Αρχίζει τις έρευνες σε Ιόνιο και Ν. Κρήτη το Nordic Explorer

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Το 3861 τόνων ερευνητικό
σκάφος "Nordic Explorer"
Στο λιμάνι της Πάτρας βρίσκεται από το πρωί το ερευνητικό σκάφος «Nordic Explorer» της νορβηγικής εταιρείας PetroleumGeo-Services (PGS), το οποίο θα πραγματοποιήσει γεωφυσικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Μετά τον ανεφοδιασμό του, το πλοίο θα αποπλεύσει με κατεύθυνση το Β. Ιόνιο, όπου θα ξεκινήσει γεωφυσικές έρευνες. Οι έρευνες αυτές θα καλύψουν μια συνολική έκταση περίπου 225.000 χιλιομέτρων στο Ιόνιο Πέλαγος και τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης και θα διαρκέσουν τουλάχιστον τρεις μήνες.

Χαρακτηριστικό της σημασίας που αποδίδεται στις έρευνες του "Nordic Explorer" είναι ότι το πλοίο επισκέφθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελος Λιβιεράτος. Oι σεισμικές έρευνες γίνονται χωρίς δαπάνη του Δημοσίου, καθώς η αποζημίωση της εταιρείας θα προέλθει από την πώληση των δεδομένων στις πετρελαϊκές εταιρίες που θα ενδιαφερθούν. Ο διαγωνισμός για τις σεισμικές έρευνες ανατέθηκε, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη νορβηγική εταιρεία PGS η οποία θα διερευνήσει θαλάσσια περιοχή, συνολικής έκτασης 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Και για να λέγονται και τα θετικά, πρέπει να αναγνωριστεί ο καίριος ρόλος που έπαιξε o τότε υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης. Σε δηλώσεις του ο κ. Μανιάτης επισημαίνει ότι «η έναρξη των σεισμικών ερευνών για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, είναι ένα σπουδαίο μήνυμα εθνικής ανάτασης και αισιοδοξίας» και προσθέτει: «Αποδεικνύει περίτρανα πως όταν η προσπάθεια είναι συλλογική, διαφανής, ολοκληρωμένη και επίμονη, τότε φέρνει αποτελέσματα. Αυτό το μήνυμα έχει πολύ μεγάλη σημασία για την εικόνα της χώρας διεθνώς, ειδικά αυτή τη δύσκολη στιγμή. Δείχνει και στον πιο δύσπιστο, ότι ως κοινωνία και οικονομία, μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας την Ελλάδα της αδράνειας και της κατάθλιψης για να συναντηθούμε με την Ελλάδα της ελπίδας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής».

Η ολοκλήρωση των ερευνών τοποθετείται στις αρχές του 2013 και θα ακολουθήσουν η επεξεργασία των δεδομένων που θα προκύψουν από αυτές και η προκήρυξη των διαγωνισμών για παραχώρηση θαλάσσιων «οικοπέδων» για έρευνα και εκμετάλλευση.

Πηγές: ΑΜΠΕ, naftemporiki.gr, e-typos.gr

7 σχόλια:

Ανώνυμος 12 Νοεμβρίου 2012 στις 2:21:00 π.μ. EET  

για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν τη ρότα του

http://www.marinetraffic.com/ais/shipdetails.aspx?imo=8517449

Ανώνυμος 12 Νοεμβρίου 2012 στις 10:20:00 π.μ. EET  

Είδηση Νοε 2012
Χθες έγινε διεθνής διαγωνισμός για την πρόκριση αναδόχου προμηθευτή Ποντισμένων καλωδίων (σύνδεσης όλων των νήσων με την ηπειρωτική χώρα).
Μεταξύ των υποψήφιων η....Ελληνική εταιρεία, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ .
Μαντέψτε ποιος πηρέ την δουλειά. Η SIEMENS.
Κόστος έργου 400.000.000 $.
Να γιατί ήρθε η Frau Merkel!!!

Είδηση Νοε 2012
Σήμερα συναντώνται στην Κύπρο ο υπουργός Υποδομών του Ισραήλ Ούζι Λαντάου, ο υπουργός Εμπορίου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Συλικιώτης και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ) της Ελλάδος κ. Ασ. Παπαγεωργίου για να λύσουν τις τελικές λεπτομέρειες.
Το σχέδιο προβλέπει σύνδεση της Κύπρου με το Ισραήλ και από κει μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη.
Το καλώδιο θα έχει μήκος 200 χιλιόμετρα απ' το Ισραήλ ως την Κύπρος και άλλα 670 χιλιόμετρα απ' την Κύπρο ως την Κρήτη. Θα έχει δυνατότητα μεταφοράς 2.000 μεγαβάτ.
Το συνολικό κόστος κατασκευής προβλέπεται να ανέλθει σε περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υποθαλάσσιο καλώδιο αναμένεται να είναι έτοιμο το 2016, εφόσον η κατασκευή ξεκινήσει το 2013.
Σχετικό video παρουσίαση (ΔΕΗ QUANTUM)
Cyprus to become power hub from Israel to Europe via Crete - YouTube

Αναζήτηση στο δίκτυο: "EuroAsia interconnector"

Για όσους δεν έχουν καταλάβει ακόμα το δυναμικό πλαίσιο της ΑΟΖ, έρχεται το EuroAsia Interconnector να αποδείξει σε όλους την αποτελεσματικότητά του.
Η σημασία της συνεκτικότητας της ευρωπαϊκής ΑΟΖ παίρνει όλο το νόημά της με αυτό το έργο που ξεκινάει από το Ισραήλ, περνά από την Κύπρο και καταλήγει στην Ελλάδα.
Και πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας και ειδικά στην Ελλάδα ότι το EuroAsia Interconnector χρησιμοποιεί στην ουσία τις ΑΟΖ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας. Κατά συνέπεια, υπάρχει τώρα ένας επιπλέον μοχλός πίεσης, για να υλοποιηθεί η ελληνική ΑΟΖ στην πράξη.
Αυτή η τρίτοξη γέφυρα δείχνει το δρόμο σε όλους μας και έρχεται να υποστηρίξει με πρακτικά επιχειρήματα την αναγκαιότητα της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ.

Ας αφήσουμε λοιπόν την αδράνειά μας και την απραξία μας κι ας ακολουθήσουμε κι εμείς αποφασιστικά το δρόμο που άνοιξε η Κύπρος σε αυτόν τον τομέα. Η καινοτομία υπάρχει ήδη, αυτό που απομένει από εμάς είναι η στρατηγική συνέπεια της πολιτικής θέλησης του ελληνισμού!

Γιάννης

Alexandros 12 Νοεμβρίου 2012 στις 1:26:00 μ.μ. EET  

Τα θέματα της AOZ, των ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο αλλα και το πέρασμα των αγωγών από Ελληνικό έδαφος, καταδεικνύουν με τον πιο άμεσο τρόπο την αδυναμία άσκησης εξωτερικής πολιτικής και τον απόλυτο ραγιαδισμό των Ελλήνων πολιτικών.

Παράδειγμα. Όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία με τη Ρωσία, τα επόμενα δυο χρονια καταστράφηκε η χωρα, ο αγωγός "τηωεριθικε" απειλή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ αλλα και της Τουρκίας, είμαι 1000% σίγουρος πως οι Τούρκοι επενέβησαν στην Αμερική ώστε η τελευταί να μην επιτρέψει το έργο και εμείς δεν μπορέσαμε απλώς να αντισταθούμε, από την αλλα οι Τούρκοι κατασκευάζουν τον "τρανσανατολιαν", ο οποιος ξεκινάει από το Azerbaijan, περνάει από την Ανατολική Θράκη και την Βουλγαρία, εμείς δεν έπρεπε να αντιδράσουμε και να ζητήσουμε ο αγωγός να περάσει και από εμάς, αφού χάθηκε ο south stream αλλα και ως ένα έργο ωφέλιμο για την ανάπτυξη των σχέσεων στην περιοχή? Εν κατακλείδι, η Ελλάδα κινδυνεύει να είναι η μοναδική Βαλκανική χωρα, που θα μείνει εντελώς εκτος του ενεργειακού παιχνιδιού, γιατί αδυνατεί πλήρως να υποστηρίξει τα συμφέροντα της και όλο αυτό δεν είναι απορία μόνον της οικονομικής κρίσης, αφού και πριν το 2009 ίδια ήταν τα αποτελέσματα!

Ανώνυμος 13 Νοεμβρίου 2012 στις 12:34:00 μ.μ. EET  

Ενδείξεις για πληθώρα κοιτασμάτων υδρογονανθράκων δίνει ο ελληνικός χώρος

Το γεωλογικό υπόβαθρο της Ελλάδας φαίνεται ότι «κρύβει» πληθώρα κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Μπορεί η δυτική Ελλάδα και η Κρήτη να είναι οι πολλά υποσχόμενες περιοχές, ωστόσο ενδείξεις για υδρογονάνθρακες υπάρχουν, επίσης, στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, την Ακαρνανία, τα Γρεβενά, το Θερμαϊκό κόλπο, τη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο.

Τα παραπάνω υπογραμμίζει ο ακαδημαϊκός και πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, Λουκάς Χριστοφόρου

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1831577&nt=103


Ανώνυμος 14 Νοεμβρίου 2012 στις 6:27:00 μ.μ. EET  

Αργήσαν αλλά εμφανίστηκαν!!


Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ προειδοποιεί ότι οι σεισμικές έρευνες στην Κρήτη και το Ιόνιο που θα γίνονται σε 24ώρη βάση για ένα τρίμηνο «μπορεί να αποβούν μοιραίες για τα δελφίνια και τις φάλαινες...

Ανώνυμος 15 Νοεμβρίου 2012 στις 10:57:00 π.μ. EET  

Εύχομαι να μην ζήσουμε τέτοιες στιγμές:
http://www.youtube.com/watch?v=BEWMqK5H4Z0&feature=related

Ένας σκεπτικιστής Επτανήσιος

Ανώνυμος 15 Νοεμβρίου 2012 στις 11:39:00 π.μ. EET  

@Ένας σκεπτικιστής Επτανήσιος

Είσαι ΔΥ ή έχεις ενοικιαζόμενα με 90% επιδότηση απο ΠΑΣΟΚ;

Οι Αστακιώτες έκλαιγαν οτι θα τους χαλάσει η αμμουδιά αν μπει το εργοστάσιο γκαζιού. Σήμερα βλέπουν τα παιδιά τους στην μελβούρνη μέσω skype.
Οι νορβηγοί ήταν σαν τους αλβανούς το 80 και σαν τους συγκαπουριανούς σήμερα.
Κοιτάμε την μόλυνση; Φυσικά αλλά μην κλωτσάμε και την τύχη μας. Σε λίγο θα τελειώσουν και οι δουλειές σε σκανδιναβία/αυστραλία και θα τρέχουμε και δεν θα προλαβαίνουμε.

μηδενιστής

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP