1922-2012: 90 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Να ξαναθυμηθούμε πάλι. Να μην πάψουμε να θυμόμαστε. Να μάθουμε στα παιδιά μας να θυμούνται

Ηλίας Βενέζης

Ενενήντα χρόνια πέρασαν από τότε... Κι όμως οι ψυχές των ανθρώπων εξακολουθούν να θυμούνται, σε έναν ατελείωτο και οδυνηρό αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη. Ο Δήμος Νέας Σμύρνης και ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Νέας Σμύρνης επιχειρούν φέτος, με ιστορική αυτογνωσία, μία διαδρομή-αναδρομή πολιτισμού και θύμησης για όσα αφήσαμε εκεί, στις στάχτες του αφανισμού μας, και για όσα από αυτά αναστήσαμε εδώ και ζούμε μαζί τους, αξιοποιώντας τα ως στοιχεία κληρονομιάς και  ταυτότητας της πόλης.
Στους τρεις κύκλους από τους οποίους θα απαρτίζεται το ετήσιο αφιέρωμα, θα παρουσιαστούν είδη και μορφές πνευματικής, καλλιτεχνικής και πολιτιστικής έκφρασης μέσα από μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, λογοτεχνικές βραδιές και βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, παρουσιάσεις ιστορικών αλλά και εικαστικών εκθέσεων καλλιτεχνών από τη Σμύρνη, διαλέξεις και βέβαια αφιερωματικών εκδηλώσεων υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, που θα αναφέρονται στη Σμύρνη και που μεταλαμπαδεύτηκαν στην πόλη της Νέας Σμύρνης.

Ο πρώτος κύκλος εκδηλώσεων έχει ήδη ξεκινήσει στον Δημοτικό Πολυχώρο Πολιτισμού «Γαλαξίας» που έχει προστεθεί εδώ και έναν χρόνο περίπου στις πολιτιστικές υποδομές του δήμου Νέας Σμύρνης και έχει διαμορφωθεί για να φιλοξενήσει κάθε μορφή και είδος καλλιτεχνικής και κοινωνικής έκφρασης.

Οι υπολοιπόμενες εκδηλώσεις του πρώτου κύκλου είναι οι εξης:


02.05.12 Χρόνης Αϊδονίδης – Συναυλία

Μια σημαντική προσωπικότητα που έχει συμβάλει τα μέγιστα για τη καταγραφή, διάσωση και διάδοση της παραδοσιακής Ελληνικής μουσικής. Φιλική συμμετοχή ο Πασχάλης Τόνιος.

Με εισιτήριο

07.05.12 «Σαν ταξιμάκι» – Συναυλία

Μια μουσική περιπλάνηση στα μουσικά ακούσματα της Σμύρνης και της Μικράς Ασίας με τη φωνή της Αρετής Κετιμέ και του Πασχάλη Τόνιου.

Με αριθμημένες θέσεις

14.05.12 «Από την Ελευθερίου Βενιζέλου στην Κεμάλ Ατατούρκ» - Ντοκιμαντέρ

Ομιλητές: Σάββας Καλεντερίδης (πολιτικός επιστήμονας), Ελένη Πετώνη (διευθύντρια ΙΔΥΣΜΕ), Ειρήνη Σαρίογλου (γενική γραμματέας ΙΔΥΣΜΕ)

Με αριθμημένες θέσεις

25.05.12

Χρήστος Τζιτζιμίκας – Συναυλία

Ο καταξιωμένος παραδοσιακός τραγουδιστής Χρήστος Τζιτζιμίκας στήνει ένα γνήσιο, παραδοσιακό γλέντι, αναδεικνύοντας τον πλούτο της ελληνικής παράδοσης.

Με αριθμημένες θέσεις

Πληροφορίες:

Γαλαξίας: Κεντρική πλατεία Νέας Σμύρνη
Ώρες έναρξης: Από 1/3 εως 8/4: 19.30 Από 16/4 εως 9/6: 20.30
Τηλέφωνα επικοινωνίας: Δημοτικός Πολυχώρος Πολιτισμού Γαλαξίας: 210 9334064
Πολιτιστικός οργανισμός: 210 9310408
http://www.neasmyrni.gr/

Τιμή εισιτηρίου για όσους δεν έχουν ελεύθερη είσοδο: 5 ευρώ.
Τα εισιτήρια και οι δωρεάν κάρτες αριθμημένης θέσης θα διατίθενται μία ημέρα πριν από κάθε εκδήλωση καθώς και την ίδια ημέρα της εκδήλωσης. (Ώρες λειτουργίας: 18.00-22.00)

Τα έσοδα από τα εισιτήρια θα διατεθούν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του δήμου της Νέας Σμύρνης.

1 σχόλια:

Alexandros 2 Μαΐου 2012 στις 6:56:00 μ.μ. EEST  

Να ξαναθυμηθούμε πάλι. Να μην πάψουμε να θυμόμαστε. Να μάθουμε στα παιδιά μας να θυμούνται

Ηλίας Βενέζης

Η Παραπάνω φράση τα λέει όλα, πρέπει να προστατέψουμε την ιστορική μας μνήμη και τις παραδόσεις μας γιατί μόνον έτσι θα διαιωνίσουμε τον Ελληνισμό, σμίκρυνση η αλλοίωση της ιστορικής μας μνήμης είναι πιο καταστροφική από τη σμίκρυνση των συνόρων, κούφια η ώρα, γιατί η σμίκρυνση των συνόρων περιορίζει το κράτος, η σμίκρυνση της ιστορικής μνήμης περιορίζει τον Ελληνισμό,εναντιωθείτε σε όλους όσους βάζουν κάτι πάνω από το συμφέρον του Ελληνισμού!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP