Αλλαγές στη Δομή Διοίκησης του Ελληνικού Στρατού

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Κατάργηση του Β' ΣΣ και Διακλαδική Δύναμη
Ειδικών Επιχειρήσεων προβλέπει η Νέα Δομή του ΕΣ
Σημαντικές οργανωτικές μεταβολές στη Δομή Δοίκησης του Ελληνικού Στρατού αναμένονται το προσεχές διάστημα καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΣΑΓΕ εγκρίθηκε η διάλυση του Β΄Σώματος Στρατού και η αλλαγή υπαγωγής των Σχηματισμών του, θέτοντας τέλος στους πειραματισμούς της αναδιοργάνωσης του 2001 και την επιστροφή στον ορθολογισμό. Το Β΄ΣΣ συγκοτήθηκε ως Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης και αποτελεί ένα ετερογενές μείγμα μικρών Σχηματισμών Ειδικών Δυνάμεων (1η ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ, 32 ΤΑΞΠΝ, 71 Α/Μ ΤΑΞ), της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού καθώς κι ενός βαρέως σχηματισμού, της II ΜΚ Μεραρχίας (33 και 34 Μ/Κ ΤΑΞ), η οποία μέχρι πρότινως λειτουργούσε ως δεξαμενή για την αποστολή δυνάμεων στις συμμαχικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Με την κατάργηση ενός ενδιαμέσου επιπέδου διοικήσεως (του Σώματος Στρατού) επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ευελιξία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού και των μέσων διοικήσεως και υποστηρίξεως που για τον ΕΣ είναι εξαιρετικά πολύτιμα. Φυσικά, περισσότερα μπορούν να ειπωθούν όταν ανακοινωθεί επίσημα και στην τελική της μορφή η Νέα Δομή Διοίκησης του ΕΣ, η οποία προβλέπει τη συγκρότηση Διακλαδικής Δύναμης Ειδικών Επιχειρήσεων.

Η ανορθόδοξη σύνθεση του Β΄ΣΣ έχει επισημανθεί πάντως και στην εξαιρετική ανάλυση Ελληνικός Στρατός: Αναδιοργάνωση και οι Μείζονες Σχηματισμοί:


Από επιχειρησιακής απόψεως, οι δυνάμεις αυτές δεν προορίζονται και δεν πρόκειται να ενεργήσουν, σε περίπτωση επιχειρήσεων, σαν ανεξάρτητο σώμα στρατού, με επιχειρησιακή και διοικητική ενότητα. Αντιθέτως, οι μονάδες και οι ελάσσονες σχηματισμοί του Β’ ΣΣ θα τεθούν υπό τον επιχερησιακό έλεγχο της μείζονος διοίκησης που θα ελέγχει το αντίστοιχο θέατρο επιχειρήσεων. Αν υπάρξει εμπλοκή στον Έβρο, τότε έχει σημασία η επέμβαση της ΙΙ ΜΚ Μεραρχίας (ή των ταξιαρχιών της), που θα τεθούν υπό τη διοίκηση του Δ’ ΣΣ. Αν υπάρξει εμπλοκή στο Αιγαίο, τότε οι ελαφρές δυνάμες του ΣΣ, καθώς και η ΑΣ, θα τεθούν (ή θα πρέπει να τεθούν) υπό τη διοίκηση της ΑΣΔΕΝ. Αν υπάρξει εμπλοκή στο χώρο της Ηπείρου-Μακεδονίας, τότε οι δυνάμεις αυτές θα εμπλακούν (για την ακρίβεια: θα απασχοληθούν) σε ένα ευρύ μέτωπο, παράλληλα με τις ήδη υφιστάμενες εκεί δυνάμεις, και ανεξάρτητα η μία από την άλλη. Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις “Δυνάμεων Ταχείας Επεμβάσεως” που αναπτύχθηκαν σε άλλους στρατούς του εξωτερικού, μετά το ’90 (και για τις ΗΠΑ, φυσικά, πολύ νωρίτερα) η δική μας “δύναμη ταχείας επεμβάσεως” δε θα κληθεί να εισέλθει σε ένα θέατρο επιχειρήσεων όπου δεν υπάρχει φίλια παρουσία, ώστε να αναγκαστεί αυτή να παίξει το ρόλο του συνολικού οργανωτή του θεάτρου επιχειρήσεων. Αντιθέτως, στην ελληνική περίπτωση, οι μονάδες του Β’ ΣΣ έχουν το ρόλο της στρατηγικής εφεδρείας της χώρας, είναι το βασικό μέσον που έχει το προϊστάμενο κλιμάκιο για να επηρεάσει τη μάχη, και θα κληθούν να συνεργαστούν στενά με τις ήδη υπάρχουσες δυνάμεις. Μάλιστα, είναι σκόπιμο, τουλάχιστον ορισμένες εξ αυτών, που έχουν σαφή προσανατολισμό, να αποδοθούν ήδη, από τον καιρό της ειρήνης, στον μείζονα σχηματισμό του θεάτρου επιχειρήσεων όπου θα κληθούν να ενεργήσουν. Έτσι, η ΑΣΔΕΝ θα πρέπει, ήδη από τον καιρό της ειρήνης να έχει υπό τη διοίκησή της της 32α Ταξιαρχία Πεζοναυτών, και φυσικά να είναι η υπεύθυνη διοίκηση για τον έλεγχο συνολικά του Αρχιπελάγους (με ό,τι αυτό συνεπάγεται επιχειρησιακά και διοικητικά).
Με την κατάργηση του Β΄ΣΣ προωθείται επιπλέον η μείωση των οργανικών θέσεων ανωτάτων αξιωματικών στον ΕΣ. Σε αντίθεση με το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (τρεις θέσεις αντιναυάρχων και υπόλοιπες υποναυάρχων) και το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο (τρεις θέσεις αντιπτεράρχων και υπόλοιπες υποπτεράρχων), το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο αποτελείται αποκλειστικά από αντιστρατήγους. Σημειώνεται ότι στο ΑΣΣ δε συμμετέχει πλέον ο Διοικητής του Α΄ΣΣ καθώς ο Σχηματισμός διοικείται πλέον από υποστράτηγο. Η περαιτέρω μείωση του αριθμού των Αντιστρατήγων είναι εφικτή με την κατάργηση της οργανικής θέσης του Β΄Υπαρχηγού ΓΕΣ καθώς ο εκάστοτε Υπαρχηγός μπορεί κάλλιστα να διεκπαιρεώνει καθήκοντα ΓΕΠΣ. Ο εξορθολογισμός της αναλογίας αξιωματικών/υπαξιωματικών θα επέλθει όμως σε βάθος χρόνου, γι΄αυτό και η ανακοινωθείσα μείωση των εισακτέων κατά 30% στις στρατιωτικές σχολές του Στρατού Ξηράς θα πρέπει πρωτίστως να αφορά τις παραγωγικές σχολές των αξιωματικών:


Τέλος, φαίνεται πως απομακρύνονται οριστικά οι όποιες σκέψεις(;) για κατάργηση της 1ης Στρατιάς (στην ουσία ενός Στρατηγείου), ενέργεια που θα ισοδυναμούμε με εγκληματική πράξη. Περισσότερα για το ζήτημα της 1ης Στρατιάς εδώ.

strategyreports

3 σχόλια:

Ανώνυμος 10 Νοεμβρίου 2012 στις 10:59:00 π.μ. EET  

Από πότε ειναι στις Ειδικές Δυνάμεις η 71η ΑΜ/ΤΑΞ ???

Ανώνυμος 12 Νοεμβρίου 2012 στις 10:18:00 π.μ. EET  

Ειδικές Δυνάμεις είναι και το ΤΕΝΕΦ ή το ΤΕΝΞ.
Η 71η είναι "Ειδικές Δυνάμεις" σαν δύναμη ταχείας αντίδρασης. Δεν υπάγεται στην Διοίκηση ΕΔ του ΓΕΣ.

Η σύγχυση έχει να κάνει με ότι στην ελλάδα έχουμε μπερδέψει τις ειδικές δυνάμεις, τις δυνάμεις με ικανότητα ορισμένων ειδικών επιχειρήσεων, τις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων και τις ειδικευμένες δυνάμεις των όπλων/σωμάτων με ορισμένη αποστολή.

Αν δεις πχ στον στρατό των ΗΠΑ υπάρχουν "ειδικές δυνάμεις" 2 μεραρχίες αλεξιπτωτιστών-α/φ, ειδικές δυνάμεις (σύνταγμα ranger, πράσινα μπερέ, μονάδες ψυχολογικού πολέμου κτλ) και μονάδες ειδικών επιχειρήσεων (δέλτα, night stalkers)
Αυτό το διαχωρισμό όπως φάινεται θα τον κάνουμε και μεις με την νέα διοίκηση.

μηδενιστής

Ανώνυμος 12 Νοεμβρίου 2012 στις 12:28:00 μ.μ. EET  

Χαμός στα σουβλατζίδικα και στα ενοικιαζόμενα στην βέροια: Ο βουλευτής Ημαθίας ούρλιαζε για το χρήσιμο του ΒΣΣ γιατί έχει ιστορία και γιατί έχει πολύτιμη ζώνη ευθύνης.
Ούτε ιστορία έχει το ΒΣΣ (δεν κατάγεται απο τον 2ο σύνταγμα πεζαιτερων) ούτε ΖΕ ψεύτη.

Χαμός και για την διάλυση των κέντρων: παπάδες(!!!!) στην πάτρα, νομάρχες αλλού. και έχουμε να ακούσουμε και άλλα...

μηδενιστής

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP