2α Μαΐου 1919, η Σμύρνη ελεύθερη

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012


Εύζωνοι του 1/38 παρελαύνουν στην Σμύρνη
 2α Μαΐου σαν σήμερα το 1919 η Ιωνική γη είναι και πάλι ελεύθερη. Από τον ιστότοπο του Γενικού Επιτελείου Στρατού:

02/05/1919: Η Ι Μεραρχία (4ο, 5ο και 1/38 Συντάγματα Ευζώνων) μεταφέρεται εσπευσμένα από την περιοχή Καβάλας-Ελευθερών και αποβιβάζεται στη Σμύρνη με συμμαχική εντολή, που εξασφαλίστηκε ύστερα από μακρές και μεθοδικές προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού. Η απόβαση γίνεται με άμεσο σκοπό τον εξαναγκασμό της Τουρκίας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της από τη Συνθήκη Ανακωχής του Μούδρου (17/30 Οκτωβρίου 1918) και για να προστατευτούν οι μειονοτικοί πληθυσμοί της περιοχής μέχρι να υπογραφεί η τελική συνθήκη ειρήνης. Ο κύριος, όμως, σκοπός της εκστρατείας, που η Ελλάδα ποτέ δεν απέκρυψε, είναι η απελευθέρωση των συμπαγών ελληνικών πληθυσμών που ζούσαν εκεί από την αρχαιότητα και η εξασφάλιση μόνιμης συνθήκης για το μέλλον τους. Παρά την ενθουσιώδη υποδοχή που επιφυλάχθηκε από τους Έλληνες, η απόβαση συνοδεύεται και με αιματηρά επεισόδια, ύστερα από την οργανωμένη αντίδραση του τουρκικού πληθυσμού. Τα επεισόδια αυτά, σε συνδυασμό με ορισμένες ενέργειες και σειρά σφαλμάτων από ελληνικής πλευράς, αποτέλεσαν το προοίμιο των ανυπέρβλητων δυσχερειών που επρόκειτο να αντιμετωπιστούν στη συνέχεια.

Και από τον ιστότοπο του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας: 2/5/1919 Το πρώτο αεροπλάνο της Ναυτικής Αεροπορίας με χειριστή τον Σημαιοφόρο Παντέλογλου και παρατηρητή τον δόκιμο αεροπόρο Πιερίδη, προερχόμενο από την Αεροπορική Βάση Μούδρου, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο "Παραδείσου" της Μ.Ασίας, συγχρόνως με την αποβίβαση των ελληνικών στρατευμάτων στη Σμύρνη.




Να ξαναθυμηθούμε πάλι. Να μην πάψουμε να θυμόμαστε. Να μάθουμε στα παιδιά μας να θυμούνται Ηλίας Βενέζης

2 σχόλια:

ΑΧΕΡΩΝ 2 Μαΐου 2012 στις 11:24:00 μ.μ. EEST  

Επειδὴ γνωρὶζουμε τὶ επακολοὺθησε,μὶα προτροπὴ:μηδὲποτε επαναπαὺεσθαι.
Για ὰλλες χὼρες διαγρὰφονται οι συνὲπειες της ὴττας.
Της Ελλὰδος ὸμως,διαγρὰφονται οι νὶκες.
Ὰς επαγρυπνοὺμε για να μην επιτρὲψουμε ποτὲ πλὲον να μας ακυρὼσουν τις νὶκες.

Ανώνυμος 3 Μαΐου 2012 στις 3:11:00 μ.μ. EEST  

Υπάρχει κάποιο λινκ που να περιγράφει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της περιόδου 1919-1922? Ευχαριστώ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP