Άτυπη σύγκλιση για «Βόρεια Μακεδονία»

Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Πλήρης διαφωνία για το εύρος χρήσης

Του Σταυρου Λυγερου

Οπως αναμενόταν, η συνάντηση Παπανδρέου - Γκρούεφσκι στις Βρυξέλλες δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Πραγματοποιήθηκε, όμως, επειδή και οι δύο την είχαν ανάγκη. Δεδομένου ότι το ζήτημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔM θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, ο κ. Παπανδρέου ήθελε να δείξει και μ’ αυτό τον τρόπο την επιθυμία της Αθήνας να δοθεί το συντομότερο δυνατόν λύση. Το ίδιο ισχύει και για τον Σλαβομακεδόνα ομόλογό του, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να «κλαίγεται» στους Ευρωπαίους κατηγορώντας την «κακή Ελλάδα». Οπως επιβεβαιώθηκε κι απ’ αυτή τη συνομιλία, όμως, ο Νίκολα Γκρούεφκσι παραμένει αδιάλλακτος.

Ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε εξαρχής άνοιγμα προς τα Σκόπια. Παρ’ ότι δεν ειπώθηκε ποτέ δημοσίως, η κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης ήταν και μια κίνηση καλής θέλησης. Για να δείξει την εποικοδομητική πρόθεσή του, μάλιστα, είχε ανακοινώσει την πρωτοβουλία για την ενσωμάτωση των χωρών της δυτικής Βαλκανικής στην Ε.Ε. μέχρι το 2014 υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν επιλυθεί τα προβλήματα (Κοσοβάρικο, Βοσνιακό και Μακεδονικό). Στόχος του είναι να δημιουργήσει ευρύτερο πλαίσιο διευθετήσεων.

Οι μυστικές άτυπες διμερείς επαφές τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο έπεισαν τον Παπανδρέου ότι ο Γκρούεφσκι δεν είναι διατεθειμένος να διαπραγματευθεί εποικοδομητικά. Δεν τήρησε ούτε τα διπλωματικά προσχήματα. Εφθασε στο σημείο να μην ανταποκριθεί, όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός προσπάθησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί του!

Από τότε, ουσιαστικά επικρατεί στασιμότητα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο Παπανδρέου συζήτησε το θέμα με την αμερικανική ηγεσία και για πρώτη φορά εισέπραξε την εντύπωση ότι η ελληνική θέση βρήκε ανταπόκριση. Η Ουάσιγκτον διαβεβαίωσε ότι θα υιοθετήσει το «Βόρεια Μακεδονία» στις διμερείς σχέσεις της με τα Σκόπια εάν αυτό το όνομα συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές.

Η επίσκεψη Νίμιτς στην περιοχή δεν άλλαξε την εικόνα. Τα Σκόπια θεώρησαν ότι η ελληνική δημοσιονομική κρίση είναι μια ευκαιρία για να ασκηθεί εκβιασμός στην Ελλάδα στο ζήτημα της ονομασίας. Η κυβέρνηση Γκρούεφσκι το είπε ευθέως και χοντροκομμένα τόσο σε ευρωβουλευτές όσο και σε γερουσιαστές, που προ καιρού επισκέφθηκαν τα Σκόπια. Στην πραγματικότητα, όμως, μάλλον το αντίθετο ισχύει.

Οι δύο πλευρές είναι διατεθειμένες να αποδεχθούν το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Το κρίσιμο ζήτημα, λοιπόν, είναι το εύρος χρήσης του. Η Αθήνα θα συμφωνούσε εάν εξασφάλιζε ότι το νέο όνομα θα είναι για όλες τις χρήσεις. Τα Σκόπια, όμως, το αρνούνται.

Η πρόταση Νίμιτς

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ο Μάθιου Νίμιτς θα προτείνει το «Βόρεια Μακεδονία» να χρησιμοποιείται στους διεθνείς οργανισμούς. Επίσης, να υπάρξει σύσταση του Συμβουλίου Ασφαλείας προς τα μέλη του ΟΗΕ να υιοθετήσουν αυτό το όνομα και στις διμερείς σχέσεις τους με τα Σκόπια. Μία τέτοια σύσταση, όμως, δεν είναι δεσμευτική. Θα είναι στη διακριτική ευχέρεια των τρίτων χωρών να συμμορφωθούν ή όχι.

Οι Σλαβομακεδόνες θα επιδοθούν σε διπλωματική εκστρατεία για να μην επικρατήσει το «Βόρεια Μακεδονία» στις διμερείς σχέσεις τους με τα άλλα κράτη. Η Αθήνα θα υποχρεωθεί να τους κυνηγάει από πίσω με τον αντίθετο στόχο. Παραλλήλως, τα Σκόπια θα συνεχίσουν να διεκδικούν τη συμμετοχή τους σε διεθνείς δραστηριότητες σαν «Μακεδονία». Οι διαπληκτισμοί για το όνομα θα συνεχισθούν. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα θα εγκλωβισθεί σ’ ένα σισύφειο έργο, καταναλώνοντας πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο.

Για να μη φθάσουν εκεί τα πράγματα, πρέπει το «Βόρεια Μακεδονία» να γίνει το νέο όνομα της γείτονος. Το μπέρδεμα τροφοδοτείται κι από προτάσεις με τις οποίες παίζει ο Νίμιτς. Τέτοιες είναι να αναγράφεται στα διαβατήρια και το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» (στα σλαβικά). Επίσης, η γλώσσα να καταγραφεί στο μητρώο του ΟΗΕ σαν μακεδονική, αλλά στα σλαβικά (makedonski).

www.kathimerini.gr

8 σχόλια:

Ανώνυμος 28 Μαρτίου 2010 στις 11:00:00 μ.μ. EEST  

[...]πρέπει το «Βόρεια Μακεδονία» να γίνει το νέο όνομα της γείτονος, λέει ο αρθρογράφος!

Γιατί "πρέπει" δεν κατάλαβα τόσα χρόνια? Και για ποια διαπραγμάτευση μιλάμε? Ο...Νικολά δεν απαντά καν στα τηλέφωνα τη στιγμή που εμείς "πρέπει" να του χαρίσουμε 3.000 χρόνια ιστορία!!!

Το επόμενο βήμα θα είναι η "ανάκτηση" των χαμένων εδαφών, της Μακεδονίας του Πιρίν και του Αιγαίου, έτσι ώστε όλοι οι Μακεδόνες να ζουν μαζί! Αυτή την εξωφρενική δήλωση έκανε σ' ένα πρόσφατο ταξίδι του στην Αυστραλία ενώπιον των ομογενών του. Μ'αυτόν τον κύριο διαπραγματευόμαστε λοιπόν!!!

enkripto 28 Μαρτίου 2010 στις 11:37:00 μ.μ. EEST  

να σημειώσω εδώ ότι συμφωνώ και εγώ με τον ανώνυμο φίλο, σε αυτό το σημείο είναι λάθος ο Λυγερός

Aλεξόπουλος Κωνσταντίνος 28 Μαρτίου 2010 στις 11:52:00 μ.μ. EEST  

Ο κ. Λυγερός κλείνει το άρθρο του με την άποψη ότι ''πρέπει'' το ''Βόρεια Μακεδονία'' να γίνει το νέο όνομα των Σκοπίων, ώστε να μην φτάσουν τα πράγματα εκεί που προαναφέρει.
Σε μια τέτοια περίπτωση, πως θα λέγονται οι κάτοικοι της χώρας? Προφανώς, Βορειομακεδόνες, στα χαρτιά.
Στην καθομιλουμένη και στην καθημερινή ζωή, ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ!!!!!!
Οταν για δεκαετίες οι εντός και εκτός της επικρατείας τους Σκοπιανοί αυτοαποκαλούνται, αυτοσυστήνονται, υπογράφουν και προπαγανδίζουν εαυτούς ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ, πιστεύει ο κ. Λυγερός ότι θα επικρατήσει κάτι άλλο?
Οι δε υπόλοιποι λαοί, σκέφτεται ο κ. Λυγερός πως θα αποκαλούν τους Σκοπιανούς? Ακόμα και εάν επιμείνουν στην de jure ονομασία, θα επικρατήσει η de facto, ειδικά μετά τις άοκνες διαμαρτυρίες των Σκοπιανών που θα έχουν και το συνθετικό ''Μακεδονία'' στην ονομασία της χώρας τους. Eκεί να δει ο αρθρογράφος τι διπλωματικό κεφάλαιο θα σπαταλήσουμε, όταν θα έχει χαθεί το παιχνίδι. Τώρα όμως συστήνει την προφύλαξή του, δια της αποδοχής της εν λόγω ονομασίας. Για πόσο? Είναι θέμα χρόνου...
Και βέβαια, η γλώσσα θα είναι η ''Μακεδονική''. Μήπως κ. αρθρογράφε θα τρέχουμε μετά να αποδείξουμε ότι δεν υπάρχει? Οτι είναι ιδίωμα με πολλές βουλγαρικές και αλβανικές επιδράσεις? Αφού θα επικρατήσει ότι μιλούν ''Μακεδονικά''.Με τον τρόπο αυτόν, θα μείνουμε να φωνάζουμε μόνοι επιμένοντας στο τύπο του θέματος, ενώ στην ουσία θα έχουμε υποστεί δεινή ήττα, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα εις βάρος μας στο μέλλον. Και συγκεκριμένα, την αλυτρωτική προπαγάνδα για τα ''αδέλφια'' των ''Βορειομακεδόνων'' στην Ελλάδα, σύμφωνα και με χάρτες που απεικονίζουν την Σκοπιανή επικράτεια έως τον Ολυμπο. Πρέπει να έχει δεί τέτοιους χάρτες ο κ. Λυγερός.
Ενδεχομένως ο αρθρογράφος λαμβάνει υπόψιν του την ανεπάρκεια της εξωτερικής μας πολιτικής, την έλλειψη οράματος, την τάση υποτέλειας της πολιτικής μας ελιτ, και γενικότερα όλους τους παράγοντες οι οποίοι συνεργούν στο σκύψιμο του κεφαλιού όταν η κατάσταση έχει έτσι διαμορφωθεί. Εως ένα σημείο, κατανοώ το κίνητρό του, ίσως θέλει να προβάλλει άποψη στο πνεύμα της realpolitic.
Ομως, δείτε τους Τούρκους. Δεκαετίες σχεδιάζουν, αποτυγχάνουν οι προσπάθειές τους συχνά, συνεχίζουν, συμμαχούν-ξεσυμμαχούν και πάλι προχωρούν, αδιάφοροιμε το τι λέει η τάση. Ενα τους ενδιαφέρει:το συμφέρον τους, και για τούτο προσφάτως μόνοι έμειναν στον ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, έναντι 152 κρατών. Για να μην δώσουν πάτημα στην Ελλάδα να επεκτείνει χωρικά ύδατα στα 12 μίλλια. Και μεις, θα σβήσουμε την Ιστορία, τα δίκαιά μας, θα υποθηκεύσουμε το μέλλον, θα συνεισφέρουμε στην απώλεια κάθε δικαίου και εθνικού ερείσματος στα Σκόπια, μόνο και μόνο για να συμβιβαστούμε?Η μισή Κύπρος κατέχεται, ο Τούρκος δεν υποχωρεί με όλα τα άδικά του, και μεις που έχουμε κάθε δικαίωμα να μην αποδεχτούμε ποτέ κάθε παράγωγο που μας πλήττει σε βάθος μελλοντικού χρόνου θα το κάνουμε? Θα έπρεπε να δείτε και αυτή την άποψη κ. Λυγερέ, πριν γράψετε συμβιβαστικά, με τον συμβιασμό να βαρύνει τον έχοντα το μέγα δίκαιο και όχι ανάλογα με τι λέει η πολιτική ελίτ, και τα αφεντικά που προωθούν διεύρυνση ΝΑΤΟ και ΕΕ. Γιατί έτσι όπως απορρέει από την πρότασή σας, ο Κολοκοτρώνης θα είχε πεθάνει σκλάβος....

tzikisXL 29 Μαρτίου 2010 στις 12:26:00 π.μ. EEST  

Το "Βόρεια Μακεδονία" είναι σαφώς χειρότερο από το "Μακεδονία"...Χίλιες φορές να μείνει "Μακεδονία", παρα να μπλέκουμε σε μονοπάτια και λογικές ερωτήσεις όπως, πού είναι η "Νότια Μακεδονία"

enkripto 29 Μαρτίου 2010 στις 12:43:00 π.μ. EEST  

είμαι σίγουρος ότι το συγκεκριμένο ερώτημα θα τεθεί οποία και να είναι η κατάληξη των συνομιλιών..

ας μην έχουμε αυταπάτες, η ατζέντα τους δεν περιορίζεται στο θέμα της ονομασίας,υπάρχουν σαφείς επεκτατικες (τρομαρα τους) βλέψεις

Κρύο αίμα 29 Μαρτίου 2010 στις 11:01:00 μ.μ. EEST  

Σύνθετη ονομασία με εννοιολογικό (αντί γεωγραφικού) προσδιορισμό:

Moufa Makedonija

Γλώσσα:
Moufomakedonski

Κάτοικοι:
Moufomakedones

ΤΑΣΟΣ 30 Μαρτίου 2010 στις 12:24:00 π.μ. EEST  

Τελικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τέτοια πρεμούρα για το πως θα ονομαστεί το κράτος των Σκοπίων.Θα πρέπει κάποιος να τους πει ότι αν δεν αλλάξουν τακτική δεν θα δουν πότε ΝΑΤΟ και ΕΟΚ ή οποιοδήποτε διεθνή οργανισμό που μπορούμε να ασκήσουμε το δικαίωμα του βέτο.Ενδεχομένως δε να προσπαθήσουμε να τους προσαρτήσουμε για να ελευθερώσουμε και τα αδέλφια μας τους Μακεδόνες που ζουν κάτω από τον ζυγό των Σκοπιανών.

Ανώνυμος 1 Απριλίου 2010 στις 5:25:00 π.μ. EEST  

Σλαβομακεδόνα;;;;;; Σε παρακαλώ εν κρυπτό αλλαξε το!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP