Προς βολή S-300;

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα που επικαλούνται πηγές του ΥΕΘΑ, επίκειται λίαν συντόμως βολή του αντιαεροπορικού συστήματος S-300 της Πολεμικής Αεροπορίας. Την βούληση από πλευράς στρατιωτική ηγεσίας για την πραγματοποίηση βολής είχε επιβεβαιώσει προ ενός περίπου μηνός ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μ.Κωσταράκος ο οποίος επισκέφτηκε την 126 Σμηναρχία Μάχης και τους χειριστές του συστήματος. "Επίσκεψη στη Μονάδα των S-300 το πρωί. Άριστα. Με το προσωπικό της Μοναδος έχουμε την ίδια επιθυμία και τον ίδιο στόχο: Βολή το συντομότερο." είχε δηλώσει αμέσως μετά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έχουν ξεπεραστεί οι τεχνικές δυσκολίες που είχαν προκύψει.

Στα πλαίσια της προβολής ισχύος από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, κατά την διάρκεια της "πονηρής" περιόδου που διανύουμε, ίσως δούμε και άλλες βολές με εξίσου ισχυρά μηνύματα..

25 σχόλια:

Ανώνυμος 13 Μαΐου 2012 στις 3:22:00 μ.μ. EEST  

πότε ειπαμε ότι τους πήραμε;

Ανώνυμος 13 Μαΐου 2012 στις 4:20:00 μ.μ. EEST  

Τότε που οι Ντονμέδες παθαίναν συνεχόμενα εγκεφαλικά

Ανώνυμος 13 Μαΐου 2012 στις 5:27:00 μ.μ. EEST  

Για να ακριβολογούμε, μόνο τεχνικές δεν ήταν οι δυσκολίες. Τα σέβη μου.

Ανώνυμος 13 Μαΐου 2012 στις 5:51:00 μ.μ. EEST  

σαφώς ήταν θέμα ΚΑΙ της απαραίτητης βούλησης..

Ανώνυμος 13 Μαΐου 2012 στις 6:19:00 μ.μ. EEST  

@ 13 Μαΐου 2012 3:22:00 μ.μ.

Εννοείς πότε έφτασαν στην Ελλάδα και ξεφορτώθηκαν από τα καράβια, ή πότε τακτοποιήθηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς;

Δυστυχώς δεν αρκεί η βούληση του ενός μέρους.

ΑΧΕΡΩΝ 13 Μαΐου 2012 στις 8:04:00 μ.μ. EEST  

Ὰν ὲβαλε ὲστω ὲνα πενηντὰρι κατὰ των υπεριπτὰμενων τουρκικὼν μαχητικὼν πὰνω απὸ το Αγαθονὴσι,Φαρμακονὴσι,και γενικὼς,ἢ,ακὸμη καλὺτερα ἂν ξὲφευγε κανὲνας στὶνγκερ ''κατὰ λὰθος'',ναὶ,αυτὸ θα ὴταν ηχηρὸ και ισχυρὸ μὴνυμα.
Κατὰ τα ὰλλα,τον πολὺ τον σαματὰ,οι ὰδειοι τενεκὲδες τον κὰνουν.

Ανώνυμος 13 Μαΐου 2012 στις 8:11:00 μ.μ. EEST  

Αχέροντα, συχνά εκφράζεις άποψη για θέματα που φαίνεται ότι αγνοείς. Έχεις δει πολλούς πυραύλους και μάλιστα Στίνγκερ να φεύγουν κατά λάθος; Σύνελθε.

Nicholas 13 Μαΐου 2012 στις 8:43:00 μ.μ. EEST  

Είναι πραγματικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι συστοιχίες πυραύλων S-300 PMU1 είναι πλήρως επιχειρησιακές. Eλπίζω ότι σύντομα θα γίνει εκτόξευση ενός πυραύλου 48N6E κατά πάσα πιθανότητα εναντίον ενός τηλεχειριζόμενου στόχου της εταιρείας EADS – 3 SIGMA.

Θα ήταν καλύτερο οι χειριστές των συστοιχιών αντιαεροπορικών πυραύλων να εκπαιδεύονται σε πιο ρεαλιστικά σενάρια απειλών. Ένα από αυτά θα ήταν
να αντιμετωπίσουν ένα αριθμό Eλληνικών F-16 C Block 52 + που επιτίθενται από πολλές και διαφορετικές κατευθύνσεις από διαφορετικά ύψη χρησιμοποιώντας ECM (ηλεκτρονικά αντίμετρα). Ένα ακόμη πιο ρεαλιστικό σενάριο απειλής θα ήταν να αντιμετωπίσουν ένα αριθμό Eλληνικών F-16 Cs ενώ πετάνε σε ύψος λιγότερο από 50 μ. πάνω από τη θάλασσα με ταυτόχρονες επιχειρήσεις ηλεκτρονικών παρεμβολών των δύο ραντάρ,της επιτήρησης και της παρακολούθησης στόχου/ καθοδήγησης πυραύλων, των συστημάτων S-300 PMU1 και SA-15.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι πιλότοι μαχητικών F-16Cs και F-4Es Terminator 2020 της THK εκπαιδεύονται να πετούν σε πολύ χαμηλό υψόμετρο και στην εκτόξευση πυραύλων stand-off, ενώ άλλα αεροσκάφη επιχειρούν την ηλεκτρονική παρεμβολή των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας. Ελπίζω ότι οι χειριστές τόσο των συστημάτων S-300 PMU1 όσο και των TOR M1 εκπαιδεύονται σε ρεαλιστικά σενάρια αντιμετώπισης πολλαπλών αεροπορικών και πυραυλικών απειλών.

ΑΧΕΡΩΝ 13 Μαΐου 2012 στις 9:24:00 μ.μ. EEST  

Aνὼνυμε 13/5/12 8:11

Το ''κατὰ λὰθος'',ἂν δεν ὲχεις πρὸβλημα ορὰσεως,το γρὰφω εντὸς εισαγωγικὼν,ἂν δεν καταλαβαὶνεις το νὸημα,ομολὸγησὲ το,και εγὼ θα σου εξηγὴσω.
Ὸσο για το ὸτι εκφρὰζω ὰποψη για θὲματα που αγνοὼ,παρουσὶασὲ μου πρὼτα τα δικὰ σου διαπιστευτὴρια,απὸ καθὲδρας κουκουλοφὸρε,που αξιοιοὶς να περὰσεις εμὲνα απὸ εξετὰσεις.
Γιὰ την προτροπὴ ''σὺνελθε'',απλὼς επιστρὲφεται.

Ανώνυμος 13 Μαΐου 2012 στις 11:06:00 μ.μ. EEST  

"Κατά λάθος" να εκτοξευτεί πύραυλος και "κατά λάθος" να γίνει σύρραξη.

Σοβαρέψου.

Τα δικά σου διαπιστευτήρια ποια είναι; Το ψευδώνυμό σου; Πάντως παρά το πολυτονικό, έχεις αποδείξει πολλάκις ότι διαθέτεις πολύ απλοϊκή σκέψη.

Ανώνυμος 14 Μαΐου 2012 στις 2:35:00 π.μ. EEST  

Αγαπητοί συναναγνώστες του
Εν Κρυπτώ

Η αλήθεια είναι ότι οι S-300PMU1 ήταν και είνα πλήρως επιχειρησιακοί. Ουδέποτε τέθηκαν σε αποθήκευση ή κάτι ανάλογο. Εξάλλου η μονάδα που επιχειρεί με το σύστημα ήταν πλήρως ενταγμένη και στα σχέδια ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων 2004.
Το θέμα από ένα σημείο και μετά (και μέχρι πρόσφατα) ήταν ότι τα επίπεδα διαθεσιμότητας του συστήματος κινούνταν σε χαμηλά ποσοστά εξαιτίας της έλλειψης οποιασδήποτε υποστήριξης από την κατασκευάστρια εταιρεία πέραν των όσων προέβλεπε η αρχική σύμβαση απόκτησής τους από την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό ίσχυε καθώς έκτοτε δεν υπογράφηκε καμία FOS. Αρχικά το θέμα είχε περιπλακεί και λόγω του ιδιαίτερου ιδιοκτησιακού καθεστώτος...
Ελπίζεται ότι τα προβλήματα αυτά θα ξεπεραστούν με την σύναψη σύμβασης FOS, και ότι η βολή αποδοχής (!) θα πραγματοποιηθεί σύντομα. Επί του τελευταίου να προσθέσω ότι συμφωνώ με όσους πιστεύουν ότι το θέμα ήταν κυρίως ζήτημα πολιτικής βούλησης και δευτερευόντως τεχνικό.
Γ.Μ.

Crx 14 Μαΐου 2012 στις 3:30:00 μ.μ. EEST  

πάντως εγώ πιστεύω ότι ο φίλος ΑΧΕΡΩΝ έχει δίκιο με το να κάνεις απλά κάποιες ασκήσεις δεν δίνεις κανά φοβερό μήνυμα!τα μήνυματα θα έπρεπε να δίνονται σε "real time" και εννοώ ότι την ωρα που γίνονται οι παραβιάσεις ήτε απο πλοία,ήτε από μαχητικά τότε να απαντάμε!!!και όχι να τα παρατηρούμε από μακριά

Ανώνυμος 14 Μαΐου 2012 στις 4:38:00 μ.μ. EEST  

Φίλε Crx συμφωνώ και εγώ με την άποψη του Αχέρωντα και γενικά είμαι υπέρ των "δυναμικών" κινήσεων. Αρκεί φυσικά να σε "παίρνει" να τις κάνεις και να συνοδεύονται από αντίστοιχη πολιτική στάση.... Καλό θα ήταν να σκεφτούμε και το ενδεχόμενο οι γείτονες να επιδιώκουν (βλ. και σενάρια σε σχέδια τύπου "Βαριοπούλα") στην παρούσα συγκυρία μια τέτοια κίνηση από ελληνικής πλευράς έτσι ώστε να έχουν άλλοθι για να προχωρήσουν στα ευρύτερα σχέδιά τους (....) εκμεταλευόμενοι την περίοδο κρίσης που διανύουν οι Ένοπλες Δυνάμεις (και όχι μόνο) τις χώρας μας.
Σε καμία περίπτωση δεν προτείνω να καθόμαστε να τρώμε σφαλιάρες. Απλά τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να είμαστε απόλυτα βέβαιοι πριν πραγματοποιήσουμε την όποια κίνηση, ότι αυτή δεν θα μας φέρει προ συνεπειών που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε....
Γ.Μ.

Crx 14 Μαΐου 2012 στις 5:43:00 μ.μ. EEST  

έχεις απόλυτο δίκιο!!

Nicholas 14 Μαΐου 2012 στις 6:09:00 μ.μ. EEST  

@ ΑΧΕΡΩΝ & Crx

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι χειριστές των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και οι πιλότοι των μαχητικών μας έχουν συγκεκριμένους και σαφείς κανόνες εμπλοκής. Για όλες τις ενέργειες υπάρχουν αντιδράσεις και αντιδράσεις στις αντιδράσεις. Οι Τούρκοι μας προκαλούν σκόπιμα για να βρουν τους χρόνους αντίδρασης και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά των δυνατοτήτων αντίδρασης εναντίον απειλών των C4IR (Command Control Communication Computers Intelligence And Recognition) των ενόπλων δυνάμεων μας. Βάσει της παρακολούθησης και της συλλογής πληροφοριών οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προχωρούν στην μικρορύθμιση των συστημάτων τους και των σχεδίων τους για την καταστολή των αμυντικών δυνατοτήτων μας.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια σαφής στρατηγική που αποτελείται από ακριβείς κανόνες εμπλοκής, των ήρεμων, αναλογικών και ορθολογικών απαντήσεων στις διάφορες τουρκικές απειλές και προκλήσεις, καθώς και την κατηγορηματική αποφασιστικότητα μας να ανταποκριθούμε με θανάσιμη δύναμη αν καταστεί αναγκαίο. Πρέπει να έχουμε ένα σημαντικό πράγμα στο μυαλό μας, ότι τόσο οι εγχώριες όσο και ξένες εταιρείες άμυνας θα επωφεληθούν περισσότερο από μία ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Εκτός από το ανθρώπινο κόστος, οι δύο χώρες θα πρέπει να δαπανήσουν δισεκατομμύρια ευρώ για την αντικατάσταση καταστραμμένου εξοπλισμού, αναλωμένων πυρομαχικών και στην περαιτέρω ενίσχυση τόσο των επιθετικών όσο και αμυντικών δυνατοτήτων τους.

ΑΧΕΡΩΝ 14 Μαΐου 2012 στις 7:18:00 μ.μ. EEST  

@13/5/12 11:06

Επειδὴ επιμὲνεις χωρὶς ουσιαστικὰ επιχειρὴματα,θα σου απαντὴσω για τελευταὶα φορὰ επὶ του προκειμὲνου.
Κατὰ λὰθος σὺρραξη δεν υπὰρχει.Η σὺρραξη θα επὲλθει ως συνὲπεια σωρευμὲνης εντὰσεως,και μὰλιστα στοχευμὲνα σωρευμὲνης εντὰσεως,οπὸτε εὶναι θὲμα αποφασιστικὸτητος των εμπλεκομὲνων το ποιὸς θα επιδιὼξει την κλιμὰκωση.Εσὺ,για να το πὼ ωμὰ,ανὴκεις στους φοβικοὺς,που προτιμοὺν να χὰνουμε παλληκὰρια σαν τον Νικὸλαο Σιαλμὰ και τον Κωνσταντὶνο Ηλιὰκη και να το βουλὼνουμε.Διατυπὼνεις με διαφορετικὰ λὸγια την στὰση του ανεκδιὴγητου ταξιὰρχου Γεωργὶτση,αναπληρωτὴ Α/ΓΕΕΦ τον Ιοὺλιο του 1974,ο οποὶος,ὸταν του ανεφὲρθη ὸτι Τοὺρκοι αλεξιπτωτιστὲς προσεδαφὶζονται στην Λευκωσὶα,απὰντησε με το αμὶμητο:οι Τοὺρκοι κὰνουν ασκὴσεις.
Η προτροπὴ ''σοβαρὲψου'',απευθὺνεται στην πραγματικὸτητα σε εσὲνα τον ὶδιο.
Διαπιστευτὴρια δεν εὶμαι υποχρεωμὲνος να σου δὼσω,αφοὺ εγὼ δεν παρὲστησα τον τιμητὴ,και μὰλιστα με ὺφος απαξιωτικὸ.
Το ψευδὼνυμὸ μου ὲχει ὲναν συμβολισμὸ,εὰν ερωτὴσεις ευπρεπὼς,θα σου το εξηγὴσω.Βεβαὶως δεν εὶναι ὲνα ψεωδὼνυμο διαπιστευτὴριο,οπὸτε,μὴν φοβὰσαι να υιοθετὴσεις και εσὺ ὲνα.
Το πολυτονικὸ,θεωρὼ ὸτι εὶναι ὲνα πλεονὲκτημα της ελληνικὴς γραμματικὴς,και ὸχι ὲνα φτιασὶδι για να παρουσιὰσει εξεζητημὲνο λὸγο ἢ σκὲψη,μὰλλον εσὺ εὶσαι επιφανειακὸς στην προσὲγγισὴ σου.
Ὸσο για την απλο'ι'κὸτητα της σκὲψεως που μου προσὰπτεις,υπὰρχουν θὲματα στα οποὶα δεν χωροὺν σοφιστεὶες,οι μεγὰλες αλὴθειες με απλὰ λὸγια λὲγονται ὸταν πρὸκειται για την εθνικὴ ὰμυνα(αλλὰ και για πολλὰ ακὸμη στην ζωὴ).
Και κλεὶνοντας,η δικὴ σου τοποθὲτηση στο δικὸ μου σχὸλιο δεὶχνει ὸχι μὸνο απλο'ι'κὸτητα,αλλὰ στην κυριολεξὶα αυτοματισμὸ,δηλαδὴ κὰθε ὰλλο παρὰ επεξεργασμὲνη,σὺνθετη σκὲψη.
Κὰτι σαν τον Πὰγκαλο μετὰ τα Ὶμια ὲνα πρὰγμα...

Ανώνυμος 14 Μαΐου 2012 στις 9:56:00 μ.μ. EEST  

Έχεις διανοηθεί πόσους θα χάσουμε σε ένα θερμό επεισόδιο ή σε έναν πόλεμο; Δε ντρέπεσαι να κοστολογείς τόσο φτηνά τη ζωή Ελλήνων; Για ρώτα όσους είναι εν ενεργεία, γιατί εσύ προφανώς δεν είσαι, αν είναι διατεθειμένοι να παίξουν τη ζωή τους για να ευχαριστηθούν μερικοί ανίδεοι σαν εσένα που θεωρούν ότι ο πόλεμος είναι θέμα εγωισμού! Έσχατο μέσο επιβίωσης και αξιοπρέπειας είναι! Έχεις παιδιά; Εγγόνια; Ανήψια; Αδέρφια; Ντροπή σου, Ασχέτονα!

Παρακαλώ δημοσιεύστε το αυτούσιο, έχω μικρότερο αδερφό αξιωματικό, αγαπάω την πατρίδα αλλά δεν ανέχομαι τέτοιες ανοησίες.

Ανώνυμος 15 Μαΐου 2012 στις 5:24:00 π.μ. EEST  

@14 Μαίου ώρα 9.56 μμ
Ρώτησες τον Αχέροντα αν έχει διανοηθεί πόσους θα χάσουμε αν γίνει πόλεμος ή θερμό επεισόδιο.
Πόσους θα χάσουμε αν επιτρέπεται ??
Ο Πάγκαλος μετά τα Ίμια είχε δηλώσει πως ,,έπρεπε να μετρήσει το αίμα των παιδιών που θα χανόταν,,. Προφανώς θεώρησε νίκη ότι αποφύγαμε το θερμό επεισόδιο ή και τον πόλεμο. Έτσι σώθηκαν τα παιδιά, αδέλφια, εγγόνια που γράφεις στο μήνυμα σου. Το ίδιο θα συμβεί όταν αλλάξει ο χάρτης σε Αιγαίο και Θράκη χωρίς να χρειαστεί να μας ρίξουν οι τούρκοι έστω καν μία ντουφεκιά. Ελπίζω και τότε να είσαι ικανοποιημένος που δεν θα χυθεί το αίμα του αδελφού σου, των συγγενών, φίλων, γειτόνων, συναδέλφων στην δουλειά κ.α.

ΑΧΕΡΩΝ 15 Μαΐου 2012 στις 8:57:00 π.μ. EEST  

@14/5/12 9:56
Δεν θα ασχοληθὼ με τις παρακροὺσεις και τους λεκτικοὺς εκτροχιασμοὺς σου,ὰλλωστε πρὸλαβε ο ανὼνυμος 5:14,ο Crx και ο ΓΜ πιὸ πρὶν,αλλὰ θα σου δὼσω μὶα φιλικὴ συμβουλὴ:ζὴτα την βοὴθεια της ψυχιατρικὴς επιστὴμης.Ὶσως μπορὲσει να σε βοηθὴσει.Ὶσως...

Ανώνυμος 15 Μαΐου 2012 στις 10:21:00 π.μ. EEST  

Φίλε μου, προφανώς αδυνατείς να αντιληφθείς τι σημαίνει πόλεμος. Ρώτα τον παππού ή τη γιαγιά σου αν βρίσκονται στη ζωή, να σου πουν. Ο Πάγκαλος, όσο σιχαμερός κι αν είναι, σε αυτό είχε δίκιο. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

Crx 15 Μαΐου 2012 στις 3:08:00 μ.μ. EEST  

παιδιά εγώ λέω να ηρεμήσουμε ο πόλεμος είναι αναγκαίο κακό και πιστεύω πως κανένας Έλληνας δεν επιθυμεί να γίνει πόλεμος γιατί θα χαθούν πολλές ζωές,και όσο αφορά αυτό το πράμα που ονομάζεται κράτος και το μόνο που ξέρει να κάνει είναι γενοκτονίες πρέπει να το βάλουμε στην θέση του με άλλα μέσα και όχι με πόλεμο

Ανώνυμος 15 Μαΐου 2012 στις 6:03:00 μ.μ. EEST  

Επειδή τώρα είδα το εμβριθές σχόλιό σου, κύριε συνταξιούχε χωροφύλακα, είμαι ανασφάλιστος, ενώ το δικό σου ταμείο σίγουρα καλύπτει τέτοιες δαπάνες. Είναι ελεεινό να απαιτείς να χυθεί αίμα Ελλήνων όταν δεν είναι και το δικό σου κεφάλι στον τάκο.

Ανώνυμος 15 Μαΐου 2012 στις 7:10:00 μ.μ. EEST  

Όταν αναφέρουν ότι θα επιλυθούν τα τεχνικά προβλημα και θα πραγματοποιηθεί βολή S-300 εννοούν ότι θα γίνει βολή χωρις δυνατότητα καταστροφής του πυραυλου απο το προσωπικό του ΠΒΚ σε περίπτωση που το βλημα δεν συμπεριφέρεται σωστά. Το σύστημα s-300 δεν έχει δυνατότητα destruct command.Άρα το προβλημα δεν ειναι τεχνικό αλλά ότι το ΠΒΚ δεν αποδέχεστε το ρίσκο που του αναλογεί!!!Τα ίδια μας έκαναν για τις βολές OSA-ak και tor-m1 αλλα δεν τους επερνε για θαχαναν τη συμμετοχή της Ελλάδας σε χρήμα...

ΑΧΕΡΩΝ 15 Μαΐου 2012 στις 9:24:00 μ.μ. EEST  

Aνὼνυμε 15/5/2012 6:03

Μπορεὶς να διευκρινὴσεις ποιὸς εὶναι ο συνταξιοὺχος χωροφὺλακας;

Τὼρα,ως πρὸς την συμπαθὴ τὰξη των Χατζηαβὰτηδων,που ὲσπευσε μαζικὰ να κὰνει την παρουσὶα της,ὲχω μὸνο να πὼ ὸτι ὸσο και να σκοὺζετε,η πραγματικὸτητα εὶναι αυτὴ που εὶναι,και δεν συμφωνεὶ με τις συγκεχυμὲνες,αντιφατικὲς και ασυνὰρτητες απὸψεις σας.
Ὸσο και ἂν χυδαιολογεὶτε,αποκαλὺπτοντας και το επὶπεδὸ σας,καὶ ως προς την ευπρὲπεια,ὸσο και ως προς την δημοκρατικὸτητὰ σας.

Ανώνυμος 16 Μαΐου 2012 στις 1:06:00 π.μ. EEST  

Φίλε Ανώνυμε 7:10:00
Για την ακρίβεια η συγκεκριμένη έκδοση των S-300 (PMU1) έχει δυνατότητα αυτοκαταστροφής ή πυροδότησης δια τηλεχειρισμού. Το πρόβλημα είναι ότι οι προδιαγραφές τους (απαιτούμενοι χρόνοι για την πυροδότηση ή την αυτοκαταστροφή) δεν εμπίπτουν με τα όρια ασφαλείας του ΠΒΚ. Όσον αφορά τα συστήματα OSA-AK/AKM και TOR-M1 δεν νομίζω ότι υπήρξε ποτέ ανάλογο ζήτημα, γιατί στην περίπτωσή τους τα βεληνεκή είναι πολύ μικρότερα και δεν υπάρχει ο κίνδυνος κάποιο τέτοιο βλήμα να εξέλθει από τα όρια του ΠΒΚ.
Γ.Μ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP