Μοιράζουν δισ σε ξένους για υλικά που μπορούν να κατασκευάσουν Έλληνες

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Του Μάνου Ηλιάδη (Κυριακάτικη Δημοκρατία 13/5/2012)

Την εποχή της κρίσης και ενώ οι περικοπές του αμυντικού προϋπολογισμού έχουν πλήξει υπέρμετρα την διαθεσιμότητα των ανταλλακτικών για τις ανάγκες των συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, τα κονδύλια - αντί να διοχετεύονται στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία- εξακολουθούν να δίδονται στο εξωτερικό . (Κλικ στην εικόνα)

10 σχόλια:

ΓιώργοςΜ 14 Μαΐου 2012 στις 12:29:00 π.μ. EEST  

Ξέρω για την περίπτωση των Α/Α Χωκ όπου μια μικρή πλακέτα με 4-5 λογικές πύλες στοιχίζει περίπου 3000€ σύμφωνα με τους τεχνικούς. Όταν ως ηλεκτρονικός τους ρώτησα γιατί δεν τις φτιάχνουμε εδώ αφού το κόστος θα ήταν μερικά ευρώ (1 ή 2 ολοκληρωμένα με τις εν λόγω λογικές πύλες και ένα απλό τυπωμένο κύκλωμα), ο τεχνικός μου απάντησε πως θα χανόταν η εγγύηση από την εταιρεία. Αναρωτήθηκα βέβαια πως θα μπορούσε να μάθει η εταιρεία τι υλικά χρησιμοποιούταν για τις επισκευές αλλά και για πιο λόγο πλήρωναν για "γνήσια" υλικά για ένα τόσο παλαιό σύστημα που μάλιστα σκόπευαν να το παροπλίσουν σε μερικά χρόνια. Δεν το ρώτησα γιατί ήξερα πως και ο τεχνικός υπαξιωματικός θα είχε αναρωτηθεί τα ίδια χωρίς να λάβει απάντηση από τους δικούς ανωτέρους.

Μanolis 14 Μαΐου 2012 στις 8:43:00 π.μ. EEST  

φιλε ΓιωργοΜ,
απο την εμπειρια μου σε αλλες δημοσιες υπηρεσιες (και καποιες ιδιωτικες πλεον) τα 3000€ ειναι προμηθειες (νομιμες και μη) που μοιραζονται σε πολλους. Τωρα , για τις εγγυησεις, ειναι υπαρκτο το θεμα, εαν ομως διαβαζει καποιος ηλεκτρονικος της ΠΑ που εχει δουλεψει πανω στα F-1CG , θα εχει να μας πει πολλες ιστοριες για επισκευες ηλεκτρονικων (και οχι μονο) που δεν επετρεπε η κατασκευαστρια.
Λεω για τα F-1CG , διοτι εχω διαβασει δημοσιευμενο αρθρο επι του θεματος, φανταζομαι οτι εγινε και με αλλα α/φη και συστηματα.

Ανώνυμος 14 Μαΐου 2012 στις 11:27:00 π.μ. EEST  

Ο λόγος που τα παλαιότερα στρατιωτικά ηλεκτρονικά είναι τόσο ακριβά έχει να κάνει με μια σειρά από standards τα οποία πρέπει να πληρούν και κυρίως το ότι πρέπει να λειτουργούν σε ακραίες θερμοκρασίες, συνθήκες υγρασίας, σκόνης και κραδασμών.

Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις μονοπώλια σε συγκεκριμένα τμήματα που μόνο κάποιες πιστοποιημένες εταιρείες παρέχουν και δεν μπορείς να τις παρακάμψεις γιατί τα specs είναι απόρρητα και κλειστά.

Xmale 14 Μαΐου 2012 στις 11:28:00 π.μ. EEST  

Αφού λεφτά υπάρχουν! Γιατί να μην τα δίνουμε στους ξένους;

Μου φαίνεται ότι πρέπει να φάμε γερή σφαλιάρα ως λαός για να ξυπνήσουμε και αυτό δεν είναι σίγουρο ότι θα συμβεί.

Τέτοια σφαλιάρα θα ήταν π.χ. η έξοδος από το ευρώ, όχι με δική μας θέληση, και κατ' επέκταση η περικοπή των όποιων εισαγωγών στα απολύτως αναγκαία.

Μanolis 14 Μαΐου 2012 στις 4:13:00 μ.μ. EEST  

φιλε Xmale, η σφαλιαρα εχει ηδη δοθει - γι' αυτο και γινεται αυτη η κουβεντα. Μηπως και αποφυγουμε καμια απο τις επομενες...

Ανώνυμος 14 Μαΐου 2012 στις 5:50:00 μ.μ. EEST  

Οι προτεραιότητες της εκάστοτε επιτροπής που διενεργεί διαγωνισμούς προμήθειας όπως αυτές που αναφέρονται στο άρθρο δεν είναι ούτε οικονομικοί, ούτε τεχνικοί κάτι που διαπιστώνεται από την στελέχωση τους με βάση την αρχαιότητα των συμμετεχόντων ανά ειδικότητα. Όλα τα άλλα είναι φιλοσοφικά..Τιμές πολέμου σε καιρό "ειρήνης" ...

ΓιώργοςΜ 14 Μαΐου 2012 στις 5:50:00 μ.μ. EEST  

@14 Μαΐου 2012 11:27:00 π.μ. EEST

Δεν θα διαφωνούσα για specs αλλά στο εμπόριο κυκλοφορούν ηλεκτρονικά εξαρτήματα με προδιαγραφές για στρατιωτικούς σκοπούς (πχ θερμοκρασίες λειτουργίας από -85C έως 180C). Είναι ελάχιστα πιο ακριβά στις περισσότερες των περιπτώσεων αλλά για την συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα χάλαγαν περισσότερο από κάποια λεπτά του €. Εδώ θα μπορούσαν να "κάψουν" όλο το σύστημα μέσα σε ένα FPGA και όλος ο έλεγχος να γίνεται από μια βαλίτσα και όχι από το ογκώδες Battery Control Central! Μόνο η CPU ήταν μια ολόκληρη ντουλάπα με τα εξαρτήματα να συνδέονται με wirewrapping! Μιλάμε για τεχνολογίες του '60, αν και έχω την εντύπωση πως τα έχουν αναβαθμίσει.

ΑΧΕΡΩΝ 14 Μαΐου 2012 στις 7:30:00 μ.μ. EEST  

Μanolis,
Εννοεὶς την ιστορὶα με τις διὸδους που αγορὰστηκαν στο Μοναστηρὰκι;
Δεν θυμὰμαι ποὺ ακριβὼς το εὶχα διαβὰσει,στο Cockpit μὴπως;

Ανώνυμος 14 Μαΐου 2012 στις 8:23:00 μ.μ. EEST  

Είμαι "σίγουρος" ότι οι αμυντικές βιομηχανίες των "απέναντι γειτόνων" και του Ισραήλ "υπέφεραν" και "υποφέρουν" από "ενδοιασμούς" σε ό,τι αφορά το "άνοιγμα" και την ξεκάθαρη αντιγραφή και τοπική βελτίωση ηλεκτρονικών υποσυστημάτων και λογισμικών διαφόρων εισαχθέντων οπλικών συστημάτων που χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν. Οι Ελληνικές ΕΔ είναι "πιό ευγενικές" και - δυστυχώς - "διστακτικές" από το να προβούν σε παρόμοιες ενέργειες με τα γνωστά δυσάρεστα οικονομικά αποτελέσματα, και την μή απόκτηση αμυντικής τεχνογνωσίας. Δυστυχώς, ενώ από την Ελληνική INTRACOM η τεχνογνωσία δεν λείπει (ήδη εφοδιάζει και Αμερικανικές εταιρείες αμυντικού υλικού με ηλεκτρονικά υποσυστήματα), δεν ακολουθείται η πορεία που ακολούθησε η "γείτονος" με την ASELSAN, και το Ισραήλ με τις ELBIT, RAFALE, κ.ά.

Λάμπρος Ε.Π.-εν Η.Π.Α. μετανάστης
14-5-2012, τοπική 13:20, ώρα Ελλάδας 20:20

Μanolis 15 Μαΐου 2012 στις 8:59:00 π.μ. EEST  

ΑΧΕΡΩΝ , ναι ακριβως αυτη την ιστορια εννοω, δεν εχω βρει το συγκεκριμενο περιοδικο ομως. Και στο ''Δουρειο Ιππο'' (6ος του 2011)του Σ. Βλασση εχει δημοσιευτει αρθρο για βελτιωσεις αεροσκαφων της ΠΑ ''εκ των ενοντων''. Γενικως μπορει καποιος να παρατηρησει καποια εφεση των Ελληνων μηχανικων στις μηχανολογικες πατεντες , οχι ομως στο λογισμικο των συστηματων. Περιεργο, διοτι εχουμε πολυ κοσμο στις ΕΔ, στα πανεπιστημια κλπ. με γνωσεις πληροφορικης.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP