Το «Βόρεια Μακεδονία» σκέτο, δεν είναι γεωγραφικός προσδιορισμός…

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Toυ Πέτρου Χασάπη

Προσπαθεί ολόκληρο το καθεστώς να μας πείσει ότι το «Βόρεια Μακεδονία» είναι γεωγραφικός προσδιορισμός. Όμως γεωγραφικός προσδιορισμός σημαίνει ότι προσδιορίζω κάτι με σημείο αναφοράς κάποιο τόπο γεωγραφικά ορισμένο. Όταν για παράδειγμα λέμε ΠΓΔΜ, αυτό είναι γεωγραφικός προσδιορισμός γιατί αναφέρεται σε κάποια κρατική οντότητα που ήταν πριν τμήμα της γεωγραφικής επικράτειας της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Όταν λέμε Βόρεια Ελλάδα, αυτός είναι γεωγραφικός προσδιορισμός γιατί αναφέρεται σε.......συγκεκριμένη γεωγραφικά έκταση (Ελλάδα) και αντιδιαστέλλεται από άλλο γεωγραφικό προσδιορισμό, δηλαδή τη Νότια Ελλάδα.

Αν πούμε την δική μας επαρχία της Μακεδονίας, Ελληνική Μακεδονία, τότε κάποιος άλλος γεωγραφικός προσδιορισμός που θα θέλει να φέρει τον όρο Μακεδονία, θα πρέπει να έχει γεωγραφικό σημείο αναφοράς, έξω από την ελληνική επικράτεια. Για παράδειγμα ΠΓΔΜ ή Σλαβική Μακεδονία κ.λ.π.

Όταν όμως λέμε «Βόρεια Μακεδονία» έτσι ξεκάρφωτα, ερωτάται: Πως αυτό προσδιορίζεται γεωγραφικά; Ποιο είναι το γεωγραφικό σημείο αναφοράς, με βάση το οποίο διακρίνεται το «Βόρεια»; Για να δεχτούμε τον προσδιορισμό «Βόρεια Μακεδονία» θα πρέπει λογικά να υπάρχει και το γεωγραφικό αντίστροφό του δηλαδή «Νότια Μακεδονία». Εδώ ακριβώς είναι η παγίδα που μας στήνουν οι ξένοι για συντήρηση αλυτρωτικών βλέψεων (διαίρει και βασίλευε) και συνηγορεί και το εδώ κατεστημένο προκειμένου να αποφύγει τώρα μπλεξίματα που θα θέσουν σε δοκιμασία τις εξουσίες του. Όμως αυτή είναι μια κοντόφθαλμη πολιτική που θα μας θέσει σε σοβαρά προβλήματα, ακόμα και σε πόλεμο στο μέλλον, όπως είχαμε αναφέρει και σε άλλο άρθρο με τον τίτλο Το «Βόρεια Μακεδονία και οι ανεγκέφαλοι του ΠΑΣΟΚ».

Σκεφτείτε απλά ότι δεν είστε έλληνας πολίτης αλλά πολίτης μιας απομακρυσμένης χώρας και ακούτε ότι υπάρχει ένα κράτος με τον προσδιορισμό «Βόρεια Μακεδονία», αμέσως θα υποθέσετε ότι υπάρχει και το αντίστοιχό του «Νότια Μακεδονία». Αν τώρα μελλοντικά ακούσετε ότι εκδηλώνονται αλυτρωτικές βλέψεις από το «Βόρεια Μακεδονία» ή πολύ περισσότερο πληροφορηθείτε για εχθροπραξίες στην περιοχή, θα θεωρήσετε φυσιολογικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο, όπως και εμείς θεωρούμε φυσιολογικές τις συγκρούσεις ανά την υφήλιο όπου υπάρχουν διαφορές μεταξύ βορείων και νοτίων. Αμφιβάλει κανείς για την ικανότητα της προπαγάνδας των Σκοπιανών σε σχέση με τους δικούς μας ερασιτέχνες;
Προσπαθούν λοιπόν μέσα από τα ΜΜΕ του καθεστώτος (ΠΑΣΟΚ και μερίδα της Νέας Δημοκρατίας) να μας περάσουν για ηλίθιους και να μας πείσουν ότι το «Βόρεια Μακεδονία» είναι ένα απλός ανώδυνος γεωγραφικός προσδιορισμός, ενώ αποκρύπτουν την τραγική αλήθεια.

http://hassapis-peter.blogspot.com


5 σχόλια:

Ανώνυμος 19 Μαρτίου 2010 στις 3:23:00 π.μ. EET  

και εδώ πρεπει να τεθεί η ερώτηση ποια είναι η λύση που δεν θα ενέχει τον κίνδυνο συντήρησης αλυτρωτικών βλέψεων από την ΠΓΔΜ;;; Όποιο άλλο όνομα και να πάρει το κρατίδιο των Σκοπίων θα συνεχίσει να έχει απαιτήσεις. Ακόμα και αν η Ελλάδα δεν κάνει κανένα συμβιβασμό οι Σκοπιανοι θα συνεχίσουν το τροπάρι τους και απλώς θα συντηρείται αυτή η κατάσταση. Ποια είναι η επιλογή που θα μας βλάψει λιγότερό χωρίς να διατηρηθεί το status quo το οποίο οπως και αν το δούμε έχει παρατραβήξει (20 χρόνια) και όπως έχουμε διαπιστώσει η διαιώνηση αυτής της κατάστασης εχει λειτουργήσει ενάντια στα ελληνικά συμφέροντα (πολλες χώρες ανα την υφήλιο πλέον αναγνωριζουν τα σκόπια ως μακεδονία). Άρα... μήπως πρέπει να επιλέξουμε το μη χείρον βέλτιστον για άλλη μία φορά;

Ανώνυμος 19 Μαρτίου 2010 στις 2:42:00 μ.μ. EET  

Σκέφτείτε μέσω της προσεχούς αλλαγής των ορίων των περιφερειών να δημιουργηθούν περιφέρειες Νότιας, Κεντρικής, Δυτικής, ανατολικής κλπ Μακεδονίας και να μας λείπει η Βόρεια.
Δεν ξέρω αν θα είναι για καλό ή κακό.
νομίζω πως ΜΙΑ περιφέρεια Μακεδονίας με εκλεγμένο περιφερειάρχη θα ήταν η απάντηση σε όλους ή τουλάχιστον για τις Βρυξέλλες.

Ανώνυμος 19 Μαρτίου 2010 στις 6:06:00 μ.μ. EET  

η μόνη ονομασία με μακεδονία μέσα είναι το "Δημοκρατία Βόρεια της Μακεδονίας" (Republic North of Macedonia). Είναι γεωγραφικά και ιστορικά σωστό κι άμα τους αρέσει (και πιστεύω είναι εφικτό άμα δε κυβερνούν κοτσαμπάσηδες. Έχουμε καταντήσει να έχουμε πιο αδύναμη φωνή κι απο τη ΠΓΔΜ)....

Ανώνυμος 19 Μαρτίου 2010 στις 9:11:00 μ.μ. EET  

Συμφωνώ με τον προηγούμενο σχολιαστή και θεωρώ πως ο αρθρογράφος ακούσια παραπλανεί. Οποιαδήποτε άλλη λύση σύνθετης ονομασίας, δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια και τις απαιτήσεις μας: το "Νέα Μακεδονία" είναι απαράδεκτο διότι δεν την αντιδιαστέλλει με την ελληνική Μακεδονία αλλά με κάποια παλιά Μακεδονία (ίσως τους εξασφαλίσει και αυτό που προπαγανδίζουν, δηλαδή ότι είναι συνεχιστές του αρχαίου Βασιλείου της Μακεδονίας), το "Σλαβική Μακεδονία" ή το "Σλαβομακεδονία" είναι απαράδεκτο διότι χαρακτηρίζει τη "Μακεδονία" ως "Σλαβική" χωρίς να την διαχωρίζει από κάτι άλλο, εφόσον δεν υπάρχει άλλη κρατική οντότητα, επιπλέον δεν πρόκειται (και είναι απόλυτα λογικό) να την δεχτεί η πολυπληθής Αλβανική μειονότητα της ΠΓΔΜ. Το "Βόρεια Μακεδονία" είναι το βέλτιστο, καθώς διαχωρίζει αυτούς από το τη νοητή "Νότια Μακεδονία" που, παρότι δεν υπάρχει σαν κρατική οντότητα, είναι η ελληνική Μακεδονία. Το επιχείρημα περί πιθανών εχθροπραξιών είναι αστείο, καθώς, ακόμα και αν ο πολίτης της απομακρυσμένης χώρας μπερδευτεί, αυτό δεν μας αφορά, η εξωτερική πολιτική δε βασίζεται σ' αυτό! Επίσης, όταν ψάχνουμε μια λύση σε ένα ζήτημα μέσω διαπραγματεύσεων, δεν έχουμε στο νου εχθροπραξίες, αλλά ειρηνική διευθέτηση (αλλιώς ας κάναμε πόλεμο, όχι διαπραγματεύσεις!). Ένα επιπλέον επιχείρημα υπέρ του "Βόρεια Μακεδονία", πέρα από το ότι αντανακλά ιστορικές και γεωγραφικές πραγματικότητες, είναι ότι μπορεί να επιτευχθεί υπό προϋποθέσεις και ότι μπορεί να μείνει στο χρόνο, δηλαδή να επικρατήσει και να μην χρησιμοποιείται το σκέτο "Μακεδονία" επίσημα ή ανεπίσημα.

ΠΚΠ

ΥΓ: Ελπίζω όταν είπα ότι το ΒΜ είναι η βέλτιστη λύση να μην προκάλεσα σύγχυση. Προφανώς, το ευκταίο θα ήταν να μην υπάρχει ο όρος Μακεδονία, ιδίως για μένα που είμαι από Καβάλα, άρα Μακεδόνας...

Ανώνυμος 20 Μαρτίου 2010 στις 4:25:00 π.μ. EET  

Αγαπητέ κύριε Χασαπη, ΤΙ ΛΕΤΕ!
Το « Βορεια Μακεδονια» βεβαίως και είναι γεωγραφικος προσδιορισμός. Μάλλον οδηγειστε στην παρούσα πλάνη λόγω του ότι παραβλεπετε ότι ο ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ χώρος «Μακεδονια» σήμερα επεκτείνεται σε περιοχές οι οποίες ανήκουν στην Ελληνικη (51%), Σκοπιανικη, Βουλγαρικη και Αλβανικη επικράτεια. Συνεπώς ο όρος Μακεδονια αναφέρεται σε συγκεκριμένο γεωγραφικό σύνολο ορισμένο σαφώς από τους γεωγραφους. Συνεπώς ο προσδιορισμός Βορεια (Σλαβοδκοπιανικη) διακρίνεται από το Νοτια (Ελληνικη). Σαν να λέμε Βόρεια και Νότια Αμερικη για παράδειγμα. Τώρα μ'αυτα που γράφετε, η δεν καταλαβαίνετε η κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP