Δεύτερη προεδρική θητεία για τον Μπαράκ Ομπάμα

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Ο Μπαράκ Ομπάμα επικράτησε του αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ και κέρδισε μία δεύτερη θητεία στο Λευκό Οίκο συγκεντρώνοντας τον «μαγικό» αριθμό των 270 εκλεκτόρων, όπως μεταδίδουν αμερικανικά και διεθνή δίκτυα, μετά από μία πολύμηνη, σκληρή και ιδιαίτερα δαπανηρή προεκλογική εκστρατεία.

«Ξέρουμε ότι για τις ΗΠΑ τα καλύτερα έρχονται», είπε ο Ομπάμα στην ομιλία για τη νίκη του ενώπιον των υποστηρικτών του στο Σικάγο. Δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με τους ηγέτες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος, τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τους μετανάστες και την μείωση της εξάρτησης της Αμερικής από το εισαγόμενο πετρέλαιο. «Μας ψηφίσατε για να εστιάσουμε στις δικές σας δουλειές, όχι στις δικές μας», δήλωσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Δεν ήμουν ποτέ πιο αισιόδοξος για το μέλλον μας και για την Αμερική».

Ο ρεπουμπλικανός αντίπαλός του Μιτ Ρόμνεϊ παραδέχτηκε νωρίτερα την ήττα του, ευχόμενος καλή τύχη στον Ομπάμα και ευχαριστώντας τους συνεργάτες του. «Αυτή είναι μία περίοδος μεγάλων προκλήσεων για την Αμερική και προσεύχομαι ότι ο πρόεδρος θα καταφέρει να ηγηθεί του έθνους μας», είπε ο Ρόμνεϊ.

Ο Ομπάμα επικράτησε του ρεπουμπλικανού αντιπάλου του σε αρκετές πολιτείες-κλειδιά, παρά την ασθενή οικονομική ανάπτυξη και την υψηλή ανεργία. Η νίκη του στην πολιτεία-κλειδί Οχάιο, σύμφωνα με τις στατιστικές προβολές τηλεοπτικών δικτύων, ήταν αυτή που επισφράγισε τη νίκη του, καθώς ξεπέρασε τον αριθμό των 270 εκλεκτόρων που χρειάζονται για να κερδίσει ένας υποψήφιος. Αποφασιστικής σημασίας για τη νίκη Ομπάμα ήταν και η επικράτησή του στις πολιτείες Ουισκόνσιν, Αϊόβα, Πενσιλβάνια και Νιου Χάμσαϊρ.

Το περιθώριο νίκης του Ομπάμα δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο, καθώς σε δύο πολιτείες δεν είναι γνωστό ποιος θα είναι ο νικητής. Με τη Φλόριντα ακόμα αβέβαιη, ο Ομπάμα κερδίζει 303 εκλέκτορες και ο Ρόμνεϊ 206, αφού κέρδισε και την Αλάσκα. Στη λαϊκή ψήφο πάντως, οι δύο υποψήφιοι έχουν πολύ μικρή διαφορά, με τον Ομπάμα να προηγείται με 49,9% και το Ρόμνεϊ στο 48,6%. Νωρίτερα τα ποσοστά τους ήταν ακριβώς ίδια.

Τουλάχιστον 120 εκ. αμερικανοί αναμενόταν να ψηφίσουν, μετά από μία προεκλογική κούρσα που στοίχισε συνολικά πάνω από 2 δισ.δολάρια και στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η αμερικανική οικονομία. Οι Ρεπουμπλικανοί αναμένεται να διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας.

www.naftemporiki.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP