Χαριστική βολή στο στράτευμα επιχειρεί ο Ερντογάν

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Τέταρτο κύμα συλλήψεων εις βάρος εν ενεργεία και απόστρατων ανώτερων αξιωματικών, οι οποίοι θεωρούνται άμεσα εμπλεκόμενοι στο «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» της 28ης Φεβρουαρίου 1997 που ανέτρεψε τον Νετσμετίν Ερμπακάν, εξαπέλυσαν οι τουρκικές Αρχές σε εννέα τουρκικές επαρχίες. Μεταξύ των συνολικά 10 ατόμων που συνελήφθησαν, περιλαμβάνεται ο αρχηγός της 3ης στρατιάς, αντιστράτηγος Μπερκάι Τουργκούτ. Αυτός συνελήφθη στο Ερζιντζάν και οδηγήθηκε στην Αγκυρα, ενώ στο Καρς ερευνήθηκε η κατοικία του αντιστράτηγου Μεμέτ Φαρούκ Αλπαϊντίν, διοικητή της 9ης μηχανοκίνητης μεραρχίας. Συνολικά εκδόθηκαν 17 εντάλματα, τα 10 εις βάρος αποστράτων, έξι εν ενεργεία αξιωματικών και ενός πολίτη.

Αλλος συλληφθείς, στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας που διενεργεί επιτροπή για τα πρόσωπα και τις καταστάσεις που περιβάλλουν το «μεταμοντέρνο πραξικόπημα», είναι ο απόστρατος στρατηγός Τσετίν Σανέρ, επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών το 1997. Ο κ. Σανέρ, που συνελήφθη στη Σμύρνη, πρόσφατα απείλησε, ως λέγεται, τον υπουργό Εσωτερικών Μεράλ Ακσενέρ ότι θα τον κάνει να «χλομιάσει». Συνελήφθησαν επίσης οι απόστρατοι αξιωματικοί Αμπντουλά Οσγκούρ και Ασίμ Ατάκ, στο Αϊδίνι και στο Ουσάκ αντιστοίχως, ενώ παραδόθηκε στο στρατηγείο της Σμύρνης ο αρχηγός της 11ης μηχανοκίνητης μεραρχίας, υποστράτηγος Μετίν Κεσάπ. Στο Μπαλικεσίρ συνελήφθη ο Τανζού Βελί Αϊντίν, υπάλληλος στη ναυτική διοίκηση του Γκολτσούκ, που θεωρείται αναμεμειγμένος και στην υπόθεση Εργκένεκον.

Υπενθυμίζεται ότι σε σχέση με το «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» συνελήφθησαν στα προηγούμενα κύματα συλλήψεων συνολικά 39 αξιωματικοί, μεταξύ τους και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ το 1997, στρατηγός Μπιρ. Σημαντική θεωρήθηκε η πρόσφατη σύλληψη του στρατηγού Γιλντιρίμ Τουρκέρ, προέδρου του ομίλου OYAK, που ελέγχεται από τον στρατό. Ο απόστρατος στρατηγός κατηγορείται και αυτός ως πρωτεργάτης του «μεταμοντέρνου πραξικοπήματος», η ιδιότητά του όμως, που υποκίνησε ενδιαφέροντες συνειρμούς, είναι η επιτελική του θέση στον όμιλο. Ο ΟΥΑΚ άρχισε ως συνταξιοδοτικό ταμείο των στρατιωτικών μετά το πραξικόπημα του 1960. Σήμερα, εκτός από το ιδιωτικό ταμείο με τα 260.000 μέλη, διαθέτει επιχειρηματικό σκέλος με 30.000 υπαλλήλους, κατέχει το 50% της Ερντεμίρ, κολοσσού της βιομηχανίας σιδήρου και χάλυβα, τσιμεντοβιομηχανίες σε ολόκληρη την Τουρκία, την αυτοκινητοβιομηχανία OYAK - Renault, συνολικά δραστηριοποιείται σε 60 εταιρείες, ενώ οι πωλήσεις του ανέρχονται σε 15 δισ. δολάρια.

Διακρίνοντας κοινά σημεία μεταξύ των δικαστικών υποθέσεων για την Εργκένεκον, το σχέδιο «Βαριοπούλα», το «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» και τον ΟΥΑΚ, ο αναλυτής Γκάρεθ Τζένκινς οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αναζητεί απλώς τη δικαίωση όσων διώχθηκαν από το στρατιωτικό - κεμαλικό κατεστημένο, αλλά επιχειρεί, χωρίς πολλά προσχήματα πλέον, να διαλύσει τον θεσμό του στρατεύματος και τους ιθύνοντες μιας ολόκληρης εποχής. Αναφερόμενος στο 1997, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πρόσφατα ότι η επιχειρηματική τάξη, τα μέσα ενημέρωσης, κοινωνικές ομάδες και πανεπιστημιακοί ήταν αναμεμειγμένοι στο «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» και ότι «όλα αυτά πρέπει να έλθουν στην επιφάνεια».

www.kathimerini.gr

1 σχόλια:

Ανώνυμος 10 Μαΐου 2012 στις 8:30:00 μ.μ. EEST  

Κάτι παρόμοιο είχε διαπράξει και ο Γιόσιπ Στάλιν, αλλέως πως Γιόσιπ Βησσαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, όταν στην δεκαετία του 30, ξεπάτωσε κυριολεκτικά τον Ερυθρό Στρατό, ενδίδοντας στην παγίδα που του είχε στήσει ο αρχηγός της Ράϊχς Ζισερχαϊτς Ντίστες (Υπηρεσίας Ασφαλείας του Ράϊχ), καταδικάζοντας σε θάνατο τον Στρατάρχη Τουκχατσέφσκυ και τουφεκίζοντας σχεδόν πάνω από το μισό σώμα των αξιωματικών του.

Έτσι, κατά την Γερμανική Εισβολή τον Ιούνιο του 1940, ο Ερυθρός Στρατός βρέθηκε σχεδόν ακέφαλος και υπέστη συντριπτικά πλήγματα.

Αναγνωρίζοντας το λάθος της η ηγεσία του Πολίτμπιρο, επανέφερε εξόριστους αξιωματικούς από το μακρινό Κχαμπαρόφσκ για να αναπληρώσει τα κενά.

Ακόμη και ο ίδιος ο Ροκοσόφσκυ, ο μετέπειτα τιμηθείς Στρατάρχης, παρά τρίχα γλίτωσε το εκτελεστικό απόσπασμα με πολλά από τα δόντια του σπασμένα από τα άγρια βασανιστήρια.


Αυτή, θα ήταν ίσως μια σπουδαία ευκαιρία για την αναβάθμιση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αν δεν επενέβαιναν τα δικά μας «πολιτικά ζαγάρια» τόσο πρόστυχα και τόσο «κομματικά» στο Στράτευμα και στις προαγωγές και στις αποστρατείες των Αξιωματικών αναλόγως τις κομματικής τους ή μη τοποθέτησης, μειώνοντας την απόδοση και το ηθικό τους.

Ευμένης Καρδιανός

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP