Άσκηση ετοιμότητας του Συστήματος Αεράμυνας με εντολή Α/ΓΕΕΘΑ

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Αιφνιδιαστική άσκηση στο Σύστημα Αεράμυνας της χώρας διέταξε σήμερα το πρωί ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος προκειμένου να διαπιστωθεί το επίπεδο ετοιμότητας των εμπλεκομένων. H διαταγή έθεσε σε συναγερμό το Εθνικό Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου (Μονάδες radar, Mοίρες Ελέγχου και Προειδοποίησης, Σταθμούς Αναφοράς) καθώς και το σύνολο των αντιαεροπορικών συστημάτων των τριών Κλάδων σε ετοιμότητα βολής.

Πρόκειται για τη δεύτερη αιφνιδιαστική κινητοποίηση που διατάζει ο Αρχηγός σε διάστημα λίγων ημερών, μετά την ενεργοποίηση του αεροπορικού σκέλους της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης στις 15 Μαΐου. Πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επισημαίνουν ότι το προσωπικό ανταποκρίθηκε πλήρως στην διαταγή ενεργοποίησης του Συστήματος Αεράμυνας. Σημειώνεται ότι ο Ελληνικός εναέριος χώρος θεωρείται από τους καλύτερα φυλασσόμενους παγκοσμίως χάρη στη πλειάδα των προηγμένων αντιαεροπορικών συστημάτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η Ελλάδα είναι εξάλλου το μοναδικό κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ που διαθέτει τα δύο κορυφαία συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, Patriot PAC3 και S-300PMU1.

strategyreports

8 σχόλια:

Ανώνυμος 22 Μαΐου 2012 στις 11:52:00 μ.μ. EEST  

Μια πάρα πολύ χρήσιμη άσκηση ειδικά αυτό τον καιρό που πρέπει να είμαστε σε ύψιστη ετοιμότητα, ας έρθει αν θέλει ο Husein να φάει τα μούτρα του, γιατί αν ήξερε οτι θα έκανε περίπατο ήδη θα το είχε τολμήσει.

Ανώνυμος 23 Μαΐου 2012 στις 2:14:00 π.μ. EEST  

Χωρίς να θέλω να κάνω εξυπναδίστικες παρεμβάσεις, πιστεύω πως η φράση "Η Ελλάδα είναι εξάλλου το μοναδικό κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ που διαθέτει τα δύο κορυφαία συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, Patriot PAC3 και S-300PMU1" θα ήταν ορθότερη ως εξής: "Η Ελλάδα είναι εξάλλου το μοναδικό κράτος μέλος του ΝΑΤΟ που διαθέτει σε επιχειρησιακή χρήση τα δύο κορυφαία συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, Patriot PAC3 και S-300PMU1".
Και αυτό γιατί, εκτός από την Ελλάδα, και οι ΗΠΑ διαθέτουν και τα δύο αυτά οπλικά συστήματα. Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση οι S-300 (τόσο στην έκδοση "V" όσο και στην "PMU")χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σε δοκιμαστικό/εκπαιδευτικό ρόλο.
Λεπτομέρειες για σχολαστικούς....
Γ.Μ.

strategy 23 Μαΐου 2012 στις 8:45:00 π.μ. EEST  

@Γ.Μ. Σωστή παρατήρηση.

TED 23 Μαΐου 2012 στις 12:57:00 μ.μ. EEST  

@ Γ.Μ.

Από περιέργεια και μόνο, μήπως γνωρίζετε με ποιόν τρόπο προμηθεύτηκα οι Η.Π.Α. το ρωσικό όπλο;

Ανώνυμος 23 Μαΐου 2012 στις 1:01:00 μ.μ. EEST  

@Κostarakos

"Τις προάλλες δοκιμάσαμε το δόρυ. Σήμερα δοκιμάσαμε την ασπίδα. Συγχαρητήρια σ όλους όσους μετείχαν.Θα ακολουθήσουν σύντομα κι άλλες δοκιμές."

Ανώνυμος 23 Μαΐου 2012 στις 4:14:00 μ.μ. EEST  

Φίλε TED
Οι ΗΠΑ απέκτησαν S-300 (είτε μεμονωμένα απάρτια είτε και ολοκληρωμένες συστοιχίες) από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ κατά την δεκαετία του '90. Πιθανές χώρες προέλευσης είναι η Ουκρανία, η Σλοβακία και η Λευκορωσία. Επίσης, φημολογείται ότι οι 2 πυροβολαρχίες S-300PM που απέσυρε η Κροατία το 2004 κατέληξαν στις ΗΠΑ. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι και το Ισραήλ παρέλαβε μέρος των πρώην κροατικών συστημάτων.
Να υπενθυμίσω ότι αποδέκτης παρόμοιου υλικού (από Ουκρανία ή/και Λευκορωσία) έγινε σχετικά πρόσφατα και η Τουρκία. Τα μέσα αυτά -κατα τα φαινόμενα μόνο ραντάρ, χωρίς εκτοξευτές και πυράυλους- εγκαταστάθηκαν στο ιδιαίτερα αναπτυγμένο εκπαιδευτικό πεδίο ηλεκτρονικών εφαρμογών που έχει ιδρύσει η Τουρκική Αεροπορία στο Ικόνιο.

Όπως καταλαβαίνεις για τέτοιου είδους "συναλλαγές" είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξουν λεπτομέρειες και επίσημες παραδοχές, συνεπώς δεν μπορώ να είμαι βέβαιος για την απόλυτη ακρίβεια των όσων ανέφερα πιο πάνω.
Γ.Μ.

Tommygun 24 Μαΐου 2012 στις 9:41:00 π.μ. EEST  

Προς κυριο Γ.Μ: Αν δεν σας καταχρωμαι τον χρονο σας, για ποιον λογο η Κροατια απεσυρε 2 πυροβολαρχιες S-300? Πολιτικο ανταλλαγμα η κατι αλλο?

Ανώνυμος 24 Μαΐου 2012 στις 1:35:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητέ Tommygun
Κανένα πρόβλημα. Αποτελεί ευχαρίστησή μου να να ανταλάσσω απόψεις και πληροφορίες με κάθε φίλο με τον οποίον μοιραζόμαστε κοινά ενδιαφέροντα και ανησυχίες.

Η ιστορία με τους S-300 της Κροατίας είναι ιδιαίτερα περίπλοκη. Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 1994 έφτασαν αεροπορικώς (με τουλάχιστον 4 πτήσεις) στο Ζάγκρεμπ διάφορα απάρτια του συγκεκριμένου συστήματος. Σύμφωνα με κάποιες πηγές δεν παραλήφθηκαν τα ραντάρ του συστήματος ούτε και σταθμοί διοίκησης & ελέγχου, παρα μόνο εκτοξευτές, βλήματα, σταθμοί υποστήριξης/συντήρησης, σχέδια και τεχνικά εγχειρίδια. Η χώρα προέλευσης του υλικού αυτού δεν έγινε ποτέ γνωστή. Επίσης φαίνεται ότι το υλικό αυτό ουδέποτε αξιοποιήθηκε πλήρως επιχειρησιακά από τους Κροάτες. Αντιθέτως φημολογείται πως ήδη από το 1998 κάποια απάρτια μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ. Μάλιστα, σχετικές έρευνες για διαφθορά πρώην στρατιωτικών στην Κροατία, είχαν αποκαλύψει πως το υλικό αυτό είχε αποκτηθεί μέσω εταιρείας ισραηλινών συμφερόντων που έδρευε στις ΗΠΑ (ονόματα και περισσότερα στοιχεία για τους εμπλεκόμενους είχαν δημοσιοποιηθεί και τότε αλλά δεν θεωρώ σκόπιμο να τα αναφέρω εδώ).
Πάντως τα τελευταία μέρη του συστήματος λέγεται πως αποσύρθηκαν από την Κροατία το 2004 και πιθανότατα κατέληξαν στις ΗΠΑ.

Στον διεθνή ειδικό Τύπο της εποχής μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες για το θέμα. Από όσα ξέρω, στον ελληνικό αμυντικό Τύπο, περιορισμένη αναφορά έγινε μόνο από το περιοδικό "Σύγχρονη Αεροπορία & Ναυτικό" (τεύχος 55, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 1999).

Ελπίζω να μην περιέπλεξα ακόμη περισσότερο το θέμα...
Γ.Μ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP