Διεθνές ενδιαφέρον για το οικόπεδο 9 της κυπριακής ΑΟΖ

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Το οικόπεδο 9 της κυπριακής ΑΟΖ αποτελεί το « μήλο της έριδος» μεταξύ των ξένων εταιρειών και κοινοπραξιών από τις οποίες υποβλήθηκαν αιτήσεις στο β' γύρο αδειοδοτήσεων για υδρογονάθρακες, γράφει η εφημερίδα «Πολίτης». Για το συγκεκριμένο οικόπεδο, υποβλήθηκαν συνολικά 9 αιτήσεις, γεγονός που σύμφωνα με τους ειδικούς έχει να κάνει με το ότι το οικόπεδο αυτό συνορεύει με το 12, στο οποίο αποδείχθηκε από τις έρευνες της NOBLE ότι υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Η ερευνητική γεώτρηση κατέδειξε στο οικόπεδο 12 υπολογιζόμενες ποσότητες φυσικού αερίου, που κυμαίνονται μεταξύ 5 και 8 τρισ. κυβικών ποδών, με στατιστικό μέσο όρο 7 τρισ. κυβ. πόδια.


Δεύτερο σε ενδιαφέρον με έξι αιτήσεις είναι το οικόπεδο 2 που επίσης συνορεύει με το 9.

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων ξεκίνησε στις 11 Φεβρουαρίου με τη δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ της πρόκλησης για υποβολή αιτήσεων σχετικά με τη χορήγηση αδειών εξερεύνησης υδρογονανθράκων και έληξε σήμερα το μεσημέρι. Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν από τη συμβουλευτική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων Εμπορίου και Βιομηχανίας, Οικονομικών, Εξωτερικών και Γεωργίας, ο γενικός εισαγγελέας, ο διευθυντής του Υπηρεσίας Ενέργειας και η διευθύντρια του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης. Ακολούθως, η αξιολόγηση θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα προβεί στις διαπραγματεύσεις πριν λάβει τις οριστικές του αποφάσεις, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός του επόμενου έτους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP