Κλιμακώνεται το ανθελληνικό κλίμα στην Αλβανία

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Σε ένα -εκτός τόπου και χρόνου- χλιαρό διάβημα προχώρησε το Ελληνικό ΥΠΕΞ για τα πρόσφατα επεισόδια στην Κλεισούρα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου κ.Δελαβέκουρα, ομάδα Αλβανών εθνικιστών προκάλεσε  «μικρής κλίμακας επεισόδια εις βάρος των εκπροσώπων της ελληνικής Πρεσβείας που είχαν μεταβεί επί τόπου για τους εορτασμούς (σ.σ της 28ης Οκρωβρίου). Για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης των επεισοδίων, που δεν έχουν προηγούμενο, απαιτήθηκε επέμβαση της αλβανικής Αστυνομίας. Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει απερίφραστα τις συμπεριφορές και τις ενέργειες αυτές που ως στόχο είχαν να αμαυρώσουν τον εορτασμό της εθνικής επετείου και να υπονομεύσουν τις διμερείς σχέσεις οι οποίες αναπτύσσονται θετικά προς όφελος των δυο χωρών.

Ελλάδα και Αλβανία κάνουν βήματα για να ξεκινήσουν μια νέα εποχή στην μεταξύ τους σχέση, βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και στο κοινό ευρωπαϊκό τους μέλλον. Οι υπεύθυνοι για αυτές τις ενέργειες πρέπει να πάρουν ξεκάθαρα το μήνυμα ότι αυτή η κεντρική επιλογή των δυο Κυβερνήσεων δεν είναι αναστρέψιμη και εκφράζει την πραγματική βούληση των δυο λαών».

Προφανώς στο ΥΠΕΞ αγνοούν την υποστήριξη των κρατικών αρχών προς την ακραία "Ερυθρόμαυρη συμμαχία" και τα ορφανά των Τσάμηδων τα οποία ασκούν δυσανάλογα μεγάλη επιρροή στο Αλβανικό πολιτικό σύστημα. Η χαλαρή Ελληνική στάση όπως είναι φυσικό αποθρασύνει περαιτέρω τα ακραία στοιχεία, ενώ προκαλεί και διαγωνισμό δηλώσεων υποστήριξης τους από κορυφαία πρόσωπα τις αλβανικής πολιτικής σκηνής.

Η Αλβανική κυβέρνηση απάντησε στο Ελληνικό διάβημα μέσω του ΥΠΕΞ κ.Παναρίτι, ο οποίος όχι μόνο δεν αποδοκίμασε τα επεισόδια αλλά κατηγόρησε την Ελλάδα για ασέβεια!

«Θεωρώ ότι είναι απολύτως αδικαιολόγητες οι πορείες αυτές που σου θυμίζουν τις πορείες της εποχής του Β 'Παγκόσμιου Πόλεμου, "την μεγάλη πορεία προς τη Ρώμη" και ούτω καθεξής, γιατί κανονικά είναι περιττές. Προφανώς τέτοιες πορείες μπορούν να γίνουν πολύ καλά στην Ελλάδα και δεν χρειάζεται να γίνονται τέτοιες επιδρομές στο αλβανικό έδαφος και πολύ περισσότερο χωρείς να υπάρξει προηγούμενη επικοινωνία με τις Αρχές της γειτονικής χώρας, πράγμα το οποίο αποτελεί έλλειψη σεβασμού», δήλωσε ο Παναρίτι κατά τη διάρκεια συνέντευξης για στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό "ABC News".

Tις δηλώσεις Παναρίτι εξήρε -φυσικά- ο πρόεδρος του συγκυβερνώντος κόμματος των Τσάμηδων PDIU, Σπετίμ Ιντρίζι. "Ο Παναρίτι κατά την άποψή μας έφερε την πνοή που χρειάζεται στη διπλωματία μας και αυτό το πνεύμα θα πρέπει να επιστρέψει και στο αξίωμα της κυβερνήσεως", υποστήριξε σε σχετική δήλωση του για τις "ελληνικές προκλήσεις" όπως τις αποκαλεί, σε Κλεισούρα και Βουλιάρατι.

Την ίδια στιγμή που ο κ.Παναρίτι ζητά "έλεγχο των εξτρεμιστικών ομάδων" από την Αθήνα, οι ακραίοι Εθνικιστές της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας ανακοίνωσαν προκλητικά την διοργάνωση συνεδρίου για τα "Αλβανικά εθνικά δίκαια", στο κέντρο των Αθηνών..(ξενοδοχείο Στάνλεϊ). Η εκδήλωση βέβαια ματαιώθηκε όταν ενημερώθηκαν διακριτικά από τις Ελληνικές αρχές ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των συμμετεχόντων.  Ανάλογη "εκδήλωση" σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν στις 28 Νοεμβρίου στο Μοναστήρι των γειτονικών Σκοπίων, με αφορμή τους εορτασμούς για τα 100 χρόνια της ανεξαρτησίας της Αλβανίας

Ενδεκτική της κάλυψης που παρέχεται σε τέτοιες συμπεριφορές σε υψηλότατο επίπεδο, ήταν και η δήλωση του Ιλίρ Μέτα, προέδρου του σοσιαλιστικού LSI, o οποίος ξεκαθάρισε ότι το Τσάμικο ζήτημα είναι νούμερο ένα στην πολιτική ατζέντα του κόμματος του. Η παρουσία του Αλβανού υπουργού Υγείας και μέλους του LSI κ Βασίλη Τάβο στην Αθήνα δεν πτόησε ούτε στο ελάχιστο τον κ. Μέτα, το κόμμα του οποίου είναι μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού του Μπερίσα, όπως και το κόμμα των Τσάμηδων (PDIU). Προφανώς και οι δηλώσεις Μέτα (πρώην πρωθυπουργού και δισ υπουργού Εξωτερικών) έχουν ειδικό πολιτικό βάρος.

18 σχόλια:

Ανώνυμος 5 Νοεμβρίου 2012 στις 12:14:00 μ.μ. EET  

ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος...

Ανώνυμος 5 Νοεμβρίου 2012 στις 12:23:00 μ.μ. EET  

Συμφωνώ με τον Ανώνυμο 14:00. Συμπληρώνω, μαθανε οτι ΧΧΧΧστε και πλάκωσαν και οι γύφτοι.

Alexandros 5 Νοεμβρίου 2012 στις 1:51:00 μ.μ. EET  

Δυστυχώς, θα συμφωνήσω αφενός με τον πρώτο σχολιαστή και αφετέρου θα γράψω πως όλα αυτά γίνονται γιατί το δικό μας Υπουργείο Εξωτερικών είναι ανύπαρκτο!

Ανώνυμος 5 Νοεμβρίου 2012 στις 4:30:00 μ.μ. EET  

Με τα ληγμένα μας πυρομαχικά μπορούμε να σβήσουμε την αλβανία από τον χάρτη, αν βέβαια συνεχίσει έτσι.

Ανώνυμος 5 Νοεμβρίου 2012 στις 5:03:00 μ.μ. EET  

είναι πολύ δύσκολη χώρα να χειριστεί κάποιος. πόσο περισσότερο όταν υποστηρίζεις τους εχθρούς της σερβία και σκόπια.

η μόνη χώρα με ελληνική μειονότητα...

δυστυχώς την χάνουμε απο τα χέρια μας χωρίς να κερδίζουμε κάτι.

μηδενιστής

TED 5 Νοεμβρίου 2012 στις 5:10:00 μ.μ. EET  

Με ΠτΔ αυτόν που ως ΥΠΕΞ ήρε το εμπόλεμο με την Αλβανία (87) και με Πρωθυπουργό αυτόν που άνοιξε τα σύνορα (90-91), τι να περιμένεις από το Ελληνικό Κράτος;

ΑΧΕΡΩΝ 5 Νοεμβρίου 2012 στις 9:31:00 μ.μ. EET  

@μηδενιστὴ
Την Σερβὶα και τα Σκὸπια τα υποστηρὶζουμε,ιδὶως τα τελευταὶα,αλλὰ την Αλβανὶα την τρὲφουμε.Ὲτσι απλὰ.
Και κὰτι ακὸμη:η Αλβανὶα ΔΕΝ εὶναι η μὸνη χὼρα με ελληνικὴ μειονὸτητα,απλὼς εκεὶ κατοχυρὼθηκε η ὺπαρξὴ της,το 1914.
Στα Σκὸπια και στην Βουλγαρὶα υπὰρχει επὶσης ελληνικὴ μειονὸτητα,για να μὴν αναφερθοὺμε στην ελληνικὴ καταγωγὴ μεγὰλου μὲρους των πληθυσμὼν αυτὼν των χωρὼν.Η διαφορὰ με την Αλβανὶα εντοπὶζεται στο ὸτι με την Γιουγκοσλαβὶα ποτὲ δεν ανοὶξαμε θὲμα,ενὼ και με την Βουλγαρὶα το θὲμα το σπρὼξαμε κὰτω απὸ το χαλὶ,προς μεγὰλη ανακοὺφιση των ελλαδικὼν κυβερνὴσεων.

Ανώνυμος 6 Νοεμβρίου 2012 στις 5:22:00 π.μ. EET  

Όσο ο κ. Αβραμόπουλος προσπαθεί να φτιάξει προφίλ "ηγέτη" παριστάνοντας το καλό παιδί για το ΝΑΤΟ, δεν πρόκειται να γίνει απολύτως τίποτε.
Το Αλβανικό ζήτημα επιλύεται με πολύ απλό τρόπο: Οργάνωση της διαδικασίας ενεργοποίησης του πρωτοκόλλου της Κέρκυρας με υποστήριξη διαφόρων διεθνών παικτών - τότε οι Αλβανοί και οι φίλοι τους εξ' ανατολών δεν θα ήταν τόσο ένθερμοι υποστηρικτές του Κοσόβου, της "μεγάλης" Αλβανίας και των τσάμηδων.

Ανώνυμος 6 Νοεμβρίου 2012 στις 9:13:00 π.μ. EET  

@φίλε ΑΧΕΡΩΝ
στοιχεία έχουμε γι αυτές τις χώρες ή λέμε πχ 200,000 βλαχόφωνοι στα σκόπια κτλ;;;

Την τρέφουμε ή όχι αυτό οι αλβανοί δεν το καταλαβαίνουν. Εκεί παίζει η φάρα και ο νόμος των όπλων. Δεν πας με λουλούδια αλλά με απάτσι για να μιλήσεις.

μηδενιστής

ΑΧΕΡΩΝ 6 Νοεμβρίου 2012 στις 10:41:00 π.μ. EET  

@Μηδενιστὴ
Δεν ὲχουμε στοιχεὶα τεκμηριωμὲνα,διὸτι δεν υπὴρξε ποτὲ μὶα επὶσημη ελληνικὴ πρωτοβουλὶα προς αυτὴν την κατεὺθυνση,που θα αφοροὺσε συλλογὴ και επεξεργασὶα,κα εν τὲλει υιοθὲτηση απὸ το ελληνικὸ κρὰτος.Ωστὸσο,κὰποιοι αξιωματοὺχοι προὲβαιναν κατὰ καιροὺς σε ισχυρισμοὺς,ὸπως η Βιργινὶα Τσουδεροὺ,υφυπουργὸς εξωτερικὼν περὶ το 1990,που μὶλησε για 400.000 Ὲλληνες στα Σκὸπια,ενὼ κὰποιος εκπρὸσωπος κὰποιων ελληνικὼν οργανὼσεων της Βουλγαρὶας,ὲκανε λὸγο στον Γιὼργο,ὸχι τον Παπανδρὲου,τον Νταλὰρα,για ''τουλὰχιστον 400.000 Ὲλληνες''στην Βουλγαρὶα,αρχὲς της δεκαετὶας του ´90.
Αλὴθεια,για την μειονὸτητα στην Αλβανὶα,τὶ στοιχεὶα διαθὲτουμε;

Alexandros 6 Νοεμβρίου 2012 στις 12:26:00 μ.μ. EET  

Το 2005 η CIA έδινε 200-250 χιλιάδες Ελληνική Μειονότητα στην Albania, το 2006 103 χιλιάδες, στη Βόρειο Ήπειρο μιλάνε μέχρι και για 500 χιλιάδες Βορειοηπειρώτες. Με το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, το οποιο υπογράφηκε σε διμερές επίπεδο, Αλβανίας μειονότητας, αναγνωρίστηκε η αυτονομία της περιοχής! Τι αλλα στοιχεια θέλουμε?

Όσον αφορά τα Σκοπια, νομίζω αν και δεν είμαι απολύτως σίγουρος, πως η Βουλγαρία επισήμως αναγνωρίζει στα Σκοπια ύπαρξη 200 χιλιάδων Ελλήνων!
Πρόσφατα σχετικά είχε γίνει και εκπομπή για τους Έλληνες αυτούς!

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 6 Νοεμβρίου 2012 στις 2:06:00 μ.μ. EET  

Ο μηδενιστής έχει σε σημείο δίκιο. Οι Αλβανοί δεν έγιναν ακόμη και απέχουν ακόμη από το να γίνουν κράτος αρχών και δικαίου. Ζουν ακόμη σε κλεφτοκοτάδικο επίπεδο από άποψη κράτους (και σε μεγάλο βαθμό και κοινωνίας) και εκεί που σε έχουν ανάγκη μπορεί και να σε ληστέψουν. Δεν αρκεί να είσαι ανώτερος, πρέπει να τους το θυμίζεις όταν αρχίζουν τις μαγκιές. Να είστε σίγουροι οτι ποτέ δεν τραβάνε το σκοινί πέρα από εκεί που τους παίρνει. Και με εμάς άλλο δεν τους παίρνει. Αρκεί να τραβήξει κανείς λίγο το λουρί, δε θέλει πολύ.
Τσάμηδες και άλλα φρούτα δεν έχουν καμιά υπόσταση σε διεθνές επίπεδο από τη στιγμή που μιλάμε για εγκλήματα πολέμου. Έπειτα δεν τους έδιωξε η ελληνική πολιτεία. Ο ΕΔΕΣ τους κυνήγησε και η ελληνική πολιτεία δήμευσε τις περιουσίες τους ως αποζημίωση για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν. Οπότε μην το ψάχνετε πολύ. Από τότε που διαλύθηκε οι Γιουγκοσλαβία οι μεγάλοι παίχτες πέτυχαν αυτό που ήθελαν και η στήριξη στους λήσταρχους των Βαλκανίων έπαψε να είναι τόσο θερμή. Σιγά σιγά θα το καταλάβουν

Ανώνυμος 6 Νοεμβρίου 2012 στις 4:09:00 μ.μ. EET  

φίλε καουμπόυ καλησπέρα.
αρκεί να μην ανοίξει η όρεξη στους "μεγάλους παίχτες" και θελήσουν να κατέβουν παρακάτω, πετυχαίνοντας, ΠΑΝΤΑ για τους "αγαθοεργούς" σκοπούς τους (βοήθεια στις καταπιεσμένες μειονότητες και στον κάθε ταλαίπωρο που βασανίζεται στην Ελληνική επικράτεια!) να μας διαλύσουν μια και καλή, αφού βλέπουν ότι σοβαρή και ισχυρή διακυβέρνηση ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ και τότε θα τρέχουμε και δεν θα προλαβαίνουμε!

Γιάννης

Ανώνυμος 6 Νοεμβρίου 2012 στις 4:54:00 μ.μ. EET  

Πριν ανοίξουν τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην Αλβανία υπήρχαν περίπου 400,000 Έλληνες. Σήμερα στα Σκόπια υπάρχουν 150,000 με 200,000 Έλληνες, και ζουν στην περιοχή του Μοναστηρίου.

Υ.Γ. Δεν μπορώ να καταλάβω κάτι. Το "αλβανός εθνικιστής". Μα για να είναι κάποιος εθνικιστής πρεπει πρώτα απ'ολα να υπάρχει έθνος!
Α.Δ.

Ανώνυμος 7 Νοεμβρίου 2012 στις 9:42:00 π.μ. EET  

@Α.Δ
"Μα για να είναι κάποιος εθνικιστής πρεπει πρώτα απ'ολα να υπάρχει έθνος!"

οι τούρκοι είναι 37 φυλές και έχουν έθνος. εμείς 1 και έχουμε τα @@ μας.η φυλή δεν ταυτίζεται με το έθνος αλλά με την πίστη σε αυτό.
οι αλβανοί έφτιαξαν έθνος όπως όλοι οι λαοί: με νικηφόρο πόλεμο.
κάποτε το πέτυχαν και κάτι σκλάβοι των οθωμάνων - το ξέχασαν αργότερα.

--------------------------

Πάντως κύριοι επειδή δεν έχουμε ΥΠΕΞ και δεν εμπιστεύομαι το cia factbook δεν μπορώ ούτε εγώ ούτε εσείς να ξέρουμε πόσοι έλληνες είναι εκεί.

μηδενιστής

Ανώνυμος 10 Νοεμβρίου 2012 στις 4:11:00 μ.μ. EET  

@ 5 Νοεμβρίου 2012 4:30:00 μ.μ. EET

Αυτό θα μπορούσε να είχε γίνει πριν τρεις δεκαετίες ακόμη. Τώρα έχει την αμέριστη συμπαράσταση των ΗΠΑ. Άλλωστε, εμείς είμαστε ειρηνικοί, πολιτισμένοι άνθρωποι, δεν χρησιμοποιούμε τέτοιες βάρβαρες μεθόδους.

@ TED

Είναι ελληνικό φαινόμενο να φορτώνουμε τις ευθύνες σε υπουργούς, ενώ υπάρχουν πρωθυπουργοί.

Ο Παπούλιας ήταν ΥπΕξ, αλλά δεν χάρασσε πολιτική. Πρωθυπουργός ήταν ο αλήστου μνήμης Παπανδρέου. Βέβαια, αν ο Παπούλιας ήταν άνθρωπος, θα προτιμούσε να παραιτηθεί, παρά να βάλει την υπογραφή του σε τέτοιο νόμο, που ουσιαστικά χάρισε την Β. Ήπειρο στους Αλβανούς. Μην ξεχνάς ότι είναι Ηπειρώτης ο ίδιος.

Το ίδιο ισχύσει και για τον Σαμαρά. Πρωθυπουργός ήταν ο Μητσοτάκης, άρα αυτός έχει την ευθύνη.

Εκτός του ότι μάλλον φόρτωσαν στον Σαμαρά το άνοιγμα των συνόρων (δεν ήταν, άλλωστε, αρμόδιος αυτός σαν ΥπΕξ), για να βγει λάδι ο αληθινός υπαίτιος.

______________________________________

Ο αλβανικός ανθελληνισμός

Οι Αλβανοί πάντα μισούσαν την Ελλάδα και ο,τιδήποτε ελληνικό. Δεν είναι καινούριο αυτό, όπως δεν είναι καινούρια η συνεργασία τους με την Τουρκία, τον μεγαλύτερο εχθρό της Ελλάδας. Και επί Τουρκοκρατίας, με το μέρος τους ήταν. Οι Τουρκαλβανοί ήσαν οι σκληρότεροι γενίτσαροι.

Και με τους Ιταλούς συμμάχησαν το 1940 κι επιτέθηκαν μαζί στην Ελλάδα, ενώ και οι ίδιοι ήσαν από τον 1939 υπό ιταλική κατοχή και μάλιστα ιδιαίτερα σκληρή.

Ήταν και είναι μεγάλο λάθος να έχομε στην χώρα μας περίπου 1,5 εκατομμ. Αλβανούς, οι οποίοι αποτελούν εν δυνάμει εχθρό στα μετόπισθέν μας.

Ανώνυμος 10 Νοεμβρίου 2012 στις 11:45:00 μ.μ. EET  

ΤΙ ΛΥΠΗΡΟ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΤΡΩΜΕ ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ. ΚΑΡΠΑΖΟΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ, ΤΙ ΞΕΦΤΙΛΑ.

Ανώνυμος 11 Νοεμβρίου 2012 στις 10:55:00 π.μ. EET  

Για να τελειώνουμε επιτέλους με αυτούς τους ξεφτιλισμένους σαλταδόρους,ας στείλουμε πίσω καμιά 500.000 χιλιάδες,αυτοί που θα απομείνουν να πληρώνουν όταν προσέρχονται στα νοσοκομεία μας,δίδακτρα στα σχολεία που φοιτούν τα παιδιά τους,τέρμα η ενίσχυσή τους με τρόφιμα-ρουχισμό από ανθρωπιστικές οργανώσεις κι άγριο κυνήγι για τους ανασφάλιστους που παίρνουν τη δουλειά των Ελλήνων...Να τους ξαναγ@μίσουμε πρέπει για να μας ξανασεβαστούν.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP