MLRS για τον ΕΣ;

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Στο πλαίσιο ενός ευρύτερου καλά σχεδιασμένου προγραμματισμού, και φυσικά στο πλαίσιο των γνωστών ασφυκτικών οικονομικών περιορισμών, το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), όχι μόνο αντιμετωπίζει όπως καλύτερα μπορεί το παρόν, αλλά και το μέλλον του ελληνικού Πυροβολικού Μάχης.

Για αυτό λοιπόν τον σκοπό έχουν αρχίσει οι προκαταρκτικές επαφές για την προμήθεια από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων M270 MLRS (Multiple Launch Rocket System). Προς το παρόν η ποσότητα, η ακριβής έκδοση (αν πρόκειται για τους εκσυγχρονισμένους M270A1) και οι όροι μεταβίβασης των συστημάτων δεν έχει καθορισθεί.

Οι αρχικές πληροφορίες αναφέρονται σε 36 εκτοξευτές M270, οι οποίοι θα επιτρέψουν τη συγκρότηση δύο επιπλέον Μοιρών Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΜΠΕΠ). Φυσικά οι ελληνικές προσπάθειες επικεντρώνονται στη χωρίς κόστος διάθεση των συστημάτων και την προμήθεια όχι μόνο των εκτοξευτών M270 Self-propelled Loader/Launcher (SPLL) αλλά και των υπολοίπων ερπυστριοφόρων (Κέντρα Διεύθυνσης Πυρός – ΚΔΠ) M557A2 και τροχοφόρων οχημάτων (Oshkosh HEMTT M985, Oshkosh HEMTT M984 περισυλλογής, που απαιτούνται για τη συγκρότηση των μοιρών.

Καθώς τα συστήματα του τύπου βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία με τον Ελληνικό Στρατό, η ένταξη των 36 νέων μονάδων δεν απαιτεί ιδιαίτερη επένδυση, αφού τόσο η επιχειρησιακή, όσο και η υποστηρικτική και εκπαιδευτική υποδομή ήδη υπάρχουν και λειτουργούν. Σε επιχειρησιακό επίπεδο όμως θα αυξήσουν σημαντικά την ισχύ του ελληνικού πυραυλικού Πυροβολικού Μάχης και θα βελτιώσουν τον συσχετισμό ισχύος σε ένα τομέα όπου η Τουρκία επενδύει πολλά και συστηματικά.

Αυτό το τελευταίο οφείλει να ληφθεί καλά υπόψη από την πολιτική ηγεσία και την αντιπολίτευση που γνωρίζει καλά την κατάσταση, αλλά και τους κινδύνους που προκύπτουν από αυτήν. Η στάση ευθύνης της αντιπολίτευσης υπαγορεύει όχι μόνο την επίδειξη ανοχής στην εξασφάλιση των πολύτιμων αυτών οπλικών συστημάτων που θα αυξήσουν δραματικά το κόστος σε οποιονδήποτε σχεδιάζει για τον οποιονδήποτε λόγο να ασκήσει την πολιτική δια των όπλων που τόσο καλά γνωρίζουμε, αλλά και να παροτρύνει την κυβέρνηση να μην ολιγωρήσει. Ξέρουμε τι λέμε…

Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του προγράμματος, πέρα από την αποδέσμευση των συστημάτων από τις ΗΠΑ, είναι η αποφασιστικότητα – θέληση της ελληνικής πλευράς. Δυστυχώς το παράδειγμα των 700 τεθωρακισμένων οχημάτων της οικογένειας M113 τα οποία έχουν ήδη αποδεσμευθεί και παραχωρηθεί, αλλά μέχρι σήμερα δεν έγινε δυνατόν να αποδεσμευτούν τα περίπου 5 εκατ. ευρώ που απαιτεί η θαλάσσια μεταφορά τους στην Ελλάδα, δεν είναι απλώς δυσάρεστο προηγούμενο, αλλά προς αποφυγή…

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει σε υπηρεσία 36 εκτοξευτές M270 MLRS, ενταγμένους σε δύο Μοίρες Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων MLRS (ΜΠΕΠ), υπαγόμενες 1ο Σύνταγμα Πυροβολικού «Στρατηγός Π. Δαγκλής» της Διοίκησης Πυροβολικού (ΔΠΒ) της 1ης Στρατιάς, με έδρα στη Δράμα.

defence-point.gr

Διαβάστε περισσότερα...

"Πρόταση" Κομισιόν για κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας

Πρόταση για την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας περιλαμβάνει το προσχέδιο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (έχει επικρατήσει να ονομάζεται Εκθεση της Τρόικας), η οποία είδε την Πέμπτη το φως της δημοσιότητας και φέρει ημερομηνία 27 Νοεμβρίου, μία ημέρα μετά το Eurogroup της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, στη σελίδα 24, συνοδεία γραφημάτων αναφέρεται στην «συνεισφορά των δαπανών της Αμυνας, στη δημοσιονομική προσαρμογή». Η Εκθεση σημειώνει ότι τη δεκαετία 2000 – 2009, η Ελλάδα είχε σταθερά το υψηλότερο δαπάνες ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ ανάμεσα στις 27 χώρες της Ε.Ε.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην εφαρμογή του Μνημονίου που οδήγησε στη μείωση των δαπανών. Η Εκθεση παρουσιάζει το σχέδιο μείωσης των λειτουργικών δαπανών κατά 62% και κατά 41% των μισθών και των συντάξεων των ενόπλων δυνάμεων, για την περίοδο 2009 – 2016.

Η συγκεκριμένη παράγραφος ολοκληρώνεται με την επίμαχη φράση: «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί περαιτέρω εξορθολογισμός των δαπανών, αλλά κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών προμηθειών (e-procurement) και την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας».

Το Βήμα

Διαβάστε την Έκθεση:
http://www.tovima.gr/files/1/2012/11/30/LGBB.pdf

Διαβάστε περισσότερα...

Ένταση μεταξύ UNFICYP και κατοχικού στρατού

Ένταση προκλήθηκε στη νεκρή ζώνη στην περιοχή του χωριού Αυλώνα, όταν ο κατοχικός στρατός ακροβόλισε τουλάχιστον 200 Τούρκους στρατιώτες για να αποτρέψουν άνδρες της UNFICYP να αφαιρέσουν παράνομη περίφραξη γεώτρησης νερού που είχε τοποθετήσει ο κατοχικός στρατός. Μάλιστα στάληκαν στην περιοχή και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού για υποστήριξη.

Από την πλευρά της η Ειρηνευτική Δύναμη ενίσχυσε τις δυνάμεις της κλείνοντας ταυτόχρονα και όλους τους δρόμους που οδηγούσαν στη διάτρηση. Η προκλητική ενέργεια των Τούρκων έγινε το πρωί της 13ης Νοεμβρίου. Δύο στρατιωτικά οχήματα με Τούρκους στρατιώτες πλησίασαν το σημείο που βρίσκεται το υποστατικό με τη γεώτρηση και ξεκίνησαν να τοποθετούν την περίφραξη με πασσάλους και συρματόπλεγμα. Ελληνοκύπριοι γεωργοί ενημέρωσαν την Αστυνομία για το περιστατικό και αργότερα ενημερώθηκαν και τα Ηνωμένα Έθνη.

Ακολούθησαν διαβουλεύσεις της UNFICYP με τις κατοχικές δυνάμεις.


Πληροφορίες μάλιστα έκαναν λόγο και για συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών με τον κατοχικό στρατό για απομάκρυνση της παράνομης περίφραξης, ενώ σήμερα η κατάσταση οξύνθηκε. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ UNFICYP και κατοχικών δυνάμεων.

www.ikypros.com

Διαβάστε περισσότερα...

Νεοοθωμανικός αναθεωρητισμός μέσω τηλεοπτικών ταινιών

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

*του Χρήστου Ιακώβου

Στις 30 Οκτωβρίου η αμερικανική εφημερίδα «The New York Times» δημοσίευσε μία ενδιαφέρουσα έρευνα με θέμα την πολιτική και ιδεολογική εκμετάλλευση τηλεοπτικών σειρών εκ μέρους της Τουρκίας. Η έρευνα είχε τίτλο «Turks reclaim the Ottoman Empire» και έχει ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον λόγω του ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνεται η προβολή από ελλαδικά κανάλια τουρκικών τηλεοπτικών σειρών.

Βεβαίως, προβολή τουρκικών τηλεοπτικών σειρών δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σύμφωνα με τη New York Times, η Τουρκία σήμερα είναι η μεγαλύτερη εξαγωγέας τηλεοπτικών σειρών στην Ευρώπη, με τεράστια έσοδα από αυτή τη πτυχή της τηλεοπτικής βιομηχανίας. Ενδεικτικά η έρευνα αναφέρει ότι η σειρά «Σουλειμάν ο Μεγαλοπρεπής», των Γιαγμούρ και Ντουρούλ Ταϋλάν, προβάλλεται σε περισσότερες από 30 χώρες διεθνώς, οι περισσότερες εκ των οποίων στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρειο Αφρική και την Καύκασο.

Το κοινωνικο-αισθηματικό περιεχόμενο της συγκεκριμένης σειράς μπορεί να θυμίζει μοτίβα λατινοαμερικανικής σαπουνόπερας, το ιστορικό όμως πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται, δηλαδή το απόγειο της οθωμανικής αυτοκρατορίας με εξωραϊσμένο τον πολιτειακό θεσμό του Σουλτανάτου, δημιουργούν ένα μείγμα το οποίο υπηρετεί την τουρκική διπλωματία μαλακής ισχύος (soft power).

Η πολιτική αυτή έχει ένα πολύ βασικό και συγκεκριμένο στόχο: να αλλάξει την εικόνα της Τουρκίας διεθνώς, και πιο ειδικά στις προαναφερθείσες περιοχές, οι οποίες αποτελούν το πεδίο δράσης του «στρατηγικού βάθους» της τουρκικής κυβέρνησης και κατ' επέκταση να δημιουργήσει φιλικά συναισθήματα προς την Τουρκία και την τουρκική ιστορία. Το τελευταίο είναι απόλυτα αναγκαίο για την τουρκική αναθεωρητική εξωτερική πολιτική αφού η ιστορική εξέλιξη των δύο τελευταίων αιώνων, με τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα εναντίον Τούρκων, ταύτισε την εικόνα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της σύγχρονης Τουρκίας και του «Τούρκου» γενικώτερα, με τον «Ανατολικό Δεσποτισμό».

Η σημερινή τουρκική κυβέρνηση των ισλαμιστών αναθεωρεί τα ιστορικά όρια της τουρκικής εθνικής ταυτότητας, πηγαίνοντάς τα χρονικά πολύ πιο πίσω από τις αρχές του 20ου αιώνα, σε αντίθεση με τους κεμαλικούς, επαναφέροντας το οθωμανικό παρελθόν στο επίκεντρο της αναζήτησης του νέου εθνικού εγώ. Έτσι, ο 15ος και ο 16ος αι. κατά τους οποίους έζησε ο Σουλειμάν ο Μεγαλοπρεπής, γίνονται το νέο θελκτικό ιστορικό πλαίσιο στο οποίο η νέα γενιά των Τούρκων θα πρέπει να βρει το χαμένο της εθνικό εαυτό, τον όποιο καταπίεσε ο κεμαλισμός για οκτώ δεκαετίες, καθώς επίσης το πεδίο μέσα στο οποίο ο έξω κόσμος, δηλαδή η Δύση και κυρίως οι κοινωνίες οι οποίες έχουν μία μακρά αντιπαλότητα με τους Τούρκους, θα πρέπει να εξοικειωθούν με τον τουρκικό πολιτισμό.

Η επιλογή των δύο αυτών αιώνων δεν είναι τυχαία. Πρόκειται για τους δύο πιο ένδοξους αιώνες της αυτοκρατορίας, όπου η εδαφική επέκταση και η αυτοκρατορική επιρροή των Οθωμανών φθάνει στο απόγειό της και, κατά συνέπεια, η προβολή και η επαναδιεκδίκηση του Οθωμανικού παρελθόντος αποκτά ιδιαίτερη σημασία για το παρόν και τους στόχους που υπηρετεί.

Εκτός από την ταινία «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής» άλλη μια, χαρακτηριστική του νέου τουρκικού αναθεωρητισμού είναι η «Φετίχ 1453» του Φαρούκ Ακσά. Μέσω αυτών των ταινιών είναι εμφανής η προσπάθεια να εξωραϊστεί εκείνο το παρελθόν το οποίο ο κεμαλισμός θεωρούσε ως παρακμή και να παρουσιαστεί λουστραρισμένο, χωρίς καμία κριτική διάθεση.

Στην ουσία πρόκειται για μία επικοινωνιακή προσπάθεια επανεκπαίδευσης των Τούρκων στην έννοια του έθνους όπου με γνώμονα τον εκλαϊκευτικό του χαρακτήρα, διαμορφώνεται τηλεοπτικά στην αμφίδρομη σχέση μεταξύ ιστορικής εξέλιξης και πολιτισμού.

Μέσα από τις τηλεοπτικές σειρές γίνεται εμφανής η διαδικασία κατά την οποία η επαναδιεκδίκηση του Οθωμανικού παρελθόντος κατασκευάζει μοντέλα και τρόπους με τους οποίους η τουρκική ισλαμιστική διανόηση χειρίζεται την ιστορία για να δομήσει τα επιχειρήματα επί των οποίων εδράζονται οι ιδεολογικές και πολιτικές της προσεγγίσεις.

Θα έχει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κινηματογραφική διπλωματία αν τα επόμενα λίγα χρόνια, το Χόλλυγουντ απέδιδε σε μία υπεραπαραγωγή μία ταινία με θέμα την Αρμενική Γενοκτονία.

*Χρήστος Ιακώβου -Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ)


Πηγή

Διαβάστε περισσότερα...

Φιλοκτήτης 2/12 με βολές AIM-9, Magic II


Την Τρίτη, 27 και την Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία, η άσκηση βολών Αέρος-Αέρος με πραγματικά πυρομαχικά, "Φιλοκτήτης 2/12" της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ).

Η άσκηση, έλαβε χώρα στο πεδίο βολής Ζακύνθου και συμμετείχαν αεροσκάφη F-16 Block 50, F-16 Block 52+, F-16 Block 52+ Advance, Mirage 2000, Mirage 2000-5, F-4 PI-2000 και Α-7E και εξαπολύθηκαν βλήματα AIM-9, Magic II καθώς και φωτιστικές βόμβες. Σκοπός των βολών ήταν η εξέταση της άρτιας λειτουργίας των οπλικών συστημάτων της ΠΑ καθώς και η απόκτηση εμπειρίας από το Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό.

Ακολουθούν βίντεο από τις βολές, όπως αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΓΕΑ:




Διαβάστε περισσότερα...

Ελληνο-αλβανικό διπλωματικό επεισόδιο

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Αλβανικά εδάφη "από την Πρέβεζα μέχρι το
Πρέσεβο", κατά τον κ.Μπερίσα..

Ματαίωσε την επίσκεψή του στα Τίρανα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

Η αιφνίδια επιδείνωση των ελληνο-αλβανικών σχέσεων επιβεβαιώνει την άποψη έμπειρου διπλωμάτη ότι «οι ελληνο-αλβανικές σχέσεις είναι σαν τον υδράργυρο. Εύκολα θερμαίνονται και δύσκολα ψύχονται...».

Ακριβώς με την ίδια ευκολία που ζεσταίνεται ο υδράργυρος δημιουργήθηκε σήμερα ένταση στις σχέσεις Αθηνών - Τιράνων. Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί σήμερα την πρωτεύουσα της Αλβανίας για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της ανεξαρτησίας της Αλβανίας. Κυριολεκτικά λίγο προτού επιβιβαστεί στο αεροσκάφος για να ταξιδέψει στα Τίρανα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημερώθηκε για δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τα αλβανικά εδάφη εκτείνονται «από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα»!

Η προκλητική δήλωση του κ. Μπερίσα με την οποία ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έθεσε ευθέως θέμα διεκδίκησης μέρους της ελληνικής επικράτειας προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του κ. Αβραμόπουλου ο οποίος ανακοίνωσε την ακύρωση της επίσκεψής του στα Τίρανα.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται: «Ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος ματαίωσε, την τελευταία στιγμή, την επίσκεψή του στα Τίρανα, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της επετείου για τα εκατό χρόνια από την ανεξαρτησία της Αλβανίας.

Δηλώσεις σαν και αυτές, δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος φιλίας, εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, και στην ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως στον πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα».


Σε ομιλία του στον Αυλώνα της Αλβανίας, νωρίτερα σήμερα, ο κ. Μπερίσα εξέφρασε «την πιο βαθιά ευγνωμοσύνη του γι΄ αυτή την αδελφική υποδοχή» και τόνισε: «Θα διαβάσω εδώ, ενώπιων σας, τα λίγα αυτά λόγια που έγραψα σ΄ αυτή την περγαμηνή: Στην Αυλώνα, στους πολίτες της, στον Ισμαήλ Κεμάλι Βλόρα και τους άλλους άνδρες του έθνους, οι οποίοι ανακήρυξαν στην αιώνια αυτή πόλη, στις 28 Νοεμβρίου 1912, την ανεξαρτησία της Αλβανίας, την ανεξαρτησία της Εθνικής Αλβανίας, της Αλβανίας όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα. Αιώνιος ο σεβασμός για τον πατέρα της ανεξαρτησίας της Αλβανίας, τον Ισμαήλ Κεμάλ Βλόρα, τους άνδρες που υπέγραψαν την πράξη ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, τους πολίτες της Αυλώνας και όλης της Αλβανίας! Χρόνια πολλά για την 100η επέτειο!».

Πρώτο Θέμα

Διαβάστε περισσότερα...

Από την Θράκη με αγάπη - ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία «ΒΑΛΙΟΣ 2012» (βίντεο)

Leopard-2HEL της ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ
«Γεράκι εδώ, γεράκι μηδέν, καταιγίδα τώρα», ακούστηκε από τον ασύρματο η διαταγή του διοικητή του Συγκροτήματος Ίλης (Σ/ΙΜΑ) της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ). Αμέσως τα άρματα μάχης Leopard 2HEL και τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) M113A1 του συγκροτήματος άρχισαν να κινούνται εκτοξεύοντας μία αντεπίθεση κατά των εχθρικών δυνάμεων που νωρίτερα είχαν διασπάσει την φίλια αμυντική τοποθεσία. Η προσβολή των εχθρικών στόχων αρχίζει από την απόσταση των 4.500 μέτρων (δυστυχώς το πεδίο ασκήσεων – βολών «Αετός» αποδείχθηκε ότι δεν «χωράει» τα Leopard 2HEL) και συνεχίζεται ακατάπαυστα καθώς το Σ/ΙΜΑ προελαύνει. Με τη χρήση του Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου «ΗΝΙΟΧΟΣ» ο διοικητής του Τακτικού Συγκροτήματος της Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων (ΤΣ/ΕΜΑ) στην οποία ανήκει το ασκούμενο συγκρότημα παρακολουθεί την εξέλιξη της επιχείρησης και ψηφιακά μεταδίδει τις διαταγές στα άρματα μάχης του συγκροτήματος. Πλέον οι τεθωρακισμένες δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού έχουν μπει στη ψηφιακή εποχή και η ταχύτητα αντίδρασης σε ταχέως μεταβαλλόμενες καταστάσεις έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Ταυτόχρονα μία πυροβολαρχία μέσου αυτοκινούμενου πυροβολικού με τέσσερα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα M109A3GEA2 καλύπτει με πυρά την κίνηση εφαρμόζοντας την τακτική «shoot & scoot» («βάλλω και μετακινούμαι»). Ο τακτικός και τεχνικός έλεγχος των πυρών γίνεται πλέον ψηφιακά από το Σύστημα Τακτικού και Τεχνικού Ελέγχου Πυρός (ΣΤΤΕΠ) «ΔΙΑΣ».

Πυρά υποστήριξης εκπέμπει και η διμοιρία όλμων των 4,2 ιντσών του Λόχου Υποστήριξης Τάγματος του οργανικού τάγματος μηχανοκίνητου πεζικού της ταξιαρχίας. Τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Όλμων (ΤΟΜΟ) M106A1 και το ειδικά διασκευασμένο ως Κέντρο Διεύθυνσης Πυρών (ΚΔΠ) M113A1 πραγματοποιούν βολές και αμέσως μετά μετακινούνται σε εναλλακτικές θέσεις, εφαρμόζοντας επίσης την τακτική «shoot & scoot».

Boλή βλήματος 120mm όπως φαίνεται από την οροφή του πύργου του Leopard 2HEL

Μέσα στα σύννεφα της σκόνης (αν και αρχές Οκτωβρίου οι φθινοπωρινές βροχές δεν είχαν ακόμη αρχίσει και η επιφάνεια του εδάφους του πεδίου από τη συχνή κίνηση των μεγαθηρίων έχει μετατραπεί σε «πούδρα»), τα άρματα μάχης Leopard 2HEL και τα ΤΟΜΠ M113A1 κινούνται προς τους αντικειμενικούς τους σκοπούς (ΑΝΣΚ) καταστρέφοντας στο διάβα τους τις εχθρικές δυνάμεις. Μία απόπειρα του εχθρού να στρώσει ναρκοπέδια με τη ρίψη ναρκοφόρων βλημάτων πυροβολικού αντιμετωπίστηκε άμεσα από τα άρματα διάσπασης ναρκοπεδίου του οργανικού λόχου μηχανικού της ταξιαρχίας. Δύο άρματα διάσπασης ναρκοπεδίων (ένα Leopard GR1 και ένα Leopard 1V) εξοπλισμένα με κυλίνδρους διάσπασης (rollers) κινούνται κλιμακηδόν και πραγματοποιούν επισφαλή διάσπαση. Ακολουθούνται από ένα M113A2 το οποίο σηματοδοτεί τον εκκαθαρισθέντα διάδρομο.

Όπου απαιτείται ομάδες μηχανοκίνητου πεζικού αποβιβάζονται από τα ΤΟΜΠ και εκκαθαρίζουν τις τελευταίες εστίες αντίστασης.


Η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΒΑΛΙΟΣ 2012» διεξήχθη από τις 1 Οκτωβρίου ως τις 4 Οκτωβρίου 2012 στο πεδίο ασκήσεων – βολών «Αετός», κοντά στην Αλεξανδρούπολη. Στην άσκηση συμμετείχε προσωπικό και μέσα (13 άρματα μάχης Leopard 2HEL, τέσσερα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Μ109Α3GEA2, 18 ΤΟΜΠ M113 A1, δύο ΤΟΜΟ M106A1 φορείς όλμων 4,2΄΄, δύο αντιαρματικά όπλα TOW επί φορέα Μ901A1 ITV, ένα άρμα περισυλλογής Leopard 2 Buffel, 2 άρματα διάσπασης ναρκοπεδίων Leopard 1 με κυλίνδρους διάσπασης ναρκοπεδίων (rollers), κέντρα διεύθυνσης πυρός (ΚΔΠ) M992 FDCV και M113A1, και μεγάλος αριθμός τροχοφόρων οχημάτων), της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας «3ο Σύνταγμα Ιππικού – Δορύλαιο»


Σημειώνεται ότι ο «ΒΑΛΙΟΣ» ήταν το ένα από τα δύο αθάνατα άλογα του Αχιλλέα. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ήταν αρχικά Τιτάνας και αξίωσε να μεταμορφωθεί σε άλογο. Το όνομα «ΒΑΛΙΟΣ» επιλέγει σκόπιμα για να ονοματοδοτήσει την άσκηση προκειμένου να προβληθεί η ιδέα ενός «αθανάτου» και συνεπώς «άτρωτου» άρματος όπως το Leopard 2HEL το οποίο μεταφέρει σήμερα στο σύγχρονο πεδίο μάχης τους απόγονους του Αχιλλέα.



www.defencepoint.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ο Αλέξης και το πασχαλινό γεύμα

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Mια ιστορία από το ένθετο "Αέρινες αναμνήσεις", Άμυνα και Διπλωματία - Μάνος Ηλιάδης..

Hταν μια ακόμη από τις αργίες που αφιέρωσα στην Αεροπορία μακριά από την οικογένεια και τα παιδιά μου. Ήταν Κυριακή του Απρίλη, Πάσχα των Ελλήνων, Αγιο Πάσχα που λέει κι ο Νταλάρας. Αν και παλιός στη μοίρα κυβερνήτης, έπρεπε να πάω ως επικεφαλής, επειδή οι άλλοι δύο κυβερνήτες αλλά και οι συγκυβερνήτες ήταν νέοι.

Βλέπεις είναι η μοίρα του νέου να μοιράζεται τις καλύτερες αργίες με την Αεροπορία, αλλά να παίρνει στο λαιμό του και λίγους παλιούς. Έτσι, λοιπόν, και εμείς από Μ. Πέμπτη έως και Δευτέρα του Πάσχα απολαύσαμε τις άγιες ημέρες στη Σκύρο, δίπλα στα αεροπλάνα φυσικά, μαζί με πέντε τεχνικούς. Ήμαστε σύνολο έντεκα άτομα, αφοσιωμένα στο καθήκον, απαλλαγμένοι από τα οικογενειακά καθήκοντα, τις προετοιμασίες, τα ψώνια κ.λπ. Για όλα φρόντιζε η υπηρεσία και εμείς σαν όλες τις άλλες ημέρες, χωρίς κάτι το διαφορετικό. Βλέπετε δεν μπορούσα να ζητήσω από τον Τούρκο ΑΓΕΑ να μας αφήσει χωρίς παραβιάσεις για να εορτάσουμε και εμείς, όπως όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες, τη μεγάλη γιορτή.

Για να σπάσουμε λίγο τη μονοτονία της υπηρεσίας και να απολαύσουμε κάπως και εμείς το έθιμο, επέτρεψα στους δέκα της παρέας μου να σουβλίσουν ένα αρνί ακριβώς έξω από το μικρό κτίριο των πληρωμάτων επιφυλακής μέσα σε ένα μισοκομμένο βαρέλι. Δεν είχε φτάσει ακόμα η εποχή που η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία περνούσε και από τα νησιά για τα Χρόνια Πολλά και έτσι, σίγουρα, θα ήμαστε απολύτως μόνοι και ελεύθεροι.Πιστεύοντας ότι η Κυριακή θα ήταν, ως συνήθως, η πλέον ήσυχη ημέρα και ίσως η πιο δύσκολη αν μας προκαλούσαν οι γείτονες, επέλεξα να φυλάξω υπηρεσία μαζί με τον Αλέξη σαν Νο 2, νέο κυβερνήτη, πολύ καλό και σαν παιδί αλλά κυρίως σαν αεροπόρο.

Οι προετοιμασίες, λοιπόν, του Σαββάτου μας έκαναν να μην καταλάβουμε για πότε πέρασε η ημέρα. Ανήμερα του Πάσχα, μισή ώρα πριν το πρώτο φως, όπως πάντα ήμαστε στις θέσεις μας ντυμένοι, λίγο πιο γυαλισμένοι λόγω μέρας, αρματωμένοι και κεφάτοι. Βάλαμε τα αεροπλάνα μπροστά, δοκιμάσαμε μέσα το σκοτάδι τα βλήματα και τα διάφορα συστήματα των αφών και καθόμαστε έξω περιμένοντας να απολαύσουμε την ανατολή του Ήλιου. Εκεί, λοιπόν, που αγναντεύαμε την άκρη του διαδρόμου και τη θάλασσα στο βόρειο τελείωμα του, περιμένοντας να τη δούμε να παίρνει τα πανέμορφα ροδοασημένια χρώματα του Αιγαίου και μυρίζοντας το φρέσκο απριλιάτικο αέρα μέσα στην απόλυτη σιγαλιά, μακριά από τους αστικούς ή κάθε λογής αγροτικό θόρυβο, βλέπουμε να ξεπετάγεται μια τεράστια φλόγα από την άκρη του κτιρίου και ταυτόχρονα ακούμε από το μεγάφωνο το τραγούδι «Ρωμιός εγώ, Τούρκος εσύ»...

Ήταν ο Αλέξης που αδημονούσε να γευτεί το δεκαπεντάκιλο ζωντανό που μας χάρισε ο τσοπάνος της περιοχής. Φαγάς όπως πάντα και καλαμπουρτζής, γεμάτος νεανική ζωντάνια και παιδικό αυθορμητισμό, βούτηξε τον ντενεκέ της αποστράγγισης από το αεροπλάνο και περιλούζοντας τα στιβιασμένα από την προηγουμένη ξύλα στο βαρέλι βάζει στη διαπασών το κασετόφωνο που είχαμε μέσα, ανάβει με μεγάλη έκπληξη όλων μας ένα τσιγάρο -ποτέ δεν κάπνιζε- τραβά μια βαθιά ρουφηξιά και πετά το τσιγάρο επιδεικτικά στο βαρέλι. Μόλις ξεπετάγεται η τεράστια φλόγα ξεφωνίζει: «Θα καούν τα κάρβουνα σήμερα και τα σεκλέτια».

Αμέσως μας κούρδισε και μας άλλαξε το ρυθμό της ημέρας από τα χαράματα. Πράγματι από τις πέντε περίπου το πρωί αρχίσαμε το ψήσιμο...Όπως ήταν αναμενόμενο, στις 12 ήταν τα πάντα έτοιμα και μετά βίας τους κράτησα μέχρι τις 12.30, όπου καθήσαμε όλοι μαζί να απολαύσουμε το δημιούργημα μας και να ευχηθούμε ο ένας στον άλλον, με Coca cola φυσικά, το Χριστός Ανέστη. Ήταν περίπου 1.15 και ο Αλέξης είχε καταβροχθίσει το χέρι και βάζει μπροστά του και ολόκληρο το μπούτι. Ξέραμε ότι έτρωγε πολύ και δεν παραξενευτήκαμε, αλλά ο τρόπος του μας έκανε να σκάσουμε στα γέλια.

Είχαμε ξεχαστεί, οι Harness όλων μας είχαν λασκάρει, τα σωσίβια είχαν βγει και ήταν δίπλα στις καρέκλες μας και ορισμένων τα φερμουάρ είχαν χαμογελάσει. Φυσικά πρώτα του Αλέξη... Καθισμένος στην κεφαλή του τραπεζιού τους κοιτούσα έναν έναν και θαύμαζα τον τρόπο με τον οποίο όλοι τους απολάμβαναν το πασχαλιάτικο τραπέζι. Είχαν ξεχάσει τις οικογένειες, τους φίλους, τις υποχρεώσεις, το περσινό γλέντι στο μέρος που αγαπούσαν και τόσα άλλα που απασχολούσαν τον καθένα στην καθημερινότητα και με αγαθά αστεία και έξυπνες ατάκες και πειράγματα απολάμβαναν τα αγαθά της Σκύρου. Στιγμιαία θυμήθηκα την αποστολή μας και αμέσως προσπάθησα να την ξεχάσω, για να απολαύσω τη συναδελφική ομορφιά της στιγμής. Δυστυχώς, όμως, δεν πρόλαβα να το ξεχάσω -ίσως το ένστικτο- και ξαφνικά χτύπησε το δαιμονισμένο τηλέφωνο.

Ταυτόχρονα έντεκα στόματα ξεστόμισαν την ίδια βαριά βρισιά και όλοι σηκωθήκαμε να φορέσουμε αυτά που έπρεπε να φοράμε, να σφίξουμε αυτά που έπρεπε να είναι σφιγμένα κ.ο.κ

Οι τεχνικοί, για να μας δώσουν λίγο χρόνο, έτρεξαν με περισσή ταχύτητα στα αεροπλάνα και έκαναν πιο γρήγορα από το κανονικό, βρίζοντας συνεχώς και οι ίδιοι, συμμεριζόμενοι το λούκι στο οποίο βρισκόμαστε. Έμεινα έκθαμβος όταν φεύγοντας από το κτίριο είδα τον Αλέξη έτοιμο και ντυμένο να ξανακάθεται στο τραπέζι και βουτώντας το μπούτι με το χέρι να πατάει δύο τεράστιες δαγκωματιές. Του βάζω τις φωνές, τρομάζει, το αφήνει και τρέχει στην πόρτα. Μόλις, όμως, φτάνει στην πόρτα ξεφωνίζει «δεν θα το χαλαλίσω στους π...» και γυρνά, βουτά το μπούτι και κραδαίνοντας το τρέχει προς το αεροπλάνο.

Ήταν μια από τις λίγες στιγμές της καριέρας μου που ποικίλα αισθήματα μαζεμένα γεννήθηκαν από αυτή τη σκηνή. Η αποθέωση, όμως, ήταν στο line-up, όπου έχοντας τον δίπλα μου και ενώ μου κάνει σήμα ότι οι κινητήρες και τα όργανα ήταν ΟΚ ώστε να απογειωθώ και να ακολουθήσει μετά από 20 ", βλέπω στο αλεξίνεμο, αριστερά από το σκοπευτικό, να έχει αφήσει το μπούτι. Πριν συνειδητοποιήσω τι έβλεπα, με κατάλαβε, βγάζει τη μάσκα και πατά μια δαγκωνιά.

Απογειώθηκα και προσπαθούσα να κρατήσω με κόπο το αεροπλάνο σταθερό από τα γέλια...Φυσικά στον αέρα δεν χρειάζεται να σας πω τι έγινε. Η τσαντίλα μας ήταν τόση που γεμίσαμε το φωτοποπολυβόλο και οι δύο. Τα δύο τούρκικα F-4 θα θυμούνται για πολύ καιρό τι σημαίνει να κάνεις παραβίαση την ημέρα του ελληνικού Πάσχα. Η τουρκική ΜΓΓ αλλά και οι γείτονες συνάδελφοι αν μετάφραζαν την κασέτα των μαγνητοφώνων τους -αν είχαν- θα καταλάβαιναν τι μας συνέβαινε.... Πως αν συνδυάσεις την ελληνική οργή με ορισμένα άλλα γεγονότα σαν το Πάσχα, είσαι χαμένος όχι από χέρι, αλλά και που θα σκεφτείς να πράξεις κάτι. Μιλούσαμε μόνο στην κινδύνου για να ακούν όλοι όσοι είχαν υπηρεσία σε ελληνικό και τούρκικο ΣΑΕ σε ελληνικά και αγγλικά, για να καταλάβουν τι τους κάναμε στον αέρα. Πρώτη φορά είδα τέτοιο καταντροπιασμένο αντίπαλο.

Η αποθέωση, όμως, ήρθε στο τέλος. Αφού μετά το ατελείωτο «ξύλο» μαζεύτηκαν σε χλιαρό σχηματισμό για να φύγουν, μου λέει ο Αλέξης: «Κάλυψε με, γιατί κάτι ξέχασα από την παράδοση και πρέπει να πω και τον επίλογο».

Πριν καλά καλά προλάβω να τον σταματήσω, επιταχύνει πάει δεξιά από τον δεξιό και ελισσόμενος
με BARREL ROLL από πάνω τους είχε βγάλει τη μάσκα και κουνούσε απειλητικά το μπούτι. Φτάνοντας στο δεύτερο αριστερά πατά μια δαγκωνιά και του λέει στην κινδύνου «μπουνταλά την επόμενη φορά θα σε δαγκώσω και σένα έτσι».

Η σκηνή αυτή ήταν απερίγραπτη. Περιείχε το μεγαλείο του Αλέξη, την αεροπορική γενναιότητα, την ελληνική λεβεντιά αλλά και την αγανάκτηση για το κακό που μας έκαναν την ημέρα αυτή. Μόλις προσγειωθήκαμε, κάθισε κάτω από το φτερό και αποτελείωσε το μπούτι... Τώρα το ευχαριστιέμαι καλύτερα μου είπε...

Αυτός ήταν ο Αλέξης... Μας έφυγε γρήγορα, τρακάροντας στον αέρα σε μια άκρως επικίνδυνη άσκηση με πιο σύγχρονο αεροπλάνο. Τράκαρε γιατί έμπλεξε με έναν άλλο «Αλέξη», πείσμονα και πολύ καλό αεροπόρο. Δεν ήθελε κανένας τους να φανεί υποδεέστερος και επήλθε το μοιραίο, δυστυχώς και ευτυχώς μόνο για τον Αλέξη. Ας είναι... Αυτά έχει η αεροπορική ζωή.


Διαβάστε περισσότερα...

"Θα συνεχίσουμε να εκτελούμε αυτήν την άσκηση γιατί δεν έχουμε άλλη εκλογή"

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

20 χρόνια πριν. Σε μιάν άλλη Ελλάδα. Την Ελλάδα του Μάαστριχτ. Του ονείρου της Ενωμένης Ευρώπης που θα μας γλύτωνε μια και καλή από τον εξ ανατολών κίνδυνο. Το μακρινό τότε "όραμα" του € που με τις συνεχόμενες υποτιμήσεις της δραχμής φάνταζε ως πανάκεια. Τότε ήμασταν 5 χρόνια μετά την κρίση του Μαρτίου του 1987. Και 4 πριν εκείνη των Ιμίων. Και φαινόταν ότι με μιά κίνηση θα γλυτώναμε από Τουρκία και οικονομικά προβλήματα. Αφέλεια; Ίσως. Την πίστεψαν πολλοί όμως ώστε να καταστεί από στόχος και όραμα σε βεβαιότητα και δόγμα. Χωρίς να διδαχθούμε από την ιστορία. Κάποιοι όμως δεν επαναπάυθηκαν. Η Τουρκία είχε παραλάβει πρώτη τα F-16 και τα κατέστησε πρώτη επιχειρησιακά. Αυτό ανέτρεψε την κατάσταση στο Αιγαίο για πρώτη φορά. Ήταν το πρώτο καμπανάκι.

Κάποιοι μελέτησαν το πρόβλημα κι εφάρμοσαν τα κατάλληλα αντίμετρα. Βασικός στόχος της ΠΑ ήταν να τελειοποίησει την αναχαίτισή τους και να εφαρμόσει τις τακτικές εκείνες που θα έφερναν το επιθυμητο αποτέλεσμα. Ήταν η εποχή που η εκπαίδευση εντάθηκε και που τα όρια ασφαλείας αναπροσαρμόστηκαν. Το train as you'll fight τα λέει όλα. Εκείνο το πρωϊνό δύο πολεμικές Μοίρες της ΠΑ ασκούνταν σε άσκηση "Ιέρακα". Ο απόλυτος ρεαλισμός. Το μόνο που έλειπε ήταν η άφεση πυρών. Τέσσερεις εναντίον Τεσσάρων. Η αφρόκρεμα των αναχαιτιστών μας. Και τότε ο Αλέξης Μπρίντακ έδωσε τη ζωή του για την Πατρίδα. Εν καιρώ ειρήνης. Στην εκπαίδευση. Ο πόλεμος έχει πολλές μορφές. Και ο πόλεμος φθοράς είναι ίσως η σοβαρότερη. Αυτός που αντέχει ηθικά και οικονομικά, κερδίζει. Χωρίς να πέσει τουφεκιά. Και ο Αλέξης Μπρίντακ ήταν από τους καλύτερους. Και έφυγε όπως αξίζει στους καλύτερους: πολεμώντας! Γιατί εκείνη την στιγμή δεν είχε ως αντίπαλο τον συνάδελφό του που εκπαιδεύονταν μαζί. Είχε την επεκτατική Τουρκία. Όπως ο Χατζηαντωνίου, ο Σιαλμάς, ο Κακκαβάς, ο Ηλιάκης...

Ας δούμε πως περιγράφει το γενονός η Πτήση του μηνός Δεκεμβρίου του 1992:


Στις 26 Νοεμβρίου και κατά τη διάρκεια της συνδυασμένης άσκησης εικονικής αερομαχίας DACT-4 (Dissimilar Air Combat Tactics) Ιέραξ 3, στο Βόρειο Αιγαίο (μεταξύ των νήσων Σκύρου, Σκατζούρας και Πιπέρι), στην οποία έπαιρναν μέρος συνολικά 8 μαχητικά αεροσκάφη της Π.Α. (4 F-16, 4 Mirage 2000), δύο από τα αεροσκάφη συγκρούστηκαν στον αέρα κατά τη διάρκεια ελιγμών, με αποτέλεσμα το θάνατο του ενός από τους χειριστές και τη συντριβή των αεροσκαφών. Συγκεκριμένα, στις 10.20, και ενώ άρχιζε το τρίτο και τελευταίο στάδιο της εικονικής αερομαχίας, σε ύψος 12.000 -15.000 ποδών, το Νο 2 των F-16 σμηναγός Αλέξιος Μπρίντακ, βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με το Νο3 των Mirage 2000, υποσμηναγό Δημήτρη Μπράτσιο. O διαχωρισμός ήταν μικρός και υπαγόρευε τη χρήση πολυβόλων (FOX 3). Το Mirage 2000 επεχείρησε κλειστό ελιγμό (break) για να βγει από τις παραμέτρους βολής του F-16, ενώ το
F-16 προσπάθησε να παραμείνει στη στροφή και να κάνει snap up shooting.



Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το Mirage 2000 έχει μεγαλύτερες δυνατότητες στιγμιαίου ρυθμού στροφής που υποβοηθείται και από την πτέρυγα δέλτα, που στην περίπτωση αυτή λειτουργεί σαν τεράστιο αερόφρενο που επιβραδύνει απότομα το αεροσκάφος, αναγκάζοντας τον αντίπαλο να αστοχήσει και να περάσει μπροστά από το αμυνόμενο αεροσκάφος (oveshooting). Φαίνεται ότι στην περίπτωση του ατυχήματος ο σμηναγός Αλέξανδρος Μπρίντακ κατάφερε να μείνει στη στροφή, αλλά ήταν άτυχος, καθώς η απόσταση ήταν μικρή, με αποτέλεσμα η καλύπτρα του αεροσκάφους του να κτυπήσει το κάθετο ουραίο σταθερό του Mirage 2000. O θάνατος του φαίνεται ότι υπήρξε ακαριαίος. Το Μιράζ υπέστη σοβαρές βλάβες στα πηδάλια από τη σύγκρουση και κατέστη ακυβέρνητο, με αποτέλεσμα ο υποσμηναγός Δ. Μπράτσιος να αναγκασθεί να το εγκαταλείψει με επιτυχία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η άσκηση Ιέραξ 3 είναι υψηλής επικινδυνότητας και εκτελείται μόνο από λίγες αεροπορίες στον κόσμο (μεταξύ αυτών η Αμερικανική και η Ισραηλινή). Καθιερώθηκε πριν δύο χρόνια, στα πλαίσια του δόγματος εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις. Μετά το ατύχημα, σε συνέντευξη Τύπου, ο Αρχηγός ATA αντιπτέραρχος K. Χίου δήλωσε: Θα συνεχίσουμε να εκτελούμε αυτήν την άσκηση γιατί δεν έχουμε άλλη εκλογή.

Kι ένα αφιέρωμα του Πέτρου Κασιμάτη στον Ελέυθερο Τύπο της εποχής:


Διαβάστε περισσότερα...

Μαθήματα από το Ιράκ

Του Σάββα Καλεντερίδη

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναχωρώντας για τη σύνοδο των οκτώ πλουσιότερων μουσουλμανικών κρατών (D-8) που έγινε στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν, δήλωσε ότι μπορεί να ξεσπάσει πόλεμος για το πετρέλαιο μεταξύ Ερμπίλ και Βαγδάτης, ενώ επιστρέφοντας την Πέμπτη (22/11) αναφέρθηκε και πάλι στην ένταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στις σχέσεις Ιράκ - Περιφερειακής Διοίκησης του Κουρδιστάν, δηλώνοντας τα εξής:
«Μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και της διοίκησης του Βορείου Ιράκ υπάρχει μια κρίση που μας ανησυχεί. Επειδή είπα ότι πίσω από αυτήν τη σύγκρουση υπάρχει το ζήτημα του διαμοιρασμού των κερδών από το πετρέλαιο, ο Μαλίκι ενοχλήθηκε».

Αμέσως μετά τη δήλωση του Ερντογάν, με τη σειρά του, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νουρί αλ Μαλίκι έδωσε την παρακάτω απάντηση, που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της ιρακινής κυβέρνησης με τίτλο «Απάντηση στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας»:

«Η κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι ανησυχητική και η Τουρκία θα πρέπει να το συνειδητοποιήσει. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αξιότιμος κ. Ερντογάν θα πρέπει να επικεντρωθεί κυρίως στα εθνοτικά και θρησκευτικά προβλήματα της χώρας του, που φοβούμαστε ότι μπορεί να εξελιχθούν σε εσωτερικές συγκρούσεις, και θα πρέπει να αναζητήσει λύσεις σ’ αυτά.

Η πρότασή μας προς τον κ. Ερντογάν είναι να λύσει τα προβλήματα των μειονοτήτων στην Τουρκία και να πάψει επιτέλους να αναμειγνύει την Τουρκία στα προβλήματα όλων των γειτονικών χωρών. Κι αυτό γιατί η πολιτική αυτή μόνο προβλήματα μπορεί να επιφέρει και στο τουρκικό κράτος αλλά και στον τουρκικό λαό.

Εμείς πιστεύουμε ότι ο τουρκικός λαός θέλει να ξεπεραστούν τα εσωτερικά και τα εξωτερικά προβλήματα, για να προστατευτούν τα συμφέροντα της Τουρκίας. Και υπάρχει ευκαιρία να αποκατασταθούν οι σχέσεις με το Ιράκ στη βάση του κοινού συμφέροντος και της φιλίας, χωρίς να αναμειγνύεται η μία χώρα στα εσωτερικά της άλλης.

Εμείς ευχαριστούμε τον κ. Ερντογάν για την ευαισθησία που δείχνει στα θέματα του Ιράκ. Ομως να είναι σίγουρος ότι στο Ιράκ δεν θα ξεσπάσει εσωτερικός πόλεμος, κι αυτό γιατί δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο ο ίδιος ο ιρακινός λαός. Η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ δεν θα επιτρέψει τον πόλεμο του πετρελαίου, που ο ίδιος προφήτεψε, και θα προστατέψει τα πετρέλαια του Ιράκ, που αποτελούν περιουσία ολόκληρου του ιρακινού λαού. Ελπίζουμε η Τουρκία να στηρίξει την πολιτική μας αυτή και να μην αρχίσει η ίδια τον πόλεμο του πετρελαίου, υπογράφοντας πλάγιες συμφωνίες (σ.τ.μ.: με τους Κούρδους του Β. Ιράκ ).

Πέραν του ότι η ανακοίνωση του πρωθυπουργού του Ιράκ πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης και προβληματισμού για όλους εκείνους που χαράσσουν την εξωτερική πολιτική της χώρας μας, που κινδυνεύει να γίνει ακολούθημα και συγχρόνως πλυντήριο για τις άθλιες πολιτικές και πρακτικές που ακολουθεί η Τουρκία στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στη Θράκη, που απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ο επίσης αποσταθεροποιητικός ρόλος της Αγκυρας και στο Ιράκ, όπως ξεκάθαρα δηλώνει ο πρωθυπουργός της ως άνω χώρας.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας τη δημιουργία άλλης μίας πηγής έντασης και αποσταθεροποίησης, που γίνεται με την ενεργό εμπλοκή της Τουρκίας στις συγκρούσεις μεταξύ Αράβων και Κούρδων, που μαίνονται στην κουρδική πόλη Σερεκάνιγιε της Συρίας, η οποία ελέγχεται από δυνάμεις προσκείμενες στο Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας, που σχετίζεται με το ΡΚΚ, κίνηση που αποτελεί αντιγραφή της κλασικής βρετανικής συνταγής «διαίρει και βασίλευε» ή, πιο απλά, «βάζε τους άλλους να πολεμούν για σένα». Παράδειγμα, ο εσωτερικός πόλεμος στην Ελλάδα, το 1944-49.

Το κερασάκι στην τούρτα της αποσταθεροποιητικής πολιτικής της Τουρκίας είναι το αίτημα της Αγκυρας να σταλούν ΝΑΤΟϊκές συστοιχίες ΠΑΤΡΙΟΤ στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, εμπλέκοντας το ΝΑΤΟ -άρα και τη χώρα μας- στα δικά της βρόμικα νεοοθωμανικά σχέδια, κίνηση που αύξησε την ένταση στην περιοχή, προκαλώντας ήδη την αντίδραση της Ρωσίας.

Το όλο θέμα απαιτεί μείζονα προσοχή, ιδιαίτερα στο ζήτημα της ταύτισης της χώρας μας με τις αποσταθεροποιητικές πολιτικές της Τουρκίας.

Ελπίζουμε να γινόμαστε κατανοητοί…

Δημοκρατία

Διαβάστε περισσότερα...

Η Φωτογραφία της Εβδομάδας

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Στρατηγείο εκστρατείας του Ισραηλινού Στρατού κατά τη κρίση του Νοεμβρίου 2012. Μια εικόνα χίλιες λέξεις.

Διαβάστε περισσότερα...

Ο αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κ. Χρηστίδης μιλάει για τις περικοπές στις ένοπλες δυνάμεις

Toν προβληματισμό του για  τις μειώσεις στα κονδύλια για τις ένοπλες δυνάμεις εκφράζει ο αρχηγός ΓΕΝ σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Π.Καρβουνόπουλο, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Real News. O αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης κάνει λόγο για "δυσβάστακτες και δυσανάλογες περικοπές στις Ε.Δ", ζητά διατήρηση των πάγιων οδοιπορικών ως αντιστάθμισμα για τις υπερωρίες που δεν λαμβάνουν οι στρατιωτικοί και την καταβολή ημερήσιας αποζημίωσης στα 3/3 στο προσωπικό των πλοίων του Στόλου. Ο κ. Χρηστίδης δηλώνει ότι ο "κυβερνήτης δεν εγκαταλείπει ποτέ το πλοίο και το πλήρωμά του την ώρα της μάχης" στην ερώτηση γιατί δεν παραιτείται, αν και μεταξύ άλλων, περιγράφοντας τα καθήκοντα του αρχηγού, λέει πως "είναι έτοιμος να παραιτηθεί, θέτοντας το συμφέρον του έθνους και του Πολεμικού Ναυτικού, πάνω από τον εαυτό του".

-Εκφράσατε με έγγραφό σας την ανησυχία σας προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ για όσα λέγονται και γράφονται για το εφάπαξ του προσωπικού. Είναι η πρώτη επί της ουσίας αντίδραση Αρχηγού Γενικού Επιτελείου μέσα στα θεσμικά όρια βέβαια. Γιατί κάνατε αυτή τη κίνηση;

Α/ΓΕΝ:
"Η πλειονότητα του προσωπικού του ΠΝ προσέφερε και προσφέρει, κυρίως από αγάπη για το Ναυτικό μας και την Πατρίδα, πολλές φορές εις βάρος των οικογενειακών και προσωπικών υποχρεώσεων. Για στελέχη που συνεχίζουν και προσφέρουν από αγάπη και υπευθυνότητα και επιδεικνύουν υψηλότατο αίσθημα ευθύνης, θα ήταν άδικο να μειωθούν οι κόποι ζωής, την ίδια στιγμή που άλλοι συνάδελφοι τους, που έλαβαν την απόφαση και αποστρατεύτηκαν, έχουν ήδη λάβει το σύνολο του εφάπαξ, το οποίο βέβαια και αυτοί δικαιούνταν. Η κίνηση μου λοιπόν αυτή ήρθε ως απλός σεβασμός και ηθική υποχρέωση στον μόχθο των στελεχών του ΠΝ, καθώς πρέπει το εν λόγω προσωπικό να το εμπνεύσω και να το πείσω για την άριστη προπαρασκευή του ΠΝ προς πόλεμο και τη διατήρηση του αξιόμαχου, ανεξάρτητα του πόσο δυσβάσταχτα οικογενειακά προβλήματα τους δημιουργεί η οικονομική κρίση".

-Οι περικοπές που έχουν υποστεί τα τελευταία τρία χρόνια οι στρατιωτικοί είναι ασύλληπτες. Και υπάρχει το παράπονο ότι σ αυτά τα τρία χρόνια οι στρατιωτικοί ηγέτες των ΕΔ επέλεξαν δημοσίως τουλάχιστον να μην εκφράσουν τους προβληματισμούς τους. Σε άλλες χώρες, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Βρετανία, είδαμε και ακούσαμε τους Αρχηγούς να επισημαίνουν στην κυβέρνηση τις επιπτώσεις των περικοπών. Παρακαλώ για το σχόλιο σας. Επίσης, υπάρχουν κάποιες σκέψεις, κάποια μέτρα που θα μπορούσαν αν εφαρμοστούν να "ανακουφίσουν" το προσωπικό από τις συνέπειες των περικοπών;

Α/ΓΕΝ:
Όντως οι περικοπές που έχουν ήδη υποστεί οι στρατιωτικοί είναι μεγάλες. Βέβαια, ακολουθούν και έτερες, ακόμα μεγαλύτερες. Η σημερινή εποχή είναι δύσκολη για όλους μας. Η Πατρίδα μας ευρίσκεται σε δύσκολη θέση και όλοι οι Έλληνες υποφέρουν οικονομικά. Επομένως, από τα οικονομικά μέτρα δεν μπορεί να εξαιρεθεί το προσωπικό του ΠΝ. Το θέμα είναι τα μέτρα να είναι δίκαια.

Γνωρίζω ότι είναι δυσβάστακτα για τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά έχω την αίσθηση ότι είναι και δυσανάλογα. Καταρχάς, να σας αναφέρω ότι η στρατιωτική Ηγεσία κατ' επανάληψη έχει διατυπώσει, θεσμικά και αρμοδίως, τους προβληματισμούς της για τις πάσης φύσεως μειώσεις επί των αποδοχών και των προϋπολογισμών των Γενικών Επιτελείων.

Όσο αφορά σε μέτρα που θα μπορούσαν αν εφαρμοστούν να "ανακουφίσουν" το προσωπικό από τις συνέπειες των περικοπών, μπορώ να σταθώ σε πολλά παραδείγματα αλλά θα αναφέρω μόνο δύο.

Όλα ανεξαιρέτως τα Υπουργεία έχουν θεσμοθετήσει και κατοχυρώσει πληρωμές των υπερωριών και εργασίας πέραν του πενθημέρου. Σε ότι αφορά στο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτό είχε την μορφή επιδόματος ως πάγια οδοιπορικά. Τυχόν κατάργηση των παγίων οδοιπορικών θεωρώ ότι δεν είναι ηθικά δίκαιο, ενώ είναι ηθικά νόμιμη και δίκαιη η θεσμοθέτησή τους, στην ίδια ακριβώς λογική που είναι θεσμοθετημένα για τα Σώματα Ασφαλείας.

Θεωρώ ότι η διατήρηση των παγίων οδοιπορικών είναι εξαιρετικά σημαντικό θέμα. Να σας τονίσω ότι πολλά στελέχη εργάζονται πολύ πέραν του ωραρίου, χωρίς να έχουν ποτέ εισπράξει ένα ευρώ παραπάνω ή παλαιότερα μία δραχμή.

Επιπρόσθετα, την καταβολή της ημερήσιας αποζημίωσης στα 3/3 αντί για 2/3 στο προσωπικό των πλοίων του Στόλου, που πλέουν μερόνυχτα για την φύλαξη των ανατολικών μας συνόρων, θεωρώ ηθικά επιβεβλημένη, καθόσον καλύπτεται μέσα από τον μειωμένο λειτουργικό προϋπολογισμό του Ναυτικού και είναι ένα μικρό συμβολικό ποσό που έχει εγκριθεί από την Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και εκκρεμεί η έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών.

Θα ήθελα να σας αναφέρω ότι είναι διαφορετικό πράγμα να είναι κάποιος 10 ημέρες εν πλω, μακριά από το σπίτι και την οικογένεια του, και διαφορετικό να επιστρέφει κάθε ημέρα στις 10 το βράδυ στο σπίτι του. Δεν αρκεί μόνο να λέμε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι ο ανθρώπινος παράγοντας και ότι διοικούμε μέσω ανθρωποκεντρικής διοίκησης. Πρέπει να το κάνουμε και πράξη.

- Όλο αυτό το διάστημα που οι περικοπές αποτελούν το κύριο θέμα προβληματισμού των στελεχών και του προσωπικού, ακούγονται απόψεις που υποστηρίζουν ότι οι Αρχηγοί, ειδικά στο τελευταίο πακέτο μέτρων το οποίο έπληξε τις ΕΔ , θα έπρεπε να εξετάσουν ακόμη και το ενδεχόμενο παραίτησης; Σας πέρασε ποτέ από το μυαλό;

Α/ΓΕΝ:
Οι Αρχηγοί υπηρετούν το έθνος, σέβονται και τιμούν τις παραδόσεις. Λειτουργούν ως οφειλέτες του έθνους, δεν κρατούν καρέκλα και σφραγίδα για να επιβληθούν, αλλά για να προσφέρουν. Ασκούν βίο φιλόπατρι, έντιμο, έμπονο και ασκητικό. Ο Αρχηγός δεν μετράει τι έπραξε, αλλά τι έχει μπροστά του να πράξει, διότι ο δρόμος μπροστά του δεν έχει τέρμα, συνεχώς επεκτείνεται, εξασφαλίζει την κατανόηση του εθνικού συμφέροντος και των προτεραιοτήτων του από τους υφισταμένους του.

Ο Αρχηγός καλείται να αφήσει πρότυπα συμπεριφοράς προς τους νεότερους , οι οποίοι τον θέλουν ειλικρινή, συνεπή συνετό και αποφασιστικό, με θάρρος της γνώμης, ασυμβίβαστο και πάντα έτοιμο να αναλάβει προσωπική θυσία έναντι του γενικού καλού. Ο Αρχηγός αναγνωρίζει και επαινεί το ήθος, την αρετή, την φρόνηση και την γνώση των στελεχών, προωθεί την αξιοκρατία και ταυτόχρονα κτυπάει τη ραθυμία, την αδιαφορία, την άγνοια και τα παραπτώματα. Επομένως, είναι έτοιμος να παραιτηθεί θέτοντας το συμφέρον του Έθνους και του Πολεμικού Ναυτικού πάνω από τον εαυτό του. Δεν συμβιβάζεται σε ζητήματα εθνικού συμφέροντος, ηθικής, προσωπικού κύρους και Ναυτικών Παραδόσεων.

Η τιμή του όπλου ανήκει στον Αρχηγό του άρα καθοριστικό κριτήριο στην απόφασή του είναι και τα ερωτήματα: «Τι επιβάλει το χρέος έναντι του ΠΝ και των στελεχών του; Παραίτηση η παραμονή;» «Πιστεύει ο Αρχηγός ότι με την επιλογή ή μη παραίτησης θα συνεχίσει την προσφορά του στο ΠΝ και ότι η προσφορά του θα είναι μεγαλύτερη με την παραίτηση του;» Το δίλημμα λοιπόν είναι υπαρκτό και η απόφαση γνωστή. Το προσωπικό του ΠΝ διαπαιδαγωγείται με τη βασική αρχή ότι ο Κυβερνήτης δεν εγκαταλείπει ποτέ το πλοίο και το πλήρωμα του την ώρα της μάχης.

-Οι περικοπές που έχουν γίνει έχουν επηρεάσει την επιχειρησιακή μας ικανότητα; Ρωτάω γιατί οι πολίτες ακούνε τους πολιτικούς να λένε ότι δεν υπάρχει καμία επίπτωση, αλλά ανησυχούν.

Α/ΓΕΝ:
Το ΠΝ επί του παρόντος διατηρεί την επιχειρησιακή του ικανότητα. Όμως, περαιτέρω συρρίκνωση του προϋπολογισμού, με αναπόφευκτα συνεπακόλουθα τη μείωση της επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως και τη δυσκολία συντήρησης και αναβάθμισης του υπάρχοντος υλικού, δεν μπορεί παρά να την επηρεάσει μεσο-μακροπρόθεσμα. Τα στελέχη του ΠΝ έχουμε δεσμευτεί δια όρκου να εξαντλήσουμε τα όρια της φυσικής, ψυχικής και πνευματικής αντοχής στην εκτέλεση της αποστολής μας με χρήση των μέσων που μας διαθέτει η πατρίδα μας διότι αυτό συμβαδίζει με το χρέος μας και τις ναυτικές παραδόσεις.

Ως Αρχηγός ΓΕΝ, στο δημοκρατικό όπλο που υπηρετώ και έχω την τιμή να προΐσταμαι, είμαι υποχρεωμένος να αποδεχτώ την πολιτική εντολή να προπαρασκευάσω το ΠΝ για ανάληψη αποστολών και επιχειρήσεων με την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού και υλικού.

Σε ότι αφορά το αξιόμαχο, όπως επιβεβαιώνει η ιστορία του, το ΠΝ δεν κάμπτεται ενώπιον των δυσμενών συσχετισμών, εμφορείται από δημοκρατικό και επιθετικό πνεύμα και εμπνέεται από την ναυτική παράδοση. Η παρουσία του ΠΝ είναι σεβαστή στην Μεσόγειο, ενώ παγκοσμίως είναι παραδεκτή η ναυτοσύνη του.

Εν κατακλείδι, το αξιόμαχο στην ουσία στηρίζεται στην επιχειρησιακή εκπαίδευση, στο ηθικό των στελεχών του και στην αξιοκρατία. Η μείωση του λειτουργικού προϋπολογισμού του Ναυτικού, που είναι απόρροια της οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του και την «αναδιάταξη» του Στόλου, θέματα τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Το ΠΝ τα τελευταία χρόνια κατέβαλε μία μεγάλη προσπάθεια για να ισοσκελίσει την οικονομική του λειτουργία και να συμβάλει στην αποφυγή δημιουργίας χρεών. Η προσπάθειααυτή περαιτέρω μείωσης του λειτουργικού μας κόστους συνεχίζεται με παροπλισμό παλαιών πλοίων και με λήψη ακόμη και επαχθών μέτρων όπως η μείωση ασκήσεων και αποστολών. Παράλληλα, τα πληρώματα μας έχουν αυξήσει την αυτοεπισκευαστική τους ικανότητα και καρτερικά αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και περαιτέρω ευθύνες για τη διαχείριση των σύνθετων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.

Όμως, για να διατηρηθεί το αξιόμαχο απαιτείται επιχειρησιακή εκπαίδευση. Τα πληρώματα των πλοίων και οι επιτελείς των θαλάμων επιχειρήσεων χρειάζονται σκληρή, παρατεταμένη εκπαίδευση εν πλω προκειμένου να εξασφαλίζεται η υψηλή ετοιμότητα, η αυτοπεποίθηση και το αναγκαίο ηθικό στην αντιμετώπιση των πραγματικών καταστάσεων.

Τα παραπάνω προϋποθέτουν εξασφάλιση οικονομικών πόρων τουλάχιστον στους τομείς προμήθειας καυσίμων και ανταλλακτικών.Πολλαπλασιαστής της ισχύος μας και απάντηση στη έλλειψη ποσότητας είναι η ποιότητα και το ηθικό του προσωπικού. Αυτά προστατεύουμε ως κόρη οφθαλμού. Πιστεύω ότι τα στελέχη μας ανταποκρίνονται και διατηρούν υψηλό φρόνημα.

Στο προσωπικό μας βασίζουμε τα πάντα.
Άλλωστε τα ακόλουθα λόγια του Ναυάρχου Κουντουριώτη δεν σταματούν να μας καθοδηγούν: «Εγώ κύριε Πρόεδρε δεν καταγίνομαι με το χι συν ψι και τας γωνίας αποκλίσεως. Ξεύρω να πω ένα πράγμα. Καράβια άνευ ικανού εμψύχου υλικού, είναι μόλυβδος βαρύς βυθιζόμενος εντός ύδατος. Σας διαβεβαιώ ότι με τα καράβια που έχομε θα κάμουμε καλά τη δουλειά μας».

-Μέσα σ'αυτή τη θύελλα που βιώνουμε, η ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολική Μεσογείου κυριολεκτικά βράζει. Και το ΠΝ έχει να παίξει σ αυτή τη περιοχή πολύ σημαντικό ρόλο. Ανησυχείτε για τις εξελίξεις στη "γειτονιά" μας;

Α/ΓΕΝ:
Οπωσδήποτε. Κάθε πρόκληση όμως είναι και μία ευκαιρία. Μην ξεχνάτε ότι η κύρια περιοχή που επιχειρούμε ποτέ δεν ήταν ήρεμη. Πιστεύω ότι την παρούσα περίοδο, αλλά και την επόμενη δεκαετία, αναδύονται νέες προκλήσεις για τις οποίες πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και να έχουμε λύσεις εκ των προτέρων. Με την παραδοσιακή πρόκληση να είναι παρούσα, με τις ενεργειακές οδούς με τις νέες στρατηγικές συμμαχίες που αναπτύσσονται στην περιοχή, αλλά και με την αστάθεια που παρουσιάζουν ορισμένα κράτη της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ο ρόλος της Ελλάδας γίνεται ολοένα και πιο κομβικός. Το Πολεμικό Ναυτικό αποτελεί ισχυρότατο όπλο στις επιταγές της Κυβέρνησης και του Ελληνικού λαού, με αποτρεπτική ισχύ έναντι της εχθρικής επιβουλής, καθώς και ικανό πρεσβευτή της Ελλάδας στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή.Στηρίζουμε την αμυντική πολιτική της Ελλάδας.

-Φέτος εορτάζουμε τα 100 χρόνια των Βαλκανικών πολέμων. Το Πολεμικό Ναυτικό, αποτέλεσε το ισχυρό χαρτί στα χέρια του τότε Πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου και διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο όχι μόνο για την είσοδο της χώρας μας στη Βαλκανική Συμμαχία, αλλά και για την απελευθέρωση της χώρας από τον Οθωμανικό ζυγό. Το ΠΝ τιμά τους ήρωες του με σεμνότητα και σεβασμό. Ποιό είναι το μήνυμα σας επ' ευκαιρία του εορτασμού των Βαλκανικών πολέμων?

Α/ΓΕΝ: Διαχρονικά - από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερα - το Πολεμικό μας Ναυτικό προασπίζει τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Η σημερινή εποχή μοιάζει σε πολλά με αυτή προ των Βαλκανικών Πολέμων. Λίγο πριν από την έκρηξη των Βαλκανικών Πολέμων, η χώρα μας βρισκόταν σε δύσκολη θέση στο διεθνή περίγυρο και σε δεινή οικονομική θέση. Όμως, λαός, στρατιωτικοί και πολιτεία, καθοδηγούμενοι από τη χαρισματική ηγεσία του Ελευθερίου Βενιζέλου, ύψωσαν το ανάστημά τους και έγιναν ένα, μπροστά στις προκλήσεις της εποχής. Από το Αιγαίο των Βαλκανικών Πολέμων ξεπρόβαλαν οι παραδοσιακές αξίες του Πολεμικού Ναυτικού, το δημοκρατικό πνεύμα, η ναυτοσύνη, η ορμητικότητα, η ανδρεία, η ψυχική δύναμη, η επινοητικότητα, η πρωτοπορία και η πρωτοβουλία. Αξίες που είναι ιερές για εμάς τους σύγχρονους.

Σήμερα, ένα αιώνα μετά, μία νέα περίοδος αρχίζει για την Ελλάδα, που κινητοποιώντας τις δυνάμεις της πρέπει, όχι μόνο απλά να αγωνιστεί αλλά να κερδίσει το μέλλον της. Τα λόγια του Ελευθερίου Βενιζέλου προς τον Ναύαρχο Κουντουριώτη «Η πατρίς αξιοί από υμάς όχι απλώς να αποθάνετε υπέρ αυτής. Αυτό θα ήταν το ολιγότερο. Άξιοι να νικήσετε. Και θα νικήσετε. Είμαι υπερβέβαιος» πρέπει να γίνουν συνείδηση του κάθε Έλληνα. Έτσι θα φανούμε κι εμείς αντάξιοι των ηρώων των Βαλκανικών Πολέμων και της γενιάς εκείνης των Ελλήνων, που έβλεπε την πατρίδα της με υπερηφάνεια και ήταν έτοιμη να θυσιαστεί για την ελευθερία της.

Από τη θέση μου σας διαβεβαιώνω ότι αν απαιτηθεί, πέρα από κάθε αντιξοότητα, το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού, θα αγωνιστεί με τον ίδιο ζήλο και αυταπάρνηση για να υπερασπίσει την ακεραιότητα της πατρίδας μας, την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Real News

Διαβάστε περισσότερα...

Οξύνεται η εθνοτική ένταση στα Σκόπια

Πληθαίνουν τα εθνοτικά επεισόδια στα Σκόπια με αφορμή τους εορτασμούς για τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας της Αλβανίας. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της ΠΓΔΜ, το βράδυ του Σαββάτου ομάδα νεαρών Αλβανών που κρατούσαν αλβανικές σημαίες, επιτέθηκε σε άλλους νεαρούς στη συνοικία των Σκοπίων, Τσέντο. Σε άλλο επεισόδιο, στο δήμο Τσάιρ των Σκοπίων όπου οι Αλβανοί αποτελούν πλειοψηφία, κατέβασαν σημαία της ΠΓΔΜ από κολώνα ηλεκτρικού ρεύματος και την έκαψαν.

Τα επεισόδια αυτά αποτελούν συνέχεια εκείνων που σημειώθηκαν χθες τα ξημερώματα με το κάψιμο αλβανικών σημαιών σε σημείο του αυτοκινητόδρομου Τέτοβο-Γκόστιβαρ και την αφαίρεση ακόμη μίας αλβανικής σημαία που ήταν τοποθετημένη στο πολιτιστικό κέντρο του Τέτοβου. Την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι στα Τίρανα, νεαροί Αλβανοί κατέβασαν από τους ιστούς τις σημαίες της ΠΓΔΜ και τις έκαψαν. Το επεισόδιο καταδικάστηκε έντονα από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ που προέβη και σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον πρέσβη της Αλβανίας 'Αρμπεν Τσέκου.

Τις τελευταίες ημέρες, σε περιοχές της ΠΓΔΜ οι οποίες κατοικούνται από Αλβανούς (σ.σ. οι Αλβανοί στην ΠΓΔΜ αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας) έχουν αναρτηθεί παντού αλβανικές σημαίες με αφορμή τους εορτασμούς για τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας της Αλβανίας και της αλβανικής σημαίας.

Στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή πραγματοποιείται στα Σκόπια μεγάλη εκδήλωση στην οποία, μεταξύ άλλων, αναμένεται να παραστούν οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα και του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα...

Τα κροκοδείλια δάκρυα του Αχμέτ

Toυ Σάββα Καλεντερίδη

Στο άρθρο μας της περασμένης Παρασκευής αναφερθήκαμε στις βαθιές και μόνιμου χαρακτήρα επιπτώσεις που έχει στην ψυχοσύνθεση και στον χαρακτήρα ενός ανθρώπου η διδαχή της ισλαμικής πίστης στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, ιδιαίτερα με τον τρόπο που αυτή γίνεται στις ισλαμικές σέχτες στην Τουρκία, όπου το Ισλάμ συμπλέκεται με τον τουρκικό εθνικισμό, δημιουργώντας ένα άκρως επικίνδυνο μείγμα για την ψυχική υγεία και ισορροπία του ανθρώπου.

Τα άτομα που ψήνονται από μικρή ηλικία στον ιδεολογικό ισλαμοτουρκικό κλίβανο εγκλωβίζονται σε μια απολύτως οριοθετημένη και αυστηρή ιδεολογία και ενστερνίζονται ένα σύστημα αξιών, όπου οι αγώνες του ανθρώπου και η ανθρώπινη ζωή έχουν αξία μόνον όταν πρόκειται για μουσουλμάνους και μάλιστα σουνίτες, οι οποίοι επιπροσθέτως δεν βλάπτουν τα συμφέροντα της Τουρκίας. Γιατί, όταν τα βλάπτουν, τότε, ασχέτως αν είναι μουσουλμάνοι και μάλιστα σουνίτες, πρέπει να πεθάνουν, αφού στην περίπτωση της Τουρκίας το κράτος και τα συμφέροντά του, είναι πάνω ακόμα και από την ανθρώπινη ζωή αλλά και από το ίδιο το Ισλάμ.

Είδαμε στις αρχές της εβδομάδος τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου, που απέτυχε να είναι ανάμεσα στους παράγοντες που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη της εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και τη Χαμάς, για τη λήξη των εχθροπραξιών στη Γάζα, να παρεισφρέει στην ομάδα των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου και να εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας, όπου έδωσε ρεσιτάλ υποκρισίας και μάλιστα μπροστά στις κάμερες, κάτι που δεν έγινε καθόλου τυχαία. Σε επίσκεψή του σε νοσοκομείο έβαλε τα κλάματα και ξέσπασε σε λυγμούς, μπροστά στον πατέρα ενός παιδιού που είχε τραυματιστεί από τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών.

Οι φωτογραφίες έκαναν τον γύρο του κόσμου και φυσικά και της Τουρκίας, όπου η υποκρισία αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής αλλά και της κοινωνικής συμπεριφοράς, με τον κ. Ερντογάν και την τουρκική κοινή γνώμη να ξεσηκώνονται εναντίον των βομβαρδισμών και των θανάτων αμάχων και παιδιών, την ίδια στιγμή που ο εθνικισμός, που τους τυφλώνει, δεν τους επιτρέπει να ξεσηκωθούν και να κλάψουν για τους άμαχους Κούρδους σουνίτες μουσουλμάνους της Συρίας, οι οποίοι πέφτουν νεκροί από τις σφαίρες των συμμοριών που δρουν στη γειτονική χώρα.

Και μιλάμε για τους νεκρούς της κουρδικής πόλης Σερεκάνιγιε, που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και τις ίδιες ημέρες που δέχεται βομβαρδισμούς η Γάζα δέχεται κι αυτή τις άγριες επιθέσεις εκατοντάδων ενόπλων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν εκεί από την πόλη Χάμα, μέσω… Τουρκίας, παρακαλώ. Οι τουρκικές αρχές του Ερντογάν, που μιλά για κρατική τρομοκρατία αναφερόμενος στο Ισραήλ, και του κλαίοντος και ολοφυρομένου Νταβούτογλου, αφού τους δωροδόκησαν με εκατομμύρια δολάρια, μετέφεραν εκατοντάδες ένοπλους συμμορίτες από την πόλη Χάμα, μαζί με κατειλημμένα οχήματα και τεθωρακισμένα του συριακού στρατού, για να επιτεθούν εναντίον των υπερασπιστών της. Από τις επιθέσεις αυτές χάνουν τη ζωή τους άμαχοι, μικρά παιδιά, γυναίκες και γέροντες. Γι’ αυτούς δεν κλαίει και δεν εξανίσταται κανείς στην Τουρκία, παρότι είναι μουσουλμάνοι σουνίτες, όπως οι Παλαιστίνιοι.

Γιατί;

Πολύ απλά, γιατί είναι Κούρδοι πατριώτες, που θέλουν την ελευθερία τους, κάτι που αποτελεί έγκλημα καθοσίωσης, γιατί πλήττει, λέει, τα συμφέροντα του τουρκισμού.

Ολα αυτά δεν τα αναφέρουμε για να σπείρουμε τον σπόρο της μισαλλοδοξίας ή της ισλαμοφοβίας στην ελληνική κοινωνία.

Ισα ίσα, τα αναφέρουμε για να αναδείξουμε τις πραγματικές πτυχές της γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής και της συνεχιζόμενης εθνοκάθαρσης στην Κωνσταντινούπολη και στους εγκλωβισμένους της Κύπρου, από αυτούς που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους νεκρούς στη Γάζα.

Ουαί υμίν, τουρκομουσουλμάνοι υποκριτές!

Δημοκρατία

Διαβάστε περισσότερα...

H συνεργασία THK-Πακιστανικής Αεροπορίας μέσα από την συνέντευξη Πακιστανού χειριστή

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Anatolian Eagle 2006
Έχουμε γράψει κατα καιρούς κάποια πράγματα για την εκτενέστατη στρατιωτική συνεργασία Πακιστάν-Τουρκίας (1). Τελευταία αφορμή στάθηκε η τυχαία ανακάλυψη πτέρυγας τουρκικού T-37 που ξεβράστηκε στην Μυτιλήνη - αποτέλεσμα συντριβής κατά την οποία φονεύθηκε ο Πακιστανός Επισμηναγός Μασούντ Χουσάιν Τσαχάρ (2), τον περασμένο Ιανουάριο.  Μια διαφορετική διάσταση στην συνεργασία ΤΗΚ-Πακιστανικής αεροπορίας έρχεται να δώσει η συνέντευξη Πακιστανού χειριστή σε ιστοχώρο αεροπορικού περιεχομένου της ασιατικής χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά την διάρκεια της παραμονής του στην γείτονα, πετούσε από την αεροπορική βάση Παλαιοκάστρου (Balikesir) έδρα των 192 και 191 Filo. Oι συγκεκριμένες μοίρες επιφορτίζονται με το μεγαλύτερο μέρος των "εκπαιδευτικών πτήσεων" στο Αιγαίο, στις οποίες δεν αποκλείεται να συμμετείχε και ο Πακιστανός φίλος μας. Να θυμίσουμε ότι ο Μουσταφά Γιλντιρίμ (Ρόδος 8/2/95), ο Ναίλ Ερντογάν (Χίος 8/10/96), αλλά και ο ατζαμής Χαλίλ Ιμπραίμ Οζντεμίρ (Κάρπαθος 23/5/06) που συγκρούστηκε με το α/φ του Σμηναγού Ηλιάκη, ανήκαν στην 192 Μοίρα..Φήμες ήθελαν την συμμετοχή και άλλων χειριστών ξένων εθνικοτήτων σε τέτοιες πτήσεις στο παρελθόν. Η παρουσία Τούρκων ιπταμένων στο Πακιστάν έχει επίσης καταγραφεί, πολλές φορές με όχι πολύ κολακευτικά σχόλια...(3)

Ας περάσουμε στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη:

Ερ: Τι γυρεύει ένας Πακιστανός χειριστής F-16 στην Τουρκία;

Απ: Η PAF και η ΤΗΚ διατηρούν ένα πρόγραμμα ανταλαγής πιλότων, εδρεωμένο εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με το οποίο  δυο Πακιστάνοί πιλότοι βρίσκονται στην Τουρκία και δύο Τούρκοι πιλότοι, στο Πακιστάν, επι μονίμου βάσεως. Από την στιγμή που οι δύο αεροπορίες έχουν στις τάξεις τους δυο κοινούς τύπους - εκπαιδευτικά Τ-37 και μαχητικά F-16- ανταλλάσουν πιλότους των συγκεκριμένων αεροσκαφών. Οπότε, αυτή την στγμή έχουμε ένα Πακιστανό πιλότο που πετά με Τ-37 της ΤΗΚ, ακόμα έναν Πακιστανό πιλότο που πετά F-16 στην Τουρκία και αντιστοίχως δυο Τούρκους που πετάνε T-37 και F-16 στο Πακιστάν.

Ερ: Πόσο διαρκεί η τοποθέτηση του κάθε πιλότου;

Απ: Ο μέσος όρος παραμονής είναι 2 χρόνια, αλλά μπορεί να αυξηθεί ή να μειώθεί ανάλογως, από διάφορους παράγοντες (σημ μτφ: όπως η βουτιά ανοιχτά της Μυτιλήνης να προσθέσουμε εμείς..)
Eρ: Με βάση ποια κριτήρια επιλέγει η PAF πιλότους για τοποθέτηση σε τουρκικές μοίρες F-16;

Απ: H επιλογή γίνεται αυστηρά βάση ικανοτήτων. Αξιολογούν την πορεία σου από την Ακαδημία (σημ μτφ: το Πακιστανικό αντίστοιχο της Σχολής Ικάρων) και η τελική αναφορά παραδίδεται από τον Μοίραρχο σου. Oι προυποθέσεις που θέτει η ΤΗΚ είναι να έχει ο πιλότος ένα μίνιμουμ 250 ωρών στον τύπο, πρίν παρουσιαστεί στις τουρκικές μοίρες F-16.

O Επισμηναγός Μασούντ Χουσάιν στο κόκπιτ τουρκικού Τ-37 

Eρ: Mε ποιά κριτήτια επιλέγει η PAF πιλότους για τις δικές της μοίρες F-16;

Απ: Ο χειριστής πρέπει να έχει εξαιρετικό ιστορικό και ένα μίνιμουμ 500 ωρών, σε F-7 ή σε Mirage. Επιπλέον πρέπει να έχει την κατάλληλη συμπεριφορά και την ικανότητα μάθησης και εφαρμογής των διδαγμάτων του. Το F-16 δεν είναι ένα εύκολο α/φ. Συνήθως οι περισσότεροι χειριστές μεταπηδούν από τα F-7 στα Μirage πριν καταλήξουν στο F-16. Στην πορεία "κόβονται" οι λιγότερο ικανοί χειριστές.

Ερ: Ποια πορεία ακολούθησες εσύ;

Απ: Πήγα κατευθείαν στο F-16 μετά από 450 ώρες στο F-7P.

Ερ: Σε ποιά μοίρα F-16 ανήκες πρίν την τοποθέτηση σου στην Τουρκία;

Απ: Στην 9η Μοίρα “Griffins”

Παρόντες στην τελετή για τον θανόντα Πακιστανό χειριστή στην α/β Σμύρνης ήταν: o Τούρκος Α/ΓΕΑ Μεχμέτ Ερτέμ, ο διοικητής της Στρατιάς Αιγαίου, ο διοικητής της βάσης και άπαντες οι αξιωματικοί, ένδειξη της υψηλής σημασίας που δίνουν στην συνεργασία αυτή οι γείτονες.
  
Ερ: Σε ποιές τουρκικές μοίρες τοποθετήθηκες;

Απ: Έχω πετάξει από διαφορετικές τουρκικές βάσεις, με διαφορετικές μοίρες F-16, σε διαφορετικούς τύπους F-16 - όλα εξαρτώνται από την εκπαίδευση που λαμβάνεις την δεδομένη στιγμή. Υπηρέτησα σε δύο αεροπορικές βάσεις - Μερζιφόν και Παλαιόκαστρο (Balikesir)

Ερ: Με ποιων Block F-16 πέταξες στην Τουρκία;

Απ: Έχω πετάξει και με τους τρείς τύπους F-16 σε υπηρεσία με την ΤΗΚ - Block30,40 και 50. Είμαι ο δεύτερος Πακιστανός πιλότος που πέταξε με Block 50, καθώς οι Τούρκοι δεν μας έδιναν πρόσβαση στο Block 50, μέχρι προσφάτως.

Eρ: Για ποιό λόγο;

Aπ: Λόγω αμερικανικών περιορισμών. Όμως όταν οι αμερικανικές κυρώσεις ήρθησαν και ξεκίνησαν συνομιλίες για την αγορά F-16 Block 52 για την Πακιστανική Αεροπορία, δεν υπήρχε πλεόν θέμα καθώς θα πετούσαμε σύντομα με πιο προηγμένη έκδοση F-16 σε σχέση με τα Τούρκικα Block50. Τότε οι Αμερικανοί επέτρεψαν στους Τούρκους να μας δώσουν πρόσβαση στo Block50. Οι Τούρκοι έχουν επιδείξει εξαιρετικό πνεύμα συνεργασίας με την Πακιστανική Αεροπορία.

 Ερ: Τι είδους εκπαίδευση έκανες με τα Τουρκικά F-16;

Aπ: Εκπαιδευτήκαμε σε όλους τους τύπους αποστολών, μιας και οι περισσότερες τουρκικές μοίρες είναι multi-role. Πάντως το κυριότερο αντικείμενο ήταν ή εναέρια μάχη σε αμυντικό ρόλο (DACT)

 Ερ: Περάσατε εκπαίδευση BVR; (σημ μτφ : beyong visual range - εννοεί εκπαίδευση σε βλήματα BVR)

 Aπ: Nαί.

 Eρ: Με τι βλήμα BVR;

 Απ: AIM-120 AMRAAM “Charlie”.

Ερ:Ποιές είναι οι διαφορές στην εκπαιδευτική μεθοδολογία μεταξύ ΤΗΚ και Πακιστανικής Αεροπορίας;

Aπ: Υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Η ΤΗΚ ακολουθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όπου τα πάντα είναι γραμμένα με λεπτομέρειες και πρέπει να ακολουθήσεις συγκεκριμένες διαδικασίες. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό καθώς αυτές οι διαδικασίες βασίζονται σε εμπειρίες. Κατέληξαν σε αυτές μετά από την εμπειρία τους στην αεροπορική μάχη στον Πόλεμο του Βιετνάμ. Όμως το αρνητικό στοιχείο είναι ότι δένονται υπερβολικά με τους κανόνες και τις διαδικασίες και γίνονται προβλέψιμοι. Στην Πακιστανική Αεροπορία, οι χειριστές έχουν περισσότερη ευχέρεια για να καταλήξουν σε δικές τους λύσεις. Η δική μας εκπαιδευτική λογική είναι πιο κοντά σε αυτή του Ισραηλινών παρά του ΝΑΤΟ. Πετάμε περισσότερο “seat of the pants” και είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε περισσότερο δημιουργικοί.

Eρ: Έχεις λάβει μέρος σε κάποια άσκηση Anatolian Eagle;

Απ: Η Πακιστανική Αεροπορία λαμβάνει μέρος στις ασκήσεις Anatolian Eagle από το 2004. Έχω λάβει μέρος σε 3 τέτοιες ασκήσεις - μία εθνική(σημ μτφ:χωρίς συμμετοχή ξένων αεροποριών) και δύο διεθνείς.

Ερ: Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ της διεθνούς και της εθνικής άσκησης;

Απ: Η ΤΗΚ διεξάγει ετήσεις ασκήσεις Αnatolian Eagle - η μία είναι εθνική, μόνο για την ΤΗΚ,και η άλλη διεθνής με φιλικές πολεμικές αεροπορίες. Η ΤΗΚ έχει τιμήσει την Πακιστανική Αεροπορία με το να επιτρέπει χειριστές να πετάνε στην εθνική άσκηση, υπο Τουρκικές διαταγές και με Τουρκικά σήματα και στολές. Αυτή είναι μια μοναδική τιμητική πράξη που κάνουν μόνο σε Πακιστανούς χειριστές. Οι Πακιστανοί χειριστές του προγράμματος ανταλλαγής πετάνε επίσης στην διεθνή άσκηση. Έτσι, μπορεί να έχεις 6 Πακιστανούς επισκέπτες-χειριστές να πετάνε τα Πακιστανικά τους F-16 και έναν Πακιστανό χειριστή του προγράμματος ανταλλαγής να πετάει με τους Τούρκους και τα δικά τους F-16.

Ερ: Κάποια ξεχωριστή ανάμνηση που θές να μοιραστείς μαζί μας;

Απ: Θυμάμαι μια περίπτωση – σε μια διεθνή άσκηση Anatolian Eagle - Πακιστανοί πιλότοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με Typhoon της RAF, ένα επιβλητικό αεροσκάφος. Έγιναν τρία set-up, και στα τρία, καταρρίψαμε τα Typhoon. Οι Βρετανοί πιλότοι σοκαρίστηκαν.


Από την τελετή παραλαβής (2/2012) των πρώτων τριων Πακιστανικών F-16 τα οποία αναβάθμισε η ΤΑΙ. Παρόντες Τούρκοι αξιωματικοί και ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων της Πακιστανικής Αεροπορίας (αντίστοιχος του δικού μας υπαρχηγού ΑΤΑ)


Ερ: Κάποιος συγκεκριμένος λόγος για την επιτυχία σας;

Aπ: Οι πιλότοι του ΝΑΤΟ δεν είναι τόσο ικανοί στην εγγύς εναέρια μάχη (σημ μτφ:χαχαχαχα). Εκπαιδεύονται για εμπλοκές BVR, και οι τακτικές τους βασίζονται σε εμπλοκές BVR. Στην εγγύς εναέρια μάχη είχαμε το πάνω χέρι επειδή αυτή είναι δεύτερη φύση σε κάθε Πακιστανό πιλότο, είναι κάτι στο οποίο είμαστε πολύ καλοί.

Ερ: Το Iσραήλ έχει επίσης λάβει μέρος στην Anatolian Eagle. Πετάξατε ποτέ αντίπαλοι με τους Ισραηλινούς;

Aπ: Η Τουρκία φρόντισε τα Ισραηλινά και Πακιστανικά α/φ να διατηρούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους, γεγονός που οφείλεται περισσότερο στην επιφυλακτικότητα των Ισραηλινών όταν συμμετέχουν σε ασκήσεις με την Πακιστανική Αεροπορία, παρά το αντίστροφο. Οι Ισραηλινοί είπαν στους Τούρκους ότι δεν επιθυμούν την παρουσία Πακιστανών εντός ή πλησίον της βάσης στην οποία σταθμεύουν.

Στιγμιότυπο από την τελετή παραλαβής (2/2012) των πρώτων 3 Πακιστανικών F-16 τα οποία αναβάθμισε η ΤΑΙ. Παρόντες Τούρκοι αξιωματικοί και ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων της Πακιστανικής Αεροπορίας (αντίστοιχος του δικού μας υπαρχηγού ΑΤΑ)


Ερ: Τι ακριβώς φοβούνται οι Ισραηλινοί;

Απ: Φοβούνται περισσότερο το τι μπορούμε να μάθουμε για τις τακτικές τους, ειδικά στα αντίμετρα BVR, στα οποία διαπρέπουν.

Ερ: Άκουσα μια φήμη σύμφωνα με την οποία η ΤΗΚ έδωσε μια φορά στους Πακιστανούς πιλότους την δυνατότητα να πετάξουν εναντίον των Ισραηλινών σε Τουρκικά α/φ, παριστάνοντας Τούρκους χειριστές - και ότι τους επέτρεψε μέχρι και να παρακολουθήσουν τουρκο-ισραηλινές απενημερώσεις ACMI.

Aπ: Ουδέν σχόλιο

Ερ: Ενδιαφέρονται οι Τούρκοι για το JF-17;

Aπ: Νομίζω ότι τους ιντριγκάρει, είναι πολύ ευχαριστημένοι με το τι έχει καταφέρει το Πακιστάν.

Ερ: Καμία πιθανότητα Τουρκικών παραγγελιών;

Aπ: Δεν υπάρχει ένδειξη για κάτι τέτοιο.Δεν είναι στην ίδια κατάσταση με εμάς. Όντας μέλη του ΝΑΤΟ έχουν πολύ περισσότερες επιλογές. Παράγουν F-16, οπότε παρά το γεγονός ότι είνα ιχαρούμενοι για το Πακιστάν, δεν νομίζω ότι θα αποκτήσουν το JF-17 καθώς οι απαιτήσεις τους καλύπτονται ήδη με το F-16.

Eρ: Ούτε ώς αντικαταστάτης των γηρασμένων F-5;

Aπ: Πιθανότατα θα τα αντικαταστήσουν με άλλα F-16 και θα εισάγουν το F-35 ώς μαχητικό τεχνολογίας αιχμής.

Ερ: Τι θα κάνεις μετά την Τουρκία;

Aπ: Θα πάρω μετάθεση στο Shahbaz, Jacobabad αυτό το καλοκαίρι για να περάσω στα Block 52.

Ερ: Ποιός θα σας εκπαιδεύσει για την μεταπήδηση στον καινούργιο τύπο;


Απ: Υπεύθυνοι για την εκπαίδευση θα είναι Πακιστανοί πιλότοι που βρίσκονται αυτή την στιγμή στις ΗΠΑ, θα επιστρέψουν στο Πακιστάν σε λίγους μήνες.

Ερ: Πιστεύεις ότι θα έχεις πλεονέκτημα σε σχέση με τους άλλους χειριστές της PAF που επιλέγονται από τοπικές μοίρες F-16;

Aπ: Όχι μόνο θα έχω πλεονέκτημα επί των υπολοίπων, αλλά θα συνδράμω και τους εκπαιδευτές του Block 52, βάσει των εμπειριών μου με το Block 50.

Eρ: Οι φωτογραφίες που διέθεσε η Lockheed Martin απεικονίζουν τα πρώτα Block 52 C/D της PAF χωρίς σύμμορφες δεξαμενές καυσίμου (CFT). Μπορείς να μας επιβεβαιώσεις αν τα α/φ θα είναι εξοπλισμένα με CFT;

Aπ: Ναι. Και τα 18 Block 52 θα φέρουν CFT όταν θα παραδοθούν στην PAF, πιθανότατα τον Ιούνιο αυτού του έτους.Οι CFTs είναι προσθαφαιρούμενες και δεν είναι υποχρεωτικό να πετάμε συνέχεια με αυτές.

Διαβάστε περισσότερα...

Πληρωμένες απαντήσεις σε Αλβανία και Σκόπια

Toυ Κωνσταντίνου Χολέβα

Λάθη και υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς κατά τις τελευταίες δεκαετίες σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση έχουν δώσει την ευκαιρία σε θρασείες γειτονικές χώρες να προκαλούν. Η Αλβανία και τα Σκόπια, ενώ έχουν βοηθηθεί πολιτικά κι οικονομικά (τα Σκόπια ακόμη και στρατιωτικά) από την Ελλάδα ανταποδίδουν τη γενναιοδωρία μας με δηλώσεις και πράξεις κακής, -θα έλεγα κακίστης- γειτονίας. Θυμίζω τα γεγονότα:

Ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών Έντμοντ Παναρίτι συζητώντας στην Αθήνα με τον Έλληνα ομόλογό του Δ. Αβραμόπουλο έθεσε θέμα Τσάμηδων. Οι Μουσουλμάνοι Τσάμηδες της Θεσπρωτίας έπρεπε να φύγουν από την Ελλάδα βάσει της Λωζάννης, αλλά η ελληνική μεγαλοψυχία τούς κράτησε εδώ με την ελπίδα βελτιωθούν οι σχέσεις με το νέο τότε αλβανικό κράτος. Οι Τσάμηδες ανταπέδωσαν τη φιλοξενία μας συνεργαζόμενοι στη διάρκεια της Κατοχής με Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές και σφάζοντας αμάχους Έλληνες. Ο Ναπολέων Ζέρβας τους κατεδίωξε και έφυγαν στην Αλβανία. Το 1945 καταδικάσθηκα 1900 από αυτούς από το Δικαστήριο Δωσιλόγων Ιωαννίνων και οι περιουσίες τους δημεύθηκαν. Συνήθως το θέμα ετίθετο από μικρά εθνικιστικά κόμματα στην Αλβανία. Πρώτα ως θέμα περιουσιών και με την πάροδο του χρόνου ως θέμα επιστροφής των απογόνων τους και ουσιαστικά ως θέμα εδαφικής διεκδικήσεως της Θεσπρωτίας. Τώρα το θέτει επισήμως η αλβανική κυβέρνηση της κεντροδεξιάς, ενώ προ ολίγων ετών και ο Σοσιαλιστής Πρωθυπουργός Φάτος Νάνο πρότεινε να δικασθεί η Ελλάδα στη Χάγη για γενοκτονία των Τσάμηδων.

Ας μην υποτιμούμε το ζήτημα και ας καταλάβουμε ότι τίθεται ως αντιπερισπασμός των Αλβανών στην ύπαρξη Βορειοηπειρωτών. Η αποστομωτική μας απάντηση πρέπει να βασίζεται σε τρεις άξονες:

α) Στη δυναμική προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητος. Να ξαναγίνει σωστά και αντικειμενικά η απογραφή πληθυσμού με δήλωση εθνικής καταγωγής και θρησκεύματος.

β) Στη σαφή δήλωση ότι όσο προκαλεί η Αλβανία με Τσάμηδες και με καταπίεση των Βορειοηπειρωτών θα σταματήσει κάθε ροή ευρωπαϊκού χρήματος και θα βρίσκει την Ελλάδα εμπόδιο στα ευρωπαϊκά της όνειρα.

γ) Με την υπενθύμιση του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας του 1914, το οποίο είχε υπογράψει και η Αλβανία. Προβλέπει μία ευρεία διοικητική, αστυνομική και εκπαιδευτική αυτοδιοίκηση (Αυτονομία) για τους τότε Νομούς Αργυροκάστρου και Κορυτσάς, χωρίς να αμφισβητούνται τα αλβανικά σύνορα. Αν αυτοί μας χορεύουν Τσάμικο, εμείς θα τους χορέψουμε Κερκυραϊκό!

Στο μέτωπο των Σκοπίων η δήλωση που δείχνει πόσο αδιόρθωτοι είναι οι γείτονες προέρχεται από τον Υπουργό Οικονομικών Ζόραν Σταβρέφσκι. Κατηγόρησε τις ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα του ότι παίρνουν δάνεια από σκοπιανές τράπεζες και μετά τα στέλνουν στην Ελλάδα, η οποία υποφέρει από πρόβλημα ρευστότητος. Πρόκειται για την παταγώδη κατάρρευση του εγχειρήματος της «οικονομικής διπλωματίας» μας. Μιά αποτυχία, η οποία θα μπορεί να δοθεί και ως αντικείμενο διδακτορικών διατριβών σε νέους επιστήμονες. Θυμίζω ότι προ εικοσαετίας ρίχθηκε το σύνθημα «να ανοίξουμε μερικές επιχειρήσεις στη ΦΥΡΟΜ για να επηρεάσουμε την πολιτική τους υπέρ ημών» . Τί κατορθώσαμε; Μεταφέραμε επιχειρήσεις εκεί στερώντας δουλειά από Έλληνες και τελικά κάναμε τους Σκοπιανούς ακόμη πιο εθνικιστές και πιο προκλητικούς. Η ελληνική οικονομική παρουσία άλλοτε χλευάσθηκε ή απειλήθηκε και τώρα χρησιμοποιείται ως λαβή για αρνητικά σχόλια εναντίον μας.

Η αφελής προσέγγιση των μαρξιστών και των νεοφιλελευθέρων ότι η οικονομία είναι το παν και όλα τα άλλα έπονται καταρρέει καθημερινά . Ειδικά στην περίπτωση των βαλκανικών εθνικισμών είναι προφανές ότι με «μπίζνες» δεν αλλοιώνονται ριζωμένες αντιλήψεις. Η μόνη αποστομωτική απάντηση προς τα Σκόπια είναι η επάνοδός μας στην αρχική θέση του 1992 για το όνομα: Δεν παραχωρούμε τον όρο Μακεδονία ούτε ως σύνθετο ούτε ως παράγωγο! Αυτή τη γλώσσα καταλαβαίνουν.

Δημοκρατία

Διαβάστε περισσότερα...

Λέσβος: Φτερό τουρκικού Τ-37 ξέβρασε η θάλασσα

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Φτερό εκπαιδευτικού αεροσκάφους T-37 της Τουρκικής Αεροπορίας ξέβρασε η θάλασσα στην ακτή πλησίον του αεροδρομίου Μυτιλήνης. Το τοπικό Λιμεναρχείο ειδοποίησε κλιμάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο και το περισυνέλλεξε. Πιθανότατα πρόκειται για κομμάτι από το αεροσκάφος T-37C της ΤΗΚ που κατέπεσε τον περασμένο Ιανουάριο στην θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Σμύρνης. Στο συγκεκριμένο ατύχημα είχαν χάσει την ζωή τους ο Πακιστανός επισμηναγός Μασούντ Χουσάιν Τσαχάρ, ο οποίος πιθανότατα πετούσε ως εκπαιδευτής, με εκπαιδευόμενο τον νεαρό υποσμηναγό Σερκάν Σαγκίρ, μόλις 23 ετών. Το περιστατικό είχε φέρει στο προσκήνιο την ολοένα εντεινόμενη στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας-Πακιστάν.

Μπορούν να λήξουν τον συναγερμό οι "έγκριτοι δημοσιογράφοι" και "οι καλά πληροφορημένες πηγές" που ανακάλυψαν γιαλατζί αποκλειστικότητες. Το συγκεκριμένο εύρημα δεν ανήκει σε F-16, ούτε πρόκειται για το αποτέλεσμα κάποιας αερομαχίας. Έχει και η εντυπωσιοθηρεία τα όρια της.




Διαβάστε περισσότερα...

ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία : "Kαιρόν πρόσμενε"

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Βολή άρματος μάχης Leopard-2HEL της ΧΧΙΙΙ
Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στις 3 Οκτωβρίου.
Στις αρχές Οκτωβρίου, η ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία («3ο Σύνταγμα Ιππικού-Δορύλαιο») διεξήγαγε στο πεδίο ασκήσεων-βολών «Αετός», πλησίον της Αλεξανδρούπολης, την Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΒΑΛΙΟΣ 2012» με βολές αρμάτων μάχης Leopard-2HEL, αυτοκινούμενων πυροβόλων Μ-109A3GEA2 και αντιαρματικών βλημάτων TOW από εκτοξευτές M901 ITV. Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Πτήση & Διάστημα, η εξαιρετικά μεγάλης σημασίας εκπαιδευτική δραστηριότητα αντιπροσωπεύει πλέον περίοδο της ωριμότητας στην επιχειρησιακή αξιοποίηση του Leopard 2HEL, αλλά και την προσαρμογή του Ελληνικού Στρατού στις εξαιρετικά αντίξοες οικονομικές συνθήκες που ταλανίζουν τη χώρα μας και φυσικά επηρεάζουν και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Όπως διαπιστώθηκε επί του πεδίου, ο Ελληνικός Στρατός εξοικονομεί οικονομικούς πόρους όπου είναι δυνατόν, αλλά η εκπαίδευση των σχηματισμών και των μονάδων του παραμένει αδιαπραγμάτευτη.

Βολή άρματος μάχης Leopard-2HEL της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας.
Προέλαση αρμάτων μάχης Leopard-2HEL της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας.
Tαχεία τάξη αυτοκινούμενων πυροβόλων M109A3GEA2 της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας.
Βολή βλήματος από αυτοκινούμενο πυροβόλο M109A3GEA2 της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στις 3 Οκτωβρίου.
Τροποποιημένο άρμα Leopard-1 με κυλίνδους διάσπασης ναρκοπεδίου.
ΚΑΙΡΟΝ ΠΡΟΣΜΕΝΕ…
strategyreports

Διαβάστε περισσότερα...

Ο υπ. Εθνικής Άμυνας και οι «ανώδυνες» περικοπές

Του Υποστρατήγου ε.α. Κωνσταντίνου Λουκόπουλου

Καταρχήν, θα περιμέναμε ο κ. Παναγιωτόπουλος μετά από 4 και πλέον μήνες στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να έχει διευκρινίσει με τους συμβούλους τι σημαίνει αποτρεπτική ικανότητα και για ποιόν λόγο την χρειαζόμαστε. Να επισημάνουμε επιπροσθέτως αφού κατά πάσα πιθανότητα δεν το έχουν κάνει οι επικοινωνιακοί του σύμβουλοι (άλλωστε πώς να το γνωρίζουν) ότι η επιχειρησιακή ικανότητα και το αξιόμαχο (πλεονασμός σε αυτή την περίπτωση) δεν είναι κάποιες αόριστες και ξεχωριστές έννοιες αλλά αποτελούν προϋποθέσεις της αποτρεπτικής ικανότητας.

Στη χώρα μας, δυστυχώς, πολλά από τα λεγόμενα των πολιτικών μας είτε δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα λόγω κοντόφθαλμης μικροπολιτικής πρακτικής είτε χάνουν την εννοιολογική σημασία μέσα στην επιφανειακή γνώση, την ανεπάρκεια και τη μετριότητα αυτών.

Η μεγάλη μας απορία είναι πως γίνεται να έχουμε συνολικά πάνω από 40% μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες τα τελευταία τρία χρόνια σε συνδυασμό με τις χωρίς σχεδιασμό ψηφοθηρικές μειώσεις θητείας, με έλλειψη επαρκούς εκπαιδευμένης εφεδρείας, θεσμικό εκσυγχρονισμό και με ηθικό σε όχι επιθυμητό επίπεδο… και να διατηρούμε την ίδια αποτρεπτική ικανότητα. Υπάρχουν και στοιχεία για να τεκμηριώσουμε τον ισχυρισμό μας, ωστόσο, για ευνόητους λόγους δεν θα πρέπει να δημοσιευθούν.

Δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι η προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή και έξοδο από την κρίση είναι εθνική και οπωσδήποτε δεν θα μπορούσε η Εθνική Άμυνα να μείνει οικονομικά ανεπηρέαστη. Ούτε αμφισβητούμε ότι κατά περίπτωση έγιναν σημαντικές σπατάλες τα προηγούμενα χρόνια «των παχιών αγελάδων». Ναι, και βέβαια η χώρα μας διεξάγει έναν ιδιότυπο οικονομικό πόλεμο όπως ο ίδιος ο κ. Παναγιωτόπουλος αρέσκεται να επαναλαμβάνει για τον οποίο όμως «πόλεμο» έχει και ο ίδιος ευθύνη ως εξέχον μέλος του πολιτικο-κομματικού κατεστημένου που με την εξουσία που άσκησε προκάλεσε την χρεοκοπία της χώρας. Η χθεσινή του επίσημη δήλωση κατά τον εορτασμό της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων, ότι «αυτός ο πόλεμος επιβλήθηκε από τις αγορές», είναι επιεικώς ατυχής και διακρίνεται από λαϊκίστικη στόχευση που ίσως θυμίζει τη ρητορική κομμάτων της αντιπολίτευσης τα οποία υποτίθεται κατακεραυνώνουν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. Το Πρωθυπουργικό Γραφείο θα πρέπει να το λάβει αυτό υπόψη του…

Στην Ελλάδα λοιπόν της κενολογίας οι δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας θα μπορούσαν να είναι αποδεκτές αλλά εμείς δεν μπορούμε να μην ασκήσουμε κριτική στην επικοινωνιακή και όχι πολιτική αντιμετώπιση του θέματος που θίγουμε και που όντως παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την πλειονότητα του ελληνικού λαού. Εκτιμούμε, ότι επιβάλλεται χωρίς περιστροφές και στρογγυλέματα να ενημερωθεί η ελληνική κοινωνία για την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις από πλευράς επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Ένα άλλο σοβαρό ερώτημα που θα θέλαμε να μοιρασθούμε με τους αναγνώστες μας είναι εάν η Στρατιωτική Ηγεσία έχει μεταφέρει στον κ. Παναγιωτόπουλο την εικόνα, ότι οι ΕΔ έχουν μείνει ανεπηρέαστες από τις περικοπές ή έχει καταλήξει στο συμπέρασμα αυτό μόνος του, όταν φόρεσε ένα σπορ τζάκετ και παρακολούθησε μία επίδειξη (και τονίζουμε την λέξη επίδειξη) εξαιρετικά επίλεκτων δυνάμεων πριν από λίγες ημέρες στις Φλέβες. Εκτίμηση μας είναι, ότι οι Αρχηγοί έχουν ενημερώσει διεξοδικά τον Υπουργό για όλο το φάσμα προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζουν οι Ένοπλες μας Δυνάμεις.

Το γεγονός ότι οι ίδιοι αλλά και οι διοικήσεις όλων των επιπέδων κάνουν νυχθημερόν με αυταπάρνηση και υπερηφάνεια ότι καλύτερο μπορούν με ότι έχουν διαθέσιμα (και δεν είναι πολλά…) για να ελαχιστοποιήσουν τις αρνητικές επιπτώσεις των περικοπών, δεν θα πρέπει να κάνει τον κ. Υπουργό να εφησυχάζει και να μην αναλαμβάνει τις πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει. Επιπροσθέτως αναρωτιόμαστε αν ο Υπουργός είχε τον χρόνο να πληροφορηθεί ότι ένας από τους συντελεστές μαχητικής ισχύος, ίσως και ο πλέον σημαντικός είναι το ηθικό του προσωπικού… Θα μπορούσε να κάνει πολλά γι’ αυτό…

Υπάρχουν σοβαρά θέματα που απαιτούν πολιτικές παρεμβάσεις προκειμένου να μειωθούν κατά το δυνατόν οι αρνητικές επιδράσεις της οικονομικής ένδειας την οποία βιώνουν οι ΕΔ, όπως θεσμικός εκσυγχρονισμός, τολμηρή και ουσιαστική αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, (χωρίς τις παρεμβάσεις… μητροπολιτών και τοπικών βουλευτών) και αποκατάσταση των στρεβλώσεων του νόμου Βενιζέλου με τον οποίο «ΔΕΚΟποιήθηκαν» οι Ένοπλες Δυνάμεις και δημιουργήθηκε δυαρχία στους Κλάδους. Τελικά όμως είναι πανεύκολο να ξεχάσει ένα κυβερνητικό στέλεχος, το δίπολο εξουσία-ευθύνη.

Το ότι η Τουρκία αυτό το χρονικό διάστημα είναι «απασχολημένη» σε άλλες περιοχές και με άλλα «θέματα» δε σημαίνει ότι έχει παραιτηθεί της αναθεωρητικής της πολιτικής έναντι της χώρας μας και αυτό κάθε τόσο μας το υπενθυμίζει. Κάντε λοιπόν κύριε Υπουργέ την αυτοκριτική σας γιατί είναι συστατικό αξιοπρέπειας και όχι αδυναμίας. Μπορείτε να αποφύγετε άλλες ατυχείς καταστάσεις. Μπορεί κάποιος να χάσει μια μάχη, αλλά η αυτοκριτική τον βοηθάει να μην χάσει τον πόλεμο… Είσαστε ενώπιον μιας σημαντικής ιστορικής ευθύνης…

*Ο Υποστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος είναι ερευνητής και κύριος αναλυτής στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Άμυνας και Ασφάλειας (www.i-sda.eu). Έχει διατελέσει Εκπρόσωπος Τύπου του Α/ΓΕΕΘΑ και έχει υπηρετήσει σε διοικητικές και επιτελικές θέσεις στην Ελλάδα και στον ΝΑΤΟ.


www.defence-point.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Αλλάζει το στρατηγικό δόγμα των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας;

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Του Χρήστου Μηνάγια

Οι εξελίξεις στη Συρία, οι πολυάριθμες επιχειρήσεις του ΡΚΚ στη νοτιοανατολική Τουρκία και η αστάθεια που δημιουργήθηκε στη Μέση Ανατολή μετά τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης οδήγησαν την τουρκική κυβέρνηση στην επαναξιολόγηση της καταστάσεως ασφαλείας της χώρας, στον καθορισμό των νέων απειλών και στην εφαρμογή μιας νέας στρατηγικής για την αντιμετώπισή τους. Στις 12-11-2012 η τουρκική εφημερίδα Zaman δημοσίευσε άρθρο με τίτλο: «Το νέο στρατηγικό δόγμα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων» αναγράφοντας τα εξής: «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προχωρούν σε ριζικές αλλαγές προκειμένου να εναρμονισθούν με το νέο περιβάλλον ασφαλείας. Ο κύριος σκοπός των αλλαγών αυτών εστιάζεται στη δημιουργία μιας νέας δομής δυνάμεων που θα μπορεί να αντιμετωπίζει επιτυχώς όλες τις εξωτερικές απειλές της χώρας. Στο νέο στρατηγικό δόγμα δεν γίνεται αναφορά στην εσωτερική απειλή παρά μόνο στην εξωτερική απειλή. Η νέα δομή αποσκοπεί στη δυναμικότερη και λειτουργικότερη αλυσίδα διοικήσεως μέσω του εκσυγχρονισμού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Οι υπεύθυνοι διοικητές, όταν απαιτηθεί, θα διοικούν και θα διευθύνουν τις επιχειρήσεις από μόνοι τους. Ειδικά δε, για τη νοτιοανατολική Τουρκία, παραχωρείται πρωτοβουλία στους διοικητές να σχεδιάζουν και να διεξάγουν τις επιχειρήσεις χωρίς την έγκριση από την κεντρική διοίκηση για να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος. Επίσης, θα μειωθούν τα κλιμάκια διοικήσεως των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθεί η ισχύς πυρός με την εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδότησης για την υλοποίηση προγραμμάτων εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης οπλικών συστημάτων. Θα επιταχυνθούν τα εξοπλιστικά προγράμματα για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, το εθνικό άρμα, τα υποβρύχια, τα ελικόπτερα, τις φρεγάτες και το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος. Θα καλλιεργηθεί έτι περαιτέρω το διακλαδικό πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των διοικήσεων του στρατού ξηράς, του πολεμικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας. Σε ότι αφορά στα θέματα εθνικής ασφάλειας θα αναπτυχθεί ένας αποτελεσματικότερος τρόπος συντονισμού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με τους υπόλοιπους φορείς ασφαλείας. Όλες οι χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές διοικήσεις θα εξοπλισθούν με τα αναγκαία υλικά προκειμένου να διεξάγουν ηλεκτρονικό πόλεμο, κυβερνοπόλεμο και συμβατικό πόλεμο υπό οποιεσδήποτε συνθήκες στη ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα. Οι κύριες αποστολές θα ανατίθενται σε μηχανοκίνητες και μηχανοποιημένες μονάδες οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να μετασταθμεύουν ταχέως στις περιοχές επιχειρήσεων. Επίσης, θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο δόγμα των μη πολεμικών επιχειρήσεων προσλαμβάνοντας εξειδικευμένο προσωπικό για την εξασφάλιση ανθρωπιστικής βοήθειας και της ενεργειακής-θαλάσσιας ασφάλειας. Τέλος, αναφορικά με τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας (σ.σ. συμπεριλαμβάνεται και το ΡΚΚ) άνοιξε μια νέα παρένθεση, βάσει της οποίας θα χρησιμοποιηθούν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο οι τεχνολογικές εξελίξεις. Συγκεκριμένα: σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνει η προμήθεια, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, του αναγκαίου εξοπλισμού προκειμένου να αντιμετωπισθούν επιτυχώς όλες οι χρησιμοποιούμενες από τους «τρομοκράτες» τακτικές. Ειδικότερα δε, στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και στα λοιπά ιπτάμενα μέσα θα τοποθετηθούν οπλικά συστήματα προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων».

Όμως τι σημαίνουν όλα αυτά και ποιες είναι οι ενδεχόμενες αλλαγές στην τουρκική στρατηγική; Όπως προκύπτει ευχερώς από δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet/12-10-2012, όλα τα παραπάνω αφορούν στην πρόσφατη απόφαση της Άγκυρας για αναθεώρηση του Δόγματος της Εθνικής Στρατιωτικής Στρατηγικής [Μilli Askeri Stratejik Κonsepti (MASK)] και συγκεκριμένα την επιστροφή στο δόγμα των 2,5 πολέμων από το δόγμα του 1,5 πολέμου. Για τους Τούρκους, τα θέατρα επιχειρήσεων των δύο πολέμων εστιάζονται, το πρώτο στη Συρία και το δεύτερο στην Ελλάδα, ενώ το αντίστοιχο δόγμα του μισού πολέμου αφορά στο κουρδικό κίνημα και το ΡΚΚ. Σημειωτέον ότι, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιούλ ήταν ο πρώτος Τούρκος αξιωματούχος που εξέφρασε την άποψη ότι το στρατηγικό δόγμα της χώρας του χρήζει επαναξιολόγησης. Συγκεκριμένα, στις 5-4-2012, κατά την διάλεξη που πραγματοποίησε στους σπουδαστές των Ακαδημιών Πολέμου, παρουσία των αρχηγών Γενικών Επιτελείων, ο Γκιούλ είχε αναφέρει τα εξής: «Για την Τουρκία, ο διπλωματικός ακτιβισμός και η στρατιωτική προετοιμασία δεν αποτελεί μια επιλογή, αλλά αποτελεί υποχρέωση. Οι απειλές και οι κίνδυνοι που υφίστανται στην περιοχή μας καθιστούν αναπόφευκτη την εκ νέου διατύπωση των στρατηγικών ασφαλείας της χώρας μας. Για το λόγο αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να αποκτήσουμε ικανότητες και στρατηγικές που θα εστιάζονται στις εξελίξεις που διαδραματίζονται απέναντι από τα σύνορά μας.»

Είναι προφανές ότι, η τροποποίηση του εν λόγω δόγματος αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της χρεωκοπίας της πολιτικής του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και της θεωρίας του περί στρατηγικού βάθους και μηδενικών προβλημάτων. Η άποψη αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι, πριν από 2 χρόνια, στις 27-10-2010, κατά τη συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας εγκρίθηκε η αναθεώρηση του Εγγράφου Πολιτικής Εθνικής Ασφαλείας (Κόκκινη Βίβλος) το οποίο, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα:

• Αφαιρούσε από τον πίνακα κυρίων απειλών τη Συρία, το Ιράν, τη Ρωσία, την Ελλάδα και το Ιράκ και οι χώρες αυτές ορίζονταν ως νέοι σύμμαχοι με τις οποίες δημιουργείται συνεργασία και κοινό όραμα.
• Δεν υπήρχε καμία μεταβολή στις θέσεις της Τουρκίας για το κυπριακό.
• Υπήρχε αναφορά στην κουρδική οντότητα του βορείου Ιράκ, στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, και στην αστάθεια που προκάλεσε το Ισραήλ στη Μέση Ανατολή λόγω της κρίσης που δημιουργήθηκε με το πλοίο Mavi Marmara.
• Αφαιρέθηκε εντελώς από το κείμενο η λέξη irtica (θρησκευτική οπισθοδρόμηση) και αντί αυτής αναγράφηκε «ακραία θρησκευτική οργάνωση.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τότε στρατιωτική ηγεσία, είχε ενδοιασμούς για την τροποποίηση των απειλών της Τουρκίας και ειδικά για τη πρόθεση της κυβέρνησης Ερντογάν να μειώσει τη στρατιωτική θητεία. Για το θέμα αυτό, στις 28-10-2010, ο συντάκτης του παρόντος, σε άρθρο του με τίτλο Η νέα «Κόκκινη Βίβλος» και η αναβάθμιση της τουρκικής στρατιωτικής απειλής (www.geostrategy.gr), είχε αναφέρει τα εξής: «Στις 21-10-2010, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, ύστερα από αίτημα του Τούρκου πρωθυπουργού για εξέταση των παραγόντων προκειμένου να μειωθεί η θητεία των κληρωτών οπλιτών, παρουσίασε τις απόψεις του σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην πρωθυπουργία. Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν ο πρωθυπουργός, ο τότε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Κοσανέρ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζεμίλ Τσιτσέκ, ο υπουργός Άμυνας, ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Εσωτερικών και μία τεχνική επιτροπή αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες του Γενικού Επιτελείου και του υπουργείου Άμυνας σε νομικά θέματα και θέματα προσωπικού-στράτευσης. Ο Κοσανέρ κατέθεσε την εκτίμηση του για τις εξελίξεις που θα υπάρξουν τα επόμενα 5, 10 και 20 χρόνια αναλύοντας τους εξής παράγοντες: στρατηγικές απειλές, ενδεχόμενοι κίνδυνοι, εχθροί, κατάσταση του αγώνα κατά της τρομοκρατίας (σ.σ. εννοούν το ΡΚΚ), στρατηγικοί στόχοι, διεθνείς υποχρεώσεις, υποχρεώσεις έναντι του ΝΑΤΟ, ταχύτητα αύξησης του πληθυσμού της χώρας, αριθμός αποφοίτων πανεπιστημίου, αριθμός Τούρκων που διαμένουν και εργάζονται στο εξωτερικό κ.λπ. Από την ανάλυση των παραγόντων αυτών ο Κοσανέρ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να διαθέτουν μία δύναμη 850.000 ατόμων προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος σε βάθος 20ετίας, ενώ τώρα διαθέτουν μόνο 736.000…… Ένας άλλος παράγοντας, που θεωρείται επικίνδυνος και δεν πρέπει να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις στην Ελλάδα από μία ενδεχόμενη μείωση της θητείας στην Τουρκία, είναι ότι οι τουρκικοί εξοπλισμοί εντάσσονται σ’ ένα πλήρως ολοκληρωμένο πρόγραμμα που καλύπτει κάθε πτυχή των επιχειρησιακών αναγκών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων….. Ένα άλλο στοιχείο που κρίνεται σκόπιμο να τονισθεί είναι ότι μία ενδεχόμενη μείωση της θητείας θα μειώσει τον αριθμό των κληρωτών οπλιτών, ωστόσο αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί ως μείωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των μάχιμων σχηματισμών και κατά συνέπεια μείωση της εχθρικής απειλής έναντι της Ελλάδος, δεδομένου ότι οι Τούρκοι έχουν ήδη δρομολογήσει τις αναγκαίες διεργασίες όχι μόνο για να μη μειωθούν οι επιχειρησιακές τους δυνατότητες αλλά ταυτόχρονα για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις επιχειρησιακές ανάγκες ενός σύγχρονου συμβατικού πολέμου, καθώς επίσης και των ασύμμετρων απειλών. Άλλωστε η Τουρκία συνεχώς επιδεικνύει τη δυνατότητά της να επιχειρεί ταυτόχρονα στο Αιγαίο και στην Κύπρο, ενώ παράλληλα συνεχίζει τις επιχειρήσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία και στο βόρειο Ιράκ εναντίον των Κούρδων ανταρτών.»

Μια άλλη βασική επισήμανση αποτελεί το γεγονός ότι, η αναθεώρηση του Δόγματος της Εθνικής Στρατιωτικής Στρατηγικής [Μilli Askeri Stratejik Κonsepti (MASK)] δεν διαφοροποιεί την τουρκική απειλή έναντι της ελληνικής πλευράς διότι η αριθμητική δύναμη, η διάταξη και οι εξοπλισμοί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, σε συνδυασμό με τις προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, καταδεικνύουν ότι η Τουρκία έχει επεκτατικά σχέδια και αναμένει την κατάλληλη χρονική στιγμή για να τα υλοποιήσει. Συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η δύναμη των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας το μήνα Ιούνιο 2012 ήταν 720.648 άτομα, ενώ κατά το χρονικό διάστημα Φεβρουάριος-Ιούνιος 2012 δεν υπήρξε καμία αξιόλογη μεταβολή. Εφόσον τα στοιχεία αυτά γίνουν δεκτά ως ακριβή, κρίνεται σκόπιμο να επισημανθεί ότι στη δύναμη της στρατοχωροφυλακής θα πρέπει να προστεθούν οι 71.000 Πολιτοφύλακες (Geçici Korucu) από τους οποίους οι 48.000 συμπεριλαμβάνονται στην επίσημη κρατική μισθοδοσία, ενώ οι υπόλοιποι 23.000 είναι εθελοντές. Επομένως, η δύναμη της στρατοχωροφυλακής ανέρχεται σε 274.100 και όχι σε 203.100 άτομα, με αποτέλεσμα να διαφοροποιείται και το γενικό σύνολο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από 720.648 σε 791.648 άτομα. Αναλυτικά στοιχεία παρατίθενται στους πίνακες που ακολουθούν:


Σε ότι αφορά στη διάταξη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, λόγω των εξελίξεων με το κουρδικό και τη Συρία, διαπιστώθηκαν αλλαγές, ωστόσο αυτές δεν επηρεάζουν άμεσα το θέατρο επιχειρήσεων της Ελλάδος και της Κύπρου. Ως σημαντικότερες εξ αυτών μπορεί να θεωρηθούν οι εξής:

• Η ενίσχυση της 2ης τουρκικής Στρατιάς με 43 ελικόπτερα Black Hawk από τις μονάδες αεροπορίας στρατού της Κων/πολης, της Σμύρνης και της Άγκυρας. Οι ανάγκες των εν λόγω περιοχών θα καλύπτονται με τα 83 υπάρχοντα ελικόπτερα UH-1 και τα 27 AS-532 Cougar.
• Η μεταστάθμευση 40 μαχητικών αεροσκαφών στην 8η Κύρια Αεροπορική Βάση του Ντιγιαρμπακίρ.
• Η συνήθης μεταστάθμευση, στην περιοχή ευθύνης της 2ης Στρατιάς, μονάδων της 1ης και 2ης Ταξιαρχίας Καταδρομών και μονάδων πεζικού και τεθωρακισμένων από την 1η Στρατιά και τη Στρατιά Αιγαίου.

Η διάταξη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων φαίνεται στο χάρτη που ακολουθεί:


Το τελευταίο διάστημα, οι Τούρκοι προέβαλαν ιδιαίτερα τις δυνατότητες των ειδικών δυνάμεων τους, την ικανότητά τους να πραγματοποιούν αεροκίνητες ενέργειες εντός του εχθρικού εδάφους, εν προκειμένω εντός του βορείου Ιράκ, την πλήρη εκμετάλλευση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και εν γένει τη διακλαδική συνεργασία χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων. Στις επιχειρήσεις αυτές σημαντικός ήταν ο ρόλος των ειδικών δυνάμεων της στρατοχωροφυλακής και της αστυνομίας, παράγοντες οι οποίοι προσδίδουν πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα στη στρατιωτική ισχύ της χώρας. Παράλληλα, κρίνεται σκόπιμο να επισημανθούν δύο στοιχεία: πρώτον, η παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, του διοικητού της 2ης Στρατιάς και των διοικητών Σωμάτων Στρατού στις περιοχές των επιχειρήσεων τις πιο κρίσιμες στιγμές της διεξαγωγής τους. Και δεύτερον, η συνεχής ενημέρωση των κυβερνητικών παραγόντων για τις λεπτομέρειες διεξαγωγής των επιχειρήσεων.

Η τουρκική στρατηγική για τους εξοπλισμούς προβλέπει την προώθηση λύσεων για την ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, το σταδιακό εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και την αναβάθμιση της στρατιωτικής ισχύος της. Ενισχυτικό της άποψης αυτής αποτελούν οι πίνακες που ακολουθούν και αφορούν στα χρονοδιαγράμματα έναρξης των κυρίων εξοπλιστικών προγραμμάτων της Τουρκίας, απ όπου διαπιστώνεται ότι τα περισσότερα εξ’ αυτών αποφασίσθηκαν και άρχισαν να υλοποιούνται από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν μετά το 2004:




Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι, ενώ οι συνθήκες ζωής στην Τουρκία έχουν υποστεί τις πιο βαθιές αλλαγές που έχουν καταγραφεί στην ιστορίας της χώρας, ο τουρκικός τρόπος σκέψης έχει παραμείνει αναλλοίωτος. Παρά τις διαφορές που χωρίζουν τους πολιτικούς από τους στρατιωτικούς, τους ισλαμιστές από τους κεμαλιστές, τους εθνικιστές από τους συντηρητικούς μουσουλμάνους, τους προοδευτικούς από τους οπαδούς της θρησκευτικής οπισθοδρόμησης, όλοι τους συμμερίζονται την πεποίθηση ότι, εάν όχι τώρα τουλάχιστον στο απώτερο μέλλον, η Τουρκία θα αποκτήσει το πάλαι ποτέ κύρος της πρώην οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Τέλος, θα ήταν μεγάλος πειρασμός να θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι όσοι διαθέτουν μεγαλύτερη στρατιωτική ισχύ θα επικρατήσουν σε μια ένοπλη αντιπαράθεση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δεδομένου ότι οι παίκτες και οι «προστάτες» της ευρύτερης περιοχής είναι πολλοί. Ειδικά δε η Άγκυρα, η οποία με την αλαζονική συμπεριφορά της προσπαθεί να δημιουργήσει φοβικά σύνδρομα στην ελληνική πλευρά, καλό θα ήταν να διαβάσει προσεκτικά το άρθρο του Τούρκου δημοσιογράφου Fuat Keyman με τίτλο: Τα τρία διλλήματα της Τουρκίας, όπου αναγράφονται τα εξής: «Η Τουρκία εάν δεν επιλύσει τα ακόλουθα διλλήματα θα μετατραπεί σε μια ασταθή και προβληματική χώρα, και τώρα διατρέχουμε αυτόν τον κίνδυνο. Πρώτο Δίλλημα: η Τουρκία αξιώνει την παγκόσμια ευνομία και δημοκρατία στο εξωτερικό, ενώ στο εσωτερικό της χώρας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα δημοκρατίας και δικαιοσύνης. Η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να αποκτήσει ενεργό και αποτελεσματικό ρόλο στο εξωτερικό, όταν στο εσωτερικό της χώρας η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ατομικές ελευθερίες, το δίκαιο και η ευνομία βρίσκονται σε άθλιο επίπεδο. Δεύτερο Δίλλημα: η Τουρκία που αυτοπροβάλλεται στο εξωτερικό ως η χώρα πρότυπο, στο εσωτερικό της είναι μια χώρα, όπου υπάρχει κοινωνική και πολιτική πόλωση, αρχής γενομένης από το κουρδικό και διάφορα άλλα προβλήματα αφερεγγυότητας. Στο εξωτερικό είναι ενεργητική, ενώ στο εσωτερικό συνεχώς ενδυναμώνεται η πολωτική και αφερέγγυα εικόνα της χώρας. Το Τρίτο Δίλλημα έχει σχέση με το πρόβλημα της αδύναμης αντιπολίτευσης. Η αδυναμία και η απραξία της αντιπολίτευσης αποτελεί την αιτία δημιουργίας μια σοβαρής ανισορροπίας πολιτικής ισχύος, με αποτέλεσμα στο εξωτερικό να δημιουργείται η αντίληψη ότι το κυβερνόν Κόμμα ΑΚΡ = Τουρκία. Αυτό δεν ωφελεί ούτε την Τουρκία, ούτε το ΑΚΡ και ούτε την αντιπολίτευση.» (Milliyet/14-11-2012)

www.geostrategy.gr

Διαβάστε περισσότερα...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP