Ζη ο Ευαγόρας! Για ποιους, όμως;

Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Toυ Λάζαρου Μαύρου

Στις 5 Δεκ. 1955, ήταν 17 χρόνων. Μαθητής της 6ης Γυμνασίου. Κείνη τη μέρα εγκατέλειψε το σχολείο και διέφυγε στα βουνά, αντάρτης της ΕΟΚΑ. Άφησε πάνω στην έδρα μια επιστολή που την βρήκαν το επόμενο πρωί οι συμμαθητές του. Είχε τίτλο «Εγερτήριον Σάλπισμα». Εκεί είχε γράψει το πιο σπουδαίο, από τα 500 περίπου ποιήματα που πρόλαβε στη σύντομη επίγεια διέλευσή του: «Θα πάρω μιαν ανηφοριά, / θα πάρω μονοπάτια / να βρω τα σκαλοπάτια / που παν στη Λευτεριά». Το γράμμα προς τους «παλιούς συμμαθητάς» κατέληγε με τα εξής: «Κι όποιος θελήση για να βρη ένα “χαμένο αδελφό”, έναν παλιό του φίλο, Ας πάρη μιαν ανηφοριά / ας πάρη μονοπάτια, / να βρη τα σκαλοπάτια / που παν στη Λευτεριά. / Με την Ελευθεριά μαζί / μπορεί να βρη και μένα. / Αν ζω θα μ’ εύρη εκεί. Ευαγόρας Παλληκαρίδης 5.12.1955».

Μετά από ένα χρόνο ένοπλης δράσης, συνελήφθη από τους Εγγλέζους στις 18.12.1956. Το Ειδικό Δικαστήριο των Βρετανών κατακτητών, στις 25.2.1957, τον καταδίκασε σε θάνατο. Τον κρέμασαν στις 11.30 μ.μ. της Τετάρτης 13ης Μαρτίου 1957 και τον έθαψαν στα Φυλακισμένα Μνήματα, μετά τη 01.00 της Πέμπτης 14.3.1957. Τέσσερις ώρες πριν τον απαγχονίσουν, μόνος στο κελί των μελλοθανάτων δίπλα στην Αγχόνη, έγραψε το τελευταίο του γράμμα στην αδελφή του και το τελευταίο του ποίημα, για την ξαδελφούλα του που δεν πρόλαβε να τη βαφτίσει. Και παρήγγελλε ποιο όνομα εκείνος διάλεξε για το κοριτσάκι: «Ώρα 7.30 μ.μ. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα… Τόνομα που θα της δώσης θέλω να είναι πεντασύλλαβο, και να θυμίζη εκείνην, για την οποία ήρθα ως εδώ. Να θυμίζη εκείνην για την οποία έγραψε ο ποιητής Σολωμός το πιο όμορφο τραγούδι του. ΕΚΕΙΝΗΝ, την οποίαν κάθε άνθρωπος επιθυμεί πιο πολύ απ’ όλα. Κατάλαβες αδελφή μου;»…

Απο τότε, 53 ήδη χρόνια, καταλάβαμε πλέον ότι: Δεν ίσχυσαν τα υποθετικά «μπορεί» και «αν ζω θα μ’ εύρη εκεί», που έγραφε στις 5.12.1955. Διότι η θυσία του τα μετέτρεψε σε αιωνίως καταφατικά: Διότι με τη θυσία του ΖΗ για πάντα αθάνατος. Όπως ακριβώς ο ίδιος στιχούργησε και για τον θυσιασθέντα 15.12.1955 αντάρτη Χαράλαμπο Μούσκο: «Τώρα κι αν επέθανες / ΖΗΣ μεσ’ την καρδιά μας / γιατί πέθανες κι εσύ / για τη Λευτεριά μας». Και δείχνει, έκτοτε και νυν και αεί και εσαεί, τον σίγουρο δρόμο: Την Ανηφοριά, για να τον βρίσκει διαρκώς, Ζώντα και Αθάνατο και Ενεργό Φωτοδότη, «όποιος θελήση». Όχι όλοι, αλλά, «Όποιος Θελήση» τον Ευαγόρα. Και, προπάντων, «ΕΚΕΙΝΗΝ»! Οι υπόλοιποι, με τις λευκές σημαίες της συνθηκολόγησης, τον έχουν για νεκρό. Να του εκφωνούν διζωνικούς επιμνημόσυνους, προσωπικής τους προβολής και κομματικής εκμετάλλευσης…
Σημερινή

3 σχόλια:

Unknown 14 Μαρτίου 2010 στις 9:47:00 μ.μ. EET  

Τι συμβολίζει άραγε για τους οπαδούς του Σχεδίου Ανάν, σε Ελλάδα και Κύπρο, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης; Γιωργάκη...Θεοδώρα;

Αποστόλης 14 Μαρτίου 2010 στις 9:54:00 μ.μ. EET  

ΑΘΑΝΑΤΟΣ!

Ανώνυμος 15 Μαρτίου 2010 στις 11:07:00 π.μ. EET  

Φωτεινό παράδειγμα, παντοτινή αξία σε μια κοινωνία που "μετράει" μόνο τα Ευρώ και τα οικονομικά ελλείματα.

Αλήθεια ποιός μπορεί να "μετρήσει" τα ελλείματα σε ηθικές αξίες, θάρρους, καθήκοντος, ειλικρίνειας, υπερηφάνειας, συνείδησης, αφοσίωσης στα κοινά, συναδελφικότητας......
Ποιός.....????

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP