Tο Ισπανικό Ναυτικό αντιμέτωπο με τις περικοπές του αμυντικού προϋπολογισμού

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Πονοκέφαλο στους επιτελείς του Ισπανικού Ναυτικού προκαλούν οι δραστικές περικοπές στον αμυντικό προυπολογισμό της χώρας στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων για τη μείωση του δημοσίου χρέους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας El Pais, το Ισπανικό Ναυτικό εξετάζει τον διοικητικό παροπλισμό του αεροπλανοφόρου PRINCIPE DE ASTURIAS (R11) και τουλάχιστον δύο φρεγατών κλάσης Santa María καθώς αδυνατεί να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού μέσης ζωής λόγω υψηλού κόστους. Συγκεκριμένα, για την διατήρηση του μοναδικού αεροπλανοφόρου σε επιχειρησιακή κατάσταση απαιτείται κατ΄έτος δαπάνη ύψους €30 εκατ. ενώ η προγραμματισμένη για το 2013 εφαρμογή προγράμματος εκσυγχρονισμού κοστίζει €400 εκατ. όταν ο συνολικός προυπολογισμός του Ισπανικού Ναυτικού για το 2012 ανέρχεται σε €903 εκατ. Σημαντικές επιπτώσεις στις επιχειρησιακές ικανότητες του Ισπανικού Ναυτικού θα έχει και η καθυστερημένη είσοδος σε υπηρεσία νέων μονάδων που βρίσκονται υπό ναυπήγηση.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι για τον προσωρινό(;) παροπλισμό του PRINCIPE DE ASTURIAS θα απαιτηθεί λήψη αποφάσεων σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο λόγω υψηλού συμβολισμού ενώ σε μια προσπάθεια να προκαταλάβει αντιδράσεις, σημειώνει ότι και η Μ. Βρετανία παραμένει χωρίς αεροπλανοφόρα αυτή την περίοδο.

strategyreports

11 σχόλια:

Ανώνυμος 9 Μαΐου 2012 στις 4:42:00 μ.μ. EEST  

και τι εχθρούς έχουν αυτοί που πρέπει να διατηρούν και αεροπλανοφόρα? Αν είναι να τα κόψουν από συνταξιούχους καλύτερα από εδώ.
Σημεία των καιρών..

Ανώνυμος 9 Μαΐου 2012 στις 6:40:00 μ.μ. EEST  

Η Ισπανία έχει μόνο το Μαρόκο ως "εθνικό" εχθρό.
Η Ελλάς έχει μόνο την Τουρκία και πάλι πόλεμος δεν γίνεται πια.
Εδώ δεν έγινε για την Κύπρο και τα Ίμια που έπρπε η Ελλάς να πάει σε πόλεμο.
Πόλεμος θα γίνει μόνο αν οι Τούρκοι καταλάβουν κάποιο νησί και αρχίζουν να σφάζουν κόσμο,δηλαδή ποτέ...

Ανώνυμος 9 Μαΐου 2012 στις 6:49:00 μ.μ. EEST  

Δεν νομίζω να έχουν πραγματική ανάγκη για αεροπλανοφόρο.Αλλά κάπως πρέπει να ελέγχουν και το Ατλαντικό.

Alexandros 9 Μαΐου 2012 στις 7:42:00 μ.μ. EEST  

" Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Η Ισπανία έχει μόνο το Μαρόκο ως "εθνικό" εχθρό.
Η Ελλάς έχει μόνο την Τουρκία και πάλι πόλεμος δεν γίνεται πια.
Εδώ δεν έγινε για την Κύπρο και τα Ίμια που έπρπε η Ελλάς να πάει σε πόλεμο.
Πόλεμος θα γίνει μόνο αν οι Τούρκοι καταλάβουν κάποιο νησί και αρχίζουν να σφάζουν κόσμο,δηλαδή ποτέ..."
Αυτό χωράει πολύ συζήτηση..........

Συγκρίνεις το Μαρόκο με την Τουρκια και την Ελλάδα με την Ισπανία??
Αν ναι τότε ξανασκέψου το

Ανώνυμος 9 Μαΐου 2012 στις 9:29:00 μ.μ. EEST  

Εφόσον τα πάνε για πώληση, τις φρεγάτες θα μπορούσαν να αποκτήσουν οι Φιλιππίνες και το αεροπλανοφόρο... η Τουρκία. Αλλά το σενάριο πώλησής του είναι ακόμη πρώιμα.

Θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες της Ε.Ε. - η ενασχόληση με τη θάλασσα ήταν πάντα ακριβή! Τα μάτια μας 24!!

Φωκίων

Ανώνυμος 9 Μαΐου 2012 στις 10:09:00 μ.μ. EEST  

Βλεπω τους Τουρκους να χτυπανε το αεροπλανοφοροκαι να ζητανε συμπαραγωγη του τυφωνα.

Αλασκας

D-Mitch 9 Μαΐου 2012 στις 11:48:00 μ.μ. EEST  

Αποσύρθηκαν κιόλας τα εξής πλοία:

Αρματαγωγό L-42 Pizarro (Ex-USS Harlan County LST-1196) Newport Class-Built in 1972)

Υποβρύχιο S-72 Siroco (Agosta Class built in 1982)


Περιπολικά ανοικτής θαλάσσης P-61 Chilreu (built in 1992)και P-25 Isla Grosa (built in 1982)

Ανώνυμος 10 Μαΐου 2012 στις 2:03:00 π.μ. EEST  

ΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΚΤΟΠΙΣΜΑΤΟΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΣΚΑΦΗ,ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΥΠΕΡΑΚΤΙΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΙΣΧΥΡΕΣ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΚΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ Ε.Δ ΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΜΙΝΙΜΟΥΜ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ.

Ανώνυμος 11 Μαΐου 2012 στις 4:28:00 π.μ. EEST  

We had this discussion some weeks ago ie the Ticos.I said that more nations with financial problems will send their most expensive weapon systems for sale.

I just wait for some modern AAW frigate to be sold for a few euros.Spain is the most likely candifate to do so.Next is italy,and sure the netherlands too.All of them are at the brink of bankruptcy.All of them dont face serious threats.For all of them 4-6 LCF or FREMM make no sense and are much to expensive.

Ανώνυμος 11 Μαΐου 2012 στις 10:26:00 μ.μ. EEST  

Οι Ισπανοί εισάγουν σε υπηρεσία το εντυπωσιακό από κάθε άποψη LHD L61 Juan Carlos I. Με την είσοδο αυτού σε υπηρεσία, το PRINCIPE DE ASTURIAS δεν κρίνεται πλέον αναγκαίο να υπάρχει. Όσον αφορά τις φρεγάτες κλάσης Santa María, δεν νομίζω ότι έχουν λόγο ύπαρξης στο ισπανικό ΠΝ πλέον. Τις ανάγκες του τις καλύπτουν απόλυτα οι φρεγάτες ή καλύτερα αντιτορπιλικά F-100 και την νέα κλάση OPV Meteoro, ένα πλοίο που θα πρέπει να εξετάσουν και οι κύπριοι.

Ανώνυμος 15 Μαΐου 2012 στις 5:46:00 π.μ. EEST  

@11 Μαίου ώρα 10.26 μμ
Σε ότι αφορά πως το ότι το Πρίγκηπας της Αστουρίας δεν κρίνεται απαραίτητο να υπάρχει μετά την είσοδο σε υπηρεσία του Χουάν Κάρλος, το Πρίγκηπας της Αστουρίας φέτος στις 30 Μαίου κλείνει 24 χρόνια σε υπηρεσία. Καμμία χώρα δεν φτιάχνει ένα αεροπλανοφόρο για να το χρησιμοποιήσει μόνο για 22-24 χρόνια. (το Κάρλος μπήκε σε υπηρεσία τον 9ο/2010) Αν δεις η Γαλλία και ΗΠΑ είχαν και έχουν αεροπλανοφόρα 40-50 χρόνων. Το Κάρλος δεν είναι καθαρόαιμο αεροπλανοφόρο. Για τις φρεγάτες είναι λίγες 5 τέτοιες για μία χώρα όπως η Ισπανία. Είναι προφανές ότι χρειάζονται και το Πρίγκηπας της Αστουρίας και τις 6 παλαιότερες φρεγάτες τους. Αλλά λόγω επερχόμενης χρεοκοπίας πρέπει να κάνουν περικοπές στις ένοπλες δυνάμεις τους. Τα νέα ισπανικά OPV είναι κατάλληλα για περιπολίες αλλά δεν κάνουν για πόλεμο. Οι κύπριοι δεν έχουν κανένα πολιτικό λόγο να αγοράσουν πλοία από την Ισπανία. Αν αγοράσουν θα προτιμήσουν από άλλη χώρα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP