Εν Τάχει

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

ΕΤΑ : εκκαθάριση οικίας με πραγματικά
πυρά. Στο βάθος δεξιά μια γνώριμη φιγούρα..
(φωτ: Σάββας Βλάσσης)


• Με πλήθος ασκήσεων υποδέχτηκε ο Νοέμβρης τις Ένοπλες Δυνάμεις. Εκτός από τον Θαλάσσιο Γρύπα για τον οποίο γράψαμε εδώ (1,2), ιδιαίτερα φορτωμένο ήταν και το πρόγραμμα αρκετών μονάδων ειδικών δυνάμεων. Πιο συγκεκριμένα το πρωί της Τετάρτης 14/11 ενεργοποιήθηκε αιφνιδιαστικά τμήμα της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του Βορείου Τομέα στα πλαίσια της άσκησης "Πυρπολητής 11". Το σενάριο της άσκησης που διαξήχθει στην Σκύδρα υπό την νέα Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, προέβλεπε την εξουδετέρωση εχθρικών τμημάτων ειδικών δυνάμεων εντός κατοικημένης περιοχής και την απελευθέρωση ομήρων. Την ίδια ημέρα ασκήθηκε και  τμήμα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών στην νησίδα Φλέβες, στα πλαίσια της άσκησης "Κύμα 5/12". Ομάδες Ανορθοδόξου Πολέμου και Σκάφη Ανορθοδόξου Πολέμου έλαβαν μέρος στην άσκηση μικρής κλίμακας, υπο το βλέμμα του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μ.Κωσταράκου και του ΥΕΘΑ Π.Παναγιωτόπουλου. Στοιχεία της ΜΥΚ έλαβαν μέρος και στην άσκηση "Aegean Seal 12" που διεξάγεται από τις 12 εώς τις 20 Νοεμβρίου στις εγκαταστάσεις του ΠΝ στην Αγία Μαρίνα. Στην άσκηση αντιναρκικών επιχειρήσεων ρηχών υδάτων συμμετέχουν επίσης το ναρκοθηρευτικο ΚΑΛΛΙΣΤΩ (M63) του ΠΝ καθώς και δυνάμεις από Τουρκία και Ιορδανία. Επί ποδός βρίσκεται και η Διοίκησης Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ, όπως και οι επιτελείς των Διευθύνσεων Πληροφορικής των Γενικών Επιτελείων, για τη νατοική  άσκηση κυβερνοάμυνας "Cyber Coalition 12", η οποία διεξάγεται από τις 13 εώς τις 16 Νοεμβρίου.

"Θαλάσσιος Γρύπας 2/12" : H εκτόξευση του ΑΜ-39....

...και το αποτέλεσμα : Άμεσο χτύπημα επί του στόχου, ο οποίος βυθίστηκε ταχύτατα.
• Αγώνες μίνι ποδοσφαίρου μεταξύ των αντιπροσωπευτικών ομάδων Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας και της Τουρκίας θα διεξαχθούν από τις 16 μέχρι 20 Νοε 2012, στα πλαίσια των Μέτρων Οικοδόμησης....Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Θοῦ, Κύριε, φυλακὴν τῷ στόµατί µου..

• Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις Ένοπλες Δυνάμεις αλίευσε ο φίλος strategy από τα πρακτικά του Κοινοβουλίου. Από τις απαντήσεις των αρμοδίων προκύπτει ότι το έργο κατασκευής αντιαρματικής τάφρου στον Έβρο όχι μόνο δεν διεκόπει, αλλά προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς (1). Σε πείσμα ορισμένων Μινχάουζεν του ελληνικού διαδικτύου...(βλέπε σχετικά : Η τάφρος του Έβρου, η Γραμμή Μαζινώ και η άγνοια)

• Άλλες ενδιαφέρουσες ειδήσεις αφορούν το πρόγραμμα ε/π ΝΗ-90, τα οποία όπως μαθαίνουμε αγοράστηκαν επί Γιάννου μέσω swaps ακριβώς όπως και τα ε/π Αpache, γεγονός που προκάλεσε ήδη εισαγγελική έρευνα. (2) Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα παραδόσεων το τελευταίο ΝΗ-90 θα παραδοθεί τον Μάιο του 2015, μόλις....12 χρόνια από την υπογραφή της αρχικής σύμβασης. Και εις άλλα με υγεία.. Τα οχήματα του ΤΕΣΑΦ (7 οχήματα VBL, 2 ΤΟΜΠ Μ-113Α1, 5 MRAP και αριθμός οχημάτων γενικής χρήσης) τελικά θα πουληθούν, καθώς η μεταφορά τους στην Ελλάδα κρίνεται οικονομικά ασύμφορη (3).

• Στα τις ΠΑ τώρα, σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ κ Παναγιωτόπουλο η απόσυρση των α/φ Α-7 Corsair οφείλεται "στην παλαιότητα των αεροσκαφών, την μειωμένη επιχειρησιακή ικανότητα και επιβιωσιμότητά τους στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον καθώς και στις υψηλές απαιτήσεις συντήρησης"(4). Αντιθέτως τα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης&ελέγχου ΕΜΒ-145Η έχουν ακόμη λαμπρό μέλλον στις τάξεις της ΠΑ καθώς το ΥΠΕΘΑ εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόδοση τους. Τονίζεται ότι έχουν συμπληρώσει επιτυχώς πάνω από χίλιες αποστολές, συμμετέχοντας σχεδόν σε όλες τις εθνικές αεροπορικές ασκήσεις, σε αρκετές διακρατικές και ΝΑΤΟικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες καθώς  και στην επιχείρηση "Unified Protector", αποσπώντας αρκετά θετικά σχόλια (5).

• Την πώληση 15 επιθετικών ελικοπτέρων Τ-129 στο Πακιστάν προωθεί η Τουρκική κυβέρνηση. To διαφαινόμενο αρχικό ενδιαφέρον των Πακιστανών δείχνει να έχει ατονήσει, πιθανότατα λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης. Tουρκικές και Κινεζικές αμυντικές βιομηχανίες κονταροχτυπήθηκαν στην διεθνή έκθεση αμυντικού υλικού ΙDEAS 2012 το πενθήμερο 7-11 Νοεμβρίου, φιλοδοξώντας να προωθήσουν τα προιόντα τους στην Ασιατική χώρα. Οι εταιρίες των δύο χωρών είχαν την δυναμικότερη παρουσία μεταξύ των συμμετεχόντων. Οι τουρκικές εταιρίες ειδικότερα έχουν εμπλακεί σε μια σειρά προγραμμάτων των Πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων:

-H Yonca Onuk έχει προμηθεύσει το ναυτικό των Πακιστανών με ταχέα περιπολικά MRTP-15 και MRTP-33, φιλοδοξώντας να αποσπάσει παραγγελίες για τα νέα, μεγαλύτερα μοντέλα της.

Ηavelsan υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τις Πακιστανικές ΕΔ για την ανάπτυξη ενός συστήματος C4I (Command,Control,Communications,Computers and Intelligence). Παράλληλα θα αναπτύξει εξομοιωτές πτήσης για τα α/φ JF-17, F-16 C/D/MLU, C-130E, Mil Mi-17 και Super Mushak της Πακιστανικής Αεροπορίας. Διεξάγονται συζητήσεις για την προμήθεια ενός εξομοιωτή αρμάτων μάχης, ενώ έχουν ήδη παραδοθεί αρκετά συναφή  συστήματα. Σύμφωνα με εκπροσώπους της εταιρίας, έχει εξασφαλισθεί παραγγελία ικανού αριθμού συστημάτων πληροφοριών μάχης Genesis για τον εκσυγχρονισμό των Πακιστανικών φρεγατών ΟΗΡ.

ΤΑΙ επιδιώκει να πουλήσει το Τ-129 ΑΤΑΚ για την αντικατάσταση των Πακιστανικών AH-1F Cobra όπως αναφέραμε παραπάνω, συμφωνία η οποία σκάλωσε στο οικονομικό κομμάτι. Η εταιρία έχει εκσυγχρονίσει στο παρελθόν 42 πακιστανικά F-16A/B Block15 έναντι 75 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ έχει προμηθεύσει τους Πακιστανούς με ένα σύγχρονο πεδίο δοκιμών ανάλογο με αυτό του Ικονίου. Το 2007 οι γείτονες είχαν αναλάβει τον εκσυγχρονισμό α/φ F-16 της Ιορδανικής Πολεμικής Αεροπορίας, ανάλογο του πακιστανικού προγράμματος.

6/9/2007 : Στιγμιότυπο από την τελετή παραχώρησης ενός νέου ρ/μ πυροβόλου Τ-155 Panter στον Πακιστανικό Στρατό. O Τούρκος αντιστράτηγος Ηulusi Akar παραδίδει "τα κλειδιά" στον Πακιστανό ομόλογο του, αντιστράτηγο Ejaz Ahmed Bakhshi, ο οποίος τυγχάνει και διεθυντής της Διοίκησης Πυρομαχικών και Υλικού (Director General Weapons&Equipment)..
Την ίδια στιγμή η Ελληνική αμυντική βιομηχανία φυτοζωεί, μετά από χρόνια μακάριας απραξίας, συνοδευόμενης από λιγοστές καταστροφικότατες πρωτοβουλίες. Εντελώς ενδεικτικά -μιας και η λέξη "ανάπτυξη" είναι της μόδας τώρα τελευταία- να σημειώσουμε ότι ο τομέας των Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAV) είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος στην παγκόσμια αεροδιαστημική βιομηχανία,  με τον συνολικό εκτιμώμενο τζίρο για την επόμενη δεκαετία να φτάνει το αστρονομικό ποσό των 89 δις δολαρίων! Οι αρμόδιοι φωστήρες όχι μόνο αγνοούν επιδεικτικά τις εγχώριες προσπάθειες ανάπτυξης μη επανδρωμένων αεροχημάτων, αλλά μάλλον τις σαμποτάρουν συστηματικά επ'ωφελεία αλλοδαπών ανταγωνιστών. Ιδού λοιπόν, πεδίο δόξης λαμπρό για τους ευαγγελιστές της "ανάπτυξης"..

Ειρήσθω εν παρόδω, τα τελευταία νέα από το πρόγραμμα ΜΕΑ Πήγασος της Πολεμικής Αεροπορίας χρονολογούνται από τον περασμένο Απρίλιο. Ίσως θα ήταν χρήσιμο να ενδιαφερθεί κάποιο μέλος της Εθνικής αντιπροσωπίας για την πορεία του προγράμματος, το οποίο θα μπορούσε να γλιτώσει τις ΕΔ από έξοδα εκατοντάδων εκατομυρίων ευρώ.

3 σχόλια:

enkripto 15 Νοεμβρίου 2012 στις 11:48:00 μ.μ. EET  

Ναι, για τους φίλους που ρωτάνε με email, ο Φράγκος είναι.

Την φωτογραφία τράβηξε ο Σάββας Βλάσσης σε άσκηση του ΕΤΑ τον Απρίλιο του 2007, όταν ο Στρατηγός Φράγκος ήταν διοικητής του Β'ΣΣ.

Costas 16 Νοεμβρίου 2012 στις 1:18:00 π.μ. EET  

Είναι σίγουρο ότι τα VBL, τα Μ113 και τα MRAP θα μείνουν στο Αφγανιστάν; Το έγγραφο σύνδεσμο προς το οποίο παρατίθετε κάνει λόγο μόνο για "οχήματα γενικής χρήσης και όχι μάχης", ενώ ρητά αναφέρεται ότι επιστρέφουν και οχήματα (βλ. και τελευταία παράγραφο).

Ανώνυμος 16 Νοεμβρίου 2012 στις 4:41:00 π.μ. EET  

Ένας Έλληνας ναυτικός ναυάγησε σε ένα ερημονήσι και εκεί ζούσαν κάτι ιθαγενείς που δεν του έδωσαν καμία σημασία. Κάποια στιγμή θύμωσε καλά ρε παιδιά λέει, με βλέπετε που είμαι πτώμα και δεν έρχεστε να με βοηθήσετε καθόλου; και του λέει ένας τύπος, με σένα θα ασχοληθούμε ρε μεγάλε έρχεται σε μία ώρα με ελικόπτερο να μας κάνει μάθημα δημοσίων σχέσεων ο Φράγκος...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP