Αιέν Υψικρατείν : Αegean Spike

Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Ραντάρ 64N6 "Big Bird" της 11ης ΜΚΒ

Αφορμή για το παρόν σημείωμα απετέλεσαν ορισμένες ενδιαφέρουσες φωτογραφίες του συστήματος S-300, που δημοσίευσε η Πολεμική Αεροπορία στην επίσημη ιστοσελίδα της.. Στην πρώτη, το 60+ τόννων θηρίο που βλέπουμε είναι ο κινητός σταθμός ραντάρ 64N6 Big Bird του συστήματος S-300 PMU1 της 11ης Μοίρας Κατευθυνομένων Βλημάτων της ΠΑ. Το εικονιζόμενο ραντάρ διάταξης φάσης (κωδικός Tombstone κατά το ΝΑΤΟ) είναι μεγάλης εμβέλειας (~300 χμ) και μπορεί να εντοπίσει αεροσκάφη, πυραύλους πλεύσης και βαλλιστικούς πυραύλους ακόμα σε περιβάλλον ισχυρών ηλεκτρονικών αντιμέτρων. Τα συλλεγόμενα δεδομένα προωθούνται στον σταθμό διοίκησης της πυροβολαρχίας και από εκεί αναλαμβάνουν να "καθαρίσουν την μπουγάδα" οι πύραυλοι 48N6 καθοδήγησης TrackVia Missile με μέγιστη ακτίνα 150 χμ (40χμ για τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους).

Η εικόνα των -βάρους 1,9 τόννων- πυραύλων του συστήματος είναι σίγουρα πρώτη ανάμεσα στις ζοφερές σκέψεις που περνάνε από το μυαλό των Τούρκων αεροπόρων κατά την διάρκεια των "εκπαιδευτικών" τους πτήσεων στον Νότιο τομέα, πολύ περισσότερο δε, στις σκέψεις των Τούρκων επιτελών που προγραμματίζουν τακτικά αποστολές αεροφωτογράφησης για να εντοπίσουν πιθανές μετασταθμεύσεις του συστήματος-πονοκέφαλο.. Υπενθυμίζεται ότι ο τραγικός θάνατος του Σμηναγού Ηλιάκη σημειώθηκε κατά τη διάρκεια αναχαίτισης τέτοιας αποστολής αεροφωτογράφησης στην Ανατολικής Κρήτη, σε περιοχές ανάπτυξης του S-300. Το F-16 Βlock50 του υποσμηναγού Χαλίλ Οζντεμίρ το οποίο συγκρούστηκε με το μαχητικό του σμηναγού Ηλιάκη αποτελούσε μέρος σχηματισμού 2 F-16 τα οποία συνόδευαν αεροσκάφος αναγνώρισης RF-4.

Το σύστημα ανεπτυγμένο κάπου στην Ελληνική επικράτεια..(φωτογραφία από την ιστοσελίδα της ΠΑ)

Τα ελληνικά αντιαεροπορικά συστήματα έχουν προσφέρει και αυτά το μερίδιο "δυσάρεστων εμπειριών" που τους αναλογεί, στα "άγνωστα ίχνη" κατά την διάρκεια του 30ετούς ακήρυχτου ελληνοτουρκικού πολέμου στο Αιγαίο. Χαρακτηριστικό είναι δε ένα περιστατικό που έλαβε χώρα τον Μάρτιο του 1999 (18/3). Κατά την διάρκεια νυχτερινής παραβίασης του Εθνικού Εναέριου Χώρου στην Λήμνο από τουρκικό F-16 (που λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε υπερπτηση) το κοκπιτ του τουρκικού μαχητικού ξαφνικά έγινε "χριστουγεννιάτικο δέντρο" από τα προειδοποιητικά λαμπάκια του RWR, όταν α/α σύστημα OSA (SA-8) προχώρησε στον εγκλωβισμό του αεροσκάφους. Ο άτυχος Τούρκος πιλότος ξεκίνησε αμέσως αμυντικούς ελιγμούς απομακρυνόμενος τάχιστα προς την α/β Παλαιοκάστρου (Μπαλικεσίρ), με μόνες απώλειες τον πληγωμένο εγωισμό του και το λερωμένο κάθισμα ACES.

Το γεγονός θορύβησε έντονα την Άγκυρα η οποία την επομένη κάλεσε τον Έλληνα επιτετραμμένο Μιχάλη Χριστίδη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας! Στο διάβημα η Άγκυρα απειλούσε πως αν επαναληφθεί παρόμοιο γεγονός κατά την διάρκεια των "τουρκικών πτήσεων ρουτίνας" (νύχτα επάνω από την Λήμνο)! θα καταστρέψει τους πυραύλους. To μνημειώδους θρασύτητας κείμενο εξηγούσε ότι η τουρκική πλευρά θεωρούσε τον εγκλωβισμό εχθρική ενέργεια (ενώ προφανώς η νυχτερινή υπερπτήση οπλισμένων μαχητικών είναι ένδειξη αισθημάτων φιλίας) και έφτανε σε σημείο να αμφισβητήσει την Ελληνική κυριαρχία λέγοντας ότι με βάση τις συμβάσεις της Λωζάννης και των Παρισιών, τα νησιά πρέπει να είναι αφοπλισμένα και ότι «γι' αυτό το λόγο η Ελλάδα έχει περιορισμένο δικαίωμα κυριαρχίας στα νησιά».

Eκτέλεση βολής από ελληνικό OSA-AK στο πεδίο βολής Κρήτης

Ο τότε Έλληνας ΥΠΕΞ -και σημερινός πρωθυπουργός ΓΑΠ- εν μέσω της βαρυφορτωμένης ατζέντας των ημερών (εξεταστική για το φιάσκο Οτσαλάν - "ανθρωπιστικοί" βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στην Σερβία) δεν βρήκε τον χρόνο να εξετάσει τέτοιες ασημαντότητες. Και μια ακόμα τουρκική πρόκληση έμεινε ουσιαστικά αναπάντητη.. Περιττό να προσθέσουμε ότι αυτή ήταν και η τελευταία γνωστή περίπτωση τουρκικής ενόχλησης λόγω εγκλωβισμού από α/α στο Ανατολικό Αιγαίο. Κάτι το οποίο σίγουρα δεν οφείλεται στην παύση των τουρκικών παραβιάσεων..


*Spike : Ένδειξη του Radar Warning Receiver για εγκλωβισμό του α/φους. Ακολουθείται από clock position ή αζιμούθιο -ένδειξη της διεύθυνσης της απειλής- και από τον τύπο της, αν είναι γνωστός. Κατά την διάρκεια ασκήσεων η κλήση "Βuddy spike" χρησιμοποιείται για να ειδοποιήσει τον πιλότο ότι ο εγκλωβισμός έγινε από φίλια μέσα.

17 σχόλια:

Ανώνυμος 21 Μαρτίου 2010 στις 6:17:00 μ.μ. EET  

Ταφόπλακα όνομα και πράγμα!

Ανώνυμος 21 Μαρτίου 2010 στις 8:33:00 μ.μ. EET  

Ξανα παλι ιστοριουλες και παραμυθακια για μικρα παιδια....
Οπλα που δεν χρησημοποιουνται ειναι αχρηστα-πεταμενα λεφτα!!!
Ξερεις ποσα σχολεια+νοσοκομεια θα μπορουσαμε να κανουμε με αυτα τα χρηματα που δαπαναμε για να τ'αρπαζουν οι μεσαζοντες και καποιοι να χαιρονται + να παιζουν με 'μολυβενια στρατιωτακια'?

enkripto 21 Μαρτίου 2010 στις 9:11:00 μ.μ. EET  

δες τώρα και τι παθαίνουν τα νοσοκομεία όταν δεν υπάρχουν όπλα να τα προστατέψουν

Νοκοκομείο Αμμοχώστου, Καλοκαίρι 1974
http://img510.imageshack.us/img510/3114/hospitalbombings420bg1.jpg

flanker7 21 Μαρτίου 2010 στις 9:14:00 μ.μ. EET  

Φίλε ανώνυμε 8:33μμ, ΄τα όπλα που δεν χρησιμοποιούνται είναι αυτά που έχουν αποδείξει την αξία τους.
Η λογική που προβάλλεις στο ποστ σου πάσχει, όπως έχει αποδείξει πάμπολλες φορές η ιστορία. Φυσικά αυτό ισχύει για όποιον ενδιαφέρεται για αξίες και όχι μόνο για τον εαυτό του. Διότι αν δεν θα σε πείραζε να σε λένε Μεχμετ και τα παιδιά σου να προσκυνούν τον Αλλάχ αρκεί να έχεις τα χρήματα να κάνεις τη ζωή που εσύ πιστεύεις ότι αξίζει, τότε πάω πάσο.
Λάοι που τα όπλα τους τα έκαναν γεωργικά εργαλεία κατέληξαναν να οργώνουν τη γή γι αυτούς που επέλεξαν να κρατήσουν τα όπλα τους(ας μου επιτραπεί η παράφραση).
Αν έμαθες να γράφεις ευχαρίστησε τον δάσκαλο. Αν έμαθες να γράφεις Ελληνικά ευχαρίστησε τον Στρατό.
Γι αυτούς που έχει αξία η διαφορά φυσικά...

Ανώνυμος 21 Μαρτίου 2010 στις 9:26:00 μ.μ. EET  

Να σου πω ρε kardesh 8:33, στα σχολεία που λες περιλαμβάνεις και αυτα που ζητούν οι Πομάκοι για να μαθαίνουν Ελληνικά, ή η υπηρεσία σου δεν τα εγκρίνει;

Κανά βακούφι μήπως θα μας βοηθήσει να πάρουμε κανένα φράγκο; Οι περιουίες Ιμβρίων Ποντίων Κωνσταντινουπολιτών και λοιπόν σφαγιασθέντων και εθνοκαθαρισμένων, πώς σου φαίνονται; Καλύπτουν το κονδλυλι για σχολεία και νοσοκομεία; Η Μεγάλη του Γένους Σχολή; Το Ζωγράφειο θέλει ενίσχυση κατά τη γνώμη σου; Για ρώτα τους ανωτέρους σου να δεις τι θα σου πούνε.


Τσούζει πολύ η ταφόπλακα, ε; Βoş ver!

enkripto 21 Μαρτίου 2010 στις 9:32:00 μ.μ. EET  

τσούζει, τσούζει πολύ κόσμο, για αυτό να είσαι σίγουρος ανώνυμε..

Unknown 21 Μαρτίου 2010 στις 10:47:00 μ.μ. EET  

10 μέρες νωρίτερα από το περιστατικό



Να φύγουν οι πύραυλοι από τα ελληνικά νησιά


http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=108741&ct=78&dt=07/03/1999

enkripto 21 Μαρτίου 2010 στις 11:06:00 μ.μ. EET  

ώπ! πολύ ενδιαφέρον, εύγε!


να και τα προβοκατόρικα κόλπα..σου κάνω παρασταση για να αποσύρεις τα OSA και μετα απο μερικές μέρες κανω και μια παραβίαση για να το παίξω θύμα

Ανώνυμος 22 Μαρτίου 2010 στις 12:04:00 π.μ. EET  

IF YOU PULL IT (GUN) YOU'VE GOT TO USE IT

JOHN WAYNE

Ανώνυμος 22 Μαρτίου 2010 στις 12:40:00 π.μ. EET  

Φίλε ανώνυμε.
Παν μέτρον άριστον....
όλα χρειάζονται...και τα όπλα και τα νοσοκομεία...και η παιδεία!!
Έτσι λοιπόν και η Ελλάδα πρέπει π.χ να έχει αναλογικά με την έκταση της 15 φρεγάτες 6 υποβρύχια κ.τ.λ
Όταν κόψουμε την 2-3 φρεγάτες σύμφωνα με την λογική σου....για να τα κάνουμε νοσοκομεία αυτό σημαίνει ότι θα μειώσουμε κατά 30% τον στόλο μας.Αν εσένα σου φαίνονται 10 φρεγάτες αρκετές για όλο το αιγαίο...τότε τι να πω σε αυτή τη λογική!!
Αυτό που δεν έχει καταλάβει ο κόσμος είναι ότι ναι μπορεί π.χ να κάνουμε αγορά 3 δις για φρεγάτες.Αλλα δεν αγοράζουμε κάποιο τεράστιο αριθμό αλλα μόλις 6!!
Εκεί που θα έπρεπε όλους όμως να μας πιάνει το παράπονο είναι ότι ναι μεν δίνουμε αυτά τα λεφτά αλλά δεν διεκδικούμε αυτά τα όπλα να κατασκευάζονται στην Ελλάδα.Αν γινόταν αυτό και τα ναυπηγεία μας δεν θα είχαν ρημάξει και η βιομηχανία μας θα ενισχυόταν και μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων θα ξαναμπαίνε Ελλάδα και θα μας εμένε και η τεχνογνωσία.Αυτό θα έπρεπε να ήταν το παράπονο και όχι οι περιττές αγορές...που ΔΕΝ κάνουμε.

Ανώνυμος 22 Μαρτίου 2010 στις 7:36:00 π.μ. EET  

Πρός ανώνυμο 21 Μαρτίου 2010 8:33:00 μ.μ. GMT+0200. Ξέρεις πόσα νοσοκομεία και σχολεία θα φτιάχναμε αν η πρασινικοκκινιμπλέ συμμορία δεν λήστευε ασύστολα τον μόχθο του Ελληνικού Λαού;;;. Εσύ όμως, συνέχιζε να τους ψηφίζεις.

Ανώνυμος 22 Μαρτίου 2010 στις 5:00:00 μ.μ. EET  

Bρέ παιδιά τό "περιστατικό" μέ τό τουρκικό F16 πού έγινε χριστουγεννιάτικο δένδρο από τά λαμπάκια τού RWR, μού θυμίζει πολύ ένα υποθετικό σενάριο εγκλωβισμού, από ένα άρθρο γιά τά OSA, σέ ένα περιοδικό τού χώρου, πρίν κάποια χρόνια.
Μήπως δέν είναι καί τόσο ....περιστατικό?

enkripto 22 Μαρτίου 2010 στις 5:04:00 μ.μ. EET  

δεν ξέρω αν μιλάς για το ίδιο περιστατικό, πάντως αυτό που περιγράφεται έγινε, μπορείς να ανατρέξεις και στην ειδησεογραφία της εποχής

http://www.hri.org/E/1999/99-03-30.dir/keimena/politics/pol2.htm

Ανώνυμος 22 Μαρτίου 2010 στις 5:11:00 μ.μ. EET  

Σε ποια χώρα ζεις ανώνυμε 8:33; Στην Πορτογαλία; Την Ολλανδία μήπως; Γιατί από αυτά που λες, έχω την εντύπωση ότι δεν κατοικείς στην Ελλάδα ή αν κατοικείς εδώ, μάλλον δεν ενδιαφέρεσαι να μάθεις τι πραγματικά γίνεται στην χώρα σου, ασχολούμενος με τα DVD της κάθε κυράτσας και τα δελτία ειδήσεων και τις εφημερίδες των διαφόρων κυρίων.

Ανώνυμος 22 Μαρτίου 2010 στις 8:07:00 μ.μ. EET  

ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ 8:33 ΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΜΑΚΑΚΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΕΣΑΤΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΤΟΝ ΦΑΤΕ.ΤΟ ΨΩΜΙ ΤΟΥ ΒΓΑΖΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ,ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ.ΚΑΠΟΙΟΙ ΙΣΩΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΧΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΜΠΛΟΓΚ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ.ΦΙΛΑΡΑΚΟ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΛΙΓΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΠΟΙΑ ΛΕΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝ ΝΟΜΙΜΑ ΕΔΩ?ΠΟΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΛΕΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΟ ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΠΑΕΙ ΣΥΝΝΕΦΟ?ΠΕΤΑΜΕΝΑ ΛΕΦΤΑ Ε?ΠΕΤΑΜΕΝΑ ΜΥΑΛΑ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΕΓΩ.

Μύριαμ 9 Φεβρουαρίου 2012 στις 3:59:00 μ.μ. EET  

Επειδη γνωριζω απο αυτοπτη μαρτυρα το περιστατικο του εγκλωβισμου του F16 απο OSA... αυτο εγινε μετα απο παρακληση εκπαιδευομενων εφεδρων για να δουν πως γινεται ο εγκλωβισμος....

Τελικα ο χαβαλες μονο σωζει την τιμη της χωρας μας....

Μanolis 26 Ιουνίου 2012 στις 3:28:00 μ.μ. EEST  

Ειναι προβοκατσια και παραπληροφορηση οι δηθεν πληροφοριες για ...τα λερωμένα τουρκικα κάθισματα ACES. Οι τουρκοι ιπταμενοι , εδω και αρκετα χρονια , πανω απο το Αιγαιο κανουν εκτενη χρηση επιθεματων, γνωστα ως ''turkopampers extra dry''. Για να λαμψει η αληθεια!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP