Υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Για τις 30 Μαρτίου προγραμματίζεται η επίσκεψη του κ. Δρούτσα στην Άγκυρα. Συμπτωματικά διαπιστώσαμε τις χρονολογικές συμπτώσεις: Την ίδια ημέρα το 1432 γεννήθηκε ο Μωάμεθ Β΄ που εκπόρθησε την Κωνσταντινούπολη και το 1822 έγινε η σφαγή της Χίου από τους Τούρκους.

Εδώ και τόσους μήνες η πολιτική ηγεσία είχε αφήσει την εκπροσώπηση της χώρας στην Αίγυπτο, με όλες τις ιδιομορφίες που υπάρχουν στις σχέσεις με τη μεγάλη αυτή μουσουλμανική χώρα, σε επίπεδο επιτετραμμένου. Και μετά ψάχνουμε να βρούμε τις αιτίες που το Κάιρο είναι πιο πρόθυμο να ακούσει τις θέσεις της Τουρκίας, είτε αφορούν τη Μεσόγειο είτε τη χάραξη των ΑΟΖ και των υφαλοκρηπίδων…

Θα συνεχίσουμε να ρωτάμε: Τι θα πράξει η ελληνική κυβέρνηση με την Αλβανία; Έκανε συγκέντρωση των πρεσβευτών στις χώρες των Δ. Βαλκανίων ο κ. Δρούτσας και απλώς τους ανέλυσε το... όραμα της «Ατζέντας 2014». Μήπως πριν γίνουμε «ευρωπαίοι ιεραπόστολοι» πρέπει να λύσουμε και κάποια από τα προβλήματα που υπάρχουν στα βόρεια σύνορά μας;

Τι εντολές πήρε ο πρέσβης μας στα Τίρανα Ν. Πάζιος; Θα εξηγηθεί στον κ. Μπερίσα και κυρίως στον «σοσιαλιστή» κ. Ραμά ότι δεν μπορούν και δεν είναι σε θέση να παίζουν με την Ελλάδα; Αναφερόμαστε στη συμφωνία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, την οποία υποτίθεται ότι ακύρωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, ύστερα από προσφυγή της αντιπολίτευσης. Μια συμφωνία που συνυπέγραψαν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών πέρυσι και τώρα βρίσκεται στον αέρα.

Υπάρχουν τρόποι να πεισθούν και ο κ. Ραμά και ο κ. Μπερίσα ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη οικονομικά κατάσταση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να γίνει και ο σάκος του μποξ, ακόμη και για την Αλβανία…

Δεν υπήρχε αμφιβολία ότι αυτό που επιθυμούσε η τουρκική πλευρά θα γινόταν στο τέλος. Παρ’ ολίγον μάλιστα να μας το εμφανίσουν ότι ήταν δική μας... επιδίωξη. Η περίφημη δήλωση με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των συνομιλιών Χριστόφια - Ταλάτ θα εκδοθεί, όπως όλα δείχνουν, καθώς την είχαν ζητήσει η Άγκυρα και ακολούθως τα Ηνωμένα Έθνη και οι ΗΠΑ. Όλα στα όλα για να στηριχθεί ο Ταλάτ, αν και ακόμη δεν έχουμε κατανοήσει για ποιον λόγο η ελληνοκυπριακή πλευρά προτιμά να ακούει τις διχοτομικές θέσεις της Άγκυρας διά στόματος του υποτίθεται μετριοπαθούς, Ταλάτ και όχι απευθείας από τον εκπρόσωπο του ντενκτασικού συστήματος, τον κ. Έρογλου. Οι Αμερικανοβρετανοί είναι λογικό να προτιμούν τη «μετριοπαθή» φιγούρα του κ. Ταλάτ, μια και έτσι στριμώχνουν την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο κ. Χριστόφιας σε τι ελπίζει άραγε;

Τι θα λέει αυτή η δήλωση; Κανείς δεν γνωρίζει, αν και όπως όλα δείχνουν μάλλον θα τονίζει τα... σημεία σύγκλισης που υπήρχαν, δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι είμαστε σε δρόμο λύσης και ότι έχει υπάρξει ήδη διαπραγματευτικό κεκτημένο. Όπως είναι γνωστό, τα σημεία σύγκλισης είναι σε κεφάλαια που αφορούν άμεσα την Τουρκία, ενώ κρίσιμα θέματα όπως το εδαφικό, το περιουσιακό και η ασφάλεια-εγγυήσεις, για τα οποία καίγονται οι Ελληνοκύπριοι, έχουν παραπεμφθεί στο... μέλλον.

Εδώ όμως έφθασε η κυβέρνηση Χριστόφια με δυσκολία να κρύβει την ανακούφισή της για τη δυσάρεστη εξέλιξη με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (που ουσιαστικά έκλεισε την πόρτα σε νέες προσφυγές για περιουσίες στα Κατεχόμενα παραπέμποντας στην Επιτροπή που έχει συστήσει το ψευδοκράτος), ελπίζοντας ότι έτσι θα σταματήσουν να κερδίζουν υποθέσεις οι Ελληνοκύπριοι που στριμώχνουν την Τουρκία και θέτουν ψηλά τον πήχη στη ρύθμιση του περιουσιακού. Έγιναν συσκέψεις επί συσκέψεων, ενώ θα ήταν πιο απλό να αφεθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι Ελληνοκύπριοι να προσφύγουν στην υποτιθέμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων του ψευδοκράτους, οπότε με μερικές χιλιάδες προσφυγές να απορρίπτονται ή να καθυστερούν αδικαιολόγητα, θα υπήρχε εκ νέου λόγος για προσφυγή στο ΕΔΑΔ…

Σίγουρα το Κυπριακό δεν θα λυθεί στην αίθουσα ενός δικαστηρίου, αλλά οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο μπορεί να διαμορφώσουν μια πραγματικά δικαιότερη και βιώσιμη λύση. Ας μην τη θυσιάσουν λοιπόν στον βωμό της επανεκλογής του κ. Ταλάτ, που απλώς εξυπηρετεί τις στρατηγικές επιλογές της Άγκυρας.

Απο την στήλη της εφημερίδας "Το Παρόν"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP