Ελληνογαλλικές ασκήσεις στο Αιγαίο

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Συνεκπαίδευση μονάδων του Ελληνικού και του Γαλλικού πολεμικού Ναυτικού καθώς και αεροπορικών μέσων ξεκίνησαν σήμερα σε περιοχές του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους. Οι ασκήσεις θα διαρκέσουν απο σήμερα μέχρι της 10 Μαρτίου και στο χρονικό διάστημα απο 17 μέχρι 18 Μαρτίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ η συνεκπαίδευση αφορά αποστολές αέρος, αέρος-εδάφους και αεροναυτικής συνεργασίας.

Απο πλευράς ΠΑ θα συμμετέχουν μαχητικά F-16 , M2000 και Α-7 καθώς και ένα ΑΣΕΠΕ ΕMB-145ΑΕW ενώ απο Γαλλικής πλευράς θα εμπλακούν τα αεροπορικά μέσα του αεροπλανοφόρου Charles-de-Gaulle (μαχητικά Rafale, Super Etendard και ΑΣΕΠΕ Hawkeye) και τα αντιτορπιλικά συνοδείας του de Gaulle, τα "Jean Bart" και "Dudleix". Η τελευταία ελληνογαλλική άσκηση είχε λάβει χώρα στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης τον περασμένο Δεκέμβρη (1-8 Δεκεμβρίου,)στα πλαίσια της ισχύουσας διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών.



3 σχόλια:

Ανώνυμος 9 Μαρτίου 2010 στις 1:53:00 μ.μ. EET  

Λετε να τους διακοψουν και αυτους οι Τουρκοι παλι!

Alexandros 14 Δεκεμβρίου 2011 στις 10:43:00 μ.μ. EET  

Με αφορμή αυτό το άρθρο θα ήθελα να ανοίξω μια συζήτηση γύρω από την αεροπορία και να ρωτήσω γνώστες κατά πόσον κάποια πράγματα είναι εφικτά και ωφέλιμα.

Καταρχάς θεωρώ πως η Αεροπορία και το Ναυτικό είναι απαραίτητο να έχουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στο οπλοστάσιό τους και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υστερούν του αντίπαλου δέους ακόμα και σε αριθμούς, κάτι που γίνεται σήμερα.

Πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο που έλεγε ότι η Dassault σκέφτεται να κλείσει τη γραμμή παραγωγής του Rafale, οπότε μήπως είναι αυτή μια καλή ευκαιρία για εμάς;

Δηλαδή, θα μπορούσαμε να παραγγείλουμε 120; Rafale, των οποίων την κατασκευή θα φέρουμε στην Ελλάδα, ανοίγοντας γραμμή παραγωγής ( Θράκη για παράδειγμα)εδώ ή και εδώ η οποία αργότερα θα παράγει και ανταλλακτικά και θα μπορεί να χρησιμεύσει και ως γραμμή για αναβαθμίσεις. Επιπλέον θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας συνεργασίας και για την ανάπτυξη μελλοντικών μαχητικών. Ίσως ακόμα θα μπορούσαμε να συνδυάσουμε τη συμφωνία αυτή με συμφωνία και για τις φρεγάτες, οι οποίες από ο, τι ακούγεται είναι οι καλύτερες αυτή τη στιγμή.

Κάποιοι θα μπορούσαν να αντιπροτείνουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει με το Sukhoi ή θα μπορούσαμε να λύσουμε το πρόβλημα στα μαχητικά με το F-18 καλύτερο; και φθηνότερο; δεν είμαι σίγουρος και να επιδιώξουμε με παρόμοια συνεργασία με την Lokheed. Αφενός στην πρώτη περίπτωση θεωρώ πολύ δύσκολο ένα τέτοιο άνοιγμα της Ελλάδας προς την Ρωσία, αλλά πραγματικά δεν ξέρω και κατά πόσο θα ήταν ωφέλιμο τόσο από πολιτική άποψη όσο και από άποψη τεχνογνωσίας, εκπαίδευσης και υποστήριξης. Άλλωστε όσον αφορά την πολιτική σκοπιμότητα αυτή θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί και με την αγορά S400, τα οποία μάλλον θα μας είναι και πιο χρήσιμα. Όσον αφορά το F18 δεν ξέρω κατά πόσο θα έχει αντίστοιχες δυνατότητες αναβαθμίσεων ενώ δεν ξέρω και κατά πόσον είναι καλύτερο ή φθηνότερο τελικά.

Το F-35 δεν το βάζω καθόλου σε αυτή την ιστορία γιατί είναι ένα όπλο που τελικά θα πρέπει να παραγγείλουμε εφόσον αποκτηθεί από την Τουρκία. Αλλά έχοντας κάνει αυτό με το Rafale θα μπορούσαμε να έχουμε 156 F16, 120 Rafale και με έναν αριθμό γύρω στα 90 F35, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα 45 Mirage 2000, που θα καλύπτουν τις ανάγκες μέχρι να έρθουν τα F35, θα έχουμε έναν αριθμό 360 με 370 μαχητικών, που είναι απαραίτητος για την κάλυψη του Ελληνικού εναέριου χώρου.

Παρακαλώ να είστε επιεικείς με τις σκέψεις μου γιατί δεν είμαι αρμόδιος απλά ξέρω ότι έχω μάθει από την αγάπη μου προς την αεροπορία, κυρίως, χωρίς όμως να έχω κάποια εξειδικευμένη γνώση ή να είμαι στρατιωτικός. Για να προλάβω όλους αυτούς που θα μιλήσουν για την κρίση, να γράψω πως όταν η Τουρκία έκανε τις συμφωνίες με την Lockheed ήταν σε παρόμοια οικονομική κατάσταση, ενώ θεωρώ πως είναι και αδύνατον να συνεχιστεί αυτή η ηλίθια πολιτική, για πολύ ακόμα τουλάχιστον, γιατί είναι ηλίου φαεινότερο ότι δε βγάζει πουθενά. Τέλος, νομίζω θα είναι ένα πολύ σημαντικό άνοιγμα για την πολεμική βιομηχανία της χώρας και με αντίστοιχες κινήσεις και σε άλλους τομείς θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα των στρατιωτικών συσχετισμών στην περιοχή και τη δυναμική της χώρας.

Αυτά από μένα, ελπίζω σε απαντήσεις σας

Ανώνυμος 15 Δεκεμβρίου 2011 στις 8:53:00 π.μ. EET  

@Alexandros
Θα έλεγα πως, όσα αναφέρεις είναι υλοποιήσιμα υπό δύο προϋποθέσεις
1. Να εκλεγούν πολιτικοί με ΤΣΙΠΑ
2. Να προεξοφλήσουμε τις γεωτρήσεις πετρελαίου.

Θέλοντας να εκτιμήσω και ένα ποσοστό υλοποίησης των άνωθεν, θεωρώ οτι θα ισούται με το να ανατείλει ο ήλιος από την δύση...

Καλημέρα μας.-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP