Η Τουρκία ζητά Patriot από το ΝΑΤΟ

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Πληροφορίες που διακινούνται στα διεθνή ΜΜΕ, αναφέρουν ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να καταφύγει άμεσα, τις επόμενες ώρες, εάν δεν το έπραξε ήδη, στην Ατλαντική Συμμαχία ζητώντας ενίσχυση στο μέτωπο που έχει ανοιχτό με τη Συρία.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, η Τουρκία θα ζητήσει την ανάπτυξη αντιαεροπορικών – αντιβαλλιστικών πυραυλικών συστημάτων μακρού βεληνεκούς, τύπου Patriot, στα σύνορα με τη Συρία. Το πρόβλημα για την Τουρκία θα είναι να πείσει τι είδους χρησιμότητα θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο οπλικό σύστημα. Λογικό θα ήταν επίσης να σκεφτεί κανείς ότι σε περίπτωση που αυτό συμβεί οι Τούρκοι θα δεσμεύονταν για την προμήθεια αυτού του συστήματος όταν το σχετικό εξοπλιστικό πρόγραμμα που προσφάτως εγκαταλείφθηκε, επανέλθει στις προτεραιότητες του τουρκικού Γενικού Επιτελείου.

Παρότι θεωρείται «αμυντικό» θα μπορούσε εύκολα να χρησιμοποιηθεί για «επιθετικούς» σκοπούς, αφού θα μπορούσε να καταρρίπτει αεροσκάφη εντός της συριακής επικράτειας. Αυτό επί της ουσίας συνεπάγεται μια έμμεση εφαρμογή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Πρόκειται για ενέργεια με στόχο να εμπλέξει με έμμεσο τρόπο το ΝΑΤΟ, αφού μέχρι στιγμή οι εκκλήσεις της έχουν απαντηθεί με ευχολόγια και γενικόλογες και αόριστες αναφορές στη δέσμευση της Ατλαντικής Συμμαχίας να προστατεύσει τα μέλη της από την οποιαδήποτε εξωτερική επιβουλή…

Το πρόβλημα για την Τουρκία είναι ότι αφενός η απροθυμία της Δύσης να εμπλακεί στρατιωτικά στη σύγκρουση είναι δεδομένη κάτι που δεν έγινε εξ αρχής κατανοητό από τους υπεύθυνους της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας, ή μάλλον για την ακρίβεια, δεν εκτιμήθηκαν ορθώς οι πραγματικές διαθέσεις.

Ωστόσο, το «μπαλάκι» θα βρεθεί πλέον στο γήπεδο του ΝΑΤΟ, δηλαδή των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης γενικότερα. Από την εξέλιξη της υπόθεσης πιθανότατα θα επηρεαστεί και ο γενικότερος προσανατολισμός της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Κατά συνέπεια, το θέμα χρήζει μεγάλης προσοχής και παρακολούθησης…

www.defencepoint.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP