Αναγνώριση του Ιρακινού Κουρδιστάν απο την Άγκυρα

Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Σημαντική είδηση, πλην όμως πέρασε «στα ψιλά γράμματα» των τουρκικών εφημερίδων: η Άγκυρα αναγνώρισε επίσημα την αυτόνομη Κουρδική οντότητα στο Βόρειο Ιράκ και απέστειλε πρόξενο στην Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν. Πρώτος πρόξενος τοποθετήθηκε ο Αϊντίν Σελτζέν, που είχε υπηρετήσει στην πρεσβεία της Ουάσιγκτον.

Το άνοιγμα του προξενείου αποτέλεσε πρώτο βήμα προς την εφαρμογή απόφασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, που στοχεύει στην «καλλιέργεια στενότερων και καλύτερων σχέσεων» με την αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση. Ο φιλοκυβερνητικός τύπος το χαρακτήρισε άλλο ένα βήμα στη θέση του Τούρκου υπουργού εξωτερικών Νταβούτογλου «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες».

Στο άνοιγμα του προξενείου συναίνεσε και την κίνηση ενθάρρυνε και η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ. Η θητεία του Σελτζέν ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου, μία εβδομάδα μετά τις εκλογές στο Ιράκ, και ο νεαρός διπλωμάτης είχε σειρά επαφών με τον πρόεδρο της αυτόνομης κουρδικής οντότητας Μασούντ Μπαρζανί και κυβερνητικά στελέχη.

Ο Σελτζέν δήλωσε πως η παρουσία του στοχεύει να διευκολύνει την καλλιέργεια ακόμη στενότερων οικονομικών και πολιτικών σχέσεων ανάμεσα στην Κουρδικής και Τουρκική πλευρά. «Και οι δύο πλευρές έχουμε την απαραίτητη πολιτική βούληση για να εντείνουμε τη συνεργασία μας σε όλα τα επίπεδα» σημείωσε κατά τη συνάντησή του με το Μπαρζανί. Ο Τουρκικός τύπος σημειώνει πως η οικονομία της κουρδικής περιοχής βρίσκεται στα χέρια τουρκικών επιχειρήσεων, που εδώ και καιρό πίεζαν για την εξομάλυνση και επισημοποίηση των διμερών σχέσεων. Ευχή του τουρκικού εμπορικού κόσμου, που βλέπει την κουρδική περιοχή ως «χώρα ευκαιριών», είναι η αύξηση του όγκου των συναλλαγών. Οι Τούρκοι εξαγωγείς στοχεύουν να χρησιμοποιήσουν το Κουρδιστάν ως βάση για την εμπορική διείσδυση στο υπόλοιπο Ιράκ, όπου όμως ελλείπει το κλίμα ασφάλειας του κουρδικού θύλακα.

Ο Σελτζέν δήλωνε πως ο Ταγίπ Έρντογαν υπέγραψε μνημόνιο 40 σημείων κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ιράκ, τα οποία στοχεύουν στην «πλήρη οικονομική και πολιτική αφομοίωση» των δύο χωρών.

www.newstime.gr

1 σχόλια:

ΤΑΣΟΣ 30 Μαρτίου 2010 στις 12:11:00 π.μ. EEST  

Τσεβίκ πενσέ στα τουρκικά σημαίνει ισχυρή πένσα .Σε πιο ελεύθερη μετάφραση σημαίνει "θανάσιμος εναγκαλισμός" αν αυτό λέει κάτι για τους Κούρδους της Τουρκίας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP