Κλείνουν 22 Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Του Λεωνίδα Μπλαβέρη

Λόγοι οικονομίας και λειψανδρίας επέβαλαν την υλοποίηση των νέων μέτρων

Σε συνολικά 11 στρατόπεδα - Κέντρα Εκπαιδεύσεως Νεοσύλλεκτων (ΚΕΝ), από τα 34 που ήταν ένα δίμηνο πριν, θα πραγματοποιηθεί η βασική εκπαίδευση των νεοσύλλεκτων του Στρατού Ξηράς του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας της τρέχουσας, ΣΤ' 2012, ΕΣΣΟ στρατευσίμων. Η εν λόγω εξέλιξη εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποιήσεως των νέων μέτρων εξορθολογισμού της εκπαιδεύσεως, που έχουν «επιβληθεί τόσο για επιχειρησιακούς λόγους (λειψανδρία και μειωμένη απόδοση της κάθε κλάσεως) όσο και για αντίστοιχους οικονομικούς, λόγω λιτότητος και τρόικας». Πιο συγκεκριμένα, από μια απλή ανάγνωση της εγκυκλίου για την κατάταξη των στρατευσίμων του Στρατού Ξηράς, που υπάρχει στην επίσημη ιστοσελίδα του ΓΕΣ (www.army.gr), γίνεται αντιληπτό ότι έχουν περιοριστεί σε μόλις 11 τα Κέντρα Εκπαιδεύσεως Νεοσύλλεκτων (ΚΕΝ), στα οποία έχει ξεκινήσει ήδη η κατάταξη διαφόρων κατηγοριών στρατευσίμων του Σ.Ξ.

Η σύγκριση με το τι είχε γίνει πριν από δύο μόλις μήνες, τον Σεπτέμβριο, με την κατάταξη των στρατευσίμων της προηγούμενης, Ε' 2012, ΕΣΣΟ, είναι εντυπωσιακή. Αν συμβουλευτούμε πάλι την επίσημη ιστοσελίδα του ΓΕΣ, όπου τα στοιχεία αυτά σημειώνονται ακόμα (μέχρι την περασμένη Τρίτη, 6 Νοεμβρίου, αφού προφανώς δεν έχουν διορθωθεί) στο «Μάθε που μπορείς να καταταγείς», «μαθαίνουμε» λοιπόν ότι υπήρχαν συνολικά 32 ΚΕΝ σε ολόκληρη τη χώρα. Αν λοιπόν σε αυτά που ήταν εν ενεργεία (τουλάχιστον στη συντριπτική τους πλειονότητα), μέχρι και την περασμένη ΕΣΣΟ στρατευσίμων, προστεθούν τα δύο επιπλέον ΚΕΝ, ένα του Πολεμικού Ναυτικού (ΚΕΝ «Κανελλόπουλος») και ένα της Πολεμικής Αεροπορίας (124 ΠΒΕ στην Τρίπολη), τότε το σύνολο τους ανά την επικράτεια ανέρχεται στα 34. Σε συνομιλία που είχε πριν από λίγο καιρό ο υπογράφων με τον αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Γκίνη, για το θέμα αυτό, μας διευκρινίστηκε ότι η οικονομία αυτή καθ' εαυτήν δεν είναι τόσο μεγάλη, όσο το ότι με τον τρόπο αυτόν εξοικονομείται προσωπικό, που τοποθετείται σε μονάδες των «πρόσω» - ως τέτοιες θεωρούνται αυτές της Θράκης και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Για να μπορέσει να αντιληφθεί κάποιος τι σημαίνει αυτό πρακτικά, η κατάργηση 22 ΚΕΝ μόνο στον Στρατό Ξηράς θα έχει ως αποτέλεσμα την «αξιοποίηση», σε μονάδες των «πρόσω», περίπου 4.400 ατόμων, στη συντριπτική τους πλειονότητα μονίμων στελεχών διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων (22 ΚΕΝ, από περίπου 200 άτομα μόνιμη δύναμη σε κάθε ένα). Σύμφωνα πάντα με τον επιτελικό σχεδιασμό, η δύναμη αυτή, που πρακτικά αντιστοιχεί σε μια ολόκληρη ταξιαρχία εν καιρώ ειρήνης, «ενισχύει» τις μονάδες της Θράκης και των νησιών.

Σημαντικό κέρδος


Αλλά και από καθαρά οικονομική άποψη το κέρδος που θα προκύψει από την εξοικονόμηση αυτή είναι αρκετά σημαντικό (ανάλογα με την εποχή που διανύουμε και την οικονομία κάθε τάξεως και μεγέθους που επιδιώκεται) και ανέρχεται σε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό δεν αφορά, φυσικά, οικονομία από απολύσεις στελεχών (τέτοιες δεν πρόκειται να γίνουν), αλλά από συντήρηση εγκαταστάσεων, καλύτερη αγορά προμηθειών σε μεγαλύτερες ποσότητες, άρα και καλύτερες τιμές κ.λπ. Τέλος, να σημειωθεί ότι οι μειώσεις αυτές των ΚΕΝ εντάσσονται στο πλαίσιο της Νέας Δομής Δυνάμεων για ευρύτερο περιορισμό των μονάδων και κλείσιμο στρατοπέδων, σχεδιασμός που υλοποιείται με ταχείς ρυθμούς, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και, σε πρώτη φάση, περιλαμβάνει το κλείσιμο 55 στρατοπέδων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Από αυτά, τα 10 πρόκειται να δοθούν ή έχουν δοθεί προς χρήση (όχι ως κυριότητα) στην Ελληνική Αστυνομία, για να μετατραπούν σε Κέντρα Προσωρινής Παραμονής Λαθρομεταναστών, όπως στην Κόρινθο, στο Παρανέστι κ.λπ.

Παραπολιτικά 10/11/2012

9 σχόλια:

Αρματιστής 11 Νοεμβρίου 2012 στις 12:15:00 μ.μ. EET  

Αν αληθεύει ότι τα ΚΕΝ που κλείνουν διέθεταν κατά μ.ο. 200 άτομα μόνιμη δύναμη, με ένα σύνολο 4400, αυτό θα πρέπει να μας μελαγχολεί και να μας απογοητεύει. Με 4.400 άτομα και μάλιστα κατά βάση μόνιμο προσωπικό, αυξάνεται η επάνδρωση των 9 Ταξιαρχιών της Θράκης κατά 500 περίπου άτομα.

Ανώνυμος 11 Νοεμβρίου 2012 στις 2:15:00 μ.μ. EET  

βασικά είναι τραγικό το ότι έπρεπε να φτάσουμε ως εδώ για να εξορθολογιστεί (αν εξορθολογίστηκε) το σύστημα των ΚΕΝ.

βέβαια άλλοι στρατοί που δεν έχουν καν ΚΕΝ αλλά κυλιόμενη εισαγωγή νεοσυλλέκτων σε επίπεδο λόχου ή τάγματος σε υφιστάμενες επιχειρησιακές μονάδες είναι μάλον ανόητη, αλλά τέλος πάντων, ας μην την κάνουμε αυτή την συζήτηση.

Ανώνυμος 11 Νοεμβρίου 2012 στις 8:43:00 μ.μ. EET  

Και οι μισοί να είναι,πάλι στελεχώνονται αρκετές μονάδες.Αρκεί,να μην βυσματώσουν και βρεθούν σε επιτελεία,σχολές και συναφείς τρύπες πάλι όπως βρέθηκαν εξαρχής οι περισσότεροι στα ΚΕΝ

Ανώνυμος 11 Νοεμβρίου 2012 στις 8:44:00 μ.μ. EET  

Πολύ σώστά. Επί Ιωάννη Μεταξά, Ο Ελληνικός Στρατός δεν είχε ΚΕΝ. Οι νεοσύλεκτοι πηγέναν κατευθίαν στις μονάδες τους και εκεί πέρναν βασική-προκεχωρημένη εκπαίδευση. Δεν υπήρχαν μεταθέσεις και οι στρατιώτες υπηρετούσαν όλη την θητεία τους (24 μήνες) σε μία μονάδα. Συνήθως άτομα από συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές στέλνονταν στην ίδια μεραρχία...έτσι με τα παραπάνω δημιουργώταν το λεγόμενο "πνεύμα μονάδας" που τόσο σημαντικό είναι για το αξιόμαχο του στρατού.
Όι περισσότερες κλάσεις εφέδρων κλήθηκαν για μετεκπαίδευση το 1938-1939-1940 και έτσι χτίστηκε ο Ελλήνικός Στρατός του έπους του 40..

Ανώνυμος 11 Νοεμβρίου 2012 στις 9:49:00 μ.μ. EET  

αποσο γνωρίζω το μόνιμο προσωπικό σε 3 ΚΕΝ της περιοχής μου (δεν θα πω που) μετα βίας να έχουν 50 άτομα το καθένα.

Ανώνυμος 11 Νοεμβρίου 2012 στις 11:29:00 μ.μ. EET  

για ποια κεν μιλάμε;

Ανώνυμος 11 Νοεμβρίου 2012 στις 11:48:00 μ.μ. EET  

Τα 200 στελέχη ανά ΚΕΝ, είναι φαντασίες

ΚΛΕΑΝΘΗΣ 12 Νοεμβρίου 2012 στις 12:00:00 π.μ. EET  

΄΄…22 ΚΕΝ, από περίπου 200 άτομα μόνιμη δύναμη σε κάθε ένα…΄΄
Ο αναφερόμενος αριθμός περίπου 200 ατόμων μόνιμη δύναμη σε κάθε ένα ΚΕΝ, είναι τελείως λανθασμένος σε τουλάχιστον μία περίπτωση -αρκετά αντιπροσωπευτική πάντως- με μόνιμη δύναμη συνήθως κάτω των 80. Φυσικά μπορεί να πεί κάποιος ότι είναι η εξαίρεση και άλλα ΚΕΝ έχουν 250 μόνιμους . Ας μου επιτραπεί να έχω πολλές αμφιβολίες: Η δημιουργική λογιστική των συμβούλων του κάθε ΄΄υπουργού μας΄΄ είναι καταγεγραμμένη και αποσκοπεί στο να πείθει ότι με τις αποφάσεις τους σώζουν τον τόπο.
Επιπλέον, εκεί που θα πάνε οι νεοσύλλεκτοι πρέπει πάλι κάποιος να τους εκπαιδεύσει (αλλά και να ξοδέψει). Τα παραμένοντα ΚΕΝ της Καλαμάτας, της Τρίπολης, του Μεσολλογίου της Λαμίας κλπ. θα ζητήσουν επιπλέον εκπαιδευτές για την πολύ αυξημένη πλέον δύναμη νεοσυλλέκτων. Εκτός αν αυταπατώμεθα ότι εκεί υπάρχουν εκατοντάδες ικανών μόνιμων που κάθονταν, ή ότι ένας εκπαιδευτής αρκεί για να μετατρέψει 50 (μη εθελοντές) πολίτες σε στρατιώτες, σε μερικές εβδομάδες. Αυτή λοιπόν η δήλωση του Επιτελούς, ότι ΄΄.η δύναμη αυτή, που πρακτικά αντιστοιχεί σε μια ολόκληρη ταξιαρχία εν καιρώ ειρήνης, «ενισχύει» τις μονάδες της Θράκης και των νησιών…΄΄ μου φαίνεται ότι έχει σκοπό να κατευνάσει τις ανησυχίες για την θητεία-ανέκδοτο. Θα δούμε λοιπόν από του χρόνου για αυτό το ΄΄κύμα΄΄ των χιλιάδων μονίμων που θα γεμίσουν τις εμπρός Ταξιαρχίες.
Το κυριότερο για τις Μονάδες που θα εκπαιδευτούν οι έλληνες νεοσύλλεκτοι, δεν είναι ο αριθμός τους, ούτε η γεωγραφική τους θέση. Είναι η ποσοτική και –κυρίως- ποιοτική επάρκεια των ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ (δυστυχώς πλήρως παραγνωρισμένη ειδίκευση), όπου και να βρίσκεται το στρατόπεδο, καθώς επίσης και το σύστημα εκπαίδευσης που θα ακολουθηθεί.
@ Ανώνυμο 11 Νοεμβρίου 8:44
Όπως προφανώς βλέπεις και εσύ φίλε μου, η Ελλάδα του ΄40 δεν έχει καμμιά σχέση με το σήμερα, διέφερε ριζικά η κοινωνία όχι … τα ΚΕΝ. Τα παιδιά στέκονταν κλαρίνο στον δάσκαλο, η φάπα έπεφτε σύννεφο, ο ορεσίβιος νεοσύλλεκτος έδινε μαθήματα στον εκπαιδευτή του στη φυσική κατάσταση, στην αντοχή στις πορείες, στη γνώση της φύσης κλπ. Με 24μηνη θητεία και σχεδόν 100.000 νεοσύλλεκτους κάθε χρόνο, μπορούμε να πούμε ότι στα 39 ενεργά Συντάγματα Πεζικού, μια δύναμη στρατευσίμων 400-500 άτομα ανά Τάγμα (στην ειρήνη) δεν είναι υπερβολή. Τα δε στελέχη και οι εκπαιδευτές ήταν πάρα πολλά γιατί ο έφεδρος βαθμοφόρος είχε πραγματικά καθήκοντα και δεν χρειαζόταν ο Διοικητής Μονάδος να… ελέγξει τη χέστρα του νεοσύλλεκτου. Και με βετεράνους ανώτερους αξωματικούς, ο ΕΣ του 1940 ήταν φτιαγμένος για να πολεμήσει.

Pro από Συμβασιλεύουσα 12 Νοεμβρίου 2012 στις 4:48:00 μ.μ. EET  


To ιδανικότερο για εμένα , θα ήταν να υπάρχουν 1-3 ΚΕΝ σε ολόκληρη την Ελλάδα και για όλα τα σώματα και όπλα , τα οποία θα επανδρώνονται από καταρτισμένα στελέχη στην εκπαίδευση των εφέδρων . 5 κλάσεις ανά έτος , 9 εβδομάδες εκπαίδευση , η οποία θα αποδίδει τυφεκιοφόρους μαχητές . Σκληρή εκπαίδευση στα πρώτυπα των US marines υποχρεωτική για όλους . Από εκεί και μετά οι κληρωτοί να μεταφέρονται στις μονάδες για εκπαίδευση ειδικότητας και υπηρεσία . Καλός ο περιορισμός των ΚΕΝ , αλλά χρειάζεται περισσότερο , και κυρίως τυποποίηση της εκπαίδευσης ώστε να αποδίδει καταρτισμένους τυφεκιοφόρους και όχι "φανταράκια" . Και φυσικά 18+18 .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP