Στο χείλος ενός άλλου γκρεμού

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Του Σταύρου Λυγερού

Ο φόνος του 30χρονου Πατρινού από Αφγανούς και τα επεισόδια που αυτός πυροδότησε είναι οι αναπόφευκτες συνέπειες του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, το οποίο καθίσταται ολοένα και πιο εκρηκτικό. Μπορεί οι προβολείς της δημοσιότητας να στρέφονται όταν έχουμε ακραία περιστατικά, αλλά τα στοιχεία καταδεικνύουν πρωτοφανή έκρηξη της εγκληματικότητας. Την τεράστια ανασφάλεια των πολιτών δεν την προκαλεί το οργανωμένο έγκλημα, που έχει τουλάχιστον συγκεκριμένους στόχους και διακρίνεται από στοιχειώδη ορθολογισμό. Την προκαλεί το διάχυτο έγκλημα, στο οποίο η συμμετοχή των λαθρομεταναστών είναι δυσανάλογα μεγάλη.

Μέχρι πρότινος, ο δημόσιος διάλογος ήταν υποτυπώδης, παρότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δεν έχει προηγούμενο παγκοσμίως. Η διαρκής συσσώρευση λαθρομεταναστών, που αδυνατούν να βρουν εργασία, λειτουργεί σαν θερμοκήπιο για την ανομία και την εγκληματικότητα, με αποτέλεσμα να υπονομεύονται οι κοινωνικές ισορροπίες. Τόσο το πολιτικό σύστημα όσο και μεσαιο-ανώτερα στρώματα είχαν βολευτεί με το γεγονός ότι για χρόνια οι λαθρομετανάστες φυτοζωούσαν γκετοποιημένοι στα «υπόγεια» της κοινωνίας και εμφανίζονταν στον δημόσιο χώρο μόνο ως εξατομικευμένη, κακοπληρωμένη, μαύρη εργασία.

Κανείς δεν άκουγε τις φωνές απόγνωσης των λαϊκών στρωμάτων, που κυρίως υφίστανται με επώδυνο τρόπο τις συνέπειες της λαθρομετανάστευσης. Ο λόγος τους δεν περνούσε στα ΜΜΕ, όπου διεξάγεται η δημόσια συζήτηση. Εκεί, για χρόνια κυριαρχούσε μία εκδοχή της τρομοκρατίας του «πολιτικά ορθού». Η ανοχή της λαθρομετανάστευσης είχε αναγορευθεί σε κριτήριο «προοδευτισμού». Σ’ αυτό έπαιξε ρόλο όχι μόνο ο ιδεολογικοποιημένος μετέωρος διεθνισμός των αριστερών κομμάτων, αλλά και το μεταμοντέρνο ιδεολόγημα περί πολυπολιτισμικής κοινωνίας που κυριάρχησε στο ύστερο ΠΑΣΟΚ.

Υπενθυμίζουμε ότι από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης Παπανδρέου ήταν ο νόμος για την απόδοση ιθαγένειας σε μετανάστες, γεγονός που έστειλε το λάθος μήνυμα και τροφοδότησε τις παράνομες ροές. Χρειάστηκε σειρά δραματικών γεγονότων για να αρχίσουν οι βολεμένοι Ελληνες να ξεφεύγουν από τον στρουθοκαμηλισμό, να συνειδητοποιούν ότι η λαθρομετανάστευση έχει και ένα άλλο, καθόλου βολικό πρόσωπο.

Η έλλειψη αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής, σε συνδυασμό με τις στείρες αντιρατσιστικές κορώνες της Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ, τροφοδότησαν πολιτικά τη σκληροπυρηνική ακροδεξιά. Το κενό που άφησε η πολιτεία έσπευσε να το καλύψει η Χρυσή Αυγή, βάζοντας, βεβαίως, τη δική της σφραγίδα. Στις δημοτικές εκλογές απέσπασε στην Α΄ Αθηνών 5,3%, ενώ οι περιοχές που έχουν κατακλυσθεί από λαθρομετανάστες τής έδωσαν ποσοστά μέχρι και 20%! Το πρόσφατο 7% της Χρυσής Αυγής, λοιπόν, ήταν κεραυνός εν αιθρία μόνο για όσους βλέπουν τις πολιτικοκοινωνικές δυναμικές με τους παραμορφωτικούς φακούς των ιδεολογημάτων τους.

Στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα, είναι ζωτική ανάγκη η άμεση εκπόνηση και εφαρμογή (σε συνεργασία με την Ε.Ε.) μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία να εστιάσει όχι μόνο στην αποτροπή της παράνομης εισόδου μεταναστών, αλλά και στις μαζικές απελάσεις. Εάν δεν δοθεί συντεταγμένη απάντηση από την πολιτεία όχι μόνο θα έχουμε συχνή επανάληψη επεισοδίων όπως αυτά στην Πάτρα, αλλά και διολίσθηση της κοινωνίας σε μαζικές ρατσιστικές αντιδράσεις, που αναπόφευκτα θα προκαλέσουν τυφλές φυλετικές συγκρούσεις.

www.kathimerini.gr

3 σχόλια:

Ανώνυμος 25 Μαΐου 2012 στις 7:18:00 μ.μ. EEST  

καλησπέρα
πολύ σωστό το άρθρο,με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.Να προσθέσουμε βεβαίως οτι η μετατροπή της Αθήνας και άλλων πόλεων σε ανθρωποχαβούζες έχει κάνει ανυπολόγιστη ζημιά σε πολλούς τομείς.Επίσης οι πολιτικές ηγεσίες σοκαρίστικαν πολύ αργά,εδώ δεν είχαν πάρει χαμπάρι οτι 600 μέτρα απο εκεί που νομοθετούν γίνεται εμπόριο ναρκωτικών και σάρκας.Αλλά πως να το πάρουν χαμπάρι, βλέπεις στον δρόμο για το MEGA δεν πέρναγαν απο εκεί.

Βασίλης

Nicholas 25 Μαΐου 2012 στις 8:11:00 μ.μ. EEST  

Πιστεύω ότι δεν υπάρχει μία συνεκτική και ολοκληρωμένη πολιτική στην Ελλάδα για να αντιμετωπιστεί η εισροή εκατοντάδων χιλιάδων παράνομων αλλοδαπών. Eνα πράγμα είναι σίγουρο, ότι το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα δεν μπορεί να επιλυθεί εύκολα. Ακούμε τους πολιτικούς και ακτιβιστές από την Χρυσή Αυγή να χρησιμοποιούν one-liners, ορισμένοι πολίτες να διαπράττουν βίαιες πράξεις, ορισμένοι να προτείνουν εύκολες, ευχάριστες στο αυτί, και ανέξοδες λύσεις σε αυτό το πρόβλημα. Κατά τη γνώμη μου, μερικά από αυτά τα άτομα είναι καιροσκόποι, επικίνδυνοι, και δημαγωγοί. Ορισμένοι Έλληνες μπορεί να είναι πραγματικά κατά της παράνομης μετανάστευσης, και δικαίως έτσι, αλλά άλλοι αγοράζουν φτηνές απομιμήσεις επώνυμων προϊόντων ή ή εν αγνοία τους αγοράζουν κλοπιμαία από παράνομους αλλοδαπούς μικροπωλητές. Μερικοί Έλληνες απασχολούν παράνομους αλλοδαπούς οι οποίοι μαζεύουν φρούτα από τους οπωρώνες τους, δίνουν εργασία σε παράνομους νοσηλευτές σε δημόσια νοσοκομεία, τους χρησιμοποιούν ως ξυλουργούς, υδραυλικούς, εργάτες οικοδομών, και άλλοι Έλληνες έχουν σεξουαλική επαφή με χωρίς προφύλαξη με παράνομες αλλοδαπές ιερόδουλες.

Θα ήταν ειρωνικό να πούμε το λιγότερο, αν οι μονάδες των ΜΑΤ παρόλο που κατάφεραν να προστατεύσουν εκείνους τους μετανάστες που ζουν στις εγκαταστάσεις της Πειραϊκής-Πατραϊκής, δεν προσπάθησαν να εξακριβώσουν αν ζουν νόμιμα στην Ελλάδα. Δεν συγχωρώ την βία και την καταστροφή της περιουσίας. Είναι κατακριτέο να προκαλούν ζημιές στα λεωφορεία και στις μοτοσικλέτες της αστυνομίας, να επιτίθονται και να τραυματίζουν αστυνομικούς με πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότοφ. Αλλά, πιστεύω ακράδαντα ότι κάποιοι Έλληνες έχουν απλά βαρεθεί τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις να ενεργήσουν αποφασιστικά τόσο από τις τοπικές αρχές όσο και από την κυβέρνηση τους. Μερικοί Έλληνες πολίτες αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι, απροστάτευτοι, φοβούνται να βγουν αργά το βράδυ έξω από το σπίτι τους, φοβούνται ότι θα πέσουν θύματα βίας, ληστείας, βιασμού, ακόμη και φόνου. Η αύξηση του αριθμού των εγκλημάτων που διαπράττονται στην Ελλάδα στηρίζουν τους φόβους τους. Φοβάμαι ότι, αν στο άμεσο μέλλον τα πράγματα δεν αλλάζουν προς το καλύτερο, όλο και περισσότεροι Έλληνες πολίτες θα πάρουν το νόμο στα χέρια τους.

Μια ολοκληρωμένη πολιτική που θα μπορούσε να μειώσει την εισροή παράνομων αλλοδαπών στην Ελλάδα θα πρέπει να έχει ορισμένα από τα ακόλουθα στοιχεία 1) Καλύτερη προστασία των ελληνικών συνόρων με όλες τις γειτονικές χώρες. 2) Επιβολή αυστηρών προστίμων σε Έλληνες εργοδότες που εν γνώσει απασχολούν παράνομους μετανάστες, 3) Επιτάχυνση της δημιουργίας νέων κέντρων κράτησης/απέλασης, 4) Επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου σε αιτούντες με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, 5) Επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας απέλασης, 6) Tην αύξηση παρουσίας μονάδων της αστυνομίας για την ενίσχυση της αίσθησης ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών, 7) Αίτηση χρηματοδότησης από την ΕΕ για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού Eλληνικού / Eυρωπαϊκού προβλήματος. 8) Tην δημιουργία μιας ειδικής μονάδας ελέγχου της μετανάστευσης, όπως αυτή που έχουν οι ΗΠΑ. H ICE (Immigration and Customs Enforcement) είναι υπεύθυνη για τη σύλληψη παράνομων μεταναστών, για την ανάκριση τους, να πάρουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα, να τους καταγράψουν σε μια database και να τους απελάσουν εκτελώντας δικαστικές αποφάσεις.

Ανώνυμος 25 Μαΐου 2012 στις 11:23:00 μ.μ. EEST  

Nicholas συμφωνώ απόλυτα μαζί σου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP