Οι τελευταίες αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Του Σάββα Δ. Βλάσση*

Οριστικές αποφάσεις για δύο σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα ελήφθησαν στην συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ της 26ης Απριλίου. Η πρώτη αφορά την οριστική ματαίωση της προμήθειας των 4 τελευταίων αεροσκαφών τακτικών μεταφορών C-27J Spartan της συμβάσεως του 2003 που αφορούσε 12 αεροσκάφη. Η ΠΑ έχει παραλάβει 8 αεροσκάφη, εκ των οποίων μόνο 1 διατηρείται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, εξαιτίας ελλείψεως ανταλλακτικών. Αντί της παραλαβής των 4 αεροσκαφών, θα επιδιωχθεί με σχετικό συμψηφισμό η σύναψη συμβάσεως για Εν Συνεχεία Υποστήριξη (Follow On Support) σε ανταλλακτικά, για την οποία ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την κατασκευάστρια Alenia Aeronautica. Η εξοικονόμηση που εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί για το ελληνικό Δημόσιο, ανέρχεται σε 58 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο πρόγραμμα που επικυρώθηκε, ήταν τα πυρομαχικά 120 mm για άρματα μάχης από την Ολλανδία. Πρόκειται για βλήματα κινητικής ενεργείας DM53A1 και βλήματα ασκήσεων M865, τα οποία πλέον αναμένεται να παραληφθούν μέχρι τα μέσα Μαΐου. Στην προηγουμένη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, οι ποσότητες που είχαν εγκριθεί, αφορούσαν 4.500 βλήματα DM53A1 έναντι 2.500 ευρώ ανά μονάδα και 2.000 βλήματα Μ865 έναντι 800 ευρώ ανά μονάδα, ενώ δεν είχε προχωρήσει η πρόταση για 2.800 βλήματα DM12 τύπου ΗΕΑΤ από την Γερμανία. Σε συνδυασμό με την άφιξη στο λιμάνι του Πειραιώς στις 28 Απριλίου του πλοίου που μετέφερε τα 3.000 βλήματα Μ830 από τα αμερικανικά αποθέματα, επιλύεται προσωρινώς το μείζον πρόβλημα της ελλείψεως πυρομαχικών για τα άρματα μάχης Leopard 2. Συνολικώς θα αποκτηθούν 7.500 βλήματα μάχης, τα οποία θα προστεθούν στα εναπομείναντα από την αρχική προμήθεια 5.000 βλημάτων. Το πρόγραμμα προμηθείας πυρομαχικών 120 mm, με συμπαραγωγή στην Ελλάδα, προς κάλυψη των ευρυτέρων αναγκών του αρματικού δυναμικού, αφέθηκε για την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε επίσης το αναθεωρημένο εγχειρίδιο του Συστήματος Διαχειρίσεως Κρίσεων, που ανταποκρίνεται στην νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

*Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι εκδότης του περιοδικού ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ

5 σχόλια:

E.A.V. 4 Μαΐου 2012 στις 2:55:00 μ.μ. EEST  

Είμαι λίγο μπερδεμένος! Τα μαθηματικά δεν ήταν ποτέ το φόρτε μου και η καθημερινή παρακολούθηση τηλε-φροντιστηρίων από "επιφανείς" οικονομολόγους τα τελευταία τρία "μνημονιακά" χρόνια δεν βελτίωσαν τις επιδόσεις μου (ντρέπομαι!).

Πώς όμως γίνεται και η απόκτηση λίγων πυρομαχικών από δω κι από κει "λύνει προσωρινά το πρόβλημα" με τον εξοπλισμό των αρμάτων στα 120mm???

Παρακολουθείστε με:
Στα 353 (170+183) Leo-2 προς 42 βλήματα έκαστο, παίρνουμε μια απαίτηση 14.826 βλημάτων ΜΟΝΟ για να καταστήσουμε τα άρματα έτοιμα για μάχη. Μια μάχη λίγων λεπτών στην ουσία γιατί σε συνθήκες πολέμου αυτά θα καταναλωθούν τάχιστα ενώ ούτε οι αποθήκες των επιλαρχιών δεν θα έχουν πυρομαχικά αναπληρώσεως.

Με τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ αποκτώνται:
4.500 βλήματα DM53A1
2.000 βλήματα Μ865
3.000 βλήματα Μ830
Σύνολο: 9.500 βλήματα

Ακόμα κι αν τα 5.000 βλήματα που είχαν αποκτηθεί προ ετών από τη Γερμανία υπήρχαν όλα και δεν είχαν καταναλωθεί στην εκπαίδευση, πάλι οι αριθμοί δεν βγαίνουν.

Αναγνωρίζω ότι κάποια άρματα χρησιμοποιούνται για μηχανοδήγηση και τακτική και ότι από τον φόρτο των 42 βλημάτων μέρος μόνο θα είναι διάτρησης/αντιαρματικά. Και πάλι όμως οι αριθμοί είναι ισχνοί και σε καμία περίπτωση επαρκείς.
Θα επαναλάβω κι εγώ ερώτηση που έθεσε προηγούμενος σχολιαστής: Δεν μπορεί η ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ να παρουσιάσει αντίγραφο Α/Τ βλήματος? Δεν μπορεί τουλάχιστον να κατασκευάσει βλήματα εκρηκτικά-θραυσματογενή? Με τα πυρομαχικά αρμάτων στα 105mm μια χαρά έδειξε να τα καταφέρνει.

Τί θα γίνει δηλαδή όταν φτάσουν και τα Abrams?

Ανώνυμος 4 Μαΐου 2012 στις 8:10:00 μ.μ. EEST  

Καμιά φορά παραλαμβάνουμε διάφορα χωρίς να το αναφέρουμε.

Ανώνυμος 7 Μαΐου 2012 στις 5:01:00 μ.μ. EEST  

@EAV

Δεν μιλάμε για άρματα του 60. Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα Leo2A6 που βλέπει 4 άρματα στα 3χλμ. Πόσα βλήματα θα ρίξει; Το πολύ 4.
Αν όλα τα Lεο2Α6 ρίξουν ΜΟΝΟ απο 4 βλήματα οι τούρκοι πρακτικά δεν θα έχουν άρματα και θα έχουμε κερδίσει το πόλεμο.

Κανένα άρμα δεν έχει τελειώσει το φόρτο του απο το Γκολάν το 73. Στον Α' πόλεμου του κόλπου οι αμερικάνοι είχαν κοντά 20,000 στόχους και πάλι κανένα άρμα δεν χάλασε ούτε τα μισά βλήματα.

Η καταστροφή ενός στρατού πια γίνεται απο τα 30-35ρια των ΤΟΜΑ και στην περίπτωση μας τα 105 των παλιών αρμάτων μας.

Και όχι η ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ δεν μπορεί να φτιάξει τπτ πια.

E.A.V. 9 Μαΐου 2012 στις 11:17:00 π.μ. EEST  

@Ανώνυμος 7 Μαΐου 2012 5:01:00 μ.μ.

Απλά θεωρώ ότι ο δρόμος για την ανεξαρτησία δεν περνά μόνο από τις διακηρύξεις πολιτικών ή διπλωματών αλλά και από τη στήριξη που αυτοί έχουν από μια ισχυρή ένοπλη δύναμη.

Όταν στηρίζεσαι σε ξένες δυνάμεις για να σε ανεφοδιάζουν στα βασικά, δεν είσαι ανεξάρτητος και συνεπώς δεν μπορείς να ασκήσεις εθνική πολιτική-εθνική στρατηγική-εθνική κυριαρχία. Ο "Α" ή ο "Β" τραβά τον βρόγχο, και εσύ υπακούς, σαν καλό σκυλί ή σαν κτήνος.

Τα άρματα μάχης είναι και θα παραμείνουν βασικό στοιχείο χερσαίας ισχύος. Αν "βλέπουμε" τα Leopard ή τα Abrams σαν μια αμυντική επένδυση, όχι για τα επόμενα 4-5 χρόνια αλλά για 20-30 χρόνια οφείλουμε να επενδύσουμε πάνω τους και να τους εξασφαλίσουμε πυρομαχικά, ανταλλακτικά, ηλεκτρονικές αναβαθμίσεις κτλ.

Δεν ξέρω τί γίνεται πλέον στα ΕΑΣ, αλλά αν δεν μπορούν αυτά, ας βρεθεί κάποιος άλλος. Δεν θεωρώ ούτε ακατόρθωτο το να φτιάξεις τέτοια υλικά ούτε αδύνατο. Κορέα και Ισραήλ (και προσεχώς Τουρκία) μια χαρά τα κατάφεραν στην αμυντική τους απεξάρτηση από το εξωτερικό, έστω και μερικώς. Κι αν το ζήτημα προσκομμάτων-προβλημάτων είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης (λέγε με ARTEMIS) τότε ας "φτιάξουμε" πρώτα πολιτικούς!

Τέλος, για τους φόρτους αρμάτων και τις καταστροφές... δεν αμφιβάλω για ό,τι λες. Απλά νομίζω πως, εκτός του ότι οι ταξιαρχίες αρμάτων μας δεν μπορούν να σηκώσουν επιλαρχίες των 120mm, των 105mm ΚΑΙ ΤΟΜΠ (ΤΟΜΑ δεν υπάρχουν), μπορεί το Ισραήλ και οι ΗΠΑ να κέρδισαν τις μάχες αλλά ο πόλεμος κερδήθηκε επειδή ο αντίπαλος πίστεψε ότι τα άρματα μπορούσαν να συνεχίσουν να βάλλουν.

Τέλος κάτι άλλο: και ο "Αβέρωφ" παραλήφθηκε με "βασικό φόρτο" πυρομαχικών. Για οικονομία! Ενέργειες έγιναν αμέσως να παραληφθούν επιπλέον βλήματα και -ευτυχώς- έφτασαν έγκαιρα για τους Βαλκανικούς. Φαντάζεστε να πήγαινε στην "Έλλη" και στη "Λήμνο" με βλήματα για 10λεπτο κανονιοβολισμό? Ο πόλεμος ανατρέπει συνήθως τους υπολογισμούς που γίνονται στην ειρήνη.
Ευχαριστώ.

TED 9 Μαΐου 2012 στις 1:49:00 μ.μ. EEST  

@ E.A.V.

«ας "φτιάξουμε" πρώτα πολιτικούς»

Σωστό, αλλά φοβάμαι πως ΔΕΝ προλαβαίνουμε. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις τρέχουν και δεν θα κάτσουν να περιμένουν μια νέα γενιά σωστών Ελλήνων πολιτικών (αν και όποτε αυτοί εμφανιστούν).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP