Παραλλαγή και Ελληνικές Ε.Δ
Κυριακή 27 Μαΐου 2012
Του Γ.Μ
Με αφορμή την επίδειξη στελέχη του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (Ε.Τ.Α.) στον αερολιμένα Αλεξανδρούπολης την 23η Μαΐου 2012, κάποιοι φίλοι αναγνώστες του Εν Κρυπτώ σχολίασαν το γεγονός της χρήσης από στελέχη διαφόρων ειδικών Μονάδων στολών με σχέδιο παραλλαγής διαφορετικό από το επίσημο του Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.).
Όπως σωστά αναφέρθηκε, πολλές φορές αυτό προκύπτει από το ότι τα στελέχη των Μονάδων αυτών προμηθεύονται με δικά τους έξοδα υλικά από το εμπόριο, ανώτερης ποιότητος από αυτά που χορηγεί η Υπηρεσία. Συνεπώς η τυποποίηση είναι συχνά δύσκολο να επιτευχθεί. Άποψη του γράφοντος είναι πως, εφόσον μιλάμε για επίλεκτες μονάδες ειδικών επιχειρήσεων με αμιγώς επαγγελματική στελέχωση, τέτοιες προσπάθειες θα πρέπει να ενθαρρύνονται, τουλάχιστον όσο η Υπηρεσία αδυνατεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες των στελεχών. Άλλωστε, αυτό δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο αλλά συνήθη πρακτική διεθνώς. Σε τέτοιες μονάδες συνηθίζεται να παραβλέπονται οι τυπολατρίες και η κατά γράμμα τήρηση των κανονισμών, προς χάρη της επίτευξης της μέγιστης δυνατής απόδοσης των στελεχών μέσω της χρήσης υλικών και εξοπλισμού που επιλέγεται με μόνο κριτήριο την καλύτερη κάλυψη των προσωπικών αναγκών και προτιμήσεων του εκάστοτε χρήστη.
Πέραν όμως από αυτές τις περιπτώσεις, στη χώρα μας είναι αρκετά συχνή και η εκ της Υπηρεσίας χορήγηση υλικών διαφορετικής παραλλαγής από την καθιερωμένη του Ε.Σ. Τα υλικά αυτά αποκτήθηκαν κατά καιρούς για την κάλυψη ιδιαίτερων αναγκών, συνήθως σε επίπεδο Μονάδος/Κλιμακίου. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στους άλλους δύο Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Στο παρόν άρθρο θα περιοριστούμε στα υλικά εκείνα που φέρουν κάποιο τυποποιημένο σχέδιο παραλλαγής (πέραν του κλασικού φαιοπράσινου) και θα επιχειρήσουμε να δώσουμε κάποιες επιπλέον πληροφορίες για το ενδιαφέρον αυτό θέμα.
Σχέδια παραλλαγής στον Ε.Σ.
Η λεγόμενη «ελληνική» παραλλαγή (στην πραγματικότητα είναι εκδοχή της γαλλικής παραλλαγής lizard της δεκαετίας του ’60) εμφανίστηκε κατά την δεκαετία του ’70. Σε πρώτη φάση εφοδιάστηκαν με αυτήν αποκλειστικώς οι Δυνάμεις Καταδρομών, σε μια προσπάθεια εμπέδωση πνεύματος μονάδας και ανάδειξης της ιδιαίτερης φύσης των μονάδων αυτών σε σχέση με το υπόλοιπο στράτευμα. Αντιστοίχως, οι Δυνάμεις Πεζοναυτών απέκτησαν την δική τους ξεχωριστή παραλλαγή. Προς τα τέλη της δεκαετίας του ’80 αποφασίστηκε η χορήγηση της παραλλαγής που χρησιμοποιούσαν οι Καταδρομείς, σε ολόκληρο τον Ε.Σ. Η προσπάθεια αυτή ολοκληρώθηκε στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’90 και έτσι, προς χάριν ομοιομορφίας, εγκαταλείφθηκε τόσο η «κλασική» φαιοπράσινη στολή εκστρατείας ,όσο και η παραλλαγή των Πεζοναυτών. Την ίδια περίοδο όμως, στον Ε.Σ. εμφανίστηκαν δύο άλλα σχέδια παραλλαγής: η αμερικανική woodland και η βρετανική DPM Europe. Αυτό προέκυψε από την εμφάνιση επειγουσών αναγκών και την προμήθεια συγκεκριμένων υλικών από το εμπόριο προς κάλυψή τους. Συγκεκριμένα αποκτήθηκαν για το Ε.Τ.Α. αδιάβροχες στολές από gore tex και σακίδια μακράς διαβίωσης στην παραλλαγή DPM Europe. Επίσης, για το εφοδιασμό των μελών των ειρηνευτικών αποστολών στη Σομαλία και -κυρίως- στη Βοσνία, αποκτήθηκαν από τις Η.Π.Α. αλεξίσφαιρα γιλέκα και αδιάβροχα τζάκετ παραλλαγής woodland. Πρέπει να σημειωθεί πως την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν διαθέσιμα αντίστοιχα υλικά (ή αν υπήρχαν ήταν χαμηλής ποιότητος) στην ελληνική παραλλαγή. Αυτά εμφανίστηκαν αρκετά αργότερα…
Ακόμη, με την παραλαβή το 1995 των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A+ Apache και την ίδρυση του 1ου Τάγματος Επιθετικών Ελικοπτέρων, αποφασίστηκε ο εφοδιασμός όλου του προσωπικού της Μονάδος αυτής με στολές παραλλαγής woodland. Προφανώς ήταν μια κίνηση που αποσκοπούσε στην ανάδειξη του χαρακτήρα «ελίτ» της νέας αυτής Μονάδος.
Σύντομα όμως αυτό άλλαξε και επαναχορηγήθηκε η ελληνική παραλλαγή για λόγους τυποποίησης αλλά και αποφυγής παρεξηγήσεων με το υπόλοιπο προσωπικό της Αεροπορίας Στρατού.
Η πλέον πρόσφατη εμφάνιση της παραλλαγής woodland στον Ε.Σ. σημειώνεται το 2001, με την απόκτηση ειδικών στεγανών στολών καταδύσεως για την Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών (Ζ’ Μ.Α.Κ.) και νέων αλεξίσφαιρων γιλέκων βαρέως τύπου για το Ε.Τ.Α., αμφότερα σε αυτή την παραλλαγή.
Τέλος, το 2005 άρχισε η χορήγηση στολών της εκδοχής ερήμου της τυπικής παραλλαγής του Ε.Σ. Οι εν λόγω στολές χορηγήθηκαν επιλεκτικά σε Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων, ενώ αργότερα εφοδίασαν και το προσωπικό της ελληνικής δύναμης στο Αφγανιστάν. Μέχρι τότε το μόνο υλικό που διέθετε ο Ε.Σ. σε σχέδιο παραλλαγής ερήμου ήταν κάποια υδροδοχεία πλάτης της Camelback τα οποία αποκτήθηκαν στην απόχρωση three-color desert, χωρίς ποτέ να έχει διευκρινιστεί το γιατί….
Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία
Στολές παραλλαγής εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) από την Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών (νυν Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών - Δ.Υ.Κ.). Η Μονάδα αυτή υιοθέτησε ως επίσημη παραλλαγή την αμερικανική woodland, προφανώς επηρεασμένη από τους SEALs του Αμερικανικού Ναυτικού. Ωστόσο, τα στελέχη της ανέκαθεν χρησιμοποιούσαν ευρέως και την τυπική παραλλαγή του Ε.Σ. Αργότερα το ίδιο πρότυπο ακολούθησαν και άλλες Μονάδες ή Κλιμάκια του Π.Ν. (Συστοιχίες Κατευθυνόμενων Βλημάτων, Αγήματα Ασφαλείας-Νηοψιών, Ομάδες Φρούρησης Ναυτικών Εγκαταστάσεων) εφοδιάζοντας το προσωπικό τους με στολές woodland ως τυπική παραλλαγή, αλλά και με στολές παραλλαγής του Ε.Σ. Εδώ αξίζει να αναφερθεί πως η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών ήταν η πρώτη ελληνική μονάδα που υιοθέτησε πλήρεις στολές παραλλαγής ερήμου (και συγκεκριμένα την αμερικανική three-color desert), το 2001. Επίσης, σε περιορισμένη κλίμα (σε ορισμένες από τις εξαρτύσεις τύπου TAC-V1 της Eagle Inc., που αποκτήθηκαν την περίοδο 1995-96) χρησιμοποιεί και την παραλλαγή ζούγκλας tigerstripe, η οποία γνώρισε εκτεταμένη χρήση από τους SEALs στο Βιετνάμ.
Η Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) από την πλευρά υιοθέτησε σε ευρεία κλίμακα στολές παραλλαγής, παράλληλα με τον Ε.Σ. Πρόκειται για μια ανεκδιήγητη εκδοχή της παραλλαγής του τελευταίου, σε αποχρώσεις του μπλε (που σε συνδυασμό με τις γνωστές γκρίζες εξαρτύσεις είναι βέβαιο ότι παρέχουν άριστη απόκρυψη στο προσωπικό….)! Το 1998 ο Κλάδος απέκτησε τις δικές του Ειδικές Δυνάμεις στη μορφή του Σμήνους Ειδικών Επιχειρήσεων. Όπως ήταν φυσικό, τα στελέχη της Μονάδας αυτής δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν για πολύ με την απαράδεκτη παραλλαγή της Π.Α. και έτσι υιοθετήθηκε η τυπική παραλλαγή του Ε.Σ. Όταν η Μονάδα αναβαθμίστηκε σε 31η Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων (νυν 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας – Διάσωσης) προχώρησε και την διαδικασία για επιλογή ενός νέου σχεδίου παραλλαγής. Τα patterns που αξιολογήθηκαν ήταν το ήδη χρησιμοποιούμενο σχέδιο του Ε.Σ., το μπλε της Π.Α., το woodland, η -τότε- νέα «ψηφιακή» MARPAT των Αμερικανών Πεζοναυτών και η βρετανική DPM Europe. Τελικά ως καταλληλότερη κρίθηκε η τελευταία και υιοθετήθηκε ως επίσημη παραλλαγή της Μονάδος, η οποία απέκτησε παράλληλα και ποσότητα στολών παραλλαγής DPM Desert. Ταυτόχρονα όμως συνεχίστηκε η χρήση και της ελληνικής παραλλαγής. Η σχετική ποικιλία διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο με την απόκτηση αδιάβροχων στολών ισχυρού ψύχους σε παραλλαγή woodland αυτή τη φορά!
Προσφάτως και άλλες Μονάδες της Π.Α. (350η Πτέρυγα Κατευθυνόμενων Βλημάτων, 206η Πτέρυγα Αεροπορικής Υποστήριξης/Κ.Ο.ΣΥ.Θ.Ε.) υιοθέτησαν την παραλλαγή woodland, ενώ το προσωπικό της Π.Α. που είχε αναπτυχθεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ εφοδιάστηκε με στολές παραλλαγής three-color desert.
Η .… «ψηφιακή» εποχή
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 εμφανίστηκαν στις Η.Π.Α. τα πρώτα σχέδια παραλλαγής με ψηφιακή σχεδίαση και επεξεργασία. Σύντομα η τάση αυτή επεκτάθηκε και σε πολλές άλλες χώρες. Στην Ελλάδα η Μονάδα που εισήγαγε πρώτη σε χρήση στολές παραλλαγής τέτοιου τύπου ήταν η Δ.Υ.Κ. Πρωτοτυπώντας για άλλη μια φορά η Διοίκηση απέκτησε το 2003 ποσότητα στολών MARPAT , μαζί με μικρό αριθμό στολών MARPAT Desert, για δοκιμές και αξιολόγηση (για τον ίδιο λόγω αποκτήθηκαν πρόσφατα και στολές στην νέα παραλλαγή Multicam).
Μερικά χρόνια αργότερα η Διεύθυνση Υλικού Πολέμου του Γ.Ε.Σ. παρουσίασε ένα νέο σχέδιο παραλλαγής για τον Ε.Σ. Το σχέδιο αυτό βασίζεται στις αποχρώσεις της τυπικής παραλλαγής, έχοντας όμως υποστεί ψηφιακή αποτύπωση. Στολές παραλλαγής αυτού του τύπου εμφανίστηκαν για πρώτη φορά δημόσια στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2010, φερόμενες από άνδρες της 2ας Μοίρας Αλεξιπτωτιστών (2α Μ.ΑΛ.). Ακολούθως οι στολές αυτές χορηγήθηκαν σε περιορισμένη κλίμακα και σε άλλες Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων για να αξιολογηθεί το νέο σχέδιο. Μάλιστα, την παραλλαγή αυτή συνήθιζε να φέρει και ο τότε Α/Γ.Ε.Σ. κ. Φρ. Φράγκος, όποτε εμφανιζόταν με στολή εκστρατείας.
Τελικώς, τον περασμένο Απρίλιο, αποφασίστηκε η καθολική χορήγηση στολών αυτού του τύπου στο προσωπικό της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (με προτεραιότητα στο Ε.Τ.Α. και την Ζ’ Μ.Α.Κ.) και της 2ας Μ.ΑΛ. Είχε προηγηθεί η απόκτηση, το 2010, μιας ποσότητας στολών και σχετικών παρελκομένων (σακίδια κλπ.) στη «ψηφιακή» παραλλαγή ACU του Αμερικανικού Στρατού. Το σχέδιο αυτό αξιολογήθηκε και διαπιστώθηκε ότι ήταν αρκετά αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται σε βραχώδες περιβάλλον. Έτσι, το εν λόγω υλικό χορηγήθηκε, σε μικρή κλίμακα, στις Μοίρες Αμφίβιων Καταδρομών.
31 σχόλια:
Αυτή η παραλλαγή είναι Βουλγάρικο σχέδιο.
λάθος
http://www.enkripto.com/2010/10/blog-post_610.html
Διαφωνώ με τη προσέγγιση σας. Στρατός σημαίνει τυποποίηση. Το θέαμα για παράδειγμα η ΜΥΚ να φορά σε παρέλαση τη νεα αμερικανική παραλλαγή ερήμου στο Σύνταγμα προκαλεί ερωτηματικά. Το αν μια μονάδα είναι επίλεκτη αυτό είναι θέμα τυποποιημένης διάκρισης στις στολές με τα εγκεκριμένα διάσημα. Το ότι έχουμε επαγγελματικά στελέχη αυτό δεν επιτρέπει ιδιαίτερα σε παρελάσεις να φέρουν κάτι το διαφορερικό. Οι ΕΔ είναι ένα αδιαίρετο σύνολο- δεν υπάρχουν 'οι ράμπο και οι άλλοι' γιατί όλοι θα πρέπει να συνεργαστούν σε περίπτωση σύρραξης. Εξάλλου η μετριοπάθεια θα πρέπει να διακρίνει όλους όσους υπηρετούν στις ΕΔ. Η τυποποίηση είναι έννοια που βοηθά την πειθαρχία και τον επαγγελματισμό.
H συγκεκριμένη ψηφιακή είναι από άποψη διακριτικότητας χειρότερη από την υφιστάμενη. Αφενός μεν οι ανοιχτές αποχρώσεις είναι μικρότερης επιφάνειας, αφ' ετέρου η αντίθεση των σκούρων αποχρώσεων (πράσινο, καφέ) σχεδόν ανύπαρκτη. Λες και ο ΕΣ θα δράσει σε κατάφυτες εκτάσεις
Η ψηφιακή παραλλαγή τι προσφέρει έναντι της κλασσικής;
Η υφισταμενη παραλλαγη στις στολες ειναι ιδανικη για πευκοδασος αλλα πολυ σκουρα κατα την γνωμη μου για περιβαλλον μεσογειακης μακιας (θαμνωδης βλαστηση).
Νομιζω οτι ενα νεο σχεδιο παραλλλαγης πρεπει να προσανατολιστει στην μακια (γκρι, χακι, γεωδες) και θα αποδωσει πολυ καλα και σε δασος. Θεωρω οτι μπορει μια πετυχημενη παραλλαγη να κανει εναν στρατιωτη πραγματικα πολυ δυσδιακριτο στο ανθρωπινο ματι σε πολλες περιπτωσεις ακομη και σε κοντινες αποστασεις.
o ΕΣ έπρεπε να έχει 2 παραλαγές. Μια για τα "χλωρά" μέρη και εποχές (η σημερινή) και μία "ημιερήμου" (σαν της Κύπρου) που ταιριάζει καλύτερα στα "ξερά" μερη (νησια)και σε καποια ημιχλωρά το καλοκαίρι όμως. Ειναι αστείο στην "κίτρινη" το καλοκαίρι πχ Λήμνο να βλέπεις καταπράσινες παραλλαγές το κατακαλόκαιρο. Κοινή λογική κύριοι..
Και αφήστε τις ψηφιακές για το counter strike στα PC. Στην τελική δεν κάνουν τα ράσα τον παπά. Κράτιστε αυτές που έχετε αρκεί να μην σκίζονται. Αυτο νομιζω ειναι πιο σημαντικό και ουσιώδες.
Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες από το άρθρο και χαίρομαι που το σχόλιό μου έδωσε την αφορμή για την συγγραφή του. Στο δια ταύτα, συμφωνώ απόλυτα με τον αρθρογράφο πως πρέπει να ενθαρρύνεται η πρωτοβουλία απόκτησης από τα στελέχη των ειδικών δυνάμεων υλικών/ εξαρτήσεων της αρεσκείας τους. Και ειδικότερα των υποδημάτων που όλοι γνωρίζουμε την αξία τους (ποιος δεν ούρλιαξε από θαυμασμό από τα άρβυλα του ΕΣ;!). Από την στιγμή που το στέλεχος θέλει υδροδοχείο πλάτης, θέλει αντιθραυσματικά γυαλιά, θέλει υψηλότερη σκληρότητα της κλίμακας Rockwell στο μαχαίρι του, θέλει Nomex και gore tex, η Υπηρεσία δεν θα πρέπει να τον σταματήσει. Στο κάτω κάτω αυτός θα πολεμήσει και θα πολεμήσει καλύτερα με υλικά που έχει διαλέξει ο ίδιος. Αν βολεύεται και με αθλητικά παπούτσια (όπως οι Spetsnaz στο Αφγανιστάν) ας φορέσει και τέτοια.
Η ένστασή μου είχε να κάνει με το σχέδιο παραλλαγής αλλά και την διαφοροποίηση που αυτή γίνεται κυρίως σε μονάδες των ειδικών δυνάμεων (από αυτές που απαριθμήθηκαν στο άρθρο) όπου κάθε τέτοια μονάδα «διάλεγε» το δικό της. Επαναλαμβάνω πως για το ελληνικό περιβάλλον και κυρίως για νησιά/ βραχονησίδες η LIZARD είναι άριστη. Το αντίθετό της για μένα είναι η WOODLAND, που προσωπικά την θεωρώ μακράν την χειρότερη παραλλαγή από καταβολής κόσμου. Φαντάζεστε WOODLAND σε βραχονησίδα; Θα ήταν σαν να βλέπετε μαύρο (ή έγχρωμο αν θέλετε) σε διαδήλωση της ΚΚΚ. Από την στιγμή που πλέον ξένες εταιρίες κατασκευάζουν στολές μάχης και σε «ελληνικά» χρώματα (πχ η Arktis) δεν βλέπω τον λόγο να χρησιμοποιούνται άλλα σχέδια.
Επιμένω πως η παραλλαγή εξυπηρετεί έναν και μόνο πρακτικό λόγο, αυτόν της απόκρυψης. Η ΕΦ της Κύπρου γιατί άλλαξε σχέδιο παραλλαγής (και αυτό πρέπει να πράξει κατά την γνώμη μου και η ΕΛΔΥΚ); Γιατί προφανώς η ελληνική δεν ταιριάζει με το ημιερημικό περιβάλλον του νησιού. Επιπλέον, η χρήση από μονάδες των ειδικών δυνάμεων διαφορετικού τύπου παραλλαγής από τις υπόλοιπες ΕΔ, αυτομάτως θα τις «πρόδιδε» στο πεδίο της μάχης. Όπως στην δεκαετία του ’80, μεξικάνικο μουστάκι, DPM, και Μ16/Μ203 ανά χείρας «πρόδιδε» συγκεκριμένο σύνταγμα του βρετανικού στρατού, έτσι και εδώ, παρόλο που οι τούρκοι δεν φημίζονται για την αφαιρετική λογική τους, αν έπεφτε στα χέρια τους ένας αιχμάλωτος με DPM δεν θα σκέφτονταν ότι είναι από ειδικές δυνάμεις; Και το τελευταίο που θες σαν αιχμάλωτος είναι να ξεχωρίσεις και να σε προσέξουν.
Όσο για την «ψηφιακή εποχή», ο ΕΣ καλό θα ήταν να την παρακολουθήσει από απόσταση. Το να σπάσεις τις γραμμές και να τις κάνεις pixel δεν την κάνει την στολή ψηφιακή. Το να αμερικανίζουν οι ΗΠΑ γερμανικά και ρώσικα σχέδια του Β’ΠΠ δεν αποτελεί καν καινοτομία. Και όσο για το IR ίχνος ας μας πουν οι αμερικανοί που τους χρησίμευσε ακριβώς η μείωση του; Στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ οι αντάρτες δεν έχουν συσκευές για παρατήρηση στο ορατό φάσμα, όχι να έχουν και στο υπέρυθρο.
Το θέμα της στολής είναι διαχρονικό.
Αν και έχουν περάσει αρκετά χρόνια θυμάμαι πως σε μονάδα που υπήρχαν πολλά στελέχη τα οποία είχαν πάει Βοσνία και αλλού ο καθένας είχε δική του στολή. Ήταν βέβαια καλές και τις είχαν πληρώσει οι ίδιοι σε χαμηλότατες τιμές στα εκεί στρατιωτικά πρατήρια αλλά το συνολικό θέαμα ήταν αστείο.
ΥΓ δεν ξεχνούσαν να μας κάνουν παρατηρήσεις αν είχε ξεβάψει η στολή μετά από ένα χρόνο θητείας.... και έλεγαν εξυπνάδες να αγοράσουμε για τους υπόλοιπους μήνες.
Οι ένοπλες δυνάμεις, για πολλοστή φορά μας αποδεικνύουν ότι ''βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος''.Οι εκάστοτε ηγεσίες αντί να καταγράψουν τις ανάγκες των επίλεκτων δυνάμεων, να εξετάσουν και να δοκιμάσουν εξαντλητικά διάφορες ποιότητες υλικών,και στη συνέχεια να δοθούν παραγγελίες σε ελληνικές εταιρίες, επιτρέπουν αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο.Το δεύτερο στάδιο θα ήταν αφού περάσουν τις δοκιμές οι στολές και τα άλλα υλικά (εννοώ πραγματικές δοκιμές σε ασκήσεις και σε ακραίες καιρικές συνθήκες που συναντάμε στον ελλαδικό χώρο), κατόπιν να χορηγηθεί σε όλες τις ένοπλες δυνάμεις.Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι πρώτα βελτιώνουμε τα υλικά που χορηγούνται και μετά κοιτάμε για ''νέα παραλλαγή'', δυστυχώς σε περίοδο επιχειρήσεων το ένα τρίτο του προσωπικού θα τεθεί εκτός μάχης πριν ακόμα συμπλακεί με τον αντίπαλο, λόγω της ακαταλληλότητας των υλικών.
Θα ήθελα να μεταφέρω τη συζήτηση από τα υλικά, το σχέδιο παραλλαγής και όλες τις εταιρείες-καταστήματα που περιμένουν τρίβοντας τα χέρια τους- σε ένα βασικό: για την ώρα το υπηρεσιακό όπλο του ΕΣ είναι το Μ1911Α1. Μην μου πείτε για ΔΥΚ με Glock. Τις σκέψεις σας.
@tancred de hauteville Στολές με την παραλλαγή της ΕΦ διατίθενται για το σύνολο του προσωπικού της ΕΛΔΥΚ, αλλά παραμένουν στις αποθήκες των λόχων για χορήγηση μόνο σε επιχειρησιακές συνθήκες. Αυτό ίσχυε μέχρι 2010, δεν νομίζω να υπάρχει κάποια αλλαγή. Από προσωπική εμπειρία πάντως, πιστεύω ότι και η στολή της ΕΦ χρωματικά δεν καλύπτει το σύνολο του Κυπριακού χώρου (π.χ. Τρόοδος, περιοχή Β της Πάφου)
Μια χαρά είναι και το Μ1911
..το πρόβλημα δεν είναι το 45αρι (μια χαρα κανεις την δουλεια σου) αλλα το γεγονός ότι μεγαλο μερος των στελεχων δεν κατεχει βασικά πράγματα στην χρήση του.
Χρήστος
Να πούμε ενα ευχαριστώ στον Γ.Μ για το άρθρο που μας έστειλε
Αγαπητοί φίλοι
Κατ' αρχάς να ευχαριστήσω το Εν Κρυπτώ για το βήμα που μου έδωσε. Χαίρομαι ιδιαίτερα για την ανταπόκριση των φίλων αναγνωστών!
Μια διευκρίνιση για να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε παρεξηγήσεις: Στο άρθρο απλώς επιχειρώ μια καταγραφή των σχεδίων παραλλαγής που εμφανίστηκαν κατά καιρούς στις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν παίρνω θέση για το κατα πόσον το κάθε σχέδιο ή είδος παραλλαγής που αναφέρεται είναι κατάλληλο ή όχι για το ελληνικό περιβάλλον ή για το αν ορθώς επιλέχθηκε*.
Χαίρομαι που οι φίλοι αναγνώστες επεκτείνουν το θέμα και σε αυτές τις πλευρές. Κάθε άποψη είναι καλοδεχούμενη.
Το μόνο που θέλω να σημειώσω είναι ότι επιτέλους φαίνεται να γίνεται κάποια προσπάθεια αξιολόγησης του κάθε σχεδίου παραλλαγής που πρόκειται να εισαχθεί σε χρήση. Επίσης φαίνεται ότι έχει αρχίσει να μετρά η άποψη και των "απλών" στελεχών, τόσο για το θέμα της παραλλαγής όσο και για αυτές καθ'αυτές τις στολές. Αναμφίβολα πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή νοοτροπίας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
*με εξαίρεση την παραλαγή της Π.Α., για την οποία πιστεύω πως δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει θετική γνώμη.
Με εκτίμηση,
Γ.Μ.
Η ελληνική παραλλαγή είναι άψογη και στα νησιά. Ποιός είπε ότι στα νησιά δεν έχει βλάστηση και δέντρα; Έχω υπηρετήσει σε νησία και ξέρω πολύ καλά τι λέω. Τα ίδια ισχύουν και για τις βραχονησίδες απο τις οποίες επίσης έχω περάσει και για αρκετό καιρό μάλιστα. Αν χρειάζεται κάτι, αυτό είναι 2 "παραλλαγές". Μια χειμωνιάτικη με ελαφρώς περισσότερο πράσινο και μια καλοκαιρινή με ελαφρώς περισότερο καφέ. Μιλάμε για πολύ μικρές αλλαγές βέβαια.
(Όσον αφορά το φίλο που μίλησε για το Colt, να του πως για χρήση σε πόλεμο με το πεζικό είναι χαοτικά ανώτερο του κάθε Glock των 9mm που κάνει μόνο για αστυνομικό όπλο και μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις.) Αν τώρα η ψηφιακή διαπιστωθεί πως αποδίδει καλύτερα, ας υιοθετηθεί αυτή, τουλάχιστον στις ειδικές δυνάμεις. Μην κοιτάμε αν μας αρέσει κάτι στο μάτι αλλά αν αποδίδει. Κατα την ταπεινή μου άποψη, αν υπάρχει μια επείγουσα προτεραιότητα στον ΕΣ αυτή λέγεται κράνος.-
Νομίζω ότι ένα σημαντικό μειονέκτημα του ΕΣ είναι η αδυναμία του να προσαρμόζεται στις συνθήκες και να θυσιάζει την ουσία χάριν μιας άχρηστης τυπολατρειας.
Υπηρέτησα στην ΕΛΔΥΚ όπου πραγματικά οι εμφάνιση παραλλαγής ήταν ό,τι πιο παράταιρο σε σχέση με το τοπίο- Η παραλλαγή της εθνοφρουράς ωστόσο ήταν καλά προσαρμοσμένη.
Θα ήθελα όμως να αναφερθώ στην εξοργιστική (για μένα) τυπολατρεία της απαγόρευσης χρήσης υπνόσακων στα μάχιμα τάγματα..Ρε παιδιά σε περίπτωση μάχιμης περιόδου, είναι πιο εύκολο να κουβαλάει κανείς μαζί του στην ύπαιθρο όλο αυτόν τον όγκο από κουβέρτες κλπ ή ένα σύγχρονο πανάλαφρο ζεστό και αδιάβροχο πολλές φορές sleeping bag?
@ Αγνωστος 28 Μαΐου 2012 4:52:00 π.μ.
Συμφωνώ με τις παρατηρήσεις σου αγαπητέ. Και όσον αφορά στις καίριες ελλείψεις, πέραν του κράνους θα προσέθετα την εξάρτηση μάχης και τα άρβυλα καθώς τα υπάρχοντα είναι επιεικώς ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ.
Yπὴρξε και μὶα ακὸμη παραλλαγὴ,που δεν γνὼρισε μεγὰλη διὰδοση,αλλὰ εμφανιζὸταν σποραδικὰ επὶ δεκαετὶες,και ὴταν η ὶδια με αυτὴν του καλὺμματος κρὰνους.Οι πιὸ παληοσειρὲς ὶσως θυμοὺνται ὸτι τα καλὺμματα κρὰνους στην δεκαετὶα του ´70 και ´80,πριν δηλαδὴ υιοθετηθεὶ η παραλλαγὴ lizzard για ὸλους(πλην πεζοναυτὼν),ὴταν διαφορετικοὺ υποδεὶγματος,με αραιὸτερα,και κὰθετα αντὶ για οριζὸντια στὶγματα.Μὰλιστα ὲχω δεὶ και καλὺμματα κρὰνους κὲβλαρ με την ὶδια παραλλαγὴ.Λοιπὸν,η τελευταὶα φορὰ που εὶδα αυτὴν την ασυνὴθη παραλλαγὴ,σε πλὴρη στολὴ εννοεὶται,ὴταν στα τὲλη της δεκαετὶας του ´90.
Επὶσης,κατὰ την γνὼμη μου,η παραλλαγὴ των πεζοναυτὼν ὴταν ανὼτερη της lizzard,και με την προσθὴκη ενὸς γαιὼδους τὸνου,θα μποροὺσε να αποδὼσει ικανοποιητικὰ
ως ενιαὶα παραλλαγὴ.Αυτὸ δεν σημαὶνει ὸτι μὶα παραλλαγὴ μπορεὶ να αποδὼσει σε ὸλα τα περιβὰλλοντα εξ ὶσου καλὰ.Οι Τοὺρκοι,για παρὰδειγμα,χορηγοὺσαν μὲχρι πρὸσφατα τουλὰχιστον,μὶα ιδιαὶτερη παραλλαγὴ στις κατοχικὲς δυνὰμεις του αττὶλα.
Και κὰτι ακὸμη,η οποιαδὴποτε παραλλαγὴ,θα πρὲπει ὸχι μὸνο να παραλλὰσει,αλλὰ και να διαφοροποιεὶ την εμφὰνιση απὸ αυτὴν του εχθροὺ.
Δὺο καρποὺζια σε μὶα μασχὰλη,θα μου πεὶτε,αλλὰ πρὲπει να το ὲχουμε υπ´ὸψιν.
Συγχαρητήρια για το άρθρο
Η υπάρχουσα παραλλαγή τύπου Lizard είναι σε γενικές γραμμές μια χαρά, υπάρχουν πολύ πιο σοβαρές προτεραιότητες όπως γράφουν και άλλοι, κράνος, αρβύλες, εξάρτηση (ειδικά υδροδοχείο). Στην ΕΛΔΥΚ καλύτερα να δώσουν desert…
Αγαπητέ Αχέροντα
Η παραλλαγή που αναφέρεις ότι χρησιμοποιούταν παλαιότερα σε καλύματα κράνους ήταν η γνήσια γαλλική lizard. Μοιάζει πολύ με την τυπική ελληνική αλλά διαφέρει στος μικρολεπτομέρειες που αναφέρεις.
Όσο για το δεύτερο σχόλιό σου (περί διαφοροποίησης με τις στολές του αντιπάλου) με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Ίσως η εμφάνιση της νέας τουρκικής παραλλαγής που ως σχέδιο θυμίζει κάπως την ελληνική αλλά έχει σαφώς ανοιχτότερους τόνους χρωμάτων, να έπαιξε ρόλο στην αύξηση της ποσότητας των σκούρων χρωμάτων στην ψηφιακή παραλλαγή του Ε.Σ., ακριβώς για λόγους διάκρισης....
Γ.Μ.
Όταν οι Eλληνες είχαν δημιουργήσει πολεμικά πλοία οι ευρωπαίοι ήταν πάνω στα δέντρα γιατί λοιπόν το πολεμικό ναυτικό πηρέ αυτούσια την βρετανική στολή πότε θα σταματήσουμε να μαϊμουδίζουμε.
Πικρό θέμα η παραλλαγή(;) της ΠΑ.Δεν είναι τυχαίο ότι ονομάζεται ακόμα αγγαρείας...Καθώς όμως το site είναι στρατοκρατούμενο (και καλά κάνει)θα ήταν απαραίτητη μία διευκρίνιση. Η μπλε/μωβ μετάλλαξη της lizzard δεν έγινε για λόγους απόκρυψης στο βαθύ γαλάζιο του ελληνικού ουρανού αλλά για έναν ακόμη πιο παράξενο λόγο: τον πλήρη και σαφή διαχωρισμό από όσους φορούν πράσινα εντός του Α/Δ, το οποίο μάλλον εξηγεί και την προσκόλληση της φόρμας εργασίας των τεχνικών σε τόνους του μπλε. Γιατί μάλλον υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα από την επιβίωση του προσωπικού. Επιπλέον η ΠΑ διακρινόμενη από κοινωνικές ανησυχίες ενισχύει την ιδιωτική πρωτοβουλία και προμηθεύεται τα είδη ένδυσης μέσω διαγωνισμού το οποίο εξηγεί και την υψηλή ποιότητα και την ομοιομορφία του προσωπικού που τα φέρει. Για κάποιους το 700ΣΕ είναι όνειρο.
Έχει τύχει να δώ από κοντά την Αρμένική
http://img849.imageshack.us/img849/8228/959979ac20e442ee9064abd.jpg
έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά.
Αγαπητοί φίλοι,
Επειδή υπηρέτησα στην ΕΛΔΥΚ το 2004 στα τεθωρακισμένα, ήμασταν στο ίδιο στρατόπεδο με 1 ΕΜΑ Κυπρίων και 1 Μ/Κ Κυπρίων. Εμείς φοράγαμε τις Ελληνικές παραλλαγές, οι Κύπριοι τις δικές τους σε τόνο ερήμου.... ενας αχταρμας..... αντι να έχουμε όλοι τις ερήμου, είχαν κολλήσει οι δικοί μας στις φαιοπράσινες.
Πηγαίναμε για ασκήσεις και είμασταν σαν την μύγα μες το γάλα. Ακόμα και τα δίχτυα παραλλαγής για τα μεταφοράς προσωπικου και τα άρματα, τα είχαμε φέρει από Ελλάδα, και ήταν και αυτά φαιοπράσινα, δηλαδη ειδικά σε Λατσια, Καλό Χωριό, Νότια του Αεροδρομίου της Λευκωσίας, κλπ ή σε κάποιες άλλες περιοχές οι Τούρκοι μας έβλεπαν χαλαρα..... μετά λέμε για σχέδια και τρίχες. Ακόμα και στα βασικά είμαστε πίσω, τι να λέμε.
Δυστυχώς δεν φτάνει η προσπάθεια, θέλει οι άνθρωποι που κάνουν τον όλο σχεδιασμό να τους κόβει και λίγο.
Στο google maps αν πάτε, ειδικα η συγκεκριμένη μονάδα που θεωρείται στην Κύπρο πολυ πολυ σημαντική, φαίνεται με την πρώτη καθώς τα σκέπαστρα στους όρχους είναι βαμμένα σε ενα πολύ ανοιχτό πράσινο και κάνει μπαμ σε σχέση με την γύρω πευκόφυτη βλάστιση.
Συγνωμη για την πολυλογία, αλλά εξοργίζομαι όταν βλέπω τέτοια πράγματα.
Ευχαριστώ,
Κώστας
Όσοι υπεραμύνονται της "ποικιλομορφίας" και της 'ελευθερίας επιλογής" των στολών εκστρατείας εύχομαι σε περίοδο πολέμου να μη χρειαστεί να επιστρέψουν σε φίλιες θέσεις.
Διότι εκεί εγώ θα δω ξένη στολή να έρχεται από το μέτωπο προς έμενα και ποιος ξέρει πώς θα αντιδράσω...
@TED
αυτό είναι εύκολο: οι έλληνες είναι αυτοί με την εξάρτηση στη μέση
οι τούρκοι φοράνε γιλέκα πια.
..και την κατσαρόλα στο κεφάλι
η καλύτερη εμπορική παραλλαγή αυτή την στιγμή είναι της εταιρίας "hydedefinition" σε 3 χρωματισμούς.
Ανάλογη πρέπει να σχεδιάσει ο E.Σ. και σίγουρα 2 όψεων
http://www.hydedefinition.com/
Μερικα βασικα "λαθη"....Ολοι οι στρατοι αρχιζουν και αφηνουν τα digital σχεδια γιατι δεν ειναι πια τοσο καλαστην καλυψη και αποκρυψη. Επισης ειναι διαπιστωμενο πια οτι σχεδια ποιο ομαλα και ποιο οβαλ ειναι πολυ καλυτερα και δενουν καλυτερα με το περιβαλλον.
Οι αμερικανοι εχουν καταλυψει στην παραλαγγη MULTICAM η οποια κανει εκληκτικη δουλεια τοσο σε δασος (οχι δαση τροπικα) οσο και σε ερημο και πολεις.
Προσωπικα εχω διαπιστωσει οτι η Ελληνικη παραλαγγη ειναι καλη μονο για βουνοπλαγια με βατα....σε ολα τα αλλα περιβαλλοντα φενεται γιατι ειναι πολυ σκουροχρωμη....
Δημοσίευση σχολίου