Επανέναρξη της μυστικής διπλωματίας

Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Για την επόμενη Τρίτη, 9 Μαρτίου, ορίστηκε να πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα η 15η σύνοδος της Κατευθυντήριας Επιτροπής Ελλάδας - Τουρκίας. Η σύγκλιση της επιτροπής, σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, συζητείται από τον Δεκέμβριο και τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου του ΟΑΣΕ, με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η Αθήνα, προτάσσοντας την ανάγκη καλής προεργασίας πριν εντατικοποιηθεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος σε ανώτερο επίπεδο, επέμεινε να συνέλθει η επιτροπή. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ημερομηνία που ορίστηκε δεν είναι τυχαία, καθώς ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, που την ίδια ημέρα θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο κ. Μπαράκ Ομπάμα, αναμένει να γίνει συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά και θέλει να μπορεί να παρουσιάσει κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη στη διαδικασία αναθέρμανσης των σχέσεων των δύο χωρών. Παράλληλα, αύριο, στο περιθώριο των εργασιών του άτυπου συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., που συγκαλεί η ισπανική προεδρία στην Κόρδοβα, αναμένεται ο αναπληρωτής υπουργών Εξωτερικών κ. Δημ. Δρούτσας να συναντηθεί με τον κ. Νταβούτογλου.

Η Κατευθυντήρια Επιτροπή Eλλάδας - Τουρκίας έχει ως βασικό αντικείμενο να κάνει την προεργασία για τις θεματικές ενότητες που θα απασχολήσουν προσεχώς τον ελληνοτουρκικό διάλογο, αρχής γενομένης από την ατζέντα της επίσκεψης του κ. Δρούτσα στην Αγκυρα, που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Παράλληλα, πρόθεση είναι να εγκαινιάσει ένα πολυδιάστατο διάλογο μεταξύ εκπροσώπων υπουργείων της Ελλάδας και της Τουρκίας, αρμοδίων για μια σειρά από τομείς, όπως η οικονομία, το περιβάλλον, ο πολιτισμός, η υγεία, οι μεταφορές, υπό την αιγίδα των ΥΠΕΞ των δύο χωρών. Η σχετική πρόταση είχε υποβληθεί από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν στην επιστολή που απηύθυνε προς τον κ. Παπανδρέου πριν από μερικούς μήνες και η Αθήνα απάντησε κατ’ αρχήν θετικά, επιμένοντας, όμως, ότι θα πρέπει να γίνει πολύ καλή προεργασία.

Αμφισβήτηση ελληνικού εναέριου χώρου

Πάντως, χθες, λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση της σύγκλησης της επιτροπής, η τουρκική πλευρά επανήλθε στην αμφισβήτηση του ελληνικού εναέριου χώρου. Πολωνικό αεροσκάφος που εκτελούσε εναέρια περιπολία, στο πλαίσιο της FRONTEX, δέχθηκε παρενόχληση δι’ ασυρμάτου από το ραντάρ της Ντάτσα. Το αεροπλάνο πετούσε βόρεια του Φαρμακονησίου, σε ύψος 2.500 ποδών και 1,5 ναυτικό μίλι εντός του ελληνικού εναέριου χώρου. Το μήνυμα του ασυρμάτου ανέφερε ότι βρίσκεται εντός των ορίων του τουρκικού εναέριου χώρου και θα πρέπει να εγκαταλείψει άμεσα την περιοχή, προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν και το αεροπλάνο ολοκλήρωσε κανονικά την περιπολία του.

www.kathimerini.gr

3 σχόλια:

Ανώνυμος 6 Μαρτίου 2010 στις 10:07:00 π.μ. EET  

"Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα ..."

Ανώνυμος 6 Μαρτίου 2010 στις 12:37:00 μ.μ. EET  

Να το θυμηθείτε:
Αυτή η κυβέρνηση θα πέσει με πάταγο και-πολύ το φοβάμαι-αίμα

Ανώνυμος 6 Μαρτίου 2010 στις 8:04:00 μ.μ. EET  

Κύριε Πρωθυπουργέ, γιατί δεν στέλνετε επικεφαλής να διαπραγματευθεί τον πρώην ΑΝΥΠΕΞ, στενό συνεργάτη και φίλο του πατέρα σας και αποδεδειγμένα βαθύ γνώστη των Ελληνοτουρκικών θεμάτων Γιάννη Καψή; Και ΠΑΣΟΚτζης είναι και έχει και το ηθικό ανάστημα και την ικανότητα να ελιχθεί διπλωματικά προασπιζόμενος τα συμφέροντά μας. Και για Βοηθό του τον πρώην ΥΦΕΘΑ Γιώργο Κουρή. Κι αυτός ΠΑΣΟΚ είναι άν δεν κάνω λάθος, επίσης γν'ωστης των θεμάτων και στενός συνεργάτης και φίλος του πατέρα σας.

Γιατί δεν το τολμάτε και στέλνετε άβουλους και άμοιρους μανδαρίνους;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP