Η φωτογραφία της εβδομάδας

Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ. Στην φωτογραφία άρμα μάχης Μ60Α1 κάποιας νησιωτικής επιλαρχίας δίπλα σε ΤΟΜΠ Λεωνίδας. Άρματα μάχης της οικογένειας Μ-60 υπηρετούν ακόμα σε επιλαρχίες της Βόρειας Ελλάδας (Μ-60Α3) παράλληλα με Leopard 2 μέχρι να λήξει η εκκρεμότητα με τα πυρομαχικά 120mm. Επίσης αριθμός Μ60Α1(με τον χαρακτηριστικό προβολέα υπερύθρου φωτός AN/VSS-3A επάνω από το πυροβόλο) υπηρετούν σε νησιωτικές επιλαρχίες μέχρι να προχωρήσουν οι παραδώσεις των Μ-1Α1 οπότε και θα αποσυρθούν οριστικά μαζί με τα Μ-48MOLF.

Ειρήσθω εν παρόδω, το οξύ πρόβλημα έλλειψης πυρομαχικών 120mm βαίνει σύντομα προς επίλυση με την παράδοση των πρώτων βλημάτων από τα αμερικανικά αποθέματα, η οποία πραγματοποιήθηκε προσφάτως. Τα αντίστοιχα ολλανδικά ακολουθούν κατα πόδας.

20 σχόλια:

Ανώνυμος 1 Μαΐου 2012 στις 12:51:00 μ.μ. EEST  

ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΗΓΜΗ.

Αρματιστής 1 Μαΐου 2012 στις 7:25:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητοί φίλοι καλησπέρα

Τα άρματα LEO 2HEL και LEO 2A4 φέρουν στις αποθήκες τους από 42 βλήματα 120 χιλ.

Σε επίπεδο Επιλαρχίας, μεταφέρονται στα μεταφορικά της και άλλα 15 βλήματα 120 χιλ για κάθε άρμα (έτσι υπολογίζω. Αν είναι περισσότερα ή λιγότερα, ας με διορθώσουν).

Άρα σύνολο για κάθε άρμα LEO 2: 57 βλήματα 120 χιλ.

ΣΥΝΟΛΟ ΑΡΜΑΤΩΝ LEO 2: 350

Επομένως:
Απαιτούμενα βλήματα 120 χιλ για όλες τις Επιλαρχίες:
350 Χ 57 = 19.950 βλήματα 120 χιλ

1) Δεν γνωρίζω αν τα υπάρχοντα βλήματα μαζί με τα αναμενόμενα εξ Ολλανδίας, είναι 19.950.
2) Αν όμως είναι, μπορεί κάποιος να αναλάβει την ευθύνη και να κηρύξει όλες τις Επιλαρχίες που διαθέτουν LEO 2HEL και LEO 2A4, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ;

Εγώ έχω τη γνώμη, ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας ακόμη φόρτος 19.950 βλημάτων (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ) στις αποθήκες του Σώματος Στρατού (ΠΑΠ), προκειμένου να κηρυχθούν όλες οι Επιλαρχίες των LEO 2 επιχειρησιακές…

Με άλλα λόγια και πάντοτε κατά τη γνώμη μου, απαιτούνται τουλάχιστο 40.000 βλήματα 120 χιλ

Εκτός βεβαίως αν κάποιοι έχουν εξασφαλίσει, ότι ένας ενδεχόμενος Ε-Τ πόλεμος, θα έχει διάρκεια ελάχιστων ωρών.

Δυστυχώς αγαπητοί μου, κάποια από τα βαρύγδουπα ονόματα που διεκδικούν και στις 6 Μαΐου τη ψήφο μας, τα φέρουν αυτοί που χειρίστηκαν με τόση ελαφρότητα και τόση ανευθυνότητα το ζήτημα των βλημάτων των 120 χιλ. Τα πολιτικά αυτά πρόσωπα, θα έπρεπε να καταδικαστούν από ειδικό δικαστήριο για εθνική αναξιότητα. Διότι τα βλήματα των αρμάτων, μαζί με τις δύο προμήθειες των Υ/Β, στιγματίζουν με αβάσταχτο "άγος" το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας. Και αυτοί που το χειρίστηκαν και αυτοί που το ανέχτηκαν.

Φθάσαμε στο σημείο να έχουμε διαθέσιμα τα άρματα από το 2008 και να μη διαθέτουμε τα βλήματα για να εξοπλίσουμε. Και αυτό να συμβαίνει, όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά γιατί κάποιοι εθνικοί προμηθευτές, κάποια λαμόγια του κερατά, με πολιτικές πλάτες, (με το αζημίωτο πάντοτε), διαγκωνίζονταν ποιοι θα πάρουν τις χοντρές προμήθειες.

Και δυστυχώς κάποιοι γενναίοι άνδρες στη Θράκη, Διοικητές Επιλαρχιών, Ίλαρχοι, πληρώματα αρμάτων και τεχνικό προσωπικό, αγωνίζονται καθημερινά κάτω από αντίξοες συνθήκες και με χαμηλές επανδρώσεις, να τα βγάλουν πέρα με Επιλαρχίες 82 αρμάτων.

ΑΧΕΡΩΝ 1 Μαΐου 2012 στις 9:16:00 μ.μ. EEST  

Κατὰ τα ὰλλα,τα M-60 ὲχουν αποσυρθεὶ απὸ τον Ιοὺνιο του 2009.Ευτυχὼς κὰποιες φορὲς η ανικανὸτητα των Με'ι'μαρὰκηδων και των αντιτὺπων του αποβαὶνει εις ὸφελος της Ὰμυνας,επειδὴ δεν προλαβαὶνουν να την ισοπεδὼσουν.

Ανώνυμος 2 Μαΐου 2012 στις 12:00:00 π.μ. EEST  

Και μετα μιλαμε για δυναμη αποτροπης...για παρελαση τα ειχαμε..ρεζιλι

Ανώνυμος 2 Μαΐου 2012 στις 12:43:00 π.μ. EEST  

@ Αρματιστής.

Αγαπητέ Αρματιστή, καλησπέρα.

Επειδή, κατά τη γνώμη μου, ουδείς στρατιωτικός με σώας τα φρένας θα κηρύξει επιχειρησιακές μονάδες με πυρομαχικά Α' και Β' Γραμμής μόνον, το πιθανότερο είναι να κηρυχθούν επιχειρησιακές οι επιλαρχίες μίας ταξιαρχίας μόνον (με το συγκλονιστικό απόθεμα 2-3 Ημερών Επιχειρήσεων...), ακόμη πιθανότερο, μία επιλαρχία (με απόθεμα 6-7 ΗΕ).

Για να καταλάβουμε πόσο χαμηλά έχουμε πέσει σαν έθνος, αρκεί να αναφερθεί το εξής, από τον τόμο: "Εφοδιασμοί του Στρατού εις Υλικά Οπλισμού και Πυρ/κών (ΠΒ) και (ΠΖ) κατά τον Πόλεμον 1940–1941": Καθ' όλη τη διάρκεια των επιχειρήσεων '40-'41, δεν υπήρξε ούτε μία περίπτωση κατά την οποία μονάδες του ΕΣ να αναγκάστηκαν σε περιορισμό βολών λόγω ελλείψεως πυρομαχικών. Τόσο απλά.

Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να διατηρηθούν στις μονάδες όσα Leo2 μπορούν να εξασφαλίσουν σοβαρή επάρκεια πυρομαχικών (6-7 ΗΕ τουλάχιστον, κι αυτό είναι ακρασφαλές) και τα υπόλοιπα να επιστραφούν στο ΚΕΤΘ, για αποθήκευση, μέχρι να εξασφαλιστούν τα αντίστοιχα πυρομαχικά. Δεν έχει νόημα να παραμένουν στις μονάδες δύο τύποι αρμάτων, δεν έχει νόημα να φθείρονται και να αναλώνουν ανταλλακτικά και καύσιμα δύο τύποι αρμάτων (εκ των οποίων είναι βέβαιο ότι ο ένας δεν πρόκειται να πολεμήσει), δεν έχει νόημα η όλη διαδικασία, εκτός του να μην εκτίθενται ανοικτά οι διαχειριστές αυτής της ιλαροτραγωδίας. Στο ΚΕΤΘ μπορεί να διατηρείται η γνώση και να χτίζεται η εμπειρία της χρήσης τους. Όταν με το καλό, βρεθούν πυρομαχικά για τα υπόλοιπα, και με το ρυθμό που θα βρίσκονται, μπορούν τα Leo να επαναπροωθούνται στις μονάδες.

ΑΧΕΡΩΝ 2 Μαΐου 2012 στις 2:02:00 π.μ. EEST  

@2/5/12 12:43
Εὶναι θλιβερὸ,εὶναι εξοργιστικὸ,και μου προκαλεὶ μανιοκατὰθλιψη το συγκεκριμμὲνο ΕΓΚΛΗΜΑ κατὰ της Ὰμυνας και της Πατρὶδος,που ὸμως δεν ὴταν απροσδὸκητο για ὸσους ὲχουν μὶα κὰποια ιδὲα και εικὸνα απὸ τα αμυντικὰ πρὰγματα της Χὼρας.
Και αισθὰνομαι πολὺ δυσὰρεστα ὸταν πρὲπει να καταθὲσω κὰποιον προβληματισμὸ σαν να εὶμαι διαχειριστὴς του προβλὴματος.Νομὶζω ὸμως,ὸτι οι συνθὴκες δεν επιτρὲπουν προετοιμασὶες για μακροχρὸνιες επιχειρὴσεις,ὸχι επειδὴ δεν θα ὲπρεπε να γὶνουν,αλλὰ γιατι απλοὺστατα δεν προλαβαὶνουν να γὶνουν.Ἂν συμβεὶ κὰτι με τους απὲναντι,κρὶνω ὸτι θα πρὲπει να μποροὺμε να αξιοποιὴσουμε ΟΛΑ τα LEOPARD-2,και ὸχι μὸνο μὶα επιλαρχὶα ἢ μὶα ταξιαρχὶα.Τα ὰρματα αυτὰ απλὼς εὶναι υπερπολὺτιμα επιχειρησιακὼς για να αφεθοὺν στον Αυλὼνα.Δεν νομὶζω ὸτι εὶναι το ὶδιο να αφὴσεις μὶα επιλαρχὶα να μὰχεται με ορὶζοντα ὲως και ὲξη ημερὼν,απὸ το να ὲχεις οκτὼ επιλαρχὶες,ὲστω και για μὶα ημὲρα.Μπορεὶς,επὶ παραδεὶγματι,να εμπλὲκεις σταδιακὰ τις επιλαρχὶες σου,ἢ,ἂν πολεμὴσεις με ὲνταση κατὰ το κρὶσιμο διὰστημα,απεμπλὲκεις βαθμηδὸν,και εμπλὲκεις τα M-48/M-60,υπὸ την απλὴ βεβαὶως προ'υ'πὸθεση ὸτι θα ὲχεις πληρὼματα και για τους τρεὶς τὺπους(ξὲρω,η εννιὰμηνη θητεὶα μου στὲλνει χαιρετὶσματα).
Τοὺτων λεχθὲντων,προσμὲνω να οδηγηθοὺν στο Γουδὴ κὰποιοι πρὼην υπουργοὶ Ὰμυνας,και ὸποιοι ὰλλοι ενὲχονται σε αυτὸ το ὸργιο.

Ανώνυμος 2 Μαΐου 2012 στις 9:30:00 π.μ. EEST  

1. Τα Leo2 απλώς δεν χρειάζονται πλήρη φόρτο όπως δεν χρειάστηκαν και τα Μ1Α1 στον κόλπο το 91. Δεν έχουν να αντιμετωπίσουν τίποτα σοβαρό απο άποψη αρμάτων με τον κίνδυνο να ελοχεύει στα ελικόπτερα τα τζιπ με τα ρωσικά α/τ βλήματα και τον τεράστιο αριθμό τόμα των οποίων το προσωπικό φέρει τουλάχιστον 1 rpg-7.
Φυσικά δεν υπάρχουν ούτε μ/κ Α/Α ούτε τα άρματα έχουν κάποιου είδους αντιβληματική προστασία... Οι τούρκοι δεν είναι ηλίθιοι και θα στείλουν πεζικό κατά των αρμάτων μας. Δεν τους παίρνει να κάνουν τπτ περισσότερο.

2. Όσον αφορά το 40 τα πυρομαχικά είχαν τελειώσει μέσα νοεμβρίου. Να ναι καλά οι ιταλοί που έφεραν πυρομαχικά μαζί τους για το σύνολο του ΕΣ.

Ανώνυμος 2 Μαΐου 2012 στις 1:34:00 μ.μ. EEST  

Φίλε Ανώνυμε 9:30:00

1. Δε νομίζω ότι τα τουρκικά Leopard-2A4 με DM-63 και τα M-60T Sabra με τα αντίστοιχα ισραηλινά πυρομαχικά, συμβαδίζουν με αυτό που χαρακτηρίζεις "τίποτα σοβαρό από άποψη αρμάτων". Σίγουρα τα επιθετικά ελικόπτερα και τα Α/Τ βλήματα όπως τα Kornet-E (και μάλιστα αναβαθμισμένα με νέο σκοπευτικό, σε σχέση με τα δικά μας) αποτελούν σοβαρότατη απειλή για τα ελληνικά άρματα. Αλλά όχι τη μόνη!
2. Για τα πυρομαχικά στο Πόλεμο του '40 συμφωνώ μαζί σου. Αρκεί κανείς να δει τις τεράστιες ελλείψεις σε πυρομαχικά στα οχυρά της Γραμμής Μεταξά. Για παράδειγμα, το κάθε πυροβόλο των οχυρών διέθετε περί τα 1000 βλήματα έναντι των προβλεπόμενων 2500. Η κατάσταση στα εκτός οχυρών πυροβόλα ήταν απείρως χειρότερη κατά τη γερμανική επίθεση. Η ηρωική προσπάθεια των Ελλήνων τότε, που πολέμησαν με ότι είχαν και προσάρμοσαν τις ενέργειές τους σε αυτά, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε αφθονία πυρομαχικών.
Γ.Μ.

Ανώνυμος 2 Μαΐου 2012 στις 1:52:00 μ.μ. EEST  

@ 2 Μαΐου 2012 9:30:00 π.μ. EEST

1. Αστειεύεσαι, βέβαια.

2. Γι'αυτό που λέω παραθέτω την πιο έγκυρη πηγή: την επίσημη ιστορία του ΓΕΣ. Αυτό που λες εσύ πως το τεκμηριώνεις;

Ανώνυμος 2 Μαΐου 2012 στις 5:05:00 μ.μ. EEST  

@ 2 Μαΐου 2012 9:30:00 π.μ. EEST

1. καθόλου. τα 170 leo2a6 μπορούν ΜΟΝΑ τους να καταστρέψουν το σύνολο των αρμάτων δυτικά τους. ο συνδυασμός θωράκιση με το σεπ επιτρέπουν ταχείες βολές στα 4+ χιλιόμετρα.
πλήρης φόρτος σε πυρομαχικά χρειάστηκε μόνο μια φορά σε μάχη μετά τον ΒΠΠ και ήταν στα γκολάν.
σχετικά με τα ισραηλινά πυρομαχικά έχουν ήδη δοκιμαστεί μετά το φιάσκο με τις ρωγμές.

2. Η επίσημη ιστορία στρατού τί ήθελες να πει; οτι ο ΕΣ είχε βγει στη ζητιανιά; θα έπρεπε να παραδεχτεί οτι τα χρήματα υπέρ του αγώνα πχ έρανος υπέρ αεροπορίας είχαν σπαταληθεί αλλού.
σκέψου παράδειγμα να κάναμε πόλεμο με τον άκη υπαμ. θα έγραφε κανείς οτι έφαγε τα λεφτά; θα έλεγαν όλοι οι αξκοι οτι τα εκσ τ209 και τα standard ήταν μονόδρομος...
το επίσημο με το αληθινό διαφέρουν πάρα πολύ στην ελληνική στρατιωτική ιστορία.

2 Μαΐου 2012 9:30:00 π.μ. EEST

Ανώνυμος 2 Μαΐου 2012 στις 6:19:00 μ.μ. EEST  

Θα βγω λίγο εκτός θέματος, αν μου το επιτρέπεται, αλλά επειδή τώρα το είδα.

Θα ήθελα να αναφερθώ στο http://hellenicdefence.gr/ το οποίο στις 21 Μαρτίου 2012 φιλοξένησε άρθρο με τίτλο
TICONDEROGA για το ΠΝ; Εκτός πραγματικότητας, δυστυχώς...

και στις 2 Μαΐου 2012 φιλοξενεί άρθρο με τίτλο
Πτερυγόπλοια – αρχές λειτουργίας, σχολές σχεδίασης και .....εφαρμογές για την Ελλάδα!!!

Τελικά ποιοι είναι εκτός πραγματικότητας;

Alexandros 2 Μαΐου 2012 στις 7:16:00 μ.μ. EEST  

Ρε παιδιά έχουμε χρεοκοπήσει δεν υπάρχουν λεφτά για βλήματα, δεν υπάρχουν λεφτά για πλοία δεν υπάρχουν λεφτά για παιδεία ούτε για υγεία για τίποτα.......μόλις εγκρίθηκε έμβασμα 18 dis για την "ανακεφαλαιοποιηση" τραπεζών και είναι το πρώτο.........Δώσε κύριε Παπαδήμο όσο προλαβαίνεις..............κάπως έτσι το μεταφράζω, μπορεί να κάνω και λάθος.

Ανώνυμος 2 Μαΐου 2012 στις 8:16:00 μ.μ. EEST  

η ανακεφαλαιοποιηση ειναι απαραιτητη για να μπορεσουν οι τραπεζες να αυξησουν την ρευστοτητα στην αγορα, να μειωσουν τα επιτόκια και να προωθησουν την επιχειρηματικοτητα.
Το ίδιο κάνουν οι κυβερνησεις σε όλο τον κοσμο.

Stannis 2 Μαΐου 2012 στις 8:24:00 μ.μ. EEST  

Σύμφωνα με το defence-point.gr τα 3.000 βλήματα χημικής ενέργειας M830 HEAT-MP-T από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ έφθασαν στη Θράκη!

Alexandros 2 Μαΐου 2012 στις 11:39:00 μ.μ. EEST  

Δηλαδή ανώνυμε δεν είχαμε 10 εκατομμύρια ευρώ για τη μεταφορά των Abrams ας πούμε, αλλά εν μια νυκτί βρέθηκαν 18 δις, τα οποία πρέπει να τα προσθέσεις στα 25 που είχε δώσει ο Καραμανλής για αυτόν ακριβώς το λόγο, επίσης που ξέρουμε ότι οι τράπεζες αυτές ακόμα και με αυτά τα λεφτά θα σωθούν και αν χρειαστούν και άλλα και με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι τράπεζες και επειδή το κάνουν όλες οι κυβερνήσεις πως συμπεραίνεις ότι είναι σωστό? Η Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία πάνε κατά διαόλου. Αυτό το επιχείρημα που έγραψες, μάλλον είναι επιχείρημα Παπαδήμου, Βενιζέλου, των οποίων η πολιτική εμφανώς απέτυχε.

Alexandros 2 Μαΐου 2012 στις 11:40:00 μ.μ. EEST  

Επίσης, δεν έχουμε λεφτά να επενδύσουμε στην Ασφάλεια της χώρας για να προστατέψουμε κοιτάσματα πολλών δισεκατομμυρίων, αλλά έχουμε λεφτά να προστατέψουμε τράπεζες αμφιβόλου αντοχής, οι οποίες με τα προηγούμενα λεφτά που πήραν δεν έδωσαν μια σε δάνεια για την επιχειρηματικότητα!

Nicholas 3 Μαΐου 2012 στις 5:28:00 π.μ. EEST  

@ Alexandros & Ανώνυμος 2 Μαΐου 2012 8:16:00 μ.μ. EEST

H ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα μπορούσε να είναι επωφελής για τον Eλληνικό λαό και την οικονομία, εάν και μόνο εάν εκτελεστεί υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Θα μπορούσε να περιλαμβάνει πολλούς από τους ακόλουθους όρους.

Πρώτον, τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για επιχειρηματικά δάνεια, προκειμένου να επεκτείνουν τα εργοστάσια τους, να προσλάβουν περισσότερους εργαζομένους και να αγοράσουν νέο εξοπλισμό. Δεύτερον, τα χρήματα θα πρέπει να δοθούν στις τράπεζες με ένα επιτόκιο κοντά στο επιτόκιο που η Eλληνική κυβέρνηση πληρώνει για τα δάνεια που έλαβε από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Τρίτον, η Eλληνική κυβέρνηση θα έχει την κυριότητα μέρους των τραπεζών. Τέταρτον, τα χρήματα δεν θα χρησιμοποιηθούν για να αυξήσουν τους μισθούς των κορυφαίων τραπεζικών στελεχών. Πέμπτον, ότι θα υπάρξει κάποια ελάφρυνση του χρέους για τα Eλληνικά νοικοκυριά που πήραν δάνεια αυτοκινήτων και στεγαστικά δάνεια. Τέλος, τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής (δρόμους, γέφυρες), και την κατασκευή φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων.

Alexandros 3 Μαΐου 2012 στις 10:11:00 π.μ. EEST  

Ακριβώς Nichola, "θα μπορούσε" επειδή δεν υπήρξε στο πολύ πρόσφατο παρελθόν μας δεν μπορώ να καταλάβω πως θα γίνει τώρα, επίσης να και μια πολύ ωραία είδηση με "καμουφλαρισμένο" τίτλο, άλλη μια απόδειξη της αποτυχημένης πολιτικής που ακολουθείται http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231194052

Nicholas 3 Μαΐου 2012 στις 5:37:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητέ Αλέξανδρε

Συμφωνώ μαζί σου ότι αυτό που συνέβη με την κυβέρνηση Καραμανλή με την ουσιαστική παράδοση πάνω από 30 δισ. ευρώ στις τράπεζες με ελάχιστους περιορισμούς, ήταν απλώς απαράδεκτο. Η διαφορά τώρα είναι ότι οι Έλληνες έχουν τη δύναμη να εκλέξουν τους πολιτικούς οι οποίοι δεν πρόκειται να είναι οι καλύτεροι φίλοι και σύμμαχοι των τραπεζιτών. Οι Έλληνες ψηφοφόροι μπορούν να αναγκάσουν τους πολιτικούς να σχηματίσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας που αποτελείται από τουλάχιστον τρία πολιτικά κόμματα, έχοντας περισσότερους ελέγχους και ισορροπίες από τις προηγούμενες αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, αν γίνει σωστά, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Alexandros 4 Μαΐου 2012 στις 6:06:00 μ.μ. EEST  

Φιλε Nichola,

Μιας και λέγαμε για "ανακεφαλαιοποιηση" των τραπεζών και επειδή ναι είναι απαραίτητη και ωφέλιμη μόνον όταν γίνεται όπως πρέπει ορίστε και μια άλλη άποψη

http://infognomonpolitics.blogspot.co.uk/2012/05/unleased.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP