Στο στόχαστρο και η ΕΛΔΥΚ;

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Real News υπάρχουν εισηγήσεις για απομάκρυνση του 30% των οπλιτών της ΕΛΔΥΚ, στο πλαίσιο των περικοπών του υπουργείου για το προσωπικό που υπηρετεί εκτός συνόρων. Με βάση το δημοσίευμα, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με πρόσχημα τη δυσχερή οικονομική θέση της χώρας, μελετά τη δραστική μείωση της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), ενέργεια η οποία θα έχει ανυπολόγιστες στρατιωτικο-διπλωματικές συνέπειες. Στην ΕΛΔΥΚ (σχηματισμός επιπέδου Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας) υπηρετούν σήμερα 950 Ελλαδίτες, όπως προβλέπουν οι Συνθήκες Ζυρίχης-Λονδίνου, με λειτουργικές δαπάνες χαμηλότερες του ενός εκατ. ευρώ. Η ΕΛΔΥΚ διαθέτει μεγάλη ισχύ πυρός (61 άρματα μάχης Μ-48Α5 MOLF, τουλάχιστον 80 ΤΟΜΠ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΙΙ και σημαντικό αριθμό πυροβόλων) ενισχύοντας την αποτρεπτική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς.
Οι απαράδεκτες αυτές εισηγήσεις δεν εντάσσονται σε κάποιο γενικότερο αμυντικό σχεδιασμό και αναπόφευκτα, εν μέσω συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, δημιουργούν συνειρμούς με την απόσυρση της Ελληνικής Μεραρχίας το 1968, όταν οι σαφώς υπέρτερες κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν τη βελτίωση των υποδομών τους και την ανανέωση του παλαιότερου υλικού. Οποιαδήποτε κατ΄ελάχιστο μείωση της δύναμης της ΕΛΔΥΚ σημαίνει ότι η Αθήνα αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις Συνθήκες Εγγυήσεως, δημιουργώντας μείζον πολιτικό ζήτημα.

ΠΣΕEΔ

1 σχόλια:

enkripto 9 Μαρτίου 2010 στις 7:49:00 π.μ. EET  

το ΥΠΕΘΑ διέψευσε σήμερα το δημοσίευμα

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις ξένων δημοσιογράφων για χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Real News με τίτλο «Ψαλιδίζεται και η δύναμη της ΕΛΔΥΚ- Σκέψεις στο Πεντάγωνο για απόσυρση του 30% της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο», δήλωσε τα εξής:



«Το δημοσίευμα αυτό, πρώτον, είναι παντελώς ανακριβές και συντάχθηκε χωρίς να έχει δοθεί η παραμικρή, έστω και έμμεση, αφορμή. Δεύτερον, παρότι αναφέρεται σε εξαιρετικά κρίσιμό θέμα, δημοσιεύτηκε χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε προσπάθεια διασταύρωσης και ελέγχου της ορθότητας του.

Τρίτον, κάθε Έλληνας πολίτης -και πολύ περισσότερο κάθε ασχολούμενος με την ενημέρωση- οφείλει να γνωρίζει ότι τόσο η παρουσία της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο όσο και η συγκεκριμένη αριθμητική δύναμη της προσδιορίζεται από το συμβατικό διεθνές δίκαιο, ο σεβασμός του οποίου συνιστά απαράβατο άξονα της εξωτερικής και αμυντικής μας πολιτικής»

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP