Υπάρχει «επόμενη» μέρα;

Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Όχι δεν πρόκειται για καταστροφολογική διαπίστωση αλλά για την απορία του τι πραγματικά έδειξαν οι κάλπες και η εκλογική αναμέτρηση της χθεσινής Κυριακής.

Τα πρώτο σίγουρο – στην σειρά προτεραιότητας που εμείς βλέπουμε – είναι ότι η αποχή είναι για πρώτη φορά στην Ελλάδα το «πρώτο κόμμα». Ακόμη και αν το 35% του εκλογικού σώματος που δεν πήγε χθες να ψηφίσει αναλυθεί σε μη εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων ή αδυναμία για προσωπικούς λόγους (συμπεριλαμβανομένου και του οικονομικού), το γεγονός και μόνο ότι το ποσοστό στις κρισιμότερες ελληνικές εκλογές στην πρόσφατη Ιστορία φτάνει σε τέτοια ύψη, είναι το πρώτο θέμα που πρέπει να μας προβληματίζει.

Το δεύτερο που εμείς θεωρούμε σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 19% αυτών που εκφράστηκαν με την ψήφο τους βλέπουν σήμερα την προτίμησή τους να βρίσκεται εκτός βουλής. Το γεγονός ότι το σύνολο των τελευταίων και της αποχής κερδίζει δυστυχώς την απόλυτη πλειοψηφία είναι αυτό που πρέπει να προβληματίζει όλους, ειδικά όσους αισθάνονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο νικητές.

Το τέλος του δικομματισμού είναι σαφώς γεγονός, αλλά η μετάβαση στην νέα πολιτική πραγματικότητα, που δεν μπορεί να γίνει με ομαλό και ανώδυνο τρόπο, έρχεται στην χειρότερη στιγμή της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας. Δεν θα υιοθετούσαμε μάλιστα πλήρως την θέση ότι την πόλωση του δικομματισμού αντικατέστησε το αδιέξοδο του διχασμού, διότι στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Υπάρχουν όμως και μάλιστα μεγάλα στην πολιτική.

Το εκλογικό αποτέλεσμα κάνει πρόδηλη της οργή μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος, που υπό τις παρούσες συνθήκες ήταν απολύτως αναμενόμενο να εκδηλωθεί. Αυτό όμως που γίνεται επίσης όλο και περισσότερο προφανές είναι ότι η τιμωρία στην κάλπη όσων θεωρούνται υπεύθυνοι κινδυνεύει, αν δεν έχει ήδη ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και που οι περισσότεροι αδυνατούν (ή δεν θέλουν) να καταλάβουν. Η ώρα των ευθυνών όμως για όλους μας είναι πλέον εδώ, αν δεν έχει ήδη περάσει, όπως υποστηρίζουν αρκετοί.

Πέραν των πολιτικών δυνάμεων που ανήκαν στο πολιτικό περιθώριο ή άλλων που ευκαιριακά αναδείχθηκαν μέσα από αυτό, όσες προτείνουν τον «άλλο δρόμο» βασίζονται (υπερβολικά θα τολμούσαμε να πούμε) στην ελπίδα (γιατί εκτίμηση δεν μπορεί να υπάρξει για το θέμα) ότι το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών θα ταράξει τα νερά στην Ευρώπη, που θα συνειδητοποιήσει το αδιέξοδο της πολιτικής που ακολουθείται, και θα εξελιχθεί σε γενικότερη αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική. Ενθαρρύνονται μάλιστα σε αυτές της ελπίδες τους από την αλλαγή ηγεσίας στην Γαλλία, τον άλλο πόλο του «σκληρού» πυρήνα της Ευρώπης εκτός Γερμανίας. Τα στοιχεία βέβαια που κάνουν αυτή την ελπίδα όλο και πιο ουτοπική είναι πολλά, συμπεριλαμβανομένου και του γεγονότος ότι εάν μελετήσει κανείς προσεκτικά τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη, δεν διαφαίνεται πουθενά ένα τέτοιο ρεύμα αλλαγής, ούτε καν στην Γαλλία, όπως μπορεί να πει ο μέσος Γάλλος. Η ελπίδα βασίζεται σε μια υπερεκτίμηση (για να μην πούμε αυταπάτη) των περιθωρίων ελιγμών που έχει η Ελλάδα μέσα στην βαθιά ευρωπαϊκή κρίση, χωρίς ουσιαστικά καμιά πραγματική δυνατότητα να επηρεάσει τις εξελίξεις και σε σαφώς χειρότερη διαπραγματευτική θέση από μερικούς μήνες πριν, όταν ο φόβος της εξάπλωσης της κρίσης και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μας βοηθούσε υποστηρικτικά.

Έτσι στον αντίποδα της «ελπίδας» που υποστηρίζουν όσα κόμματα ευαγγελίζονται την δυνατότητα αλλαγής (στην βαθμό που την διακηρύττουν) και υιοθέτησης άλλου δρόμου (όπως τουλάχιστον τον περιγράφουν), υπάρχει και το άλλο, το εφιαλτικό σενάριο. Η Ελλάδα να απομονωθεί και να αφεθεί στην τύχη της, ενώ μάλιστα ο βρόγχος της μη εκταμίευσης των χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, απαραίτητων για την λειτουργία του κράτους να σφίγγει συνεχώς μέχρις ότου πνιγούμε και μάλιστα μόνοι μας, καθώς ο αυτοματισμός πάνω στον οποίο βασίζεται η διαδικασία, δεν απαιτεί καμιά περαιτέρω ευρωπαϊκή απόφαση.

Η (πολύ) σκληρή αυτή πραγματικότητα, που φυσικά προϋπήρχε των εκλογών, θα γίνει ορατότερη τώρα, φέροντας όλους προ των ευθυνών τους και αναφερόμαστε σε όλους εμάς που εκφράσαμε την βούλησή μας με ψήφο.

Καθώς όμως η σκόνη του εκλογικού αποτελέσματος θα καταλαγιάζει, θα γίνεται επίσης φανερό και κάτι άλλο: οι εκλογές της 6ης Μαΐου έδειξαν το τι δεν θέλει ο ελληνικός λαός (αν και οι ερμηνείες ακόμη και γι’ αυτό διίστανται).

Φρονούμε όμως ότι δεν έδειξε τι θέλει, μέσα στην σφαίρα του εφικτού και του δυνατού. Δεν έδειξε την επόμενη μέρα που –δυστυχώς- εκκρεμεί ακόμη. ΦΓΚ

Σημ Εν Κρυπτώ: Aναδημοσιεύουμε εδώ την τοποθέτηση του blog της Πτήσης για το εκλογικό αποτέλεσμα, με την οποία συμφωνούμε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Στο σχετικό άρθρο μας εν όψει των εκλογών είχαμε μιλήσει για "βαθύ προβληματισμό", και δυστυχώς το εκλογικό αποτέλεσμα τον επιβεβαίωσε και τον επαύξησε... Θα επανέλθουμε στο θέμα σε επόμενο άρθρο.

22 σχόλια:

Αρματιστής 8 Μαΐου 2012 στις 12:10:00 π.μ. EEST  

Έχω μια εντελώς διαφορετική άποψη αναφορικά με τα μηνύματα που έστειλαν οι πολίτες με βάση τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών. Μάλιστα τα μηνύματα στάλθηκαν με πολύ καθαρό τρόπο και προς πολλές κατευθύνσεις. Κατά σειρά σημασίας, νομίζω ότι είναι τα ακόλουθα:

Οι πολίτες καταδίκασαν κατά το πλέον ξεκάθαρο τρόπο τις μνημονιακές πολιτικές, τις πολιτικές λιτότητας και το πολιτικό το σύστημα του δικομματισμού. Μένει να δούμε αν η απόφαση των πολιτών για καταδίκη του δικομματισμού θα έχει συνέχεια. Βεβαίως αυτό θα εξαρτηθεί από το αν η δημοκρατία μας θα κατορθώσει να απαλλαγεί από τα κάλπικα εκλογικά συστήματα, που νοθεύουν την λαϊκή βούληση και τα οποία δυστυχώς τα κατασκευάζουν «συνταγματολόγοι».

Η (απόλυτη) πλειοψηφία των πολιτών, ανάλογα με τις γνώσεις τους, τις εθνικές και πατριωτικές ευαισθησίες τους, τις ιδεολογικές καταβολές τους, τις πιέσεις που τους ασκούν οι πολιτικές λιτότητας, κλπ, απαιτεί να τεθεί τέρμα στο μνημόνιο.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών εκφράστηκε υπέρ των κομμάτων που πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και ως εκ τούτου δεν μπορώ να δω για ποιο λόγο η έξοδος από τις μνημονιακές πολιτικές οδηγεί εκτός ευρώ και ΕΕ.

Οι πολίτες τιμώρησαν με πολύ σκληρό τρόπο τα μέχρι χθες δύο μεγάλα κόμματα, καθώς και το ΛΑΟΣ επειδή ψήφισαν τα δύο μνημόνια καθώς και για την κατάσταση στην οποία οδήγησαν τη χώρα και το λαό. Επίσης οι πολίτες τιμώρησαν τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ, επειδή αποποιήθηκαν τις εκ του συντάγματος ευθύνες τους και ανέθεσαν τη διακυβέρνηση της χώρας σε ένα τραπεζίτη. Ακόμη τιμώρησαν ένα μεγάλο μέρος εκείνων των πολιτικών που τους κουνούσαν συνεχώς απειλητικά το δάκτυλο.

Οι πολίτες απαιτούν να τεθεί τέρμα στις πολιτικές λιτότητας και φτωχοποίησης. Κατά την άποψη μου αν αυτό το μήνυμα δεν ληφθεί υπόψη, τότε είναι πιθανή μια κοινωνική έκρηξη με ασύλληπτες συνέπειες. Βεβαίως τα αντιμνημονιακά κόμματα δεν έχουν ταυτόσημη πολιτική για την έξοδο από τη κρίση και προς το παρόν δεν μπορούν να συνεργαστούν.

Από τις χθεσινές εκλογές πρόεκυψε με το πιο εύγλωττο τρόπο ότι τα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα δουλεύουν σωστά σε συνθήκες νηνεμίας. Σε περίπτωση όμως κρίσης, τα εκλογικά συστήματα τύπου «Παυλόπουλου», αλλοιώνουν τη βούληση του λαού, όπως αναδεικνύεται και στο άρθρο. Το 18% των πολιτών που εκφράστηκε, δεν αντιπροσωπεύεται στη βουλή. Και αυτό είναι εξόχως αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό, όπως δήλωσε ο καθηγητής του συνταγματικού κύριος Χρυσόγονος. Επίσης το «νταβατζηλίκι» των 50 εδρών που δίνεται μπόνους στο πρώτο κόμμα και που αντιστοιχεί στο 17% των ψήφων, είναι ένα ακόμη πολύ σοβαρό στοιχείο αλλοίωσης της λαϊκής βούλησης. Με άλλα λόγια το 36% της λαϊκής βούλησης όπως αυτό δηλώθηκε στις χθεσινές εκλογές, εκλάπη.

Ένα σημαντικό στοιχείο που αναδείχθηκε από τις χθεσινές εκλογές, είναι η στρατηγική ήττα της πολιτικής της ΝΔ. Ποτέ στο παρελθόν κόμμα που βρισκόταν στην αντιπολίτευση δεν είδε τα ποσοστά του να μειώνονται. Κατά την άποψη μου η ΝΔ πλήρωσε ακριβά τις στρατηγικές επιλογές της. Τις πλήρωσε με διάσπαση και με τρομαχτική μείωση του ποσοστού της. Αν συνεχίσει να παραμένει αγκιστρωμένη σε πολιτικές διαχείρισης του μνημονίου, θα υποστεί και νέα ήττα. Θα μπορούσα να αναφερθώ περισσότερο στο υπόψη ζήτημα, αλλά δεν χρειάζεται να γίνω «κακός» ακόμη μια φορά. Προσωπικά, εύχομαι η ΝΔ να βρει το βήμα της με βάση τις πατριωτικές και ριζοσπαστικές καταβολές της.

Αυτοί που με τις άφρονες πολιτικές τους έβαλαν τη Χ.Α. στη βουλή, θα πρέπει να αισχύνονται… Και ασφαλώς δεν πρέπει να ντρέπονται αυτοί που την ψήφισαν. Ο πνιγμένος, δικαιούται να πιαστεί από όπου βρει.

Θα κλείσω με ένα δίλημμα:
Ειλικρινά δεν ξέρω ποιο είναι χειρότερο. Το «εγέρθητω» του μπράβου με το ξυρισμένο κεφάλι, το καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα «Παυλόπουλου» που αλλοιώνει τη λαϊκή βούληση, ή το 1.000.000 των ανέργων;

Προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχει επομένη ημέρα. Η Ελλάδα βγήκε όρθια από χειρότερες καταστάσεις. Οι εκλογές που θα ακολουθήσουν να δείξουν το δρόμο.

Ανώνυμος 8 Μαΐου 2012 στις 2:49:00 π.μ. EEST  

Το κείμενο περιέχει πολλές αλήθειες αλλά συνολικά περιγράφει ένα πολιτικό σύστημα σαπουνόπερα όταν στην πραγματικότητα μοιάζει περισσότερο με ανατολίτικο παζάρι. Η παρούσα βουλή μπορεί άνετα να σχηματίσει βιώσιμη φίλο-μνημονιακή κυβέρνηση αρκεί να αποκτήσει μια ικανή πλειοψηφία. Τους βουλευτές που τους λείπουν μπορούν να τους εξαγοράσουν από τ'αντί-μνημονιακά κόμματα (οποιοσδήποτε έχει αρκετά λεφτά μπορεί να κάνει προσφορά). Ο κόσμος έχει ούτως η άλλως συνηθίσει να βλέπει τους βουλευτές και τους πολιτικούς ν' αλλάζουν θέσεις η παρατάξεις σαν τα πουκάμισα, αν συνδυαστεί με μια νέα ελκυστικότερη προσφορά από την τρόικα (με την υποσημείωση ότι είναι η τελευταία ευκαιρία) εν όψη "καταληκτικής ημερομηνίας", έχει αρκετές πιθανότητες να περάσει. Επιπλέον η διαφυγή βουλευτών από τ' αντιμνημονιακά κόμματα θα είναι ένα βολικό πλήγμα στην εικόνα τους και θα δροσίσει για λίγο τους οπαδούς τους. Οι Καμένος και Τσίπρας έχουν αρκετή πείρα για να ξέρουν ότι είναι στο πρόγραμμα, αλλά και η αντιπολίτευση έχει τα καλά της. Εμάς πάντως τίποτα δεν μας εμποδίζει να συνεχίζουμε συζητάμε γύρω από το τι είναι σωστό και τι όχι.
Σ.

ΑΧΕΡΩΝ 8 Μαΐου 2012 στις 6:25:00 π.μ. EEST  

Προσυπογρὰφω το σχὸλιο του Αρματιστὴ.
Το νὲο πολιτικὸ σκηνικὸ,παρ´ὸτι δεν ανταποκρὶνεται στις προσωπικὲς μου προτιμὴσεις,εὶναι ὶσως το πρὸπλασμα μὶας νὲας,και ουσιωδὼς διαφορετικὴς εποχὴς,τὸσο για τον πολιτικὸ,ὸσο και τον κοινωνικὸ βὶο.
Για την ὼρα,ο λαὸς αγνὸησε τα ψευδοδιλὴμματα,και αυτὸ εὶναι ὲνα πρὼτο και σημαντικὸ βὴμα προς την σωστὴ κατεὺθυνση.
Τα πραγματικὰ δὺσκολα τὼρα αρχὶζουν,αλλὰ πλὲον υπὰρχει και προοπτικὴ για ὲξοδο απὸ την κινοὺμενη ὰμμο του μνημονιακοὺ τὲλματος.

HBS 8 Μαΐου 2012 στις 9:04:00 π.μ. EEST  

Δεν είμαι καθόλου σίγουρος για τις προθέσεις του ελληνικού λαού. Δεν μπορώ να διευκρινίσω το αν η εκλογική κονιορτοποίηση του δικομματισμού αποτελεί συνειδητή αντιμνημονιακή αντίθεση ή ενστικτώδη και ανακλαστική αρνητική-τιμωρητική ψήφο για τα μέτρα λιτότητας (και μόνο αυτά). Δυστυχώς, όπως έχω αναφέρει και παλαιότερα, το ιστορικό-πολιτικό γνωστικό υπόβαθρο μας (ως νεοελλήνων) δεν είναι τέτοιο που να επιτρέπει τη σε βάθος κατανόηση των πεπραγμένων γύρω μας σε "πραγματικό χρόνο". Πολύ φοβάμαι, πως βιώνουμε απλά ένα διάλειμμα του δικομματισμού η διάρκεια του οποίου θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των "αντιμνημονιακών" δυνάμεων να δώσουν ΟΡΑΜΑ και αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις. Πώς όμως μπορεί να συμβεί αυτό όταν οι εν λόγω δυνάμεις είναι τόσο αντίρροπες μεταξύ τους;
Κατά πως φαίνεται, σε ένα μήνα (και κάτι) από σήμερα θα οδηγηθούμε και πάλι στις κάλπες. Και τούτη τη φορά θα νιώσουμε εντονότερα την κόψη της δαμοκλείου σπάθης των "άδειων ταμείων" και των ευρωπαϊκών απειλών στα κεφάλια μας. Ελπίζω και εύχομαι, οι μνημονιακές δυνάμεις να συνειδητοποιήσουν τα λάθη που συνέπραξαν οδηγώντας την ΠΑΤΡΙΔΑ στο χείλος της εθνικής αυτοχειρίας, να νιώσουν το θυμό του λαού και με ταπεινότητα να κατανοήσουν πως την εποχή που οι ιδεολογίες έχουν κατακρημνιστεί και τα ιδεολογήματα δεν αντέχουν να σηκώσουν το βάρος των ευθυνών το ΜΟΝΑΔΙΚΟ πράγμα που απομένει (ευτελισμένο αλλά ακόμη )όρθιο και μπορεί να αποτελέσει τον μόνο ασφαλή οδηγό προς το μέλλον είναι η αναβίωση της έννοιας ΠΑΤΡΙΔΑ...

* Παρακαλώ τον αξιότιμο κύριο με το κωδικό όνομα "Αρματιστής" να μας χαρίσει ακόμη μία ενδελεχή και εμπεριστατωμένη ανάλυση των νέων συνθηκών που δημιουργούνται στην ηπειρωτική χώρα μετά την απορρόφηση των 223 M109A3GEA2 καθώς και τη συμφωνηθείσα παραχώρηση περί των 500 M1A1 Abrams έως το τέλος του χρόνου. Ειδικά για τα τελευταία, μαθαίνω ευχάριστα νέα, τόσο για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται όσο και για τον επαγγελματισμό και τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το ΓΕΣ την εν λόγω προσφορά με τη διενέργεια μελέτης που περιλαμβάνει εκτός της αρχικής αξιοποίησης, το κόστος πυρομαχικών και άλλων προβλέψεων δημιουργίας υποδομής, τις απαιτήσεις συντήρησης και υποστήριξης καθώς και άλλες παρελκόμενες ανάγκες και δαπάνες εκσυγχρονισμού (για ολοκληρωμένο κύκλο ζωής του οπλοσυστήματος), κάτι που πρώτη φορά γίνεται στην Ελλάδα, ειδικά για μεταχειρισμένο υλικό.

Ανώνυμος 8 Μαΐου 2012 στις 9:18:00 π.μ. EEST  

Αγαπητέ Αρματιστή, ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!
Έγραψες με ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ αυτό, που συνέβη στις εκλογές της 6ης Μαΐου. ΚΑΝΕΙΣ από τους λαλίστατους μουρδολόγους των μμε δεν μπόρεσε, να αποτυπώσει με τόση σαφήνεια!!!! τον εξευτελισμό που υφιστάμεθα ΟΛΑ αυτά χρόνια, από τις πρακτικές και τα αντισυνταγματικά πεπραγμένα των "κυβερνώντων"!!
Γιάννης

Μanolis 8 Μαΐου 2012 στις 9:19:00 π.μ. EEST  

Υπαρχει επομενη μερα, δεν θα πεθανουμε κιολας. Στην πραγματικοτητα , αυτο ειναι δημοκρατια, να ψηφιζεις αυτον που κρινεις καλυτερο τη δεδομενη στιγμη και οχι αυτον που θα σε διορισει. Ακομη και η εισοδος της Χρυσης Αυγης στη Βουλη , ειναι ηχηρο μυνημα δημοκρατιας , οσο οξυμωρο και αν ειναι (φυσικα ενα καθεστως σαν αυτο που οραματιζονται τα ''παιδια με τις μαυρες φανελλες'' δεν θα ειχε αλλα κομματα στη Βουλη - θα την ειχε καψει). Κατα τη γνωμη μου, οσοι ψηφισαν ΧΑ, εαν δεν εκαναν ενα κακογουστο αστειο , απλα ζητησαν περισσοτερο Κρατος και συγκεκριμενα περισσοτερη αστυνομευση. Ειχαν δωσει τετοια μυνηματα στο παρελθον? Δυστυχως ναι, αλλα η αστυνομια και ο υπουργος και ο πρωθυπουργος ειχαν αλλες προτεραιοτητες. Διοτι δεν πιστευω οτι ξαφνικα αποκτησα 440.000 φασιστες συμπατριωτες. Εξαλλου, σε καθε περιπτωση, οι υπολοιποι 10.000.000 συμπατριωτες μας τους αποκυρησσουν. Το προβλημα ειναι οτι στον πολιτικο βιο της χωρας μας, οσες φορες υπηρχαν διλληματα, διαιρεσεις, ανωμαλιες και γενικα ασυνηθιστες καταστασεις, λυνοταν οπως ο γορδιος δεσμος, με πραξικοπηματα, βασιλικα ή μή, εμφυλιο, ξενες παρεμβασεις και ''εθνοσωτηρες'' που ερχοταν συνηθως απο το εξωτερικο κατα καιρους να σωσουν την πατριδα . Αυτη τη φορα ομως , κανεις δεν θα βγαλει το φιδι απο την τρυπα για εμας. Θα το κανουμε κατα τα φαινομενα μονοι μας, προχωροντας σε αχαρτογραφητες (για την Ελλάδα) καταστασεις. Ως προς τους συμμαχους στο εξωτερικο, θα ειναι μια καλη ευκαιρια να δουμε στην πραξη ποιος ειναι ο φιλος, ποιος ο εχθρος. Ως προς το εσωτερικο, ειναι μια ευκαιρια να δουμε για πρωτη φορα ξεκαθαρα τις δικες μας ευθυνες για την κατασταση. Εννοω ο καθενας προσωπικα και συλλογικα σαν γειτονια - δημος - ταξεις εργαζομενων ή μη - συνολο πολιτων. Οσο για πολιτικους - παλαιους και επιδοξους - ειναι υποχρεωμενοι να παιξουν το παιχνιδι της συνεργασιας που τοσο σιχαινοταν ως τωρα - εκτος απο τις περιπτωσεις διανομης κρατικου πλουτου. Εκει, ανεκαθεν τα έβρισκαν μεταξυ τους.

alexeyev 8 Μαΐου 2012 στις 11:10:00 π.μ. EEST  

Νταξ κύριε εν κρυπτέ μας, δε μπορούμε χωρίς προστάτες, το εμπεδώσαμε.
Άρθρο που καταδεικνύει τη δουλικότητα των στρατιωτικών καριέρας και όσων ασχολούνται με τα αμυντικά θέματα. Ακόμα και ένας δεκανέας του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να επιβληθεί σε νεοέλληνες στρατιωτικούς.
Βέβαια δεν μας αφήσατε ποτέ χωρίς προστάτες για να μετρηθούμε, αλλά εσείς ξέρετε καλλίτερα, η "πεφωτισμένη δεσποτεία".

Ανώνυμος 8 Μαΐου 2012 στις 11:46:00 π.μ. EEST  

oι εκλογικοί καταλογοι ειναι πεπαλαιωμένοι και γεματοι πεθαμένους, η αποχή ήταν πολύ μικροτερη.

Xmale 8 Μαΐου 2012 στις 12:20:00 μ.μ. EEST  

Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία-πρόκληση για το ΣΥΡΙΖΑ. Να συμμαχήσει και με το διάβολο, βλ. χρυσή αυγή, για την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Ιστορικό προηγούμενο συμμαχιών με το διάβολο υπάρχει, βλ. 1989 ΚΚΕ με ΝΔ, με ειδικό σκοπό τότε τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ που όμως απέτυχε.

Μήπως όμως ο ΣΥΡΙΖΑ τη βλέπει νέο ΠΑΣΟΚ και τα γυρίσει υπέρ "ισχυρών" κυβερνήσεων;

enkripto 8 Μαΐου 2012 στις 12:28:00 μ.μ. EEST  

"Νταξ κύριε εν κρυπτέ μας, δε μπορούμε χωρίς προστάτες, το εμπεδώσαμε.
Άρθρο που καταδεικνύει τη δουλικότητα των στρατιωτικών καριέρας και όσων ασχολούνται με τα αμυντικά θέματα. Ακόμα και ένας δεκανέας του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να επιβληθεί σε νεοέλληνες στρατιωτικούς.
Βέβαια δεν μας αφήσατε ποτέ χωρίς προστάτες για να μετρηθούμε, αλλά εσείς ξέρετε καλλίτερα, η "πεφωτισμένη δεσποτεία"."

Καταρχήν ποιός σου είπε οτι απευθύνεσαι σε στρατιωτικούς καριέρας; Κατα δεύτερον απο που προκύπτει η δουλικότητα;

Alexandros 8 Μαΐου 2012 στις 2:38:00 μ.μ. EEST  

Οι κατάλογοι είναι πεπαλαιωμένοι και γεμάτοι πεθαμένους πρέπει να είναι η μεγαλύτερη ατάκα της ιστορίας, ξεπερνάει και αυτή του Γιαννίτση ότι οι Έλληνες ζούμε πολύ και δεν τα βγάζουν πέρα τα ασφαλιστικά, από το 2009 δε μέχρι το 2012 πρέπει να έχει πεθάνει το 16% της Ελλάδας σίγουρα ναι κι εγώ το βλέπω έχουν δίκιο οι άνθρωποι, εγώ πάντως είμαι μέσα στο 20% που δεν ψήφισε ούτε το 2009 ούτε το 2012, οποτε σας στέλνω χαιρετισμούς από το υπερπέραν, μιας και το υπερπέραν εξισώνεται με το εξωτερικό για τα φυντάνια! Θα ήθελα πολύ να ήξερα πόσοι είναι αυτοί που πήραν ελληνική υπηκοότητα τα τελευταία 8 χρονια και ψηφισαν, αυτό θα ήταν ένα ενδιαφέρον στατιστικό. και μιας και ο Ελύτης είναι στην επικαιρότητα, να και ένα αναμφισβήτητο καλο από αυτές τις εκλογές,

Την οργή των νεκρών να φοβάστε και των βράχων τ' αγάλματα

Alexandros 8 Μαΐου 2012 στις 2:43:00 μ.μ. EEST  

Όσο για τον alexeyev που λέει περί ΝΑΤΟ, ας προτείνει νέες συμμαχίες καλύτερες και πάμε μαζί του, αλλα με επιχειρήματα και με λογική και όχι με τυφλή τάχαμου αντισιωνιστική πολιτική όπως και η χρυσή αυγή, γιατί αυτός που έχει γράψει το πρόγραμμα του Σύρριζα, πρέπει να έβγαλε φωτοτυπία αυτό του ΚΚΕ επί σοβιετικής ενώσεως, ελαχιστη επαφή έχει με την πραγματικότητα. Δεν είμαστε εμείς που δεν μπορούμε μονοι μας, κανένας δεν μπορεί μονος, οι συμμαχίες είναι απαραίτητες, όχι η υποδούλωση βεβαια, η συμμαχία! Το πρόβλημα όμως είναι ότι στην εξωτερική πολιτική που ασκούμε ακολουθούμε την αριστερή τακτική μέχρι τώρα

alexeyev 8 Μαΐου 2012 στις 3:00:00 μ.μ. EEST  

"Aπό που προκύπτει η δουλικότητα;"

Η "πολύ σκληρή πραγματικότητα" (με έντονα γράμματα κι αν μπορούσατε, με συμφωνία βιολοντσέλων σε φα μείζωνα) την οποία περιγράφετε δεν είναι καν πραγματικότητα. Είναι ένα πλαίσιο συμφωνημένο με αφεντικά εξωτερικού και ανδρείκελα εσωτερικού. Τα ανδρείκελα φέρουν κοστούμι και δίπλωμα αγορασμένο, αλλά δεν παύουν να είναι αχυρένια ανδρείκελα, όμοια με αυτά στα περβόλια. Μόνο που ο ελληνικός λαός έπαψε να είναι η δεκαοχτούρα που την τρόμαζε το ανδρείκελο.
Όποιος θέλει το περβόλι, ας στείλει τα πάντσερ. Το περβόλι ανήκει στα παιδιά μας και δεν θα το πουλήσουμε για χρωματιστά χαρτάκια και νούμερα πάνω σε μια οθόνη.
Μπορούμε κι εμείς να φτιάξουμε φωτοτυπίες, δεν χρειαζόμαστε τις γερμανικές.
Ευχαριστώ

enkripto 8 Μαΐου 2012 στις 3:36:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητέ άσε τα αριστερά τσιτάτα και εξήγησε μας με σαφήνεια απο πού προκύπτει η "δουλικότητα" που μας προσάπτεις προσωπικά.

Δεν σου άρεσε το άρθρο της Πτήσης,οκ.

Αν κατάλαβα καλά όποιος εξετάζει τις επιπτώσεις μιας ανεξέγκτης στάσης πληρωμών είναι δουλικός, ενώ αντιθέτως εσύ είσαι μη-δουλικός;

Ανώνυμος 8 Μαΐου 2012 στις 4:06:00 μ.μ. EEST  

@enkripto
o alexeyev μιλάει για δουλικότητα των στρατιωτικών στο πρώτο κείμενο.

να μας πει τί δουλειά κάνει και ποια η προσφορά του στη χώρα εκτός του ψήφου.

Ανώνυμος 8 Μαΐου 2012 στις 4:30:00 μ.μ. EEST  

Όπως έδιωξε ο Ανδρέας και το ΠΑΣΟΚ τις αμερικανικές βάσεις, έτσι θα ανατρέψουν το μνημόνιο οι πολέμιοί του!!!

του Σάββα Καλεντερίδη

Όλοι, εκτός της στενής ομάδας του ΓΑΠ, αποδέχονται ότι η Ελλάδα υποδουλώθηκε στο μνημόνιο με μεθοδεύσεις της κυβέρνησης του ΓΑΠ.
Το γιατί, δεν είναι της ώρας.
Και από τη στιγμή που υποδουλωθήκαμε, δεν μπορούμε να μιλάμε για διαπραγμάτευση. Δεν έγινε καμία.
Τώρα η Ελλάδα είναι χειροπόδαρα δεμένη και πρέπει να απελευθερωθεί.
Το θέμα είναι πως!
Ο ένας τρόπος είναι η επαναδιαπραγμάτευση.
Ο άλλος η ανατροπή του μνημονίου.
Η άποψή μας είναι ότι πολλοί καιροσκόποι, που η μοναδική τους δουλειά χρόνια τώρα είναι η κατανάλωση κομματικών κονδυλίων που παίρνουν από το κράτος, το οποίο κατά τα άλλα πολεμούν, τζογάρουν και παίζουν με τα συναισθήματα του λαού, μιλώντας για ανατροπή και ακύρωση του μνημονίου, με σκοπό να πάρουν ψηφαλάκια.
Μετά, αφού τα πάρουν, θα κάνουν ό,τι έκανε ο Ανδρέας, που έδιωξε τις αμερικανικές βάσεις, οι οποίες όμως τελικά έμειναν, μετά από συμφωνία που έγινε σε "μηδενική βάση".
Α, και να μην ξεχνάμε ότι εκείνα τα χρόνια, αυτοί ήταν τα μόνιμα δεκανίκια του μεγάλου Ανδρέα, με τους οπαδούς του οποίου βροντοφώναζαν όλοι μαζί και ρυθμικά το "Έξω οι βάσεις του θανάτου" και το "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο".
Το ζητούμενο λοιπόν είναι να διδαχτούμε όλοι μας από τους καιροσκοπισμούς και τις ανεύθυνες επιλογές του παρελθόντος -αλήθεια πόσο εύκολα ξεχνάει αυτός ο λαός!!!- και να βρούμε τη χρυσή τομή.
Ποια είναι;
-Σκληρή και παραδειγματική τιμωρία εκείνων που μας έβαλαν στο ΔΝΤ-Μνημόνιο
-Επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου
-Ταχύς εκσυγχρονισμός του ελληνικού κράτους
-Λήψη άμεσων αναπτυξιακών μέτρων
-Άμεση αναμόρφωση της παιδείας και του εκπαιδευτικού συστήματος
Κατά τα άλλα, όσοι τζογάρουν και παίζουν με τη "φωτιά" της ανατροπής του μνημονίου, δεν θα καούν μόνο οι ίδιοι, αλλά θα κάψουν και την ήδη τσουρουφλισμένη Ελλάδα.
Δεν το ευχόμαστε, αλλά το "έξω από το μνημόνιο", θα αποδειχτεί πολύ σύντομα πιο ανεύθυνο και πιο οπορτουνιστικό από το "λεφτά υπάρχουν".
Ελπίζουμε να μην αποδειχτεί το ίδιο καταστροφικό.
Αυτά τα ολίγα προς στιγμήν...

Alexandros 8 Μαΐου 2012 στις 8:25:00 μ.μ. EEST  

Και πάνω στο άρθρο, ο Λαός επέλεξε με βροντερή φωνή, επέλεξε εθνική ενότητα, όλες οι δυνάμεις ενωμένες, μέσα στην Ευρώπη, έξω από το μνημόνιο, δικαιοσύνη, αξιοκρατία, εθνική κυριαρχία

Ανώνυμος 8 Μαΐου 2012 στις 8:43:00 μ.μ. EEST  

"μέσα στην Ευρώπη, έξω από το μνημόνιο"

ΔΕΝ γίνεται και τα δύο, πόσο δύσκολο είναι να το καταλάβουν ορισμένοι;

Ανώνυμος 8 Μαΐου 2012 στις 8:51:00 μ.μ. EEST  

Τροφή για σκεψη, αλλα και για τις αποψεις σας:
http://www.defence-point.gr/news/?p=46014

Ανώνυμος 9 Μαΐου 2012 στις 1:29:00 π.μ. EEST  

Εάν μου βρείτε κάποιο ευρωσύνταγμα, κάποια διάταξη, κάποιο άρθρο κάποια αναφορά στα πρωτόκολλα της ευρωζώνης που να προβλέπει διαδικασία εκδίωξης από την ζώνη του Ευρώ τότε θα γράφω καθημερινά με κεφαλαία γράμματα:
Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ.

Alexandros 9 Μαΐου 2012 στις 1:52:00 π.μ. EEST  

Δεν λέω μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων, έξω από το μνημόνιο σημαίνει αλλαγή των όρων προτεκτοράτου, της λεγόμενης βοήθειας, τήρηση των υποχρεώσεων, αλλά όχι με επαχθείς όρους, είναι πολύ απλό και ας στενοχωρηθούν λίγο και οι τραπεζίτες!

Ανώνυμος 9 Μαΐου 2012 στις 1:30:00 μ.μ. EEST  

Ο Χίτλερ μαθαίνει για τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής

http://youtu.be/EVf0vaAhQtc

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP