1988 : "Βλαβερή διέλευση" στην Κριμαία

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Τουρκική κορβέτα έξω απο το Σούνιο; "Ε και τι θες να κάνουμε, να την βουλιάξουμε;", αναρωτιούνται κάποιοι φίλοι.. Ακριβώς για αυτή την περίσταση ανεβάσαμε το ακόλουθο βίντεο στο κανάλι του "Εν Κρυπτώ" στο youtube.

Παρακολουθήστε τι συνέβη το μακρυνό 1988 όταν το αμερικανικό καταδρομικό USS Yorktown (CG 48) 9.600 τόνων επιχείρησε να μιμηθεί τις τουρκικές περατζάδες, μερικά μίλια έξω από τις ακτές της -σοβιετικής- Κριμαίας. Χαρακτηριστική είναι η αντιδράση των χαρωπών Αμερικανών ναυτών, όταν ο καπετάνιος της σοβιετικής φρεγάτας Βezzaventy 3.500 τόνων (FFG 811) αποφασίζει να τους δείξει το γιατί είναι πολύ κακή ιδέα να κάνεις τέτοιου είδους "διέλευσεις" σε νερά κυρίαρχου κράτους..



Το αμερικανικό σκάφος τελικά αποχώρησε.Και ο τότε αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Richard L. Armitage, μετά το περιστατικό, επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους λέγοντας πως "η ρωσική αντίδραση δεν ήταν απαραίτητη απο επιχειρησιακή άποψη"..Aυτη ήταν και η τελευταία φορά που αμερικανικό σκάφος επιχείρησε κάτι ανάλογο, μέχρι και το τέλος του Ψυχρού πολέμου.


Φωτογραφία της σύγκρουσης



9 σχόλια:

Ανώνυμος 24 Μαρτίου 2010 στις 4:00:00 μ.μ. EET  

Πολύ καλή ιδέα!!! Αν έχεις τα κότσια να στηρίξεις τον αξιωματικό σου που θα αποφασίσει να σταματήσει τις τουρκικές βόλτες στο Αιγαίο βέβαια... Ο ΓΑΠ πάντως αποδεδειγμένα...δεν τα έχει!!!

Ανώνυμος 24 Μαρτίου 2010 στις 4:08:00 μ.μ. EET  

Επειδή δεν φαίνεται και πολύ καλά στο βίντεο, τί ακριβώς κάνει το Ρώσικο πλοίο και τρομάζουν τόσο οι Αμερικανοί;

Ανώνυμος 24 Μαρτίου 2010 στις 4:45:00 μ.μ. EET  

Ατυχές το παράδειγμα: Το κυρίαρχο κράτος της Ε.Σ.Σ.Δ. διαλύθηκε ένα χρόνο μετά το περιστατικό.
Δίνει εύκολο στόχο σε κάποιους, για να υποστηρίξουν ότι το κυνήγι των εξοπλισμών για να προστατεύουν τα κράτη την κυριαρχία τους τα οδηγεί στην χρεωκοπία, γι' αυτό και θα πρέπει να μειώνονται οι εξοπλισμοί κλπ., κλπ.
Θα μπορούσε πάντως, στο δρόμο της τούρκικης κορβέτας να βρεθεί τυχαία κάποιο ακυβέρνητο εμπορικό σκάφος, χωρίς δυνατότητα να αποφύγει τη σύγκρουση...

Ανώνυμος 24 Μαρτίου 2010 στις 4:47:00 μ.μ. EET  

Εμβολίζει το αμερικανικό σκάφος.

Ανώνυμος 24 Μαρτίου 2010 στις 5:42:00 μ.μ. EET  

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΛΙΓΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ,ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΕΝΑ ΙΣΤΙΟΦΟΡΟ.. ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ..

Ανώνυμος 24 Μαρτίου 2010 στις 6:20:00 μ.μ. EET  

Η (αυτο)διάψευση του ΓΕΕΘΑ μου θύμησε ένα περιστατικό των επαναστατικών χρόνων.
Σ' ένα νησί (ας μη πούμε ποιό) αποβιβάστηκε τούρκικο ασκέρι. Οι άντρες πήραν τα βουνά και παράτησαν τις γυναίκες στην πόλη. Την άλλη μέρα που 'χε φύγει το κακό γύρισαν πισω και τις ρώτησαν .."σας πειράξασιν;" κι αυτές απάντησαν "... όχι δεν μας πειράξασι, μόνο μας γαμήσασι..."
Digon

Νικος 25 Μαρτίου 2010 στις 12:29:00 π.μ. EET  

Δε βλεπω γιατί είναι ατυχές το παράδειγμα. Η ΕΣΣΔ έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει για να υπερασπίσει αυτό που θεωρούσε κτήμα της, εθνικό της χώρο. Και το έκανε ακόμα και όταν βρισκόταν στο χείλος της διάλυσης, με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν να πηγαίνει άσχημα και με ανυπέρβλητα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα. Γιατί είτε είσαι Κράτος και ασκείς την κυριαρχία σου (ΕΣΣΔ) απέναντι στον οποιονδήποτε είτε παραδίδεις την κυριαρχία σου σε τρίτους ευχόμενος να σε προστατέψουν όταν έρθει η ώρα (σημερινή Ελλάδα). Ούτε "ακυβέρνητα" εμπορικά ούτε τίποτε. Έχουμε και πλοία έχουμε και καπετάνιους. Ηγεσία έχουμε;

Ανώνυμος 27 Μαρτίου 2010 στις 10:59:00 π.μ. EET  

Δεν ασπάζομαι την άποψη να συνεχίσουμε το κυνήγι των εξοπλισμων. Όμως, το κυνήγι των εξοπλισμών κάποιους τους οδηγεί στην χρεωκοπία και κάποιους άλλους στην παγκόσμια κυριαρχία. Η Αμερική τότε κατασκέυαζε πλήθος από χαμηλού κόστους (αλλά αξιόπιστα) πλοία (βλ. φρεγάτες Perry). Αυτό συντέλεσε να τους ακολουθήσουν στο κυνήγι των εξοπλισμών οι Ρώσσοι και να χρεοκοπήσουν. Οι Αμερικάνοι στάθηκαν τυχεροί και "τους έκατσε" η στρατηγική.

Ηρακλής 14 Απριλίου 2010 στις 3:18:00 μ.μ. EEST  

Είμαι εν αποστρατεία Αξκός του ΠΝ και συγχωρήστε με που θα σας απογοητεύσω αλλά το περιστατικό είναι καθαρά ένα Ναυτικό ατύχημα. Είδα το βίντεο 3 φορές και λέω καθαρά πως δεν είναι εμβολισμός του Αμερικανικού απο το Ρωσικό πολεμικό.
Το Ρωσικό πλοίο είναι "καταφθάνον" δηλ. έρχεται από πίσω..., έχει δεξιά το Αμερικανικό που σημαίνει ότι το προσέχει, πλησιάζει κάτω απί 10 μέτρα και το φαινόμενο μπερνούλι, που μάθαμε στη φυσική λαμβάνει χώρα, τραβά τα πλοία κοντά και επέρχεται η πρόσκρουση απο κακό χειρισμό του Ρωσικού.
Στη πρόσκρουση αυτή φταίει καθαρά το Ρωσικό πλοίο. Βέβαια αν ήταν καλοί χειριστές και αν ήθελαν να αποφύγουν την πρόσκρουση αρκούσε η μείωση ταχύτητας του Ρωσικού χωρίς στροφή του τιμονιού ή έστω ελάχιστα αριστερά.... ανάλογα με κατάσταση!
Άν ήταν .... μάγκες (!) οι Ρώσοι θα ερχόταν με μια συγκλίνουσα πορεία από μπροστά δεξιά του Αμερικανικού (για να φταίει αυτό) θα εξανάγκαζαν το Αμερικανικό να απομακρυνθεί ή αν ήθελαν θα μπορούσαν να προκαλέσουν και πάλι σύγκρουση και τότε θα τους έλεγα μπράβο!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP