Μάνλιχερ!

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012



Το επαναληπτικό τυφέκιο Mannlicher-Schönauer μπήκε σε παραγωγή για τον Ελληνικό Στρατό το 1903, για να αντικαταστήσει τους απηρχαιωμένους Γκράδες (Gras) της Αυστριακής Steyer. Η πρωτοποριακή σχεδίαση του (περιστροφική αποθήκη πυρομαχικών) η χαμηλή ανάκρουση και η αξιοπιστία του το έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό. Υπήρξε πιστός σύντροφος για τον Έλληνα μαχητή το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου μισού του 20ού αιώνα και συνδέθηκε με τις κυριότερες μάχες του Ελληνισμού (1912-13,Μικρασιατική εκστρατεία, Β'ΠΠ). Ευχαριστούμε τον AegeanHawk για το απολαυστικό αυτό βίντεο.

40 σχόλια:

ΑΧΕΡΩΝ 10 Νοεμβρίου 2012 στις 2:24:00 μ.μ. EET  

Eὺγε στον Agean Hawk,που εὶχε την ιδὲα,αλλὰ βρὴκε και το υλικὸ για να το παρουσιὰσει.
Ὲλπιζα να δὼ το Mannlicher-Schönauer στην Θεσσαλονὶκη στα εκατὸχρονα της απελευθερὼσεως,αλλὰ...ποιὸς θα ασχοληθεὶ με τὲτοια ψιλὰ γρὰμματα,στην Ελλὰδα των μνημονὶων.
Το 1980,με την ευκαιρὶα της επετεὶου των ''Σαρὰντα χρὸνων απὸ το Σαρὰντα'',και στα πλαὶσια της παρελὰσεως της 28ης Οκτωβρὶου,ὰγημα του Ε.Σ με στολὲς του Σαρὰντα και Μὰνλιχερ,ὰνοιξε την στρατιωτικὴ παρὲλαση,δημιουργὼντας ευχὰριστη ὲκπληξη,αλλὰ και συγκὶνηση.
Για την ιστορὶα,το Mannlicher-Schönauer πρωτοχρησιμοποιὴθηκε απὸ Ὲλληνες μαχητὲς στον Μακεδονικὸ Αγὼνα,παρὰλληλα με το ρουμανικοὺ υποδεὶγματος 1893.
Πιο συγκεκριμὲνα,επρὸκειτο για το πρὼ´ι´μο υπὸδειγμα 1900,με κὰννη 43 εκατοστὼν.
Στο πολεμικὸ μουσεὶο Θεσσαλονὶκης εκτὶθενται και τα δὺο υποδεὶγματα.

Ανώνυμος 10 Νοεμβρίου 2012 στις 4:22:00 μ.μ. EET  


Mια φορα είχα την τύχη να αγγίξω αυτό το όπλο. Ειναι τέτοιας αξίας που ο Καναδός ιδιοκτήτης του το φύλαγε σε ξεχωριστή βιτρίνα από την υπόλοιπη συλλογή. Τεχνικά ενδιαφέρον για τους συλλέκτες λόγω διαμετρήματος και γεμιστήρα αλλά για αν είσαι Έλληνας το πιάνεις και βουρκώνεις.

Schönauer

Ανώνυμος 10 Νοεμβρίου 2012 στις 4:36:00 μ.μ. EET  

Μα τι πράματα ξεπερασμένα μιλιταριστικά προωθείτε?? Δεν ξέρετε ότι στην προοδευτικη και δημοκρατικη Ελλάδα ολα αυτά ειναι οπισθοδρομηση??
Στην οπισθοδρομικη και υπανάπτυκτη Μ Βρετανία πχ οι ανθρωποι είναι γεμάτοι κονκαρδες τις τελευταιες μερες προς τιμή όσον έπεσαν στους πολέμους της Βρετανίας.... Οι εφημερίδες συχνά πυκνά ανακοινώνουν παρελάσεις για την επιστροφή του τάδε Συντάγματος από το Αφγανιστάν...
Ανακοινώνουν συναντήσεις πολεμιστών στην τάδε εκστρατεία.. και κάνουν δωρεές για το στρατό!!
Μάλλον είναι ανόητοι μιλιταριστές που δεν ξέρουν ότι είναι αντιπροοδευτικό,εθνικιστικό και γραφικό να έχεις εθνική μνήμη....ίσως η ευρυμαθεστατη κα Ρεπούση, ο εκλεπτυσμένος κος Τατσοπουλος,ο προοδευτικός και κοσμοπολίτης κος Μπουτάρης και τα λοιπά λουλουδια μας να πρέπει να πάνε στη Μ Βρετανία του Cambridge, του Imperial του Kings της Oxford να ανοίξουν τους ορίζοντες των δυστυχών Βρετανών.. Διότι εμείς είμαστε πολύ μπροστα.....

Ανώνυμος 10 Νοεμβρίου 2012 στις 7:37:00 μ.μ. EET  

έχω διαβάσει από σάϊτ που ασχολούνται με στρατιωτικά όπλα παλαιότερων εποχών στις ΗΠΑ τυφέκια κινητού ουραίου από τον ΒΠΠ πωλούνται 80-150 δολάρια σε λειτουργική κατάσταση. ένας Αμερικανός είχε και το ελληνικό Mannlicher shoenauer M1903 αλλά το πούλησε για 80 δολάρια επειδή δεν έριχνε ευθεία και ήταν και χαρούμενος για την τιμή που το πούλησε! ο αγοραστής είπε ότι δεν ένοιαζε που δεν έριχνε με ακρίβεια ίσως ήταν Ελληνοαμερικανός. διάβασα ότι υπάρχει και εταιρία κάπου στην Ευρώπη ίσως Αυστρία? δεν θυμάμαι ακριβώς, η οποία κατασκευάζει φυσίγγια για παλιά τυφέκια κατόπιν παραγγελίας και στο διαμέτρημα 6,5 Χ 54mm του Ελληνικού Μάνλιχερ. η όλη περίπτωση με έθλιψε γιατί ενώ στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες τις ευρώπης μπορείς να αποκτήσεις ένα ιστορικό όπλο στην Ελλάδα τρέμουν και φοβούνται μήπως ανατρέψουν το "δημοκρατικό" μας πολίτευμα αυτοί που ενδιαφέρονται να τα αγοράσουν (και να ρίχνουν καμιά τουφεκιά που και που), αν γίνει νόμιμη η αγορά πρώην στρατιωτικών όπλων σε λειτουργική κατάσταση από πολίτες! ακόμη και η νομιμοποίηση απενεργοποιημένων όπλων έχει τόσους περιορισμούς που ουσιαστικά είναι σαν να απαγορεύονται. στο 2010 όταν γινόταν η συζήτηση για τον νέο νόμο περί οπλοφορίας η κυβέρνηση ήθελε να απαγορεύσει ακόμα και τις ρέπλικες μαύρης πυρίτιδας όπλων 18-19 αιώνα! δεν ξέρω αν τελικά έγινε, στις άλλες χώρες όπλα μαύρης πυρίτιδας και λείας κάννης επιτρέπονται με μιά απλή άδεια οπλοφορίας παρόμοια με την κυνηγετική!
η παράνοια σε όλο το μεγαλείο της στην Ελλάδα!

Πέτρος Κ.

Ανώνυμος 10 Νοεμβρίου 2012 στις 7:48:00 μ.μ. EET  

Αν και το μοντέλο είναι το 1903 η Ελλάδα το υιοθέτησε το 1907 για τον στρατό και άρχισε να το παραλαμβάνει το 1908. στον μακεδονικό αγώνα δεν υπήρχε ως βοήθεια από το ελληνικό κράτος αλλά έστελναν Gras M1874 και pibody-martini/ Martini Henry (ένα φορτίο όπλων είχε κατασχεθεί από τον τουρκικό στρατό το 1897 κατά την διάρκει νηοψίας πλοίου) ίσως και Μυλωνάς 1872. φυσικά δεν μπορεί να αποκλειστεί η αγορά του από εθελοντές μακεδονομάχους με δικά τους έξοδα, αν και σε αυτήν την περίπτωση ήταν πιο ευρέως και εύκολο να βρεθεί το Αυστριακό Μάνλιχερ Μ-1890/95 8mm το οποίο χρησιμοποιούσαν και οι Βούλγαροι κομιτατζίδες αφού ήταν και το υπηρεσιακό τυφέκιο του βουλγαρικού στρατού.

Πέτρος Κ.

ΑΧΕΡΩΝ 11 Νοεμβρίου 2012 στις 2:21:00 π.μ. EET  

@Πὲτρος Κ
Ἂν διαβὰσεις προσεκτικὼτερα,γρὰφω ὸτι στον Μακεδονικὸ Αγὼνα χρησιμοποιὴθηκε το Mannlicher-Schönauer (M-S) υποδεὶγματος 1900,ὸχι 1903,παρὰλληλα με το Μὰννλιχερ Ρουμανὶας υπ.1893 διαμ.6,5x53R.
Τα ὸπλα εκεὶνα τα διὲθεσε στους Μακεδονομὰχους το Μακεδονικὸ Κομιτὰτο,την δε εισαγωγὴ στην Ελλὰδα,διεκπεραὶωνε η εταιρεὶα των αδελφὼν Μαλτσινιὼτη.
Τα στοιχεὶα προὲρχονται απὸ το βιβλὶο ''Tα ὸπλα των Ελλὴνων'',ὲργο κλασσικὸ του Χρὴστου Σαζανὶδη.
Ὸσο για την τιμὴ του M-S στην πιὰτσα,εὶχα πριν κὰποια χρὸνια διαβὰσει σε αμερικανικὴ ιστοσελὶδα,δεν θυμὰμαι δυστυχὼς σε ποιὰ,υπὰρχουν τὸσες πολλὲς,ὸτι ὲνα καλοδιατηρημὲνο ὸπλο κατασκευὴς ΠΡΙΝ το 1912,για να ὲχει δηλαδὴ ὸσο το δυνατὸν πιὸ μεγὰλη ιστορὶα,μπορεὶ να πιὰσει 5.000$(πὲντε χιλιὰδες δολλὰρια).
Στην Γερμανὶα,M-S για 80-150 €,εὶναι ανὲκδοτο:τα ελὰχιστα που υπὰρχουν,δεν μπαὶνουν οὺτε κἂν σε αγγελὶα.

Ανώνυμος 11 Νοεμβρίου 2012 στις 3:08:00 π.μ. EET  

Όλα τα προαναφερθέντα τυφέκια εκτίθενται -σε μεγάλο αριθμό και καλή εξωτερική κατάσταση- και στο Πολεμικό Μουσείο στη Σόφια, Βουλγαρία.
Χρήση αυτών έγινε και από τον Τουρκικό Στρατό κατά τις επιχειρήσεις υπεράσπισης της Ανδριανούπολης ενάντια στους Βούλγαρους. Επίσης ήταν αρκετά "βαλκανικό" τυφέκιο, καθώς χρησιμοποιήθηκε και από τον Σερβικό Στρατό.

Ανώνυμος 11 Νοεμβρίου 2012 στις 3:24:00 π.μ. EET  

Το όπλο αυτό είχε στη Ελληνική του έκδοση χαραγμένο στο επάνω μέρος του τον Αγ.Γεώργιο !
Αυτή η μικρή χάραξη με το προστάτη Άγιο του πεζικού βοηθούσε στη άνοδο του ηθικού των στρατιωτών σε καιρό πολέμου.
Και θα ήταν καλή ιδέα για τον ίδιο λόγω αλλά και για να τηρηθεί η παράδοση του στρατού να είχε την ίδια χάραξη και το Ελληνικής κατασκευής G3.
http://www.hungariae.com/Mann03.htm

ΑΧΕΡΩΝ 11 Νοεμβρίου 2012 στις 1:43:00 μ.μ. EET  

@ανὼνυμο 11/11 3:08 π.μ
Το M-S αποκτὴθηκε αποκλειστικὰ απὸ τον Ε.Σ,και η μὸνη χορὴγηση που ὲγινε σε ὰλλο στρατὸ,αφοροὺσε την Πολωνικὴ Λεγεὼνα του Καισαροβασιλικοὺ Στρατοὺ της Αυστροουγγαρὶας,η οποὶα παρὲλαβε καταρχὴν 5.000 M-S υπ.1903/14,που αυξὴθηκαν στην πορεὶα σε 9.000 εκ των οποὶων φαὶνεται ὸτι 3.500 ανακτὴθηκαν το 1921,καθὼς προερχὸταν απὸ κατὰσχεση
ανεκτὲλεστης ελληνικὴς παραγγελὶας
του 1913.
Η Βουλγαρὶα απὲκτησε τα Μὰννλιχερ υπ.1888/90,1890,και 1895, ὸλα των 8χλσ,ὶδια με της Αυστροουγγαρὶας,ὸπως αναφὲρει και ο Πὲτρος Κ.
Πολλὰ βουλγαρικὰ Μὰννλιχερ κυρὶευσαν οι Σὲρβοι το 1913,αρκετὰ οι Ὲλληνες και οι Τοὺρκοι,οι τελευταὶοι πὰντως μετὰ την ανακατὰληψη της Αδριανουπὸλεως,και ὸχι κατὰ την διὰρκειὰ της πολιορκὶας της.
Ὰλλωστε,το 1913, Μὰννλιχερ ελληνικὰ εκ λαφὺρων,οι Τοὺρκοι οὺτε στον ὺπνο τους δεν μποροὺσαν να ὲχουν.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 11 Νοεμβρίου 2012 στις 4:16:00 μ.μ. EET  

Αχέροντα ρίξε μια ματιά στον τίτλο "Τα όπλα του Μακεδονικού Αγώνα 1904 - 1908", συγγραφείς Αναστάσιος Λιάσκος, Βασίλειος Νικόλτσιος. Ακριβό κάπως (κοντά 30 ευρώ) αλλά χρήσιμο υποθέτω. Δεν το αγόρασα λόγω τροϊκανών περικοπών και άλλων προτεραιοτήτων αλλά όλο και κάπου θα το πετύχω αργότερα σε καλύτερη τιμή.

ΑΧΕΡΩΝ 12 Νοεμβρίου 2012 στις 12:53:00 π.μ. EET  

@Φκμκ
Το βιβλὶο αυτὸ το βρὴκα πριν κὰποια χρὸνια,το ξεφὺλλισα,το ὲβαλα στην ὰκρη,και μετὰ βγὴκα απὸ το βιβλιοπωλεὶο με 6-7 ὰλλα βιβλὶα,απὸ τὸτε το ψὰχνω,ὸταν το θυμὰμαι,μὸνο που ὸταν το θυμὰμαι δεν βρὶσκεται,και ὸταν βρὶσκεται δεν το θυμὰμαι.
Πὰντως ὸπως σου εὶπα το ξεφὺλλισα,και δεν περιὲχει κὰτι που δεν παρὲθεσα σε σχὲση με το M-S.

Ανώνυμος 12 Νοεμβρίου 2012 στις 2:01:00 π.μ. EET  

Ευχαριστώ Αχέροντα για τις διευκρινήσεις.

Ανώνυμος 12 Νοεμβρίου 2012 στις 10:30:00 π.μ. EET  

Πολύ καλό τυφέκιο. Σύγχρονο, ευθύβολο, στιβαρό. Το Α και το Ω του πεζικάριου όπως έμαθαν κάποιοι άτυχοι με Carcano.
Δυστυχώς τα μαθήματα ξεχάστηκαν και οδεύουμε στον 21ο αιώνα με τυφέκιο σχεδίασης και φιλοσοφίας 1944(StG 45(M)!!!)

μηδενιστής

ΑΧΕΡΩΝ 12 Νοεμβρίου 2012 στις 1:20:00 μ.μ. EET  

@Μηδενιστὴ
Φὶλε,οι καλὲς σχεδιὰσεις αντὲχουν στον χρὸνο.
Κοὶτα για παρὰδειγμα το ΑΚ47,το οποὶο ενσωματὼνοντας προὸδους της τεχνολογὶας στα υλικὰ,και βελτιὼσεις στην εργονομὶα,εὶναι ακὸμη σε παραγωγὴ,ενὼ συνεχὶζει να εξελὶσσεται,στην μορφὴ πλὲον του ΑΚ12.
Για να μὴν ποὺμε για το πιστὸλι Browning High Power του 1935,ἢ το Colt Government του 1911.
Ὰλλωστε,ἂν παρατηρὴσεις,κὰποιες πραγματικὰ νὲες σχεδιὰσεις,ὸπως το FN2000,απορὶπτονται μετὰ πολλὼν επαὶνων,ενὼ συντηρικὼτερες,αλλὰ ὸχι βὲβαια οπισθοδρομικὲς
σχεδιὰσεις ὸπως το SCAR,επιλὲγονται απὸ απαιτητικοὺς χρὴστες οπως η USSOCOM.

Ανώνυμος 12 Νοεμβρίου 2012 στις 3:45:00 μ.μ. EET  

@ΑΧΕΡΩΝ
Φίλε επιμένω και στην φιλοσοφία χρήσης και όχι μόνο στην σχεδίαση πράγμα που δεν έχει αλλάξει και πάλι απο το 1945 για το ΑΚ-12.
Τα φουτουριστικά τυφέκια πχ ταβόρ, fn2000 κουφαίνουν το χρήστη - διδάγματα αφγανιστάν AUG,FAMAs κτλ γι αυτό και οι αμερικάνοι άγγλοι στράφηκαν σε παλιές σχεδιάσεις αλά με ευκολία στο καθάρισμα και αντοχή στη σκόνη (HK414). Και πάλι μιλάμε όμως για σχεδιάσεις του 45.
Τυφέκια με νέα φιλοσοφία στον αιώνα μας ήταν τα G11 και AΝ94

Νομίζω οτι νέο τυφέκιο του ΕΣ θα είναι κάτι με 6,5χλς βολίδα, 60ρι γεμιστήρα casket και οπτικό πολλαπλών χρήσεων.
Μέχρι τότε ας ελπίζουμε σε κανα οπτικό για να μην βαράμε σε γάμο.

μηδενιστής

TED 12 Νοεμβρίου 2012 στις 4:26:00 μ.μ. EET  

@ μηδενιστή

Την ώρα που όλο το ΝΑΤΟ και άλλοι σύγχρονοι στρατοί (βλ. Tsahal) έχει το 5.56 x 45, εμείς πάλι θα πρωτοτυπήσουμε με διαφορετικό (και πιό ακριβό) διαμέτρημα;

Δεν κάνω τον έξυπνο, να καταλάβω θέλω.

Ανώνυμος 12 Νοεμβρίου 2012 στις 5:04:00 μ.μ. EET  

@TED

Η ΙDF παρ όλη την ικανότητά της δεν είναι βίβλος. Το Tavor έχει 3 μειονεκτήματα: κουφαίνει, έχει κοντή κάνη (πήραν το μίνι μάλλον για τη γάζα) και ζεσταίνεται πολύ, και είναι μόνο για νάνους. [Τα ίδια συμπεράσματα έχουν βγάλει και οι κινέζοι απο το QBZ-95 (ήδη κυκλοφορεί το QBZ-3) ενώ οι άγγλοι με το SA80 προχώρησαν με το L129A1 με 7,62!!!]
Τώρα αν διαβάσεις σχόλια χρηστών βρίζουν αβέρτα εδικά γιατί αλλάζουν απο το Μ4 που ήταν τζάμπα. Μάλλον με το νέο αυτό τυφέκιο οι ισραηλινοί προσπαθούν να κάνουν πωλήσεις ή σκέφτονται να κολλήσουν πάνω τίποτα ηλεκτρονικά... Αν δούμε κανα πόλεμο με συρία ή ιράν κάτσε να δεις που θα δούμε Μ16Α2 και Galil.

Το 5,56 ήταν φόλα απο την αρχή - ο μύθος του έσβησε στο αφγανιστάν όπου μέχρι και το G3 στάθηκε αξιοπρεπέστατα. Το να πάμε στο 6,5 είναι το ίδιο βήμα με το να πάμε το τυφέκιο θρύλος πάνω όταν ΑΠΑΝΤΕΣ αγόραζαν βαρέες βολίδες των 7,62. Κάπου πρέπει να πρωτοτυπήσουμε και μεις τέλος πάντων! Το να την πατήσουμε 3η φορά και χωρίς ΤΟΜΑ θα είναι ο τάφος του ελληνικού πεζικού.

(Γιατί το 6,5 είναι πιο ακριβό απο το 7,62;)

μηδενιστής

TED 12 Νοεμβρίου 2012 στις 5:44:00 μ.μ. EET  

@ μηδενιστή

Το 6,5 το χαρακτήρισα ακριβό σε σχέση με το 5,56.

Είχα μείνει στη ΝΑΤΟϊκή αντίληψη ότι είναι καλύτερα να τραυματίζεις βαριά (5,56) παρά να φονεύεις (7,62), γιατί έτσι προκαλείς στον αντίπαλο αυξημένη ΔΜ (τραυματιοφορείς, οχήματα διακομιδής) και ψυχολογικό σοκ στους συμμαχητές του τραυματία από τη θέα των φρικτών τραυμάτων. Θυμάμαι εικόνα (από εκπαιδευτικό βίντεο) όπου η βολίδα μπήκε στο θώρακα και στροβιλιζόμενη εξήλθε κοντά στον αγκώνα!

Οδυσσέας 12 Νοεμβρίου 2012 στις 7:03:00 μ.μ. EET  

Κατά τη γνώμη μου στο θέμα του διαμετρήματος η συνηθισμένη αδράνεια που διέπει τον ΕΣ μας βγήκε σε καλό, γιατί αργήσαμε τόσο πολύ να περάσουμε στο 5,56 ώστε τελικά μας έπιασε η εποχή της απομυθοποίησής του.
Τώρα που και οι Αμερικανοί/Βρετανοί συζητούν το πρόβλημα stopping power του 5,56 και η SOCOM επέλεξε το FN SCAR στα 7,62 αντί των 5,56, Θα ήταν μεγάλο λάθος να πάμε εμείς στο 5,56. Άλλωστε δεν υπάρχουν πια και τα χρήματα για ένα τεράστιο πρόγραμμα κατασκευής, όπως εκείνο των G3. Αντ' αυτού θα μπορούσαν να διατεθούν χρήματα για την αναβάθμιση των αξιόπιστων G3 με μια διόπτρα αντοχής. Σε επόμενη φάση θα μπορούσαν τα M16 των Ειδικών Δυνάμεων να αντικατασταθούν με FN SCAR για να αποκατασταθεί η ομοιοτυπία του ΕΣ στα 7,62. Τα Μ16 είναι ακόμα σε καλή κατάσταση και θα μπορούσαν να πουληθούν για να μειωθεί το κόστος του προγράμματος.

ΚΛΕΑΝΘΗΣ 12 Νοεμβρίου 2012 στις 7:29:00 μ.μ. EET  

Αν ο Τούρκος σε νησιά ή Έβρο εκτιμάται ότι θα εμφανιστεί με αντιβαλλιστικό γιλέκο (τι είδους;), τότε τα όπλα της Ομάδας Τυφεκιοφόρων πρέπει να το τρυπάνε. Οι στόχοι των αμερικανών στο Αφγανιστάν, ίσως και τα βεληνεκή μάχης, διαφέρουν σε σχέση με την δική μας απειλή.

Ανώνυμος 12 Νοεμβρίου 2012 στις 9:33:00 μ.μ. EET  

συμφωνώ με Οδυσσέα και Κλεάνθη, γιλέκα και κράνη κέβλαρ με βάση το υψηλό κόστος τους και διάρκεια ζωής δεν πρόκειται να αποκτηθούν ποτέ σε επαρκείς ποσότητες και πιθανόν πάντοτε να υπάρχουν μόνο σε ειδικές δυνάμεις και ειρηνευτικές αποστολές, οπότε ο απλός στρατιώτης χρειάζεται ένα τυφέκιο ισχυρό με μεγάλο βεληνεκές να μπορεί να αντιμετωπίζει Τούρκους καταδρομείς με κέβλαρ και τυφέκια 5,56 σε διάφορες καταστάσεις πχ κοντά σε ζώνες προσγείωσης ελικοπτέρων για εξουδετέρωση αεροπρογεφυρωμάτων στα νησιά, καταστροφή σταθμευμένων ελικοπτέρων κτλ όλες οι μάχες εκτός κατοικημένων περιοχών απαιτούν μεγάλο βεληνεκές και διατρητικότητα. είναι απαραίτητες διόπτρες νυκτός και ημέρας και να αλλάξει η σημερινή εκπαίδευση

Πέτρος Κ.

Ανώνυμος 12 Νοεμβρίου 2012 στις 10:29:00 μ.μ. EET  

@ Οδυσσέα
Σε περίπτωση που οι Καταδρομείς/Πεζοναύτες εγκαταλείψουν το διαμέτρημα 5,56, καλό θα ήταν τα Μ16 αντί να πωληθούν να δωθούν στην ΕΛ.ΑΣ. Δυστυχώς έχουν γίνει απαραίτητα.

Schönauer

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 13 Νοεμβρίου 2012 στις 12:24:00 π.μ. EET  

Λοιπόν, κατάλαβα οτι το FN FAL παραμένει αξεπέραστο, Αν είναι να γυρίσουμε στο 7,62 δεν χρειάζεται νέα σχεδίαση. Όχι bullpap και κοντόκανα, το G3 είναι καλό και το FN εξαιρετικό (και κυρίως αξιόπιστο και δίνει την αίσθηση του όπλου, κάτι στο οποίο υστερεί το G3). Όμως το βάρος των φυσιγγίων είναι μεγάλο, ο γεμιστήρας μικρός και η αυτόματη βολή τελείως προβληματική. Ίσως η δυνατότητα ριπής τριών φυσιγγίων να περιορίζει το πρόβλημα. Έπειτα υπάρχει το θέμα του πολυβόλου. Με το 5,56 ακόμα και η ομάδα μάχης μπορεί να φέρε ιένα πολυβόλο όπως το FN Minimi. Αλλιώς πρέπει να διατηρηθεί το οπλοπολυβόλο που κατά τη γνώμη μου είναι μεσοβέζικη λύση ως όπλο υποστήριξης.

ΑΧΕΡΩΝ 13 Νοεμβρίου 2012 στις 3:39:00 π.μ. EET  

@Φκμκ
Φὶλε μου,τα Ὲφ-Νὶ παληὼσανε,και πολλὰ απὸ τα G-3 επὶσης,αλλὰ θα αργὴσουμε να δοὺμε αντικαταστὰτες,εκτὸς ἂν ο Μπὰρμπα Σὰμ διαθὲσει τὶποτε πλεονὰσματα.
Θεωρὼ ὸτι υλοποιὴσιμη λὺση υπὸ τις σημερινὲς περιστὰσεις,εὶναι,ὸπως το ὲθεσες,η αξιοποὶηση των 2.320 Minimi
που παραγγὲλθηκαν για να πλασιὼσουν το νὲο τυφὲκιο που τελικὰ δεν παραγγὲλθηκε(G-36).
Τα FN και G-3 θα εὶναι τα ὸπλα για την σκοπευμὲνη βολὴ,ενὼ τα Minimi θα παραθὲτουν ὸγκο πυρὸς(ψεκαστὴρες μολὺβδου),προκειμὲνου να κρατοὺν τον εχθρὸ καθηλωμὲνο,ἢ να αντιδροὺν σε αιφνὶδια εμφὰνισὴ του.
Ουσιαστικὰ,θα εὶναι η επανὰληψη του συνδυασμοὺ των δὺο διαμετρημὰτων, των 5,56 και των 7,62 που ακολοὺθησαν επι χρὸνια οι Αμερικανοὶ,με το Μ16 ως προσωπικὸ,και το Μ60 ως ομαδικὸ οπλισμὸ,αλλὰ απὸ την αντὶστροφη προσὲγγιση,με προσωπικὸ οπλισμὸ των 7,62 και ομαδικὸ των 5,56.

Μanolis 13 Νοεμβρίου 2012 στις 9:25:00 π.μ. EET  

@Φκμκ , ΑΧΕΡΩΝ
το περιφρονημενο Hk11 (με δυο μεγαλους περιστρεφομενους γεμιστηρες ανα τεμαχιο , αντε και ενα καλυτερο διποδο) ειναι ενα ικανοτατο πολυβολο. Εχει πουληθει ως τετοιο , ενω εχει και
ταχεια αλλαγη καννης χωρις επαναρυθμιση σκοπευτικων , οπως πχ. το Μ60. Φυσικα παιρνει τους υπαρχοντες 20αρηδες γεμιστηρες. Και τους τουρκικους. Δεν υπαρχουν πολλα κεβλαρ (και αλουμινιο ελικοπτερου σε ΖΠ , θα ελεγα) που θα του αντισταθουν.
Μηδενιστη,
Ακομη και να υπαρξει ...νέο τυφέκιο του ΕΣ με ... εντελως νεα 6,5χλς βολίδα, σου εγγυωμαι οτι ουτε σε γάμο δεν θα μπορουμε να βαρεσουμε. Χωρις σφαιρες...
Γιατί το 6,5 είναι πιο ακριβό απο το 7,62 και το 5,56 ; Μα γιατι πρεπει να αγοραστει εξ'αρχης.

Ανώνυμος 13 Νοεμβρίου 2012 στις 9:59:00 π.μ. EET  

@TED
Ο νεκρός δεν βαράει πίσω. Θα στο πουν ΑΠΑΝΤΕΣ οι βετεράνοι των ειδικών δυνάμεων (έχουν καθαρότερο μυαλό στις συνεντεύξεις μετά). Ο φανατισμένος τούρκος έλληνας θα φάει 2 στο πόδι και θα γυρίσει και θα αδειάσει ένα γεμιστήρα πάνω σου.
Καλύτερα μια και έξω.
-------------------------

Κύριοι είδαμε πρόσφατα φώτο απο τουρκικά φυλάκια. Είδαμε τα σκοπευτικά. Ξέρω οτι κάνουν βολές στα 400+ για να πιάσουν τα παλιά ΑΚ-47 των κούρδων εκτός δραστικής εμβέλειας (με λιωμένες κάνες δεν πας και πολύ μακρυά). Το G33 τους βγήκε φόλα αλλά χωράει στα AIFV και το κρατάνε. Το νέο τυφέκιο που φτιάχνουν δεν αλλάζει τπτ στην φιλοσοφία εκτός της ράγας πικατίνι. Αυτό που με φοβίζει - ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ - είναι η διάθεση σε μεγάλο αριθμό και η εμπειρία βολών σε ορεινό έδαφος τυφεκίων ακροβολιστών και τυφεκίων ελ. σκοπευτών. Έχουν επίσης MG3 ανα ομάδα μάχης. Το 2ο βαράει γενικά τα πρώτα επιλέγουν. Θα πάθουμε μεγάλη πλάκα.

Η λύση του G3 με σκοπευτικά δίνει μια λύση 5ετίας. Το όπλο έχει γεράσει και υλικά και σαν φιλοσοφία.Το μινιμι είναι σε τόσους μικορύς αριθμούς που δεν θα το πάρουμε χαμπάρι. Το ΗΚ-11 - το καλύτερο τυφέκιο του ΕΣ - έχει 18ρι γεμιστήρα χωρίς διόπτρα...

Θέλουμε οπλικό σύστημα - όχι τυφέκιο μόνο. Συνδυασμό όπλων για 400-800-1200 μέτρα, παντός καιρού με ΕΝΑ φυσίγγιο και χιλιάδες βολές εξοικείωσης. Το καλό όπλο κερδίζει πολέμους, ανεβάζει το ηθικό, κάνεις εγγόνια. Το χρειαζόμαστε και το χρειαζόμαστε ΤΩΡΑ.

μηδενιστής

Ανώνυμος 13 Νοεμβρίου 2012 στις 12:03:00 μ.μ. EET  

@Φίλε Μανόλη,
"Γιατί το 6,5 είναι πιο ακριβό απο το 7,62 και το 5,56 ; Μα γιατι πρεπει να αγοραστει εξ'αρχης. "

Κάπου υπάρχει και η ριμάδα η ΠΥΡΚΑΛ. Ας την αφήσουμε να κάνει τη δουλειά της. Αγορά πυρομαχικών απο το εξωτερικό είναι αυτοκτονία και μόνο @@@ σαν την χώρα μας το έχουν κάνει πρακτική.

Το ΗΚ-11 είναι το αγαπημένο μου όπλο. Δεν είναι όμως πολυβόλο - δεν μπορείς να γυρνάς με 4-5 κάνες στη πλάτη (ούτε έχεις ούρα ανα 5 λεπτά) Ούτε είναι τυφέκιο εφόδου - θα ανέβεις ένα λόφο 50 μέτρων και μετά θα θες μισή ώρα ξεκούραση - δεν είμαστε λοκατζήδες.
Για μένα ας το αφήσουμε ως έχει με 20αρα γεμιστήρα αλλά με σκοπευτικό για να ρίχνουμε τρεις τρεις στα 600-800 μέτρα.

μηδενιστής

ΥΓ
Η 7,62 περνάει τα πάντα. Αν δεν τρυπήσει κεβλάρ το σοκ σκοτώνει ή σε βγάζει εκτός μάχης.
Επίσης μ' αρέσει και η 5,7 και απορώ γιατί δεν έχουμε προβεί σε μαζικές αγορές. Είναι με διαφορά το καλύτερο όπλο για έφεδρο και για οδηγούς, μάγειρες, γραφείς κλτ. Είναι το Μ-1 καραμπινάκι του αιώνα μας.

Μanolis 13 Νοεμβρίου 2012 στις 12:33:00 μ.μ. EET  

Μηδενιστη,
Οταν λεω μεγαλους περιστρεφομενους γεμιστηρες για το ΗΚ11, εννοω 80αρηδες η κατοσταρηδες σαν αυτο: http://tscmachine.com/HK11-11K.html
Ουτε καν την (εφικτη) μετατροπη να παιρνει ταινια.
Το δε G3, ειναι σιγουρα παλιο σε σχεδιαση, οχι τοσο ομως σε κατασκευη (καπου στα '90ς σταματησε η ΕΒΟ?) ξερεις ομως ποιο οπλο ανοιγε τεραστιες τρυπες στους γερμανους Αλεξιπτωτιστες στην Κρητη το '41: τυφέκιο Γκρα (Gras), γαλλικού υποδείγματος 1874 των 11χιλ (!). Νομισαν οι Γερμανοι οτι τους χτυπαγανε οι χωρικοι με αξινες και δικρανια! Και λιγα Μανλιχερ υπηρχαν , για να επιστρεψουμε στο κυριως ποστ.


Ανώνυμος 13 Νοεμβρίου 2012 στις 1:40:00 μ.μ. EET  

@Φίλε Μανόλη
Δεν με κατάλαβες. Το ξέρω οτι το ΗΚ-11 γαζώνει είτε με 80ρηδες είτε με ταινία. Η κάννη όμως δεν αντέχει πολλά πολλά. Γι αυτό λέω ότι δεν μπορούμε να κουβαλάμε - ούτε έχουμε- 3-4 κάννες ανα οπλοπολυβολητή. Οπότε τζάμπα ο γεμιστήρας αν ανάβει η κάννη ανα 30 βολές.
Ο 20ρης μάλλον αγοράστηκε και γι αυτό: κρατάει χαμηλά το κεφάλι. Απο το MP.net μου είπαν οτι ο 30ρης του ΑΚ-47 δίνει ψηλό προφίλ στον αντίπαλο όταν ήταν πρηνηδόν. ίσως να είναι αλήθεια ίσως και μούφα...δεν ξέρω.

Τα G3 και όλα τα τυφέκια έχουν ημερομηνία λήξης βάση των βολών. Πχ αν έχουν ρίξει 10,000 σφαίρες πάνε για πέταμα ή ανακατασκευή. γι αυτό και αλλάζουν όλες οι χώρες τυφέκια ανα 20ετία.

μηδενιστής

Ανώνυμος 13 Νοεμβρίου 2012 στις 2:29:00 μ.μ. EET  

@manolis

Ρίξε μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα με ΗΚ-11, 3 γεμιστήρες στα γρήγορα (κατά ριπάς). Αμέσως μετά βάλε την τέταρτη και όπλισε (αμα θέλεις ασφάλισε). Το όπλο να βλέπει στόχο. Περίμενε 60' περίπου. Τότε θα καταλάβεις ότι δεν κάνει.

Ανώνυμος 13 Νοεμβρίου 2012 στις 7:47:00 μ.μ. EET  

Προφανώς η SEAL Team 6 με το ΗΚ416 έχει λιγότερες απαιτήσεις από εσάς τους έξυπνους που κριτικάρετε το 5.56x45...

ΑΧΕΡΩΝ 14 Νοεμβρίου 2012 στις 3:08:00 π.μ. EET  

@Mηδενιστὴ
Το G11 δεν εὶχε απὴχηση στον γερμανικὸ στρατὸ,διὸτι ὴταν ανὼριμο.
Ὸπως και τα διὰφορα προγρὰμματα ACR πὲραν του Ατλαντικοὺ,παρεμπιπτὸντως.
Το ΑΝ94,(ΑΥΤΟΜᾺΤ ΝΙΚΟΝΟΒΑ και ὸχι ΑΝΤῸΝΩΒ ὸπως μπερδεὺονται πολλοὶ,ὸπως εγὼ ὸταν το πρωτοδιὰβασα),δεν το ξὲρω οὺτε εξ ιδὶων,οὺτε μεσω του τὺπου,εκτὸς απὸ κὰποια περιληπτικὴ παρουσὶαση στα ''Αμυντικὰ Θὲματα'',αλλὰ οι Ρὼσσοι δεν του ὲδωσαν πολλὴ σημασὶα,ὶσως παρενὲργειες της εποχὴς Γιὲλτσιν.
@Manolis
Δεν περιφρονὼ το ΗΚ11,αλλὰ το ὸπλο αυτὸ,ὸπως και το FALO,εὶναι μεσοβὲζικο,οὺτε τουφὲκι,οὺτε πολυβὸλο.
Σε σχὲση με το τουφὲκι,βαρὺ,σε σχὲση με το πολυβὸλο υστερεὶ σε στιβαρὸτητα,ενὼ και ο εικοσὰρης γεμιστὴρας δεν το αναδεικνὺει ως ομαδικὸ ὸπλο.
@Ανὼνυμο 13/11 2.29 μμ
60´,ἢ 60´´;
Μπορεὶς να αναπτὺξεις ευρὺτερα τον σχολιασμὸ σου;
Ευχαριστὼ εκ των προτὲρων.

Ανώνυμος 14 Νοεμβρίου 2012 στις 9:19:00 π.μ. EET  

@13 Νοεμβρίου 2012 7:47:00 μ.μ. EET

Προφανώς η αντιτρομοκρατική ST6 δεν έχει απαίτηση να αμυνθεί ενάντια σε 45 AIFV + 14 Sabra με 800 τούρκους πάνοπλους πεζικάριους, οπότε ναι έχει λιγότερες απαιτήσεις.

Είδες κανέναν να μιλάει για οπλισμό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων;;;;

μηδενιστής

Ανώνυμος 14 Νοεμβρίου 2012 στις 12:00:00 μ.μ. EET  

@ Μηδενιστή

Έγραψες ότι το ελληνικό πεζικό έχει περισσότερες απαιτήσεις από την κορυφαία ελίτ στρατιωτική δομή του κόσμου. Δηλαδή ένας SEAL έχει περιθώριο να είναι λιγότερο σίγουρος για το όπλο του από ένα φαντάρο. Διάβασε το βιβλίο No Easy Day. Φαντάζομαι ότι αν αποφάσιζες εσύ, που είσαι ειδήμων και χαρακτήρισες το 5.56 "φόλα", θα έκανες καλύτερη επιλογή. I rest my case.

Ανώνυμος 14 Νοεμβρίου 2012 στις 2:35:00 μ.μ. EET  

@14 Νοεμβρίου 2012 12:00:00 μ.μ. EET

Για να ξεκαθαρίσουμε άλλη η ανάγκη ενός τυφεκίου ειδικών επιχειρήσεων και άλλη ανάγκη τυφεκίου πεζικού.

Άλλες οι απαιτήσεις μια ευέλικτης ημιομάδας με τακτικές απόκρυψης και ίσως μηδενική χρήση όπλου, και άλλες διμοιρίας με 19χρονους-40χρονους έφεδρους που θα ρίξουν και 200 γεμιστήρες τη μέρα στο απέναντι βουνό και θα το χρησιμοποιήσει και για ρόπαλο.

Η μονάδα ε.ε θέλει:
μικρό βάρος, μικρό βεληνεκές, μικρό βάρος σε πυρομαχικά, αυτόματη βολή, οπτικά τελευταίας τεχνολογίας.
Το πεζικό θέλει:
βολίδα με ικανότητα διάτρησης θώρακα και κράνους στο μεγαλύτερο δυνατόν βεληνεκές, ημιαυτόματη βολή και στιβαρά σκοπευτικά για χρήση απο βλάκα, αντοχή στο χρόνο απο πτώσεις+κακή χρήση, φτηνή και μαζική κατασκευή.

Το ΗΚ416 είναι καταπληκτικό τυφέκιο αλλά δεν κάνει για το πεζικό. Είναι πανάκριβο, εύθραυστο, με μικρή βολίδα, μικρό βεληνεκές.Στην αγορά υπάρχουν δεκάδες τέτοια μοντέλα πχ όλα τα Sig.
Άντε να βρεις στην αγορά όμως καλό τυφέκιο μάχης όμως πεζό. Γι αυτό και οι απαιτήσεις είναι περισσότερες.

Η αγορά εδώ και 40 χρόνια μονοπωλείται απο το CAR-15 για τους πρώτους και το ΑΚ-47 για τους δεύτερους.

μηδενιστής.

Ανώνυμος 29 Νοεμβρίου 2012 στις 10:57:00 π.μ. EET  

@ΑΧΕΡΩΝ

Σωστός 60''.
Περισσότερα εδώ:

http://en.wikipedia.org/wiki/Cooking_off

http://en.wikipedia.org/wiki/Open_bolt

http://en.wikipedia.org/wiki/Closed_bolt

Ο Ανώνυμος 13 Νοεμβρίου 2012 2:29:00 μ.μ. EET

ΑΧΕΡΩΝ 29 Νοεμβρίου 2012 στις 6:04:00 μ.μ. EET  

@Ανὼνυμο 29/11 10:57 πμ
Ὲχεις προσωπικὴ πεὶρα επὶ του προκειμὲνου;
Περαιτὲρω,εὰν το ΗΚ11 εὶναι τὸσο ευπαθὲς στο cook off(αυτανὰφλεξη),το G3 δεν θα πρὲπει να εὶναι εξ ὶσου,ἢ ακὸμη ευπαθὲστερο;
Ελπὶζω να τα ξαναποὺμε.
...
Και για να επανὲλθουμε στο ελληνικὸ Μὰνλιχερ,και στην τιμὴ που μπορεὶ να πιὰσει στην αστικὴ αγορὰ των ΗΠΑ,ὲχω εδὼ ὲναν μεζὲ:
gunsinternational.com/-MILITARY-MANNLICHER:cfm?gun id=100200224

Ανώνυμος 23 Φεβρουαρίου 2013 στις 4:45:00 μ.μ. EET  

εχω στην κατοχη μου απο τον παππου μου ενα μαινλιχερ το οποιο εχει αριθμο,καθως γραφει και MOD98,ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙς ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ;ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Ανώνυμος 16 Ιουλίου 2015 στις 12:31:00 μ.μ. EEST  

Δεν είναι μάνλιχερ αλλά μάουζερ γερμανικό.

Ανώνυμος 16 Μαρτίου 2016 στις 4:43:00 μ.μ. EET  

ΓΕΙΑ ΧΑΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ,,ΕΓΩ ΕΧΩ ΕΝ;Α ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ ΜΑΝΛΙΧΕΡ Υ1903 ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΡΩΝΑ,,,,,ΕΧΕΙ ΣΥΛΕΚΤΙΚΗ ΑΞΙΑ? {ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ}¨¨

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP