Τουρκικό υποβρύχιο στο Δυρράχιο

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

H άφιξη των Τούρκων στο Δυρράχιο

Επίσκεψη στο λιμάνι του Δυρραχίου πραγματοποίησε χθες τo τουρκικό υποβρύχιο τύπου U-209/1200 ΤCG Dolunay (S-352), μετά το πέρας της μεγαλύτερης ανθυποβρυχιακής άσκησης του ΝΑΤΟ Noble Manta 2010,στην οποία συμμετείχε και υποβρύχιο του ΠΝ.
To υποβρύχιο κατέφτασε στις 08.00 το πρωί της Τρίτης στο λιμάνι του Δυρραχίου με την τουρκική και την αλβανική σημαία να ανεμίζουν στην κορυφή του πυργίσκου, γεγονός που απέσπασε θετικά σχόλια από τα περισσότερα Αλβανικά ΜΜΕ τα οποία έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στο γεγονός. Το υποβρύχιο υποδέχτηκε ο Αλβανός Α/ΓΕΝ Roland Nasto υπογραμμίζοντας με αυτό τον τρόπο την σημασία που θέλει να δώσει η Αλβανική πλευρά στην ολοένα διευρυνόμενη διμερή στρατιωτική συνεργασία, η οποία μετά την ένταξη της Αλβανίας στην βορειοατλαντική συμμαχία αναμένεται να ενδυναμωθεί περαιτέρω.

Το υποβρύχιο επισκέφτηκαν στρατιωτικοί και διπλωματικοί παράγοντες της γειτονικής χώρας, ενώ τα 42 μέλη του πληρώματος επισκέφτηκαν μουσεία και ιστορικά αξιοθέατα του Δυρραχίου και της Κρόιας, καθώς και την τοπική Ναυτική Διοίκηση, κατα την 48ωρη παραμονή του υποβρυχίου στην ναυτική βάση.

Το υποβρύχιο Dolunay είναι το νεώτερο εκ των U209/1200 του τουρκικού ναυτικού, καθώς καθελκύστηκε στις 22 Ιουλίου 1988. Η κλάση Αtilay (όπως αποκαλούνται τα U209-1200 στον ΤΝ) αποτελείται απο 6 σκάφη, 2 εκ των οποίων προγραμματίζεται να περάσουν από περιορισμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού. Τα τουρκικά -1200 ήρθαν στο προσκήνιο τον περασμένο Απρίλιο (21/4/09) όταν το δεξαμενισμένο S-348 Saldiray υπέστη σημαντικές ζημίες από έκρηξη κατά την διάρκεια εργασιών συντήρησης. Ιδιαίτερη σημασία (υπό το πρίσμα της ολοένα στενότερης αλβανο-τουρκικής συνεργασίας) έχουν οι πληροφορίες που φέρουν τους τούρκους επιτελείς να εξετάζουν το ενδεχόμενο πώλησης 1-2 εκ των παλαιότερων υ/β της κλάσης (όπως είχαμε αναφέρει απο τις 11/6) σε "μη-κατονομαζόμενη χώρα" αξιωματικοί της οποίας έχουν λάβει κατάλληλη ναυτική εκπαίδευση στην Τουρκία..

Για τις άγνωστες πτυχές της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας Αλβανίας-Τουρκίας καθώς και τις πιθανές επιπτώσεις για την Ελληνική ασφάλεια, αναμείνατε λεπτομερές άρθρο του "Εν Κρυπτώ"το οποίο θα περιλαμβάνει και αρκετά ενδιαφέρουσες φωτογραφίες.

1 σχόλια:

hk75gr 4 Μαρτίου 2010 στις 11:36:00 π.μ. EET  

Εδω και χρονια οι Τουρκοι σφιγγουν σιγα σιγα τον κλοιο γυρω μας. Εκπαιδευση Αλβανικων ειδικων δυναμεων,επανενεργοποιημενη βαση υποβρυχιων,συνεργασια στρατιωτικη με τους Σκοπιανους...Πολυ φοβαμαι οτι την ωρα της κρισης θα εχουμε υποτιμησει τον εσωτερικο κινδυνο και θα βρεθουμε μπροστα σε δυσαρεστες εκπληξεις. Θυμηθειτε τον πυλωνα υψηλης τασης που ειχε ανατιναχθει πριν χρονια στην Ηπειρο, αλλα και την ΕΥΠ που την εποχη των ολυμπιακων του 2004 μιλουσε για ολιγομελεις (3-5 ατομα)πυρηνες Αλβανων διασπαρτους στην χωρα, αρκετοι απο αυτους κατοικοεδρευαν μαλιστα στην Ομονοια.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP