Αποκατάσταση της αμυντικής συνεργασίας Τουρκίας - Ισραήλ;

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Εξελίξεις σημειώνονται στο πολύπαθο πρόγραμμα Peace Eagle (Barış Kartalı) της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας για την προμήθεια τεσσάρων αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου Boeing 737AEW&C καθώς το Ισραήλ προσανατολίζεται στην παράδοση των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου (ΕS/ELINT) τύπου EL/M-8300 που εξοπλίζουν τα αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τον έγκριτο αμυντικό συντάκτη Ümit Enginsoy της εφημερίδας Hürriyet, η ισραηλινή εταιρεία Elta Systems Ltd. αποφάσισε την επανέναρξη της παραγωγής του ηλεκτρονικού εξοπλισμού για το τουρκικό πρόγραμμα, γεγονός που ίσως σημάνει την αποκατάσταση της τουρκο-ισραηλινής αμυντικής συνεργασίας μετά από διακοπή διετούς διάρκειας.

Υπενθυμίζεται ότι από τα πέντε συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που είχαν παραγγελθεί, τέσσερα για εγκατάσταση σε ισάριθμα αεροσκάφη και ένα εφεδρικό, έχουν παραδοθεί τα δύο, τα οποία και έχουν τοποθετηθεί σε αντίστοιχα αεροσκάφη. Για την αναπλήρωση των τριών υπολοίπων που δεν είχαν παραδοθεί, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την τουρκική εταιρεία Aselsan για πιθανό πρόγραμμα εγχώριας ανάπτυξης. Αξίζει να αναφερθεί ότι η επιμονή του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας να μην εκδίδει άδεια εξαγωγής των συστημάτων είχε προκαλέσει τριγμούς στη συνεργασία μεταξύ της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας και της Boeing, με την αμερικανική εταιρεία να απειλεί ότι θα αναζητήσει διαφορετικό προμηθευτή για μελλοντικά προγράμματα.

Η παράδοση των αεροσκαφών Boeing 737AEW&CAEW&C πραγματοποιείται με καθυστέρηση 6 ετών λόγω δυσεπίλυτων προβλημάτων που εμφανίστηκαν στο λογισμικό και στη κεραία του ραντάρ Διάταξης Ηλεκτρονικής Σάρωσης Πολλαπλού ρόλου (MESA) της Northrop Grumman.

Πηγή

13 σχόλια:

Alexandros 9 Νοεμβρίου 2012 στις 12:24:00 μ.μ. EET  

Παίδες, αυτό έχει προβλεφθεί από πολύ κόσμο, όσο περνάει ο καιρός και οι Ισραηλινοί βλέπουν με τι έχουν να κάνουν στην Ελλάδα, θα αναγκάζονται να στρέφονται ξανά προς την Τουρκια, χτες ο Obama μίλησε στο τηλέφωνο με τρεις "πρωθηυπουργος" από την περιοχή μας, τον Ισραηλινό, τον Αιγύπτιο και τον Τούρκο, συν τον Γάλλο, Βρετανό ktlp, όσον αφορά την Ελλάδα, ούτε τον κόπο να παρουσιάσει το πρόγραμμα του στην Ομογένεια δεν έκανε.

Ανώνυμος 9 Νοεμβρίου 2012 στις 2:25:00 μ.μ. EET  

το χρήμα δεν έχει πατρίδα!
και φυσικό κι επόμενο και καλά κάνουν με τους χρεωκοπημένους που έχουν μπλέξει! και μάλιστα όταν ανερυθρίαστα δηλώνουν οι "εθνοπατέρες" τις μισθάρες τους και καβγαδίζουν σαν "κατίνες" πόσα παίρνεις εσύ και πόσα εγώ!!! και λίστες της ντροπής και "βατοπέδια" που ακόμη κωλυσιεργούν για τελεσίδικες αποφάσεις και πάει λέγοντας!!
οι ξένοι ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ δεν "μασάνε" από τις δικές μας "εξυπνάδες" και θα μας τσιγαρίσουν σε σιγανή φωτιά!! κατά τ΄άλλα θα διαπραγματευόμασταν!!! εμείς οι ΔΥΝΑΤΟΙ!!! ε! ρε γλέντια!!

Γιάννης

Ανώνυμος 9 Νοεμβρίου 2012 στις 3:27:00 μ.μ. EET  

Να δείτε που στο τέλος θα (ξανα)μείνουμε με το @@@!!#$ στο χέρι!!!!!!!!!!!!!

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 9 Νοεμβρίου 2012 στις 3:42:00 μ.μ. EET  

Ε, τι είχαμε τι χάσαμε. Άλλωστε ποτέ δε θα τα ξαναβρούν σε επίπεδο κολλητών που ήταν. Φάνηκε οτι ανάμεσά τους υπάρχει το Ισλάμ...και αυτό το χώνεψαν οι Εβραίοι. Τώρα με εμάς απλώς βολεύονται για ασκήσεις μέχρι να χτυπήσουν το Ιράν. Θα κρατήσει κοντά στα δυο χρόνια η φασαρία, ίσως και παραπάνω. Το μπαλάκι το έχει η Τουρκία. Το πως θα κινηθεί θα καθορίσει τη μελλοντική σχέση Τουρκίας - Ισραήλ. Αλλά επιμένω: ο ισλαμιστής δεν αλλάζει. Πρόκειται για τρόπο σκέψης συνυφασμένο με τη βιοθεωρία τους. Ριζικά διάφορο από εκείνον του δυτικού κόσμου.

Ανώνυμος 9 Νοεμβρίου 2012 στις 4:12:00 μ.μ. EET  

δεν είναι ακριβώς, τι είχαμε τι χάσαμε, γιατί πριν λίγο καιρό πολλοί σχολιαστές εξυμνούσαν τη συνεργασία μας με το Ισραήλ και τη δυνατή αυτή χώρα και την αλλαγή του σκηνικού με τις "αγκαλιές" του Ισραήλ και του εβραϊκού λόμπυ των ΗΠΑ. Τώρα έστω και ψυχρά συνεχίζεται η συνεργασία με τους γείτονες! Ψυχρά-θερμά οι γείτονες συνεχίζουν τους εξοπλισμούς τους και μας δείχνουν ακόμη μια φορά ποιός έχει το "πάνω χέρι" στην περιοχή!

Γιάννης

Αναδελφος 9 Νοεμβρίου 2012 στις 4:48:00 μ.μ. EET  

Δεν νομιζω οτι υπαρχει καποιος ιδιαιτερος λογος ανησυχιας, καθως η σχεση Ελλαδος-Κυπρου-Ισραηλ εχει μπει σε εναν δρομο, που κατα την γνωμη μου κινδυνευει μονον απο τυχον ελληνικη λανθασμενη ενεργεια.Η συμπηξη συμφεροντων ιδιως οσον αφορα την εξορυξη υδρογονανθρακων και η συνεπακολουθη πορεια υλοποιησης εγκαταστασεων υποδομης στην Κυπρο, ειναι στρατηγικες επιλογες που δεν απεμπολουνται απο την μια στιγμη στην αλλη.Απο την αλλη πλευρα δεν μπορουμε να καθορισουμε εμεις το πλαισιο σχεσεων που θα θελησει να κρατησει το Ισραηλ με την Τουρκια.Το σιγουρο ειναι πως στην τουρκικη πλευρα οι κεμαλιστες του CHP επιδιωκουν την επανασυνδεση των σχεσεων, αλλα οι ισλαμιστες του AKP ( που αποτελουν πλεον αναμφισβητητα την κυριαρχη πολιτικη δυναμη) εξακολουθουν να διακατεχονται απο τα εγωπαθη θρησκευτικο-οθωμανικα συνδρομα (βλεπε απαιτηση για τερματισμο του ναυτικου αποκλεισμου της Γαζας)που δεν αφηνουν και πολλα περιθωρια προσεγγισης.Αν παραμεριστει η επιρροη του Νταβουτογλου ισως κατι να αλλαξει, αλλα προς το παρον δεν διαφαινεται κατι τετοιο στον τουρκικο πολιτικο οριζοντα.

Ανώνυμος 9 Νοεμβρίου 2012 στις 6:51:00 μ.μ. EET  

Μην τρελαίνεστε ρε παιδιά.Τώρα τους βολεύει για συμμαχία με εμας όπως και εμάς και τώρα την κάνουν.

Αν αλλάξουν αύριο μεθαύριο τα συμφέροντα τους ή σύμφωνα με το μακροχρόνιο γεωπολιτικό τους σχέδιο ως σοβαρή χώρα και όχι ως μπουρδέλο σαν εμάς, τότε την διακόπτουν.

Δεν υπάρχουν φίλοι κ σύμμαχοι,νέτα σκέτα.

Παρα μόνο, τί μου δίνεις τί σου δίνω.

Ανώνυμος 9 Νοεμβρίου 2012 στις 7:31:00 μ.μ. EET  

>που κατα την γνωμη μου κινδυνευει μονον απο τυχον ελληνικη λανθασμενη ενεργεια<

Ακριβώς κι επειδή οι ελληνικές ενέργειες είναι πάντα λανθασμένες...

Ανώνυμος 9 Νοεμβρίου 2012 στις 8:52:00 μ.μ. EET  

Δεν νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να εμπιστευτούν ξανά οι ισραηλινοί τους Τούρκους...

gkpompia 9 Νοεμβρίου 2012 στις 10:52:00 μ.μ. EET  

Η παραπάνω είδηση αφορά την ισραηλινή αξιοπιστία ως προμηθευτής αμυντικών συστημάτων την οποία θέλει αυτο να διασφαλίσει. Από την άλλη όμως είναι γνωστός ο παλαιός επιτήδειος ουδέτερος και νύν επιτήδειος σύμμαχος Τουρκία(οι επιτήδειοι δεν θεωρούνται αξιόπιστοι)για την συμπεριφορά της με γνώμωνα πρωτίστως τα συμφέροντα της, σε ΗΠΑ και Ισραήλ. Γι'άυτό τον λόγο δεν προβλέπω ότι σε ένα ρευστό διεθνές σύστημα, σε φάση ανακατανομής ισχύος, η Τουρκία θα ανακτήσει την πιστοληπτική της ικανότητα ως γεωστρατηγικός εταίρος. Πολλώ δε μάλλον όταν ενεργεί ηγεμονικά θίγοντας και ερχόμενη σε αντίθεση με τα συμφέροντα των παλιών στενών συμμάχων της ΗΠΑ και Ισραήλ. Τα ενεργειακά κοιτάσματα στην Α.Μεσόγειο θεμελιώνουν και σφυρηλατούν μια αντικειμενική γεωοπολιτική ταύτιση συμφερόντων μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ υπό την ομπρέλλα των ΗΠΑ(δεν υποννοώ άξονα αλλά συγκυριακό συνεταιρισμό). Η Ελλάδα πρέπει να προσέξει στις σχέσεις της με την Τουρκία και την Ρωσία, ούτως ώστε να μην δώσει ευκαιρίες στην Τουρκική επεκτατικότητα να επιτύχει στόχους,ενώ με την Ρωσία να υπάρξει προσέγγιση που να μην θίγει τις ΗΠΑ, τουλάχιστον στον βαθμό που αυτές δεν μας υποσκάπτουν προφανώς στο Αιγαίο και στο ζήτημα της ΑΟΖ. Ούτως οι άλλως καταλήγω η θέση μας είναι αδύναμη αλλά οι εξλείξεις στα ενεργειακά και στην μ.ανατολή μας προσφέρουν ευκαιρίες για να ασκήσουμε εξωτεερική πολιτικλη που θα ενισχύσει την θέση μας,με δυσανάλογα θετικούς όρους από ότι μας επιτρέπει η καταθλιπτική οικονομική κατάσταση μας.

Ανώνυμος 10 Νοεμβρίου 2012 στις 1:07:00 π.μ. EET  

Η είδηση προέρχεται από τη Hurriyet,οι συντάκτες την τοποθέτησαν ακριβώς κάτω από τη μπάρα πλοήγησης,σε εμφανές σημείο.Στην τουρκόφωνη hurriet δεν υπάρχει το άρθρο.Είναι γνωστή η προσπάθεια επαναπροσέγγισης και οι τόνοι έχουν πέσει λόγω Συρίας όπου οι Τούρκοι είναι μπροστάριδες,απο κεί και πέρα,όλοι παίζουν το παιχνίδι τους.Δε χρειάζονται λόγια απελπισίας κανείς δεν σας είπε ότι το Ισραήλ θα κάνει πόλεμο στη Τουρκία,το Ισραήλ τα "ορυκτά" του συμφέροντα του προασπίζει και μόνο.

Μanolis 10 Νοεμβρίου 2012 στις 11:52:00 π.μ. EET  

Νομιζω οτι δεν πρεπει να δινουμε μεγαλη βαση στη Hurriyet, εξαλλου πολλες φορες εχει εξαπολυσει ψυχολογικες επιχειρησεις του κεμαλισμου και αλλες εχει απλα εκφρασει ευχολογια των στρατηγων (κυριως). Εαν το επιβεαιωσουν και οι Ισραηλινοι, αλλαζει το πραγμα.

Ανώνυμος 10 Νοεμβρίου 2012 στις 3:41:00 μ.μ. EET  

Η Elbit ανακοίνωσε ότι κινείται νομικά κατά της κυβέρνησης του Ισραήλ για να αποκαταστήσει την οικονομική ζημία που προκλήθηκε στην εταιρία μετά από την ανάκληση της άδειας εξαγωγής "υλικού" προς την Τουρκία. Η Elbit και η θυγατρική της Electro-Optics - Elop, διεκδικούν 74 εκατ. $ από το Ισραηλινό δημόσιο μετά από τις άκαρπες συνομιλίες που είχαν, για την εξεύρεση συναινετικής λύσης ή αντισταθμιστικής παραγγελίας.

http://www.aviationlive.org/2012/11/elbit-lorop.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP