Συνέντευξη τύπου ΥΕΘΑ για τα υποβρύχια

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Την συμφωνία - πλαίσιο για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και το πρόγραμμα των υποβρυχίων αναμένεται να εγκρίνει αύριο το ΚΥΣΕΑ, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο ΥΕΘΑ Ευ.Βενιζέλος. Της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ θα προηγηθεί σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής στο υπουργείο Οικονομικών για το θέμα. Στο αυριανό πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού.

Στα σημαντικότερα σημεία της επιτευχθείσας συμφωνίας για τα υποβρύχια είχαμε αναφερθεί προχθές (Τέλος στην οδύσσεια των υποβρυχίων) . Σε ότι αφορά το ζήτημα της παραλαβής του Παπανικολή και της "προσπάθειας μεταπώλησης του" μετά τις ανακοινώσεις του ΥΕΘΑ ενισχύονται οι εκτιμήσεις ότι το υποβρύχιο θα παραμείνει τελικά στο ΠΝ και τα περί μεταπώλησης του δεν είναι παρα ένας ελιγμός από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας, ώστε να μειωθεί το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη. Ειδικότερα ανακοινώθηκε ότι :

S-120 Παπανικολής

Η Ελληνική πλευρά θα παραλάβει το 1ο υποβρύχιο Παπανικολής με σκοπό την πώληση του σε τρίτη χώρα. Το συγκεκριμένο υποβρύχιο έχει πλέον την πιστοποίηση του γερμανικού νηογνώμονα αλλά για την παραλαβή του θα ζητηθεί νέα πιστοποίηση από το γερμανικό νηογνώμονα και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Σύμφωνα με τον υπουργό "η ελληνική πλευρά προσδοκά να πουλήσει το υποβρύχιο σε ποσό μεγαλύτερο των 300 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό στο οποίο κοστολογείται από τη γερμανική πλευρά." Απαντώντας όμως σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι εάν δεν πραγματοποιηθεί η πώληση του και η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού ζητήσει να ενταχθεί στη δύναμη του Στόλου, τότε το θέμα θα απασχολήσει το υπουργικό συμβούλιο.
Νέα U-214, Νeptune II

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα υ/β, η Ελλάδα θα παραγγείλει 2 νέα υποβρύχια 214 έναντι του εκσυγχρονισμού των άλλων 2 υποβρυχίων τύπου 209 και θα παραλάβει κανονικά 3 ναυπηγηθέντα 214 (Πιπίνος,Ματρώζος,Κατσώνης) καθώς και το ήδη εκσγχρονισμένο U-209/1200 "Ωκεανός". Ερωτηματικά αφήνει η δήλωση του ΥΕΘΑ ότι τα ήδη αποκτηθέντα ανταλλακτικά για τον πρόγραμμα εκσυγχρονισμού που ματαιώνεται θα διατεθούν στο "Ωκεανός" καθώς και στα άλλα δύο υποβρύχια που δεν θα εκσυγχρονιστούν.
Σε ότι αφορά το οικονομικό σκέλος και τα ναυπηγεία γενικότερα, ανακοινώθηκε ότι:
  • Το 75% των μετοχών των Ναυπηγείων μεταβιβάζεται στην εταιρεία Abu Dabi Maritime.
  • Το ελληνικό δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα άσκησης βέτο εσαεί όσον αφορά στην περαιτέρω μεταβίβαση των μετοχών,
  • Το ελληνικό δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα άσκησης βέτο όσον αφορά στα πρόσωπα που στελεχώνουν το ΔΣ της εταιρείας,
  • Αίρεται η πρόταση της Abu Dabi Maritime για απόλυσεις 350 εργαζομένων,
  • Η τιμή κόστους των νέων υποβρυχίων ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια ευρώ, έκαστο, όταν σε τιμές 2001 η τιμή του ήταν 463,25 εκατομμύρια ευρώ.
  • Το πρόγραμμα πληρωμών είναι 9ετούς διάρκειας και το ετήσιο κόστος θα κυμαίνεται από 50 έως 200 εκατομμύρια ευρώ.
  • Η γερμανική πλευρά έχει προτείνει καλύτερες πληρωμές για τα δύο πρώτα χρόνια για τη ναυπήγηση των νέων υποβρυχίων.
  • Τα περιουσιακά στοιχεία των Ναυπηγείων που αφορούν σε μη στρατιωτικές δραστηριότητες θα εκποιηθούν.
  • Στα Ναυπηγεία χορηγείται δάνειο 20 εκατομμύρια ευρώ για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, μέχρι την υπογραφή της τελικής συμφωνίας σε 4-5 μήνες. Η τελική συμφωνία θα επικυρωθεί από τη Βουλή.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP