμένα κορμιά… όχι βέβαια πως αυτό μειώνει το έργο σας.

Ανώνυμος 22 Νοεμβρίου 2012 στις 4:03:00 μ.μ. EET  

Είναι θεμιτό να δημοσιεύονται οι απόψεις τεχνοκρατικής προσέγγισης. Ως εν ενεργεία όμως πρέπει να πώ ότι όλη αυτή η φιλολογία για το αξιόμαχο των ΕΔ, μέ έχει κουράσει αφάνταστα. Επιπλέον και με αθροιστικό τρόπο επιβαρύνει περισσότερο την ήδη κακή-άσχημη-καταβαραθρωμένη μου ψυχολογία. Δυστυχώς εκ της θέσεως μου, αλλά και εκ των δικών μου αξιών, παραμένω σιωπηλός ώς οφείλω ως στρατιώτης να πράττω. Δεν με βοηθά κανείς όμως με αυτές τις προσεγγίσεις. Το δίχως άλλο όσο κι αν αυτό ακούγεται αδόκιμο, συμβάλλουν στην περαιτέρω απαξίωση .... σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Ανώνυμος 22 Νοεμβρίου 2012 στις 4:41:00 μ.μ. EET  

"....Επιπλέον και με αθροιστικό τρόπο επιβαρύνει περισσότερο την ήδη κακή-άσχημη-καταβαραθρωμένη μου ψυχολογία....."

Αγαπητέ, ΟΧΙ!!! Αυτό επιδιώκουν!! Να παραμείνουμε στο περιθώριο και να παραδώσουμε τα όπλα!! Μην το κάνετε!! το τι αντιμετωπίζω ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ με γκρίνια στη δουλειά και στο σπίτι δεν περιγράφεται!!
Δεν θα τους κάνω όμως το χατίρι!!
Έγραψα προ ημερών τα δυσβάστακτα έξοδα που έχω, πολλοί είναι στην ίδια και χειρότερη μοίρα, αλλά προπάντων ΌΧΙ μοιρολατρεία!!
Θα δούμε και καλύτερες μέρες!! τα φερέφωνά τους αυτό το σκοπό έχουν! ΟΧΙ TV, φυλλάδες της "οκάς" και συζητήσεις για το που πάμε!!
Σκεφτόμαστε ΘΕΤΙΚΑ! ΟΛΟΙ με ένα μισθό "τη βγάζουμε"!
Επιπροσθέτως, για ΚΑΛΗ διάθεση και ψυχολογία ΔΙΑΒΑΖΕ τα σχόλια του "μηδενιστή"! Χωρίς πλάκα και χωρίς να θέλω να μειώσω την ευφυία του και τον οξύ τρόπο με τον οποίο περιγράφει τις καταστάσεις!! Δεν είναι λίγες οι φορές που ΠΡΑΓΜΑΤΙ σε κάνει να ξεχνάς την καθημερινότητα!
Φιλικά
Γιάννης

Αρματιστής 22 Νοεμβρίου 2012 στις 11:25:00 μ.μ. EET  

Ο στρατηγός Λουκόπουλος θέτει πολλά και σημαντικά ζητήματα αναφορικά με την επιχειρησιακή και αποτρεπτική ικανότητα των ΕΔ κάτω από το βάρος των επιπτώσεων των αμυντικών δαπανών κατά 40%, της μείωσης της θητείας, της μη ύπαρξης εκπαιδευμένης εφεδρείας και του χαμηλού ηθικού.

Ως εκ τούτου, κρίνει ο στρατηγός ότι:
«επιβάλλεται χωρίς περιστροφές και στρογγυλέματα να ενημερωθεί η ελληνική κοινωνία για την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις από πλευράς επιχειρησιακής ετοιμότητας»

Το ερώτημα που τίθεται όμως, είναι αν μπορεί ή επιτρέπεται ο υπουργός εθνικής άμυνας να βγει και να μιλήσει δημόσια για αυτά τα ζητήματα.

Κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί και «απαγορεύεται», διότι αυτό θα αποτελούσε δημόσια και υπεύθυνη δήλωση στρατιωτικής αδυναμίας. Επιβάλλεται όμως ο υπουργός να μη κάνει δηλώσεις που βρίσκονται μακριά από την αλήθεια. Είναι προτιμότερο για τον κάθε υπουργό, ειδικά σε στιγμές «αδυναμίας» του κράτους να παραμένει σιωπηλός προς τη κοινή γνώμη, αλλά να ενημερώνει την επιτροπή άμυνας της βουλής για τη πραγματική κατάσταση των ΕΔ κεκλεισμένων των θυρών.

Μπορούμε όλοι εμείς οι απλοί πολίτες, ανεξάρτητα αν προερχόμαστε από τις ΕΔ, να συζητάμε επί αυτών των ζητημάτων με βάση τη γνώση που κυκλοφορεί ελεύθερα;

Όχι μόνο μπορούμε, αλλά επιβάλλεται. Είναι ο μόνος τρόπος για να ενημερώνεται ο λαός επί του κρίσιμου ζητήματος της εθνικής ασφάλειας. Και βεβαίως δεν αναφερόμαστε σε «μυστικά».

• Το ότι η θητεία είναι μικρής διάρκειας και ως εκ τούτου η επάνδρωση και η εκπαίδευση των μονάδων δεν βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο, με βάση μάλιστα και την απειλή που αντιμετωπίζουμε, δεν μπορεί να είναι εθνικό μυστικό. Είναι ζήτημα απλής αριθμητικής.

• Το ότι η ελλιπής εκπαίδευση των κληρωτών οπλιτών αποδίδει ανεκπαίδευτή εφεδρεία, δεν μπορεί να είναι μυστικό. Είναι ζήτημα απλής λογικής.

• Το ότι η επάνδρωση των μονάδων δεν βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα και ως εκ τούτου η επιχειρησιακή ικανότητά τους δεν είναι αξιόλογη, δεν μπορεί να αποτελεί μυστικό, διότι είναι ζήτημα απλής εκτίμησης ενός επιτελούς βαθμού ανθυπολοχαγού.

• Το ότι η αξιόπιστη εθνική άμυνα ήταν πάντοτε ζήτημα χρημάτων, δεν μπορεί να είναι μυστικό διότι αποτελεί διαχρονικό δόγμα.

• Το ότι ο κακά διοικούμενος αμειβόμενος και διατρεφόμενος στρατιώτης έχει χαμηλό ηθικό, δεν είναι ψέμα αφού είναι επιβεβαιωμένο ιστορικά.

Επειδή όμως εδώ και τρία χρόνια είναι επιβεβαιωμένο ότι διαθέτω μνήμη και «εμπάθεια», διαβάζοντας το άρθρο του στρατηγού Λουκόπουλου θυμήθηκα την ακόλουθη φράση που γράφτηκε εδώ:
«… Είναι βασική αρχή για κάποιον επαγγελματία στρατιωτικό, και νομίζω όλοι την ξέρουν, ότι ποτέ δεν γίνεται δημόσια από αυτούς επιβεβαίωση τέτοιων πληροφοριών που αφορούν την Εθνική Άμυνα, ιδίως από άτομα που την έχουν υπηρετήσει. Δεν θα είχα ήσυχη την συνείδησή μου εάν έμπαινα στο πειρασμό μιας τέτοιας συζήτησης, με τελικό σκοπό να δείξω, τι? ….»

Να φανταστώ ότι δεν θα υπάρξει σχολιασμός των τόσων σημαντικών που αναφέρονται στο παρόν άρθρο, από το συγγραφέα του παραπάνω εντός εισαγωγικών σχολίου, επειδή εμπίπτουν σε πληροφορίες που αφορούν την εθνική άμυνα και αναφέρονται από ένα επαγγελματία στρατιωτικό που αποχώρησε μάλιστα από τις ΕΔ πρόσφατα;;;!!!

ΝΕΣΤΩΡ 24 Νοεμβρίου 2012 στις 1:15:00 μ.μ. EET  

@Ανώνυμο,22 Νοεμβρίου 2012 4:03:00 μ.μ. EET, βρίσκω το σχόλιό σου πολύ ενδιαφέρον, το οποίο αποκτά μεγαλύτερη αξία διότι προέρχεται από ένα εν Ενεργεία, πιστεύω Στέλεχος, το οποίο ζει την κατάσταση από μέσα. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η φράση σου ΄΄Δυστυχώς εκ της θέσεως μου, αλλά και εκ των δικών μου αξιών, παραμένω σιωπηλός ως οφείλω ως στρατιώτης να πράττω.΄΄, που πολύ σπάνια ακούγεται σήμερα. Προσωπικά θα ήθελα να σε συγχαρώ για την στάση σου αυτή, αλλά θα μπορούσα να την υιοθετήσω, με μια μόνο μικρή αλλαγή, όσον αφορά την πρώτη λέξη και αντί για ΄΄δυστυχώς΄΄, εγώ θα έβαζα την λέξη ΄΄Ευτυχώς΄΄ Με την ευκαιρία αυτή, χωρίς να απευθύνομαι σε σένα, θα ήθελα να επισημάνω ότι την δύσκολη περίοδο αυτή που περνά η Χώρα μας και οι Ένοπλες Δυνάμεις επίσης, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που υπηρετούν παραμένουν σιωπηλοί, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματά που έχουν με ψυχραιμία, όπως πρέπει να αντιδρά στις δύσκολες στιγμές, στο Πεδίο της Μάχης και υπό την πίεση του Εχθρού, ένας πραγματικός Στρατιώτης, που έχει ταχθεί πραγματικά να υπηρετεί την Πατρίδα του. Οι περισσότεροι από αυτούς που κόπτονται για το Αξιόμαχο των ΕΔ και βγαίνουν ακόμη και σήμερα με ενυπόγραφα άρθρα, είναι γνωστοί σε όλους μας, ότι στην καριέρα του δεν έχουν προσφέρει τίποτε για το Αξιόμαχο των ΕΔ, για το οποίο σήμερα τόσο κόπτονται, διότι απλά οι περισσότεροι υπήρξαν γνωστοί αεριτζήδες κομματάνθρωποι και ο ρόλος τους σήμερα για μένα είναι πολύ επικίνδυνος. Θα ήθελα επίσης να πω ότι υπήρξαν εποχές πολύ χειρότερες από αυτές που περνά σήμερα το προσωπικό των ΕΔ, τις οποίες έχουν ζήσει οι παλαιότεροι, από το να παίρνουν μέρος του μισθού τους σε τρόφιμα, μέχρι το καλύτερο να παίρνουν κάθε τέλος του μήνα προκαταβολή του μισθού του επόμενου μηνός, διότι δεν τα έβγαζαν πέρα, παρά ταύτα δεν παρέλειπαν να εκτελούν ακαίρεον το καθήκον τους, ήταν γιαυτούς ζήτημα Τιμής και Αξιοπρέπειας. Επίσης θα ήθελα να παρατηρήσω ότι όποιος έχει Αξίες, δεν μπορεί να έχει ΄΄κακή-άσχημη-καταβαραθρωμένη μου ψυχολογία΄΄, είναι έννοιες τελείως αντίθετες για ένα Στέλεχος.
(συνεχεια)

ΝΕΣΤΩΡ 24 Νοεμβρίου 2012 στις 5:52:00 μ.μ. EET  

(συνέχεια)
Εάν κάποιος δεν συμφωνεί με Αξίες και Ιδέες και δεν καταλαβαίνει από αυτά τα ξεπερασμένα, ας μιλήσουμε ποιο πεζά, σύμφωνα με το οικονομικό συμφέρον. Αυτοί που υπηρετούν στο Δημόσιο συνολικά, έχουν ως Εργοδότη το Δημόσιο, το οποίο σήμερα έχει πτωχεύσει, δεν έχει δηλαδή χρήματα να πληρώσει και δανείζεται για να το κάνει αυτό, αυτή είναι η πραγματικότητα, το πώς έγινε αυτό είναι άλλη Ιστορία, επομένως τι πρέπει να γίνει ? στον Ιδιωτικό τομέα, στην περίπτωση αυτή, ο Εργοδότης κάνει απολύσεις, μειώνει μισθούς, δεν πληρώνει μισθούς, ασφάλιση, κλπ, υπάρχει ανεργία, νέοι με τίτλους Σπουδών, δέχονται να κάνουν δουλειές με χαμηλότερο μισθό ενός ΕΠΟΠ και ανασφάλιστοι. Αυτή η κατάσταση που επικρατεί στη Χώρα μας, μας αφήνει τελείως αδιάφορους ? Στην χειρότερη περίπτωση εάν κάποιος δεν τον συμφέρει, να παραιτηθεί, δεν το έχω όμως δει μέχρι τώρα, γιατί ? Να μην πηγαίνουμε λοιπόν στα άκρα, πρέπει να είμαστε καχύποπτοι για αυτούς τους όψιμους προστάτες των ΕΔ, να έχουμε εμπιστοσύνη στην νόμιμη Ιεραρχία είτε Στρατιωτική, είτε Πολιτική, διότι το Προσωπικό των ΕΔ εκτός των άλλων φέρει Όπλα και δεν είναι Υπάλληλοι της Βουλής, που έκλεισαν απλά τις πόρτες της Βουλής και εκβίασαν τους Βουλευτές, χρειάζεται υπευθυνότητα, ψυχραιμία και σύνεση μέχρι που η Χώρα μας να βγει από την Κρίση, αυτή είναι η δική μου η γνώμη, που πιθανόν δεν αρέσει σε πολλούς.
Αρματιστή, 22 Νοεμβρίου 2012 11:25:00 μ.μ. EET , με εκπλήσσει το γεγονός ότι θέλεις να ακούσης την άποψή μου, σε ενδιαφέρει πραγματικά ? για το περιεχόμενο του άρθρου ή για τον συντάκτη του ?

Ανώνυμος 24 Νοεμβρίου 2012 στις 5:53:00 μ.μ. EET  

Νέστωρα
Εγκρίνω και επαυξάνω στο μέγιστο βαθμό.

Αρματιστής 25 Νοεμβρίου 2012 στις 8:50:00 π.μ. EET  

Πως μπορεί κάποιος να μιλά για αξίες όταν κρυπτόμενος κάτω από ένα ψευδώνυμο αναλώνεται σε προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για πρώην συναδέλφους που γράφουν ενυπόγραφα; Και μη μου πεις Νέστορα ότι δεν αναφέρεσαι στο Λουκόπουλο; Το άρθρο του σχολιάζουμε αν δεν το έχεις καταλάβει...

Άλλο σχολιάζω ανυπόγραφα πράγματα και καταστάσεις και άλλο να σχολιάζουμε (ανυπόγραφα) δυσμενώς πρόσωπα. Ελπίζω να αντιλαμβάνεσαι τη διαφορά.

Και για το ηθικό.
Οι αξίες το χρέος και η πίστη στη πατρίδα, μόνο μέχρι ένα ορισμένο σημείο μπορούν να στηρίξουν το ηθικό. Από ένα σημείο και ύστερα όλα μπορούν να καταρρεύσουν. Και επ' αυτού υπάρχει σχετική ιστορική εμπειρία. Αυτά όμως ισχύουν στο πόλεμο όπου ο μαχητής βρίσκεται εμπρός και μέχρι κάποιο σημείο ίσως και ηθελημένα "αγνοεί" τα συμβαίνοντα πίσω και στο σπίτι του. Δύσκολα όμως ισχύουν στην ειρήνη. Στην ειρήνη ο "στρατιώτης" βιώνει καθημερινά τις ανάγκες της οικογένειάς του, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ηθικό του.

Για ποιο λόγο τα δυσαρεστημένα στελέχη δεν φεύγουν;
1) Το ερώτημα ειδικά στους καιρούς που ζούμε, ακούγεται ως τραγική ειρωνεία.
2) Τα μόνιμα στελέχη εν πολλοίς πήγαν στο στρατό επειδή πίστευαν και ήθελαν και συνεχίζουν να πιστεύουν στο χρέος τους παρά τις δυσκολίες.
3) Και επειδή ένα στέλεχος μετά τη παραμονή κάποιων χρόνων στο στράτευμα, δεν ξέρει σχεδόν να κάνει τίποτε άλλο.

ΥΓ. Τα κριτήρια για την μετάβαση ενός αξιωματικού στο εξωτερικό, ουδέποτε ήσαν αξιοκρατικά. Το μόνο που απαιτούταν ήταν η γνώση της γλώσσας και η "βοήθεια". Γνωστά αυτά και ας μη κάνουμε ότι δεν ξέρουμε τίποτε για το έγκλημα...

Αρματιστής 25 Νοεμβρίου 2012 στις 3:31:00 μ.μ. EET  

Επειδή έχω και άλλες υποχρεώσεις και ασχολίες και ως εκ τούτου διαβάζω και γράφω γρήγορα και με διαλύματα, θα ήθελα αγαπητέ Νέστορα να σε ρωτήσω για τα παρακάτω τμήματα του κειμένου σου το οποίο όπως και όλα τα άλλα συνεχίζει να μην έχει αρχή μέση και τέλος, όπως και άλλη φορά βεβαίως σου επισήμανα:

Γράφεις:
«… το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που υπηρετούν παραμένουν σιωπηλοί, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματά που έχουν με ψυχραιμία …»
Ερωτώ:
Και τι άλλο μπορούν να κάνουν; Μπορούν να κάνουν απεργία; Μπορούν να συνδικαλιστούν; Μπορούν να διαμαρτυρηθούν ομαδικά; Μπορούν να υποβάλλουν ατομικές αναφορές διαμαρτυρίας; Μπορούν να σηκώσουν πανό και να κατέβουν στη κεντρική λεωφόρο της Αλεξανδρούπολης; Μπορούν να κατέβουν από την «έδρα»; Και ασφαλώς δεν μπορούν και πολύ σωστά το απαγορεύει το σύνταγμα; Ο στρατιώτης και στη λέξη αυτή περιλαμβάνονται απαξάπαντες οι υπηρετούντες στις ΕΔ, κρατούν τα όπλα της πατρίδας και έχουν χρέος να μη τα αφήνουν από τα χέρια τους.
Όμως όταν δεν μπορούν να κάνουν όσα δικαιούνται να κάνουν όλοι οι άλλοι πολίτες, όπως ακόμη και οι υπηρετούντες τον 3ο πυλώνα της κρατικής εξουσίας, πως εσύ μπορείς να γνωρίζεις το τι σκέπτονται και αισθάνονται τα στελέχη των ΕΔ, ή το «σταυρό» που μπορεί να σηκώνει το κάθε στέλεχος;

Γράφεις: «
«… Οι περισσότεροι από αυτούς που κόπτονται για το Αξιόμαχο των ΕΔ και βγαίνουν ακόμη και σήμερα με ενυπόγραφα άρθρα, είναι γνωστοί σε όλους μας, ότι στην καριέρα του δεν έχουν προσφέρει τίποτε για το Αξιόμαχο των ΕΔ, για το οποίο σήμερα τόσο κόπτονται, διότι απλά οι περισσότεροι υπήρξαν γνωστοί αεριτζήδες κομματάνθρωποι και ο ρόλος τους σήμερα για μένα είναι πολύ επικίνδυνος …»
Το μυαλό στα κάγκελα!!!
Ώστε αυτοί που αρθρογραφούν ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ όπως ο Λουκόπουλος, είναι αεριτζήδες κομματάνθρωποι και επικίνδυνοι! Ας πούμε ΟΚ και ας πάμε παρακάτω. Και εσύ ποιος είσαι; Γιατί δεν βγάζεις τη μάσκα για να δούμε ποιος κρύβεται από πίσω; Το θεωρείς έντιμο να κατηγορείς πίσω από μια μάσκα άλλους συναδέλφους; Πόσο μπορεί να ταιριάζει αυτή η πρακτική με τις αξίες για τις οποίες δήθεν «μάχεσαι» και για τις οποίες προτρέπεις να μόνιμα στελέχη να αγωνίζονται;
Βγάλε τη μάσκα ΝΕΣΤΟΡΑ για να σου απαντήσει το κάθε στέλεχος που γράφει ενυπόγραφα. Διαφορετικά δεν δικαιούσαι να μας το παίζεις συμβουλάτορας και τιμητής. Και να μη πω τίποτε περισσότερο περί τιμής κλπ.

Γράφεις:
«…. υπήρξαν εποχές πολύ χειρότερες από αυτές που περνά σήμερα το προσωπικό των ΕΔ, τις οποίες έχουν ζήσει οι παλαιότεροι, από το να παίρνουν μέρος του μισθού τους σε τρόφιμα, μέχρι το καλύτερο να παίρνουν κάθε τέλος του μήνα προκαταβολή του μισθού του επόμενου μηνός, διότι δεν τα έβγαζαν πέρα, παρά ταύτα δεν παρέλειπαν να εκτελούν ακαίρεον το καθήκον τους, ήταν γιαυτούς ζήτημα Τιμής και Αξιοπρέπειας …»
Απορία!
Για το συντακτικό και την έκφραση ουδέν σχόλιο.
Επειδή και εγώ είμαι αρκετά μπαγιάτικος, αυτά που γράφεις για τηχορήγηση τροφίμων, συνέβαιναν νομίζω πριν το 1960. Και αφορούσαν τη παροχή του επιδόματος τροφής που αργότερα αντικαταστάθηκε με χρηματικό επίδομα (στη δεκαετία του 70 αν θυμάμαι καλά ήταν περίπου 300 δρχ). Σε πληροφορώ λοιπόν ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν έχει καμιά σχέση με εκείνη την εποχή. Σήμερα ο κόσμος είναι εντελώς διαφορετικός. Οι σημερινοί νέοι, έχουν ζήσει μια εποχή σχετικής ευμάρειας και εσύ τους λες ότι υπάρχει και η εποχή της φτώχειας. Τι είναι αυτό τώρα; Απειλή; Το όραμα που πρέπει να έχουν οι νέοι για το μέλλον τους; Να κάνουν υπομονή ακόμη και αν βρεθούν σε εκείνη την εποχή; Ή μήπως θέλεις να τους πεις ότι υπάρχουν και χειρότερα από εκείνη την εποχή… πχ η παλαιολιθική εποχή…
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Αρματιστής 25 Νοεμβρίου 2012 στις 3:33:00 μ.μ. EET  

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Αναφορικά με αυτά που γράφεις στο 2ο Μέρος

α. Μου φαίνεται σαν να ακούω τον Άδωνη και τους ομοίους του, ή σαν να ακούω κάποιους από τους γνωστούς και μη εξαιρετέους παπαγάλους των ΜΜΕ, οι οποίοι αμειβόμενοι με 400 χιλιάρικα (τα επίσημα συμβόλαια για την εφορία) οδύρονται καθημερινά για τους πεινασμένους, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν εδώ και 3 χρόνια να μας πείσουν ότι τα μνημόνια είναι για το καλό μας. Εγώ μέχρι σήμερα μόνο τους χορτάτους έχω δει να υποστηρίζουν τα μνημόνια και ότι οι Έλληνες θα πρέπει να θυσιαστούν για να σωθεί η «δυστυχής πατρίς». Μόνο που στην υπόψη θυσία δεν δηλώνουν συμμετοχή οι χορτάτοι (γενικώς).

β. Αναφέρομαι μόνο σε ότι με αφορά. Νέστορα: Δεν έχω καμιά απολύτως εμπιστοσύνη στη πολιτική ηγεσία. Για πολλούς λόγους. Τους θεωρώ όλους λίγους για να αντιμετωπίσουν τη σημερινή κρίση. Όχι λίγους, αλλά ελαχιστότατους. Και σε καμιά περίπτωση δεν εκχωρώ την ευθύνη να με σώσει, στον υπεύθυνο που οδήγησε το πλοίο ΕΛΛΑΣ στα βράχια. Οι υπεύθυνοι της ανομίας, της διαφθοράς, της σπατάλης, της αναρχίας, της απομείωσης του αξιόμαχου των ΕΔ, των σκάρτων εξοπλιστικών προγραμμάτων, του υπερβολικού χρέους, των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, της διόγκωσης του δημοσίου, των τρύπιων συνόρων και πάνω απ’ όλα του πελατειακού κράτους, έχουν αναλάβει να μας σώσουν. Αυτό δεν είναι απλά τραγωδία, αλλά σχιζοφρένεια. Και ειλικρινά, πιστεύω ότι οι κυβερνώντες (σημερινοί και χθεσινοί) στερούνται κοινωνικής ευαισθησίας και πατριωτικού κριτηρίου. Καθημερινά ταπεινώνουν την Ελλάδα, ή ανέχονται να την ταπεινώνουν άλλοι. Ξέρεις τι είπε ο γκαουλάιτερ φον Φούκτελ; Ένας Γερμανός = 3 Έλληνες. Ευτυχώς ήταν επιεικής. Πριν 60 χρόνια ίσχυε 1 Γερμανός = 50 Έλληνες. Και δεν ίδρωσε το αυτί κανενός Έλληνα πολιτικού.

γ. Το άρθρο και βεβαίως να το σχολιάσεις. Τη γνώμη σου όμως για το Λουκόπουλο δεν έχεις κανένα απολύτως δικαίωμα να την εκφράσεις ανώνυμα. Επώνυμα για να μπορέσει να απαντήσει. Διαφορετικά μόκο!

Τέλος:
Ένας μόνιμος αξιωματικός, με μόρφωση και αφού στη καριέρα του έχει γράψει αναρίθμητα κείμενα, του έχουν διορθώσει κείμενα και έχει διορθώσει κείμενα υφισταμένων του, δεν μπορεί να γράφει όπως εσύ. Με κανένα τρόπο. Δεν ισχυρίζομαι ότι κατέχω άριστα τη γλώσσα μας, αλλά έλεος Νέστορα…. Έλεος.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP